Győrffy Zoltán: Egy nap Skóciában - 2005. szeptember

Ahogy a címben is olvasható, egy rövid nap során szerzett edinburgh-i, glasgow-i benyomásokról szól a beszámoló, melyet több praktikus információ egészít ki.

Edinburgh belvárosa egy völgy két oldalán helyezkedik el. A domboldalra épült óváros és a vár lenyűgöző látványt nyújt az újváros oldaláról. Leginkább egy Rajna menti német kisvárosra emlékeztet, csak sokkal nagyobban. A középkori épületek némelyike a tíz emeletet is eléri. A két városrészt hidak kötik össze, alattuk a völgyben pedig a vasút fut, és a főpályaudvar a Waverley Station is itt található.
Az óváros tengelye a vár bejáratától induló történelmi épületekkel és skót-szoknyát meg egyéb szuveníreket árusító boltokkal telezsúfolt Royal Mile. A város ezen része inkább csak a turisták számára van fenntartva, élet egyébként nem nagyon lehet benne.

Glasgow Skócia legnagyobb városa kb 600ezer lakossal igazi metropolisz. Van metrója, amit az angoloktól való mindenáron való különbözés miatt (gondolom én) subwaynek hívnak (itt még a taxikat is cabby-nek hívják). Igazi iparváros, a skót Miskolc, de ettől még a belváros teljesen rendben van. Nem olyan gyönyörű, mint Edinburgh, de egy teljesen élő, nem pedig múzeum város. A város legmeghatározóbb építésze Charles Rennie Mackintosh volt a XX. Század elején, akinek stílusát talán valahová a szecesszió és a Bauhaus vagy a szoc-reál közé lehetne beskatulyázni. Általa tervezett épületek többek közt a Glasgow School of Art (aminek híres hallgatói többek közt a Franz Ferdinand nevű világhírű glasgow-i együttes tagjai), és a Lighthouse, amely modern művészeti központnak ad otthont. A város folyója a Clyde, amelynek egyik hídja nagyban hasonlít a pesti Lánchídhoz.

Közlekedés

Edinburgh repülőtér - városközpont 100as busz 3 font/5 font (egyirányú/retúrjegy) 10-15 percenként közlekedik.
Egynapos bérlet a város összes buszjáratára 2,70 font.
Edinburgh-Glasgow kedvezményes egynapos retúrjegy (vonat) 8,20 font (hétköznap csak 9.30 után, hétvégén egész nap érvényes). Egyébként a csak oda jegy kerül többe a retúr meg kb 15 font. Busszal 4 font/6 font (csak oda/retúr). Az út vonattal 55 perc, busszal pedig 75.
Glasgow-i metrójegy 1 font, egynapos bérlet pedig 1,90 font.

Kaja, pia

Főétel kocsmában 5-6 font (Pasta, Curry Csirke, vagy vmi hasonló)
7-9 font (Steak)
Jacket potato 3-3,50 font (héjában sült krumpli különböző töltelékkel)
Menü mekiben 3,19 font

Kávé 0,80-1,40 font
Korsó sör 2-3 font

Egy jó reggeliző hely Edinburghban a Waverly Bridge északi oldalához közeli egyik mellékutcában lévő (a Register House és a Burger King mögött) Snax, amely nagyban emlékeztet (kinézetre és áraiban is) a Baross utcai Fakanál nevű kifőzdére. 2,10-ért teljesen jó brit reggelit adnak paradicsomos babbal, tojással, kolbásszal, hurkával meg vajas zsemlével.

Nyelv

A beszélt nyelv az angol, de a jobb érthetőség érdekében ajánlatos utazás előtt néhányszor megnézni a Trainspottingot eredeti nyelven, hogy szoktassuk fülünket a skót akcentushoz. Ezután csak az nem garantált, hogy minket meg fog bárki is érteni.

Győrffy Zoltán

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.