Varga Roland: Sürgősségi ellátás az egykori Jugoszlávia utódállamaiban - 2004

(Varga Roland e-mailben próbált információt gyűjteni arról, hogy számíthatunk-e ingyenes egészségügyi ellátásra a volt Jugoszlávia utódállamaiban. A levelezést kis szerkesztés után az alábbiakban adjuk közre - gy.á.)

Elsőként a zágrábi magyar nagykövetséget kereste meg a kérdéssel, ahonnan a következő választ kapta:

Horvátországban a magyar állampolgároknak sürgősségi ellátásért (infarktus, vakbélgyulladás, balesetet követő orvosi segítségnyújtás, stb.) nem kell fizetni! Még a régi, - a Magyar Népköztársaság és a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság - között létrejött szociális és biztonsági egyezmény van érvényben. Talán ebben az évben aláírásra kerül az új egyezmény.
Szerbia és Montenegróval kapcsolatosan is a Jugoszláv egyezmény van érvényben.
xx

(Hasonló eredményre jutott más úton Somogyi Zsuzsa is - írása itt olvasható>>)

A szarajevói konzulátusról kapott válasz szerint Bosznia-Hercegovinában nem teljesen egyértelmű a helyzet.

"A régi jugoszjáv-magyar egészségügyi egyezmény, úgy mint az összes többi kétoldalú egyezmény még érvényben van jelenleg, mivel még nem fejeződtek be a jogutódlási tárgyalások, de a gyakorlatban nem lehet érvényt szerezni ezeknek. Bosznia és Hercegovinában az elmúlt években minden - az általunk ismert esetben - a fogadó ország részéről ellátták a magyar betegeket, de utána leszámlázták a költségeket, amit minden egyes esetben ki kellett fizetni.

A fentiekre figyelemmel mi mindig felhívjuk a Bosznia és Hercegovinába utazók figyelmét, hogy kössenek utasbiztosítást, mert különben igen sokba kerülhet a kirándulás, ha bajba kerülnek.

Az elmúlt három év során öbb olyan esetről tudunk, amikor magyar állampolgárt sürgősségi esetként kezeltek, és ismereteink szerint utólag mindig kifizették a kezelési költségeket, amit aztán otthon a betegbiztosító pénztár egyenlített ki (teljes egészében, vagy részben).

Nem tudom, hogy segítettem-e ezzel a válasszal, de én minden esetre azt tanácsolom, hogy teljeskörü utasbiztosítást kössön az aki Boszniába utazik. Üdvözlettel Taba Lajos konzul"
xx

(Természetesen a fentiek nem vonatkoznak a hozzánk hasonlóan EU-tag Szlovéniára, ahol az E 111-es tb igazolás segít abban, hogy a sürgősségi ellátás esetén ne kelljen fizetni - gy.á.)

Ajánlott link! : Magyar Köztársaság Szarajevói Nagykövetségének Konzuli Részlege

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.