Rácz Tibor: Makrygialos – Pieria – Makedónia – Görögország – 2008


Rácz Tibor: Makrygialos – Pieria – Makedonia – Görögország – 2008



Több korábbi utazás és egy 2008-as kéthetes autós túra fontosabb tapasztalatai áttekinthető szerkezetben, lényegre törő fogalmazással, jó képekkel, sok árral és egy részletes útvonaltervvel, ami excel táblázatként is letölthető


Az utazásról röviden

Ismét Makrygialost választottuk, és ismét autós utazás mellett döntöttünk. Sokat jelentett a
tavalyi év autós tapasztalata a döntésünknél. Persze, ha csak az utat néznénk, akkor így jelentősen drágábbra jönne ki 2 fő esetében, hiszen a buszos utazás kb. 20.000 Ft/fő (oda-vissza jegy) jegyárral megoldható lenne, míg az autóval a benzin 56.500 Ft + útdíj 19.500 Ft, azaz 76.000 Ft, ami 2 fő esetében majdnem duplája. Természetesen így viszont nem kell helyben bérelni semmilyen járművet (persze nem mindenki akar messzebbre is menni), ami autó esetében a különbséget 3-4 nap alatt felemésztené, míg robogónál ugyan kitartana 2 hétig, de azzal nagyobb túrára én nem indulnék el (pl.: Panteleimon már 140 km oda-vissza)


Szerbiában a magyarnál jobb állagú út fogadott minket, a kapuknál a februári árak (420-420-1080-250). Sajnos a dinár váltásánál a dinár erőssége miatt, 100 euróért már csak 7620 RSD-t kaptunk, ami a mi régebbi euró váltásunk miatt 3,30 HUF/RSD lett. Persze ez sem rossz, mert itthon nekem a pénzváltó 3,5-et ajánlott.
Ha jól kalkulálunk, akkor fizethetünk euróval (vagy kártyával) is a kapuknál Szerbiában, és tankolhatunk Lapovónál, vagy Aleksinacnál kártyával az OMV kúton, ami a legjobb választás (utóbbitól kibírja a kis kocsi Kateriniig is). Ekkor 3,2 – 3,0-ra is kijöhetünk.


Sok rosszat lehetett hallani a FYROM (macedóniai) határőreinek túlkapásairól (ez rossz kifejezés, mert nem az, hanem mindenáron történő pénzszerzési műveleteikről). Az egyik hozzászóló azt írta, hogy nemzetközi jogosítványt kértek (1968-as bécsi konvenció még érvényben van, ami szerint Macedónia is elfogadja a magyar jogosítványt, tehát nem kell!), vagy ami velünk is megtörtént most, hogy egyszerűen: “Görögország? Akkor 10 euró tranzitdíj”. Bizonyára látszott a szomorúságunk, ráadásul az útlevelünkben ott volt a 2006-os és 2007-es macedón pecsét is, így rövid keresgélés és “miért” kérdésünk után intett, hogy menjünk, azonban az utánunk érkező útitársainknak nem adták vissza az útlevelüket, amíg nem fizettek. S eközben egy honfitársunk teljes poggyásza a kocsija mellett landolt (akinek nincs takargatni valója, az sem szeretne egy ilyen kipakolást, hisz nekem is 1 órába telt a bepakolás).
Szomorú dolgok ezek!


Természetesen, hogy a rendőri intézkedést elkerüljük, és még csak a vitás helyzet közelébe se kerüljünk, a megengedett sebesség mínusz 10 km/h lett az utazó sebességünk.
A “macedón” kapuknál (tavaly itt voltak a nagy lehúzások) aztán jött a meglepetés, mert kedves, jókedvű emberekkel kerültünk kapcsolatba. Ezeknél 60-80-60, ami 1-1,5-1 euró sima átváltással mentek, és papírt is kaptunk (tavaly egyáltalán nem kaptunk róla papírt).


Görögországba való belépéskor messziről integettek, hogy merre kerüljük ki a sort, s mint magyarokat különleges bánásmóddal fogadtak, mintha valóban egy országban élnénk. Jelentem, hogy a Duty Free a helyén van és működik (közvetlenül a görög határnál!!!). (Azon senki se lepődjön meg, ha a felirat ellenére csak az unión kivüliek vásárolhatnak igazán olcsón. Mivel mi Görögországban is otthon vagyunk, az ÁFA fizetést nem kerülhetjük el az ilyen boltnevek miatt. Ha előbb nem, a pénztárnál mindenképpen kiderül, amikor megkérdezik, honnan jötünk, hová megyünk. Ahogy a Metró áruházakban, itt is inkább a drágább árat édemes nézni, hogy meg ne lepődjünk. Ettől még persze lehet olcsóbb a szomszédos vegyesboltnál – a szerkesztő)


Görögországban a Malgaránál található kapunál változatlanul 2 euró a személygépkocsi, viszont lejjebb teljesen megváltozott a díjfizetés. Leptokaria és Tempi völgyénél tavaly csak az egyik-egyik irányban kellett fizetni 2 eurót. Most mindkét kapunál, mindkét irányban fizetni kell. A Tempi völgyénél 1,3 euró, míg Leptokarianál 2,20 euró (vagy talán 2,5 euró).


Hazafelé már simább utunk volt és meglepetésként ért bennünket, hogy Macedóniában (50-60-50) és Szerbiában (240-1020-390-390) is csökkent az útdíj. Külön öröm volt, amikor visszafelé az első macedón kapunál (50 dénár) adtam az 1 eurót és a papír mellé még kaptam vissza 10 MKD-t is. Így a 60 dénárra felszaporodott “vagyonomat” a következő kapunál el is passzoltam.


A GPS-be beleírt jelölőpontok segítségével mindig tudtuk, mennyi idő és távolság van a következő állomásig (tankolás, határ, fizetőkapuk). Ezeket a közbeeső pontokat érdemes beírni a gépbe, mert ezzel ellenőrizzük az útvonalat és lesz némi támpontunk is. És még egy indok a navigációs készülék mellett: azért is jó a használata, mert a követés vagy vezetés módban látható az út vonalvezetése, ami igen csak segíti a gépkocsivezetőt.


Makrygialos



Makrygialos Észak-Görögországban (Makedónia, Pieria megye) a magyar utazók által jól ismert Olympos-i Riviérán, Thesszalonikitől 50 km-re délre, Katerinitől 20 km-re északra helyezkedik el. Az ide utazókat tiszta levegő, nyugodt és csendes falu fogadja. A strandok sora található 5 km-es szakaszon, melyek mentesek az üdülőhelyek megszokott zsúfoltságától. A teljes Pieria-i partszakasz a “kék zászló” minősítést is megkapta. Azonban az élővilág is kedveli a tiszta vizet és az északi részen több a vízben a rák, a kagyló, a hal és még a medúzák is nagyobbak. Persze ezek megfigyelése is kiváló élményt jelenthet. Pl.: ahogy egy rák kinyit egy kagylót és megreggelizik.
Megkértek, hogy a nevét így írjuk – Makrygialos, mert erre törekednek lakói. A térképeken “y” helyett még “i”-vel írják, de a friss útjelzőkön már “y” szerepel.


Idén is megmutatkozott, hogy a görög építkezési ütemet rendesen túlszárnyalta ez a kis falu. A tengerpart-ja tovább szépült, rendezettebb lett.


 









Programok


Az idén nagyon mozgalmasra sikeredett a nyaralás. Tervbe vettük, hogy ismét elmegyünk a görögestre, hiszen így az est az ittlétünk közepére esik, nem kell másnap haza indulni, ami az autós utazásnál nem utolsó szempont. Szerettük volna személyes tapasztalatból is megismerni Pieria teljes tengerpartját is. Olyan sokszor mentünk el a platamonasi vár mellett, hogy már szinte muszáj volt meglátogatni közelebbről is, és ha már itt van az ember, akkor érdemes meglátogatni az “öreg” Panteleimont is, hiszen oda nem szerveznek utat. Valamint az Olymposon is szerettünk volna feljebb egy kiadós sétát tenni. Ehhez képest a sors úgy hozta, hogy több programmal is kiegészültünk.


Panteleimon

Panteleimonról azt hallottam, hogy egy régi építkezési módhoz igazodó skanzenfalu. Panteleimoni házMivel Platamonasz várához és a tengerpart felfedezésére indultunk, gondoltuk meglátogatjuk ezt a falucskát, hisz ott van a közelben. A gyerekkori források (Magyarországon) már csak emlék formájában vannak jelen, a legtöbb kiapadt a bányaművelés miatt. De még a számban érzem az igazi forrásvíz ízét. Így nagy örömömre szolgált, hogy a faluban sétálva a felső részen egy forrást találtunk és kellemes hűvös vize felüdített. Majd lefelé haladva eljutottunk a szép főterére és a templom mellett egy nagyon bővizű forrást találtunk. Természetesen kostoló is következett, sokkal hidegebb, sokkal frissebb és nagyon finom! A falu nagyon szép és hangulatos, szép a panoráma. Azonban az ide vezető út keskeny a nagy buszoknak, így marad a saját járműves felfedezés öröme. Akár egy kis ebédre is érdemes meglátogatni a falu főterét.


Platamonas vára

A várat eddig csak kívülről láttuk, hát íme belülről is. Sajnos sem a legbelső falakra, és sem a toronyba nem lehetett bejutni. Viszont a külső falakról szép panoráma tárult elénk, Platamonas falu kikötője és Nei Pori strandja is látható a távolban.


Platamonas vára


Aki felmegy a várba, és valóban már 30-35°C-ban is nagyon megeröltető és száraz (míg lent nagy szél volt, fent érdekesen semmi nem rezdült), az vehet 2 euró/fő árért belépőt. Ezért meg lehet tekinteni a belső részt, amely sajnos igen szegényes volt. Az a buta turista milyen szivesen is mászkálna a várfalakon, de sajnos ez csak egy rövidke kis szakaszon lehetséges. Ott viszont nincs semmilyen védőkorlát! Az igaz ki is írták, hogy veszélyes.


Meteorák (fakultatív)

Mi tavaly is voltunk itt, akkor saját autóval, majd utána az Olympost megkerülve mentünk vissza Katerinibe – a csend birodalmán keresztül, szerintem egyedi élmény annak, aki tudja értékelni az ilyen érdekességeket is. Tavaly pont a Megallo Meteora maradt ki, mert utolsóként már nem volt erőnk a tömeg legyűréséhez, amely most is itt hömpölygött körülöttünk. Nem baj, mert most viszont csak ezért jöttünk. Az út odafelé szinte elröppent a Viktor történeteit hallgatva. Aki figyel útközben az néhány jó képet is tud készíteni, még az üvegen keresztül is. Sőt azt is felfedezheti, hogy itt vannak azok a helyek, ahol a legsűrűbben találkozunk benzinkutakkal. 550 méteren 4 darab egyirányban. Az ajándék/kegytárgyak boltjában álltunk meg elsőként, ahol találkozhattunk Endrével, aki Erdélyből jött, és ikonok festésével és a turisták ismeretének gazdagításával foglalkozik. Okosodtunk, nézelődtünk, vásároltunk!
Majd elindult velünk a busz, felfelé a Megallo Meteora parkolójába. Kemény beosztással dolgoztak a helyi idegenveztők, aminek következtében egy kicsit várni kellett. Ezt kihasználva gyönyörködtünk a panorámában, ami még mindig csodálatos, ahol ismét a folyó helyett, csak egy meder jelezte, hogy mekkora folyamnak van ott hely. A monostorhoz tartozó emberek éberen figyeltek, hogy a turista ne fotozzon, és filmezzen tiltott helyen.


A látogatást követően egy étterembe vittek minket (nem kötelező program), ahol megebédelhettünk. Az árak magasak (nekünk), hiszen itt nagyjából dupla a fizetés, és az árak is ezt követik. Ez az étterem rendkívül szép volt, miközben nem a pincérek szolgáltak fel, hanem a menzára emlékeztető módon tálcára pakoltuk a kiválasztott fogásokat. Ja, és legalább nyolc ember segített a választásban a pult túloldaláról. Én bárányt kértem, az adag hatalmas volt, valamint rendkívül finom. Az ár mindenből 2 főre (horiatiki, választott főétel körettel, házi grízes halva, alfa görög sör) 29 euró/2 fő, ez megfelel az átlagos árnak egy ta-vernában Görögországban (talán nekünk egy kicsit drága a kb. 3700 Ft/fő ár, de ne feledjük, hogy a csirke is a bevásárlóközpontban kb. 1500 Ft/kg). Azonban senkin nem láttam, hogy kevés lett volna az ebéd.
Hazafelé a programnak megfelelően megálltunk a Tempi völgyében, ahol megnéztük a kegyhelyet, és ittunk a forrásból is. Nem lettünk fiatalabbak.
Természetesen más a saját és más a fakultatív program keretében az élmény. Szerintem érdemes mindkettőt kipróbálni. Nyílván egy idegenvezető több információt ad a látogatott környezetről.


Edessa és Naoussa (fakultatív)

Az edessai vízesésről már sokat hallottunk, meg is akartuk látogatni saját járművel, de mégis úgy alakult, hogy a szervezett úttal mentünk el. Viktor ismét kellemes perceket szerzett nekünk és fáradthatatlanul válaszolgatott a kérdésekre, ezzel is növelve a jókedvet. A vízesés, amely mesterséges, de mégis nagyon szép, meglátogatása nem belépődíjas. Lefelé a lépcsőkön jártuk be és csak ámultunk a víz csodálatos és csillogó táncain. A film is csak részben adja vissza a csodálatos élményt. Majd a végén, felfelé a dupla liften mentünk, miközben a panorámában gyönyörködtünk. Egy rövid sétát tettünk a vízesés közelében található parkban és a régi városrészben.


Ezt követően tovább indultunk Naoussa-ba, ahol egy csodálatos park fogadott minket. A legnagyobb melegben is kellemes hűvöset árasztanak a fák és a csörgedező pata-kok. Ebben a szép környezetben ebédeltünk meg egy kiválasztott étteremben, ahol a parázson sült piszt-rángot érdemes megkostólni (a hal nálunk sem olcsó). Itt is a görög árak szerint (1 horiatiki/nagy adag, 2 pisztráng, 2 Mythos sör) fizettünk, azaz 30 euró/2fő. Majd volt még bőven időnk a parkban sétálni és élvezni a patakok látványát, hangját és a friss levegőt. Igazi zöld sziget a hegyekben.


Sólepárló és wellness (fakultatív)

Makrygialostól 5,8 km az úton. Üzemi terület. Az időjárás éppen nagyon-nagyon szelesre váltott aznap. Délutánra volt meghirdetve a sólepárló meglátogatása, ahol egy wellness programon vettünk részt.
Pontos időben indultunk a Giannis által vezetett kisbusszal. A nagy szél sem zavart minket a kivételes élvezetet nyújtó, nagyon magas sótartalmú medencékben való ejtőzésben. Már kint volt Viktor, akinek egy parliai csoportja is volt. Így mi már láthattuk, milyen eredmény várható. Szerintem a legjobb hatás akkor érhető el, ha naponta kimegyünk és kb. 20 percet töltünk, szinte mozdulatlanul az extra sós vízben. Ez az egy hét alatt egy kis kúrának felelne meg. Jótékony hatása lesz a bőrre. Itt elsűlyedni volt a legnehezebb!
A rövid ejtőzést követően az iszappakolás következett, amitől mindenki fekete emberré vált. Majd ezt követte egy kis séta és nézelődés a medencék körül, amig megszáradt a pakolás. Utána a túloldalon, a tengerben jött a pakolás lemosása, ledörzsölése. Mivel nagy volt a szél, így külön élményt jelentett a vállalkozó kedvűeknek a nagy hullámzásban való “tisztálkodás”. Közben lehetőség nyílt aromásított sóval is bedörzsölni a bőrt, amit előzőleg készítettek a utazási iroda munkatársai. Ezt követően, egy kis séta után meglátogattuk az egyik sóhegyet is.



Kijelenthetem, hogy a sós medencében való fekvés-lebegés, semmit tevés, igen kellemes, érdekes. Közben a bőr nagyon selymessé válik a sótól. Nagyon-nagyon jó érzés!


Olympos és Dion

Tavaly csak Priónia parkolójáig mentünk fel, mert még így is tájékozatlanok voltunk. Idén terveztük, hogy addig megyünk, amíg egészségünk engedi. Egy kedves családdal mentünk együtt, akik egy 5 és egy 3 éves fiucskával jöttek kirándulni. Az idő kezdetben megrémisztett bennünket, mert az egész Olympost sötét gomolyag takarta be. Gondoltuk, nem baj, majd az is egy érdekes élmény lesz, ha a felhőben keressük az utat, vagy lenézve a felhőt látjuk csak.
Mi már ismerősként mozogtunk itt és a szerpentin elején jókedvűen bejelentkeztünk a jegyzetelő “számvevőnek”. Hamar felértünk a 940 m körüli, Stavros kilátóhoz. Az idő borús, sötét jellege nem változott. Így a panoráma nem volt alkalmas fotózásra sem. Persze azért fotóztunk. Hátra mentünk az épület mögé, ahol még egy kis domb várt ránk és egy betonnal jelölt magaslati pont. 948 m (GPS 40,11187; 22,46746).


Kis pihenőt követően indulunk tovább, nemsokára egyre jobban világosodik, a felhők fehérednek, majd eltűnek. Gyönyörű látvány tárul elénk, ezért megállunk az úton (majd figyelünk a többiekre). A hegyoldal felhő foszlányokkal szabdalt, előkerül a távcső és a fényképezőgép, kamera is.



A hegyoldalban havat vélünk felfedezni, ami messziről kicsi, de valójában még sok-sok köbméter víz a forrásoknak. Hihetetlenül gyönyörűvé vált az idő és ez által a táj is! Minden újra szép színes lett!
Megérkezünk Prióniába, ahol szinte tele van a parkoló (még épp időben vagyunk).


Fontos: Prioniánál egy nagy tábla is jelzi a sok sok TILALMAT – TERMÉSZETVÉDELMI ELŐÍRÁ-SOKAT, ti is figyeljetek ezekre!


Tartunk egy kis egészségügyi pihenőt, Szilárd beleteszi a hőmérős óráját az idevezetett forrás itató részébe, 9,6°C a víz hőmérséklete! Bizony hideg! Érdemes palackokat vinni és visszafelé feltölteni. Kisebbet pedig felfelé is, mert a „séta” az kb. 3 órás. Gyalog indulunk a kellemes erdei úton. Eleinte kerülgetni kell a sok öszvér termékét (mert ők mennek előttünk), majd tisztul az út is. Hamarosan eljutunk egy kis vízesésig, ahol külön tábla figyelmeztet 3 nyelven, hogy ügyeljünk a tisztaságra, mert ez ivóvíz. Egy angolul beszélő házaspárt kisér egy görög sportos női vezető. Lehet, hogy nem tud olvasni? Belegyalogol a vízbe. Szerencsére azért a “forrás”-hoz egy csővezetéken van elvezetve a víz, egy biztos belső pontról, így az egészen biztos ivóvíz. A gyerekek miatt mi csak egy órás sétát tettünk és lankás terepen 1248 m-re jutot-tunk (GPS 40,0805; 22,4006).
Ez egy nem nagyon emelkedő bevezető szakasz, ami nagyon kellemes sétára alkalmas, akár kis gyerekkel is (legalábbis a tisztásig). Ezen a tisztáson csak ámulunk a sok érdekességen és látványon. Lefelé menet a gyerekek örömére egy kecskenyájba botlottunk. Az erdei-hegyi séta kivette a gyerekek és felnőttek erejét, így csak egy rövid pihenőt tartottunk Litohoroban.








“Hazafelé” Dionnak vettük az irányt. Szerettem volna megnézni legalább a görög színházat. Az eddigi információm szerint nagyon benőtte a fű és elhanyagolt. Ehhez képest, nagyon is tiszta volt és készültek egy ünnepségre. (GPS: 40,17339°; 22,49159°)



Sajnos ezt a területet nem nézhettük meg közelebbről, mert ünnepségre készültek. Makrygialos felé menet, nagyon nagy feltárásokat láthattunk, amit majd a jövőben meg is fogunk látogatni.


Pydna erődítménye

Az erődítmény ásatása térítésmentesen látogatható hétköznap 7:00-14:30 között. Makrygialostól 2 km-re van a part mentén. Az ásatást végző fiatalember fogadott bennünket (görögül, németül beszél, meg amin megértjük egymást) és nagyon kedvesen, nagyon vendégszeretően vezetett végig minket a terepen. Tényleg úgy éreztük, mintha egy kedves barátunk mesélné el a romok történetét. Megmutatta, hogy valójában milyen nagy kiterjedésű erődítmény vol, ahonnan felügyelték a só és olaj exportot is. Bemutatta a különböző funkciókkal bíró helyiségeket és eszközöket is. A történelem során több gazdája is volt a területnek, így a helyiségek szerepe is folyamatosan változott és minden gazda a saját igénye szerint építette át azokat.



Kagylófesztivál – MIDOXARA – 2008.07.12-13 Makrygialos


Szerencsénkre pont az ottlétünk alatt tartották az éves kagylófesztivált. Itt tenyésztik a fekete tengeri kagylókat, amelyek aztán a francia és olasz éttermekben kötnek ki. Maga a fesztivál 2 napos, esti fellépé-sek és vásározókkal szegélyezett parti út. Majd 22-23 óra körül megtelnek a tavernák görögökkel. Most egy magyar, egy pondiak tánccsoport lépett fel és egy lengyel zenekar. Sajnos a hangosítás terén nem álltak a helyzet magaslatán, mert vagy túl volt erősítve és torzult, vagy éppen összevesztek a mikrofonok a hangszórókkal és gerjedve sípolt. Ez azért igen csak zavarta a műsort. Az árusok közt itt is megtalálhattunk minden otthoni búcsús típust, sőt a kínaiak is itt voltak. A kis gyermek forgó (beülős) nagyon drága volt, viszont a gyerek szólt, hogy már neki sok, olyan hosszú volt egy menet.


A strandokról

Nei Pori, Skotina
Rövidtávon mélyülő, jobban ki van téve a szélnek, nekünk már drága és inkább üdülő jellegű. Sok a parti üdülő és a bolt. Parkoló közel a parthoz. Nem vettünk semmit, így az árakat nem ismerem. A nagy szél miatt hatalmas hullámok voltak. Bent, úgy 50 m-re a 2 méterest is elérték. Ott létünkkor vitte a sok szemetet a víz. Valószínűleg a hullámzás miatt jutott a strandra.



Skotina környéke

Rövidtávon mélyülő. A hullám a partnál is elérte a másfél métert a nagy szélben. Itt volt a 0,33-as sör 3 euró, a 0,33 tea 2,5 euró azért ez már drága!


Olympic Beach, Paralia, Korinos

Közepesen mélyülő partszakasz. A homok mérete, mint a mákszem, ezért a kisebb hullámzás még nem keveri fel, gyorsan ülepszik, ami javítja az átláthatóságot, rák és kagyló szinte nincs, medúza akad. Paralia és Olympic Beach zsúfolt üdülő terület. Nem a mi világunk. Paralián az ismerősünk szomszédjaihoz betörtek és kifosztották a fakultatív alatt. Ezt viszont nem jó hallani sem.
A strand leginkább Korinos szélén, Makrygialos felé, (Makrygialostól 12 km-re GPS: 40.3053°, 22.6193°), valamint Olympic Beach Paralia felé eső végén a legjobb. Tiszta és nincs tömeg (Makrygialostól 22 km-re GPS: 40.2424°, 22.5896°)









Robinson Beach, Pydna Beach, Aphrodite Beach


Vidéki tengerpartok, nagyon finom homok 2-3 méterre, ami a vízben a kisebb hullámzásra is felkavarodik. Sokan ettől is azt hiszik, hogy nem tiszta. Sok az élőlény (rákok, kagylók) a vízben, ezért ajánlott a vizi cipő használata. Medúza itt is akad. Pydnánál nagyon sekély a víz. Bora-Bora Hotel – GPS: 40.3967°, 22.6179°



Az időjárás és a hullámzás függvényében lehet a legjobb döntést meghozni, hogy melyik strandot válasszuk arra a napra. Mindenesetre, ha van járművünk, akkor érdemes váltogatni a fürdőhelyeket, mert mindegyiknek meg van a maga varázsa. Például kagylókat Makrygialos északi részén és Pydna északi részén érdemes gyűjtögetni. Csigát ne gyűjtsetek, mert szinte kivétel nélkül rák van benne, amit lehetetlen kiszedni és megbüdösödik. Szintúgy a szivacs is kezelés hiányában csak büdös lesz. Ha éppen erősödik a hullámzás, akkor pedig a korinosi, vagy az említett OB-i (szélén) strandok lehetnek az élvezet fokozói.


Piacok, bevásárló központ Kateriniben és egyéb helyek 2008 júliusi áraik


(csak amit meg tudtam jegyezni, vagy fotón, filmen rajta volt)


Makrygialos piac
görögdinnye 0,2 -0,18 euró/kg
lilahagyma 0,5-0,4 euró/kg
szilva 2 euró/kg
paprika 0,4-1 euró/kg
vanília rúd 2 euró/db
különböző fűszercsomagok 1,5 euró/csomag
nagyszemű szőlő 2 euró/kg


Makrygialos
dobozos sör (normál, hűtött) helyi Supermarket 0,7 euró
sült kukorica a parton 1 euró
szezámmagos kenyér 500g helyi pékség 0,8 euró
sima kenyés 500g helyi pékség 0,7 euró
7db-os zsemle csomag helyi pékség 0,8 euró
taverna gyros pitában (Christos) 1,8 euró
taverna mythos sör 0,5 üveges (Christos) 1,5 euró
taverna szuflaki (Christos) 1,5 euró
taverna horiatiki (Christos) 3 euró
gyerek játékok helyi ajándékbolt, Midoxara 10-18 euró
kagylós, csigás nyakláncok helyi ajándékbolt 1-2 euró
görög bögrék helyi ajándékbolt 3 euró
görög fali tányér helyi ajándékbolt 3-6 euró
frappé DIAS 2 euró
sapkák helyi ajándékbolt 5-6 euró/db
ólommentes benzin 1,22-1,23 euró/liter


Katerini piac
Hasonló árak, mint Makrygialos piacán, de annál egy picivel drágább.
GPS:
ruházati piac rész (kék színnel jelölve a térképen) 40,2788°; 22,50666° – 40,27697°; 22,50931°
zöldség és élelmiszer rész (zöld színnel jelölve a térképen) 40,27697°; 22,50931° – 40,27521°; 22,51164°


(A makrygialos-i és a katerini-i piacok helye a szerző saját térképein jelölve a honlapján)


Katerini, Carrefour Marinopolos
(a régi Carrefour Champion) és AEGEAN benzinkút: GPS: 40,27073°; 22,53576°
Carrefour termék = CF
mustár 500g (CF termék) 0,83 euró
paradicsom 0,81 euró/kg
nektarin 2,1 euró/kg
őszibarack 1,41 euró/kg
görögdinnye 0,32 euró/kg
kimért feta 5,99-10 euró/kg
natur yoghurt 2+1 1,54 euró/3db
joghurt 2+1 gesztenyés 2,52 euró/3db
joghurt 2+1 mézes 2,54 euró/3db
tej 3,7%-os 0,97-1,56 euró/liter
mogyorós csoki 200g 1,69 euró
kakaós halva 400g 1,58 euró
gumicukorka görög 1,38 euró
74%-os táblás csoki 100g 0,59 euró
Mastic cukormentes 150g 2,07 euró
Na ez nagyon érdekes, mert nem is cukor, hanem egy cserje nedve (gyanta, gumi, drops). Kissé répa és zöldség ízű.
mini csokik 400g/cs 3,5-4,5 euró/cs
mézes szezámtábla 0,6 euró
GR tonhalsaláta konzerv 2+1 3,59 euró/3db
krétai ext.szűz olívaolaj 1L 5,23 euró/liter
extra szűz olíva olaj 2L (CF) 6,8-7,2 euró/2liter
kukorica olaj 2L (CF) 3,58 euró/2liter
ouzo 0,2L 1,99 euró 1,99 euró
ouzo 0,7L 3,98 euró 3,98 euró
ouzo 2L 12,93 euró 12,93 euró
hollandia prém. sör 0,33L 0,33-as dobozos 2,96 euró/8db
hollandia prém. sör 0,33L 0,33-as dobozos 1,85 euró/6db
pisztácia 250g (CF) 1,93 euró
Ice tea lemon 3+1 2,95 euró/4db
Ice tea lemon 1 euró/db
tea mentolos 25 db 0,88 euró
tea vaníliás 25 db 1,24 euró
darabos fahéj 0,4 euró/cs
AEGEAN ólommentes benzin 1,15-1,17 euró/liter


Skotina tengerparti taverna
Heineken 0,33 dobozos sör 3 euró
Icetee lemon 0,33 bobozos 2,5 euró


Meteora árusok a bejáratnál
Mythos 0,33 dobozos sör 1,5 euró
Icetee lemon 0,33 bobozos 1,2 euró
női gyöngytáska 10 euró
karkötő 6 euró
magyar nyelvű könyvek 7-10 euró


Olympic Beach tengerpart
csokis fánk 1,5 euró/db
mézes fánk golyók 1,5 euró/pálcika


Rácz Tibor







Az útvonalterv excel formátumban innen tölthető le.


További információk, képek és filmek az útról a szerző saját oldalán


A szerző írásai Az Útikalauzban

Rácz Tibor: Makrigialos – autóbusszal – Görögország – 2006

Rácz Tibor: Makrygialos – Pieria – Makedónia – Görögország – 2008

Rácz Tibor: Tatabányától Makrigialosig – Görögország – 2007



A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet  – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár