Ruzsinszki Zita: Kréta – Egy kicsit másként – Görögország – 2012Ruzsinszki Zita: Kréta – egy kicsit másként – Görögország – 2012Egyéni hangú és tartalmú írás egy “telepített idegenvezető” tapasztalataival a krétaiakról és turistáknak kínálkozó lehetőségekről. Szép fotókkal és a beszámolóba illesztett filmekkel illusztrálva


Kréta, Iraklion, Agios Nicolaos, Ierapetra, Chrissi Island, Viannos, Matala, Rethymno, Balos, SantoriniEgy kicsit másként a szigetről, 4 hónap szép emlékeit összegyűjtve egy csokorba. A látnivalókon túl a krétai emberek életébe, örömébe és gondjaiba is bepillanthat az olvasó.
Két évtized telt el azóta, hogy a Burda varróverseny országos döntőjén második helyezést értem el, és egy krétai utazást nyertem. A Földközi tenger legnagyobb szigetébe, olyannyira beleszerettem, hogy a későbbiekben még két alkalommal tértem vissza turistaként. Habár nem ez volt az első társas utazás, amin részt vettem, de itt szembesültem először azzal, hogy létezik egy olyan szakma, amit úgy hívnak telepített idegenvezető. Onnantól kezdve elérhetetlennek tűnő álom volt, ami 12 év után mégis teljesült. Szerencsésen alakultak az éveim, több országgal ismerkedhettem meg mélyebben, mint az egy hetes turista. Már csak Görögország hiányzott sorból, amikor olyan mennyiségű véletlen sorozatnak köszönhetően – amennyi nem is létezik – Krétára csöppentem 4 hónapra, arra a szigetre, ami mindig is szívem csücske volt.
Először egy családnál laktam cseh kolléganőmmel Anissarasban. A valamikori csendes halászfalu, melynek neve még a térképeken sem szerepelt csak néhány éve lépett be a turizmus körforgásába. Ennél fogva rendkívül csendes és nyugodt kis település, ideális azoknak, akik valóban pihenni szeretnének. Új építésű minden igényt kielégítő hotelek épültek. Ezekre a hotelre jellemező, hogy még a legkekecebbek sem találtak kivetnivalót sem a tisztaságban, sem az ellátásban. Az étkezéseknél az ételek széles választéka mellett, a hagyományos görög ételek kínálatára is nagy hangsúlyt fektettek. A hotelek a főúttól kb 1 km-re helyezkedtek el, de innen is indultak naponta kétszer járatok Iraklionba, Hersonissosba, Agios Nicolaosba és természetesen vissza.
A tengerpart kissé sziklás, de ha vállalunk egy pár száz méteres sétát, találhatunk homokosabb partszakaszt is. A hotelek előtt a tengerparton elhelyezett napágyak és napernyők itt ingyenesen használhatóak, de több helyen külön kell fizetni érte általában napi 5 eurót.


 


Anissaras - apartman  Kréta


Anissaras – apartman


 


Napfelkelte Anissarasban Kréta


Napfelkelte Anissarasban


 


Anissaras - hotel Kréta


Anissaras – hotel


A család hatalmas apartman házában – akiknél laktam – 3 generáció él együtt, és a használaton kívüli lakrészt kiadták. A családból volt, aki recepciósként dolgozott hotelben, de olyan is, aki kecskékkel foglalkozott. Gondosan ápolták apró kertjüket, ahol a tűzvörös földben a forróság ellenére is szépen megtermettek a zöldségek, melyből gyakran kaptunk kóstolót. A család kedvessége és vendégszeretete óriási biztonságot nyújtott.
Egy hónap után Gouvesbe kellett költöznöm, melynek neve már évtizedek óta közismert és kedvelt célpontja a turistáknak.


 


Gouves fotó Kréta


Gouves


Évekkel ezelőtt, nem volt divat az all inclusive még a hotelekben sem, a görögök azt tartották, menjen mindenki a tavernákban megkóstolni a finom görög ételeket. Az arab országokban oly annyira elterjedt all inc. hotelek után itt is egyre nőtt az igény erre a szolgáltatásra. A kis apartman szállások a mellettük lévő tavernákkal fogtak össze, de számos új hotel épült egészség központokkal, ahonnan akár ki sem kell mozdulni. Ezeknek az egyvelegével találkozhatunk Gouvesben is, de ha valaki sátorral érkezik, itt kempinget is talál.
Más országoktól eltérően, sok hotelben külön kell fizetni a légkondicionáló használatért. 4-5 csillagos hotelekben benne van az árban, de a 3 vagy kevesebb csillag alatt jellemzően napi 3-6 eurót kell fizetni érte. Van olyan utazási iroda, aki úgy köt szerződést, hogy benne van az árban, így nem kell a vendégeknek külön fizetni érte. Utazás előtt érdemes erről tájékozódni.
A 3 csillagos hotelekben az ellátás kevésbé változatos, a reggelinél többnyire ugyanazokból az ételekből lehet válogatni, az ebédnél és vacsoránál 2-3 féle fő ételt kínálnak.
Gouves és Kokkini Hani határán található a Kréta Aqvárium, ahová szintén érdemes ellátogatni. Bővebb információk:
www.cretaquarium.gr/indexen.php
Anapolis vízi parkja csak pár kilométerre található Gouvestől. Nem érdemes tömegközlekedéssel bajlódni, ha oda szeretnénk eljutni, mert a vízi park buszai menetrend szerint közlekednek a hotelek között, ez esetben érdemes a hotelben foglalni. Bővebb információk: www.watercity.gr/
Akik Hersonissos közelében töltik szabadságukat, azoknak sem kell sokat utazni egy kis vizes szórakozásért. Bővebb információk:
www.acquaplus.gr/


Nem szívesen költöztem tovább Gouves egyik hotelébe, de csak pár napnak kellett eltelnie, és már nem is bántam a cserét, miután összebarátkoztam a recepciós lányokkal, olyannyira, hogy rajtuk keresztül, egy kicsit bele láthattam a krétai emberek életébe és problémáiba.
A szigeten élő kb. 600.000 lakos 85%-a él a turizmusból, a maradék pedig mezőgazdaságból, de van aki ötvözi a kettőt. Aki a turizmusban dolgozik, annak a szezon áprilisban kezdődik, de már márciustól kezdik keresni a munkát, ha valakinek nincs állandó helye, vagy jobb helyre vágyik, mint az azt megelőző évben. A fizetések 850 és 1200 euró körül váltakoznak. Számunkra talán ez nagyon jól hangzik, viszont az ottani árak színvonalához mérve ezt is keményen be kell osztani. Főleg akkor, ha egy család hitelt vett fel és azt havonta kell fizetnie.
Egy átlagos – nem túl nagy – lakás a fővárosban Iraklionban kb. 200.000 euróba kerül, amit történetesen a barátnőm Maria családja havi 800 euróval törleszt. A válság előtt a “winter salary” – Maria egyszerűen téli fizetésnek hívta-, akár a 600 eurót is elérte. A válság kezdetével ebből a kormány évről-évre elkezdett lecsipegetni. 2012-ben már 360 körül tartott az ő esetében, és ősszel az a hír járta, hogy a kormány a pénz-hiány miatt teljes egészében megszünteti ezt a juttatást. Közel sem estek ezen annyira kétségbe, mint egy magyar tenné, bíztak benne, hogy ez nem következik be. Mit is tehetne fél millió ember egy olyan szigeten, ahol szinte mindenki a turizmusból él, melyet tenger vesz körül, és sziklák, magas hegyek szabdalják? A barátnőim, ismerőseim aggódtak, hogy elveszítik az otthonaikat, ha nem tudják emiatt fizetni a banknak a hiteleket. (Ezen a télen nem tette meg a kormány ezt a drasztikus lépést.)
A szigeten élők kisebb százaléka, akik a mezőgazdaságból élnek, legfőképpen az olajbogyó termesztésével foglalkoznak. Törékeny ez a megélhetési forma is, elég egy tűzvész a forróság miatt, és pillanatok alatt oda évtizedek kemény munkája. Többször is fordult elő ilyen eset a nyár folyamán, ilyenkor közvetítette a híradó, ahogyan helikopterekkel oltották a tüzet.


Mint a legtöbb déli népre itt is jellemző, ha ünnepről van szó, annak megadják a módját. Recepciós barátnőm meghívott a kislánya születésnapi partijára, melyet egy tengerparti kávézóban tartottak. A szűk család és baráti kör nagyjából 30 fő ült asztalhoz, a kicsi Christiana születésnapját ünnepelni. Házi készítésű ételek mellett pizzát és süteményeket kínáltak a vendégeknek. Amikor besötétedett Maria behozatta a különleges tortát és mindenki együtt énekelte az ilyenkor szokásos születésnapi dalt Christiananak. A dal arról szól, hogy hosszú boldog életet, egészséget és bölcsességet kívánnak neki.


A görög konyhára nagy hatással volt a négyszáz éves török uralom, s ma ez különösen érzékelhető az előételekben, ilyen a tzatziki és a citromlében és olívaolajban pácolt polip. Olcsóbb harapnivalókat, mint például a suvlaki – grillezett nyárs- vagy a gyros, bárhol találunk. Népszerű főétel a pastitsio – makaróni darált hússal sütve, bechamel mártással -, a moussaka – darált húsból, cukkíniből, burgonyából és padlizsánból készült rakott étel -, a frissen grillezett tengeri finomságok és a calamari. A görög ételek fő velejárója a friss görög saláta -horiatiki.
A legismertebb alkoholos italok közé tartozik az Ouzo – ánizspálinka -, a Retsina – fenyőgyantával ízesített fehérbor – és a Metaxa.
A tipikus görög kávé készítési módja: a vízzel együtt felforralják a kávét és a cukrot.
A frappe-t mindenképpen kóstoljuk meg, melyet a következőképpen otthon is elkészíthetünk: a cukrot és a nescafét kevés hideg vízzel felengedjük, és habosító szerkezettel felverjük, tele rakjuk jéggel és ízlés szerint tejet is adhatunk hozzá. A legjobb frissítő a forróságban.


 Iraklion madártávlatból Kréta


Iraklion madártávlatból, ehhez a látványhoz a régi utat kell választanunk Fodele irányába


Habár nagyon jó tömegközlekedési rendszerük van, a helyiek mégis inkább autóznak annak ellenére, hogy a benzin nagyon drága 2 euró. A szűk utcák és a nehézkes parkolás miatt, leginkább kis autókkal találkozhatunk, de akad jó néhány nagyobb méretű luxus jármű is.
Itt igazán lehet élvezni a vezetés élményét, nem kell izgulni, ha meglátunk egy rendőrautót, mert a rendőrök a veszélyesen száguldozókat próbálják kiszűrni. A temperamentumos déli stílus ritmusát könnyű felvenni, de nagyon kell figyelni. A 4 hónap alatt 10.000 km-t autóztam a hotelek között probléma nélkül. Ha első látásra ijesztőnek is ítélnénk a közlekedést, nem kell félni tőle, bátran béreljünk autót, mert sok kis hegyi utat és falut így tudunk csak bejárni, és ez a legkönnyebb módja, hogy eljussunk pld. Fodelébe is. Érdemes az autót a falu szélén hagyni, és gyalogosan bejárni. Itt található az El Greco múzeum is és egy 15-ik századi ortodox templom maradványa.


 


Fodele ortodox templom Kréta


Fodele – ortodox templom


 


Fodele - El Greco Múzeum Kréta


Fodele – El Greco Múzeum


 


Fodele nénike - Kréta


 


A válság ellenére is sok vendégmunkás érkezik a nyári időszakra, főleg Romániából és Olaszországból, de magyar fiúval is találkoztam egy hotel éttermében, ahol felszolgálóként dolgozott. Anissarasban egy moldáv lánnyal, Olgával barátkoztam össze. Évtizedekkel ezelőtt az édesanyjuk Athénba menekült, majd a lányai is követték, amikor legalizálta a papírjait. A két lány már évek óta Krétára jár dolgozni, és ősszel utaznak vissza Athénba. A csomagküldés egyszerű az országon belül, gyakran kaptak az édesanyjuktól finomságokat, melyet hajóval küldött nekik. Olga testvére Maria egy ékszerüzletben dolgozott Hersonissos kikötője közelében. Ott számos étterem és bár várja a szórakozni vágyókat, ha valaki nyüzsgésre vágyik, válassza Hersonissos szálláshelyeit.


 


Hersonissos Kréta


HersonissosKívülállóként azt hihetnénk, milyen könnyed az élet, fesztelenül bulizhatnak az ott élők. Olga elmondta, nagyon fontos, hogy még szórakozás közben is vigyázzanak a jó hírükre, mert ez egy pici sziget, és a városokban, falvakban mindenki ismer mindenkit. A karrierjére is negatívan hathat, ha nem jó színben tűnik fel valaki, és kellemetlen pletykák kelnek útra róla, még az is megeshet, hogy következő szezonban nem kap megfelelő állást.
Hersonissosból gyalogosan is elérhető két bűbájos apró település, Piskopiano és Koutouloufari. A város fölötti dombra épültek, ennél fogva fantasztikus a kilátás az éttermeik teraszáról. Érdemes már naplemente előtt elindulni és egy helyet foglalni egy étteremben, mert mire besötétedik, már egy tűt sem lehet leejteni.


 


Piskopiano Kréta


 


Piskopiano Kréta


 


Piskopiano Kréta


 


Piskopiano Kréta


Piskopiano


Vásárolni a nálunk is ismeretes élelmiszer áruházak láncaiba járnak, de minden jóval drágább, sok termék kétszeres áron kapható, mint nálunk, de nincs olyan árucikk, amit ne találnánk meg ott is.
Olcsóbban a főváros csütörtöki piacán lehet vásárolni, ahol a zöldségek, gyümölcsök és egyéb háztartási cikkek mellett, akár 1-3 euróért is hozzá juthatunk új bőrcipőhöz, és ruhákhoz.
A régi pénzüket 2001-ben az euróra cserélték, melynek váltópénze a cent. A nemzetközileg elfogadott bankkártyákkal a nagyobb üzletekben, szupermarketekben fizethetünk.
Az üzletek a nyári időszakban általában hétfőtől péntekig 09:00-13:00-ig és 17:00-21:00 óráig tartanak nyitva. A kisebb üzletek az üdülő településeken ettől eltérően akár egész nap is nyitva tartanak a késő esti órákig.
A közbiztonság miatt egyre inkább aggódnak a helyiek, ugyanis az egykor békés szigetre nemcsak tisztességes, dolgozni akaró bevándorlók érkeznek, hanem tolvajok is, akik nemcsak a turisták, hanem a helyiek életét is keserítik. Értékeinket mindig széfben helyezzük el, ami nem fér el (pl. laptop) adjuk le a recepción, ha pedig autót bérlünk, semmit ne hagyjunk benne.


Kréta szigete 280 km hosszú, a legkeskenyebb pontján 12 km széles. Annak ellenére, hogy nincsenek nagy távolságok, meglepetten tapasztaltam, hogy az ott élő ismerőseim közül sokan sosem jártak a sziget legnépszerűbb turista célpontjain. Maria barátnőm Chrissi szigetére vágyott, amikor kérdeztem miért nem utazik oda, azt mondta, amikor érdemes lenne oda utazni, dolgozniuk kell, amikor pedig vége a szezonnak, akkor már hűvös van és nem érdemes oda menni. Ez nem jelenti azt, hogy ők nem utaznak, ugyanúgy járják a világot, mint bármely más nemzet. Az egyik recepciós fiú Párizsba tervezte a novemberi nászútját.


A helyi partnerirodának köszönhetően a sziget számos pontjára eljuthattam. Az interneten számos gyűjteményt találhatunk arról, melyek a legszebb strandok, ezek közül én 3-at emelnék ki.
Elefonissira a szezon alatt ugyan nem jutottam el, de turistaként kétszer is ellátogattunk, mely a homok padjairól és a rózsaszín árnyalatú fehér homokjáról híres. Mivel a hotelek nagy része a sziget északi részén helyezkedik el, nehezen érhető el, főleg a keleti oldalról. Ha mégis ragaszkodnánk a rózsaszín homokhoz, akkor elég a Balos félszigetre utazni. Megközelíthetjük autóval is, ennek ára, hogy legalább fél órát kell gyalogolni a homokban a tengerpartig. A másik lehetőség hajóra szállni és kényelmesen két fürdőhelyet is érintve élvezni a kellemes strandokat, de felkapaszkodhatunk Gramvousán az erődhöz, ahonnan fantasztikus fotókat készíthetünk.


 Gramvousa – Balos


Balos lagúnáiban nem számít, mennyire hullámzik a tenger, biztonsággal tudjuk élvezni a fürdőzés örömét erősen szeles időben is. Azt számításba kell vennünk, hogy a sziget rendkívül szeles, éppen ezért eléggé gyakoriak az olyan erős hullámverések, amikor semmiképpen nem javasolt a tengerben való fürdőzés. Kiváltképpen a sziget kiemelten veszélyes pontjain, ahol örvények keletkeznek, és könnyen beszippantják az óvatlan fürdőzőt, de az öblökben ezeken a napokon is találhatunk csendesebb vizeket, mint pl. Balin vagy Ligárián.


 


Bali Kréta


Bali


 


Ligaria Kréta


Ligaria


 


Hullámzó tenger Kréta


HullámzásChrissi szigetét Ierapetra városából közelíthetjük meg, egy órás hajókázással. Az apró sziget lakatlan, és gyalog is bejárható. A hajók a déli oldalon kötnek ki, ahol néhány árus és egy étterem található, de fürdőzni mindenki átsétál az északi oldalra, az arany partra. A napágyak és napernyők fizetősek 10 euró egész napra, de nem kötelező, a törölközőnket is letehetjük a homokba. Egy itt töltött nap után hihetetlen barna színre tehetünk szert, de aki nem elég óvatos, csúnyán meg is pörkölődhet.


 Chrissi Island


Spinalonga szigetére rendszerint Agios Nicolaosból indulnak a hajók. A napi hajós program fürdőzéssel kezdődik egy kristálytiszta öbölben. Míg a vendégek fürdőznek, addig a legénység tüzet rak a parton és megsüti az ebédet, melyet felszolgálnak a hajóra visszatérő vendégeknek. Ebéd után hajózás tovább Spinalogára az ún. leprás szigetre, melyet idegenvezetővel – vagy legalábbis megfelelő előkészületekkel érdemes körül járni.


 Spinalonga kirándulás


Photo Safari kirándulás – Rethymnoból indulva megkóstoltuk a mézes sajtos pitát, fotóztunk Frangelkastellónál, meglátogattuk a Preveli kolostort, fürdőztünk a déli parton és felfedeztük mit rejt a Kourtaliotiko kanyon mélye.


 Photo Safari


Kalimera Ost kirándulásAgios Nicolaos szerdai piacán kezdtük a napot. Hasonló az Iraklion market csütörtöki piacához, csak kevesebb az áru, és drágább minden. Majd Ierapetrába tartottunk tovább, azon az úton, ahol a legkeskenyebb a sziget. Ierapetra fekete homokos strandja is kék zászlós címmel – legtisztább strand – büszkélkedhetett az idén is. Az egy órás fürdőzés és ebéd helyett inkább berohantam gyalogosan a várost. Innen Viannos felé buszoztunk tovább. Viannosról épp akkor egy hete láttam tudósítást a hírekben, hogy kigyulladt az olajfa erdő. Szomorú látvány volt a megfeketedett dombokat, az elégett fákat látni. A túra végén egy agyagedény készítő műhelybe látogattunk, ahol mindenki kipróbálhatta kézügyességét.


 Kalimera Ost


West Kalimera kirándulásAgios Mironas hegyi falujában kezdtük a kirándulásunkat, ahol megkóstoltuk a finom házi joghurtot mézzel. Matalában ebédeltünk és fürdőztünk a tengerben, ami az idetelepült hippikről volt híres. Spilli-ben kristálytiszta hegyi forrásvízzel olthattuk szomjunkat. Végül Rethymno óvárosában tett sétával zártuk a napot. Az óváros utcái régi házai megőrizték a velenceiek emlékét. Ezek közül néhány: a velencei erőd, a Rimondi-szökőkút, amelyet 3 oroszlánfej díszít, a Loggia épülete, a Gura-kapu, ami a várost övező védelmi rendszer tagja volt.


 Kalimer West


A Knosszoszi palota látogatása kötelező, minden Krétára érkező látogatónak, hiszen innen ered Daidalosz és Ikarosz, a Labirintus és a Minotaurusz legendája. A palota látogatását érdemes egy iraklioni sétával egybe kötni. Kréta fővárosa, Iraklion, egy igazi nyüzsgő nagyváros, és egyben az ország városai közül az 5. legnagyobb is. Irakliont a 3 km hosszú velencei városfal határolja, amelyet még a 16. században építettek. Iraklion és környéke bővelkedik a nevezetességekben, így aki nem csak pihenni és strandolni vágyik, annak érdemes megtekintenie az 1239-ben épült San Marco-székesegyházat, a Történelmi Múzeumot és a Régészeti Múzeumot, ahol a látogatók a tárgyi emlékeken keresztül ismerhetik meg Kréta történelmét.


 Knossos


Szamaria szurdok Kréta leghíresebb szurdoka, valamint a legnagyobb folyóvölgy egész Európában. A szurdoknak rendkívül fontos szerepe volt a török megszállók elleni harcban, ugyanis soha nem tudták elfoglalni a sorozatos támadások ellenére sem. Bővelkedik a ritka növény- és állatfajokban: itt él például a krétai vadzerge, a hosszú szarvú kri-kri és a veszélyeztetett bezoárkecske is. Ha az útitervben szerepel, számolni kell vele, hogy kíván némi állóképességet az egész napos program, ugyanis legalább 6-8 órát vesz igénybe a bebarangolása. A terepviszonyok változatosak, a 18 km-t erős túracipőben ajánlatos végig járni. Bár az újkori legendák szerint érkezett ide egy külföldi pár körömcipőben és öltönyben, mert összekeverték Szamáriát Szantorinivel, és a hatóságok utána elhelyeztek egy táblát, melyen a magas sarkú cipő át van húzva. Nem lustaságból, hanem a térdem miatt nem kockáztathattam meg, hogy másnap netalán nem tudok autót vezetni és dolgozni. Így egy nagyon kedves házaspártól kapott fotókból készítettem, egy kis összeállítást a saját felvétel helyett.


 Szamária szurdok


Szantorini 120 km-re helyezkedik el a tengeren Krétától. Tragikus sorsa a világon egyedül álló látványt és ki nem apadó látogató áradatot ajándékozott a szigetnek. Iraklion kikötőjéből szinte minden nap, Rethymnoból hetente két alkalommal indulnak hajók. Egy és két napos kirándulásokat kínálnak. Ha tehetjük, válasszuk a két napos változatot, de egy napra is érdemes oda utazni, mert méretei miatt rövid idő alatt is megismerhető. Légvonalban 18 km hosszú, míg szélessége 2 és 6 km között váltakozik, így csupán 96 km2.
Az ókorban Kallisztének, a “legcsodálatosabbnak” nevezték. Egyedülálló természeti adottságait vulkánjának köszönheti. Az egykor kör alakú szigeten – amelyet hajdan Sztrongüloszként, “kerekként” is emlegettek – ugyanis egy minden korábbinál hatalmasabb vulkánkitörés során a hegyoldal a tengerbe szakadt. Az így keletkezett meredek, sziklás peremvonal, a kaldera fölső karéján épült apró házak látványa valóban lélegzetelállító. A régészeti kutatások megállapították, hogy a sziget, az egykori Thíra, a minószi kultúra kereskedelmi központja volt. A virágzó kereskedelem fellendítette Thírát, mígnem – Zeusz szikrázó haragja lesújtott a szigetre. A föld hirtelen megremegett az ijedt talpak alatt. A szigetlakók fejvesztve menekültek hajóikon, a földrengés porig rombolta városaikat. Az óriási robaj nemcsak Krétán, de még Athénban is hallható volt. Mindez i. e. 1520 táján történt, s a hatalmas pusztítás után a szigetet 30 méter vastag hamuréteg fedte. A becslések szerint néhány évtized múlva omlott be a vulkán pereme, s így alakult ki Thíra szigetének különös félköríve, amelynek közepén 10 km átmérőjű öböl csillog. A sziget földjének felső rétege a mai napig több méternyi vulkanikus hamu. Vajon ez volt-e az a legendák ködébe tűnő esemény, amelyet Atlantisz pusztulásával azonosítottak? Sokan máig úgy gondolják, igen.


 Santorini


Ha azt gondolnánk, csak a szerencsés görögök kiváltsága egy ilyen különleges helyen élni a világon, akkor tévedünk. Egy alkalommal orosz származású idegenvezető hölggyel ültem le kávézni. Elmesélte 14 éve turistaként érkezett a szigetre, és olyannyira bele szeretett, hogy eldöntötte ő itt akar élni. Azonnal elkezdett görögül tanulni, és egy évvel később tért vissza a szigetre, végleg letelepedett egy kisebb faluban, és munkát is talált. Időközben tökéletesen megtanult görögül és most egy utazási iroda idegenvezetőjeként vezeti az angol és orosz nyelvű turistákat.
Mindig azt szoktam mondani, olyan sok látnivaló van a világon, nem szabad ugyanoda visszajárni, de mit mondhatnék arra a helyre, ahol a barátnőim várnak? Akár már holnap is indulnék vissza!


Ruzsinszki Zita


Ruzsinszki Zita írásai az Útikalauzban


Az Útikalauz további útibeszámolói és más írásai Görögországról >> A szerkesztőnek a következő címre küldheted el kérdéseidet, véleményedet – szerkesztokukacutikalauz.hu
turizmus külföldi utazás nyaralás kirándulás túrázás élmények szórakozás tenger kerékpározás biciklizés

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár