(BruxInfo) Folyadékstop az európai reptereken - 2006. november 6.

Fontos tudnivalók a becsekkoláshoz

Hétfőn léptek életbe azok az új repülésbiztonsági szabályok, melyek célja, hogy jelentős mértékben csökkentsék az esetleges folyadékokkal elkövetett merényletek esélyét.

Az új rendelkezés szigorúan szabályozza az utastérbe felvihető folyadék mennyiségét, így november 6-tól a légiutasok kiszerelésenként maximum 100 millilitert vehetnek magukhoz, melyet egy olyan átlátszó, újrazárható ás legfeljebb 1 liter űrtartalmú műanyagzacskóba kell tenniük, amit bemutatnak a biztonsági ellenőrzésnél. A szabályozás nem csak az ásványvízre vagy egyéb italokra terjed ki, de a krémekre, parfümökre, zselékre, tusfürdőkre, borotvahabokra és fogkrémekre is. Ugyanakkor az utasok természetesen több folyadékot is szállíthatnak a feladott csomagjaikban, és a biztonsági ellenőrzést követően további italokat és kozmetikumokat vásárolhatnak a reptéri butikokban. A szabályok alól kivételt képeznek a gyógyszerek, diabetikus termékek és bébiételek, melyekre az utazás alatt szükség lehet.

Újdonság ezen kívül, hogy az utasoknak minden esetben le kell venniük kabátjukat, zakójukat, melyeket a biztonsági személyzet külön világít át. Ugyancsak külön vizsgálatnak vetik alá a laptopokat és más nagyobb elektronikus eszközöket, melyeket az átvilágításhoz ki kell venni a kézipoggyászból. Az új szabályok az Európai Unió, valamint Norvégia, Izland és Svájc valamennyi repülőterére érvényesek, illetve az összes olyan járatra, amely az EU reptereiről indul – tekintet nélkül a célállomásra. Az Európai Bizottság a szigorítást azután tartotta szükségesnek elrendelni, hogy augusztus elején egy olyan merényletet sikerült a brit hatóságoknak megelőzniük, melynek során folyékony robbanóanyagokkal több, az Egyesült Államokba tartó repülőgépet röpítettek volna a levegőbe. Az új szabályokról szóló rövid összefoglalót (angol nyelven) az alábbi bizottsági honlapról lehet letölteni:

http://ec.europa.eu/transport/air_portal/security/rules_liquids/doc/
2006_aviation_security_new_rules_poster_en.pdf

A szigorításoknak egyébként ezzel korántsincs vége: várhatóan április 17-én lépnek hatályba azok az új szabályok, melyek az engedélyezett kézipoggyász méretét 56 cm x 45 cm x 25 cm-ben határozzák meg, jóllehet kivétel alá eshetnek az olyan tételek, mint mondjuk a hangszerek vagy a kamerák.

(Bruxinfo)

Címkézik a csomagokat
Csomagrakodás
Meghozták a kaját
Motozás, átvilágítás
Az utolsó kapu a gép előtt
Etetés - ahol van

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.