Kedves leendő Szerzőtárs!

A (földi) útikalauz létrehozásának ötletét a nemrég elhunyt Douglas Adams Galaxis Útikalauz Stopposoknak című könye adta 1997-ben.
Az írásokat a szerzőktől, régi és új internetes ismerősöktől, a kalauz olvasóitól gyűjtöttük össze. Némelyik beszámoló a hagyományos útikalauzok stílusában készült, másik csak néhány aktuális információt közöl, de van olyan is, amely egy helynek csak a hangulatát adja vissza az éppen arra járó ihletett pillanatában. Mindegyik nagyon érdekes, nagyon hasznos lehet, ha fogadjuk azt az üzenetet, amiért a szerző elkészítette.

Szeretnénk, ha Te is leírnád, Ön is leírná élményeit valamely kedves, vagy éppen riasztó helyről, és elküldenéd címünkre. Ha egy hosszabb beszámolóhoz nem érzel elég erőt magadban, mutasd be kedvenc helyedet. Ez lehet egy város, egy ország, egy táj, egy folyó, egy kocsma, egy múzeum, egy templom - szóval, bármi, amihez helyként kötődhetünk, vonzódhatunk. S persze olyan legyen, hogy arról érdemes más földjáróknak is hírt adni.
Örömmel vesszük azt is, ha valaki utazás nélkül, csak a könyvekben, adatbázisokban kalandozva állít össze anyagot egy-egy országról, s az írás mellé megnézésre érdemes linkeket is gyűjt.

Ha lehet, ne használj olyan kifejezéseket, amelyeket nem szeretnél más szájából hallani, vagy nem szeretnéd, ha mások rólad, rólunk mondanák! Mellőzzétek a politikát, politizálást is! Ezeknek a kalauzban nincs helye.

Ha lehet, kerüljétek mások szabálysértésre bíztatását (gyorshajtás, bliccelés, rendőrök lefizetése...:))). Az ilyen szövegeket nem vesszük ki az írásokból, de értük felelősséget nem vállalhatunk, azt minden esetben a szerző írói munkásságának részeként kezeljük. :-))

Ne küldjetek olyan anyagot, amit már más közösségi portálra is feltettetek. S ha anyagotok felkerült az útikaluzba, akkor ne tegyétek fel más közösségi portálra.

A beszámolókat illusztráló képeket is szívesen fogadjuk, de csak az igazán jók elhelyezésére van lehetőségünk.

  • A képeket ne a szövegbe beágyazva, hanem mindig külön állományként küldjétek! A szövegbe a kívánt helyen duplazárójelbe szúrjátok be a kép nevét és a javasolt képaláírást!
  • A képek nevében - a képállományok kódjában - csak az angol abc-ben használatos betűket, kötőjelet és "alsó kötőjelet" használjatok. Ne használjatok ékezetes betűket, pontot, vesszőt, matematikai jeleket, aposztrofot, idézőjelet és szóközi szünetet, mert más nyelvre kódolt böngészők nem tudják megjeleníteni az ilyen fotókat. (Nekem meg kicsit macerás átírni őket!)
  • A képek neve nem lehet hosszabb 27 karakternél, mert egyes programok ezekkel sem bírnak. A fentiek alapján egy képállomány neve valahogy így néz ki: akropolisz_athen-gya-2007.jpg

A nem a fentiek szerint küldött képek, illetve a hozzájuk kapcsolódó beszámolók általában sokkal lassabban kerülnek fel az Útikalauzba.

Ha lehet, küldés előtt kicsinyítsétek a képeket kb. 800x600-as méretre - hogy a levél kisebb legyen.Persze, ha nem megy, akkor valahogy megoldom én. Ennél kisebb képet ne küldjetek, mert végső méretezést én szeretném csinálni.

Az írásokat képeket a irasutikalauz.hu címre várjuk. (A kukacot ne felejtsétek el cserélni @-ra!) A fiók egyszerre 5 Mb-os levélnél nagyobbat nem tud fogadni, ezért ha ennél több lenne az anyag, akkor több levélre osszátok szét. (A képeket tömöríteni fölösleges, mert a jpg eleve egy összenyomott állomány.) Ha valaki semmiképp sem tud beleférni a fenti keretekbe, akkor először jelezze a gondot e-mailben, hogy valami megoldást találjunk.

A beszámolókért fizetni nem tudunk, de minden szerző hirdetést, hirdetéseket helyezhet el saját írása végén. Ha valaki élni akar a lehetőséggel - és talál valamilyen hirdetőt -, akkor a bevételének 80 százalékát tarthatja meg magának, 20 százalékot a kalauz működtetésére kell átadni. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy saját írásához kerül-e hirdetés. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy magukban az írásokban szigorúan kerülni kell a reklámnak minden formáját. A konkrét utazási irodákra vonatkozó információkat azonnal törlöm, hasonlóan járok el a szálláshelyeknél is.
Kérem, hogy írásához adja mindenki a nevét - ha lehet, az igazit! :))

Várja írásaidat, írásait az útikalauz szerkesztője:

Győrffy Árpád

Szívesen küldünk értesítést egy-egy új anyag felkerülésekor. Ha valaki erre igényt tart, akkor a e-mail címét a lenti keretbe beírva feliratkozhat a hírlevelünkre. (Adatvédelmi szabályok)


Levél a szerkesztőnek: E-mail: szerkesztoutikalauz.hu