Győrffy Árpád: Magyar szőlőből készült a champagne

Adventkor Franciaországban - 2001. - Champagne

 

Valószínűleg sokakat megdöbbent a hír, a pezsgő sem születhetett meg a magyarok nélkül. Sőt bármely hihetetlenül is hanzik, maguk a franciák állítják azt, hogy az első pezsgő, illetve "champagne" Magyarországról származó szőlő borából készült.

 

Az itthon újnak számító felfedezést egy 2001 adventjén Champagne-ban tett kirándulásom során tettem.
A champagne-i borútról ott kapott kiadvány nem csak a gazdákat, szolgáltatásokat mutatta be, hanem az ital történetét is. Így többek között foglalkozik a borászat fejlesztésében hatalmas érdemeket szerző clairvaux-i apátság, illetve a a ciszterci rend tevékenységével is. Itt találtam a kiadvány angol nyelvű változatában, hogy a szerzetesek "Magyarországról vittek szôlôtôkét, amibôl évszázadokkal késôbb a champagne-i bort, illetve a pezsgôt" készítették. (From Hungary they brought vine-stocks that were to produce champagne wine centuries later.)
Ha igaz, hogy a pezsgő "felfedezése" a 17. század második felében, Dom Perignon idején volt, akkor a fenti mondat arra utal, hogy évszázadokkal a tokaji szőlők elzászi elterjedése előtt - valamikor talán a mohácsi vész idején - már magyar szőlőből készítettek bort Champagne-ban.
Később sikerült megszerezni a kiadvány eredeti, francia nyelvű változatát is. Tanult ismerőseim megerősítették, hogy az angol és az abból készült magyar fordítás egyaránt hiteles. Sajnos itt megakadtam, mivel nincs olyan kapcsolatom, amelyen keresztül kideríthetném, milyen forrásból dolgoztak a kiadvány készítői. Az itthoni kisérleteim sajnos nem jártak eredménnyel. A Zircen élő, dolgozó ciszterci szerzetesek nem ismertek semmilyen írásos említést az ügyről. (Pontosabban arról tudtak, hogy a szerzetesek inkább hozzánk hozták a szőlővesszőt Franciaországból.)

.....Elle regroupe différents mobiliers de Clairvaux recueillis a la Révolution dont le suaire de Saint- Bernard (XII e s.)et propose une exposition permanente des reliques de Saint-Bernard. La foi exaltée et les convictions de S t Bernard,son aspiration au travail, sa simplicité et son dépouillement, influencerent toute la Chrétienté. En quelques années,au terme d 'un labeur extraordinaire,les moines développerent la région et mirent en place fours a chaux,forges, pressoirs,celliers et moulins. Ils firent venir de Hongrie les pieds de vigne qui donneront quelques siecles plus tard le vin de champagne. De l 'abbaye fondée par Saint- Bernard,transformée en prison au XIX e s.par Napoléon, il subsiste le splendide bâtiment des freres convers avec son cellier et son dortoir......

Örömmel fogadok minden segítséget az szerkeszto kukac utikalauz.hu címen.

Győrffy Árpád

Információs helyek:

Troyes: www.tourisme-troyes.com
Champagne régió: www.tourisme-champagne-ard.com
Pezsgőutak: www.aube-champagne.com
Franciaország: www.tourisme.fr


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.