Gál Zoltán György: Autóval a Halkidiki-félszigetre - Szerbián és Macedónián át - 2006. július 2.0

Egyéni stílus, sok új információ az utazásról és a félszigetről

Mivel idén nyáron véglegesen eltörölték a macedón tranzitvízumot, úgy döntöttünk, hogy arra megyünk, kihagyjuk a sose látott bolgár szakaszt (nem sok jót igért, főleg az itt-ott 10-20 Euróra leselkedő rendőrök miatt - nincs velük szerencsém).

A leírások nagyon hasznosak voltak, az út rendben van. A Topolya melleti OMV-kút (Szabadka és Újvidék közt) rendben van, a benzin Szerbiában megdöbbentően drága. Úgy vettem észre, a mi áraink felett 10%-kal.

A közlekedési morál, a táj tisztasága a Bácskában (Vajdaság) rendben van; látszik, hogy elég nagy a szegénység, de az emberek igyekeznek. Nem mondható el ugyanez a Belgrádtól délre eső szakaszról. A pálya jó, de a parkolók, WC-k koszosak (kivéve a Nis előtti (csak lefelé van!) OMV-kútnál. Van felfelé egy Toalett Salon, ha adsz nekik 20 dinárt (kb. 80 Ft), adnak egy 50 eurocentest zsetonnak, azzal mégy át a WC forgókapuján. Bent tappancs-WC és koszos, bár a csempe ragyog. No comment.

Szóval: lefelé menet. Nis után még 50 km autópálya (oda-vissza kellet vagy 15 ezer Ft-nyi dinár), utána a macedón határig 60 km főút. Gyönyörű a táj. Mérnek a rendőrök, a 60-as táblákat komolyan kell venni. De nem baj, kell a rend. :)

A határon - bár nem volt 'inváziós nap" - egy kurta órát vártunk, semmi, csak lassacskán megy.

Macedóniában a táj gyönyörű, az autópálya jó (mondjuk, mások szerint vacak - betonlapos M7-esen nevelkedett önmagamnak megtette), és olcsó (oda-vissza tényleg megteszi 10 Euro-nyi dénár). A kutaknál a benzin rendben van. Ára, mint nálunk kb. (ha jól emlékszem).

Tényleg 2-3 óra alatt átszelhető az ország.

Mi a szerb határ tapasztalatai miatt kikerültük odafelé a főúton lévő Evzoni határállomást, és elmentünk a Dojran-i tó felé a kis átkelőhöz (ahogy a T.Kollégák javasolták - a MK-GR határ előtt kb 20 km-rel kell hurokban aluljáróban balra lekanyarodni). Erre a kitérőre plusz 45 percet kell számolni, de a kutya se várt a határállomáson, a táj lenyűgöző. Zöldkártyát itt is, mindenütt kértek mindkét irányba.

Ezután a görög oldalon nincs autópálya Szalonikiig. Viszont a bankkártyás tankolás egyre több helyen megy, és még soha sehol nem vágtak át. Az SMS-értesítő a tranzakciókról mindazonáltal hasznos lehet.

Viszaúton semi gond sem volt, egyenesen jöttünk a főúton - az Evzoni határállomáson reggel 8 körül is már gyülekeztek a török csapatok.

Tokkal-vonóval lefelé 15, visszafelé 14 óra volt az út (ebből eggyel kevesebb a Budapest-Szaloniki szakasz)

Mindenkinek melegen ajánljuk visszafelé az Újvidék (Novi Sad) előtti vadiúj OMV-kutat (ahol a Belgrád-Újvidék autópálya elfogy, a nagy lejtő és a Duna-híd előtt még) - nagyon rendesek, beszélnek angolul, remek a kávé és igen tiszta a hely.


A Halkidiki gyönyörű, főleg Sithonia (a középső félsziget). Ezen van a magyar fülnek ismerősen csengő Sarti is. Csupa hegy, sziklás hegyfok, ezer színben pompázó alkonyi tengerpart... számtalan gyönyörű öböl kínálkozik fürdésre, a homok/apró kavics egész finom (2-3 mm) szemcsékből áll.

A tengeri sünöket javasoljuk komolyan venni (fürdőpapucs), én beleléptem egybe (ahol a tengerpart sziklás, ott szeretnek lézengeni, jól láthatók. Mintegy 30-40 db 2-3 mm-es rotringbél-vastagságú, gyémántkemény izé megy a talpadba, nagy része kipiszkálható. Elmentem az Agios Nikolaos-i rendelőbe is, de nem vagdaltak; azt mondták: olivaolajat rá, mint a halászok, és maguktól kijönnek. Lőn (nagyrészt, ami maradt, nem zavar). Nem is gyullad így be.

A szállással szerencsénk volt, vaktában rátaláltunk az interneten egy Angelos nevű srác (máskülönben tornatanár egy észak-görögországi általános iskolában) 'Vour…52' nevű apartmanházára Vourvourou-ban. A 3 fős stúdió 40 EUR éjszakánként, és sok 2 légteres apartmanja is van - ha időben foglal az ember. http://www.halkidiki.com/vour52/index.htm. Élőben még sokkal klasszabb, mint a képeken. Egy hátránya, hogy a sarti főút mellett van, hétvégén zajos. Remek frappé-t készít, nagyon kedves, igazi showman:). Nem meggazdagodni akar, élvezi, amit csinál. Pingpongozik veled, kölcsönadja a robogóját, megmutatja a legszebb strandot (Karidi Beach) és kedves a gyerekekkel.

Általában a Halkidiki-n remek a szállásfoglalási lehetőség a www.halkidiki.com oldalon keresztül, a szállásadók nagy többsége fürgén válaszol.

A helybeli szupermarketekben gázfőzőtől gumimatracon át baklaváig minden kapható. A görög sörök szerintem remekek, 60-80 eurocenttől már hűtött kapható.

Halkidiki nyugati félszigetéről (Kasszandra) - bár ez van a legközelebb - mindenkit szívesen lebeszélnék. Igen zsúfoltnak tűnik (legközelebb fekszik Szaloniki-hez) és lapos a táj. Ezt érdemes szálláskeresésnél figyelembe venni.

Ajánlom mindenkinek kirándulásra:

- a kishajót az Athos-hegy körül Ouranopoli-ból (ez a Halkidiki legkeletibb félszigetének "nyakán" van, autóval Vourvourou-ból egy óra
- a Petralona-i cseppkőbarlangot előember-csontokkal (vezetéssel, fél óra) - Halkidiki "vastag részén", Szalonikitől 40p délkeletre
- és a Pelle-i Nagy Sándor - mozaikokat Szalonikitől északnyugatra.

Mi átautóztunk még az Olympos hegyhez is. Vastag 5-600 km a Halkidikiről oda-vissza, de megérte. A parti autópályáról Litohoro-n keresztül egészen 1100 m magasságba fel lehet autózni jó minőségű szerpentinen, onnan lehet (ha korán ott vagy) kirándulni. Meg ha már ott vagy, nézd meg Nagy Sándor katona-városának romjait. A neve Dion. Nem egy Delphi-2, de megteszi :)

Összefoglalva: a Halkidiki nekünk (így Macedónián át, hogy egyszerű) a dalmát tengerpart komoly riválisává vált.

Gál Zoltán György

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.