Hajdú Sándor: Szerbián-Macedónián át Korfura autóval - 2006.

Sok fontos információ egy Szeged-Korfu közötti utazásról - két útvonalon

Tisztelt mindenki!
Több e-mail érkezett - köztük a szerkesztő úr kérésének eleget téve -, hogy tegyem közzé tapasztalatainkat az útirány.hu-n.

Az útvonal: Szeged-Belgrád-Nis-Leskovac-Vranje-Tabanovce határátkelő, ez már Macedónia, majd Veles-Gevgelia határátkelő és Evzoni (Szigorúan Kaposi Ákos tanácsait követve.). Innen két útvonalon lehet eljutni Korfura. Az egyik: Thesszalonika-Katerini-Larissza-Trikala (Meteorák)-Ioánina-Igoumenitsa-Korfu (de már komppal). A másik: Thesszalonika-Véria-Kozáni-Grevena-Ioánina-Igoumenitsa-Korfu. Az első út 100 km-el hosszabb, de több autópályát tartalmaz. A második olyan 1380 km, ebből 200 km szerpentin. A második útvonalon sok helyen kész van az autópálya, de a befejezés dátuma 2008. Mindkettőt megjártam.

Autópályadíjak: Talán a legizgalmasabb kérdés a szerb. Négy kapu van: Novisad 430 dínár, Belgrád 430 dínár, Nis 1170 dínár, Leskovac 270 dínár. Jelenlegi váltási árak: 3,1 Ft/dínár. Személyautóra írtam, de a szerb sajátosság az, hogy 1,3 méteres ablakmagasság vagy lámpamagasság felett a kisbuszokat kombi kategóriába sorolva megháromszorozzák az autópálya díjat. Szerb nemzeti szokás. Érdemes vitatkozni velük, és mérést kérni a kisbuszokra.

Rendőrök: a szerb nemzeti folklór szerves része a kézi sebességmérővel utak, átjárók, hidak alá húzódott szerb rendőrpáros. Érdemes a sebessékorlátozásokat betartani, legutóbbi utunkon a 620 km-es szerb szakaszra 32 rendőr jutott. Belgrád és Nis között kevesebb, a határ mindkét irányában több.

Macedónia: A határon átkelve érdemes pénzt váltani, 70 macedón dínár 1 euró. Tíz euró átváltása bőségesen elég oda-vissza. Rendőr elvétve sebbességmérővel, de lényegesen elnézőbb, és nem zsebre dolgozik, mint a szerb.

Görögország: Thesszalonika-Larissza felé 4 euró, míg, ha a Kozani útvonalat választod, csupán 2 euró. Az útiköltséghez tartozik még a kompdíj. Igoumenitsa-Lefkimi illetve Igoumenitsa-Korfu útvonalon közlekedő kompokra 1 autó, 7 gyerek, 2 felnőtt esetében Lefkini irányában 45 euró, míg Korfuról 36 euró. A gyerekek minden esetben félárúak. A kompok kb. 2 óránként indulnak. Reggel 9-re érdemes Igoumenitsa-ba érkezni.

A menetidő: teljes menetidő Szegedtől Igoumenitsa-ig 4 óra pihenővel 24 óra, míg visszafele a másik útvonalon, a kikötőtől Szegedig csupán 17 órát vett igénybe, amelyben 2 óra pihenő volt.
A Stevie és Kaposi Ákos által leírt útvonalak és útinaplók kitűnőek, mi is ezt használtuk.

Korfu: Mivel 8 éve járunk a szigetre, a szállást ugyanabban a városkában, Benitses-ben oldjuk meg. Eddig utazási irodákon keresztül, de az Internet is remek szállásokat lehet találni létszámtól és ízléstől függően.

Árak: Mivel nagycsaláddal utaztunk, önellátásra rendezkedtünk be, de a görög éttermek kitünőek, nem drágák. Benitsesben Thassos tavernáját ajánlom. Hangulatos, jó a konyha. Az önellátás alapja a Lidl bevásárlóközpont volt, amely a reptérrel szemben található. Nagyon sok Diellas nagybevásárló nyílt az utóbbi időkben, árai a Lidl árai alatt vannak.
Kuriózum a hal- és gyümölcspiac, amely remek bevásárló terep a bevállalósabbak számára. Korfun a régi erőd tövében található, "illata" van, a környéken messziről érezhető.
A sziget zöldebb volt júniusban, mint valaha. Ha esik, nincs értelme depresszióba zuhanni, hamar kisüt a nap. Az Aquapark európai árakon kínálja szolgáltatásait. Délután ugyan olcsóbb, de csak három órát tart nyitva.
Mindenkinek jó utat kívánok. További kérdésekre szívesen válaszolok e-mailben.

Hajdú Sándor

 

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.