Matrica bevezetése a szlovén autópályákon - 08.05.19.

2008. július 1-től matricák bevezetésére kerül sor a szlovén autópályákon és gyorsforgalmi utakon, összesen mintegy 470 kilométernyi útszakaszon. A kötelező matricahasználat érinti a személygépkocsikat, a motorkerékpárokat, valamint a kisméretű személy- és teherszállító gépjárműveket, amelyeknek megengedett össztömege nem haladja meg a 3500 kg-ot.

A szlovén közlekedési tárca egyelőre az alábbi matricafajták és úthasználati díjak bevezetését tervezi:

Gépjármű fajtája
Féléves díj
Éves díj
Motorkerékpár
17,50 EUR
27,50 EUR
Gépjárművek <3500 kg
35,00 EUR
55,00 EUR

Tehergépkocsik, kamionok és buszok számára egyelőre megmarad a hagyaományos díjfizetés a fizetőkapuknál egy számukra fenntartott, külön sávban. A személygépkocsik és a motorkerékpárosok ugyancsak a fizetőkapuk között haladnak majd át, csökkentett sebességgel. A fizetőkapukat várhatóan 2009 második felében bontják el, amikor a tervek szerint szatellites ellenőrző rendszer kerül bevezetésre.

A matricák megvásárolhatók a benzinkutakon, postahivalatokban, valamint szlovén és külföldi autoklubok irodáiban. A matrica nélkül közlekedőket a szlovén rendőrség vagy a közlekedési felügyelet 300-800 EUR büntetéssel súlythatja.

További információ található a matricahasználatról a Szlovén Autópályaügynökség honlapján:

Forrás: Magyar Köztársaság Ljubljanai Nagykövetsége - A szlovén autópályák oldala

Matricával a szlovén autópályákon - 08.03.22.

A jelenlegi kapukkal működő autópályás díjfizetési rendszert 2008. júliustól Szlovéniában felváltja a matrica-rendszer.
Az új rendszer az eddiginél nagyobb költséget jelent a nem rendszeres úthasználóknak, viszont az ország autópályáin rendszeresen közlekedők számára anyagilag kedvezőbb lesz a mostaninál és a kormányzat reményei szerint a nem fizetős utakat is tehermentesíti majd a matricás rendszer.
A három és fél tonnásnál kisebb járművek matricáiért fél évre 35 euró, egy évre 55 eurót kell majd fizetni. A nagyobb - 3,5 tonnát meghaladó - járművek után júliustól továbbra is fennmarad a kapus fizetési mód, vélhetően a jövő év őszéig, amikorra műholdas figyelő rendszer segítségével számolják ki a fizetendő útdíjat.
(Forrás: MTI )

Egy hónap elteltével annyi biztosnak tűnik, hogy a matrica nem felváltja a kapus fizetést, csak kiegészíti azt, és mostanában nem nagyon várható rövidebb időszakra érvényes matrica bevezetése. A Népszabadság egyik írásában részletes számításokat olvashattok arról, hogy milyen esetben éri meg matricát venni, illetve a kapunál egyszeri díjat fizetni. A cikket ide kattintva hívhatjátok be. Továbbra is várjuk a személyes tapasztalatokat - a szerkesztő.

A szlovén autópályák oldala >>.

A szerkesztőnek a következő címre küldhetsz levelet E-mail: szerkesztoutikalauz.hu (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk)

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: az Útikalauz >> Régebbi hírek >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.