Komaromy Krisztina Reka:

Kaposvár - Zagrab - CAVTAT - Dubrovnik - 2002 június
Kaposvar - Cavtat - Kaposvar - 2002. július
Kaposvar - CAVTAT - Kotor (Montenegro) - Kaposvár - 2002 szeptember

 

Kedves Utazók!

Varga Agnes beszamolojat olvasva gondoltam, hogy en is elkuldom tavalyi iromanyaimat - meg titok, hogy mennyi - no meg egy-par haverom is biztatott, hogy jo lenne itt is olvasni. Majd meglatjuk, hogy egyaltalan felkerul-e a beszamolok koze, majd kiderul.
Elore is elnezest kerek azoktol, akiknek nem tetszik ahogy es amit irok. Megprobaltam rovidre fogni, ha esetleg felmerulne valami kerdes Cavtat-tal kapcsolatban szivesen megprobalok valaszt adni.
Ime, a tavalyi elso Cavtat-i utam:

Junius 28-an reggel, 9.15kor indultam Kaposvarrol vonattal Zagrabba. 11.40-re be is futottunk a horvat fovarosba. Ott a vonatos tarsakkal maszkaltam egyig, ket londoni es egy norveg sraccal. 13.00 utan talalkoztam az utitarsammal... aki egy ceges ismerosom es kerdezte par hete, hogy nem erdekelne-e egy Del-Dalmat nyaralas. Es engem erdekelt. Nemsokkal talalkozas utan kezdodott a kavaras, telefonaltak neki, hogy nem jo a hitelkartyaja, es meg nincs meg a jegyunk. Tehat irany egy Atlas iroda ahol kezpenzben rendeztuk a repulo jegyet. Fajt a labujjam (koromagyba nott korom kimutese miatt), a herpeszem 2 napja jott ki es az is fajt, elkezdett zuhogni az eso, szoval totalis katasztrofa volt minden. Aztan vettunk egy esernyot, ettunk majd este 9.10kor repultunk Dubrovnik-ba.... Cilipi-ben landoltunk, nyugis ut volt. Nagyon elveztem, u.i. eletem elso nagyobb geppel megtett repulo utja volt (helicopter es Cesna utan) A felhok felett meg sutott a nap ill. nyugodott... gyonyoruek voltak a fenyek. Ott 34 fok volt este 10-kor, berelt autot felvettuk, es mentunk a szallashelyunkre, CAVTAT-ba, vacsi, aztan alvas.... Elaludtam az etteremben, a fo teren, ahol gnocchit ettem... :)
Masnap lattuk csak igazan, hogy szallasunkrol ralatunk a tengerre, es csodalatos volt minden, az ido, a hely, az emberek... :-)))) Egy nagyon kedves neni, Nike hazaban szalltunk meg egy szobat bereltunk furdoszobaval. Kedves kis hely volt, akarcsak Nike. Vasarolgatas, ismerkedes a hellyel, kajcsik, strandolas, haverokkal ismerkedes, jo fejek, tartani fogjuk a kapcsolatot. Egy nagyon helyes kis helyen strandoltunk... egy Rokotin nevu etterem mellett, sziklas. mestersegesen kialakitott strand volt, de lelegzetelallitoan csodalatos. Az etterem tulaja a fia a neninek ahol laktunk... Egyik pincer jo fej volt nagyon, 4 nyelven beszel, baratsagos, helyi lakos es jol osszehaverkodtunk. Tole Nagyon sok hasznos infot gyujtottunk be. Strandolas, eves, pihi, kornyek felfedezese... Ezzel telt az elso 2 nap.
Hetfon irany Dubrovnik, gyonyoru, oreg, izgalmas es varazslatos hangulatu... de hoseg volt es tomeg... Mindenkinek meg kell neznie ezt a Csodat, mert nem nagyon van hozza hasonlithato. Nem is meselek rola, ezt latni kell!
Majd Orebic iranyaba autoztunk, homokos strandot kerestunk, de nem sok sikerrel, pedig arrol hires az a hely... Csak azert szerettunk volna homokot, mert a haverom jobban kedvelte, mint a koves-sziklas partokat, de igy jart. :) Mindegy, eldontottunk, hogy akkor maradunk Cavtat-ban vegig... :-) Ennek irtora tudtam orulni.
Imadtam a helyet Cavtat-ot! Mediterran eghajlat, cedrusfak, fenyok, sziklak, romantikus parti setanyok, gyonyoru, krisztalytiszta viz... imadom, es annyira beleszerelmesedtem, hogy meg az iden vissza akarok meni... :-)
2 felszigeten fekszik Cavtat, Dubrovniktol 14 km-re. halasz-turista falu, 2000 allando lakossal.... de ilyenkorra nyarra 10000 re is felduzzadhat ez a szam... !!
A helyiektol sok erdekesseget megtudtunk az esti vacsik, nappali dumcsik es az ejfel utani zarasuk utani kozos sorozesek alkalmaval... Persze minden-fele tengeri kajcit kiprobaltunk. Isteniek voltak: scampi, kalamari, risotto (ala mare), ljignji, hal a ket szemevel egy oldalon, tonhal filezve stb. Minden friss volt, aznap reggel fogjak a halaszok. Itt - Restaurant Rokotin - grillezve csinaltak mindent, nagyon finoman.... Ja, az utcakon eleg sok macska volt, amiket en nem igazan kedvelek... kukaztak, kunyeraltak... :-( A helyi zoldsegesnel vettunk minden reggel gyumolcsot, ami delutanig kitartott, asvanyvizet - Jamnica - es a kis kozertben par meg szukseges dolgot. Nem draga, szerintem a Balaton-parton huzosabb arakkal futunk ossze, mint itt. A sarki pekarnica-ban szoktunk reggelizni - fank, cappuccino - es a delutani fagyirol sem mondtam volna le, ami oriasi adag volt, es mennyei. :) A fugefakat is ajanlom sok szeretettel mindenkinek.
Sokat tanultam a nyelvbol, annak ellenere, hogy szinte mindenki beszelt angolul... Elveztem, hogy naprol napra tobbet tudok... :)
Naplementek ott helyben, nagyon csodalatosak voltak ill. kirandulgattunk is a kornyeket bebarangoltuk.
Mas es mas helyekre mentunk vacsizni, mindent ki akartunk probalni, igy jutottunk gyors folyasu folyo melle pisztrangos helyre - Ljuta - ahol a vizesesre nezett az etterem ablaka, es 1000 eves mohas malom hajtotta a vizet a bejaratnal... :) stb.
A rendorokkel is megismerkedtem kozelebbrol, amikor az egyik oblot - Tiha - at akartam uszni... ok hoztak vissza, poen volt, u.i. a helyiek azt mondtak, hogy szabad, vicces volt.... :-)
Aztan az ido repult... tortent egy gyilkossag is... emberemlekezet ota ilyen ott nem volt, meg a nagyon oregek sem emlekeztek semmi ilyesmire... arrol is persze tudtunk mindent... aztan szombaton megvolt a temetes, szomoru... kb. 4000 ember fordult meg ott a strand mellett haladtak el, u.i. a varoska temetoje fent volt a Rat-felszigeten levo Rasic csalad Mauzoleuma mellett. Erdekes volt, de nagyon meghokkento. Egy nacionalista leszurt egy rendes horvatot, akinek az apukajat a gyilkos csukatta le annak idejen. Veszekedesbol gyilkossag lett. L
Ezen kivul minden csodalatos volt, irto sokat es szepeket fotoztunk... de sajnos eljott az utolso ott toltott nap... 6-an este repultunk vissza Zagrabba... ott az Espalanade-ban szalltunk meg, a legszebb 5 csillagos hotel, amit valaha is lattam... csodaszep... Reggeli utan kicsit korulneztunk Zagrab-ban, eszmeletlenul szep hely az is...
Aztan vasarnap du. 15.50kor vonattal haza Kaposvarra.

Csodaszep ut volt, es mint mar mondtam visszamegyek, es imadni fogom eletem vegeig... :)

Komaromy Krisztina Reka

2. út

Kedves Utazok!

Orommel latom, hogy nemsok irodalmi erteket kepviselo elso utam beszamoloja felkerult erre a szamomra oly kedves oldalra. Ezen felbatorodva kuldom be a tavalyi masodik utam leirasat is, talan kicsit jobb, mint az elso, ill. ebben csak remenykedhetem. Akkor ime, egy ujabb almom valoravalasanak tortenete:

Kaposvar - Cavtat - Kaposvar --- 2002. 07.26 - 2002.08.04

2002. julius 26-an este 17.30-kor 4-en: Laci, Attila, Tomi es en elindultunk a par hete kedvenc helyemme valt Cavtat fele, de ezuttal nem Zagrabon at repulovel, hanem autoval Dravaszabolcs fele. Az elso prblema ott volt, hogy nem volt meghatalmazas a Laci apukajatol, hogy vezetheti a kocsit kulfoldon. De azert kiengedtek minket. :))
Mar Horvatorszagban, Nasice-ben megalltunk a magan allatkertnel. Nagyon klassz kis hely. Erdemes ellatogatni oda is, eleg sok allatot tartanak, es nem is akarmilyeneket! Aztan Orasje-n at Boszniaba ertunk. En egyaltalan nem tartottam az uttol, annak ellenere sem, hogy sokan riogattak elotte, hogy meg veletlenul se menjunk arra. Nem foglalkoztam veluk, hiszen 2001. decembereben es 2002. marciusaban is jartam Tuzlaban, es nem volt ott sem semmi gubanc, sot Nagyon jol sikerultek azok az utak is. Minden ok volt addig, amig a rendorok 25 Euro-ra meg nem buntettek minket. Szerintuk 67Km/h-val mentunk ott, ahol kint volt az 50-es tabla. Szerintunk nem, de mindegy, nem tudtuk bizonyitani, igy ok nyertek, es egyebkent sem akartunk veszekedni. Ok abbol elnek, hogy artatlan turistakkal szorakoznak. :)) Ki voltunk szolgaltatva nekik, fizetnunk kellett.
Majd Tuzla, Sarajevo es Mostar utan ertunk Neum-ba, a bosnyak-horvat hatarra. Onnan mar csak kb. 80 km volt Cavtat Dubrovnikon at. Reggel 7.30-ra ertunk kedvenc kis tengerparti halasz-turista-falumba: Cavtat-ba. Ami varos, es a helyiek talan meg is sertodnenek, ha "lefaluznam" elottuk, de eleg kicsi telepules, szoval nekem falu. Orom volt ujra latni 3 heten belul, hiszen julius 6-an meg ott voltam. Almomban sem gondoltam volna, hogy ez igy lesz. :)):)) Nagyon visszavagytam, igy meggyoztem 3 haveromat, hogy menjunk el, es nem fognak csalodni.
Kicsit aggodtak a tobbiek, mert iszonyu eros szel fujt mikor megerkeztunk, logott az eso laba, es kek eget sehol sem lattunk... Megnyugtattam oket, hogy ez csak aznap lesz igy, es legalabb el tudunk ugrani Dubrovnikba, mar elso nap. Igy is lett. Bekoltoztunk Nike-hez (Nike Boskovic) - multkor is itt szalltunk meg - majd a soforunk - Laci - ledolt kicsit, addig mi elsetaltunk a Rokotin Etteremhez, meglatogattam az ottani haverokat. Majd kajaltunk a kis varoska setanyan - Fo utcajan - majd du. bementunk a 16 km-re levo "Csodavarosba", ami egyebkent a Vilag Kulturalis Oroksegenek resze... Csodaszep, mindenkinek latnia kellene: a Stradun utcaja telis-teli kavezokkal, a varos toronyoraja, a ket sarokbastya, Onofrio-kut, Szt. Balazs-templom, Sponza-palota, Rektorpalota.... stb... lenyugozo... A fiuknak is tatva maradt a szaja, annyira megtetszett nekik is. :))
Majd - mar Cavtatban - felmasztunk a Mauzouleumhoz, ami Ivan Mestrovic munkaja, es a Rasic csalad temetkezesi helye volt. Nagyon szep, es irto jo a kilatas onnan a varoskara, es a tengerre is!! Este folytatodott a penteken megkezdett Nyari Karneval. A ket templom korberakva sarga egokkel, csak a templomok korvonala latszott, olyan volt, mint a meseben. Jo par zenekar jatszott a tereken es beoltozve maszkalt a fel varos! Az utcak tomve voltak turistakal, es nagyon jo volt a hangulat. Megismerkedtunk egy zagrabi kosaras sraccal: Darko Stefic-csel, akivel a kesobbiekben nagyon jo baratsag alakult ki. Hajnali 3-ig sikerult maradnunk.
Masnap reggel strandolas, uszas, roplabdazas... Majd osszefutottam egy a multkori utam alkalmaval megismert szinesz sraccal - Nikolas Kuselj - aki meghivott minket estere az 53-ik Dubrovnik-i Nyari Fesztival keretein belul eloadasra kerulo Christopher Columbus eloadasra, ahol o a riportert alakitotta. Nagyon klassz volt... :)) A fiuk kicsit untak, mert horvatul volt az egesz, de engem igy is elvarazsolt. Kaptam egy fabol keszult nyaklancot - ogrlica - a darab rendezojetol, Georgij Paro-tol (allitolag hires rendezo), Nagyon orultem a szuvenyirnek. :)) Eloadas utan a szineszekkel voltunk egy kicsit, marmint Niksa es en -majd vissza Cavtatba. A fiuk addig egy latin klubbot neztek meg. Allitolag az is hangulatos volt, es ok is jol ereztek magukat.
Hetfo reggel futottam egy jo fel orat a kis felszigetek korul a tengerparti setanyokon, nagyon allat hangulata volt! Imadom! Szinte ereztem, ahogy a kis tudoalveolusok legmelyere is eljut az az igen tiszta es finom sos, friss levego!! Majd megvettem eletem elso par uszonyat, maszkot es pipat... Aznap nem nagyon lattak mast a sracok, mint a vizbol kilogo hatamat es hatsomat, egesz nap a halakat, sunoket, csillagokat nezegettem... Nagyon tetszett! Este vacsi, sea-food risotto, ami - ahogy a zagrabi srac, Darko mondta - nem mas, mint "rizsa" :)) O ezert mast evett. Ez vicces volt. Aztan a Cuba Libre - bacardi-kola - volt az uralkodo es a felelos a kivalo hangulat fokozasaert. :)) Reggel 5.30-kor, mar vilagosban mentunk haza...
Kedden reggel - 3 ora alvas utan - hajoval fish-picnic - Dubrovnik, majd Elafit-szigetek: Sipan, Kolocep, Lopud-on kikotottunk. Csodalatosak azok is a homokos strandjukkal, de nekunk eleg a homokbol egy nap is... Ut kozben a kapitany keszitett izletes halakbol nagyon fincsi ebedet... amennyi belenk fert.... annyi bor, slivovica ill udito volt... Az egesz nap 220 Kn volt, 7700 Ft, nagyon megerte... :)) A siralyokat etettuk a maradekokkal, szinte a kezunkbol vettek el a halmaradekot. Elotte ill. utana a hajo tetejen napozgattunk, dumcsiztunk, es gyonyorkodtunk az elenk tarulo csodakban! Utana Rokotin Ettermunkben vacsi, megint hal, aztan Piccolo sorozo... :-)
Szerdan nyugis napunk volt, strandolas, snorkeling (legzocsovel uszkalas :))), ropizes, szundikalas... este iszogatas, buli... Igazan kellemes nap volt ez is.
Csutortokon eljott a nagy nap! Augusztus elseje... Eletem elso tengeri merulesehez keszulodtem, izgultam, feltem kicsit. De nagyon vartam is egyben. (Gyekenyesen gyorsan levizsgaztam, hogy merulhessek, u.i. multkor lattam, hogy itt lehet buvarkodni is. Mar kiskorom ota nagy almom, hogy delfinekkel es balnakkal talalkozhassak, es minnel tobbet megtudjak roluk, de ehhez persze az elso lepcsofok, hogy tudjak buvarkodni. Persze nem gondoltam, hogy itt fogok ezen csodalatos tengeri emlosokkel osszefutni, de akkor is varazslatos volt). 10-kor indultunk Cavtat-bol, a regi kikotobol Plat-ba, ahol a buvarbazis masik telephelye van. Felvettunk meg embereket, majd 9-en - 5 orosz, 2 belga, Perisa (Instructor - oktato) es en - elindultunk Otok Bobara fele. Ez a harom kornyezo sziget kozul a kozepso. (A masik ketto meg: Mrkan es Supetar). Feloltoztem a motoros gumicsonakban, hatrabukfenc, es mar a vizben is voltam. Ellenoriztuk, hogy minden jol van-e... es jott a jel, hogy merulunk.... a szivem ezerrel dobogott... annyira jo volt, hogy csak na. Leirhatatlan az az elmeny, amit eddig igy csak filmeken lattam, fantasztikusan jo volt!! :)) Rengeteg halat, sunt, csillagot es novenyt lattam... 50 percet voltunk lent... 12 m melyen, elsore pont jo volt... :)) Majd ebed ott Platon... aztan du. meg egy merules 27 m-en is voltam.... persze nem sokaig.... es 65 percet voltunk viz alatt... :)) Isteni volt... Imadtam!! Mintha egy masik bolygon lettem volna!! Hazaerkezes utan elmenybeszamolo, szegenyeknek annyit kellett hallgatniuk, mig mindent elmeseltem, amennyire lehetett persze, hogy szerintem mar untak, de persze nem szakitottak felbe. Lathattak rajtam, hogy szarnyalok, lebegek a fold felett… Majd vacsi, ismet tengeri kaja... es banana split. Aztan ki lehet talalni, hogy eztan hova vezetett utunk, igen: Rokotin es Piccolo voltak soron... Piccolo-ban a tulaj - Vlaho - apja Ivo, egy nagyon tehetseges oreg bacsi elenekelte nekem gitarkiserettel a: "Moja Krisztina" c. dalt, amit regen meg az elso szerelmenek irt, aki mar meghalt szegeny... Meg meg parat enekelt Ivo.... jo hangja van, es klassz hangulatot teremtett.... :)) Az egesz terasz ot ill. minket sasolt! Oriasi tapsvihar volt a koszonet erte es persze a kozos fenykep. 2.30kor vergodtunk haza hulla faradtan. Emlekezetes augusztus 1-je volt. :))
Penteken ismet 10-re Perisanal - buvar oktato - kellett lenni, de meg indulas elott a kutyaja William tartott bemutatot. Egy 4 eves, fekete, labrador retriver, halali jo fej kutty, ertelmesebb, mint sok ember. Buvarkodik is. Tavaly allitolag egy ujsagcikk is megjelent rola.... Feher poloba, ill. nylon-zacsiba csomagolt kovet felhoz 4-5 m melybol is... Nem akartam elhinni... Allati volt!! O is jott velunk... 2 merules volt aznap: 1. Otok Mrkan - fal mellett le 21 m-ig... 53 percre osszesen... Majd du. a masik felsziget - Poluotok Zal, ahol Hotel Croatia is van - melletti zatonyoknal megkerultuk az egesz zatonycsoportot... 18 m 45 percre... Nagyon klafa volt ez is... :)) Ismet Nagyon elfaradtam. 17.00-kor indulas Dubrovnikba hajoval, megneztuk az Aquariumot, ami bemutatja az Adriai-tenger elovilagat, szuper volt ez is. Es Nagyon olcso, ha jol emlekszem csak 10 Kn volt a belepo! Majd vasarolgatas, rengeteg konyvet vettem, anyukamnak ajandekot... vacsi, es mig a sracok iszogattak es maszkaltak, addig en megneztem a Sved Kiralyi Drama Szinhaz eloadasaban a Romeo es Julia-t. A rektorpalotaban volt a musor, nem igazan hagyomanyos, de nagyon jo darab. Utanna meg egy kis csavargas, majd egy masik hajoval haza.... 01.00-ra... 1 ora 15 percig tartott az ut… lassu es hosszu volt. L
Szombaton, az utolso ott toltott napon merulni keszultunk, de mivel egy Dubrovnikon tul elsullyedt roncshoz merultek a tobbiek, en oda meg nem akartam lemenni, u.i. nem kezdoknek valo... Tarantul a neve a 2. VH-ban elsulyedt harckocsikat es fegyvereket szallito hajonak. 80 m-es hajo a felenel toressel, 27 m-en van a teteje, es 55 m-en az alja... Nem lehetett semmi! Szoval csak du. merultem, de azert kimentem veluk mar reggel is, hogy szokjam a legkort. :)) Du. az Otok Bobara-ban levo barlangba mentunk. Hihetetlenul gyonyoru volt, nagyon szep elovilaggal. Fulig ert a szam amikor feljottunk. :)) Aztan kisebb bajok: a buvar klub ajtaja beragadt, pecsetet es alairast csak kb. 1 ora mulva kaptam Perisa-tol.... addig zuhi, kifizettuk a szallast... majd a merulest.... Aztan vacsi a Feral nevu etteremben... kedves oreg pincerek voltak..... :)) Az egyiket utana kertuk, hogy keszitsen rolunk egy kepet, erre o odaallt pozolni szerenyen, fel sem tunt neki, hogy miert akarnank rola kepet!? :)) Vicces volt, es aranyos, aztan azert felajanlotta, hogy csinal rolunk is egy kepet... Persze erre kertuk meg eredetileg is. :)) Piccolo, meg egyszer utoljara... Jo kedv, vidamsag.... Kar, hogy vege ennek a kis 8-9 napnak...
Hazafele vasarnap reggel 6.15-kor indultunk, Laci kitartoan vezetett, mi meg aluszkaltunk. Bosznian keresztul mentunk ismet, hiszen most meg a lelegzetelallitoan szep Neretva-volgyet es folyot is megcsodalhattuk, mivel nappal utaztunk. Tuzlat elhagyva az ut job oldalan egy kedves kis ettermet talaltunk ott kajaltunk, nagyon klassz volt az etel is, a kiszolgalas is, majd este 8-kor hazaertunk. Szep volt, csodalatosan gyonyoru.
Menjetek Cavtat-ba, ha tehetitek, erdemes... :)) Nekem meg mindig nem eleg belole, szeptember elejen megyek megint, velem tartotok? Ebren vagytok meg??? :))

3. út

Kedves Utazok!

Mar megint en vagyok! Mint mar irtam, teljesen beleszerettem a Cavtat nevu kis varosba, ami Dubrovnik-tol kicsit meg delebbre van, alig 30 km-re a Montenegro-i hatartol. Varazslatos hely, engem annyira megfogott, hogy 3-szor tertem eddig vissza egy nyar leforgasa alatt. Nagyon szerencsesnek erzem magam miatta. A hirtelen jott imadatot nem is tudom, hogy mivel magyarazzam, hiszen nem eloszor jarok az Adrian, szinte az egesz tengerpartot bejartuk mar, es megis, ez a hely olyan magaval ragado szamomra, hogy ugy erzem, mar jartam itt, talan elozo eletemben?! Szoval elozo ket beszamolom utan most jojjon a harmadik. Ezuttal Anyukamat es Ocsemet gyoztem meg, hogy ezt eloben kell latniuk, es nem eleg, ha eddig keszult fotoimban gyonyorkodnek. Ime:

Kaposvar - CAVTAT - Kotor (Montenegro) - Kaposvar --- 2002. 09. 06. - 2002. 09. 15.

2002. szeptember 6-a estere terveztuk az indulast, kocsival, Anyukammal es Ocsemmel: Zsolttal. De persze Anya varialt: "inkabb ejfel utan induljunk, ne 8-9 fele es akkor az a par ora miatt nem kell biztositast kotni az egesz napra." Cseles, mi?! :))
Szoval ejfel utan indultunk, persze egyszer vissza kellett fordulnunk, az emelot u.i. otthon felejtettuk... Aztan azon az uton haladtunk, mint multkor: Dravaszabolcs - Nasice - Dakovo - Zupanja - Orasje - Tuzla - Sarajevo - Jablanica - Mostar - Metkovic - Neum - Zaton - Cavtat. Minden ok volt az uton, parszor megalltunk kavezni, levegozni, nezelodni. Csodalatosak a boszniai hegyek, no meg Sarajevo es Mostar is, de azokra keves idonk jutott, u.i. minnel elobb tengert akartunk latni. Utkozben esett az eso, mar Neum utan, nekem meg egett az arcom, hogy ilyen idoben hozom a szeretteimet nyaralni. :))
Szerencsemre, mire Cavtat-ba ertunk kisutott a nap, es a "Nike szobaiba becuccolas" utan indultunk setalni, mindent meg akartam nekik mutatni. Olyan szep! Nagyon tetszett csaladomnak is, es engem ujra lenyugozott a latvany... Otthon ereztem magam... ismet... Es isteni volt ujra az ottani fagyit habzsolni, az ismeros arcokon a mosolyt latni, es hallgatni, hogy mi minden tortent miota elhagytam oket. Este mazsorett-talalkozo volt, ugyesek voltak es rengeteg ember, nagyon jo hangulat. Perisaval, a buvar-oktatoval is talakoztam, o nem tudta, hogy jovok, es nagyon meglepodott, de orult, nem sokaig, majd kesobb kiderul miert nem. Aznap este persze a Rokotin Etteremben kellett vacsiznunk. Minden regi ismeros ott volt, nagy volt az orom. Kedvenc rizottomat Anya is megkostolta, es persze neki is izlett. Ezek szerint azert van kozunk egymashoz. :)) Vacsi utan haza, majd a jo oreg Piccolo barban kotottem ki Alenekkal vigadozva... :-) Jol telt az elso nap.
Reggel 8-kor keltem, ket kor futas a kedvenc felszigetemen: Poluotok Rat, majd csaladi reggeli es strandolas voltak a soron kovetkezo progik. Zsolttal uszkaltunk, snorkelingeltunk, majd du. 3-kor merultem egyet Perisaval. Zsibi (Ocsem) is jott velunk, csak a csonakazas kedveert. Bobara-sziget fele vettuk utunkat, majd Zsolt kint a szigeten hesszelt mig mi 31 m melyen uszkaltunk! Nagyon klafa volt, lattam egy nagy murenat kikandikalni a falbol... :-) Aztan haza, zuhany, fagyi es ucsorges a parti setanyon. Akkor jott Niksa, a szinesz... Jo volt ujra latni... Es kozeledett a naplemente is... Anyaek hazamentek, mi meg Niksa-val fel a Hotel Croatia fele - gyonyoru 5 csillagos szalloda - , u.i. eleg magasan van, es a masik felsziget: Poluotok Zal vegebol egy kis padrol eletem egyik legszebb naplementejet csodalhattam meg. A kis tintahal-halaszok mar kint voltak a vizen csonakjaikkal, nyugodt volt a tenger es irto szep szinekkel teli az eg... Persze fenykepezo nem volt nalam... Majd lesetaltunk a "kecske-osvenyen", es Anyaval, Zsolttal elmentunk vacsizni.... Utana alvas.
Hetfo reggel ismet futassal inditottam, majd Ante - az egyik kisegito pincer Rokotin-ban - nagyijaval es Nikevel a multkori fenykepeimet neztuk at. Tetszett nekik, Nike teljesen meg volt illetodve, hogy viszontlatja magat a kepeken, Ante-nagyi meg majdnem elsirta magat, mikor unokajat velte felfedezni a fotok kozott. :)) Majd ettem es irany a plaz. :)) Anyaek kesobb jottek utanam... Sajna Anya rosszul mozdult reggel, es faj a dereka, igy csak a padon ucsorgott, es kedvenc idotoltesekent olvasott, vegre jut ra eleg ideje, nem ugy, mint otthon...
Strandolas utan Zsolttal egy orat kajakoztunk, nagyon jol esett, es erdeklodtem a vizisielesrol ill. a masik buvarkp-ban a merulesekrol is. Joza-val, "Roza Koza" a kecske tulajdonossal (ugy tart egy kecsket, mintha kutya lenne), Niksaval es Zsolttal ittunk egyet Piccoloban, majd otthon felvettem a fenykep albumokat es kozkivanatra visszatertem Piccoloba, ahol ossznepi fotonezegetest rendeztunk... Majd este Nikolas-szal vacsi a Leut-ben, ami egy nagyon klassz 30 eves etterem a fo teren. Rizotto, grillezett hal, feher bor, isteni volt. Majd Jozanal buli 1000-rel... hajnali 2-ig.
Kedden reggel kisocsem - 23 eves:)) - is jott futni - eddig is tervezte, de nem ugy alakult - majd 10-12-ig Zsolt es en egy uvegfeneku hajoval elmentunk egy korutra a kornyezo szigetek korul... Szep volt nagyon.... ismet egy csomo foto.... de a halakat nem nagyon lattuk az uvegfeneken at... Mindegy, csak neki szerettem volna kicsit megmutatni, hogy en mit latok mikor merulok, de ez nem jott be. Aztan levonultunk a strandra, Anyanak szeket cipeltunk, es a Trumbicev put kellos kozepen letaboroztunk. Majd vegre eljott az ido... du 2 korul felszalltunk arra motorcsonakra, amivel huzni fognak, amig vizisizek... Zsoltnal dig. kamera, en meg feltem... Es mar a vizben voltam, mellenyben.... es fogtam a "bot"-ot, feszult a kotel..... es siklottam a vizen... nagyon jo volt! Ugyes voltam, azt mondtak.... es orultem, olyan jo erzes volt, hogy nem is tudom leirni. A teli sizes teljesen mas, mondjuk ez sokkal farasztobb. Probaljatok ki ti is! :))
Majd 3-kor merulni indultam Pipo-val - masik klub - es egy csomo nemettel.... 28.7 m-re mentunk, szep volt, majd strandolas es vacsi a Feral etteremben.. Jott egy kis vihar, dorges, villamlas.... es elvonult. Zsibi kapott egy sapkat, majd fagyizas... Internet kavezo, es Piccolo. Anya juice-t, Zsolt Karlovacko sort en meg... na mit?? igeeen, Bacardi kolat ittam... Aztan ok hazamentek, en meg tivornyaztam Alennel, Vicevel, Pipoval... eleg jo buli volt... :))
Szerdan reggel nem futottam, nem is keltem 8-kor, csak kilenckor, kicsit fajt a vadlim, pihentettem... 10-re mentem merulni Pipo-val, egyebkent Ivo a neve.... de o nem ivo am!! :)) 33 m-en voltam, eddig ez a csucs... es visszafele egy barlangot is utba ejtettunk Otok Bobara-n. Klassz volt... majd strandolas, es Zsolttal kajakozas, de csak fel orara, u.i. egy ujabb zapor erkezett, jol elaztuk evezes alatt, majd ahogy jott, ugy el is vonult. Pekarnica-ban cappuccinoztunk es krafna-t (fank) ettunk, majd este Sv. Nikole templom elott vmi ferfi korus enekelt, aztan nok... erdekes volt... Kozben osszeverodott a banda: Vlaho (nem a Piccolo-s Vlaho, hanem az ujonnan felfedezett buvarkozpont vezetoje), Antonio, Maro... es a Delfin barban ucsorges, iszogatas... vigadozas... majd atmentunk egy masik barba, ahol oriasi buli volt... Hajnali 5-kor ertem "haza".
Csutortok reggel nem futottam, nem merultem, de nem is nagyon eltem,... faradt voltam, fajt a fejem, csak azt nem tudom mitol... :)) Anyaek elmentek a Fish-picnic-re, amit mi a multkor a fiukkal mar megjartunk - irtam rola - nagyon jo volt... Nekeik is biztos tetszeni fog... En meg 10.30-kor strandolni indultam. Pihengettem, nezelodtem... pont ott volt egy hidroplan az obolben - meg sosem lattam ilyet sem eloben - majd 3-kor merultunk egyet: Vlaho - az ove a buvar klub, Pipo es en. Gyonyoru merules volt, lattunk barracuda-rajt - pedig ez irto ritka az egesz Adriai-tengerben - , murenakat, egy haloba akadt halat es egy nagyon-nagy polipot egy ketrecbol kiszabaditottuk. Csoda-szep volt az egesz!!! Majd elindultam vadaszni, egyedul... egy edes kis etteremben kotottem ki, Konavoka a neve, es egy oriasi Orhan hal filet ettem grillezve, nagyon jo lesett... ill. csuszott, uszott... Majd vasarolgatas turista-modra... pedig en odavalosi vagyok... :)) Aztan Anyaek elmenybeszamoloja... es Piccolo - Alen, Ante-vel... 0.30-kor alvas.
Pentek reggel 9-kor reggeli, majd 10-tol merules... Aztan 12.30-kor irany Crna Gora - Montenegro. A Kotor-i oblot akartuk megnezni, jott velunk a szomszed szobaban lako nemet Karin is. Szep ut, meg szebb Kotor. Megertem, hogy az is a vilagororkseg reszeve lett nyilvanitva. A kepek tobbet fognak mondani... :)) Erdemes lett volna kicsit tobb idot itt tolteni, de majd legkozelebb.
8 fele seta Rokotin fele, 3 banan-turmix-szal korbekenegettem a gyomromat, majd Internet kavezo egy 10 percre, haza, majd Alennel dumcsi es 0.00 fele haza mentem aludni.
Eljott a nem vart utolso nap, a szombat. Azert utolso, mert Anyanak vasarnapra mar otthon kell lennie, es igy ma este 6 korul el kell indulnunk... sajnos... Igy reggel nem 8-kor, hanem 7.30-kor keltem, elmentem egy utolso, nagyon szep futasra, majd Anyaval reggeli bolt, pekarnica es piac-korut, reggeli, es strand... Perisanak kifizettem az egy merulesemet, de utalatos volt, megsertodott, mert nem vele merultem. Aztan Zsolttal eveztunk meg egy utolsot es a Loverboy nevu kis merulos motorcsonakkal kimentunk a kikotobol, hogy meruljek meg egyet... Csak Pipo es en mentunk, igazan szep helyre vitt, a Hotel Croatia melletti zatonyhoz... Barlangban oriasi menyetket lattam, es egyeb emlitesre nem melto kisebb elolenyt... Stilusos volt befejezesnek... Majd bucsu a fiuktol, Zsolttal kajcsi, napozgatas meg egy kicsit, es irany a Nike-rezidencia...
Osszepakoltunk, bucsu Nike-tol es Cavtat-tol majd 6.15-kor elindultunk, hogy atvezetve az ejszakat, hajnali 4-kor atlepve a magyar hatart, 5.45-kor hazaerkezzunk Kaposvarra. Ismet jol sikerult... es vissza akarunk menni...Mindannyian, masokat is elcsabitva…

Komaromy Krisztina Reka

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.