Főoldal | Szerzők szerint | Te is írd meg! | Hírlevél | Üzenő | RSS

Szekeres István - Stevie: Szerbián, Macedónián át Görögországba - 2015. 06.

Itt a legújabb frissítés a csaknem másfél évtizede létező leíráshoz. Idén, úgy tűnik, nincsenek számottevő változások a tavalyi helyzethez képest, de néhány ponton azért aktualizáltuk a szöveget. A frissítés az Index fórum "Autóval Görögországba" topikjának lelkes tagjait dicséri, akik a legfrissebb infókat osztották meg.

Jó utat 2015-ben is.

(A bulgáriai útról külön írásban lehet olvasni. A bevezető részében ezzel megegyező anyag innen is elérhető >>)

 

Tartalom

Pénzváltás            
Tankolás  
Ingyenút 
Rendőrök  
Közbiztonság 
Éjszakai vezetés       Navigációs berendezéssel
Pihenőhelyek, büfék   
Szállás

Budapestről indulva az M5-ös teljesen rendben van,  egészen a határig levisz az autópálya. Az utolsó benzinkút (ÖMV) éppen a határon van. A határ túloldalán, Szerbiában, szép új MOL-kúton tudunk tankolni. Nem érdemes reménykedni, rég volt az az idő, amikor Szerbiában lényegesen olcsóbb volt az üzemanyag, ma nincs lényeges különbség az árak között, néha az is előfordul, hogy éppen Magyarországon alacsonyabbak az árak. Az üzemanyagárakról külön FAQ szól.
 

 
A határátlépés kifelé nem sok idő, ha éppen nem a vendégmunkásokkal mozgunk együtt. Ha a balsors minket régen tép, kerüljünk Tompa, Ásotthalom vagy Tiszasziget felé -- lásd a részletes leírást a FAQ rovat elején. 

A határokon nem szokás kötözködni egyik oldalon sem. A magyar oldalon arra kell vigyázni, nehogy beálljunk az ÁFA-visszatérítéses sorba. Ezt arról lehet felismerni, hogy csak szerb rendszámú autók állnak benne, többnyire csúcsra pakolt csomagtartóval.

A szerbek (és a macedónok, görögök is) elfogadják a magyar személyi igazolványt útlevél helyett.

A határ szerb oldalán folytatódik az E75 autópálya. Áthaladunk egy épülő autópálya kapun, de itt még nem szednek pénzt. (Ha ez változna, azonnal frissítem a leírást.) A sztráda dél felé vezető pályája már kissé elöregedett,  több szakaszon is szőnyegezik, ez azonban nem okoz számottevő időveszteséget. Hazafelé majd az újonnan átadott oldalon jövünk, az sokkal jobb minőségű.

Újvidék előtt érünk az első díjfizető kapuhoz, itt (személyautóval) 330 dínárt kérnek. Fizetni kártyával is lehet - és érdemes is. Tudunk még euróval is fizetni, de az egész úton néhány száz forintot bukunk, ha ezt a megoldást választjuk, ráadásul vagy centeket, vagy dínárokat kapunk vissza, amivel nem sokra megyünk, pláne hazafelé úton.

A szerb autópályadíjak rendszeres frissített listája itt található:

http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=176&Itemid=139

Görögország felé a Novi Sad -Subotica, a Beograd - Novi Sad, a Beograd - Nis és a Nis -Leskovac díjakat fogjuk fizetni.

Az I-es oszlop a személyautók és motorok díja, a II-es az utánfutós autóké. A mikrobuszoknál, kisteherautóknál (3.5t alatt) és egyéb félszerzeteknél a teljes magasság számít: ha 190 centinél alacsonyabb az autó, akkor I-es kategória, ha magasabb, akkor a II-es. A gyakorlatban ami nálunk személyautó, az ebben a rendszerben is az.

Egy dínár kb 2.6 - 2.8 forint (2015. 07).

Elhagyjuk Újvidéket, majd a következő díjfizető kapunál (kb 15 kilométerrel a beskai Duna híd után) újra fizetünk, most 240 dínárt, és hamarosan megérkezünk Belgrádba.

Belgrádot két útvonalon is magunk mögött hagyhatjuk: nemrég elkészült a belgrádi elkerülő, az Obilaznica. Ha csak haladunk tovább az autópályán, akkor gond nélkül megkerüljük Belgrádot: szépen követjük a Nis kiírást, és kb 40 kilométer múlva meg is érkezünk a város túlfelére, éppen oda, ahol a Belgrád-Nis autópálya kezdődik.

Ez így teljesen egyszerű. Ki a fene akarna egy másfél milliós, ismeretlen balkáni nagyvárosban bolyongani, ha egyszer meg is lehet kerülni?

Belgrád azonban különleges város: a várost középen szeli át egy kiváló minőségű, soksávos, szintbeli kereszteződések (lámpák) nélküli gyorsforgalmi út, aminek a nagy részén a 80 km/h az engedélyezett, de az elején és a végén az autópályás 120-at lehet tolni.

Nézzük meg térképen:

 

 

A kép bal felső sarkából, Szabadka/Újvidék irányából érkezünk az E75 autópályán, és a kép jobb alsó sarkán távozunk Nis irányába. Jól látható, hogy Dobanovci és Bubanj Potok között kell közlekednünk: az elkerülő bizony szemre is jóval hosszabb, mint a képen a két csomópontot összekötő sötétkék vonal, ami a városon keresztül vezető gyorsforgalmi utat jelöli.

Ezt az elkerülőt bizony nem a tranzit utasok életének megkönnyítésére tervezték, hanem kifejezetten csak arra, hogy az átmenő forgalmat, elsősorban persze a teherforgalmat kivezessék a belvárosból, és ezzel javítsák a belgrádiak életminőségét.

Mivel az elkerülő utolsó 10 kilométere nem készült el, ott gyakorlatilag lakott településeken áthajtva, még egy lámpás kereszteződést is beiktatva tudunk csak haladni.

Nekem az a javaslatom, hogy a városon keresztül, a gyorsforgalmi úton közlekedjünk.

Ez a szakasz kb. 10  kilométerrel rövidebb, és normál forgalmi viszonyok mellett időben is 10-15 percet nyerünk, miközben alkalmunk van egy pillantást venni Belgrád néhány nevezetességére, például a nemrég megépült Belgrádi Aréna sportcsarnokra, vagy a belvárosra (a Gazella-hídról balra nézve). Belgrád egyébként még egy kis kitérőt is megérhet:  Szekeres István - Stevie: Miért menjünk Belgrádba? - Szerbia - 2012

Mivel a várostervezők célja egyértelműen a tranzit kiszorítása volt, a kiírásokkal is igyekeztek úgy trükközni, hogy csak az találja meg a gyorsforgalmi utat, aki eléggé elszánt.

Nézzük, mire kell figyelni.

A beskai híd utáni díjfizető kapunál tartottunk. Hátradőlve, nyugisan haladunk, amíg csak meg nem látjuk ezt a táblát:

 


Ez az "ébresztő," hogy hamarosan utat váltunk. Még Belgrád előtt egy sávra szűkül az autópálya, ahogy Batajnica magasságában építik a csomópontot, majd elérünk a Dobanovci lejáróhoz, ami így néz ki:

Látjuk a táblaszövegezők trükkjét: a Belgrád feliratot legalulra bújtatták el, miközben az E75 és Nis roppant hívogatóan a tábla fő helyét foglalja el. De minket nem lehet könnyen becsapni, pedig még azt a trükköt is bedobják, hogy a repülőtér jelét is kiteszik a táblára, és nem nagyon hangsúlyozzák, hogy egyfajta alternatív tranzit útvonalról van szó:

 


A következő kép pedig már maga a kihajtó. Itt észnél kell lennünk: a lehajtó azonnal ketté válik. Nekünk a Belgrád útirányt kell követni:


Ez a lehajtó rátesz minket a Zágráb-(Sid)-Belgrád autópálya bevezető szakaszára. A nehezén túl is vagyunk: csak szépen egyenesen haladunk, nem kell sehová letérnünk. Időnként egy-egy Nis tábla erősít meg minket arról, hogy jó felé járunk.

A várost elhagyva egy durva emelkedő és egy lejtő váltja egymást, és hamarosan megérkezünk az újabb autópálya kapuhoz - akik az elkerülőt választották, itt csatlakoznak hozzánk. Ennél az autópálya kapunál csak a bódéban ülő jegykiadó melletti automatából kijövő bilétát kell elvennünk, fizetni majd Nisnél fogunk, nagyjából 200 kellemesen eseménytelen kilométerrel később..


A jegy

A Belgrád-Nis autópálya európai minőségű, a kijárókat éjszaka gyönyörűen kivilágítják. 

Nis előtt újra kapu, elveszik a bilétánkat és kérnek 730 dinárt.

Megyünk tovább, pár kilométer múlva két útirány közül választhatunk: Skopje-Thessaloniki illetve Sofia-Pirot van kiírva.

Mi maradunk a szaloniki autópályán, és hamarosan egy újabb kapunál 190 dínárt fizetünk.

Mind az öt eddig említett kapu után közvetlenül állhatnak rendőrök, akik néha kiintik az autókat.

Az autópálya Leskovac előtt ér véget, azaz kb 40 kilométer múlva. Innen sima kétsávos országúton haladunk Macedónia felé, de aztán az utolsó 30 kilométer a határ előtt újra sztráda lesz. Az út végi jó minőségű, de nagy a forgalom, sok a kamion. Több helyen is építik az új pályát, jelenleg (2014. 07.) Vranje magasságában van komolyabb terelés: aggódni nem kell, minden világosan és okosan ki van táblázva, nem lehet eltévedni. Az időveszteség sem sok, az utazók 10-20 percre becsülik.

A macedón határátkelés nem szokott problémás lenni, a határőrök néha egy magyar "Jó napot" köszöntést is megeresztenek. A határon nem kell fizetni semmit, és általában a vámvizsgálat is formális, azaz éppen csak belenéznek a csomagtartóba, vagy még azt sem. Bár nemrég még vízum kellett Macedóniába, most már a sima személyi is elég.

Előfordult, hogy a macedón határon kérték az utasbiztosítást is, mivel Macedónia és Magyarország között csak alapfokú egészségügyi megállapodás van érvényben. (Azaz ha nagyon haldoklik valaki, nem hagyják meghalni, de minden más szolgáltatás fizetős a külföldieknek, és jó drágán számlázzák ki, csakúgy, mint Görögországban, így az utasbiztosításon amúgy sem érdemes spórolni.)

Macedóniában szinte rögtön autópálya kezdődik, jók a kiírások, nekünk az Athen feliratot kell követnünk. Elhaladunk Szkopje mellett, és mire belelendülnénk Macedóniába, már ott is állunk a görög határon :-)

Útközben három autópályakapu is lesz, de egyszerre mindig csak keveset kell fizetni, egészen pontosan 60 + 80 + 60 dénárt. (1 EUR ~= 60 MKD.) A legegyszerűbb fizetési mód itt is a kártya, a rendszer megbízhatóan és korrektül működik. Akinek nincs kártyája, euróban is fizethet, úgy mindhárom kapunál 1.50-et számolnak fel. Annyi kitétel van, hogy 50 centesnél kisebb névértéket nem fogadnak el. Cserében a visszajáró sem lesz tele aprópénzzel.

A görög határ előtt kb 15 kilométerrel van a többek által ajánlott "RT Petrol" benzinkút, ahol olcsón lehet tankolni, normális shopja és tiszta wc-je van. A határ közvetlen közelében, egy kaszinó társaságában is székel egy töltőállomás, amit szintén sok honfitársunk használt már utazása során. Ez azonban túlságosan frekventált helyen van a pihenéshez.

Macedóniában jelentősen olcsóbb az üzemanyag, mint Görögországban. A kút kitüntetett helyzete miatt néha kicsit variálnak, az üzemanyagpisztoly levétele előtt érdemes tisztázni, működik-e a kártya terminál, illetve mennyibe kerül az üzemanyag euróban fizetve. 

A határ után folytatódik a jó út, és a forgalom is kicsi. Hamarosan döntést kell hoznunk: Thessaloniki illetve Athén felé mehetünk tovább. Ha a déli területekre tartunk, irány Athén, ha a keleti részekre (pl Asprovalta), akkor Thessaloniki.


FAQ

 

Vendégmunkások az útonAz autóval délre indulók nyaralását minden évben megnehezítik a Nyugat-Európából Dél-Kelet Európába szabadságra hazautazó vendégmunkások. Győrffy Árpád 2012-es írása és "inváziós naptára" itt található:


http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=1403


Bár a táblázat nincs frissítve, a tendenciák egyértelműek: a "piros betűs napokon" érdemes Röszke helyett valamelyik alternatív átkelőt választani. Szóba jöhet Ásotthalom, Tompa vagy Tiszasziget.


1)  Ásotthalom jelenti a legkisebb veszteséget időben és kilométerben is. Budapest felől érkezve az autópályán Szeged után a 166-os lejárónál kell letérni az 55-ös útra, ahol Baját jelzik útiránynak. Ezen az úton a Mórahalom kiírást kövessük. Mórahalom központi körforgalmában már tábla jelzi az átkelőt, a Vám/Zoll tábla mellett a szerbiai oldalt (Backi Vinogradi) jelölve. Nem sokkal a körforgalom után jobbra le kell térni, ezt újabb tábla is jelzi, de többen is túlmentek már itt figyelmetlenségből. Mórahalmot elhagyva az út sok helyen új építésű, de keskeny, helyenként inkább erdei csapásnak tűnik.


Az ásotthalmi átkelő csak 7 és 19 óra között üzemel, és csak magyar vagy szerb okmányokkal lehet rajta átlépni.


A szerb oldalon sárga táblákon jelzik az autópályát: áthaladunk Királyhalom (Backi Vinogradi) és Hajdukovó településeken, majd Palics magasságában hajtunk fel. Ne ijedjünk meg, korábban egyszer már egy felüljárón átmegyünk a pálya felett, de ott nincs csatlakozási lehetőség, nem mi néztük el...


Csúcsidőben Ásotthamon is kialakulhat torlódás, de többnyire fele annyi idő alatt át lehet jutni, mint Röszkénél.


Az ásotthalmi kerülő távolságban alig pár kilométer többlet, de a letérés és a lakott településeken autózás miatt kb fél óra plusz menetidővel kell számolni.


2) Alternatíva még a tompai átkelés is, ez további kb 20 kilométerrel van nyugatabbra, de éjjal-nappal működik. A várakozási idő gyakran itt a legrövidebb, de ez persze napi szerencse kérdése. Ha Tompát választjuk, a szerb rész néhány kilométeren belül bemegy Szabadkára. Egészen addig megyünk egyenesen előre, egyre városiasabb környezetben, amíg el nem érünk egy T-kereszteződéshez (Zagrebacka és Maksim Gorki sarok). Belgrádot ugyan jobbra jelölik, de mi okosabbak vagyunk, és balra megyünk: pár lámpa után bal kéz felől meglátjuk a Pátria szállodát, itt térünk le jobbra a Zentai útra (Sencanski put). Ez egyenesen kivisz az autópályára (kb 20 km), egy idő múlva már jelzik Újvidéket (Novi Sad) és Belgrádot a szokásos nemzetközi autópálya szimbólum társaságában.

3) Szintén alternatíva lehet a Szegedtől keletre eső Tiszasziget átkelő: elsősorban a Dél-Kelet Magyarországról érkezőknek. Itt is csak magyar és szerb állampolgárok juthatnak át, és ők is csak 7 és 19 óra között, ellenben várakozni szinte soha nem kell.

Ha Budapest felől érkezünk, még Szeged előtt térjünk le az autópályáról (Hódmezővásárhely, Arad és Szeged-észak van kiírva), majd az 5-ös utat követve menjünk be Szegedre. A városon belül kövessük a 43-as utat (nem az új M43-as autópályát, hanem a régi "sima" 43-ast): nagyon jól ki van táblázva, itt már Makó és Bukarest a két kiírás. Nem sokkal a város végét jelző tábla után lesz a letérés, itt jelzik a Vám/Zoll táblával Tiszaszigetet, illetve szerbiai párját, Djalát. Djalából Magyarkanizsán (Kanjiza) vezet az út, és Bácstopolya (Backa Topola) előtt hajtunk fel az autópályára.  

Ez azért jelentősebb kerülő, kilométerben is hosszabb, át kell evickélni Szeged belvárosán, a vajdasági részen pedig elég sokat megyünk autópálya helyett másodrendű utakon. Persze ez is sokkal jobb, mint Röszkénél aszalódni...

Mi a helyzet a dínárral, a dénárral és a bankkártyákkal?

Mivel Szerbiában mind az útdíjak, mind az üzemanyag fizethetőek bankkártyával, dínárra voltaképpen nincs is szükség. A kisebb útmenti éttermek azonban nem fogadnak el kártyát, az eurót pedig úgy váltják, ahogy nekik tetszik, így mégis érdemes lehet dínárt váltani a határon annak, aki sejti, hogy a benzinkutakon kívül is meg akar állni abrakolni. 
 
Mind a szerb, mind a macedón határon éjjel-nappal működnek pénzváltók. Szerbiában a "Menjacnica" feliratot keressük (a vámostól kigördülve, kb 100 méterre van egy házikó, zöld Agronbanka felirattal, ott néha beszélnek magyarul is), a macedón határon pedig simán a "Change" felirat jelzi a pénzváltót.

A pénzváltókat mindenhol egyértelmű megtalálni.
 
A határra települt pénzváltók városi kollégáiknál 2-3 százalékkal rosszabb árfolyamon dolgoznak, de legalább nem kell idegen városokban tekeregnünk.
A főbb nemzetközi kártyák gond nélkül használhatóak. (Visa, EC/MC, Maestro, stb.)


Mit, hol és hogyan lehet tankolni az úton?

Mind Szerbiában, mind Macedóniában egy picivel olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk - legalábbis többnyire. A különbség nem nagy. 

Itt egy rendszeresen frissített, tájékoztató jellegű link az aktuális szerb üzemanyagárakról:

http://www.lukoil.rs/

Az "Autoput" fülre kattintva az autópályás árakat találjuk. Az oldal nyilván a Lukoil árait mutatja, de Szerbiában igazából alig van különbség az egyes kutak árai között, függetlenül az olajtársaságtól.

Szerbiában gázolajból kétféle is van, mindig válasszuk a drágább, Evro Diesel vagy Extra Diesel változatot. A sok kúton kapható D2 nevű olcsóbbik üzemanyag nem való a korszerű dízelmotorokba, munkagépek, traktorok üzemanyaga.

Ami a benzint illeti, a kútfejen a BMB felirat jelenti az ólommentes üzemanyagot. (A Zastavák miatt egy-egy kúton ott még van ólmozott is.) Az ólmozatlan benzin neve "bezolovni". Szinte minden benzinkút árul prémium üzemanyagokat is, a hagyományos változat áránál pár dínárral drágábban. Az üzemanyagok minősége nem rosszabb a magyarnál.

Macedóniában "márkás" kutat ne keressünk, a Makpetrol kék-sárga kútjai viszont teljesen megbízhatóak. Friss árak náluk is a honlapon:

http://makpetrol.mk/index_mk.asp

A görög határ előtt kb 15 kilométerrel van egy RT Petrol feliratú benzinkút, itt érdemes teletankolni, mert a határ túloldalán sokkal drágább az üzemanyag. 

Görögországban a határ után 22km-rel van az első tankolási lehetőség. Az út mindkét oldalán van egy állomás, de éjjel csak a határ felé tartó oldalon van nyitva. Persze vissza lehet fordulni.


Fizetőkapu Újvidék (Novi Sad) előtt


El lehet-e kerülni a fizetős autópályákat?

Igen, csak éppenséggel nem érdemes. Magyarországon még csak-csak alternatíva az 5-ös út, de Szerbiában már nagyon sok időkiesést jelent az alternatív útvonalak használata. Nemcsak hosszabb a leküzdendő távolság, de az utak minősége is problémás, különösen a hegyi szakaszokon. A kalandvágyók azért letérhetnek az autópályáról - de egy jó térképre szükségük lesz. A magyar határ utáni MOL-kútnál például lehet részletes Balkán térképet kapni - de még egyszer hangsúlyozom: a térképen egyszerűnek tűnő kerülőút a valóságban több óra időveszteséget, és számos új ősz hajszálat eredményez.


Tényleg olyan rettenetesek a szerb rendőrök?

Az esetek döntő többségében a legcsekélyebb kifogás sem érheti őket, tisztességesen végzik a dolgukat. Más kérdés, hogy a Magyarországon megszokottnál több helyen lehet rendőrt látni.

A rendőrök sötétkék  egyenruhát, fehér tányérsapkát és széles, fényvisszaverős fehér mandzsettát viselnek. A rendőrautók fehérek, Policija felirattal. A tipikus rendőrautó a Peugeot 307 és 308; az ország belseje felé a Peugeot-k mellett új Fiat Puntók is feltűnnek. Előfordulnak még ősi, kék-fehér Zastavák, de vannak régi Mitsubishi Lancerek és újabb, "Florida" névre hallgató Yugók is.
 
A rendőrök általában lézeres radarpisztollyal dolgoznak az út mentén, néha a felüljárókról mérve. A gyorshajtókat azonnal kiintik, és a helyszínen kell bírságot fizetni.

Új gyakorlat, hogy menet közben, kamerával szűrik ki a gyorshajtókat. A megengedett sebesség alatt egy picivel haladnak, és az őket megelőző autók után mennek. Ezek civil autók, nincs rajtuk semmilyen jelzés. A "flotta" autói BMW M3, M5, Peugeot 607 2.7 HDI, Skoda Superb 2.8 V6, Volkswagen Passat 2.0 TFSI és 3.2 FSI.

Cikk (szerbül) képekkel, hogy hogyan ismerjük fel a kamerás rendőrautókat:


http://www.b92.net/automobili/istrazujemo.php?nav_id=330656

Ha már itt tartunk, a sebességet elég sok helyen ellenőrzik, de csak gyorshajtás esetén állítanak meg. A szembejövők szoktak előre villogni.

Ha a rendőrök megállítanak minket, az még nem ok az aggodalomra. Ne nyissuk rájuk az ajtót, mert azt Szerbiában és Macedóniában is fenyegetésnek veszik. Tekerjük le az ablakot és bájmosoly. Többnyire megnézik az útlevelet és udvariasan elköszönnek. 

Néha-néha elkérik a mentődobozt, az izzókészletet, a háromszöget, a poroltót és a vontatókötelet. Bár e két utóbbi tétel Szerbiában sem kötelező tartozék, ha megvan és meg tudjuk mutatni, az még mindig egyszerűbb, mint egy szerb rendőrrel mindenféle idegen nyelveken vitázni.

Szokták kérni a zöldkártyát is, ami egyébként Macedóniában is kötelező és Görögországban is hasznos. A biztosítónk ingyenesen köteles kiadni. Nemzetközi jogosítványra viszont egyik országban sincs szükség.

A büntetések összege nemrég jelentősen megemelkedett, elérheti a 100-200 eurót is. További szopatás, hogy nem lehet a helyszínen fizetni, csak csekken -- amíg nincs a csekk befizetve, elteszik az úti okmányunkat. Ez különösen kellemetlen lehet éjszakai vagy hétvégi autózáskor. A gyakorlat azt mutatja, hogy a rend szerb őrei hajlamosak némi rugalmasságot tanúsítani -- nagyjából a büntetési összeg feléért.

Idevágó írás rettegni vágyóknak:

http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=1027

 

Hát a macedón rendőrökről mit kell tudni?

Kevésbé érezhető a jelenlétük, mint Szerbiában, viszont ők is dolgoznak. Általában az autópálya lehajtók közelében mérnek, szintén radarpisztollyal, és rögtön a helyszínen bírságolnak. A bírság összege náluk is elérheti a 100 eurót. A macedón rendőrök is hajlamosak saját zsebre dolgozni, ekkor 20-50 euro a tarifa.


Milyen a közbiztonság a szerb és a macedón utakon?

A közbiztonság mindkét országban a magyarhoz hasonló színvonalú. A rendőrség a tranzit útvonalakat a szokásosnál is jobban biztosítja. Ezzel együtt előfordulhatnak a külföldiekre utazó bűnözők, így bizonyos helyzeteket célszerű elkerülni - nyilván nem jó ötlet éjszaka, egy kivilágítatlan parkoló közepén készpénzt számolgatni.


Érdemes-e éjszaka vezetni?

Ha nem ez lesz az első éjszakai autós túránk, akkor igen. A forgalom kisebb, a hőség nem olyan zsibbasztó, a határokon gyorsabban át lehet jutni. A benzinkutak, shopok, éttermek nyitva vannak, a biztonság éjjel is jó. Arra azért ne számítsunk, hogy éjszaka kevesebb a traffipax :-)

Az éjszakai vezetés, pláne ismeretlen tájakon azért elég stresszes tud lenni. A legtöbb időt délen, a Leskovac-Kumanovo szakaszon és a SRB-MK határon spórolhatjuk meg az éjszakai etappal.


Működik-e a navigáció?

Működik. Az általunk használt főbb útvonalak fenn vannak a Google Maps térképen, és így minden olyan alkalmazáson, ami azon alapul. A tervező algoritmusok Belgrádnál hajlamosak az elkerülőre terelni minket, de ha követjük a leírásban ismertetett letérést, akkor pár kilométer múlva megadja magát, és szépen a "régi" úton tervez újra, a Gazella-hídon keresztül.

Más navigációs rendszerek gyakran régi, hiányos, pontatlan térképeket használnak ebben a térségben. Mielőtt rájuk bíznánk magunkat, vessük össze az útvonal ajánlatukat egy online tervező ajánlatával, pl. viamichelin.com.


Mit és hol lehet az úton enni-inni?

Magyarországon nyilván mindenki meg tudja oldani magának. Szerbiában üdítőt a benzinkutaknál mindenhol lehet venni. A Coca-Cola termékek simán kaphatóak mindenfelé, de én ajánlom a szerb Next és Golf gyümölcsleveket, illetve a Knjaz Milos ásványvizet, mert kifejezetten finomak.

Újvidékig két nagyobb vendéglátóipari komplexum esik útba, mindkét helyen benzinkút, kulturált wc és étterem/kávézó működik.


Márciusban még kicsit kihalt a Lozovicska Cseszma

Belgrád után az autópályakaputól kb 20 kilométerre van egy kellemes pihenőhely: EKO - görög - benzinkút, shop, tiszta, bár pottyantós wc, rendezett parkoló és autószerviz is egyben.

Ha bírjuk még negyven kilométert, Lozovicska Cseszma néven igazi étterem vár minket. Nem érdemes a Michelin-csillagokat számolgatni, de az útmeni éttermektől elvárható szintet tudja. Az árak tűrhetőek, egy szendvics kb 1 euró, egy rendes főétel 4-5 euró. Az éttermet az autópályán előre jelzik. Ne lepődjünk meg, az előtte lévő benzinkút parkolóján keresztül tudunk behajtani.

Hasonlóak az árak a Leskovac és Kumanovo közötti országúton, ahol szintén van egy-két kellemes, teraszos, európai színvonalú vendéglátóhely az út mentén.

Közben találunk még egy útmenti McDonald's-ot is Belgrád után kb 50 kilométerrel, de aki a Balkánon BigMac-et választana pljeszkavica helyett, az komolyan gondolkozzon el azon, jó helyre indult-e nyaralni :-)

Nem említettem külön, de a nagyobb benzinkutaknál is van lehetőség a kulturált étkezésre. Különösen patyolattiszták és gusztusosak az ÖMV és MOL kutak éttermei.

A fentebb említett összes hely éjjel-nappali nyitvatartású.


Hol lehet az úton megszállni?

Van ugyan jónéhány fogadó az úton, ezekben azonban tapasztalatom szerint nem lehet előre szállást foglalni. Kifejezetten az alkalmi, az útról beeső vendégekből élnek, ezért nemhogy weblapjuk nincs, de olyan telefonjuk sem, amit világnyelveket beszélő recepciósok kezelnének. A vendégmunkások inváziója alatt így is, úgy is tömve vannak, gyakran még a parkolóban is az autókban alszanak az emberek.

Érdemes talán Belgrádban megszállni, akár egy teljes napot is a Budapestre sok szempontból hasonlító szerb fővárosban tölteni, de sokan inkább délebbre, "félúton" keresnek szállást. Nekik elsősorban a Nistől délre eső szakaszt ajánlom: az autópályától érdemes néhány kilométert letérni, és Niska Banjában, esetleg még délebbre, Vranjska Banjában aludni. Ezek termálfürdőikről nevezetes üdülőtelepülések, kicsit egyszerűbbek és szürkébbek mondjuk Bükfürdőnél vagy Zalakarosnál, de sok a kiadó szoba, foglalás nélkül is kellemes szállást találhatunk magunknak, és egy kellemes, kulináris élvezetekben gazdag estét tölthetünk el Dél-Szerbiában. A verseny miatt itt egy-egy kétágyas szoba 20-25 euró körül is megkapható.

Macedóniában ugyan a szolgáltatásokkal, tisztasággal nincs gond, de az árak lényegesen magasabbak lehetnek.

Szekeres István - Stevie

Szekeres István írásai az Útikalauzban >>   

Szekeres István blogja: Hurrabulgaria.blog.hu
Facebook oldala: https://www.facebook.com/pages/Hurr%C3%A1-Bulg%C3%A1ria-a-bolg%C3%A1r-tengerparton-nyaralunk/374681519270902

 

Az Útikalauz további útibeszámolói és más írásai Görögországról >>  

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldheted el kérdéseidet, véleményedet - szerkesztokukacutikalauz.hu
turizmus külföldi utazás nyaralás kirándulás túrázás élmények szórakozás tenger kerékpározás biciklizés

Ha értesítést kérsz a legújabb írásainkról,iratkozz fel az Útikalauz hírlevelére 

 


Hozzászólások

Az itt beírt hozzászólás megjelenik a központi üzenőben is. A nekünk szánt kérdésekre igyekszünk választ adni azoknak, akik nevüket megadva fordultak hozzánk olyan kérdéssel, amit korábban nem válaszoltunk már meg több alkalommal. A szabályainkat sértő hozzászólásokat töröljük.

Név*
E-mail*
(Az e-mail cím kötelezően # karakterrel kezdődik a gyüjtögető automaták miatt.)
Kód*
Hozzászólás*
 

Kaposi Ákos
Kedves Viki,

Szerbia és Macedonia NEM!! fogadja el az ideiglenes személyazonositó igazolványt!

Ennek megfelelően nagy valószinűségel nem is fogják átengedni....

Üdv,
Ákos
2015-09-19 07:16:00


Viki
Sziasztok!Valaki meg tudná nekem mondani,hogy ideiglenes személyi igazolvánnyal átengednek-e a szerb,macedón határátkelőhelyeknél?Görögországba utazom egyébként.
Köszönöm előre is!
2015-09-18 15:08:00


Berki Antalné
Sziasztok!2015.09.18.-án indulnánk Athénba.Szeretném megkérdezni biztonságos-e jelenleg Szerbia és Macedóni kocsival, vagy inkább Románia és Bulgária felé menjünk? Mi a helyzet jelenleg a menekültekkel? Ha tudja valaki kérem írjon! Köszi.Erzsike
2015-09-17 21:27:00


Teréz
Sziasztok!
Mi 2 napja értünk haza Olimpic Beach-ről. Aug. 23.-án, dél körül indultunk, és kb éjjel fél háromra értünk ki Sartira. Ott kezdtük a nyaralást, 1 nappal előbb, és onnét mentünk át Paralia mellé. Háromszor álltunk meg pihenni szerbiában, majd Görögország határában ejtettünk kb. fél órás pihenőt. Nagyon könnyen léptük át a határokat, kivétel nélkül. A leghosszabb várakozási idő talán 10 perc volt. A görög határőrök még az úti okmányainkat sem kérték el sem kifelé menet, sem hazafelé csak mutatták, hogy haladjunk tovább. Az egyetlen negatív tapasztalatom az úttal kapcsolatosan az volt, hogy a Röszkei határ szerb felőli oldalán kegyetlen hosszú volt a belépő sor. A magyar határőrök elég alaposak voltak, mert a szerb oldalról már nem tudtak több autót beengedni a határon. Szerb oldalon is torlódott a kocsisor, szinte az első benzinkútig. Szerbiában a Koszovó melletti szakaszon (kb. 40 km) már nem volt autópálya!! Igaz, hogy építik, de abból az idén már nem lesz semmi!! Kb. 22 euró volt az utópálya díj Görögországtól egészen az utolsó szerb kapuig, amiből 6,5 euró volt a belgrádi szakasz. Mi okulva a kifelé látottakból Hercegszántónak jöttünk haza. Ott ért a meglepetés, mert kipakoltatták a kocsinkat, még a bőröndöket is kinyittatták. Sem kifelé, sem hazafelé sehol, csak pont a magyar határon!! Érdekes volt!! Menekülteket sehol nem láttunk, egyik határon sem!! Aki most vág neki, annak jó utazást, jó nyaralást!!
2015-09-03 14:09:00


D.Andi
Sziasztok!
Tegnap (2015.09.01.) érkeztünk Nei Pori mellé, és gondoltam leírom a friss tapasztalatokat.
A fent leírtakhoz képest néhány dolog változott.
Az autópálya díjjak emelkedtek, kb. 24 euró Szerbiában, Macedóniában és Görögben összesen.
Szerbiában az autópálya egyes szakaszainak a minősége elég rossz, a térképeken jelölt autópálya mentes szakasz rövidebb, mintegy 70-80 km, ahol nincs egy rendes benzinkút sem. A Macedóniás szakasz nem végig autópálya. A vége felé van egy 20-25 km-es szakasz ami sima országút de a végső 5 km pálya. A Macedónia végénél lévő benzinkutakon lévő dízel ára megegyező volt, 49 dénár/liter.
A görögországi határon cirka 30 perces várakozás,Budapestről Nei Poriba a közlekedési szabályokat csak kicsit megszegve 12 óra a menetidő úgy, hogy éjjel 1-kor indultunk, és ami a legfontosabb MENEKÜLTEKNEK A NYOMÁT SEM LÁTTUK!
Mindenkinek jó utat kívánunk.

2015-09-02 07:23:00


meme
Sziasztok! valaki megy ma vagy holnap görögország felé? beszállnánk ketten a párommal.0036205954003
2015-09-01 16:27:00


Bálintné krisztina
Sziasztok kérdezném hogy augusztus 31 én estefelé nem indul valaki autoval neoi poriba mi akkor indulunk és csatlakoznánk. Vagy hozzánk is lehet.
2015-08-26 11:27:00


András
Sziasztok, minket is erdekelne,akinek van mar uti tapasztalata a menekultek miatt a hatarokon tobb a varakozas?
2015-08-25 22:33:00


Krisz
Sziasztok,

Mi 28.án este indulunk Sarti-ba, ha esetleg megy más is, szívesen csatlakozunk, vagy csatlakozhatnak hozzánk :)

kryss81 @ gmail pont com
2015-08-24 14:04:00


Ricsi
Sziasztok!Jövőhét végén indulnánk Sartira és mai nap folyamán elég sok rosszat hallottam a Macedon Görög határról.Szeretném ha valaki irna aki megtette a napokban ezt az utat, reménykedem hogy nem igaza a hirek.Elöre is köszönöm!
2015-08-21 22:18:00


D. Andi
Sziasztok!
Szeptember 1-én indulunk NeiPori mellé, de egy kicsit tartok az úttól a bevándorlók miatt. Szeretném megkérni azokat, akik pár nappal előttünk mennek Szerbián és Makedónián keresztül, hogyha leértek, és van lehetőségük, akkor írják meg, hogy milyen volt az autóút. Kell e valamitől tartani, valamire figyelni stb.
Előre is köszönöm.
2015-08-21 06:13:00


Mikus
Köszönöm nem percre pontosan gondoltam én se a választ. Csak hogy aGPS kb igazat mond e. De akkor igazat mond.
2015-08-17 07:37:00


D.János
Hogy mennyi idő míg kiértek,nem csak a kilométertől függ,vámos, határforgalom,útjavítás,elterelés,baleset,műszaki probléma,de ha felkészülsz a könnyű problémákra,mint normál pótkerék,izzók,biztosítékok,csavarhúzó,gyorskötöző,kisfúró,erősített rag. szalag,fólia,gumipók,fogó,és ami még egy ideiglenes probléma megoldáshoz kellhet,és fontos hogy előtte a szerelő nézze át az autót műszakilag,kormány ,fékolaj ,hűtőviz,lámpák ami fontos mert vakon nagyon elfáradsz!,ablaktörlő+folyadék mert eshet is,a kerekek állapota , a guminyomás is rendben van,iratok megvannak és érvényesek is, NEM LESZ PROBLÉMA! Az út várhatóan a GPS által írt idő alatt megtehető!Én ötször voltam Korfun 1400km nem volt gond egyszer sem .Hazaérve, felesleges volt az előkészület,de így vagyok nyugodt,legközelebb is így fogok tenni elindulás előtt.
2015-08-16 13:22:00


Gajdó Margit
Sziasztok! 2015 08.31.-én délután indulnánk Paráliára Kerepesről.Kérdésem,hogy indul-e valaki ebben az idöpontba,kérem,hogy irjon.Üdv.Margó
2015-08-16 10:26:00


Mikus
Sziasztok

Augusztus végén megyünk Sartiba. Az lenne a kérdésem hogy autóval éjszaka kb mennyi időt vesz igénybe az út?

2015-08-14 16:46:00


Pálinkás Attila
Sziasztok! Mi Augusztus 28 indulunk kb 18:00 kor Szalkszentmártonról, Nei Poriba. Kecskemét felé megyünk ott megyünk fel az M5-re. Ha valakinek van kedve csatlakozni kifelé keressen meg. JÓ NYARALÁST MINDENKINEK

2015-08-13 20:01:00


Surman Zsuzsanna
Sziasztok!

Nagyon szuper ez az oldal, sokat segít, köszönjük!!
(Mi 31-én indulunk Paráliára!)
Jó nyaralást kívánunk Mindenkinek! :)

2015-08-13 07:40:00


knyasko71
Sziasztok!
08.11-én indulunk Sartira, valaki nem tervez indulást erre a napra.
Jó nyaralást mindenkinek!
2015-08-12 11:40:00


mitco
Sziasztok van valakinek vmi ötlete Szerbiában vagy Macedoniában hol érdemes megállni kajálni vagy valami kaját vásárolni. Igazából Macedonia érdekelne jobban mert oda érnénk ebéd időben. Érdemes macedon pénzt váltani vagy lehet az éttermekben és a kutakon euróban fizetni.
2015-08-11 22:24:00


a szerkesztő
Igen, az ideiglenes személyi gondot jelenthet. Nem igaz, hogy "elvileg el kéne, hogy fogadják". "a magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvány birtokában, vízummentesen léphetnek be és 90 napig tartózkodhatnak a Macedón Köztársaság területén". Sőt, a konzuli szolgálat szerint "A macedón határrendészet hivatalos előírások szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az útiokmányok esetében". Egy ideiglenes személyinél ezt elég nehéz lenne teljesíteni.
Persze mindenki azzal kísérletezik, amivel akar. Legfeljebb visszafordítják, vagy, ha hazafelé akad fenn, tovább nyaralhat Görögországban.
Üdv
Győrffy Árpád
2015-08-10 08:32:00


B. Dániel
Sziasztok!
Mi szerdán indulunk Thassosba de lejárt szem.ig. miatt csak ideiglenes személyije van egyikőnknek. Ez jelenthet gondot a macedón határnál? Mert elvileg el kéne hogy fogadják, de már olyat is hallottunk hogy nem biztos hogy el fogják fogadni.
A válaszokat előre is köszönöm!
2015-08-09 23:01:00


D.János
Szerintem érdemes bármikor Belgrád belvárosában átmenni,mert rövidebb gyorsabb,nincs lámpás kereszteződés,és szép látvány éjjel is.Egy kicsit megtöri a monoton utazást!
2015-08-08 12:21:00


juhász Nándi
tamásnak! Szerintem mindenképp érdemes átmenni a városon ,mert 80-100 km tempóval gyorsan átérni, nem bonyolult tök egyenes.
2015-08-07 08:06:00


tamás
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek aki éjszaka, éjfél tájékán ér Belgrádhoz, annak is érdemesebb a városon keresztül menni, vagy ebben az esetben az elkerülő optimálisabb?
Előre is köszönöm!
2015-08-07 07:54:00


reni
Jó estét mindenkinek!
Tud-e valaki információt adni arról,hogy az árakat mennyire befolyásolta az adó megemelése?
És még egy kérdés:mikor vannak a váltások a határon?Nagyon nem szeretnénk akkor érkezni.
Flogitán járt már esetleg valaki?A válaszokat előre is köszönöm!
2015-08-06 22:55:00


Nagy Attila
Üdvözlök Mindenkit, köszönöm az írást nagyon jónak tűnik és egybevág az ismerőseim által mondottakkal.
Ha valakinek van kedve a közös utazáshoz mi augusztus 10-én éjjel indulunk Paraliara Szolnokról. Röszke kb. 21:30 - 22:00 között.
E-mail:kirajfoka@freemail.hu
2015-08-04 22:15:00


Kotyinszki Istvan
Sziasztok!
Augusztus 24-en mennenk Paraliara,de a paromnak Roman szemelyie van! Esetleg valaki tudna segìteni abban hogy a Macedon hataron elfogadjàk e az ő igazolvanyat?
2015-08-04 22:07:00


Kotyinszki Istvàn
Sziasztok!
Augusztus 24-èn mennènk Paraliara,de a pàromnak Romàn szemèlyie van! Esetleg valaki tudna segìteniabban hogy a Macedon hatàron elfogadjàk e az ő igazolvànyàt?
2015-08-04 22:03:00


juhász Nándi
Sziasztok!

Mi Aug 2.-án jöttünk meg Korfuról. István úti leírása kitűnő, de 1-2 dologgal kibővíteném segítség képpen.
Ha Szombaton vagy Vasárnap mentek és reggel 7-10 között már a Magyar -Szerb határon rendesen kell várakozni, kb. 20-50 perc, de lehet több is, ugyan ez vagy mégtöbb várakozási ídő lehet a Szerb-Macedón határon is.

Szerbiában Belgrádi fizetőkapunál 10 km -es kocsisort láttam 3 sávban (a leállóban is) ami nem kevés várakozási időre utalt, továbbá innen kb. 120-130 km-el útszűkület lesz, ahol kb 8 km-es volt a kocsisor, ezután még Szerbiában lesz terelés pályaépítés okán és ha rossz ütemben érsz oda akkor szintén dugóra lehet számítani.

Tudom hogy mindenki készít számításokat, és mindenki kb. 14.00 után szeretné elfogalni mihamarabb a szállást de azzal is számolni kell, hogy mindenki így számol!

Én pont ezért hogy ezeket elkerüljem, Pénteken mentem és Vasárnap jöttem, 1 éjszakát oda 1 éjszakát vissza megszálltam Szkopjében.

Szerb benzin 95-ös árak: 140-160 Dínár, Euróval is fizethetsz, de van ahol rosszul váltják, pl. visszafelé OMW kutak.
Szerb Pályadíjak: 3-2-6.5-2 EURO sorban.

Macedónia benzin 95-ös árak: 70-75 dínár (62 dínár-1 EURO) itta legolcsóbb egész úton.
Macedón pályadíjak: 3x 1.5 EURO

Görög benzin 95-ös árak: 1.7 EURO, vagy fölötte egy kicsivel.
Görög Pályadilyak: Macedón határtól Igoumenítsa-ig kb. 10 EURO
Korfuig komp díj: 1 szgk. 3 fenőtt 1 gyerek 78 EURO

Korfui árak Vendéglátóhelyeken: Cola-fanta, 2 EURO
Korsó sör 3,5- 4 EURO
Gyros 8 EURO
Pizza 6,5-8,5 EURO
Saláták: 6-7 EURO
Fagyi 1,5-2 EURO
Jégkrám calipo 1,5 EURO a
nagyobb típusúak 2 EURO

Vizet és persze minden fenti folyadékot üzletben olcsóbban meg lehet venni, sokat ne vegyetek mert olyan rohadt meleg van, hogy pillanatok alatt felmelegszik.

JÓ NYARALÁST MINDENKINEK, REMÉLEM TUDTAM SEGÍTENI, HA KÉRDÉS VAN ÍRJATOK!
2015-08-03 14:53:00


Kuti István
Sziasztok!!!

Mi AUGUSZTUS 3-án indulunk Budapestről 1 autóval 4-en családommal Nei Poriba. először megyünk egyénileg. Este 18:00 óra körül indulunk. Esetleg indul akkor valaki??

Email: ysteeeee@gmail.com
2015-07-31 09:57:00


Déri Zsolt
Sziasztok! Érdeklödnék, hogy párommal szeptember 21-én kocsival megyünk Paraliába nem e indul még valaki ebben a turnusban ide? Mi most megyünk először.
Köszönöm válaszotok előre is Zsolt
2015-07-30 16:21:00


D.János
Bocsánat de az €=az eurót jelentene ,de a gép igy átírta !
2015-07-28 21:02:00


D.János
Segítség azoknak akik most indulnak Görögbe.Mi Korfun voltunk.Szerbiában a benzin 150 dinár/l.Makedónia végén a Görög határ előtt a kúton 1.2 €/l.Görögben 1.6€/l.Szerbia végén és Makedónia elején kisebb útfelújítások vannak, mindenhol egyébként jól lehet haladni.A bevándorlókról annyit,hogy éjjel figyelni kell mert az út szélén akár alvókat is látni.Egyébként csoportokban vonulnak az út szélén.Akit érint az Egnatia sztráda már fizetős Tessaloniki-Igumenitsa között 10€ összesen oda.Korfura a komp: 40€ az autó ,személyenként 10€, de ha visszafelé is megváltjátok,tehát retúrt vesztek majdnem fele a visszaúti jegy,ami 30 napig jó! De ezt nem mondják!A árak áfái a napokban emelkedtek 13%-ról 23%-ra.Ha van kérdésetek szivesen válaszolok.
2015-07-28 21:00:00


Tamás73
Sziasztok!
Augusztus 7-én 16 óra körül indulunk Egerből Stavrosra (Chalkidiki). Megtettük már párszor az utat Görögországba, de most az úti jármű számunkra új, tehát jól jönne valaki társaságnak. ( 2 felnőtt, egy 14 éves fiú)


2015-07-28 20:25:00


Kuti István
Sziasztok!!!

Mi AUGUSZTUS 3-án indulunk Budapestről 1 autóval 4-en családommal Nei Poriba. először megyünk egyénileg. Este 18:00 óra körül indulunk. Esetleg indul akkor valaki??

Email: ysteeeee@gmail.com
2015-07-26 16:10:00


kissas57
Szevasztok!

Mi augusztus 28-án indulunk Thassosra (pénteken)Bp.-ről, milyen indulási időt, és útírányt javasoltok?
Válaszokat köszönve kellemes nyarat mindenkinek :-)
2015-07-25 18:53:00


szekely gyula
Sziasztok

Augusztus 1 ,szombat estefele indulnank Erdrol ,Gerakini fele ,szivesen csatlakoznank ha valaki eppen ekkor indulna ,vagy esetleg uton csatlakozna.

Udv. Szekely Gyula
2015-07-25 09:16:00


Irénke
Nagyon hasznos volt a fenti információ, köszönjük!!!
2015-07-24 18:06:00


Mónika
Szia Attila!
Írtunk a facebook-on.csörgess,hogy hogy áll a kis csapatotok???

2015-07-24 11:34:00


Náczi Attila
Szia Mónika!


Elérhetőségem a facebook-on:NÁCZI ATTILA privát üzenetben mebeszéljük.
2015-07-23 22:05:00


Mónika
Sziasztok!
Mi is 24-én este indulunk Nei Pori-ba.Lehet,hogy mi is este 9 körül érünk a határra.Ha így alakul csatlakozhanánk mi is a csapathoz.Tudtok valami elérhatőséget adni?
2015-07-23 21:44:00


Náczi Attila
P Andris
Edo
Sziasztok!HA úgy gondoljátok mehetnénk együtt ,találkozhatnánk Kecskemét mellett M5-ös autópályán valamelyik pihenőben.

2015-07-23 15:09:00


Endre
Üdvözlet! Szeged felől érkezve, fizetni kellene azért az 1-2 km-ért a határig, megyei matricát - azt hiszem. Így irány a tompai átkelő. Vissza ugyanígy...
2015-07-23 12:36:00


Kuti István
Sziasztok!!!

Mi AUGUSZTUS 3-án indulunk Budapestről 1 autóval 4-en családommal Nei Poriba. először megyünk egyénileg. Este 18:00 óra körül indulunk. Esetleg indul akkor valaki??
2015-07-23 09:42:00


pónya árpád
Üdvözlöm, Békéscsabáról indulunk július 31-én NApospartra. Már kétszer az Ön útleírása alapján mentünk, maximális elégedettséggel. Ön szerint innen a keleti országrészből indulva érdemes lenne Románián keresztül Naposparta menni? Várom válaszát, üdv
2015-07-22 22:21:00


edo
Sziasztok!Mi is 24.-én indulunk kb20 óra felé budapestről sartira autóval!
2015-07-22 21:39:00


P. Andris
Sziasztok, mi is Julius 24 Pentek este 8-fele indulunk Eszak Gorogorszagba Budapestrol. Ugy latom eleg sokan mentek hasonlo idopontban ha ugy alakul meg persze nem gond lehet csatlakoznank, klassz dolog tobben konvojozni:)
2015-07-22 14:15:00


Náczi Attila
Téglás Marika
Novák Beáta
Ha gondoljátok tőlem mehetünk együtt.Ha lehet küldjetek privát üzenetet facebook-on keresztül.Náczi Attila néven.Vagy nyitott vagyok az ötletekre.
2015-07-21 18:29:00


CseresznyE Maria
Sziasztok! Mi aug.3-an indulunk görögbe. Zalaegerszegröl indulunk. Kérdezném nekünk nem-e érdemesebb horváton keresztül menni? A letenyei határ felé. Elöre is köszi
2015-07-21 16:13:00


Téglás Marika
Novák Beáta és Náczi Attila

Mi is 24-én indulunk Sartira. Mikor terveztek határt lépni?
Mi Miskolcról indulnánk 4-en 2 felnőtt, 2 gyerek.
2015-07-21 11:54:00


Novák Beáta
Náczi Attila

Mi Budapestről indulunk legkésőbb 19-kor. Akkor lehet találkozunk. :)
2015-07-21 10:22:00


Náczi Attila
Náczi Attila

Novák Beáta

Most számolgattunk a nejemmel úgy döntöttünk hogy 24-én 18-20 óra körül indulunk keckemétről.
2015-07-20 19:53:00


Leveli István
Leveli István sziasztok mi is 07.24 én indulunk Nagykanizsárol Sartira az indulás tervezett idöpontja 18*19 ora közt

2015-07-19 22:30:00


Náczi Attila
Szia Beáta!
Mi kecskemétről indulunk 24-én 24-órakor vagy talán kicsivel korábban.
2015-07-17 15:27:00


Novák Beáta
Szia Attila!
Honnan indultok, és hánykor? Mi is 24-én idulunk 3-an.

2015-07-17 00:15:00


Náczi Attila
Szia Zoli!

Röszkénél szeretnénk de majd figyelem a határinfót,és ha nagy a tórlódás akkor Tompa lesz belőle.
2015-07-16 20:07:00


Zoltán Lengyel
Szia Attila!

Melyik átkelön hagyjátok el Magyarországot?
2015-07-16 09:20:00


Náczi Attila
Náczi Attila
Sziasztok
Mi 07 24-én indulunk Sartira éjszaka.Ha valaki abba az irányba indul akkor csatlakozhat hozzánk. Mi 4-en megyünk 2 felnőtt 2 gyermek.
2015-07-14 21:54:00


Kovács László
SOS !!!!
7hó 19-én /vasárnap/ indulunk autóval Görögországba PARALIÁRA,sajnos betegség miatt 2 fő kiesett!!! A szállás már biztosított 2 külön szobás apartmannba/ konyha,fürdő közös. Ha valakit érdekel itt adjon elérhetőséget,felhivom. A részleteket megbeszéljük.Nagyon alkalmi az ár!!!!!!! Mi 3-an megyünk 2 felnőtt 1 fiú gyermek/16/éves.
2015-07-14 20:01:00


Nagy Abonyi Richárd@
Üdv!Mi augusztus 29.-én 17h körül indulunk Sartira.Ha valaki akkor indul, szivesen társulnánk.
2015-07-09 22:25:00


Edit12
Sziasztok! Tegnap jöttünk haza Paraliáról. Évek óta a szerző leírása van a kezemben út közben. Gratulálok hozzá, eszméletlen sokat segített és segít még évek múltán is. Az árak semmit nem változtak. A médiával szemben állíthatom, az út teljesen sima volt Szerbián, Macedónián keresztül. A határokon velünk egyáltalán nem foglalkoztak, egyedül hazafelé Röszkén várattak meg mindenkit, jó háromnegyed órát vártunk. Mi mivel a Dunántúlon lakunk, a Bácsalmási határátkelőt használjuk évek óta. Mindenkinek ajánlom, kb. 1 perc alatt át lehet érni, gyakorlatilag nulla ott a forgalom. Hazafelé sajna nem érünk oda este 7-ig ezért jövünk Röszkén át. A tengerparton a görög válságból semmi nem érződik, sőt a görögök kedvesek és nyugodtak. Az úton csak Görögországban láttunk 1 csoport menekültet, békésen ballagtak az út mellett. Sem Szerbiában, sem Macedóniában nem láttunk a főút mellett. A szerb részen bolondul meg kicsit a navigáció, mert az útépítések miatt elterelik a forgalmat. Nem kell megijedni, mert jól tudnak a szerbek terelni, nem lehet eltévedni. Jó utat mindenkinek!
2015-07-05 16:04:00


Kovács László
Tisztelt CSABA!!! Ha össze tudjuk hangolni a július 19-ei indulást, szivesen társulunk. Nem tudom hány órakor indulnak Győrből . ÜDV:

2015-07-03 03:38:00


Pesák-Végh Zsófia
2015.augusztus 3-án indulunk Thassosra és augusztus 13-án indulunk haza. 9 fős kisbusszal utazunk,két szabad helyünk van még benne ( három szabad hely lesz,hogy mindenki kényelmesen utazzon). Várom a jelentkezőket! :)
2015-07-02 16:03:00


Nándi
Sziasztok!
Mi 07 24-én indulunk, de nem tudom mi lesz a hitel balhéból, remélem nem nagyon befolyásolja senki nyaralását, ja meg a Macedón problémák sem utazáskor.
2015-06-30 08:40:00


Sunset
Pacsika Anikó:
Mi 07.11-én hajnalban indulunk szintén Lefkadára :)
Jelen ismereteim szerint optimalizáltam: a Magyar -Szerb határt Tompánál lépjük át... tovább a leírás szerint
A Konzuli Szolgálat hivatalos lapjáról: "Megjegyezzük, hogy a Görögországba történő autópályás tranzitforgalom biztonságos, nem szükséges Macedóniát elkerülni a Görögországba közúton utazóknak."
Tehát no para, csak az autópályát nem elhagyni :) - ez menni fog. Tavaly voltam Limnos-on, Thessaloniki-ig ugyanez az útvonal: sem oda, sem vissza nem volt semmi probléma, "sima" út. A fizetős kapuknál kivétel nélkül kártyával fizettem - legegyszerűbb és kényelmes.
Jó utat!!
2015-06-29 10:54:00


Csaba
Sziasztok!
2015 július 19-én indulunk Győrből Dél-Eviára(Karystos),ha valaki ekkor megy arrafelé, szívesen hozzácsapódnánk. 2 felnőtt és 13 éves fiúból álló csapat vagyunk.
üdv Mindenkinek
2015-06-23 15:30:00


Kovács László
2015. 07.19-én délután 17 órakor indulunk Paraliára autóval, már sokadszorra. 2 felnőtt és 2 16 éves gyermek./ 1 fiú és egy leány. Ha valaki akkor jön ,szívesen társulunk. Indulás Szegedről. Üdv mindenkinek.
2015-06-20 16:26:00


Viktor
Sziasztok!

Most hogy van ez a menekult problema, mennyire befolyasolja ez a Szerbian valo keresztul utazast? Szeptemberben megyunk naszutra Korfura autoval, jo lenne ha nem lenne meglepetes az uton :)
Elore is koszi a valaszokat.

Udv

Viktor
2015-06-18 21:32:00


Bors Endre
Útvonalterve én a viamichelin-t( pihenőidővel számol ) és a mymap-et használom,a kettő kiadja az igazat kilométerben ,útidőben.Plasztik személyi Albániát kivéve elég,kártyás fizetésnél a saját bankon kívül a helyszínen is érdemes érdeklődni a költségről ( Toscanában nagyon jó árfolyammal fizettünk).Autóklub kéthetente frissíti az üzemanyagárakat.
Jó utat
2015-06-16 12:52:00


Kósa István
Sziasztok! Augusztusban megyünk Görögországba. Nem tudtuk még eldönteni, hogy két személyautóval utazunk, vagy bérelünk egy kisbuszt. A szerb, macedon és görög autópálya díjakat szeretném megtudni kisbusz kategóriában. Kérem, hogy aki tudja, írja meg legyen kedves! Köszönöm! Üdv: István
2015-06-16 10:50:00


Robi
Sziasztok.
Szerbia - MAcedonia Görögország tökéletesen járható, nincs torlódás egyik határátkelőn sem, még Röszkénél sem.
Macedonoknál az autópálya kapuknál 60,- ; 80,- ; 60,- Denart kell fizetni. Célszerű és ajánlott az első benzinnkutak egyikénél váltani.
Dízel üzemanyag ára 1,- Euro / liter. Rég tankoltunk ennyiért.
Mindenkinek jó utat.
2015-06-14 15:09:00


Gazsi
Sziasztok! Tud valaki abban segíteni hogy mennyibe kerül Budapestről-Paráliáig az útdíj összesen? Mi az útvonal ? Esetleg ha már valaki megjárta biztosan tud segíteni! Köszi!
2015-06-13 13:23:00


Szekeres István
Szia Zsolt,

a macedón helyzetet egyelőre senki nem érti, legkevésbé a macedónok. Az biztos, hogy van egy korrupt és más szempontokból is problémás kormány, akiket meglehetősen sarokba szorított a civil társadalom és az ellenzék a folyamatos tüntetésekkel, és a hetente újabb és újabb botrányok kiszivárogtatásával. A Gruevszki-kormány erősen ragaszkodik pozícióihoz, és nekik speciel éppen jól jött a semmiből (de tényleg minden előzmény nélkül) megjelent állítólagos albán szeparatista/terrorista csapat, akikkel lehetett egy jót lövöldözni. Mivel ennek az esetnek nem volt sem előzménye, sem olyan utóélete, amiből bármi szisztematikusat ki lehetne következtetni, gyakorlatilag megjósolhatatlan, mi történik három-négy hét múlva. Több háttér a Figyelőben megjelent írásomban: http://figyelo.hu/cikkek/419120-semmi-sem-az--aminek-latszik
2015-06-01 18:26:00


Szabó Zsolt
Szabó Zsolt
Sziasztok!
Június 24-én indulunk Sartiba.(2 család)
Természetesen Macedónián keresztül.
Azt szeretnénk megkérdezni, hogy biztonságos-e az áthaladás, illetve kell-e valamiféle veszélytől tartanunk Macedóniában a májusi események miatt? Érdemes kerülni valamerre? Kicsit aggódunk, először megyünk.

Üdvözlettel:Zsolt

2015-06-01 11:20:00


Lencsés Gyula
Nem tudni mikorra lehet várni a török áradatot? Üdv
2015-05-31 09:59:00


a szerkesztő
Azért nem reagáltam Erdős Roland kérdésére, mert én is csak ezt tudtam volna ajánlani. De ez eddig is megjelent minden oldal felett - "Üzemanyagárak Európában" címmel.
Üdv
Győrffy Árpád
2015-05-25 19:50:00


BS_C
Havonta 1-2szer frissítik.
http://www.amzs.si/en/984/Fuel_prices.aspx
2015-05-25 19:40:00


Erdős Roland
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy mennyibe kerülhet Macedóniában, és Görögországban a 95-ös benzin literje?
2015-05-24 10:22:00


Pacsika Anikó
Sziasztok!
Július 10-én indulunk Lefkadára. Macedoniától félünk egy kicsit. Indul valaki 10-én?

2015-05-19 07:50:00


Varga Róbert
Sziasztok!
Mi július 15 este indulunk Sartiba.Ha valaki szeretne hozzánk csatlakozni(gondolok olyanra aki most indul először útnak)az jöhet velünk :-). Mi már többször jártunk arra. Nem kell semmitől tartani ,talán csak a sok sietős Török vendégmunkástól,igaz ők megtanultak Németországban vezetni :-).
Szerbia egyszerű......Macedónia gyors és szép.......Görörgo. varázslatos!!!!
Róbert
2015-05-17 12:25:00


Papik Peter
Koszonom, minden magamnak feltett kerdesre valaszt talaltam
2015-04-08 22:33:00


Barta Ibolya
Sziasztok! Valaki olyant szeretnék megkérdezni, aki már utazott Paraliara az idén. Ha dombornyomott kártyához van utas és balestbiztosításom a Macedon hátáron elfogadják?
Köszönöm előre is.
Üdv.: Ibolya
2014-09-08 20:22:00


Kaposi Ákos
Kedves Roland,

Ha nem is azonosak, de semmiképp sem kedvezőbbek ebben az esetben...
Görögországban 10 éves kor alatt nem engedélyezett az anyósülésben való utazás...

Az más kérdés, hogy mennyire ellenőrzik ezt adott esetben... Én csak a szabályokat irtam, azt, hogy valaki követi vagy sem, mindenki döntse el saját maga :))


Üdv,
Ákos
2014-08-22 13:11:00


Deme Roland
Kedves Ákos!

Köszönöm a választ. Jól gondolom, hogy Görögországban is hasonló szabály van?

Üdv:
Rol
2014-08-21 01:26:00


Kaposi Ákos
Tisztelt Deme Roland,

Elfelejtettem leirni, Macedoniában is TILOS 12 éven alulinak az első ülésen utaznia. Illetve itt még az ittas személy szállitása is tilos az anyósülésen :)

Üdv,
Ákos
2014-08-19 15:02:00


Kaposi Ákos
Tisztelt Deme Roland,

Szerbiában 12 év alatti személy NEM utazhat az első ülésen.

Átklőhelyek leterheltségével kapcsolatban érdemesebb felhivni az adott átkelőhelyek ügyeletesét, és megkérdezni, hogy mennyi a várakozási idő. És ehhez az időhöz mégegyszer legalább ugyanannyit hozzáadni a szerb ellenőrzés miatt.

Üdv,

Ákos
2014-08-19 14:59:00


Deme Roland
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az út alatt a 9 éves, 150 cm-es fiam ülhet-e az anyósülésen, vagy ott mások a szabályok?
A mostani erős forgalom miatt mit javasoltok, hol tudjuk a neten nézni a határátkelők terheltségét?
Köszi, Rol
2014-08-19 12:18:00


Nagy István
Sziasztok. 14.-én indulunk Sartira. Jön arra valaki?
2014 08. 11
2014-08-11 22:06:00


szente mariann
aug.19-én de.10 órakor indulnánk korfura,1 szgk. esetleg ha valaki akkor indulna,mehetnénk együtt.
2014-08-10 13:46:00


Sanyi Márti
Sziasztok!
Augusztus 30-án reggel 6 órakor indulunk Görögországba Tatabányáról. Már van gyakorlatunk ezen az úton. Ha van kedvetek konvojban jönni, jelentkezzetek!
Üdv, Márti, Sanyi
2014-08-07 09:31:00


Vörös Zsolt
Sziasztok mi aug.18.-án indulunk Kaposvárról először. Szívesen csatlakozunk másokhoz az együtt könnyebb jeligére.
2 felnőtt 2 gyerekkel. Ja P-és rendszámmal lehet menni?
2014-08-04 12:21:00


Keszthelyi Vince
Üdv Mindenkinek!
Szeptember 05.-én kora délutáni órákban indulunk Pestről kocsival Tolo-ba. Tudunk-e csatlakozni valakihez, vagy fordítva?
2014-07-22 16:12:00


Sándor Edit Angéla
Sziasztok!
Tervezi-e valaki, hogy 2014.08.23-án, szombaton késő este felé indul (Budapest) Görögországba Katerini felé? Autóstársaknak örülnénk.
Üdv.:Edit
2014-07-22 09:04:00


Szabó Bernadett
Sziasztok!
06.27-én éjszaka indulunk autóval Nei Poriba.
Ebben az időpontban megy valaki arra, mehetnénk esetleg együtt!
Üdv: Dette
2014-06-18 11:23:00


Tamás
Tervezi valaki még júli 14-én este az indulást?
2014-06-16 21:48:00


Tamás
Vasárnap, június 22-én 18.30 körül indulunk Szegedről.
2014-06-16 21:34:00


Tamás
"Mi Szegedről indulunk" Melyik nap?
2014-06-16 19:38:00


Szittár Tóni
Júni 24. körül indulnánk Sarti környékére, vagy valahova máshova :) motorral. Ez a cikk, meg a hozzászólások segítettek nagyban oldani a feszültséget. Utoljára 30 éve motoroztunk a Balkánon. Ha valakinek van kedve csatlakozni, írjon. Zalaegerszeg- Kiskunhalas- Nis- Sarti. A köztes helyeken éjszakázni tervezek. Motor VF750C, tempó kényelmes, törvényes.
2014-06-16 10:05:00


Tamás
Mi Szegedről indulunk. Szeged és a komp közötti távolság kb. 1150 km, ami 12 óra tényleges útidőnek felel meg. Határátkelőnként 30 perceket rászámolva, tankolásokat, egy kis pihenővel, és persze az 1 órás óra előreállítást is figyelembe véve kényelmesen, a sebességhatárokat betartva összesen 16 óra az út a kompig. Mi a 11 órai kompot szeretnénk elérni, előtte fél órával szeretnénk odaérni. Így Szegedről este 18.30 körül indulunk.
2014-06-15 23:00:00


Tamás
Kiss Tamás!
Szia,ezzel az indulással mikorra érkeztek meg?
Eddig mindenki az éjszakai indulást javasolta,a forgalom és a meleg miatt.
2014-06-15 07:00:00


Tamás
Sziasztok!

Mi június 22-én indulunk Korfura autóval, 3 gyerekkel. 2 éve is autóval voltunk Korfun. Javaslom, hogy a kompnál ne a Korfu városba menőre váltsatok jegyet, hanem Lefkimmibe menőre. Sokkal olcsóbb és az útidő is fele (kb. 1 óra). Lefkimmi autóval kb. 40 km-re van délre Korfu várostól. Itt mindent megtaláltok a komppal kapcsolatban: http://www.lefkimmilines.gr/
Jegyár: autó:26,4 Euro; felnőtt jegy: 6,5 Euro; gyerek jegy: 3,2 Euro.
Esetleg valaki tud-e "autópályás" friss benzin árakkal (szerb, görög) szolgálni?
2014-06-14 22:51:00


Tamás
Tóthné!
"Útközben három autópályakapu is lesz, de egyszerre mindig csak keveset kell fizetni, egészen pontosan 50 + 60 + 50 dénárt. (1 EUR ~= 60 MKD.) A legegyszerűbb fizetési mód itt is a kártya...."
2014-06-14 19:38:00


Kiss Tamás
Sziasztok!
Mi 2014 Július 14.én 12-13 óra körül indulunk Miskolcról Neos Marmarasra ,Szegednél tervezem a határátlépést ha valaki gondolja mehetünk együtt.
2014-06-14 12:01:00


Tóthné Marika
Sziasztok. Még annyi kérdésem lenne, hogy a Macedón kapuknál is lehet kártyával fizetni, mint Szerbiában, vagy csak dínárral? Illetve, hogy járt-e valaki már Korfun kocsival? A kompnál a gyerekeknek is ugyanannyi a kompdíj, mint a felnőtteknek? Mi jún. 20-án indulunk Tiszaújvárosból.
2014-06-13 20:55:00


Tamás
Sziasztok!
Akik júli 14re tervezik az indulást,az kb mikorra tehető?
Mi Thassosra igyekszünk,Székesfehérvárról.
2014-06-13 17:40:00


Tóthné Marika
Sziasztok. Mi június 20-án indulunk Korfura. Ha valaki utazik még ezen a napon, szívesen csatlakoznánk. Láttam, hogy V. Tamás ti szintén aznap mentek. Honnan indultok? Köszönöm. Marika
2014-06-13 17:11:00


Tamás
Sziaszok!

Jelenlegi friss szerb és görög üzemanyag árak érdekelnének, főleg az autópályán lévő kutak esetében. Előre is köszönöm az infókat.
2014-06-13 11:16:00


Tamás
Sziasztok!
Mi is júli 14 én indulunk valamikor az esti órákban.
2014-06-11 19:41:00


Kiss Tamás
Szia Tamás!
Mi szivesen csatlakoznánk. Mikor indultok 14.-én?
2014-06-10 10:02:00


Kiss Tamás
Sziasztok! Július 14.-én indulunk Neos Marmarasba Miskolcról.Van valaki, aki szintén ebben az időben indul? Szivesen csatlakoznánk.

2014-06-10 09:57:00


V.Tamás
Tisztelt P.Andris!
Remélem jó utatok és időtök lesz!
Mi 20-án megyünk Kriopigibe (Kassandra).
Nem tudom kintről meg tudod -e tenni, de írhatnál egy pár sort az időjárásról és a tenger hőmérsékletéről.
Köszönettel: V. Tamás
2014-06-07 16:39:00


P. Andris
Sziasztok,
Június 13-án este indulunk Budapestről a Chalkidiki félszigetre Sarti-ba a fent leirtak szerint, akinek van kedve konvojozni tartson velünk:)
Üdv.:P. Andris
2014-06-06 12:25:00


András
Sziasztok!
Idén is megyünk Nikitibe Dunapatajról.
Tompánál lépjük át a határt július 09-én 20-21 óra körül,
ha valaki szeretne csatlakozni hozzánk szívesen látjuk.

2014-06-06 08:49:00


Florian
Az autópálya Leskovac előtt ér véget, azaz kb 40 kilométer múlva. Innen sima kétsávos országúton haladunk Macedónia felé, de aztán az utolsó 30 kilométer a határ előtt újra sztráda lesz. Az út végi jó minőségű, de nagy a forgalom, sok a kamion. Közvetlenül a határon vadiúj MOL benzinkút -- igaz, a túloldalon.Kerdesem odafelej nem lehet bealni tankolni ? Van kut ezen az oldalon is?Koszi
2014-06-05 19:51:00


Alex
Mi úgy foglaltunk, hogy a Google térképbe kinéztük a nekünk megfelelő helyet, aztán fölhívtam az apartmant. A tulaj lánya beszélt angolul, így seperc alatt lefoglaltuk. Előlegként kértek 100 eurót, amit elutaltunk és visszaigazolást is küldtek már rég. Én is szeretem ha biztosra megyek, főleg, hogy még sosem voltam ott.
Már nagyon várjuk azt a napot amikor beülünk az autóba és GOOOO :D
2014-05-29 10:14:00


Edit
Szívesen segítek, ha tudok. A makedón kapukon nagyon rugalmasak. Ha euróval fizetünk, dénárban adnak vissza. Van ám itt üzleti érzék! Itthon nem sikerül makedón dénárt váltanom, úgyhogy ott a kapunál váltanak, a határon szerintem nem érdemes erre időt fecsérelni. Ami tavaly már új volt, hogy nem fogadnak el fém pénzt, vagyis aprót, csak papírpénzt, tehát kapásból egy 5 euróst tudunk váltani.
2014-05-27 12:24:00


Sándor László
Kedves Edit!
Nagyon hálás vagyok a gyors válaszért, és a tanácsokért! Mi már többször utaztunk lefoglalt szállás nélkül, mindig jól sikerült. Természetesen két gyerekkel fő a biztonság!A pénzváltási tanácsokért külön köszönet!Használni fogom őket!
Makedóniában a határon tanácsos váltani? Görögországban tényleg sok helyen értik a nyelvünket?
Szekeres István nagyszerű útmutatót készített!
Köszönet a segítségért!
Üdv mindenkinek!

2014-05-26 21:46:00


Edit
Kedves László!
Én óvatos vagyok. 2 gyerekkel nem nagyon van bátorságom fáradtan szállást keresni. De láttam és hallottam saját szememmel, fülemmel, mikor egy hölgy az egyik apartman előtt üldögélő tulajdonossal 1 perc alatt megegyezett egy 5 napos szállásról. Az az igazság, hogy ha előre lefoglalom, nagyjából tudom, mit kapok. Szeretek kényelmesen nyaralni. De nem vagyunk egyformák...Az út nagyon szép Szerbián, Makedónián át. Nekünk a déli indulás vált be, amivel nincs semmi várakozás a határokon. Nem a nagy határátkelőket használjuk itt Magyarországon sem, Tompa, Röszke kizárva. Így szoktunk kiérni Paraliára hajnali 4-6 órára. Ami azért csodálatos, mert a tengerparton vagyunk napfelkeltére. Én általában a parton szunnyadok egyet, a gyerekek pancsikolnak, és reggelire már görög péksütit eszünk. Továbbá az 1. nap a nyaralásból már nem az utazással telik. Én általában váltok a szerb utakra dínárt. Makedóniában pedig érdemes felváltatni velük egy 5 eurost dénárra, az majdnem elég az összes kapura. oda-vissza 2980 dínár és kb.8 euro.+görög utak. A tankolást euróval oldjuk meg. Kb kiszámolom mennyit fogok fizetni, nagyon szigorúan nézem a kutat és a pénztárgépet. akkor ők kiszámolják számológéppel mennyit kell fizetnem. Eddig még nem próbáltak átvágni...nem tudom, de én bizalmatlan vagyok odaadni a bankkártyámat. A zöldkártyát érdemes kiváltani, eddig mindig kérték a makedónok. És megfogadtuk Szekeres István tanácsát mi Belgrádon keresztül járunk. Üdv mindenkinek és jó utat!
2014-05-26 19:54:00


Bende Zsolt
Üdv Mindenkinek!
Máj.31-én este indulok Görögországba(Platamonas). Az útvonal Ausztria-Szlovénia-Horvát-Szerbia-Makedónia-Görögország. Mennyi eurot vigyek az autópálya díjakra oda-vissza?
Belgrádnál az elkerülőt vagy a keresztűl szelő gyorsforgalmit használjam?
Utazási biztosítást kérik valamelyik határnál felmutatni?
Köszönöm a segítséget!
2014-05-26 15:37:00


Sándor László
Sziasztok! Edithez lenne néhány kérdésem. Írod évek óta Paráliába jártok.Mi most tervezünk először oda utazni,és szeretném tudni érdemes e lefoglalt szállás nélkül oda utazni? Mi is egy hónap múlva akarunk menni szabadságunktól függően. Minden információ érdekel,megköszönöm a segítséget hiszen nem jártunk még erre! Ha valaki más tud segíteni természetesen azt is köszönöm! Sziasztok! Laci

2014-05-25 22:42:00


Alex
Tamás!

Sehol sincs konkrétan kiírva, hogy mennyi az annyi, azért számoltam olyan sokat, de tudtam, hogy nem stimmel, hisz, akkor többe kerülne mint az üzemanyag :)
Köszönöm a választ, így már elégé jól hangzik :)


Reméljük, hogy nem lesz semmi gond az úton majd. Az árvizek addigra biztos visszahúzódnak, hisz a rádióba azt mondták, hogy kb. 5 hónap lesz mire a termőföldek is rendbe jönnek. Szerintem már júniusba nem lesz semmi árvíz.

Viszont ez a haláleset nagyon érdekel amit Nándori Tamás említett. Még ha mindent nagy szigorral be is tartanak, akkor mi van? Hát csak nyaralni megyünk :) Meg hát nézzék meg, hogy mennyi lóvé van bankszámlán. Gondolhatják, hogy nem megyünk nyaralni, hogy ott halljunk éhen :)
2014-05-24 05:27:00


Nándori Tamás
Jó estét,jó szurkolást!
Egy-két hírportálon olvasható hogy történt ez a haláleset a Szerb határon.Egy 66 éves szerbiai állampolgár volt az "áldozat". A határőreink nem engedték be, mivel nem volt nála elegendő kp. Ott lett rosszul, majd pedig a segítség ellenére meghalt.Ez az eset miatt, állítólag a szerbek nem lettek túl szívélyesek velünk. Volt hozzászólás a megjelent cikkhez,amiben sajnos konkrét betartást említettek.Van e információtok ebből az irányból, ill. hol lehetne megbízható képet kapni az árvízi helyzetről. Bp. Katerini viszonylatban.

Üdvözlettel: Nándi
2014-05-22 18:41:00


Edit
Sziasztok!
Mi évek óta járunk Paraliára. 1 hónap múlva indulunk. Most aggodalommal hallgatom a híreket a Szerbiai árvizekről. Van valakinek információja, hogy a jól bevált Szekeres István által javasolt úton simán lehet e haladni?
Üdv, Edit
2014-05-21 08:48:00


Tamás
Szia Gabi! összesen mennyi volt kb az aotópálya díj?
2014-05-20 17:23:00


Martináné Gabi
Sziasztok!
Mi tavaly voltunk lent Görögben. Szerb határtól le Igumenistáig (kikötőig) 3 vagy 4 fizető kapun mentünk keresztül, kapunként 2 eurot fizettünk.
Oda vissza 16 euro.
Üdv Gabi
2014-05-20 10:16:00


Tamás
Sziasztok!
Mi júli 14-én indulunk Thassosra valaki indul akkor?
Alex!
Hogy jött ki a autópálya díj?
Én oda vissza 15körül számoltam össze.
2014-05-19 17:51:00


Alex
Üdv. Mindenkinek!
Érdeklődnék, hogy jól számolok-e? Az útdíjak Görögországig valóban 20000Ft körül vannak, és ugyanannyi vissza? Tehát olyan 40000Ft-ot kellene számolni autópálya díjakra oda-vissza? Idén megyünk először Nea Mesagkala-ra. Válaszokat előre is köszönöm!
2014-05-17 22:23:00


Vörös Tamás
Tisztelt Veres Mihály!

Pontos időpontot még nem tudom , de olyan 17 és 20 óra körül
tervezünk indulni.
Mi a Kassandra-ra Kripigibe megyünk. Az útirány itthon Eger-Budapest- Szeged. Ti hova mentek, milyen útirányon?
Hányan mentek, gyerekek mennek-e?
Várom válaszod ide: voros.tamas@chello.hu
Üdv: Vörös Tamás


2014-05-11 13:03:00


Farkas Krisztián
Sziasztok!
07.04 éjszaka indulunk Halkidiki félszigetre!
Ebben az időpontban nem megy valaki arra, mehetnénk esetleg együtt!
Üdv: Krisztián
2014-05-01 11:32:00


Veres Mihály
Üdv mindenkinek!
Mi is 06.20.-án megyünk Karcagról a Halkidiki félszigetre, ti honnan mentek, mikor indultok? Esetleg mehetnénk együtt!?
2014-04-29 20:42:00


Vörös Tamás
Tisztelt Kaposi Ákos!
Köszönöm az információkat!
Igazán hasznos a küldött link, hiszen nem csak a nyaralás élvezetes , de annak tervezgetés is. Amíg elkészül az új naptár addig is beérem azzal az információval ami a rendelkezésemre áll.
Várom az új infókat és tervezgetek!
Jó utazást és fürdőzést!
Üdv: Tamás
2014-04-28 20:58:00


Kaposi Ákos
Tisztelt Vörös Tamás,
Ameddig nem készül el a "szokásos" naptár, talán ez segitséget nyújthat:

http://www.officeholidays.com/countries/germany/

Júniusban már elég komoly rohamokra lehet számitani, és nem cask a török vendégmunkásokra kell gondolni, hanem a szerb, illetve koszovói és albán hazautazókra is.

Júniusban már jó idő szokott lenni, többször is voltam akkor halkidikin, a tenger is elég meleg már fürdőzéshez :)
(Mondjuk én már most májusban is fogok benne fürdeni - bármilyen legyen is :) )

Üdv,
Ákos


2014-04-14 11:49:00


Vörös Tamás
Sziasztok!
2014-re még semmi mozgolódás?
Jó lenne az idei évre is egy ajánlás a török vendégmunkások rohamáról.
Eddig mindig júliusban, vagy augusztusban mentünk Görögországba. Idén június 20-tól megyünk Halkidiki-re, de egy kicsit aggódom az időjárás és a tenger hőmérséklete miatt.Ha van valakinek tapasztalata ebből az időszakból kérem ossza meg velem.
Üdv:Tamás
2014-04-13 15:06:00


Kaposi Akos
Tisztelt Horváth Csaba,

Az E75-ön haladva Újvidék (Novi Sad) után lépi át a Dunát, Belgrádnál Nis felé már nem. Belgrádban a Szávát keresztezi az út.
Ha pontositja, hogy melyik érdekli pénteken megnézem mert épp megyek haza.

Üdv,
Ákos
2013-10-24 16:21:00


Horváth Csaba
Az E-75 -ösön haladva Belgrádon át Nis felé a Dunahíd után milyen benzinkút található.
Látom nagyob képben vagy.
2013-10-24 14:33:00


Sári
Sziasztok!

Mi szeptember 2. felében megyünk Görögországba nyaralni Pirgadiki és Agios Nikolaos közelébe.
Vasárnapra kell odaérnünk így szombaton délután indulunk. Ha szeretnénk megállni pihenni pár órára (esetleg éjszakára) mit ajánlotok hol érdemes megállni/megszállni?
Ha valakinek maradt dinár és denár esetleg euro aprópénz amit már nem tud visszaváltani és Bpi találkozó összehozható meg is beszélhetünk vmit :)

És köszi mindenkinek a rengeteg és friss infókat :)

Üdv,
Sári
2013-08-29 09:25:00Kedves Andi!

A kompkikötőbe nem kellett nekünk sorolni, mert nem voltak sokan. A jegypénztárak elé begurultok és ki vannak függesztve a következő járat időpontja, válasszátok ki a legközelebbit és ott tudtok jegyet veni. Majd megmondják melyik hajóhoz menjetek és ott felnavigálnak.

Üzemenyag a Maciknál a legolcsóbb, én azt javaslom. Kultúrált volt a benzinkút, ahol mi tankoltunk mindkét esetben.

Üsc,

2013-08-03 21:14:00


P. Andi
Kedves Só!

Mi aug.7-én du-este indulunk Korfura két autóval.
Érdekelne, hogy a komphoz be kell-e sorolni rögtön az autóval, mikor oda érünk, mennyire telített? (anno a németeknél óriási sort álltunk végig, hogy átjussunk Skandináviába, de ez azért nem ugyanaz)
Kérdezhetnék Tőled néhány ottani információt e-mailben, ami itt nem biztos, hogy érdekli a többieket (pl. az idei árakról Korfun üzemanyag terén, tavernákban, aktuális szúnyoghelyzetről stb). ?
Az én címem:
indanika@freemail.hu

Köszönöm, ha válaszolsz!

P. Andi

2013-08-03 07:47:00Sziasztok!

Most jöttünk haza Korfu-ról. Szerbiában végig mastercard-al fizettünk gond nélkül, összegek stimmelnek a cikkben lévőkkel. Maciknál első kapunál elfogadták, másodiknál már csak EUR volt jó, (mert a terminál elutasította a tranzakciót) és abból is az 5-ös, amiből adnak vissza, de dénárban. Görögöknél 1,2 és 3x 2,4EUR volt a tarifa. A komp 40EUR autó esetében és 10EUR személyenként. Én úgy kalkuláltam, hogy forintban kb. 120.000HUF az utiköltség Korfu-ra oda-vissza a fizetőkapukat, kompot és utiköltséget számolva dízel autó és 6l fogyasztással és 3000km úthosszal, valamint 400HUF/l számolva (Maci tankolással átlagban). A Maciknál érdemes tankolni, mert 6-7000 HUF spórolható egy 40 liter esetén. A Maciknál amúgy ez a kártyás fizetés nem tökéletes, mert 4x is volt olyan, hogy elutasította a tranzakciót a terminál, pedig máshol használtam vagy 10x és mindig jó volt. Néhol csak egy másik terminállal tudták csak megoldani. Sehol nem volt az út folyamán probléma. Éjszaka mentünk este 22:00-kor indultunk és másnap du. 17:00 körül értünk oda. Belgrád-on éjszaka ne menjetek az elkerülőn, mert sokkal egyszerűbb és gyorsabb ha átmentek. Visszafelé nappal indultunk és 18:30 körül értünk Belgrád elé, majd elkerülő felé haladva egyből dugó, meg szívás, mire visszakecmeregtünk. Maciknál és a Szerbeknél nappal kéregetők a fizetőkapuknál és a határon egyaránt előfordulhatnak. Sebesség határokat betartottam, így a rendőrökkel nem volt gondom. Radaroztak a magyar határ előtt és fizetőkapuk előtt. Ami nem tetszett, hogy a Szerbeknél Leskovac utáni szakasz egy kanyargós rész, ahol lassú a haladás és nagy a forgalom, majd a Macedón határig építik az autópályát és 40-60-80-as táblák tömkelege tépi az ember idegzetét. A vendégmunkások voltak szép számmal és tolják le az embert az útról. Fárasztó egy út, az biztos, de szép Korfu és a tengerpartjai, egyszer megéri kipróbálni.2013-07-29 22:29:00


Peti
Sziasztok!

A görög autópálya díjakról érdeklődnék.Mennyibe kerül egészen Messiniáig?

Köszi:Peti
2013-07-29 16:29:00


dici
Most értünk haza Korfuról. A makedón autópályadíj fizetése egy kicsit maceràs lett. Nem fogadnak el EURO fémpénzt, csak papírt abból viszont dénárban adnak vissza. Javaslom, hogy váltsatok, mert 5 EURO-ból úgy adnak vissza, hogy nem lesz elég a teljes kanyarra oda-vissza. Az díj nem változott 50-60-50, ahogy a leírásban szerepel. Az első fizetőkapunál a szerb határ felé a bankkártyát sem fogadták el.
2013-07-28 22:45:00


Attila
Kedves Niki!

Nem tőlem kérdezted, de nagyjából nyugis tempóban 12 óra alatt meg tudod tenni az utat, persze függ a forgalomtól és a vezetési stílusodtól.
A személyit elfogadják.

Üdv.
2013-07-28 21:30:00


Attila
Kedves Dávid!

Szerbiában és Macedoniában szinte az összes kúton lehet gázt tankolni az autópálya mentén.
Evzoni előtt kb. 3km-re is van rá lehetőséged, igaz le kell térned a pályáról, ez pár perc kitérő. Minden ki van táblázva, nem lehet eltévedni.
Ha jól tudom a határon az utolsó kúton (casino) is van LPG, de ott még nem tankoltam.

üdv.
2013-07-28 21:26:00


Nagy Niki
Kedves Istvan!

Thessalonikibol mennenk Budapestre,az kb.mennyi ido lenne,pihenes nelkul?
A Szerbek elfogadjak az unios szemelyit?

Koszonom a valaszt!

Nagy Niki
2013-07-28 10:59:00


Szabó Dávid
Szép napot!

Érdeklődni szeretnék hogy az út folyamán hol tudok tankolni LPG-t ?2013-07-21 03:23:00


Edit
Elnézést kérek, helyesbítenem kell! Sajnos, ahogy írtam az félreérthető.
A vendégmunkás invázió ez év júli 21-től, ill. 25-től kezdődően várható.
Az iskolai szünidő júl. 25-től szept. 09-ig tart, így ez a legrosszabb idő az utazáshoz.
Mindenkinek jó utat kívánok!
Üdv.
2013-07-05 13:17:00


Edit
Szervusztok!
A vendégmunkás invázió ez év Júli 21-25-ig várható.
Vissza: szept. 01-08-ig.

Üdv.2013-07-05 06:25:00


Tamás
Üdv Mindenkinek!

Szekeres Úrnak köszönöm a kimerítő utileírást. Mi ez alapján mentünk Görögo-ba és minden úgy volt ahogy leírta!! 23-án szerencsésen visszaérkeztünk de már most elindulnék újra!!!

Blaskó Tamás
2013-06-25 12:21:00


Márk
Kedves Diána !
Elfogadják.
Kedves Gergő !
Utazási biztosítást tőlünk nem kértek, viszont autóra zöld kártyát igen, Macedóniából való kilépéskor.

2013-06-21 20:53:00


Pjéczka Diána
Pjéczka Diána
Kedves Mindenki! Az lenne a kérdésem, hogy Szerbiában és Macedóniában elfogadják-e a személyi igazolványt útlevél helyett?Köszönöm!
2013-06-21 15:45:00


Orosz Gergő
Makedóniában mennyire kérik az utazás biztosítást?
2013-06-15 11:02:00


Becser Tibor
Sziasztok!
Július 2.-án indulunk Kecskemétről Paraliára! Köszi a köszi a körültekintő leírást! Minket is érdekelne a kedves török vendégmunkások hazamenetelének időpontja.
Mindenkinek szerencsés utat!
Lili&Tibi
2013-06-03 11:19:00


Mónika
Sziasztok,

érdeklődék, hogy tud-e már valaki információt a török vendégmunkások idei szabadságolásáról? Mikor várható roham a határokon?
Mi június 28-án indulunk Nei Poriba, és ennek függvényében tervezzük az indulást!
köszönöm a segítséget.
2013-05-29 13:57:00


Márk
Sziasztok !
Június 16-án indulunk Bp-ről Thassos-ra.
Mindenkinek jó nyaralást kívánunk !

2013-05-26 10:34:00


Tamás
Sziasztok.

Ezek szerint sokan leszünk G.országban juniusban. Mi 14-15 hajnalban indulunk.

Jó nyaralást mindenkinek. Irány Stavros.
2013-05-25 14:59:00


András
Sziasztok!
Mi 2013.07.10-én utazunk Nikitibe Dunapatajról.
Tompánál lépjük át a határt 20-21 óra körül,
ha valaki szeretne csatlakozni hozzánk szívesen látjuk.
2013-05-22 12:38:00


marcsu
tisztelt szerkesztő!
2013,07,5,tol
a párommal most szeretnénk utazni először autóval Görögországba Stavrosba és a pontos útvonalat szeretném és az autópálya díjakat ,,benzin árakat ,meg hogy milyen okmányokat fogadnak el és hogy mikor hány órakor induljunk el hogy a határokon át tudjunk menni várakozás nélkül és hogy Budapest-stavros ig az hány km ,,Megkérdezni ,,elöre is köszönöm Marcsu 2013.05.21
2013-05-20 23:43:00


Jusztin Béla
Hello!
Mi Június 15-ről 16-ra viradó hajnalban utazunk a Chalkidire 3 autóval.Ha valaki velünk akar tartani várjuk.
2013-05-20 11:58:00


ndrw
Sziasztok,
Június 14-én délután indulunk Budapestről a Chalkidiki félszigetre négyen, akinek van kedve tartson velünk:)
Üdv.:PA
06709456771
2013-05-08 17:22:00


Dóra
Tisztelt Győrffy Árpád!

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: Dóra
2013-03-24 16:44:00


a szerkesztő
A személyi igazolvány használatánál nincs életkori megkötés. Egy a fontos, hogy ne ideiglenes okmány legyen. Meg persze az sem árt, ha az érvényessége tovább tart az utazás tervezett idejénél.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2013-03-24 16:29:00


Dóra
Tisztelt Útitársak!

Segítségeteket szeretném kérni. Görögországba utazunk az idei nyáron. Nem egyértelmű a leírásból számomra, hogy kiskorú gyermek (5 éves) személyi igazolvánnyát elfogadják-e a szerb, illetve a macedón határon.
Köszönettel: Dóra

2013-03-24 16:06:00


Annus Endre
Üdv Utazni vágyók!

Íme kettő link a Macedón és a Görög autópályákról.

http://www.makedonijapat.com.mk/?submenu=30&page=napstaniciceni&type=dynamic&args=&mainmenu=25&leftmenu=-1

http://www.aegeanmotorway.gr/en/tolls.html

Remélem hasznos lesz!
Jó utat!
2013-02-28 14:16:00


Balla Antal
Tisztelt István,

Érdeklődnék,most hogy nagy részt autópálya van végig,hány óra az út a Halkidiki félszigetre ?

köszönöm
2013-02-15 09:00:00


Hoffmann Béla
Szervusztok Útitársak!
Ebben az évben voltam Belgrádon, Nisen keresztül Várnában. Jövőre Görögországba megyek, ugyancsak Nis, Szaloniki.
Javaslom Szerbiában és Macedóniában felejtsétek el a kártyás fizetést. Itthon bárhol vásárolhattok dínárt. Pontosan ki lehet számolni mennyi pénzre van szükség. lehet, hogy régimódi vagyok, de autópálya kapunál, stb. nem szívesen használok se kártyát, se Eurót. Ha esetleg hazafelé még tankolni kell akkor elő a kártyával. István! A leírás kitűnő!! Béla
2012-11-14 22:18:00


Annus Endre
Tisztelt Rádai Péter! Az útlevél helyett - kivéve kiskorú, szig-al nem rendelkező gyermeket - érvényes Személyi Igazolvány elég az utazáshoz. Jó utat!
2012-09-05 19:06:00


Reinhardt Bálint
Sziasztok,

Tegnap értünk haza Sartiból. Tényleg érdemes kártáyval fizetni a szerb pályán, oda és vissza is 1-1 alkalommal fordult elő, hogy nem volt jó a terminál, de euróval orvosoltuk és erről is kaptuk a blokkot. Belgrádnál vissza fele 1 óra dugó a fizetőkapunál. :((

Szerb pálya jól alakul pár szakaszon még terelés, mert a régi szakaszt felújítják, de nem vészes időveszteség. Makedónia előtt is szépen alakul a pálya a 60-as korlátozás tényleg elmebeteg, rendőrt nem láttam, így csak tájékoztató jellegűnek tekintettem. :))

A Makedón részen a viaduktok szépen fel vannak újítva most a köztük lévő szakaszokat marják, de ez se vészes. Visszafele a pálya minősége kritikán aluli, minden hídnál zárt fogsorral és lassan mentünk át a csodás illesztések miatt..

Egy határon se szívtunk kivéve hazafele a magyaron ahol a MOL kútnál volt a sor vége! Ez már máskor is előfordult sajnos. Természetesen nem lehet visszafordulni Szabadka felé.... Vagyis mégis. :) A kúton van egy szimpatikus úriember aki kinyitott a rácsot amin átjutva egy földúton 2km után bejutottunk Horgos felé, aszfalton jobbos és irány Tompa. 25km kb., de így is megéri, mert 3 óra a várakozás....
2012-09-02 20:19:00


Rádai Péter
Szia Azt szeretném kérdezni hogyha görögbe akarunk menni mert minden hova hat hónap érvényeségü utlevélt kérnek és nekem lejár 4 fél hónap múlva hogy eltudok e jutni szerbia macedonián keresztül görögbe
várom megtisztelö válaszodat
üdv Péter
2012-08-30 19:55:00


Jova József
Tisztelt Szekeres István!

Nemrég jöttünk vissza Asprovalta környékéről, az útleírás nagyon hasznos volt és nagyon sokat segített.
Köszönöm.

Üdvözlettel: Jova József


2012-08-29 18:22:00


Török Tamás
Tisztelt Szekeres István! Én néztem valamit el? A Szerb-pályadíjakkal kapcsolatban 190cm-et írtál mint magassági határ. A belinkelt honlapon 1,3m =130cm-van írva. Félre értettem valamit?
2012-08-28 11:36:00


Kocsis Orsi
Köszönöm szépen ezt a leírást! Elképesztően jó! Most már sokkal nyugodtabban indulunk útnak.
2012-08-28 10:31:00


Papp Viktor
Köszönjük szépen, nagyon hasznos leírás volt, ez alapján gond nélkül eljutottunk Görögországba, nagyon sokat segített!!
2012-08-27 13:14:00


Bartus Tamás
Kedves István!
Most jöttünk vissza Szaloniki környékéről, az útleírásod nagyon hasznos volt. Néhány megjegyzés:
Érdemes éjszaka utazni. Este is van forgalom, így nem annyira monoton. A határokon gyorsabb az átjutás. A makedón-görög, illetve a szerb-magyar határon reggel 7-8 között egy óra alatt jutottunk át.
Esti vezetőknek én is a Belgrádon keresztül vezető szépen kivilágított utat ajánlom. Az elkerülő nem autópálya. (Egyébként az Evzoni-Szaloniki út sem autópálya a valóságban - csak a térképen az.)
Az autópályadíjat Makedóniában is lehet hitelkártyával fizetni. Míg Szerbiában be kell ütni a PIN kódot, a makedónok csak lehúzzák a kártyát és már adják is a bizonylatot.
Kristóf István 2012-08-21-én kérdezte, van-e Makedóniában végig autópálya. 2012 augusztus 14-én mentünk ki, és Szkopje után végig rossz minőségű, építés alatt álló hegyi utakon mentünk. Hazafele viszonyt végig kétsávos autópályán jöttünk. Az odaúton szerintem nem tévedtünk el - ott is fizettük az úthasználati díjat.
Nemzetközi zöldkártyát, poroltót senki sem kért tőlünk.
Rendőrautót csak Szerbiában láttunk, és csak benzinkutaknál.
Üdvözlettel, Bartus Tamás

2012-08-24 22:24:00


Dr.Kristóf István
Kedves Stevie!

Az a kérdésem, hogy a maciknál végig autópálya van e? Amikor utoljára voltam (2009) akkor Demir Kapijánál (Vardar völgy ) még nem pálya volt, és a domborzat alapján nem is tartom valószínünek,hogy ott az E 45 kétszer kétsávosra bővíthető. Ennek ellenére valahol azt olvastam, hogy a Vardar völgyben is befejeződött a pálya építése. Válaszodat előre is köszönöm. Tájákoztatód eddigi utaim során nagy segítségemre volt.
Baráti üdvözlettel: dr. Kristóf István
2012-08-21 20:00:00


Annus Endre
Sziasztok, útra kelők!
A Macedón tankolásnál tényleg az a probléma, hogy a kút számlálója nincs összekötve a pénztárgéppel. A kezelő írja be az összeget, ha nem figyelsz probléma lehet.
Megoldás: feltűnően, többször is meg kell nézni az üza. kút számlálóját, hogy lássák, figyelsz. Bent pedig össze kell hasonlítani a kettőt és kész. Egyébként, érdemes Gevgeliján tankolni az Okta-kútnál! "Petrol Station ST-Transport", az autópálya kijárat után, lásd: Google térkép. Bevált. Üdv!
2012-08-21 13:49:00


Annus Endre
Kedves Vicai Edina!
Megnyugtatlak, minden rendben lesz, elfogadják! Bulgáriában ne felejtsd a matricát...! Ha csak nincs különös oka, Én a Macedón útvonalat választanám...
Üdv!
2012-08-21 13:25:00


Vicai Edina
Sziasztok!
25-én indulok Athénba 3 gyerekkel. Szerbián, Bulgárián keresztül tervezem az utazást, majd utána Görögország.
Azt szeretném tudni, hogy nekem nincs plasztik személyim, csak a gyerekeimnek, és útlevelem sem--ebben az esetben sem lesznek gondjaim? Elfogadják a régit is?
2012-08-18 17:14:00


Bacsa Péter
Sziasztok!
Mi most voltunk kint Stavrosban 6-an egy mikrobusszal. Szeretném megosztani veletek a tapasztalatainkat.

Szerbiában még mindig horror a 60-as táblás rész a Macedón határig.
A kapu díjak nem változtak annyi, ha mikrobusszal mész Macedónia alkuképes.
Diezel / bankkártyás fizetéssel
Szerbia: 350/L
Macedónia: 320/L
Cigaretta / MArlboro Light
Szerbia / Macedonia : 190 -->420 ft kb

VÁM --> kb senkit nem érdekel mit viszünk, csak a magyar határőröket mikor hazafelé be akarnánk hozni a horror jövedéki adó nélküli cuccokat, de jól elrejtve simán bármennyit, mi éjjel jöttünk, kinyittatta a csomagtartót de bele nem nézett semmibe :)

Egyedül a MAcedónok kérték a nemzetközi zöldkártyát.

Kapuk: Macedóniában még mindig érdemes eurót adni, mert alkuképes :)

Negatív élmény: továbbra is a szerbek szivatják a határátlépőket napközben, érdemes éjjel érkezni..
2012-08-14 15:57:00


Nagyné Kati
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy Szerbiában a Macedón határ előtt még mindig csak a hazafelé vezető oldalon van MOL kút? Az utóbbi két évben (szabálytalanul) áthajtottunk a kitaposott járaton tankolni. Esetleg ez a lehetőség meg van még?
Nagyon köszönjük az útleírást! Nagyon hasznos! Mi most megyünk harmadjára Görögországba, és az írásnak köszönhetően eddig minden gond és probléma nélkül szerencsésen megjártuk.
Még egyszer köszönjük!
Kati
2012-08-13 23:18:00


Bognár Tamás
Üdv!
Nem tudja valaki, hogy Szerbiában is van-e kamionstop?
2012-08-07 14:45:00


a szerkesztő
Kedves Brigitta!
Az alábbi linken találsz több információt a szabályokról:
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=964
Ha közben nemcsak uniós országokat érintesz - például Szerbiát, Macedóniát, akkor csak 1 liter tömény szeszben, illetve annak megfelelő mennyiségű hígabban gondolkodj - ha biztosra akarsz menni. Az üdítővel, vízzel biztos nem lesz problémád.
Jó utat! Várjuk a tapasztalatokat.
Győrffy Árpád
2012-08-05 15:38:00


herczeg brigitta
Sziasztok!
Érdeklődnék,hogy a határokon mennyi alkoholt és üditőt lehet kivinni Görögbe?A választ előre is köszönöm.Üdv Brigitta
2012-08-02 14:07:00


k. miki
Most jöttünk meg..
Nagy hála és köszönet, mert ezen írás segítségével vágtunk neki az útnak. Rengeteget segített, főleg a belgrádi új szakasznál, amit nem ismer még az Igo...

Egy adalék: Macedóniában is simán lehet kártyával fizetni az autópálya díjakat.

Még egyszer hála és köszönet.
2012-07-31 09:56:00


Feketéné
Kedves Mindenki!

Senki nem tud segíteni az előbbi témában?Senkinek nincs tapasztalata, esetleg valami konkrét leírása?
/ 3500kg alatti tgk-k sebességhatárai Szerbián át Görögországba /
Köszönettel
Feketéné
2012-07-24 10:05:00


Feketéné Tímea
Tiszelt Szekeres és Győrfi Úr!
2012.07.16-án volt egy kérdésem a 3500kg alatti tehergépjárművek sebességhatáraival kapcsolatosan Szerbián át, Macedónián keresztül Görögországba.
Igazából az érdekelne, hogy ezek a kategóriájú tgk-k mennyivel mehetnek az egyes úttípusokon, van-e valamiféle szabály, mivel nálunk úgy mehetnek, mint a szgk-k.
Segítségüket előre is köszönöm,
Feketéné
2012-07-23 16:32:00


Feketéné
Azt szeretném megtudni, hogy a 3500 kg alatti tehergépjárművekre mely sebességhatárok vonatkoznak Szerbián, Macedónián át Görögországba.
Nálunk, magyaroknál az új kresz szerint a szemályautó sebességhatárai vonatkoznak, ezért szeretném megtudni, hogy az előbb felsorolt országokban ez hogy van.
Megköszönve
feketéné
2012-07-16 13:05:00


caca71
Üdvözlöm!
Sartiba utatunk 2012.07 20-án.
Azt kérdezem hogy kötelező e utasbiztosítát kötni, kérik a Macedón határon?
Köszönöm: caca
2012-07-16 09:06:00


a szerkesztő
Kedves Győrfi Péter!
Valamit elnézett. Nálunk akkor kérdeznek, ha előtte elolvasták az ajánlott irodalmat. Jelen esetben az útvonalat naponta járó Szekeres István írását, amit a szerző egy hete frissített.
A dínárról például ezt írja: Mivel Szerbiában mind az útdíjak, mind az üzemanyag fizethetőek bankkártyával, dínárra voltaképpen nincs is szükség. A kisebb útmenti éttermek azonban nem fogadnak el kártyát, az eurót pedig úgy váltják, ahogy nekik tetszik, így mégis érdemes lehet dínárt váltani a határon annak, aki sejti, hogy a benzinkutakon kívül is meg akar állni abrakolni.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-07-04 21:58:00


Győrfi Péter
Kedves Szerkesztő!

Mi hétfőn indulunk Sartiba. Sok mindent olvastam az útról, de friss infókat nagyon szívesen veszek. Hol érdemes tankolni az úton (Szerbiában és Macedóniában). Érdemes-e váltani itthon dinárt, és dénárt.(ha lehet)

Segítséget előre is köszönöm.
2012-07-04 16:09:00


Markibe
Sziasztok ! Megjártunk idén is Görögországot, de egy tanulságos esetet leirnék nektek, hogy mindenki figyeljen és tanuljon belöle. A blokkot mindig elkell kérni, de ha nem tetted akkor legalább figyelj (nekem ez volt a szerencsém, bár nem nagy összegről volt szó.) Odafelé is és hazafelé is bementünk Mac - Görög határ elött Gevgelija Okta nevű kútjára tankolni autógázt.Mivel tavaj már jártunk itt ezért gondoltuk most sem lesz gond. Kifelé 648 MKD összeg állt a kútoszlopon de 650 MKD-t fizettem bankkártyával. Észrevettem de ezért még nem szóltam. Hazafelé viszont 1220 MKD állt a kútoszlopon amikor tele lett a gáztartályom, de 1520 MKD-t húzott le a kártyámról amit a PIN beütése és a bankkártyás fizetést igazolo papir megkapása után vettem észre. A tankolásról nem kaptam papirt. A barátom segitségemre sietett és elkezdtük kérdezni, hogy miért ennyit kellett fizetni. Erre ő rázta csak a fejét hogy nem tudja és elökotort egy blokkot amin ez az összeg állt, viszont az időpont nem stimmelt. Tovább értetlenkedtünk, erre már ö is kezdte belátni hogy sáros, pár perc "nagy" keresgélés után előkerült a tényleges blokk amin 1220 MKD és a tényleges időpont állt. Ezután jött az hogy belátta megbukott és nagy kegyesen 4 eurot adott vissza 300 MKD helyett. Remélem ezek után mindenki jól figyel és senki nem jár pórul egy centtel sem. Jó utat és szép nyaralást kívánok mindenkinek !
2012-07-03 22:24:00


miga
Millió hála! Pont ma délután indulunk, a Belgrádi leírás még épp időben jött.
2012-06-26 10:58:00


stevie
Kedves Ildikó, nincs szükség nemzetközi jogosítványra. A személyi igazolvány működni fog a határokon. Jó utazást :-) Stevie
2012-06-26 01:46:00


Fritz Péterné
Szeretném megkérdezni ,hogy nemzetközi jogosítány szükséges-e?Mi aug.19-én indulunk Szombathelyről 2 autóval Nei Poriba!Ez lesz az első utunk autóval mivel idáig ill.2010-ig vonattal szoktunk menni!Már nagyon várjuk az utazást!Nagyon részletes és jó a leírás ,szinte naponta olvasgatom.Valamennyiünknek érvényes személyigazolványa van,ugye nem lesz vele gond?Köszönöm előre is!Ildikó

2012-06-25 17:28:00


a szerkesztő
Kedves Zoltán!
Javaslom, kattanj rá a "Főoldal" menüre, aztán nézz körül. Megtalálod az inváziós naptárat, az aktuális üzemanyagárakról szóló szlovén oldal linkjét, a korábbi kérdésekbe és válaszokba is beleolvashatsz...
Győrffy Árpád
2012-06-13 00:44:00


Zoltán
Sziasztok!
Utinformációkat szeretnék megtudakolni olyan emberektõl, akik már idén megjárták Görögországot. Pl.: török invázió mikorra várható, autópálya díjakban van-e valami változás tavalyhoz képest, benzinár téren, hogy Sartin kb. mennyibe kerül most literje, ill. bármi más ami hasznos lehet. Válaszokat elõre is köszönöm!
További jó készülõdést és kellemes nyaralást mindenkinek!
2012-06-12 23:41:00


Kaposi Ákos
Tisztelt Máté Gergely,

Elvileg mindkét ország esetében irányadó az, hogy az országba történő belépés dátumától számitva az úti okmány/ebben az esetben útlevél érvényességi ideje a 6 hónapot meghaladja.

Az, hogy mennyire veszik ezt szigorúan az adott határátkelőhelyen nehéz lenne megmondani.

Egyéni elbirálással mindenképp megoldható az adott átkelőhelyen, de azért erre alapozni nem nagyon lehet...

Üdv,

kaposi Ákos
2012-06-06 11:25:00


Máté Gergely
Tisztelt Uraim.!
Az lenne a fő kérdésem , hogy a 10 éves kislányomnak 2012.08.02.-ig érvénes az útlevele , a család többi tagjának palsztik kártyás személyi igazolványa van. Jelenthet-e gondot bármelyik határon az útlevél érvényességi ideje. Gondolok itt arra , hogy nincs-e valamilyen minimalizált érvényességi idő meghatározva( Pl a belépés dátumától számítva 3-6 hónap)
2012-06-05 22:11:00


stevie
Nincs jó hírem, Ágota. A határ átlépéséhez mindenképpen útlevél vagy személyi igazolvány kell. A lakcímkártya és az igénylő adatlap eleve kiesnek, mert nem fényképesek, de a jogosítvány sem felel meg a személyazonosításhoz -- mert csak.
2012-06-01 00:06:00


M Ágota
Tisztelt Uraim!
A kérdésem a következő. Görögországba, Sarti-ba utazunk és ellopták a személyi igazolványomat.Most csináltatok újat, de nem tudom, hogy az utazás időpontjáig megérkezik-e.
Esetleg a jogosítványommal, vagy lakcímkártyával , v a személyazonosító igazholvány igénylő adatlappal tudom-e igazolni magam, ha kérik a határnál.
2012-05-31 20:16:00


Stevie
A plasztik személyi igazolvány elfogadásával már jó egy éve nincs probléma a macedón határon sem. Abban sem látok semmi kockázatot, hogy családon belül más okmányokkal utazzatok.


2012-05-22 08:26:00


Oláh György
Tisztelt Uraim!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire nehézkes plasztik személyivel átkelni a Szerb, de inkább a Macedón határon?
A két lányomnak akik kiskorúak van útlevelük, de a feleségemnek és nekem nincsen.Problémába ütközik-e a személyivel való belépés a Macedónokhoz vagy mennyire lehet gond a vegyes okmány egy családban?
Tisztelettel
Oláh György
2012-05-21 22:14:00


stevie
Kedves Zsolt,

Én is hallottam olyan esetről, hogy a határ előtti utolsó benzinkútnál nem fogadták el a bankkártyát, műszaki hibára hivatkozva. Ilyenkor az ügyfél euróval fizet, a benzinkutasok által improvizált árfolyamon.

Ez az eset azonban semmiképpen sem volt mindennapos, még csak gyakorinak sem nevezném.

Két megoldás van:

1) minden bankkártya kiadó lehetővé teszi a bankkártyás fizetést akkor is, ha éppen nem működik a terminál. Ilyenkor a kutasnak fel kell hívni egy telefonszámot és bediktálni a kártya adatait. Bizonyos esetekben szükség lehet más azonosítóra is, elsősorban a kártya mögötti bankszámlával kapcsolatban. Velem már történt ilyen (Nyugat-Európában), egy pár percig eltartott, de végülis gördülékeny volt. Kérdés, hogy ezt el tudjuk-e magyarázni egy macedón benzinkutasnak...

2) egy dolog biztos: dénárban kp-vel mindig lehet fizetni. Érdemes egy tankolásnyi eurót dénárra váltani a határon, és nincs gond.

Üdvözlettel:

Szekeres István

2012-04-12 19:51:00


Karsai Zsolt
Tisztelt Szekeres I. és Győrffy Á. Urak!
A közeljövőben utaznánk Tolóba és a kedvezőbb üzemanyagárak miatt Macedóniában szeretnénk tankolni,és bankkártyával fizetnék. Vajon lehetséges-e a kártyás fizetés az üzemanyagtöltő állomásokon, vagy a külföldieket visszautasítják terminálhibára való hivatkozással?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Karsai Zsolt.
2012-04-12 12:50:00


Stevie
Kedves Imre, nincs különbség tavaly őszhöz képest, legfeljebb annyi, hogy immár teljesen kész az autópálya Belgrádig. Belgrádban elterelés tavaly sem volt, csak amolyan "ajánlott útvonal," de aki olvasta az írásomat, az tudta, merre érdemes menni :-) A Gazella-híd felújítása befejeződött (tavaly hivatalosan ezért volt az ajánlott útvonal"), de a belgrádi hatóságok továbbra is szívesen látnák a tranzitforgalmat a városon kívül, ezért igyekeznek az embereket a körgyűrűn tartani. Ami azonban elég jelentős kerülő, többlet km és időveszteség. Húsvét környékén a határátkelés várhatóan teljesen rettenetes lesz. Kifelé is, de majd húsvét hétfőn, a délutáni órákban-... brrr.

Stevie

2012-03-29 17:01:00


Máté Imre
Tisztelt Szekeres István és Győrffy Árpád urak!Húsvétra rohannánk ki Görögországba,ezért érdeklődnék az útvonal jelenlegi helyzetéről.Tavaly őszhöz képest van-e valami változás,a belgrádi terelés él-e még,illetve a Húsvét előtti szombat este mennyire ígérkezhet forgalmasnak a határon(Tompa)?Segítségüket előre is köszönöm,tisztelettel:
Máté Imre
2012-03-28 12:20:00


a szerkesztő
Tisztelt Kiss Monika!
Az oldalunk alapvetően nem ilyen ügyekkel foglalkozik, meg nem is értünk hozzá. Hisz az önmagában nem sok, hogy személyes használati tárgyak után nem kell fizetni.
Javaslom, hívja fel a Vám- és Pénzügyőrség információs telefonját: +36-1-301-6951
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2011-12-14 12:36:00


Kiss Monika
Udvozlom,
Abban szeretnem velemenyet kerni, hogy a szerb valamint a makedon hatarokon letezik e vam, ha lenyegeben a celorszag Magyarorszag, es ha igen mi a vammentes ertek.
Jelenleg itt elek, viszont most hazakoltozom es jelentos mennyisegu termeszetesen szemelyes holmit vinnek haza.
Valamint ezek kozott egy regi tv es egy bicikli szerepel.
Barmifele ismeretet az ugyben koszonottel veszem.
Mielobbi valaszat elore is koszonom,
K.M.

2011-12-14 11:33:00


Ádám Judit Eszter
Tisztelt Győrffy úr!
Szeretném megkérdezni, hogy görög állampolgárok útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal átkelhetnek-e a görög-macedón, a macedón-szerb, illetve a szerb-magyar határon? A görög személyi igazolvány nem a miénkhez hasonló plasztikkártya, hanem egy egyszerű,laminált kartonlap. Görög ismerőseinktől hallottuk, hogy személyi igazolvánnyal járnak át Macedóniába tankolni és vásárolni, mi viszont haza, Magyarországra szeretnénk menni. Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm.
2011-11-06 21:52:00


a szerkesztő

Kedves Bajomi Katalin!
Egy osztálykirándulásnál valószínűleg semmi jelentősége annak, hogy ki és hogyan neveli a gyerekét. Ez ki sem derül, hisz a kísérő pedagógusnak kell igazolni megfelelő iskolai pecsétes utaslistával és a diák útlevelével vagy személyi igazolványával, hogy a gyerek a csoporthoz tartozik.
Ha a pedagógus túl akarná biztosítani magát, és írásos beleegyezést kér mindegyik gyerek gondviselőjétől a kiutazáshoz, akkor hasznos lehet, ha azt az apával is aláíratják.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2011-11-05 10:38:00


bajomi katalin
Jó napot!A gyerekeim osztálya ki szeretnének menni a Szerbiába egy napra kirándulni.Egyedül nevelem a gyerekeimet és érdeklődni szeretnék milyen papírok kellenek ahhoz hogy a gyerekeim ki mehessenek?Kell-e apai beleegyezés?Van egy ismerősöm aki mesélte.Annak idején ő kivitte a kislányát Szerbiába,ki engedtek de vissza felé meg nem.Addig nem engedték haza míg az anyja oda nem érkezett.Ő elvált ember.Ez hogy lehetséges?Félek,hogy nálam is ez történik meg.Köszönttel:Kata
2011-11-03 10:28:00


a szerkesztő
Kedves Adrienn!
Nincs életkori megkötés a személyi igazolványos beutazásnál. Csak addig volt más a helyzete a gyerekeknek, amíg nem kaphattak személyit. Szerencsére ez már megoldódott.
Ha már arra járnak, igazán megírhatnák milyen hely az a Szabadka! :)
Jó utazást!
Győrffy Árpád
2011-10-04 21:47:00


Ladovszky Adrienn
Érdeklődnék 12 éves fiammal mennék Szabadkára neki már van érvényes személy igazolványa elég az vagy kell útlevél köszönöm a segítséget.
2011-10-04 16:36:00


Ádám Judit Eszter
Tisztelt Szekeres Úr!

A leírásból és a hozzászólásokból egyértelműen kiderül, hogy magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal, útlevél nélkül is átkelhetnek a magyar-szerb és a szerb-macedón határon is. Szeretném viszont megtudni, hogy a görög állampolgárokat is átengedik-e útlevél nélkül, csak személyigazolvánnyal az említett határokon (a görög személyi igazolvány nem a miénkhez hasonló plasztik kártya, hanem egy egyszerűen laminált kartonkártya) ?
Válaszát tisztelettel megköszönöm:
Ádám Judit Eszter
2011-09-21 20:01:00


Annus Endre
P.Andris!
Jövőre, ugyanott...
2011-09-07 18:40:00


ndrw
Szép napot!

Büszkén jelenthetem ki, hogy egy kedves kis Majsai családdal megjártuk minden különösebb bonyodalom nélkül a Budapest-Parália útvonalat. Najó azért visszafele a km-es dugó Röszkén nem volt betervezve de Tompára átmentünk kerülni.
Parálián napközben igazi kánikula volt szinte mindig, az éjszakákon már lehetett érezni a Szeptembert, de legalább nem kellett a légkondi:)

Nagyon megköszönném ha írnátok ötleteket Budapesten hol tudnánk beváltani a visszamaradt macedón dínárokat :)

Üdv.
P.Andris
2011-09-06 09:25:00


a szerkesztő

Kedves Kiss István!
Jogos a 2 pont. Én Nagyvázsonyból biztosan Udvar és Eszék felé mennék.

Török Zsigmondnénak javaslom, hogy kattintson a jobb oldali menüben kattintson a Görögország menüre. Ott több olyan beszámolót talál, amelyik utószezoni kirándulásról készült.
Üdv
Győrffy Árpád


2011-09-02 11:03:00


Kiss István
Számomra nem nagyon érthető, hogy elsősorban a Dunától nyugatra lakók miért nem veszik igénybe a nagyon alacsony forgalmú, de jó minőségű, jellemzően autópályán leküzdhető M6-Udvar-Eszék-Belgrád útvonalat.
Igaz, a viamichelin + 40 km-t mutat, de ez igazán csekély plusz teher a röszkei bonyodalmakra is tekintettel.
2011-09-02 10:55:00


Török Zsigmondné
szept. 9-én utazom Paraliba, Az időjárás kedvező, napozásra fürdözésre? köszönöm a választ
2011-09-01 13:40:00


a szerkesztő
Tisztelt Kazinczi Úr!
Javaslom, olvassa el az érintett országok - Szerbia, Macedónia - bejáratánál ezzel kapcsolatban található információkat, vagy az alábbi írást: http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=1081
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2011-08-10 20:48:00


Kazinczi Gábor
Tisztelt Szekeres Úr.

Érdeklödnék, hogy az alábbi úton utaznánk mi is aug. 27-én, és nem tudom hogy szükség van az útlevélre? Mert régen még kellet. És ma hallottam az "utazási irodában" hogy szokták kérni, és problámák szoktak lenni ha csak személyi van. Érdemes megcsináltatni az útlevelet?

Köszönöm válaszát.
2011-08-10 18:41:00


a szerkesztő
A szerbiai viszonyokkal kapcsolatban az arra indulóknak figyelmébe ajánlom a MagyarSzó.com http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-08-10_Ujabb_utlezarasi_kaland.xhtml és a VajdaságMa cikkét http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12162/A-rendorseg-megakadalyozta-az-utepitok-tiltakozasat.html, illetve javaslom, hogy figyeljék ezeket a lapokat, talán frissebb információt adnak az itthoniaknál.

Közben a Szekeres István - Stevie - is válaszolt a lehetséges kerülőutakkal kapcsolatos kérdésekre. A válaszát az alábbiakban közreadom. Jó utat! Győrffy Árpád

Íme a Mester üzenete:
Görögország felé Szerbiát elkerülni a Románia-Bulgária útvonalon lehetséges, ez azonban rettenetes:
- hosszabb
- autópálya helyett szinte végig lakott település és szerpentines rész kombinációban kell haladni
- a Dunán kompon kell átkelni, ami egyrészt drága, másrészt simán össze tud jönni 2-3 órás várakozás (ha mondjuk épp az orrunk előtt megy el a komp: a túlparton lecentizik róla 20-30 kamion, felcentizik rá 20-30 kamion, a mi oldalunkon lecentiznek a kamionok, felcentizünk a többi kamionnal együtt, majd odaát lecentizünk)
Tehát gáz.

Ellenben: az összes határ lezárása nem valószínű. Az lehet, hogy egyet elbarikádoznak, de őszintén szólva alig hinném, hogy ilyenre lehet engedélyt kapni Szerbiában. Röszke mellett Tompa, Bajmok, Tiszasziget is működik.
Az autópályák blokádja igazából nem veszélyes: az autópályával párhuzamosan megy a régi út, ezért a blokád előtti kijárón leterelik a forgalmat, utána meg vissza. A leterelést rendőrök biztosítják, a kerülő útvonalakon is ott állnak a kereszteződésekben és segítenek.
Ez sem kellemes, blokádonként 10-15 perc plusz időt jelent, de emiatt nincs értelme Romániának indulni.
Amúgy ez a játék is fejben dől el: ha hagyjuk magunkat idegesíteni, akkor idegesek leszünk. Ha jópofa kalandnak fogjuk fel, akár még élvezni is lehet.
A lényeg: pánikra nincs ok, igazán komoly kockázat, veszély nincs, a normál ügymenethez képest max másfél-két órával később érünk le.
Jó utat :-)
Szekeres István

2011-08-10 12:50:00


Szarkáné Dobai Ildikó
Kedves Szekeres úr!

A mai napon /2011.08.10/utaznánk Görögországba,Vrasnára,és most olvastuk az indexbe, h tüntető munkások lezárták a szerb autópályát,és bejelentették,h a határátkelőket is lefogják.Szeretném a segítségét kérni,ha tudna ajánlani altarnatív útvonalat, a szerbek kikerülésére.
Előre is köszönöm,
üdvözlettel,
Szarkáné D.Ildikó
2011-08-10 11:05:00


Gulyásné
Köszönjük a tájékoztatást, nagyon hasznos dolgokat tudtunk meg belőle.
Aug.02.-án jöttünk haza Paráliáról. Minden rendben volt. 16 óra alatt értünk ki is, és haza is. 3 pici gyerekkel. Sehol nem volt semmi probléma. Belgrádnál nagyon kell figyelni kifelé, mert nincs túl táblázva az út.
2011-08-05 18:27:00


Sz. Sándor
Komáromból indulunk Agusztus 05.-én este 20-kor,
kb 23-kor leszünk Röszkénél, aki gondolja csatlakozhat.
Mi is most megyünk először kocsival Görögbe.
2011-08-03 18:35:00


ndrw
Szép napot!

Köszönöm a sok hasznos információt.
Párommal Aug27 hajnal fele indulunk Budapestről a fent leírt útvonalon Paráliára. Első nagy autós utam lesz,
úgyhogy ha valaki szeretne csatlakozni szívesen veszem:)

06709456771

Üdv.: PA
2011-08-03 13:39:00


Gömöri János
Sziasztok!
Családommal szeptember 2-án indulunk Sartira. Debrecenből megyünk kb este 8 felé. Ha valaki véletlenül errefelé jönne szívesen csatlakoznánk hozzá. Két felnőtt, két kisgyerek.
Köszönöm!
Gömöri János
2011-08-03 11:13:00


Török László
Kedves Kónya István!
Tankolni a macedón-görög határ előtt közvetlenül is lehet (lásd Stevie fenti írását), de ha nem akar az utolsó pillanatig várni vele, akkor Gevgelijánál is megejtheti a dolgot (az autópálya lejárathoz közel van két benzinkút is, én tavaly nem a Makpetrolnál tankoltam, bankkártyával, gond nélkül.) Mindegyik benzinkút jól látható, ha a Google térképet szinte a maximális nagyításra állítjuk.
Jó utat! TL
2011-08-01 22:29:00


Kónya István
Kónya István Email:istvanercsi@gmail.hu
A párommal augusztus 5.én indulunk Kefaloniába.Először autóval.Esetleg ha valaki ebben az időpontban megy Görögországba,szívesen csatlakoznánk.És egy kérdés.Mac görög határ közelében hol érdemes tankolni?Köszönettel.Kónya István.
2011-08-01 16:00:00


Simon Anikó
Mi augusztus 07-én éjfél körül indulunk esztergomból görögországba, Nei pori-ba, ha valakinek van kedve csatlakozni, szívesen vennénk! Simon Anikó
2011-07-31 20:08:00


dr minár gyula
Kedves Szekeres ur!
12 éve járunk Görögországba Asprovaltára nyaranta az Ön irása alapján és ezuton is szeretném megköszönni a segitséget,mivel teljesen korrekt a tájékoztatás.Több alkalommal adtam ajándékot a Macedon és a Szerb rendőröknek,cigi feles pálinka,mivel 130-150 között közlekedem igy minden uton volt ellenőrzés és ahol nem müködött a mosolygos ajándékozás ott 20-30 euru volt a büntettés hol számla ellenében a helyszinen,hol baráti kézfogás közben és folytattuk az utunkat tovább.Ugy gondolom számomra ez belefér egy ilyen hosszu uton és az a 2-3 ora amit egy ilyen uton nyerni lehet számomra fontos,mivel idős szüleimet is viszem magammal.
A mult évben nem voltunk,de most augusztus 20 után ismét 3 hétre megyünk.A kérdésem a következő:az automba elöl hátul lézeres blokkolo van ami a radart nem jelzi,de a lézert igen,kb 2 másodperc kell,hgy fékezzek,kikapcsoljam és utána már mutatja a mérőnek a rendes sebességet.Több helyröl informálodtam de senki nem tudott ésszerü választ adni,mivel sokan Szerbiában és Macedoniában is használták és nem volt probléma ,mások eleve nem kapcsolták be mert féltek a rendőröktől,ha megállitják öket akkor mi lesz.Ha megállitanak akkor a rendőr,mivel nem hülye észre veszi a kocsi elején és hátulján,de ez papirral igazolva 8 nyelven tolato és garázskapu nyito...
Szoval megköszönném ha tanácsot adna,mivel Ön jobban jismeri az ottani helyzetet,mivel sokat utatik.Ha zürös a használata nincs gond,megállitanak és kifizetem mosolyogva nem hőzöngve a büntetést és még adok egy felest is,hogy nem büntetett meg többre,igy talán más magyar autost sem fog.
Nagyon köszönöm a fáradozását!
Tisztelettel és szeretettel Gyula
2011-07-30 06:20:00


S. Lajos
Kedves Mindenki!
Tegnap hajnalban értünk haza Vourvourou-ból (Görögo. Chalkidiki fsz.), és szeretnék néhány fontos információt megosztani a Görögországba utazóknak (Szerbia-Macedónia útvonalon).
1. Belgrádban útfelújítási munkák miatt a görögországi utunknál kb. 1 órát araszoltunk a dugóban (júl 16. szombat éjjel).
2. Belgrádban a Nis felé történő lekanyarodás a leírás szerint működik az útfelújítás miatt, erre érdemes különösen odafigyelnie a sofőrnek és a navigátornak.
3. Benzines autóval utaztunk, és tankoltunk bankkártyával Szerbiában is és Macedóniában. A banki sms-ből visszaszámolva 1 liter 95-ös ólommentes benzin Szerbiában ~355Ft, Macedóniában ~325Ft volt. Görögben 1,66 - 1,72 euró között volt 1 liter 95-ös ólommentes benzin.
4. Megerősítem azokat az infókat, hogy a plasztik személyi igazolványt elfogadják mindegyik határon.
....
Lajos
2011-07-29 11:12:00


Németh Zsuzsanna
KÉrik-e a macedon határon az utasbiztositást? müködik-e a görög macedon határon a dutty free shop és mennyi a cigi ott vagy vinni érdemes/2009-ben 8 euro volt egy csik/ üdülöövezetben drágább joval Zsu
2011-07-28 19:39:00


Mónika
Kedves görögorszáig út előtt állók!

Mint itt sokan másik, mi is Szekeres István írását vettük alapul korfui utunk előtt. Több fórumot végig olvasva ez tűnt a legalaposabbnak. Ami pozitív változás az íráshoz képest, hogy a zöld kártyát sehol nem kérték. Mi nem szereztük be utazás előtt, és nagyon tartottunk tőle, hogy elkérhetik, esetleg nem engednek át a macedónok. Dínárt és dénárt sem kellett váltanunk, mivel az autópálya kapuknál euróban is kint vannak az árak, és ami nagyon jó hír, hogy euróban is adnak vissza, nem pedig dínárban vagy dénárban. Hazafelé Horgosnál (Röszkénél) jöttünk át a határon, és Horgosig vezető úton végig 40-es, 60-as tábla volt. Azt hittük, sosem érünk ki Szerbiából.
...
Mónika
2011-07-24 15:03:00


Jescheta Zsolt
Mi 07.26.-án reggel lépjük át a határt Röszkénél. 2 felnőttt és 3 gyerek, görögországi utiránnyal. Szívesen csatlakoznánk másokhoz!
2011-07-22 07:13:00


Gombi
Kedves Angyal Győző,

a macedónok radaroznak, nincs náluk lézer, így ott a blokkolónak nincs értelme. A szerbek vegyesen használják a radart és a fáma 3 lézert, ellenben 2009 decembere óta nem csak használni, hanem birtokolni is tilos Szerbiában a blokkolót és radar detektort.Tavaly leragasztott fejekkel utaztam mindkét országban, de hogy tovább menjek, Görögországban is tiltott a blokkoló, a detektor engedélyezett. Ugyan olvastam olyan írásokat, hogy bekapcsolt blokkolóval közlekednek honfitársaink pl Szerbiában, mérés nem történt, csak igazoltatás és nem vont szankciót a felszerelt blokkoló jelenléte.

Mindezek ellenére augusztusban újra ilyen eszközzel felszerelt autóval fogok közlekedni ebben a 3 országban.
2011-07-19 13:57:00


Sepsiné Takács Erika
Üdv.!
Nagyon hasznos tanácsokat olvastam itt. Mi augusztusban megyünk 2 hétre Macedóniába, az Ohridi tó partjára. Érdeklődnék nyaralt-e már ott valaki, milyenek voltak a tapasztalatok? Autópályadíj a határtól Tetovóig?
Köszönettel:
Sepsiné Takács Erika
2011-07-13 00:35:00


Angyal Győző
Tisztelt egybegyültek!
Van esetleg valakinek tapasztalata lézer blokkolóval szerelt járművel való közlekedésben ,e két országban,
Üdv
2011-07-12 22:21:00


Annus Endre
Tisztelt Dr. Csomos Imre!
Kössz a beszámolót, hasznos tanácsok.
Kérdezem, hogy a Macedon utólsó benzinkút a kaszinónál értendő az út mellett, vagy Gevgelija határában, lekanyarodva a főútról? Köszönöm válaszát!
Tisztelettel!
2011-07-04 07:32:00


Ruff Zoltánné
2011 július 22-én kora esti órákban indulunk Sidariba autóval 2felnött+2gyerek.Ha Valaki szeretne csatlakozni mehetnénk eggyütt!
2011-06-30 17:57:00


Robcsek07
Mind a 2 országban elfogadják a kártyás dolgokat. Nem kell se útlevél, se nemzetközi jogosítvány.
2011-06-30 10:38:00


Terna György
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy Szerbiában és Macedóniában elfogadják a kártya tipusú személyigazolványt és jogosítványt vagy kell a nemzetközi jogosítvány?
Köszönöm előre is a választ!
2011-06-29 22:52:00


Robcsek07
Bármelyik benzinkútnál megállhatsz pár órára. Görögben főleg nem szólnak érte.
2011-06-26 18:37:00


Rita
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban hogy zakhyntosra menet valahol görögországban benzinkútnál meg lehet-e állni a kocsival pár órát aludni?Köszönöm a válaszotokat Rita
2011-06-22 10:46:00


Robcsek07
Azután érdeklődnék, hogy Macedóniában érdemes e gázolajat tankolni, mert azt látom, hogy jóval olcsóbb (kb. 285 Ft), vagy tankoljunk még Szerbiában? (HDI motoros géppel megyünk)
Segítségeteket előre is köszönöm.
2011-06-20 09:05:00


Katona Zsoltné
Sziasztok! Július 29-én indulunk Görögországba négyen megyünk aki szeretne tartson velünk!Dunaújvárosból indulunk éjfél körül!
2011-06-19 13:30:00


Berényi Kriszti
Mi augusztus első vagy második hetében indulnánk Görögországba autóval. Ha valaki szintén akkora tervezi az utazást, mehetnénk együtt.

Berényi Kriszti
2011-06-18 09:42:00


Durda János
2011 július 1-én este autóval indulunk a Napospartra Budapestről. Ha valaki szeretne csatlakozni hozzánk jelezze.
2011-06-14 08:28:00


Lengyel István
Görögországba indulunk 2011.07.10.-én(lakóautóval).Ha valaki szeretne együtt indulni velünk, az jelentkezzen!(2 felnött 3 gyerek)
2011-06-09 22:08:00


Bódis Gyula
Üdv. 2011 07 15-én késő délután indulunk görögországba autóval, esetleg ha valaki pont akkor indulna kocsival szívesen vennénk a kíséretét, ez talán mindenkinek egy kis megnyugvást jelentene. CSONTOS CSABA! Véletlenül nem stimmel az időpont? Bódis Gyula Tel:06703127622
2011-06-09 20:01:00


Sinkóné Izsák Ildikó
Dr. Csomos Imrétől,- illetve bárkitől, aki friss információkat tud,- szeretném kérdezni, hogy el merjünk-e indulni, csak személyigazolvánnyal? /Az egész családnak lejárt az útlevele, megspórolhatjuk-e ezt az összeget?/
2011-06-07 19:45:00


a szerkesztő
Tisztelt Csontos Csaba!

Én erről csak annyit tudok, amit Szekeres István válaszolt ugyanitt egy korábbi hasonló kérdésre.
Üdvözlettel

Győrffy Árpád
2011-06-05 19:52:00


Csontos Csaba
Tisztelt Szerkesztő Úr!

Júliusba Görögországba indulunk nyaralni.
Azt szeretném megkérdezni,hogy a Szabadka-Nis autópálya melletti kutaknál hol lehet tankolni autógázt LPG-t, lehet-e ,
milyen a minősége?

Köszönettel :
Csontos Csaba
2011-06-05 19:28:00


Dr Csomos Imre
Most(2011. jún. 04.)jöttünk haza Görögországból:
Szerbiában nem is láttunk helyi pénzt, a VISA kártya tökéletes mindenre.
Makedóniában obligát nyújtsák át a kötelező biztosítást igazoló "zöld kártyát"! Úgyis elkérik!
Makedóniába lépéskor váltsanak a határon be 10 USD-t, így az útdíj bőven fedezve: 420 Dénárt kaptam érte.
A díjak sorban: 50-60-50 Dénár, és vissza: Így 320 fedezi a költséget és nincs vita! A görög határ előtti utolsó kúton a kávéautomatából 20 Dénár (!) a capuccino! 100 Ft sincs!
Itt lehet euróval fizetni, kiírták: 1 l diesel= 1,07 EU.
Máshol inkább konzervkávét lehet kapni, de jobb, mint amit "főznek".
A makedón üzemanyagárak egyike a legolcsóbbaknak Európában.
A diesel nincs 300 Ft!
Csordultig kell tankolni, a görög üa. igen drága, a mienknél is drágább!
Visszafelé a tankolással óvatosan: a fizetőkapuk után a szerb határ (kilépés) előtti utolsó (elegáns) Makpetrol maga a MAFFIA!
Tankoláskor előrébb küldenek, pedig - mint tudjuk - a kutak blokkolják a tankolást, amig nincs kifizetve. Belül a pénztáros azonnal oldja a kutat, és a következőt már tankolják is.
A pénztárnál a kasszirsa mondja meg a fizetendő összeget, számla nélkül, mely köszönő viszonyban sincs a fogyasztott mennyiséggel. Természetesen itt is "mozset" fizetni VISA-val, de óvatosan! SZÁMLÁT kérni, mert ők ütik be az összeget, utána reklamálásnak helye nincs! Csak akkor adjuk oda a hitelkértyát, bankkártyát, ha egyeztettük az összeget! Megjegyezni a kút állását!
Reklamálásomra percekbe került, mire - több zsebre történt számlázás, átverés után - előadták a kutam számláját. Hasonlóak voltak a számok, de "felcserélve".
Több ezer forintnyi lehúzás történik folyamatosan a helyiek (autósok is) bevonásával. Minimális tankolások kavarják a sorrendet, szinte minden külföldit megpróbálnak becsapni! Miután megnyertem a csatát, sem elnézés, sem szégyellés, büszkén tartotta a fejét a pénztárosnő.
A makedónok drága kocsit ellenőríznek a határon, alváz-motorszám egyeztetésre lehet számítani.
Szerbiában idén már van különbség az üzemanyagárak között:
A pályán drágább 3-4 dinárral. Közutakon olcsóbb, de a legjobb minőség az ÖMV, ami 1 dinárral mindig drágább a többi kútnál.
Jó utat!
2011-06-04 15:55:00


Trautmann Márta
Kedves Árpád!
Én mindenki jó tanácsát és útmutatását szivesen fogadom!
Nekem mindíg azzal van a legtöbb problémám, hogy az autópályáról hol kell letérni!
A választás most inkább Stavros lesz.
2011-02-28 08:21:00


a szerkesztő
Kedves Márta!

Szekeres Istvánon túl is van élet. :) Emlékeim szerint az Útikalauz.hu több érdekes írása ad információkat korfui kirándulásokról.
Jó olvasást, jó utazást!
Győrffy Árpád
2011-02-24 13:49:00


Trautmann Márta
Üdv. Első görög utunkra is Szekeres I.leírása szerint mentünk / Nei Pori /majd Sarti. Most Korfut céloztuk meg szintén autóval. Ide szeretnék egy pontos leírást km.-ekkel,komppal stb., mondjuk Szalonikitől.
Köszi , Márta
2011-02-24 13:43:00


Horvath Laszlo
- Hogy hivjak a bolgarok azt, aki Turbo Diesel-t vezet?!
- Karucar!!!

Jó utat!
2010-10-26 20:51:00


Timár Géza
Köszönöm nagyon jó a tájékoztató. De sajnos a Görögországi üzemanyag kutakról elég kevés.

Üdvözlettel: Timár Géza
2010-09-17 15:07:00


marcy
Nagyon köszönöm a cikket, nemsokára megyek Sarti-ra, és rengeteg hasznát veszem a tervezésben.
2010-08-31 21:19:00


Weiser Csaba
Tisztelt Győrffy Árpád!

Köszönöm a segítséget, megtaláltam az Ön által ajánlott oldalakat és dokumentumokat!

Tisztelettel
Weiser Csaba
2010-08-17 14:28:00


a szerkesztő
Tisztelt Weiser Csaba és mások!
Magam is nagyra értékelem Stevie írásait, de fel szeretném hívni a figyelmüket arra, hogy az Útikalauz nem csak az Ő írásaiból áll. Például behívhatnák az "Általános információk" című fejezetet, ahol még "formanyomtatványt" is találnak az idegen autók külföldi használatához. Beleolvashatnak a korábbi kérdésekbe válaszokba, de minimum beírhatják az Útikalauz keresőjébe, hogy "céges autó".
Ez természetesen nem kioktatás akar lenni, hanem bíztatás arra, hogy a mások által itt összegyűjtött információkat is hasznosítsák.
Jó utat
Győrffy Árpád

2010-08-17 09:25:00


Weiser CSaba
Üdvözlet Mindenkinek!
Mi szeptember elején szeretnénk kimenni Görögországba, ezért nagy érdeklődéssel olvastam végig Stevie úti leírását.
Én is csatlakoznék azokhoz, akik elismerő szavakkal méltatják! Köszönet minden utazni vágyó nevében!
Természetesen nekem is lenne egy kérdésem: ha céges autóval vágnék neki az útnak, milyen papírokat kell magammal vinnem?
A cég az enyém.
A segítséget előre is köszönöm!

üdv
Weiser Csaba
2010-08-17 09:14:00


ford-psmith
Ha még aktuális:
én évek óta német táblás autóval járok arrafelé. Több határon is elkérik a forgalmit és a zöldkártyát, plusz a magyarok egy nyilatkozatot (angol, német nyelvű) a gépjármű tulajdonosától, amiben (név, szül. dátum, útlevélszám) engedélyezi a jármű használatát.


2010-08-15 19:41:00


Bucsa Piroska
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni.Görögországba mennénk, de német rendszámú kölcsön kapott autóval mert a mienk sajnos elromlott.Ilyenkor mi a teendő és milyen papirok kellenek.
2010-08-12 17:04:00


Bakó Antal
Ezúton köszönöm meg Stevie 100%-ban hasznosítható tanácsait. Tökéletes leírás (külön köszönet a belgrádi képekért). Az üzemanyag szállítók sztrájkja alatt indultunk Athénba, de dízelt bárhol lehetett tankolni.Egyedül a vendégmunkások átutazása okozott hosszabb várakozást kifele Röszkénél, visszafele pedig Belgrád előtt az autópálya fizetőkapunál.

Üdv. Bakó Antal
2010-08-10 18:35:00


a szerkesztő

Kedves Amália!
A múlt heti görög üzemanyagválság idején kaptuk Stevietől ugyanilyen kérdésre az alábbiakat:
"Makpetrolnak a főút mellett két kútja is van a határon, az egyik közvetlenül a határállomásnál, a másik Gevgelija településen. Itt egy térkép a Makpetrol kútjaival:
http://www.makpetrol.com.mk/Download/MapaBenziski.pdf"

Jó utat és várjuk a tapasztalatokat!
Győrffy Árpád

2010-08-05 08:18:00


Kiss Amália
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Még a görög határ átlépése előtt Makedóniában szeretném tele tankolni az autót. Hol található az utolsó üzemanyagtöltő, ami a lehető legközelebb esik a görög határhoz?

Köszi!
2010-08-05 08:10:00


a szerkesztő
Stevie levélben küldte az alábbi választ:
Az infók valóban ellentmondóak, ezért én a magam részéről elmentem a teszkóba, és vettem kb 3000 forintért egy egyszerű poroltót és egy használhatónak tűnő vontatókötelet :-)
Amúgy is megnyugtató, ha van ilyesmi az autóban, függetlenül attól, hogy kötelező-e; a nyaralás vagy akárcsak az utazás teljes költségéhez képest pedig elhanyagolható az összeg.
A háromszög, az izzókészlet és a fényvisszaverő mellény mindenképpen kötelező, illetve a biztosítási zöldkártya is.
Jó utat,
Stevie

Én annyit tennék hozzá, hogy a poroltó igazán akkor ér valamit a gyakorlatban is, ha még nem járt le a minőség megőrzési ideje. Ha lejárt, inkább már nehezéknek hívnám.
Üdv
Győrffy Árpád


2010-08-04 19:06:00


Tóth Zoltán
Ellentmondó infókat olvastam a gépjárművek kötelező tartozékairól országonként.
Kötelező pl. a poroltó Szerbiában, Makedóniában vagy Görögországban?

Köszi: TZ
2010-08-04 11:21:00


Varga Péter
Stevie útleírása tökéletes, köszönet érte. Görögországból hazafelé, Macedoniában az utolsó fizetőkapu után pár száz méterrel van egy Shell kút, mi VISA kártyával tudtunk fizetni. A macedonoknál lényegesen olcsóbb az üza., mint bárhol máshol.
2010-08-03 22:16:00


DELI LÁSZLÓ
Utólag elolvasva, a VELIKA PLANA szállással kapcsolatban pontosítanám, hogy nem a motel számla hiánya miatt fizettem büntit, hanem az autópálya kifizetését igazoló cekli hiánya miatt!
2010-07-30 02:56:00


DELI LÁSZLÓ
Kedves Ági!
Románián keresztül én nem javasolnám. Én már vagy 16x mentem Bulgárba ás Görögbe, de szerintem jobb nincs mint (Belgrád-Nis-Szófia) Szerbián át.
Ha van bizonylat és ablakcimke az ablak fóliáról, akkor nem nagyon köthetnek bele. Ha nincs, célszerű az első ablakokat leengedni, ha megállítanak a yardok, vagy a vámnál. Úgy tudom csak az első oldalablakokat nézik.
Jó utat!
2010-07-30 02:26:00


Zsirosné Ági
Szeretnék tanácsot kérni. Olvastam a Szekeres István írását a szerbián történő utazásról. Mi augusztusban megyünk Bulgáriába két kisgyerekkel. Mivel Debrecenből indulunk, így első körben Romániára tettük a voksot, de tartok a hosszú úttól még akkor is ha egy éjszakára megállunk. Az írás alapján és mivel hallottam, hogy személyi igazolvány is elég, gondolkodunk a Szerbán való utazásról. Nektek mi a véleményetek? (Ja az autók minden ablaka le van sötétítve ez jelenthet gondot a rendőröknél vagy a vámosoknál?)

Köszi!
2010-07-29 12:00:00


Türke Siklódy Péter
Tisztelt Szekeres Úr!

Gratulálok az útleírásához, nagyon részletes, az ember ráismer az úton látottakra, átélt pillanatokra.

Egyetlen kiegészítésként, közbeiktatott szállás Szerbiában, javasolnám a Leskovác utáni Motel Predejane-t, oda menet az út bal oldalán található, az autópálya vége után van kb. 20-25 km-re.
Elérhetősége: AD POBEDA - MOTEL PREDEJANE
Address: Omladinska nn, Predejane
Telephone: +38116836-120 (recepcija), +38116836-116
http://www.panoramio.com/photo/25928377
Mi 2x is megszálltunk (oda-vissza) 3 kisgyerekkel 2007-ben és 2008-ban is. A szobát előre lefoglaltuk, nem egy Hilton de jól esett az álom, az éttermük remek, finomat lehet vacsorázni, a reggeli pedig az árban benne volt.
Ára kb. 4500 szerb dinár volt.
2010-07-28 15:40:00


DELI LÁSZLÓ
A Stevie által ajánlott Nais motelt nem ajánlon senkinek. 2 éve odafelé vettünk ki 1 szobát kb. 50 E/2 fő reggeli nélkül. A lepukkadt motelt teljesen megszállta a parkban alvó, szoptató, zajongó, szemetelő, Wc-re járó török had.
Ajánlom helyette a Belgádtól 90 km-re levő Motel Velika Plana-t. Kb. 54 E/2 fő volt reggelivel. Tiszta, csendes, Wc+zuhanyzós, Tv-s szoba. Hazafelé le kell jönni a pályáról a VELIKA PLANA helység táblánál és át kell menni a NIS felé vezető oldalon levő motelbe. A pálya fizetést igazoló jegyet el kell tenni, mert a motel elé állított autót (ott van szem előtt) nem engedik ki a falu felé, ahol be lehet menni, csak a nisi autópáyára, ahol kb. 300 m után le kell menni és a túloldalt vissza Belgrád felé felmenni. A kapunál kérik az igazolást. A motel számla se hátrány. Nekem + 50 E büntibe került, hogy nem tettem el.
Megadom a motel honlapját, jó utat mindenkinek!
http://www.motelvelikaplana.com/file/home_e.htm
2010-07-27 16:52:00


Böttkös László
Üdv Mindenkinek!

Most (2010. július második felében) voltunk Görögországban. Mint sokan mások próbáltunk "taktikázni" a szerb határátlépéssel. Hajnali 4 előtt értünk oda. Úgy gondoltuk kevesen lesznek. Tévedtünk. 2 óra kellett az átlépéshez. A magyar határőr elmondta, hogy később romlik a helyzet. Egy idő után elterelik a forgalmat Tompa felé. Amíg ez nem történik meg Tompa a tökéletes választás! Haza már Tompa felé jöttünk. Senki nem állt a határon!!!
Konklúzió:
Irány Tompa de még hajnalban, amíg a röszkei forgalmat nem terelik oda!!!

Figyelem!
Subotica magasságában az "1"-es "E75"-ös úton levő hidat átépítik. Nagy a torlódás. Itt is elmegy minimum 30 perc. Tehát ha valaki Tompa felé megy, amikor átér Szerbiába, akkor ott út Subotica-ba vezet. Onnan az "1"-es "E75"-ös úthoz - amin mennünk kell Görögország felé - több helyen lehet felmenni. Elkerülhető a híd építése ha a Stari Zednik, Novi Zednik útvonalat választva megyünk. Ez az út jó sebességgel autózható.
2010-07-27 09:55:00


a szerkesztő
Kedves Tamás!
Kattints az oldal bal felső sarkában lévő "Görögország" linkre. Az így megnyitott oldalon több tucat olyan beszámolót találsz, ami elkalauzol a Meteorákhoz.
Útba ejthető vízparkokról olvashatsz az alábbiakban
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=1006
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=1065
Jó utazást!
Győrffy Árpád
2010-07-26 08:21:00


Vadadi Tamás
Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségünk! Augusztus 6-án késő délután indulunk Szerbián-Macedonián keresztül Görögországba.Szállásunk Asprovaltán lesz.Két uticélt tűztünk ki magunk elé ,amihez segítség kellene !A meteorákhoz hogyan jutok el?(feleségem minden álma)illetve kiskorú fiaim miatt a vízividámparba szeretnék egy napot tölteni!! GPS vagy más útvonalinformációra kelle,lehetőleg részletes.Ha valakinek nem esene nehezére kérem segítsen !
Előre is köszönöm a hozzáállást illetve a segítséget Köszönöm szépen!
2010-07-25 19:38:00


Szilágyi Krisztián
Köszönöm szépen
2010-07-23 11:54:00


a szerkesztő

Heló
N 39.9740 E 22.6550
Üdv
Győrffy Árpád

2010-07-23 08:08:00


Sziágyi Krisztián
Sziasztok valaki megtudná adni nei pori gps kordinátáját
2010-07-23 07:28:00


a szerkesztő

fgyuláéknak!
Az Útikalauz egyik nagyon fontos írása Stevieé, de sokan mások is dolgoztak azért, hogy tapasztalataikat mások is hasznosíthassák. Mielőtt mást további munkára akarsz kérni, javaslom, magad is vegyél annyi fáradtságot, hogy rákattintasz a Szerbia fejezetcímre, elolvasod az ott leírtakat és átfutod a többi írást is.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád


2010-06-27 10:42:00


fgyula
Sziasztok !

Azt szeretném tudni hogy , Szerbián át Bulgáriáig a mai ,tehát 2010 juniusi árak milyenek ,Pl az autópályadíjak,dínár árfolyam útvonal leírás .Utolsó átutazásom 2008 nyarán volt és azóta nem tudok ezekről semmit.A fent leírt uti leírását követtem ,ami akkor bejött 100%-ban.
Ezért kérdezném ismét a szerzőt a mai helyzetről is.

Tisztelettel


Gyula
2010-06-27 10:15:00


Norbi
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy Macedóniában van olyan benzinkút ami 0-24 -es nyitvatartással üzemel és kártyával is lehet fizetni?
Előre is köszi a válszt.
Üdv.:Norbi
2010-06-22 08:11:00


Baloghné Kuzma Anett
Köszönöm szépen, igen részletes a leírás, tetszik nagyon. Egyetlen egy kérdésem van, kb. hány óra alatt lehet leérni autóval Neos Marmarasra (Chalkidiki félsziget), ha tényleg csak a gyerekek igényei szerint állunk meg pihenni. Válaszát tisztelettel várom: Baloghné Kuzma Anett
2010-06-15 12:25:00


Laci
Hátha segít.
Találtam a rendőrség oldalán egy határinfót:
http://www.police.hu/hatarinfo/varakozas.html
Üdv: Szütyő
2010-05-05 12:29:00


Fazekas Tibor
Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást.
Mi Szártiba szeretnénk utazni, illetve nyaralni, és a Google útvonaltérkép csak Bulgárián keresztül ad meg útvonalat.
Ha Macedónián keresztül jelölöm be az útvonalat, akkor kb. 100 kilométerrel hosszabb az út.
Hol kell letérni a szerbiai autópályáról, Nis előtt, vagy után, hogy Macedónia felé haladjunk?
A Macedon határt, melyik átkelőn kell átlépni?
Milyen útvonalat válasszak, ha Macedónián keresztül mennénk mégis Szártiba ?
Az lenne a kérdésem, hogy mi a ráció a Macedónián való áthaladásban?
Hét éve, és két éve is jártunk Bulgáriában, Nesszebárban, csodás volt, és elégedettek voltunk az úthálózattal is.
A fenti kérdésekben kérném a segítségét.
Tisztelettel:Fazekas Tibor Bajáról

2010-04-20 10:30:00


Csapó Sándorné
A nyár folyamán utazom Sartira. A gépkocsim E85ös bioethanolra van átalakí­tva. érdeklődöm, hogy hol lehet ilyent tankolni Szerbiában, Macedoniában, Görögországban?
2010-03-16 11:16:00


Zsuzsa
Mi tapasztalatunk is hasonló Szerbiában nem igen lehet megszállni.Az utolsó korrekt szállás Röszkénél a határ előtt a pálya mellett van egy apartman.
2009-11-04 18:45:00


digó
Sziasztok.
Akit érdekel én most jöttem meg Paraliárol és és megerösitem azt hogy nem kérnek semilyen utasbiztositást a határon a gk.-val utazoktol Tompánál forgalmit ,Macedoniában meg zöld kártyát az auto biztositásárol, a Dizel ára szerbiában 93,10 a benzin 105 dinár macedonok a dizelt 48-ért a benzint 62,50-ért adják és lehet kártyára is fizetni de érdemesseb a határon euroért váltani mert ugy jobban lehet kijönni mert a magyar bankok elég sz...l váltják a dinárokat,több helyen mérnek és rögtön kassa is ott van és a szerbeknél egy sunyi audi A6 fekete lesötétitett ablaku autovak poroszkálnak és szinte belehajtanak a szabálytalanságban mert rajtad áll és te nyomod neki a 90-es táblánál és ha többel mész hogy lerázd akkor már be is mért és mindjárt kassza az alap bünti 3000 dinár.
ha valakinek kérdése van szivessen válaszolok.
üdv mindenkinek
2009-09-09 20:59:00


Reinhardt Bálint
Sziasztok!

Mi 4éve járunk Stavrosba (tegnap érkeztünk meg) és sosem kértek utasbiztosítás. A nemzetközi zöldkártya ajánlott, de ezt is egyszer kérték talán. :) Röszke helyett mindenkinek ajánlom Tompát pár kilométer kitérő Szabadka(Subotica) felé, de ezzel 2-2órát spórolhattok oda-vissza! 10percet, ha vártunk a határon! :) (20percet kell csak 60-al menni Szabadka közelében, különben 3000dénár a gyorshajtás(76km/ó) amit lealkudtam 20EUR-ra elég könnyen :) )

Szerb szomszédaink nagy tempóban aszfaltoznak, de találtam, olyan bukkanót amit ép megúsztunk. Még korlátozás se volt, így 120-al néztünk bele. :(

Ui: Megmásztuk az Olimposzt, ha igény van rá tudok pár sort írni róla, hogy mit hogy érdemes, mert nem 1 nap a túra! :)

Üdv, Bálint
2009-08-17 13:40:00


Németh zsuzsa
Macedonián keresztül utazunk Görögországba.Kérik-e a határon az utas és balesetbiztositást Makedoniában. Eu kártyám és zöldkártyám van.A külügyminisztérium honlapján azt irják ,hogy kérik a baleset és utasbiztositást. Sürgös!!
2009-08-14 21:24:00


Éva
Nagyon hasznos és érdekes információkat tartalmazott ez a leírás, de ténylegesen a görög autópálya díjakról nehéz érthető információt találni. Mi is Toloba utaznánk gyerekekkel, szeretnénk előre megtervezni utunkat.(autópályadíj, benzin) Ebben kérnénk a segítséget.
Előre is köszönünk minden hasznos információt.
2009-07-25 14:33:00


Cselik Zsolt
Tud valaki egy útleírást a görög határtól Tolo irányába. Találtam egy jó itinert Bp-től Görögországig, de onnan semmi pedig az majdnem az út fele.

Előre is Köszi minden infót,
2009-07-25 09:48:00


marcell
Tisztelt Szerkesztő,

Szekeres Istvántól szeretném megkérdezni, hogy meg tudná-e mondani, hogy Görögországban autópálya mellett milyen sűrűn találhatóak benzinkutak Athénig, s vajon ezek a kutak éjjel nyitva vannak –e vagy bezárnak. Előre is köszönöm segítségét!
Üdvözlettel:
Marcell

2009-07-24 16:36:00


a szerkesztő
Tisztelt Dosztál Ferenc!
Az egészségbiztosítással kapcsolatos információkat megtalálja a http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=335
és a http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=584 oldalon. Ez a pillanatnyi jogi helyzet.
Azt jelzem, hogy minden olyan hozzászólást felszólítás nélkül törlök, amelyik az üzleti alapon működő utasbiztosítás megkötését ajánlja másoknak az Európai Egészségbiztosítási Kártya hatálya alá tartozó országokba, vagy olyan más országokba, amellyel államkközi egyezményünk van egymás állampolgárainak sürgősségi ellátására.
Ezt tettem egy tegnapi hozzászólással is.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-07-21 20:21:00


Dosztál Ferenc
Üdv!
Nekem csak egy kérdésem lenne.Az utas biztosításokkal kapcsolatban.Kell vagy nem kell.Én régen sokat jártam Görögországban.Sajnos 1991 óta nem voltam.A leírás sokat fog segíteni remélem.Az utas biztosítás az ami nem tiszta.Mert TB kártyánk az van./EUS/
Ezzel kapcsolatosan kérnék segítséget
2009-07-17 18:46:00


Bata Gyöngyi
Görögország csodálatos, mi éjszaka mentünk, semmi gond, probléma nem volt, kicsit morcosak voltak a kapuknál, de ez nem volt fontos, lehet nyomni a gázt, ha az út megengedi, kátyú, stb. de legjobb az éjszakai autózás, gyors, nincs meleg, sorba sem órákig állni, Sarti, Lefkada, Nydri nagyon jó hely, gyönyörű, különleges, álomszép helyek. Remélem újra eljutunk oda, hisz csodálatos, kedves emberekkel, nyugodt, laza, népességgel.
2009-07-11 14:53:00


Varga Ágnes
Szia!
Idén Görögország az uticél. Szeretném megkérdezni, hogyha Bulgárián keresztül megyünk, tudsz-e? valami jó és rövid utat ajánlani?
Előre is köszi!
2009-07-10 17:05:00


zeno
Szia!
Augusztusban utazunk Görögországba.Nagyon tetszett és hasznos a részletes beszámolód.Viszont lenne két kérdésem,mert a Külügyminisztérium honlapján felhívják az utazók figyelmét,néhány fontos feltételre az átutazáshoz.Kíváncsi lennék,mit tapasztaltál ezzel kapcsolatban.
A Külügy szerint a macedón határátlépésnél megkövetelik az utasbaleset-biztosítás meglétét.
Illetve a szerbeknél :\"Az utóbbi időben Szerbia egyes határátkelőin több esetben megbüntették a beutazni kívánó külföldi állampolgárokat, mivel a nemzetközi biztosítási kártyájukon („zöldkártyájukon”) nem Szerbia rövidítése, azaz SRB, hanem Szerbia és Montenegró rövidítése – SCG – szerepelt. \"
Mit tapasztaltál ezekkel kapcsolatban? A válaszod előre is köszönöm!
2009-07-02 11:16:00


Szekeres István
Szia!
Szeretném megkérdezni hogy két kisgyerekkel utaznánk sartiba és nem igazán voltak jó tapasztalataink macedóniával kapcsolatban! Esetleg a bulgárián keresztüli útvonal mennyivel barátságosabb, bár ahogy látjuk mindenki macedónián keresztül utazik!
kb. 3 éve a te leírásod szerint utaztunk, ami nagyon bevállt, utólag is köszönet érte!
Esetleg valami hasznos tanácsot tudnál-e adni bulgárián át utazáshoz!

Válaszodat előre is köszönöm!

2009-06-14 22:51:00


stevie
Kedves Renáta,

a kompos kérdést passzolom. Esetleg érdemes lehet feltenni az Index Fórum szaktopikjában:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9021260

Az autógáz Szerbiában és Macedóniában is igen elterjedt, sokkal inkább, mint Magyarországon, ezért viszonylag sok normál benzinkútnál lehet tankolni.

A minőségéről nem hallottam panaszt, pedig az egyik ismerősöm rendszeresen szerb gázt használ.

Én nem vagyok érintett a kérdésben, ezért ennél közelebbit sajnos nem tudok mondani.

Jó utaat, kellemes nyaralást.

Szekeres Stevie
2009-06-14 17:38:00


a szerkesztő
Buján Pálnak figyelmébe ajánlom a
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=12
oldalon ír válaszomat. Szerbiára, Macedóniára ugyanaz vonatkozik ami Boszniára. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról itt talál összefoglalót
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=584
Az utasbiztosításról nem nagyon szoktak igazolást kérni - nincs is miért, meg mindenkinek magánügye, hogyan finanszírozza a gyógykezelését. Ellenben az autóbiztosításról szóló zöldkártyára több helyen buknak.
Erről itt olvashat
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=900
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-06-11 14:22:00


Burján Pál
Az előző kérdésemben lemaradt egy kérdőjel. Azt is kérdezem, hogy a határokon (szerb, macedon, görög)kérik e az utasbiztosítást?
2009-06-11 14:17:00


Burján Pál
Görögországba utazunk a Szerb, Macedon útvonalon.

Kérdezném: a határokon kérik az utasbiztosítást. Megfelel a bankkártyához járó biztosítás, illetve a nemzetközi egészségbiztosítási kártya?

Köszönettel várom a válaszokat

Burján Pál
2009-06-11 14:07:00


Dr. Bóna Renáta
Kedves Szekeres István! (Stevie)

Nagyon jó a leírás a Görögországi utazásról.

2 hét múlva indulunk Görögországba Skiathos szigetre.

Két kérdésem lenne.

Benzin-gáz üzemű autóval mennénk, és azt hallottuk, hogy Szerbiában nagyon rossz minőségű az autógáz.

Azt szeretném megkérdezni, ha tudod, hogy igaz-e ez a hír, illetve tudsz-e az útvonal mentén, amit leírtál olyan benzinkutakat, ahol árulnak autógázt is. (Szerbia,Macedónia, Görögország)A másik kérdésem az, hogy Görögben Volosból indul a komp, amire eddigi kutakodásom szerint, csak a www.greekferries.gr honlapon lehet online

jegyet foglalni. Tudsz-e más lehetőségről, illetve lehet-e a helyszínen is kompjegyet váltani, ha van erről információd?

Előre is köszönettel:Dr.Bóna Renáta

Szeged

2009-06-11 11:36:00


Útibeszámolók
Magyarország
Görögország
Horvátország
Albánia
Amerikai EÁ
Andorra
Ausztrália
Ausztria
Belgium
Bosznia-H
Brazília
Bulgária
Ciprus
Costa Rica
Csehország
Dánia
Dél-Afrika
Dél-Amerika
Egyiptom
Emirátusok - Dubai
Észtország
Finnország
Franciaország
Gibraltár
Grúzia
Hollandia
India
Indonézia
Irán
Írország
Izland
Izrael
Japán
Jordánia
Kambodzsa
Kamerun
Kanada
Karib-tenger
Kenya
Kína - Hong Kong
Kuba
Laosz
Lengyelország
Lettország
Libanon
Líbia
Litvánia
Luxemburg
Macedónia
Malajzia
Maldív-szigetek
Málta
Marokkó
Mexikó
Montenegró
Mozambik
Nagy-Britannia
Namíbia
Németország
Norvégia
Olaszország
Oroszország
Peru
Portugália
Románia
Spanyolország
Sri Lanka
Svájc
Svédország
Szerbia
Szingapúr
Szíria
Szlovákia
Szlovénia
Szudán
Szváziföld
Tanzánia
Thaiföld
Törökország
Tunézia
Új-Zéland
Ukrajna
Uruguay
Vietnám
Általános információ
Biciklivel
Hírarchívum
Adatkezelési szabályok - ÁSZF Pannon Interaktív