Főoldal | Szerzők szerint | Te is írd meg! | Hírlevél | Üzenő | RSS


Kovács Gyula: Kirándulás a Meseparkba - Rust, St. Margarethen - Ausztria - 2007. május

Elsősorban a kisgyermekes szülőknek lehet rendkívül hasznos olvasmány a Fertő-tó tulsó partján található mesepark bemutatása sok képpel

A mesepark (amelynek hivatalos neve: Märchenpark, elérhetősége: http://www.maerchenpark-neusiedlersee.at) a Fertő tó ausztriai része mellett, a világörökség részét képező Rust városától kb. 5 km-re található.
A park egyébként a lakott területeken kívül Rust és St. Margarethen között, a soproni határátkelőtől kb. 25 km-re található. Magyarországról legcélszerűbb a soproni határátkelő felé megközelíteni. A határ után a második körfogalomban kell jobbra fordulni, egyébként nagyon jól ki van táblázva. Ausztriába autópálya matrica nem kell, mert autóútra vagy autópályára nem kell felhajtani.
A mesepark az útról jól észrevehető, az érkezőt ez a kép fogadja.

A park bejárata mellett tágas parkoló várja a vendégeket, amely természetesen ingyenes és árnyat adó fák is vannak.
Mi egy pénteki napon érkeztünk, a parkoló körülbelül 1/3 részéig volt tele. A bejáratnál található pénztárban lehet jegyet váltani, amely 12 euró (két éves kor alatt ingyenes). Mi egy csoporttal mentünk, így a csoportos belepő (20 fő felett) csak 10 euróba került.

A bejáraton belépve rögtön érdekes játékok fogadják az érkezőket. Jobbra egy torony található, amelyre egy székbe beülve egy kötél segítségével lehet felhúzni magunkat (egészen kicsi erő kell hozzá, a gyerekek is könnyedén fel tudják húzni).

A fejünk felett sárkányok kanyarogtak. Ez a játék két személyes, egy kötött pályán halad kb. 5m magasságban és lábbal kell hajtani.

A parkban közel 70 játék található, ezért mindegyiket nem akarom bemutatni, de remélem a képek magukért beszélnek.

Azért egy pár játékot szeretnék kiemelni.

Az idei év újdonsága a traktor pálya. Régi kiszuperált traktorokat alakítottak át és egy kötött sínpályán lehet velük körbe menni, a vezető gázpedállal tudja fokozni a tempót, így már elérik a kb. 3 km/h sebességet. A gyerekek nagyon élvezik, hogy végre ők vezethetnek és a szülők az utasok, emellett hasznot is hajtanak, hiszen minden traktor szállít néhány műanyag almát, vagy zöldséget.

Igazán szülő izzasztó játék a béka csónak. Pár méter magasról száguld bele a vízbe a béka alakú csónak, de az egésznek csak az a "hibája", hogy a csónakot lábbal és kézzel kell felhúzni.

A parknak van egy vizes része is, amely jó időben kiváló szórakozóhely kicsiknek és nagyoknak. Jó idő esetén a gyermekeknek érdemes fürdőruhát vinni. Nagy élvezettel gázolnak a vízbe és azt található kapukkal terelgetik a vizet erre-arra.

Alulról is impozáns látványt nyújt az óriás csúszda (hát még felülről). A csúszdán egy gumi- csónakkal lehet lejönni, amely vízen csúszik, de egyáltalán nem lesz az ember vizes. A csónakba maximum két felnőtt vagy egy felnőtt és két gyermek fér el. A hét év alatti gyermekeket nem engedik egyedül lecsúszni. Ha valaki lecsúszott, akkor a csónakot egy szállítószalagra kell felhelyezni (erre folyamatosan figyelmeztet egy hang, de magyarul sajnos nem).

Ha már a nyelvnél tartunk, akkor elmondom ezzel kapcsolatos tapasztalataimat is. A belépőhöz adott tájékoztató füzetben van magyar nyelvű tájékoztatás is. A játékok egy részénél található magyar nyelvű ismertető is. (számomra egyébként furcsa, hogy nem mindenhol, mert amikor mi voltunk akkor a vendégek kb. fele magyar volt.)
A veszélyesebb játékoknál mindenhol található kezelőszemélyzet és közülük jó pár magyar (egyébként ők nagyon segítőkészen állnak a magyarokhoz).

Fontosnak tartom, hogy külön említést tegyek a krokodil vasútról. Már csak azért is, mert ezt a kalandot nem lehet megúszni víz nélkül. Ezt a játékot mindenki annak tudatában vegye igénybe, hogy amikor a vízbe érkezik, akkor 100 %, hogy vizes lesz. (Szerintem így is megéri kipróbálni.)

A park nemcsak a gyermekeknek kínál szórakozást, a bátor szülők is sok mindent kipróbálhatnak. Például a kb. tíz méter magasból induló és szinte szabad esés után a vízbe érkező csónakot vagy az egészen az átfordulás előtti holtpontig kilengő hintát (ezekhez azért bátorság sem árt).

A játékok döntő többsége a megváltott belépőjeggyel használható, de néhány játék ( kb.35%) csak zsetonnal működik. A zseton 1 euróba kerül és a pénztárban, valamint a park területén több helyen is megtalálható automatákból vásárolható meg.

A parkban található egy kisebb állatkert is, ahol főként háziállatokat lehet megtekinteni.

Végül de nem utolsó sorban ejtsünk szót az árakról is. A park területén sok büfé található, ahol az árak a magyarországinál lényegesen magasabbak (pl: egy fél literes cola az automatából vásárolva 2,9 euró, valamilyen helyi 0,5 l-es üdítő 1,3 euró, egy gombóc fagyi 0,9 euró, gyorséttermi menü 5 eurótól).

Meg kell, hogy említsem a fagyi automatát is, amely a gyerekek nagy kedvence volt. Az automaták egy állat figurában vannak elhelyezve, 1,2 eurót kell bedobni és kiad egy tölcsért. Majd ezt a tölcsért kell behelyezni egy tartóba és megtölti fagyival, miközben zenél (a fagyi szerintem nem egy nagy szám).

Összegezve a tapasztalataimat úgy gondolom, hogy az árnyas fákkal teli, szépen gondozott park megéri az árát. Egész napos önfeledt szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Aki gyermekével (gyermekeivel) arra felé jár az, ha teheti, látogassa meg a Märchenpark-ot, szerintem nem fog csalódni.
Kovács Gyula

A szerző írásai Az Útikalauzban

Kovács Gyula: Erdély az EU csatlakozás után - 2007

Kovács Gyula: Kalandozás a Mátrában - 2007

Kovács Gyula: Kirándulás a Meseparkba - Rust, St. Margarethen - Ausztria - 2007

Kovács Gyula: Kirándulás Admontba és Hallstattba - Ausztria - 2005

Kovács Gyula: Kirándulás Szlovákiába és Krakkóba 2004

Kovács Gyula: Ljubjana, Postojna, Predjama, Velence - Kirándulás Szlovénia - Olaszország - 2006

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet  - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu


Hozzászólások

Az itt beírt hozzászólás megjelenik a központi üzenőben is. A nekünk szánt kérdésekre igyekszünk választ adni azoknak, akik nevüket megadva fordultak hozzánk olyan kérdéssel, amit korábban nem válaszoltunk már meg több alkalommal. A szabályainkat sértő hozzászólásokat töröljük.

Név*
E-mail*
(Az e-mail cím kötelezően # karakterrel kezdődik a gyüjtögető automaták miatt.)
Kód*
Hozzászólás*
 

Kovács Gyula
Kedves Renáta!

A kérdésére én sajnos nem tudok válaszolni. Utoljára 2 éve jártam ott, akkor nem volt de azóta természetesen lehet.
A park honlapja magyar nyelven is elérhető itt, próbáljanak körülnézni az ügyben.
http://www.familypark.at/index.php?id=5
2014-06-01 22:23:00


Tóth Renáta
Szeretném megkérdezni hogy lehet -e T.Mobil ról telefonon jegyet venni ???Köszönöm!!!Renáta Veszprémből!
2014-05-31 15:55:00


Takács Katalin
Szeretném megtudni, hogy a holnapi nap (09.21-én) nyitva van-e a Mesepark, és ha igen, akkor mettől meddig?
Üdvözlettel: Takács Katalin
2013-09-20 16:41:00


Sopuch János
Tisztelt Kovács Gyula úr!

Az "okos telefon" útvonaltervezője szerint a mesepark elköltözött. Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban így van-e, vagy a program tévedett.

Válaszát megköszönve, üdvözlettel

Sopuch János

2013-07-11 18:25:00


Kovács Gyula
Autóval természetesen el lehet menni, kb. 20-30 km-re van Soprontól és
kb. fél óra az út.

Arról, hogy valamilyen tömegközlekedési eszközzel el lehet-e menni
fogalmam sincs, mert én Zalaegerszegen lakok, de gondolom a Soproni
Tourinform irodában tudnak segíteni.

Üdvözlettel:

Kovács Gyula

2013-07-10 14:42:00


Jári Cynthia
Szeretném megkérdezni hogy Sopronból a parkba eljuthatok?
2013-07-09 23:37:00


a szerkesztő
A szentmargitbányai mesepark - az írás elején lévő linkkel elérhető oldaluk szerint - 2009-ben április 4-től október 26-ig tart nyitva.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-11-27 00:01:00


Pankotai Éva
A mesepark (vidámpark) nyitva tartására lennék kíváncsi, a következő időpontban: 2009. 12. 04-09-ig.

Várom válaszukat.

Üdv': Pankotai Éva
2009-11-26 23:48:00


Útibeszámolók
Magyarország
Görögország
Horvátország
Albánia
Amerikai EÁ
Andorra
Ausztrália
Ausztria
Belgium
Bosznia-H
Brazília
Bulgária
Ciprus
Costa Rica
Csehország
Dánia
Dél-Afrika
Dél-Amerika
Egyiptom
Emirátusok - Dubai
Észtország
Finnország
Franciaország
Gibraltár
Grúzia
Hollandia
India
Indonézia
Irán
Írország
Izland
Izrael
Japán
Jordánia
Kambodzsa
Kamerun
Kanada
Karib-tenger
Kenya
Kína - Hong Kong
Kuba
Laosz
Lengyelország
Lettország
Libanon
Líbia
Litvánia
Luxemburg
Macedónia
Malajzia
Maldív-szigetek
Málta
Marokkó
Mexikó
Montenegró
Mozambik
Nagy-Britannia
Namíbia
Németország
Norvégia
Olaszország
Oroszország
Peru
Portugália
Románia
Spanyolország
Sri Lanka
Svájc
Svédország
Szerbia
Szingapúr
Szíria
Szlovákia
Szlovénia
Szudán
Szváziföld
Tanzánia
Thaiföld
Törökország
Tunézia
Új-Zéland
Ukrajna
Uruguay
Vietnám
Általános információ
Biciklivel
Hírarchívum
Adatkezelési szabályok - ÁSZF Pannon Interaktív