Gál Zoltán György: Vöröstoronyi-hágó – Tátra the hard way :) középprofiknak – 2007


Gál Zoltán György: Vöröstoronyi-hágó – Tátra the hard way 🙂 középprofiknak – 2007. augusztus



Kezdő túrázok is megfelelően felkészülhetnek szerzőnk újabb beszámolójából. Az útvonal, a várható nehézségek, a szállás, az öltözék és a költségek mellett minden fontos részletről megírja, amit előre tudnunk kell egy jó hangulatú túrához



Tavalyi Lorenz-hágó leírásomat (lásd: Gál Zoltán György: Hágómászás a Tátrában) „megfejelendő” egy kissé komolyabb, de még simán vállalható kirándulásról számolok most be. Hogy miért adtam a The Hard Way elnevezést? Kedvcsinálónak, yuppie világunkban ez hátha átmegy, mint üzenet. 🙂 Próbálja ki a kedves Olvasó maga, nem fog csalódni!


Közlekedés, utazás
Ezt a már hivatkozott cikkben részleteztem, akkori tanácsaim állnak, a határellenőrzés Szlovákia felé Ipolyságnál (Sahy) lényegében nem létezik (fél perc se).


Készpénz
Ipolyságon (Sahy), rögtön a határ után, a főtéren jobbra, a hátsó sarokban van egy OTP Banka, ott a magyar OTP-s kártyával olcsó a készpénz felvétele. Itthon 8.30 Ft volt a korona, ott felvéve kb. 8 Ft-ra jött ki.


Szállás
Bár ez alkalommal fent is aludtunk egy éjt a hegyen, menedékházban, bázisunk a korábban említett nagyszalóki szállás volt – részleteit lásd, mint tavaly.
A tátrai menedékházakban való éjszakázás nem a legolcsóbb mulatság és némi empátiát is igényel a hegymászósport iránt 🙂 a hálótársakat illetően, de mindenképpen




  • megkönnyíti a túrákat – szét tudjuk azokat – ha kell – két napra darabolni (húszévesek lapozzanak :))


  • kaland (mint a Trabantunk birtoklása volt :))


  • gyönyörű helyen, 1600-2000 m magasan a hegyek közt éled meg a naplementét-napfelkeltét – ámulatos a táj.

Maguk a szállás árak nem vészesek, és a foglalás simán megy, az alábbi módokon:




  • pl. a Téry menedékházban (Téryho Chata, tel. +421 524 425245, angolul is beszélnek, a főnök maga is nagyon rendes, pár szót tud magyarul és használja is. Náluk a foglalás némi euró-ban, általuk megfogalmazott (mintegy 30%) előleg borítékban postára adásával megy a Téryho Chata, P.O.Box c.6, Stary Smokovec, 062 01, Slovensko címre – tessék bízni benne, megkapják és az árba beszámítják korrektül!)


  • pl. a Rabló menedékházban (Zbojnicka chata, +421 903 619000, www.zbojnickachata.sk) e-mail-ben, előleget nem kérnek, csak egy második megerősítést a tervezett időpont előtt 5-6 nappal.


  • pl. a Sziléziai-házban (Sliezsky dom, +421 524 425261)

A Téry-ben kb. 380 korona az éjszaka, általában hatszemélyes, három-emeletes ágyas szobákban. Ez ellátás nélkül értendő. Ha 520 koronát fizetsz, meleg vacsora (leves, pörkölt knédlivel – finom volt!) és mondjuk „kontinentális” reggeli (főtt tojás, sajt, vaj, lekvár, egy bögre teával) benne van az árban – azaz félpanzió. Ami megdobja a kiadást, az az ital – a túra közben elvesztett folyadékot pótolni kell. A legolcsóbb és finom a tea, egy bögre 25 korona. De én egy este megiszom 4-et simán. Van sör is csapolt, vagy forralt bor 50-ért, borovicska, minden jó – 8 Ft-jával szorozva a szlovák koronát nem olcsó, de mindet háton (!) viszik fel elszánt emberek.
A Rabló-ban a félpanzió 550 korona, a ház modernebb (2000-ben újjáépítették), de nem beszélnek magyarul és angolul is csak rosszul.
A toleranciát az alábbi tények igénylik:




  • a sziklamászó srácok, akik szabadságuk napjait fent töltve, nap-mint-nap kötéltechnikával, vagy anélkül gyakorolnak a Tátra nevesebb és kevéssé ismert sziklafalain, „budget pack-et” vesznek, szóval a menedékház kávézójában, közösségi helyiségében, hálózsákban alszanak a földön. Este 10-kor vezényszóra „asztalok-kihord-zsákot-teríts”. Utána némi nyüzsi van, majd a Hausmeister kiadja a „pofa lapos!” parancsot és alvás. Reggel hat-fél hét felé viszont kel a nép.


  • mosakodási lehetőség a mosdónál, csorgó hideg vízből. Senki se viszi túlzásba :). Na OK, a Rabló esetében kint ugyan a szabadban, de bő vízzel folyó vályúnál a bátrak kerti pancsit is rendezhetnek, de erre este/reggel nem sok gusztusod támad, fogadjunk. Gyors fogmosi és kész-passz.


  • Toalett gravitációs technikával működik.

A Sziléziai-ház, meg a Poprádi-tavi menedékház (Chata pri Popradskom plese) szállodább jellegű, kocsival érkezés napján egyszer fel, indulás napján meg egyszer le lehet (aszfaltos úton) hajtani. Kevésbé hangulatos a hely, de a fekvése (a Felkai-tónál) szintén gyönyörű.


Mit kell vinni egy hegyen töltött éjszakára?
Egy LED-es fejlámpát (ha lehet, a házban nem nagyon van éji világítás), papucsot (jól esik levetni a bakancsot). Ha van kedved, a hálózsákod, de nem muszáj: tiszta párnát kapsz és barna pokrócokat, amennyit kell. Pizsamát felejtsd el, jól jön viszont egy medve alsó :). Éjszakai zokni. Fényképezőgép, meg a pótakksik. Egy paracetamol tablett, ha fejfájásod lenne, mert túl jó a levegő.
Ja igen: javasolt fejenként 2-300 korona teára, csokira, képeslapra. Ezen lehet persze spórolni, vagy többet költeni. És a házakban kapható pólók, sapkák, túrazoknik is jó árban vannak, nagyrészt igen jó minőségűek.


Térkép, útikönyv
Mint tavaly, ehhez adalékok:




  • Megjelent tavaly egy klassz légifotó-atlasz a Tátráról szlovák kiadásban: Vysoké Tatry Ortofoto Máp néven, 1:15000 felbontásban, spirálozva volt kapható Tátrafüreden 169 koronáért – felcipelni a hegyre kár, de nagy élmény nézegetni, tervezgetni belőle http://hiking.sk/hk/ar/481/atlas_ortofotomap_vysoke_tatry.html


  • És a Kornétás Kiadó gondozásában egy érdekesség: Neidenbach Ákos Tátrai legendárium-a http://www.kornetas.hu/konyvek/neid1.htm


  • Most, már a túra után vettem egy érdekesnek tűnő könyvet: Scheirich István: A mi Magas-Tátránk c. műve a dunaszerdahelyi Nap Kiadó gondozásában jelent meg – nem kifejezetten útikönyv, inkább Tátra-történelem és érdekességek, magyar földrajzi elnevezések garmadával. Ahogy a kiadó méltatja: „Egyedülálló monográfia a Magas-Tátra történetéről, történelmi eseményeiről, földrajzi neveinek kialakulásáról, a hegység régi kutatóiról, hegyi vezetőiről, a Tátrával összefüggő neves személyekről, a turistaszervezetekről, a csúcsok első meghódítóiról stb. A kötet a Magas-Tátrát völgyeinek és gerinceinek mentén mutatja be, sok fényképpel, színes térképmellékletekkel, magyar-szlovák és szlovák-magyar helységnévtárral” http://www.napkiado.sk/index.php/article/articleprint/159/-1/1/  

GPS, geo-láda:
A PDA-kon futó Russa programhoz, mely ingyenesen letölthető a Web-ről, és turista-navigációra kiválóan alkalmas, megfelelő minőségű, szintvonalakat tartalmazó .rus állományú térképek tölthetők le a
http://slovakiamap.hu/ oldalról. Ez tulajdonképpen Szlovákia megyénként; a Magas-Tátra a Poprad megye szeletben van.

Garmin-hoz szintén letölthető többé-kevésbé pontos térkép.

Öröm az is, hogy a Tátrában is egyre több a magyar geo-láda is, ha valaki szereti ezeket keresgélni. Társaságunk egy lelkes tagja a leírt úton egyenként egy ún. multi-láda koordinátáit, majd magát a ládát találta meg.


Útviszonyok
Nyári idő, ködös napon indultunk, de 1800 m tszf. magasságban kiderült és tartotta magát a jó idő. Nyáron egyszerűen „ki kell fogni”. Minket megint „szerettek az angyalok”.



Ruházat, ennivaló
Mint tavalyi leírásomban.
Az utóbbi időben divatba jöttek a teleszkópos túrabotok – tudja a fene… engem zavar, bár biztos még nem szoktam meg. Támaszkodhatsz rá, könnyíti lefelé a térd, felfelé a vádlik terhelését. De ügyelj, hogy ne akadjon be a sziklák közé az ösvényen. És alkalmasint el kell tenni a zsákba, hiszen ha szükség van a kezedre, útban lesz. Hasonló meggondolásból zseniális egy övtáska (iratok, pénz, fotógép/kamera belemehet).



A túra
Útvonal adatok:
Tarajka (1250m) – Rainer-mh. – Téry-ház (2050m) – Vöröstoronyi-hágó (2352m) – Rabló-mh. (1950m) – Tarajka (1250m). Szóval egy kör, a teljes szint 1100 m fel és ugyanennyi le. A megtett táv mintegy 18 km, ehhez jön a szint miatt még kalkulálható 22 km (100m szint kb. megfelel 1 km legyaloglásának sík úton) – úgyhogy egy 38-40 km-es magyarországi túrához mérhető. Tapasztalatunk szerint ez bevállalható.


Az útnak a Téry és Rabló házak közti szakasza a TANAP, a Tátrai Nemzeti Park előírása szerint egyirányú, és november 1. – június 15. közt nem szabad rajta járni. Ez nem értelmetlen, részben az útviszonyok miatt, részben mert kitolunk a turistákkal, akikkel szemben megyünk. Az út ugyanis számos helyen keskeny és népszerűségére tekintettel forgalmas.
A Téry-ház után egy órás gyaloglást követően egy mintegy 20-25 perc alatt teljesíthető, kezeket is igénybe vevő sziklán kapaszkodás következik. Ezt fixen rögzített fémláncok segítik. Nem mindenütt kell ezeket igénybe venni, de mindenképpen segítenek, főleg nedves időben. Ősszel, vagy nyár elején némi hóval lehet találkozni, de nem szabad ettől megriadni, csak a bakancs lesz vizes.
A hágó túloldalán, illetve már a Rabló-ház alatt is van pár méter lánc, ezek egyáltalán nem vészesek.
Ha valaki egy nap alatt be akarja járni, számoljon a következő időtervvel:




  • indulás az Ótátrafüred (Stary Smokovec) feletti Tarajkáról (Hrebienok), a siklóvasút felső állomásától 8:00


  • Rainer-mh. (Rainerová chata), némi nézelődéssel útközben a tarpataki Óriás-vízesésénél – 9:00


  • Téry-mh. (Téryho chata) – érkezés 11:30, továbbindulás 12:30 (szükség van erre az egy órára: teázás, fotózás, korai ebéd)


  • fenn a Vöröstoronyi-hágón (Priecné sedlo) – 14:00


  • Rabló-mh. (Zbojnicka chata), némi pihi útközben a Metélőhagymás-tavaknál (Sivé plesá) – érkezés 16:00, továbbindulás 16:30 (teaivás javasolt)


  • Tarajka, érkezés 18:30

Ez a tempó alig lazább, mint amit a – mindenütt kihelyezett és könnyen értelmezhető – útjelző táblák mondanak. Azaz túratempó, nem nézelődős-fotózós. Arra javasoljuk a kétnaposat.
A Tarajkára az első sikló már 7:30-kor indul, 130 SKK a hegymenet, 150 a retúr. Figyelem:




  • Este 19:00 órakor indul le az utolsó; ha lekésed, le kell gyalogolnod a mintegy 3 km-t aszfaltúton – nincs láb, mely ezt kérné egy Vöröstoronyi-túra után (:


  • Idén ősszel, szeptember közepétől 3 hónapig nem jár a sikló – ezt be kell kalkulálni az útitervbe (plusz 50 p-1ó menetidő fel és külön le)

Ősszel korán sötétedik, a Tarajkára fel- és lemenet nem vészes, de az ösvények fejlámpával nem túl mulatságosak, ugyanis jobb, ha nézel a lábad alá.
Mi az egyébként egy hosszú napon egy nap alatt bejárható utat két napra osztottuk fel. Ha valaki ezt választja, a következőkkel kalkulálhat – teljesen kényelmes tempóban:




  • indulás a Tarajkáról ebéd után, laza teázás, felmenet a Kis-Tarpataki völgyben a Téry-házhoz összesen 3-4 óra


  • indulás a Téryből reggel 8:30-9:00 tájt


  • fenn a hágón 10:45, ha nincsenek sokan, pihi a hágó másik oldalán, már a Nagy-Tarpataki völgybe letekintve


  • Metélőhagymás-tavak, további 1 óra –  mondjuk 12:30


  • Rabló, további 1 óra – mondjuk 14:30


  • Tarajka, további 2,5 – 3 óra – mondjuk 18:30

Az úton sok a kiránduló (a szembejövők kb. 30%-a szlovák, 30%-a lengyel, 10%-a cseh és – örvendetes módon – 30%-a magyar) de a kétnapos verzió előnye, hogy a keskeny, mászós szakaszt még reggel tesszük meg, amíg nem értek még fel az „egynaposak” és nincs tömeg.
Örömmel állapítható meg, hogy a magyarok kezdik újra felfedezni a Tátrát.
Általában véve túrázni jobb a vasárnap, mint a szombat – mi gyakran kihasználjuk a magyarországi, hétfővel kombinált 3 napos ünnepeket.
Remélem, hogy a leírás segített és a képekkel együtt további kedvet csinált a kiránduláshoz. Mi felejthetetlen élményeket szereztünk, hasonló szépeket mindenkinek!
Gál Zoltán György


A szerző írásai Az Útikalauzban


Gál Zoltán György: Vezúv, Pompeji, Herculaneum, Solfatara – Olaszország – 2008


Gál Zoltán György: A Halkidiki-félszigetre, Szerbián, Macedónián át – 2006

Gál Zoltán György: A vidéki Anglia – Peak District és Kelet-Anglia – 2006

Gál Zoltán György: Dél Cseh- és Morvaország – 2007

Gál Zoltán György: Égei-tengeri hajózás – Kréta, Santorini – Görögország – 2007

Gál Zoltán György: Erdélyből Bukaresten, Szófián át Korfura – 2008

Gál Zoltán György: Hágómászás a Magas-Tátrában – Lorenz-hágó a Csorbatótól – 2006

Gál Zoltán György: Pádis-karsztfennsík, Bihar hegység – Románia – 2006

Gál Zoltán György: Székelyföld – másodszorra – Románia – 2008

Gál Zoltán György: Vöröstoronyi-hágó – Tátra the hard way 🙂 középprofiknak – 2007


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldheted el kérdéseidet, véleményedet – szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár