Hevesi Zoltán: Kaposgyarmat - védett cseppköves mésztufahasadék - 2005.

Az aprófalvas Zselic nem tartozik a természetjárók által gyakran és főleg nagy tömegben látogatott területek közé. Talán ennek a kisebb érdeklődésnek köszönhető, hogy több olyan eldugott és kevéssé ismert geológiai képződmény található ezen a tájon, mely méltán ejtheti ámulatba az erre tévedőket. Zselic általános "építőanyaga" a lösz, mely nagyrészt észak-déli irányú dombhátakba rendeződik. Az átlagnál csapadékosabb időjárás és a patakok eróziója következtében mély löszszakadékok alakultak ki, melyek igencsak megnehezítik az erdőben barangoló turista életét, ha véletlenül ilyen keresztezi utunkat.
Zselic turistatérképe is jelzi a Kaposgyarmat község határában megbúvó, védett területté nyilvánított cseppköves mésztufahasadékot, mely az egyik legszebb, de nem egyedülálló ilyen képződmény a tájegységben.
Kaposgyarmat több turistaútvonalon is megközelíthető: a zöld sáv jelzés áthalad az alig 150 lelkes kis falun, míg a kék sáv (Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra) nem messze tőle délről közelíti meg a területet, de később Simonfa irányába kanyarodik el. A kéktúrázóknak - ha idejük engedi - érdemes kitérőt tenni, és megnézni ezt a hasadékot. Kaposvár viszonylagos közelségének köszön hető, hogy a városból közvetlen autóbuszjárattal könnyen elérhetjük a falut, de ideális célpont lehet egy kerékpáros túrához is, mivel Zselicben több jól járható erdészeti út található.
A hasadékhoz jelzett turistaút nem vezet, és nem is fog vezetni éppen a tömeges látogatottság megelőzése miatt. Ha a zöld sávon haladunk délről közelítve a falut, akkor rögtön a község határában a nagy fehér istállóépület után jobbra fordulva átvághatunk egy néhány száz méteres réten, majd a hegy lábát elérve - az erdőben délre fordulva - egy kis kanyargó patakot követő ösvényt találunk.

Ezt követően a patak elágazik, itt a jobb oldali ér jön a fenti hasadékból. Mehetünk a szakadék alján a patakmederben vagy a hasadék bal peremén. A végponton tulajdonképpen le és fel is lehet mászni, de nem egyszerű, mert vagy sáros, vagy poros az avar, és akkor szinte járhatatlan a meredek oldal. Természetesen ügyeljünk arra, hogy látogatásunk maradandó kárt soha ne okozzon a természetben!

A képeken is jól látható, "zselici" méretekben hatalmas szakadék végfalán több vízszintes, megkövesedett hasadék található, melyekből folyamatosan, de az időjárás függvényében csepeg a víz. A bal oldali falat vastag mohás, vizes mésztufakéreg borítja. A szemközti falon tárul elénk a helybeliek által "Bivalyfej" névre keresztelt nagyméretű mésztufaképződmény.
A terület bejárását összeköthetjük az innen délre, Gálosfa község határában található Csepegő-kő megtekintésével, melynek érdekessége, hogy egy bővizű forrás fakad a hasadékban


Hevesi Zoltán - Kaposvár

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.