A külön nem jelölt közlemények forrása: Magyar Turizmus Zrt.

 

Nature Capitale - két napra átalakult a Champs-Elysées Párizs, 2010. május 28.
Nature Capitale - két napra átalakult a Champs-Elysées / Fotó: Dr. Gúr Roland (a képre kattintva eredeti méretben tekintheti meg)Két napra és két éjszakára, Pünkösd vasárnap és hétfőn, a francia biodiverzitás, valamint a francia mezőgazdaság és erdészet sokszínűségének bemutatása céljából, átalakult a párizsi Champs-Elysées egy a nagyközönség számára kialakított gigantikus növénykiállítássá, melyen mintegy kétmillió ember vett részt. A 4,2 millió eurós költségvetésből gazdálkodó kitelepülést megtekintette a francia elnöki pár is. A rendezvény célja, hogy közelebb hozza a mezőgazdaságot és a természetet a városlakó emberekhez. E szándék egyébként visszatérő jelleggel megfigyelhető különböző rendezvényeken, így például a Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon (SIA) is.
 
A program az ember által "formált" természetet kívánta bemutatni a város szívében. A Nature Capitale elnevezésű rendezvény nem más mint egy különleges növénykert, ami

    * a Champs-Elysées úttestjén 3 hektár terjedelemben,
    * 8.000 darab 1,2 méterszer 1 méteres növényparcellát,
    * 150.000 fiatal csemetét,
    * 11.000 facsemetét,
    * 650 kifejlett fát,
    * néhány állatot vagy például
    * 1 mezőgazdasági-, konyhakertészeti- és zöldség terményekből összeállított vegyes művet jelent.

Bővebb információk a http://www.naturecapitale.com internetes címről és Somogyi Norbert beszámolójából nyerhetőek. Forrás: Dr. Gúr Roland FVM

 

Erdőkárok

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az erdőlátogatók figyelmét, hogy a csapadékos, viharos időjárás súlyos károkat okoz a hazai erdőkben. Az esők által feláztatott talaj miatt már kisebb szélben is kidőlhetnek a fák, ott is keletkezhetnek további károk, ahol még nincsenek kidőlt fák. Ennek eredményeként elsősorban a Bakonyban, a Börzsönyben, a Pilisben és a Vértesben nagy kiterjedésű erdőterületeken dőlt le az erdőállomány és a kidőlt, fennakadt fák alatt, az összetört állományokban tartózkodni életveszélyes! Szeles időben a felsorolt régiókban fokozottan veszélyes az erdőben tartózkodás.
 
Az erdőgazdálkodók azonnal megkezdték a vihar által okozott károk felszámolását, de ezek egyes helyeken akár több hónapot is igénybe vesznek majd, így ennek megfelelően a személyi biztonságot veszélyeztető fák eltávolításáig az erdőgazdálkodók az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 94. § (1) bekezdés a) pontja alapján átmenetileg korlátozhatják és feltételekhez köthetik az erdő látogatását. Az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon hirdetik ki az erdőgazdálkodók, illetve figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodnak a megfelelő tájékoztatásról.
 
Kérjük a látogatókat, hogy ahol ilyen, helyileg az erdőgazdálkodók által elrendelt korlátozással találkoznak, azt saját testi épségük megóvása érdekében vegyék figyelembe.
Forrás: FVM - Sajtóiroda

 

 

Magyarországon rendezik a MINI Morris Világtalálkozót 2012-ben

Magyarország nyerte el a 2012-es Mini Világtalálkozó szervezési jogát a Mini Club Hungary, a legendás angol autómárka hazai tulajdonosait tömörítő egyesület pályázatának köszönhetően. A Mini világtalálkozók 33 éves történetében másodszor fordul elő, hogy kelet-közép-európai ország rendezheti meg a háromnapos eseményt. A találkozó helyszíne várhatóan Balatonfüred lesz. Az egyesülettel a Magyar Turizmus Zrt. évek óta együttműködik, hiszen a világtalálkozó Magyarországon való rendezése alkalmas arra, hogy tovább erősítse hazánk pozitív turisztikai imázsát, valamint több ezer vendégéjszakát generáljon a Balaton régió számára.

A Mini Club Hungary a Magyar Turizmus Zrt. szakmai segítségével pályázott a Mini világtalálkozó 2012-es magyarországi megrendezésére. Az MT Zrt. együttműködésében megvalósuló "Mini-kampány" átütő sikert aratott: a május 20-23. között Németországban megrendezett idei világtalálkozón 89 márkaklub vezetője döntött úgy, hogy a magyar pályázatot támogatja Olaszországgal szemben.

Magyarország sikerét a 2009-es birminghami világtalálkozón alapozták meg: a legendás Mini eredeti gyára előtt megrendezett eseményen Magyarország-prezentációval, továbbá turisztikai információkkal, kiadványokkal és ajándéktárgyakkal népszerűsítette hazánkat a Mini Club Hungary és az MT Zrt.

A 2012-es esemény szervezési jogának elnyerése érdekében az idei világtalálkozón tovább folytatódott a "Mini-kampány". A rendezvényre látogatók Balatont népszerűsítő szórólapot kaptak üdvözlő csomagjaikban, az érdeklődőket továbbá turisztikai információkkal és kürtőskaláccsal várták, akik a magyar pálinkát hagyományosnak nem éppen mondható helyről, benzintankból kóstolhatták meg. A Mini Club Hungary jelen lévő tagjai személyes meggyőző erejüket is bevetették, annak érdekében, hogy legközelebb hazánkban rendezzék a világtalálkozót.

A magyar Minik sikere nem éppen mini: 2012-ben több ezer Mini tulajdonos látogat el Magyarországra, több ezer vendégéjszakát generálva ezzel hazánk turizmusának. Az esemény várhatóan felkelti a nemzetközi média figyelmét is, így a világtalálkozó által tovább erősödhet Magyarország pozitív turisztikai imázsa.-10.05.31.

 

A magyarországi nemzeti parkok látogatói 2009-ben

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös kutatásának eredményei

A látogatók körében végzett felmérés eredményei szerint a magyarországi nemzeti parkok önálló turisztikai vonzerőként és kiegészítő programként is jelentős érdeklődésre tartanak számot. A nemzeti parkok természeti és kulturális látnivalói, a különféle túrák és a szakvezetések mellett az egyéb kiegészítő szolgáltatások, mint az étkezési- vagy a szálláslehetőségek igénybe vétele és a különféle programokon való részvétel a nemzeti parki látogatások egyaránt fontos elemei, de ajándéktárgyakat, könyveket is szívesen vásárolnak a vendégek. Az általános turisztikai trendeknek megfelelően a világháló jelentősége a turisztikai információgyűjtésben a nemzeti parkokat felkeresők körében is vitathatatlan: ma még elsősorban a honlapokra támaszkodnak az utazásukat tervezők, de nem mellékes a web2.0 jelentősége sem. A szájreklám és a nyomtatott információk (prospektusok, térképek, útikönyvek) továbbra is a tájékozódás fontos eszközei. A hazai természeti örökség elismertségét jelzi, hogy a nemzeti parkok kínálatával és szolgáltatásaival a látogatók döntő többsége elégedett, ami a jövőbeni utazási tervekben és a másoknak való ajánlásban is megmutatkozik. Az egyre ismertebb Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat alkalmat ad az általános figyelem felkeltésére.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésének fontos mérföldkövét jelentette a 2007-es Zöld Út témaév. A kampányév - a felmérések és a látogatóforgalmi adatok tanúsága szerint - hosszú távon is hozzájárult a magyar lakosság zöldturizmussal kapcsolatos attitűdjeinek megváltozásához. A témaév kezdeményezései közül a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat, illetve a nemzeti parkok (belföldi) látogatói körében, egységes struktúrában végzett kérdőíves felmérés azóta is évről évre megismétlődik.

2009-ben Magyarország tíz nemzeti parkjában összesen 917 látogató töltötte ki a kérdőívet. A látogatók körülbelül fele-fele arányban voltak először ott járó (54,8%), illetve visszatérő (45,2%) vendégek. A visszatérő vendégek aránya az átlagosnál magasabb az Aggteleki, a Bükki, a Hortobágyi és a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A látogatók közel fele (47,4%) a családjával érkezett, 24,8%-a barátaival, 22,3%-a pedig szervezett csoport tagjaként. (A válaszadók több választ is megjelölhettek.) Egyedül a válaszadók 5,5%-a kereste fel a nemzeti parkokat

A válaszadók egyharmada több mint egy napot töltött a nemzeti parkban, csaknem egyharmaduk viszont csupán néhány órát. Fél napra, illetve egy napra 19,6%-uk, illetve 18,6%-uk érkezett. Egy napnál hosszabb tartózkodási idő az Aggteleki, a Duna-Dráva, a Fertő-Hanság és az Őrségi Nemzeti Parkot jellemezte. A Balaton-felvidéki, a Duna-Ipoly és a Körös-Maros Nemzeti Parkot a válaszadók többsége csak néhány órára kereste fel, és a látogatók a Kiskunsági Nemzeti Park esetében is jellemzően legfeljebb fél napot szántak a látnivalók megtekintésére.

Az utazás fő célja a látogatók 69,6%-ának esetében a nemzeti park meglátogatása volt, 30,4%-uk pedig elsősorban más motivációval kelt útra. Ez a motiváció leggyakrabban nyaralás, fürdőzés, rokonlátogatás, városnézés, túrázás, vízitúra, osztálykirándulás/táborozás és szakmai program volt.

A nemzeti parkok természeti értékeinek élvezete mellett különféle szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a látogatók. Ezek közül 2009-ben a legnépszerűbbnek az étkezés, a szakvezetés és az ajándékvásárlás bizonyult. A szálláshelyek közül az egyszerűek és a középkategóriájúak ugyanolyan mértékben kedveltek, kifejezetten igényes szálláshelyet viszont csak kevesen választanak.

A válaszadók átlagosan két-három különböző információforrást használnak a nemzeti parki látogatás kapcsán. A különböző internetes források - élükön a nemzeti parkok saját honlapjával (44,6% említette) - igen fontos szerepet játszanak a látogatók tájékoztatásában. A világháló mellett továbbra is a "szájreklám", vagyis a korábban ott járt ismerősök véleménye (36,9%) nyom sokat a latban, gyakran használják továbbá a térképeket (31,3%) és a nemzeti parki prospektusokat (24,9%).

A nemzeti parkok kínálatával és szolgáltatásaival a megkérdezettek túlnyomó többsége (98,6%) elégedett volt: 54,4%-a teljes mértékben, 44,2%-a pedig többnyire. 2009-ben négy olyan nemzeti park is volt (a Duna-Dráva, a Hortobágyi, a Kiskunsági és a Körös-Maros Nemzeti Park), amellyel minden válaszadó maradéktalanul elégedett volt. Az egyes nemzeti parkok sajátos jellemzőiből adódóan a hiányolt szolgáltatások köre is más és más. Összességében azonban elmondható, hogy a programok, a jelzett turistautak, az étkezési lehetőségek, a helyi közlekedés, a higiéné (szemétgyűjtés, toalettek, tisztálkodási lehetőség) és a kiszolgálás kedvessége hagyott némi kívánnivalót maga után.

Ugyancsak a látogatók elégedettségét jelzi, hogy a kérdőívet kitöltők nyolctizede a jövőben is tervezi az adott nemzeti park felkeresését. 43,1% említette, hogy más hazai nemzeti parkot szeretne meglátogatni. Az újbóli látogatást tervezők aránya különösen magas a Hortobágyon (92,0%), a Fertő-Hanságban (88,3%) és az Őrségben (86,2%) járók között.

A vendégek csaknem mindegyike (biztosan: 77,5%, valószínűleg 21,7%) ajánlaná barátainak és ismerőseinek az általa felkeresett nemzeti parkot. A biztosan ajánlók aránya a Balaton-felvidéki, a Hortobágyi és a Kiskunsági Nemzeti Park esetében kimagasló.

A 2009 júniusában harmadik alkalommal megrendezett "Magyar Nemzeti Parkok Hete" rendezvénysorozatot a válaszadók minden korábbinál magasabb aránya ismeri. Míg 2008-ban csak 25,8%-a hallott az eseményről, 2009-ben már csaknem egyharmaduk (30,8%) értesült róla. Az átlagosnál nagyobb arányban hallottak a rendezvényről az Aggteleki, a Bükki, a Kiskunsági, a Körös-Maros és az Őrségi Nemzeti Parkot felkeresők.

(A kutatás teljes terjedelmében elérhető a www.itthon.hu honlap Szakmai oldalain belül, a Piaci iránytű menüpontra kattintva. A részletes leírásban található illusztrációk és táblázatok mellett, további információk nyerhetők többek között arról, hogy mivel töltik idejüket a látogatók a nemzeti parkokban, illetve, hogy az egyes nemzeti parkoknak melyek a legnépszerűbb szolgáltatásai. A kutatást 2010-ben is megismételjük.)

 

Magyar Nemzeti Parkok Hete 2010. június 11-20.
Idén az Őrségi Nemzeti Park ad otthont a IV. Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvényének. 2010. június 11-én Őriszentpéteren ökoturisztikai és természetvédelmi konferenciára várják a szakmai közönséget. 2010. június 12-én, szombaton a nagyközönségé a főszerep, Pityerszeren a tíz hazai nemzeti park bemutatkozása, hagyományőrző kézművesek bemutatója és vására, "Zöld forgatag" várja az érdeklődőket. A játékos természetismereti és turisztikai vetélkedők résztvevői hasznos nyereményekkel gazdagodhatnak 2010-ben a Magyar Nemzeti Parkok Hete ökoturisztikai rendezvény új programja a Magyar Nemzeti Parkok Ízei névre keresztelt, tájjellegű ételek kóstoltatással egybekötött bemutatója, amelyre ugyanitt, ugyanekkor kerül sor.

Egész hétvégén garantált szakvezetéses túrák indulnak gyalog, kerékpáron és szekéren, amelyeken az Őrségi Nemzeti Park csodálatos természeti szépségével ismerkedhetnek meg a vállalkozó kedvűek.

2010. június 14-20. között valamennyi nemzeti parkunkban számtalan izgalmas program, kedvezményes túrák és belépési lehetőségek várják a közönséget. Ezen időtartam alatt a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének számos szolgáltatója kedvezményes szállásajánlatokkal várja a látogatókat. 

 

EKF fotókiállítás a Krím félszigeten

Május 15-16-án a Fekete-tengernél lévő Yalta városban, a Magyar Kultúra Napok keretében mutatkozott be a Krím félsziget lakosainak és vendégeinek az "Európa Kulturális Fővárosai 2010" című fotókiállítás. A projekt 2009-ben, a Magyar Turizmus Zrt. kijevi külképviseletének kezdeményezésére, a török és a német Nagykövetség bevonásával jött létre. Pécsről ukrán és magyar fotóművészek képei mesélnek. A kiállítást Bársony András nagykövet nyitotta meg, ezt követően Kabish Szvetlána, a Magyar Turizmus Zrt. kijevi külképviseletének vezetője bemutatta a projektet, külön hangsúlyozva, hogy a pécsi képek egyik szerzője a Krím Köztársaságban született. A Krími Magyar Egyesület egy hangulatos koncerttel is kiegészítette a programot. A kiállítás látogatói turisztikai információkat is szerezhettek az eseményen, továbbá az MT Zrt. turisztikai kiadványait is magukkal vihették. A kiállítást a Krím Autonóm Köztársaság médiumai is nagyon jól fogadták, több hírportál, illetve újság tudósított róla. Májusban az MT Zrt. kijevi irodája még két városban mutatja be a kiállítást az Európa Napok keretében.

 

Tartalmas Budapest-melléklet jelent meg az Új Szóban

2010. május 15-én 18 oldalas színes Budapest-melléklet jelent meg a szlovákiai magyaroknak szóló Új Szó napilapban, a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével. A melléklet számos érdekességet, látnivalót, különleges helyszínt mutat be az olvasóknak. Az érdeklődők megismerkedhetnek a dunai hajózási lehetőségekkel, a magyar fővárosban megrendezésre kerülő kulturális eseményekkel (pl. BTF, Nyár a Lánchídon, Nemzeti Vágta, Zsidó Nyári Fesztivál, Bor- és Pezsgőfesztivál stb.), a cikk továbbá gasztronómiai kalandozásra hívja az utazókat a budapesti éttermekbe, kávézókba és cukrászdákba, valamint olyan különleges helyszíneket is bemutat, mint a Csodák Palotája vagy a Tropicarium.

Az összeállítás ezen kívül praktikus információkat (pl. a budapesti tömegközlekedés), továbbá konkrét ajánlatokat (szállodák, programhelyszínek ajánlatait) is tartalmaz, így a szlovákiai magyarok, akik előszeretettel utaznak Magyarországra, komplex információt kapnak a fővárosról. A melléklet megjelenését megelőző napon Budapest-térképet tartalmazott mellékletként az Új Szó.

Ebben az évben nem ez az utolsó magyarországi turisztikai ajánlatokkal foglalkozó melléklet az Új Szóban, június elején a Balatonról, októberben pedig a wellness kínálatokról jelenik majd meg hasonló összeállítás. Az újság 26 000 példányban jelenik meg naponta. 
 

 

Újdonságok a Balaton Bike Festen

A tavaly először megrendezett, kiemelkedő közönség- és médiaérdeklődést produkáló Balaton Bike Fest 2010. június 9-13. között számos újdonsággal és meglepetéssel várja a versenyzőit és a rendezvény látogatóit. A Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága kommunikációja során kiemelten kezeli a kerékpáros seregszemlét, a rendezvénysorozaton turisztikai információkkal és kiadványokkal várja az érdeklődőket.

Az idei fesztivál az Erste Tour de Tihany, Életfa X2S Tereptriatlon, Right Guard XCO, Flatland szakágakkal bővül. Az Argus-Security Triál, MTB Balaton Maraton, Tihany Downhill, Right Guard XCO versenyszámok pedig a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által igazolt pályákon kerülnek megrendezésre.

A Tagore-sétány a Mesterségek utcájává változik át, kézműves bemutatót tart a kádár, a gombász, a méhész, a kosárfonó, a kovács, az üvegműves, a keramikus, a fazekas, a gyöngyfűző, a szappanfőző, a szőnyegszövő, a sétányon pedig tűznyelők, utcai zenészek, élő szobrok, artisták és mozgó árusok hada szórakoztatja a közönséget.

A programok az egészségmegőrzés, a sport, a szórakozás és a kultúra keretein belül zajlanak majd. Szeretettel várják azokat is, akik nézőként érkeznek a biciklis fesztiválra, hiszen ők is számos programban vehetnek részt, továbbá a fotósok számára lehetőség nyílik, hogy megmérettessék művészi képességeiket. Az eseményt zenei fellépők, élő rádióműsorok, díjátadók is színesítik.
2010. május 20.

 


 

Budapest és a Forma 1 Magyar Nagydíj népszerűsítése Ausztriában: teljes gázzal irány Magyarország!

 

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselete együttműködésben Ausztria egyik legolvasottabb napilapjával (Kurier – kurier.at) az elmúlt hónapok során egy 3D-s technikára kifejlesztett on-line autós videójátékkal is kedvet csinált budapesti kalandozásokhoz. A „teljes gázzal irány Magyarország” (Mit Vollgas nach Ungarn) szlogen alatt futó, a 20+ korosztály körében igen népszerű interaktív videójáték résztvevői öt héten keresztül egy városi autóverseny szimulátoron mérhették össze vezetési tudásukat a http://kurier.at/burninggears2010 platformon. A május közepéig tartó futamok komoly médiatámogatással kísérve folyamatosan kiértékelésre kerültek a Kurier hasábjain, illetve online fórumokon, valamint a Facebookon is népes rajongótábor követte nyomon a magyar fővárost is népszerűsítő akciót. Az ünnepélyes díjkiosztón időközben gazdára talált az egyik lukratív fődíj: a Forma1 Magyar Nagydíjon való részvétel ötcsillagos budapesti szállodai elhelyezéssel.

Az MT Zrt. ausztriai külképviseletének célja, hogy az osztrák fiatalok körében is népszerűvé tegye Magyarországot mint turisztikai úti célt, ehhez a fesztiválokon keresztül egészen a technikai sportig terjed a vonzerők sokasága. Az elkövetkező héten például bécsi középiskolák hallgatóinak tart a Zrt. magyarországi kirándulásokhoz kedvcsináló prezentációt, majd hamarosan rádiókampány is indul az osztrák piacon, hogy a hazai nyári fesztiválokra minél több fiatal vendég érkezzen a szomszédos Ausztriából.

 

Hazánk hivatásturisztikai kínálatával ismerkednek kínai szakemberek

A Magyar Turizmus Zrt. pekingi külképviselete és a Peking Hotel Hilton kezdeményezésére május 16-19. között kínai utazási irodai szakemberek, egy PR cég, valamint a Hainan Légitársaság és a Hilton Hotel képviselői ismerkednek Magyarország hivatásturisztikai kínálatával. A tanulmányút hazai és kínai szolgáltatók széles körű együttműködésében valósul meg.

A program részeként a résztvevők elsőként Bikalra és Balatonfüredre látogattak, ahol a konferenciahelyszíneken kívül a magyar bor és gasztronómia különlegességeit is megismerhették. A második napon Budapest és a Dunakanyar turisztikai kínálatát fedezték fel. Május 18-án, a magyar főváros néhány üzleti turisztikai helyszínének megtekintése mellett ellátogattak Gödöllőre és a Domonyvölgybe, felkeresték a Széchenyi fürdőt, napjukat pedig “romkocsma túrával” zárták. Elutazásuk előtt, május 19-én, még lehetőségük nyílik egy kis budapesti vásárlásra is, többek között a Vásárcsarnokban.

Román utazásszervezők és médiaképviselők fedezték fel a Dél-Alföld turisztikai kínálatát

 

A Magyar Turizmus Zrt. romániai külképviselete, valamint Dél-Alföldi Regionális Marketing Igazgatósága (DaRMI) a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft., a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft., az orosházi Tourinform iroda és dél-alföldi turisztikai szolgáltatók bevonásával, 2010. május 14-16. között tanulmányutat szervezett romániai tour operátorok és médiaképviselők részére. A tanulmányúton 9 utazásszervező, egy 4 fős forgatócsoport, 2 fotóriporter és 16 újságíró vett részt a Zrt. kolozsvári külképviselője, Soós Júlia kíséretében.

Az első állomás május 14-én Szeged volt, ahol Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Pirosné Blénessy Erika, a DaRMI munkatársa fogadta a résztvevőket. A program a Kiskőrössy Halászcsárdában egy ebéddel kezdődött, majd a vendégek elfoglalták szállásukat a nemrég négycsillagos szállodaként újranyitott Hunguest Hotel Forrásban, és kipróbálták a Napfényfürdő Aquapolis szolgáltatásait. A késő délután tartott workshop keretében a csoport tagjai tárgyalásokat folytattak, illetve interjúkat készítettek néhány szegedi turisztikai szolgáltatóval, valamint a Hunguest Hotels szállodalánc értékesítési igazgatójával, Szabó Józseffel. Az este folyamán, a Borfesztiválon való borkóstoló után szabadprogram keretében ismerkedtek tovább a várossal.

Május 15-én a tanulmányút tovább folytatódott a Dél-Alföldön. A híres Kondorosi Betyárcsárdában elköltött ebéd után Gyulán Dr. Tokaji Ferenc, a Dél-Alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke és Gulyás Péter DaRMI igazgató köszöntötte a vendégeket. Itt a Hotel Hőforrás adott otthont a vendégeknek. A programokon részt vett Bottás Gyöngyi, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is. A városnézés során megtekintették a gyulai várat, ahol Dr. Havassy Péter igazgató üdvözölte a tanulmányút résztvevőit. A vár udvarán rendezett lovagi tornát követően a Százéves Cukrászdában Dr. Perjési Klára, Gyula város polgármestere fogadta a vendégeket. A Tölgyfa Étteremben elfogyasztott vacsora után az est fénypontjaként éjszakai élményfürdőzés következett a Gyulai Várfürdőben. A csoportot itt Boros László általános igazgató fogadta, és ismertette a fürdő szolgáltatásait.

Május 16-án a részvevők Orosháza-Gyopárosfürdő irányába vették útjukat, ahol megtekintették a fürdőt és a Hotel Corvus Aquában elköltött ebédet követően hazaindultak.

Holland újságíró Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában

Az elmúlt héten Pécsett járt a Persbureau GPD illetve a Wegener Nieuwsmedia holland regionális lapcsaládok újságírója a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. A zsurnaliszta Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvények és helyszínek mellett meglátogatta a pécsi vásárt, a zsinagógát, Bikalt, valamint holland művészekkel is találkozott a Nádor Galériában. A Persbureau GPD 10 regionális lapot ad ki Hollandiában, 1,7 millió előfizetővel rendelkezik, míg a Wegener Nieuwsmedia 7 regionális lap megjelentetéséért felelős, 2,5 millió fős olvasótáborral. A Pécs2010 témában készülő cikk idén június/július hónapokban jelenik meg Hollandiában.

Budapest fürdői a holland Plus Magazine-ban

A több mint 1 millió fős olvasótáborral rendelkező, igen népszerű holland szabadidős és életmód magazin májusi száma 7 oldalas cikkben foglalkozik a budapesti fürdőkkel, illetve a magyar fürdőkultúrával. A Plus Magazine újságírói korábban a Magyar Turizmus Zrt. Benelux képviseletének szervezésében jártak Magyarországon.

A fotókkal gazdagon illusztrált cikk bemutatja a Széchenyi és a Gellért fürdőt, az Aquaworld vízi birodalmat, tovább a Palatinus strandfürdőt, illetve az írás végén az olvasók hasznos tippeket szerezhetnek a magyar fővárosról.

(A teljes cikket csatoltan küldjük.)

Budapest az olasz internetezők legkedveltebb úti céljai között

A 2009. október és 2010. január közötti időszakban a www.google.it legnépszerűbb olasz nyelvű keresőn (olasz internetezők 88%-a használja) az összes utazással kapcsolatos kereséseket elemezve megfigyelhető, hogy jelentősen nőtt a keresések száma (+ 30 %). A külföldi Top desztinációk egyike Budapest, Bécs, Stockholm, Spanyolország, Párizs, Prága, New York, a Maldív-szigetek, London, Egyiptom, Kuba és Brazília mellett. Ezen kívül a magyar főváros az előkelő 3. helyett foglalja el New York és London után azon külföldi úti célok között, ahol a keresések száma a legnagyobb mértékben emelkedett. Budapest esetében a keresések száma 50%-kal nőtt.

A KSH statisztikai adatai is azt támasztják alá, hogy Magyarország népszerű desztináció az olasz vendégek körében. A legfrissebb, 2010. január-márciusi időszakra vonatkozó statisztikai adatok szerint, az olasz vendégek összesen 94.000 vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, ami 5%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

2010. május 18.

 


Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny

Meghosszabbított határidő: 2010. május 31.

A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny Szervező Bizottsága úgy döntött, hogy meghosszabbítja a versenybe való jelentkezés határidejét, 2010. május 31-ig. A megmérettetésre interneten keresztül lehet jelentkezni, a www.viragosmagyarorszag.hu honlapon. Ugyancsak itt tekinthető meg a versenyfelhívás és a jelentkezési feltételek, valamint a zsűrizési szempontok.

A Virágos Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái. 2010-ben a település főterének rendezettsége, növényekkel való díszítése, az épített környezettel való harmóniája kerül a középpontba. A legkimagaslóbb eredményt elért falu, illetve város képviselheti 2011-ben Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében (Entente Florale Europe). Az európai megmérettetésben 2010-ben Sopron Megyei Jogú Város és Lipót község indul.

A magyarországi zsűrizés június végén kezdődik és augusztusban fejeződik be. Az eredményhirdetésre várhatóan október elején kerül sor.

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A verseny megszervezését a minisztériumok, a szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. A versenyt a kezdetektől támogatja az Önkormányzati Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány és még számos civil szervezet.

Budapest, 2010. május 17.

További információk:             A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny Szervező Bizottsága

Pécsi Melinda titkár

Tel.: 488-8630

E-mail: pecsi@itthon.huForrás: http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=1074
© BTSZ Bt. 1997-2009 - Minden jog fenntartva