Ide gyűjtöttük össze azokat a hozzászólásokat, amelyek egy-egy többek által feltett kérdésre próbálnak választ adni. Örülnénk, ha az Olvasókönyvben az itteni témákra hivatkozva is bővítenétek a válaszokat, vagy új témákat javasolnátok.
Természetesen a bővebb információkat az adott ország bejáratától elérhető részletes útibeszámolókban találjátok!Témák (kattintással ugorhatsz)

Merre menjünk Görögországba? (Szerbián, Bulgárián, vagy Szerbián, Macedónián át)

Kell-e vízum Macedóniába?

Kompok Krétára

Tranzitszállás Görögország felé

Autópályák kikerülésével Görögországba

Felkészülés a török vendégmunkás csúcsra

Szerbiai autópályadíjak

Horvátországba - autópályán, egérutakon vagy Bosznia felé

Kell-e útlevél Horvátországba?

Külföldi vendégek bejelentkezése Horvátországban

Horvát kompok

Fizetés euróval, kártyával, pénzváltás, árfolyamok

Más autójával külföldre

Csónak szállítása tréleren külföldre

Internetezés külföldön - Korfu

Spejzoljunk-e a nyaraláshoz, fépanzió

Szállás lefoglalása előre

Üzemanyagárak Európában

Milyen benzínt tankoljunk?

Helyekről

Montenegro

Görögország - Platamonasz - Narancspart (Sarti közelében) - Parália - meduzák

Horvátország - Dubrovnik - Crikvenica - Rab-sziget - Plitvice

Szlovénia - Bled - Postojna

Egyéb - Miért kell a # az e-mail cím elé?

Merre menjünk Görögországba? (Szerbián, Bulgárián, vagy Szerbián, Macedónián át)


Mindenképpen járhatóbb kellemesebb és látványos is a Macedónián keresztül vezető út. Nekünk tavaly a be és kilépésen kívül semmilyen gondunk nem volt. Nekem tettszett is, gyors és zökkenőmentes volt.
Mi végig azon a főúton illetve autópályán mentünk ami végülis egy az egyben átszeli az országot. A belépésnél sem volt gond Macedóniában, a kilépésnél Görög felé ugyan mindkét irányban sokasodtak a vendég munkások, de abban a pillanatban hogy a nyaraló magyarok összejöttek 10-15 autóval, azonnal uj sávot nyitottak. Visszafelé meg soron kívül szolgálták ki a magyarokat.
Szerintem ne térj le a kisebb átkelő felé, én tavaly nem bántam meg hogy maradtam a fő helyeken. Azért persze az benne van hogy valami történik és egy kicsit beragad az ember, de ez megtörténhet a kisebb átkelőknél is. Nomeghát nyaralni megyünk nem versenyre, 1-2 óra nem hiszem hogy bárkit földhöz vág. Tavaly kifelé 15 óra, vissza 13 volt az út, és télleg nem siettünk. Többször is megálltunk, enni-inni meg pipilni, meg tankolni meg ilyenek és simán át tudtuk venni a szállást még világosban. Mi hajnal 4-kor indultunk, és így jól is jött ki minden. (Bobby - kastely@t-email.hu - 2006. Március 29.)

Roszketol- Keramotiig - Egy rövid leírást adok a 2006 márc. végén tett utazásomról otthonról, haza Thassos szigetére. megdöbbentem az ut gyorsaságán és zökkenőmentességén. vadonat új utak mindenho és sehol zargatás, vagy ellenőrizgetés. Este 6 kor hagytuk el a határt, megbántuk, hogy a tervezett dinár váltást nem tettük meg. A határnál drágább a hiv. váltás, és később nem akartunk letérni az útról. benzin tankolásnál, autópályadijjak fizetésénél hasraütő modon váltották a pénzt. Hátunk mögött dudálással jelezték igyekezzünk, ne a pénzünket guberáljuk. rendőr 2-szer állított meg. 1. 110 mentünk Belgrád előtt, a 80 helyett, 10 E-t a zsebbredúgó akcióval megusztuk,. 2. A kiégett lámpánkra figyelmeztetve mutatták . közeli benzinkútnál van szerviz. Mi tovább haladtunk hazáig, a fáradtságtól így sem úgy sem láttunk. éjszaka lévén forgalom 0, viszont a rendőrök szorgosan kint álltak az olvadt havas hideg éjszakában is. De mád mi is lesen voltunk. + szor álltunk meg fél fél órákra, mindig hivatalos centrumokkal kiépített parkolóknál. Minden modern és tiszta(új). A Macedon határnál már zordabb volt a határellenőrzés, de ott sem volt semmi fentakadás. Pedig egy teherautó szem. autó dugig rakva még ""apró csak számomra értékes" tilos holmikkal. simán tovább küldtek. a görögöket mindenkim ismeri, ott sem vacakol senki. A görög határ után huztunk bele a 140 be, addig 70-120 között ballagtunk. Reggel 3/4 6 ra Keramotiba voltunk a komphajóra várva. (Onodi Agnes - 2006. Április 19. - info@agnes-thassos.gr)

Steve leírása volt a térképünk Thessalonikiig. (Ezért nagy köszönet neki!!!!) Más térképet csak ezután nyitottunk ki, vesztünkre, mert az általunk beszerzett térképen (jónevű magyar könyv.v. kiadó) majdnem Igumenitsaig autópálya volt jelezve (2003 és 2004 es elkészülési határidővel), nos ezt az autópályát még jelenleg is építik és még fogják is 1-2 évig, ahogy a görög építkezési morált láttuk. Thessalonikitól-Grevennáig valóban szép az út, de aztán vége. /Tankolni érdemesebb még Thesszaloniki-nél, mert az autópálya mellett nem láttunk benzinkutat Grevennaig. / Ezután táblák jelzik Metsovo város ami felé kellett mennünk, ez az út viszont elég rögös. Rossz a minősége, keskeny és tele van szerpentinekkel. Mi lehet, hogy korán regel jártunk arra, de mással alig találkoztunk, csupán 1-2 munkagéppel és kecskepásztorokkal. A falvak között kiírt kilométereket lehet, hogy légvonalban mérték, mert a mi km óránk jóval többet mutatott. Végülis 4 óra alat legyürtük a kikötőig az utat, de igen fárasztó volt pláne a vége, mert Grevennától a folyamatos szerpentinek már fárasztóak voltak.
A komp út 1,5 órás Lefkimibe,, nekünk oda (2 felnőtt+2gyerek és 1 autó) 27,2 Euro volt, visszafelé 30,9 Euróba került a jegy (ekkor nagyobb kompon utaztunk.)
Összesen 25,5 órás utazásunk volt, ezt folyamatosan egy-egy rövidke pihenővel vezette le a férjem. (Minden elismerésem az övé) A határokon szinte sehol nem vártunk 5-10 percnél többet. Sehol nem néztek ét bennünket csak Mo-ra beérve nem akarták elhinni, hogy nem hoztunk alkoholt.
A sziget gyönyörű és azt hiszem egy hét alatt még autóval sem lehet mindenhová elmenni, mert annyi a látnivaló. Nagyon jól éreztük magunkat és még nem volt nagy tömeg a partokon sem. (az előszezon előnye)
Visszafelé a meteorákat is útbaejtettük, majd onnan Larissa felé kanyarodtunk és sokkal jobb volt az út mint amin odafelé mentünk, szóval érdemesebb Thessalonikitől-Katerini-Larissaig a partközelben lévő autópályán menni és csak utána bevágni magunk a görög szárazföld belseje felé. (Ildikó - 2005. június - zildikoka kukac freemail.hu)


Mindenképpen a Szeged-Belgrád-Nis-Szofia-Thessaloniki-Sarti útvonalat tudom ajálani. Részletes leírást Steve ill. az én leírásomban találsz. Szegedtől-Újvidék szakaszon nem tudom milyen a helyzet, utána autópálya van Nisig. Nis-től a határig gyönyörű de annál lassabb az út. A határtól Szofiáig igazi bolgár út van:D Szofia után már eléggé jó minőségű utak vannak. Tavaly júniusban Szofia után már több helyen építették az utat illetve egy hosszú szakaszon jó minőségben kátyú-mentesen volt.
Ráadás: Azért Bulgária, mert akkoriban amikor mi mentünk, akkoriban vízumot szedtek Macedóniában (Tyuk - 2006. Április 21. - tyuk@maffia.hu)


Korfun voltunk három hetet. Odafelé a Bulgárián át vezeto úton a szerb-bulgár határomn 8 azaz nyolc órát álltunk, majd a tök üres bulgár-görög határon csaknem egy eglszet. Visszafelé már lehettet Macedóniám át jönni.
A tiszta vezetési ido Korfu Bp-21 óra volt, a leghosszabb várakozás a határon 20 perc volt. A Görögök kifelé mint EU tagot eloreengedtek. Macedóniában az összesen 200 km-nyi útból vagy 140 autópálya, atöbi meg üres összesen 13 perc alatt értünk át az országon. (igaz visszafelé - akarom mondani Görögország felé péntek délután már rendes sor volt, de a 8 órás szerb-bolgárhoz képest sokkal kisebb). Az autópályadíj összesen 190 Denár (három részletben kell fizetni) kb 4€. A határon váltsatok. Villmámgyorsan épülnek az autópályák, de ez ne vezzesen könnyelmuségre: a trafipax itt is nemzeti sport, bár a bolgárokhoz képest vizesnyolcasok.
Szóval Macedónián keresztül bátran lehet menni, és Bugáriát egy életre el kel felejteni - már persze a Görög tranzit szempontjából. (Misi - mmuller@axelero.hu - 2005. Július 27.)


Mi voltunk párszor Görög országban és a román bulgár határt felejtsétek el mert nagy a bunözés és a rendorok is korruptak.Cigi nélkül ne induljatok el mert a rendoroket ezzel lehet lefizetni, sok álrendor is van és a határon ott vannak a maffiózok akik kikapták a férjem kezébol a pénzt és azt modták ok a testorök. Jugoszláviában nem lehet tankolni és vigyetek tartalék üzemanyagot magatokkal. Macedóniában sok a tarfipax ami ki van írva be kell tartani. Mindig olyan helyen tankoljatok ahol kamionok is megállnak, mert azoknak tuti jó üzemanyagot mernek csak adni, mert az rendszeresen arra jár és nem merik megkockáztatni, hogy rosszat adjanak nekik. Különben a rossz üzemanyag tönkreteszi a motort és nem tudtok hazajönni. (Valaki 2005. Július 30.)

Kedves "Valaki"! Mi k.b 1 hónappal ezelott jártunk Görögországban Szerbián és Bulgárián keresztül utaztunk, de az általad leírt esetek egyikével sem találkoztunk, sot útunkat biztonságosnak nevezném a kátyúkat leszámítva. Az igaz, hogy nagyon sok a rendor mérnek is rendesen, de aki betartja a szabályokat nem állítják meg, minket is visszaúton a magyar határ elott 10 km- rel mértek be éjfél körül, de már nem voltunk nálunk csak 800 dínár beérték ennyivel 1500 helyett, álrendorrel, útonállókkal sehol nem találkoztunk. Egy kellemetlen élményünk volt a szerb-bolgár határon kifogtuk a török vendégmunkásokat és kerek 3 órát vártunk- araszoltunk, de ha így jártok ti is, akkor azt javaslom, hogy a bal szélso sávba álljatok, mert az haladt a legjobban ( a végén több kezelohöz is beállhattok). De szerintem már arrafelé nem megy senki a Macedón-vízum eltörlése után. Szerbiában OMV kúton tankoltunk és nagyon készségesek voltak az ott dolgozók, üzemanyagot is jó minoségut adtak. Görögország csodálatos én ajánlom mindenkinek Sartit (nincs medúza, tiszta a tenger, igaz hullámverés az van boven, olyan mintha hullámmedencében fürödnétek), de mi jovore Polichronoba készülünk, már kinéztük ( nagyon pazar) Üdv mindenkinek! (Laguna - 2005. Augusztus 02.)


Vissza a témajegyzékhez >>

Kell-e vízum Macedóniába?

Nem kell.


Vissza a témajegyzékhez >>


Kompok Krétára

A görög - krétai - kompokkal kapcsolatban a legponotsabb adatokat a www.minoanlines.gr oldalon találod /angolul, németül, görögül/ Mivel nem irtad, hogy honnan akarsz indulni, illetve, hogy milyen járművel uatznál, milyen osztályon, igy elég nehéz pontos árat mondani?! Thasszalonikiből heti 3x indulnak hajók, Pireusból minden nap. Athénből a legolcsóbb... Az út Athéntől 12 óra, Thesszalonikiből 23. (Kaposi ákos - kaposiakos@freemail.hu)


Vissza a témajegyzékhez >>


Tranzitszállás

Bulgáriában Görögország felé

Mi tavaly a Steve által említett Blageovgrad utáni Monza hotelben aludtunk. Este 11-re értünk oda, felcsengettük őket, nagyon rendesek voltak, igaz semmi idegen nyelvet nem beszélnek, de néhány, oroszóráról megmaradt szóval meg mutogatással jól el voltunk. Tiszta szobák, fürdőszobák, egy kis éttermük van. 4 főre 45 eurót fizettünk /a 2 ágyas 35 euró volt/. Az autót beengedték a szomszédos autószervíz udvarára, zárt helyen volt éjszakára. (Vidinszkiné - ibolya@oszrt.hu - 2006. Május 19.)


Szerbiában, Macedóniában Görögország felé


Mi szinte mindíg az autóban alszunk Görögország felé menet (mert eléggé ad-hoc módon indulunk). Általában benzinkutak parkolójában szoktam megállni (amikor már nem látom az utat), de előfordult, hogy az út szélén álltunk meg pár órára (ezt azért senkinek sem javasolnám). Soha semmi problémánk nem volt (bár azért a parkoló biztonságosabb, nem véletlen, hogy a Németországból hazafelé tartó törökök is ott pihennek, alszanak). Macedóniában nem valószínű, hogy aludnotok kellene, mert 2-3 óra alatt átszelhető az ország. (Török László - #f.felho@utikalauz.hu - 2006. Május 28.)

Szerintem a legjobb megoldás ha már mindenképp aludni szeretnél valahol az Macedonia /mondjuk KUMANOVO, közvetlenől a határ utáni nagyobb város/. Egyrészt addigra már túl vagy 2 határon, másrészt odáig tényleg nem olyan nagy dolog levezetni. Innen pedig a célállomásod már nincs messze és ha jól időzited korán lent lehetsz a mac-görög határon. (kaposi ákos - #kaposiakos@freemail.hu - 2006. Július 07.)

Szerbiában Montenegro felé

Az a tippem hogy ne ereszkedjenek le Nova Városig. Uzice után fel a hegyre, a Zlatibor hegységbe és ott fenn (Partizanske Vode) van 50 különböző szálláslehetőség. Lehet válogatni. Minden izlésnek megfelelő hely van - sorakoznak a hotelek és motelek. Konkrétat nem tudok ajánlani, mert sosem aludtam ott.
A másik meg Nova Város előtt van. Kokin Brod-nál van egy nagy viztározó(?). Gyönyörü vidék, nagyon szép. Ott is található minden féle motel meg hotel, bármi. Meseszép az a nagy tó a sziklafalak között. De jobb lenne fenn a hegyen megállni, ott nagyobb a választék.
Nem kell félni sehol se, szerbia NEM veszélyes hely, lopásról se hallani, meg tamadásról végképp nem. A rendőrök csak annyira disznók mint máshol, büntetnek ha lemeszel a radarral . . .
Kizárólag Nándorfehérvár felé menjetek! A múltkor Újvidéknél átvágtam a Fruska Górán, és lementem Sabac felé a Tara nemzeti parkba, hát ne tudjátok meg hogy milyen rossz az út. Kész katasztrófa :-(Időben is rövidebb az autóúton. (Karácsonyi József - 2006. május 17.)


Vissza a témajegyzékhez >>

Autópályák kikerülésével Görögországba

Régebben, politikai okok (ált. háború) miatt rákényszerült az ember, hogy Szerbiát elkerülve jusson el Görögországba. Akkor több útvonalon is közlekedtünk (pl. komp vagy a ruszei híd), de ezeknél gyorsabb és olcsóbb volt az az útvonal, amit az alább említett leírásomban megtalálhattok.
Ma természetesen már eszembe sem jut arra menni (1-2 napi szállásdíjnak megfelelő összeg az autópálya költség). Lehet persze ilyen sportot űzni most is, de annyira hosszú lesz így az út, hogy az már szinte elviselhetetlen. Autópályán oda lehet érni 16-20 óra alatt (vezetési stílustól, napszaktól függően), autópályákat elkerülve nekem még nem sikerült 27 óránál rövidebb idő alatt odaérni. Amennyiben nem vettem el a kedved a kalandosabb úttól, olvasd el a Görögországról szóló útleírások közt lévő régebbi írásom:
http://www.utikalauz.hu/bulgaria/Torok_Laszlo_autoval_Romanian_Szerbian_at_Bulgariaba_Gorogorszagba-2004.html (Török László - 2006. Június 13.)


Esetleg Románián át Szerbiába:
1.A vaskapui híd 24 órában üzemel (amikor a Duna áradása miatt nem közlekednek a kompok, akkor mindenki erre megy :-(, akkor nagy a tömeg, egyébként kevesen vannak (voltak amikor mi ott jártunk).
Általában ingyenes az átkelés, néha fizettetnek valami környezetvédelmi díjat.
2. ki lehet kerülni Szerbiát, de tetemes plussz idővel (rosszak az utak, csak lassan lehet menni).
3. a kompok drágák, lassúak, meg korrupt vámosokkal jól ellátottak.
Ezért megy a többség a szerb, macedón autópályákon, utakon. (Török László - #f.felho@utikalauz.hu - 2006. Június 23.)


Többször voltunk már a szigeten, a mi útvonalunk: Arad-Temesvár-Orsova-Vaskapu (Turnu Severin ) román szakasz. Ez kb. 250 km, amiből mintegy 50 km hegyi szakasz. A Vaskapu után párszáz méterre van egy benzinkút, itt érdemes tankolni, az üzemanyag elég lesz a görögökig. A kilépés után szerb belépés Kladovónál, a Duna másik oldalán. Innen Negotin- Bregovo szakasz következik (81 km), majd belépés Bulgáriába -4 euró matrica+ 2 euró fertőtlénítés. Vidin kb 35 km, innen Montana- Szofia az útvonal - nem a legjobb. A körgyűrűből Kulata felé kell kilépni- innentől jó az út. A görög határig a Bg szakasz valamivel kevesebb mint 500 km. A görög belépés után a Seres-Drama-Kavala szakasz következik. Érdemes átautózni Kavalán, majd onnan Istanbul, illetve a repülőtér felé venni az irányt Keramoti-ig. A kikötőig a görög szakasz mintegy 160 km, az egész táv nem több ezer km-nél. A komp kb 20 euróba kerül és 40 percig tart. Thassos csaknem kör alakú sziget, kerülete szűk 100 km. A kikötőből kifelé jövet az első körforgalomnál kell eldönteni, hogy jobbra, azaz az É-i parton Ny-felé, vagy balra K ill. D-felé akarsz menni. Az első választásnál néhány km-re található egy kemping. melyben bungallók is vannak. A második választásnál Potos felé kell venni az irányt (tizenegynéhány km hegyi szakasz), majd Potos-nál balra lketérni a partszakaszra. Az öböl kb 3 km-es sekély, homokos partszakasszal rendelkezik, minden délután klassz hullámokkal. Közvetlenül a parton van egy szálloda és egy kemping is- bungallókkal, de vannak apartmanok is. A D-i részen a Pefkari, Limenaria szakasz a jó, amihez még 40 km-t kell megtenni. Itt is vannak apartmanok, az Albatrosnál vizisportokra van lehetőség. Ha egy éjszakát 35-40 euróban kalkulálsz, nagyot nem fogsz tévedni. (Lala - #tunderlalaoo@freemail.hu - 2006. július 6.)


Vissza a témajegyzékhez >>

Török vendégmunkás csúcs


Mit lehet tenni, ha valaki beletrafált a csúcsba:
1. Úgy időzíteni az utazást, hogy a nagyobb pihenők lehetőleg a határra, vagy az után essenek.
-Magyar-szerb határnál tessék előre menni! (mi uniósok vagyunk felkiáltással, aztán vagy átengednek, vagy visszaküldenek)
-Szerbiában lehetőleg csak tankoláskor megállni.
-Macedónián, mint villám átmenni (vagy Bulgáriában küzdeni a rendőrökkel)
2. Használni Kaposi Ákos leírását, főként az elkerülő határátkelő helyeket.
3. Sok-sok türelmet tartalékolni az útra. (Török László 2006. Június 13.)

Bővebben a 2006-os helyzetről >>


Vissza a témajegyzékhez >>


Szerbiai autópályadíjak:


Autópályadíjak - Link
http://www.amsj.co.yu/eng/prices.htm
A fenti weblapon a "Toll Prices for vehicles with foreign reg. plates" címszó alatt
találhatóak az aktuális autópálya díjak (dinar-ban). (Jules - gy_kovacs@freemail.hu 2006. Május 22.)


Vissza a témajegyzékhez >>


Horvátországba - autópályán, egérutakon vagy Bosznia felé


Egérutakon

A Zagreb - Karlovac úton az autópályát javaslom; lehet a pályán kívül is menni, ám ott sok az olyan apró falvacska, amit a mi térképünk nem is jelöl. Márpedig a sebesség ott is csak 50 km/h!
Karlovac - Gracac út (1-es főút) imitt-amott rosszabb minőségű, főleg a Plitvicei-tavak előtt van néhány olyan szakasz, amin érdemes odafigyelni. De csak a lakott területen belül. Az út viszonylag széles, kb olyan, mint a 4-es, v a 3-as út; mi Splitből jöttünk rajta Karlovacig, kb 4-4,5 óra volt (pihenőkkel). Sok bosnyák kamion is jár rajta, és háááát, a vezetési kultúrájuk azért hagy maga után kívánnivalót :) - de ha felkészülsz rájuk, akkor nem érhet gond. Amúgy nagyon szép tájakon visz keresztül.
Az aktuális pályadíjat nem tudom, de olcsóbban kijössz, hiszen nem visz olyan meredek szakaszokon, mint a pálya; 110-nél nem nagyon fogsz gyorsabban menni (vannak rendőrök, amelyet a szembejövők villogással jeleznek; érdemes ügyelni a sebességre).
Gracac után viszont én azt ajánlanám, hogy menjetek tovább az 1-esen Kninig, majd ott Sibenik fele forduljatok a 33-asra. Ez is széles út (nem úgy, mint a mellékutak, mert azok irtó keskenyek), nagy is rajta a forgalom, de nem vészes. Sibeniknél pedig forduljatok a 8-asra; Zadar, vagy Vodice is ki van írva; ám elég nehéz megtalálni a lehajtót. Az nem zavarjon, hogy be kell menni egy kicsit Sibenikbe is.
Sibenik után a 8-as jó minőségű, széles út, ráadásul van ott egy állati nagy híd is, amiről csodás kilátás nyílik a tengerre. Remélem tudtam valamit segíteni! Jó utat! (Balázs - 2005. Július 03.)

Bosznián át

Az idén még nem jártunk arra. Tavaly minden ok volt. Rendőrök sok helyen vannak, tapasztalataim alapján ott mérnek ahol táblával jelzett korlátozás van. A lakott települések végét sok helyen elfelejtik jelezni. Egyre több benzinkút épül, szinte gombamód szaporodnak. Mostár mellett van egy nagyon szépen karbantartott, tiszta mosdós, nagy benzinkút. Mi mindig ott tankolunk, euróval is lehet fizetni és abban is adnak vissza. Az utakon a nappali közlekedést ajánlom. A Peljesac félszigeten Orebicig is a nappali közlekedést ajánlom. Sok helyen szűk az út és sötétben nem látni mekkora jármű jön, és általában nagyok jönnek, és rendesen átlógnak. A kompnál mivel eléggé kicsi és az utóbbi időben érezhetően megnőtt a forgalom, néha 2-3 fordulót kell várni és kb. óránként jár.
Egyébként mi Szegedről, Udvar-Eszék-Zenica-Sarajevo-Mostar útvonalon közelitjük meg Korculát évek óta. Egyszer büntettek meg 15 euróra /zsebbe/, elbambultam és 40 helyett 70-nel nyomtam. (Orbán Csaba - 2005. Június 13.)


Vissza a témajegyzékhez >>


Kell-e útlevél Horvátországba?

A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal, ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt is, beutazhatnak Horvátországba. E rendelkezés nem vonatkozik az ideiglenes személyi igazolványokra. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve. ... A horvát határőrség -függetlenül az úti-okmány érvényességi határidejének lejártától - nem gátolja meg a belépést, amennyiben a tartózkodás nem haladja meg az útlevél érvényességi határidejének lejártát. (Max 90 nap - a szerk.)
A horvát rendelkezések szerint a beutazó külföldinek 100 euró/nap fedezettel kell rendelkeznie. Amennyiben a külföldi horvátországi természetes vagy jogi személy által hitelesített meghívólevéllel, szállásfoglalással vagy hasonló irattal rendelkezik, elegendő 50 euró/nap fedezetet bemutatni. Az anyagi eszközök meglétének bizonyítékaként elfogadnak hitelkártyát, bankkártyát, banki igazolást, csekket és más bizonyítékot is, amelyekből megállapítható az anyagi feltételek megléte. (a zágrábi magyar nagykövetség információi)

Kell-e útlevél a Horvátországot átvágó boszniai terület határain?

A Neumnál lévő rövid boszniai sávon is át lehet utazni magyar személyi igazolvánnyal. A szarajevói Magyar Konzulátus konzuljától 2006. március 13-án az alábbi választ kaptuk ezzel kapcsolatos kérdésünkre: "...az itteni Külügyminisztérium illetékes részlegétől a kérdéssel kapcsolatban azt a felvilágosítást kaptam, hogy EU állampolgároktól el kell hogy fogadják a személyi igazolványt. Nos, amennyiben mégis probléma lépne fel, akkor kérem értesíteni a szarajevói Magyar Konzulátust" (Magyar Nagykövetség Konzuli Részlege Szarajevó, Safvetbega Basagica 58/A, Tel: 033/ 238 512, 238 513, Fax: 033/ 218 685)


Vissza a témajegyzékhez >>


Külföldi vendégek bejelentkezése Horvátországban

A horvát turisztikai tájékoztató szerint: "Ha valaki nem kereskedelmi szálláshelyen van elszállásolva - illetve a szállásadója nem jelenti be -, akkor személyes kötelessége 24 órán belül bejelentkezni a legközelebbi rendőrőrsön, vagy rendőrkapitányságon".
Tehát normális esetben a kereskedelmi szálláshelyen eleve a szálláshely jelent be, sőt többnyire ez a helyzet a fizetős magánszálláshelyen is. Ha valaki meg akarja nyugtatni a lelkiismeretét, akkor mindig kérdezze meg a szállásadótól, hogy ki intézi az ő bejelentését. Ha a szállásadó magára vállalja - amit biztosra vehet -, akkor jóhiszemű vendégként ne foglalkozzon többet a kérdéssel.
(A nem normális eset, a feketén üzletelők elfogása nem a vendég dolga. Az ilyen problémákat oldja meg a horvát adóhatóság. Ha egy magyar vendég odatalálhat egy "illegálisan működő szálláskiadóhoz", akkor az ottani hatóság is megtalálhatja - ha akarja. Ne a vendégtől várják a feljelentést. (Még ha jutalékot adnának.:)) Egyébként meg hatóság legyen a talpán, aki ebben a személyi igazolvánnyal utazós világban rábizonyítja valakire, hogy már több napja ott van bejelentés nélkül. Ha csak nem ez a céljuk. (a szerk.))


Vissza a témajegyzékhez >>

Horvát kompok

Horváth Attila - 2006. Április 26. - ates@chello.hu
Komp-JadrolinlijaTöbbször voltunk Horvátországban és használtunk helyi kompot és mindig meglepetés volt az viteldíj.Általában szájhagyomány útján terjedt vagy ha esetleg a neten találtam árakat azok régiek voltak. Szerintem szépem frissítették a Jadrolinija honlapját és az árak is korrekt módon vannak jelezve 2006.06.13-ig és több nyelven. A főszezon előtt érdemes felkeresni a honlapot:
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?lang=1


Vissza a témajegyzékhez >>


Fizetés euróval, kártyával, pénzváltás


Azt tudom mondani, hogy Görögországig végig lehet menni euroval, de Szerbiában komoly százalékot vonnak ha euroval fizet valaki, Macedoniában pedig egyszerűen átverik, vagy legalábbis megpróbálják. Egyébként mindkét országban elfogadott fizetőeszköz, tehát háborogni nem fognak miatta. Szerintem amennyi időt lehet ezzel nyerni, annál több pénzt lehet veszteni... (Kaposi Ákos - kaposiakos kukac freemail.hu - 2006. Május 06.)

Macedóniában a kapuknál elfogadják az eurót is. DE hasraütésszerű az árfolyam, ami szerint számolnak. Abban az esetben ha nem tudod másra költeni az euródat, hagyd ott nekik (én nem tenném :-) ). Pár perc a pénzváltás a határon, szerintem ennyit megér. (Az autópályadíj oda-vissza euróban fizetve15-20 euró is lehet. Denárban fizetve (euróra konvertálva) kb. 6-7 euró. A különbözetből én inkább vacsoráznék egyet egy görög tavernában.) (Török László - #f.felho@utikalauz.hu - 2006. Július 12.)


1. Szerbia, tankolás bankkártyával: én az OMV kutaknál VISA, EC/MC kártya elfogadásról tudok (a lényeg, hogy elektronikus fizetésre alkalmas legyen a kártya), más kutaknál is lehet kártyával fizetni, de nem mindenütt (kicsit kellemetlen állandóan megállni és kérdezgetni).
2. pénzváltás: dinar: a határ szerb oldalán eurot dínárra (mert ez jár a legkisebb veszteséggel). Mai árakon 25 euro elég lenne egy útra, odafelé, de nekem mindíg csak 10, 20 eurosaim vannak, így 30-t váltok. (a pénzváltó a (röszkei) határon van. Elhagyod a szerb ellenőrzést, közvetlenül ott lesz egy parkoló, jobb oldalon speditőr cégek és pénzváltók, bal oldalon (azt hiszem) egy étterem, és ebben a 24 órás működésű pénzváltó - ez közben elavult, egy bekezdéssel lejjebb olvasható Török László új információja!)
denár: a határ macedon oldalán, a visszafelé (szerbia felé) tartó oldalon van egy pénzváltó. Itt 10 eurot kell 600 denárra váltani. Ez oda, vissza elég lesz az autópálya díjra és még marad is belőle. ((Török László - #f.felho@utikalauz.hu - 2006. Július 11.)

A frissített információ:
Az új határátkelő (szerb-magyar - a szerk.) megváltoztatta az egész pénzváltási mechanizmust. Az M5-ös már a határig ér, a túloldalon pedig én ne találtam pénzváltót. Az egyik fuvarszervező irodában azt mondták, hogy kb. 2 km-re van pénzváltó (az nincs csak egy MOL kút) Ott is lehet vásárlás fejében pénzt váltani (feketén), de jobb elmenni az úton Feketic-ig, és ott a Roadstar motel melletti ELP benzinkút shopjában működik egy 24 órán át nyitva levő (hivatalos) pénzváltó (az út jobb oldalán van). Én is ott váltottam, az első fizető kapu csak jóval később jön. (Török László - #f.felho@utikalauz.hu - 2006. Augusztus 31.)

Bosznia-Hercegovinában a boltok többségében, szállodában, vendéglőben gond nélkül lehet euróval fizetni. (1 euró 2 helyi márkát ér.) Természetesen mindenhol illik előre megkérdezni, és ha lehet ne akarj túlságosan nagy címlettel fizetni, mert akkor már rosszul járnak. Az igazi váltási arány ugyanis 1:1,98 lenne.)
A korábbi tapasztalataimat már most is olvashatod, ha megeresed a 2004-es utazásomról írt sorozatot a kalauz boszniai fejezeténél. A múltheti élményekről talán már holnap fel tudok tenni egy gyors beszámolót. (a szerkesztő - #szerkeszto@utikalauz.hu - 2006. Július 13.)


A horvát autópályán az euróval történő kp. fizetésnél nagyon észnél lkell lenni! A Rijeka-Zagrab közti szakaszon a 10 eurosból visszaadtak egy marék aprót kunában. Mögöttünk torlódott a sor, indulni kellett, így már a pályán voltunk, mire nejemnek sikerült összeszámolni a visszajárót. Rendesen átvertek. (Kovalcsik András - #kortarsbt@freemail.hu - 2006. Szeptember 04.)

Ha tehetitek, a horvát autópálya fizető kapuinál fizessetek kártyával, vagy előre számoljátok ki az egyes szakaszokra járó díjakat kunában, mert 2006. nyarán több másutazó is arról tájékoztatott bennünket, hogy a fizető kapuknál becsapták őket. Mivel a hosszú sor miatt nem mertek a visszajáró számolásával bíbelődni, csak utólag derült ki, hogy jóval kevesebbet kaptak vissza annál, mint ami járt volna. Különösen eurós fizetésnél fordultak elő csalások. Később már nem lehet mit tenni, mert itt a pénztártól való távozás után vissza sem lehet menni. Tapasztalatból tudjuk, hogy a pénztárosok pillanatokon belül korrigálják az összeget, ha látják, hogy az autós nem hagyja magát becsapni. Legfeljebb kicsit morcosan néznek. Szóval, ha nincs más lehetőség, számoljátok meg helyben a visszajárót. Ettől nem lesz sokkal hosszabb a dugó. (a szerkesztő - #szerkeszto@utikalauz.hu - 2006. Szeptember 04.)

 

Miért érdemes kártyával fizetni?

Szerbiában bankkártyával azért érdemesebb fizetni, mert egyrészt nem kell a kp-t magunkkal vinni, másrészt Szerbiában a benzinkútnál csak dínárral lehetne fizetni (lásd Szekeres István leírását a főoldalon), ezért a dupla pénzváltásból keletkező veszteségnél messze előnyösebb a bankkártyás VÁSÁRLÁS (nem a pénzfelvétel, az más tészta), hisz ilyenkor a bankunk nem valuta eladási, hanem deviza eladási (kedvezőbb árfolyamon számol) és plusz költség NEM terheli a tranzakciót. Pl. tegnap TESCO-ban 286 Ft körül volt az Euro, ha ugyanakkor bankkártyával vásárolok, akkor 282 Ft-ért kaptam volna, ma pedig már csak 278,5-et kellene fizetnem 1 euroért. Egy-egy tankolás átlag 30-40 eurós tétel, ezen akár 300-400 Ft-ot is spórolhat az ember (természetesen az árfolyam emelkedése esetén veszíthet is, de ezt a kényelem számlájára írhatjuk). Akit bővebben érdekel az nézze meg a bankkártyáját kibocsájtó intézet honlapján a kondíciós listákat, illetve az árfolyamokat... (Török László - #f.felho@utikalauz.hu - 2006. Július 11.)

Mi Horvátországban az autópályán, a kompnál és a benzínkútnál használtuk a bankkártyát. Az sms-ben megkapott értesítés szerint a rendszer mindegyik esetben kedvezőbben váltotta a forintot kunára, mint az itthoni árfolyam volt. (Ráadásul akkor már csak kint tudtunk volna váltani sokkal rosszabb árfolyamon.) Ha minden jól meg, ez éppen olyan vásárlásnak számít, mint az itthoniak, így utólag jutalékot már nem tesznek rá. Remélem. Tehát szerintem is érdemes kártyát használni a nagyobb fizetéseknél. Az autópályán egyébként néhány másodperc alatt lezajlik a fizetés vele. Valami villámgyors rendszerrel kapcsolódhatnak a hálózathoz. (a szerkeszto - #szerkeszto@utikalauz.hu - 2006. Július 10.)

Én tavaly nagyon sokat használtam a VISA karit a görögbe vezető úton és persze Görögben is. Majd mikor megkaptam a havi számlakivonatot, én lepődtem meg a legjobban hogy milyen frankón váltották az Eurót akár a szerb dínárhoz, akár a Mac denárhoz, vagy éppen görögben a forinthoz képest. Lényegesen a pénzváltók alatti árakon dolgozik a VISA. Nekem Citi bankos van. Én idén is csak annyi aprót fiszek helyi valutákban amennyit feltétlen muszálj. (Bobby - #kastsec@yahoo.com - 2006. Május 04.)

Valutaárfolyamok több oldalról

A kalauz címoldalán lévő valutaváltó nekem 3,3 forintot adott ki a szerb dinárral. Ez a középárfolyam, ami az eladásnál 2-3 százalékkal drágább lehet. (szerkesztő - #szerkeszto@utikalauz.hu - 2006. Július 10.)


Megkérdeztem Szegeden a Pénzváltót (Exclusive Best Change-Praktiker áruház mellett és a TESCO-ban) Jelenleg 3,96 Ft-ert lehet vásárolni szerb dínárt. (Tóth Tamás - #tomi66@freemail.hu - 2006. Július 10.)


A múlt héten jártunk Szabadkán, Euro-t átváltva (1 EUR=86,80 volt a legjobb) 3,3Ft=1 Dínár, bankkártyás fizetésnél ez az arány jobb, 3,27-ben jött ki. Csak annyi Eurót válts át a röszkei határ túloldalán (ott 1 EUR = 86,4), amennyi az útdílhoz szükséges, tankolásnál bakkártyával fizess! Mi a szupermarketekben is azzal fizetünk , semmi gond nincs vele! (Ági - #szabo@webmail.hu - 2006. Július 10.)


Vissza a témajegyzékhez >>


Más autójával külföldre

Az elmúlt években többen is használtak gond nélkül céges kocsival való külföldre utazáshoz egy Deli László által ajánlott magyar, angol, német nyomtatványt, az autóklub által adott "hivatalos" igazolás házilag barkácsolt változatát. Ha teljesen biztosra akartok menni, a közjegyző jó ötlennek tűnik, de ehhez talán kellene egy hivatalos fordítás is. Hisz nélküle akár a legutolsó kocsimosásról készült számlának, vagy oltási igazolványnak tünhet a papír egy magyarul nem tudó embernek. Minden igazolás annyit ér, amennyire komolyan veszik.
http://www.utikalauz.hu/egyeb/ceges_autoval_kulfoldre.html

Azt javaslom, hogy az autóklubos meghatalmazást váltsák ki (jelen kell legyen a meghatalmazó és a meghatalmazott is és útlevél ill. szig.), de lehet kapni nyomtatványboltban meghatalmazás nyomtatványt, de az előző sokkal "hivatalosabb" és 5 nyelvű.
http://www.autoklub.hu/index.php?md=62
(Kozma Ákos - #ulti@007.hu - 2006. Június 24.)


Vissza a témajegyzékhez >>

Csónak szállítása tréleren külföldre

Amennyiben van adás-vételid a csónakodhoz -vagy bármilyen iratod amivel igazolod, hogy a Te tulajdonodat képezi /számla, stb/ - nem lehet semmilyen gond a határátlépésnél. /elvileg.../ (Kaposi Ákos - 2006. június 11.)


Vissza a témajegyzékhez >>


Internetezés külföldön - Korfu

Azt biztosan tudom hogy Korfu, Messongiban a Gallini apartmanház aljában vagy egy görög utazási iroda, a Personal tours irodája, ott lehet /nem tudom a díját/ euróval fizetve netezni. Mi abban a házban nyaraltunk tavaly. (vidinszkiné - #ibolya@oszrt.hu - 2006. Május 29.)


Vissza a témajegyzékhez >>


Spejzoljunk-e a nyaraláshoz, fépanzió

2004 nyaran horvatorszagba utaztunk Letenyenel hagytuk el az orszagot a horvat vamos ronda es udvariatlan volt 400 kuna buntetest fizetunk mert 2 kg fagyasztott borju hus volt a hutotaskaba. Visza akart forditani ,hogy magyar oldalon dobjuk ki a hust legalabb 30 percet varakoztunk mig kikonyorogtuk, hogy legalabb a hust ne dobjuk el ez vonatkozott minden hus keszitmenyre ami nyers fagyasztott alapotban volt ,vegul kifizetuk a buntetest es nagynehezen egy masik vamos elengedet (maci - 2005. Június 25.)

Mi, amikor ott voltunk Vrasna melett Asprovaltán,pakoltunk minden enni innivalót h majd jól önellátunk.
Aztán első nap ugye szétnézés,étterem pizza 14 Eur,hát ezt bekaptuk,másnap már 2Eur ért is tudtunk pizzázni.Szintén első nap üdítő 0,5 L 600!Ft volt,nem érdekelt,csak azonnal hideget tudjak inni. Szal 2 nap alatt kitapasztalod mit hol nem szabad venni,és utána szint e itthoni árakon élsz.Azt hiszem Vrasnán vagy a következő Stavroson vagy a köztük lévő úton van 1 Lidl áruház,mi oda jártunk mindig . Meg a giros a giros a giros a giros!!! Szóval nem kell aggódni,nem fogtok elcsúszni költőpénzel ha lekésítek a befizetett vacsit. - (Jani - #birinyij@freemail.hu - 2006. Június 15.)

Szerintem kár befizetni a félpanziót, mert ez mindig csak időbeli kötöttséggel és drágasággal jár. Sokkal olcsóbban meg lehet oldani az étkezést ( nem beszélve a szállásról), ha egyénileg gondoskodtok magatokról. A Vrasnai éttermi árak szerintem nemsokkal drágábbak (2005. 07. élmény) mint Mo-n, de ezt itthon ezidő alatt úgyis elköltenétek. A félpanzióval szemben viszont azt eszitek amit megkívántok, nem azt amit adnak, és nem akkor amikor kötelező.
A Jani által írt LIDL áruházat én is javaslom mert sokminden kapható a SUPERMARKETEK-nél jobb áron. ( korall - #diana.sarlos@posta.ws - 2006. Június 18.)


Vissza a témajegyzékhez >>


Szállás lefoglalása előre

Én még sose foglaltam szállást Paralián, mindig találtam. Évek óta Ol. Beachre járunk (ami szerintem jobb mint Parália, át lehet sétálni pár perc alatt,vagy kocsival) 2x voltunk egy véletlenül kiválasztott apartmanban, de tavaly már betelt mire odaértünk, de a tulaj este 1/2 tízkor addig járt velünk ide-oda míg szállást nem szerzett és szabadkozott, hogyha szólunk foglalta volna a "helyünket".
Úgyhogy bátran vágjál bele de ha címed van foglald le előre. ( DELI L. - #delil@freemail.hu - 2006. Június 27.)


Ahogy Kati is irta, szinte minden telpülésnél van kinn néhány szállást kináló, de általában 8- után és valamikor délután feladják (kb. mint nálunk a Balatonon, legalábbis 2000-ben az Északi parton láttam hasonlót). Valószinüleg vasárnap, föleg délelött viszont nem lesznek kint. Elég vallásosak, ilyenkor a templom a föbb programjuk. Mi esete 6:30 körül Makarskában álltunk meg (hétköznap) és még elég sokan kinálgattak szobát olyan 10 EU-/nap áron. Mivel apartman kellet inkább bementem a legközelebbi utazási irodába (minden nagyobb helységben van legalább egy) ahol 30-..50 EU/nap áruakból lehetett válogatni, az árak már az adót is tartalmazták. Viszont elözö évben az Isztrián este 8kor már nem sikerült egy napra szállást találnunk (egy hétre még lett volna), igy a félsziget belsejében egy motel szerüséggel be kellett érni. (Molnár F. - #info.mf@chello.hu - 2006. Június 28.)


Vissza a témajegyzékhez >>


Üzemanyagárak Európában


Egy oldal, ahol elméletileg naprakész üzemanyagárak vannak egész európából
http://www.amzs.si/?podrocje=18
(mikubá #mikuba@freemail.hu - 2006. Augusztus 29.)


Vissza a témajegyzékhez >>


Milyen benzínt tankoljunk Szerbiában?

Közben egy másik fórumon megkaptam a benzinek minőségére utaló választ. Íme: "A szerbiai kutakon MB es BMB neven fut ket kulonbozo 95-os, ebbol a BMB az olommentes (zold kutfej, Bezolovni Motor Benzin). Az MB ólmozott! Felejtsétek el. Dizelből alacsony kéntartlmú EuroDizel ill. a hagyományos D2 dízel van." (Bobby - #kastsec@yahoo.com - 2006. Június 22. )


Vissza a témajegyzékhez >>

Helyek


Montenegro


Montenegro nagyon szép hely. Mi tavaly voltunk ott, minden megvan, amire szükség lehet. Kempingekből nem valami gazdag a kínálat, annál több választási lehetősék kínálkozik a privát szállásokból. A boltok viszonylag jól el vannak látva, keress nagyobb üzleteket, vagy a városi piacokat. Mi bejártuk az egész partot, minél délebben voltunk, annál jobban érződött az albán hatás. Ott bizony a piacon az amúgy nagyon finom ömlesztett sajtokról előbb a legyeket hajtotta el az eladó, majd szivélyesen kínálgatta, vagy a füstölt húsokat egy aztalról árusította a legyektől hemzsegő nyers halakkal. Hát bizony meg kell találni a számunkra megfelelő helyet és van ott minden. Fönt északon más a helyzet, hasonló a Horvátországhoz, tapasztalataink alapján olcsóbb. Lényegében ez nem drága ország, én biztosan csak vésztartalékot vinnék magammal. (sanyi - 2006. Április 30.)


Vissza a témajegyzékhez >>

Görögország


Platamonasz

Platamonasz - Röviden: Kisebb tengerparti halászfalu, saját kikötovel. Tengerparton fut a fo utcája, foként itt vannak a tavernák, boltok. Tengerpart: kavicsos, gyorsan mélyülo. Délután, szieszta idején a boltok itt ZÁRVA vannak!!!! ) Alapvetoen kellemes volt az ott töltött ido, csak a kavicsos part zavart kicsit, de autóval van rá megoldás! (Török László - f.felho@freestart.hu - 2005. Július 24. )


Vissza a témajegyzékhez >>


Narancspart (Sarti közelében)


Én voltam a narancsparton tavaly, és nagyon nem tetszett. tele van szeméttel, és a nagy része nudista részböl áll. vagyis inkább ugy fogalmaznék hogy elég sok lógó...tal és másokkal találkozni (horvát andrás -#kozma.mario@gmail.com - 2006. Július 08.)

Vissza a témajegyzékhez >>


Parália - meduzák

Parálián javaslom a Cocos bárnál levő strandot (itt van esténként a legnagyobb DISCO), igaz, az üdülőfalu északi szélén van, de ott nagyon tiszta, hínármentes a strand, és még délután is találsz helyet a parton, nem is keveset! A belső stégekkel határolt strand iszonyúan zsúfolt, 11 körül már törölközőnyi hely sincs a parton. Vacsorázni pedig a kikötő környékét, ott elég tágas Tavernák is vannak, a templom körül kisebb adagokat adnak, néha még többért is, és elég szűkösen lehet elférni. (Agi - Paralia - #szabo@webmail.hu - 2006. Július 10.)


Utazási iroda által foglaltunk szállást - hát nem kellett volna - a tengertől 1 km, a sétálóutcáktól legalább 3 km volt a távolság. Ha házak között lett volna a séta, akkor talán nem tünt volna távolságnak , de a kopár prérin a birkák között kellett lesétálni a partra. A PART : hát rémálom. 7 éves kisfiammal mentünk és első nap délután a vizben már összetalálkoztunk egy hatalmas medúzával. ... Már nagyon sok helyen voltunk Görögországban de sehol nem találkoztunk ezekkel a lényekkel. A gyerekem persze közölte, hogy " Ő ebbe a vizbe ugyan bele nem megy" fél ugyanis a medúzától - nem csak ő hanem én is - egy jót nem tudtunk uszni, labdázni, mert állandóan azt figyeltük mikor csip meg bennünket. Koszos piszkos a part, tele tengeri füvel. Nem lehet egy jót sétálni mert állandóan a lábad alá kell nézni a homokba, hogy mibe lépsz bele. Az élelmiszer árak a csillagokat verik /pl. szezonban 1 l tej 1,5 Euró szezonon kivül 0,4 Euró/. Az appartmann maga és a tulaj egy tünemény - tiszta, rendes stb. (dania - #autolock@vnet.hu - 2006. Június 28.)


A görög tengerekben mindíg is élénk volt a vízi élet (még ott is lehet állatokkal találkozni, ahol az emberek tömegével vannak a vízben), ezért nem kell meglepődni attól, hogy partközelbe sodródnak, úsznak a medúzák. Mi (már 14 éve majd minden évben eltöltünk ott 2 hetet) szinte minden évben találkozunk hol több-hol kevesebb medúzával. El lehet őket kerülni, nekem legalábbis sikerült. Ha mégis megcsípne valakit, akkor ecetes-vizes lemosás ajánlott (az ecet hűsíti a bőrt). A csípés hatására megjelenő bőrpír és viszkető érzés pár óra alatt nyomtalanul elmúlik. Egyébként a tenger eme kellemetlen, de igen szép (legalábbis a vízben szép) állataival nem csak Paralián, hanem szinte bárhol lehet találkozni (időjárás függő). (Török László - #f.felho@utikalauz.hu - 2006. Június 29.)

 

Vissza a témajegyzékhez >>

Horvátország

Dubrovnik

Dubrovnik (Dubrava=liget), régi nevén Raguza nevezetességei: Pile-kapu,Onofrio kút, Dominikánus templom és kolostor, Revelin, Akvárium és tengerészeti múzeum, A székesegyház, A rektorpalota, Placa, Hirtelen ennyit tudok, a város elég drága.(Kovacs - 2005. Július 04.)

Vissza a témajegyzékhez >>


Crikvenica

Crikvenica - Szuper hely.Van homokos es kavicsos partja is . A sétálo utcain nagy nyüzsgés.
Egyébként kb:550 km -BP-től. Végig autopálya az utolso 40km tengerperti ill hegyi ut!! (gyurko - 2006. Április 06. - gyurec@tvn.hu)

Vissza a témajegyzékhez >>


Rab-sziget

Rab szigeten minden képpen Lopart javasolom főhadiszállásnak (eddig háromszor voltunk itt most 5 éves gyermekünkkel, s volt szerencsénk a világban már néhány helyen megfordulni, tehát összehasonlítási alap tán van). Ezen belül én személy szerint a Hotel San Marino szolgáltatásait istenítem. Gyönyörű park, minden este gyerek fárasztó foglalkozás az étterem teraszán, akár 130 E Ft körül félpanzióval - 3 fős családra értendő, egy 12 év alatti gyermek esetén (a 2. gyermek 50% kedvezmény) büfé rendszer reggel-este étel, ital, jó lét. (Veli Mel szárny csak **, de normális, tiszta, kis terasszal a tengerre esti borozgatáshoz :o)). A full board 2006-ban 56 euró fejenként/1hét. Amit bőven leettünk, leittunk sörben üdítőben, megettünk gyümölcsben és fagyiban, ha a helyi "éttermi" árakat tekintjük (szolíd evés kis sűtthal, v. csevap + egy ital 2-3 EFt/fő és akkor még kőmégízű, no vitamin, no zőccség, gyerek nyafog, hogy nem ízlik, meg fagyi). "Éttermi" értsd: parti sütödéknél azért ennyi, mert nem kell elvonszolnod a víz mellől magad, a "városban" meg azért, mert a szervír: tehát tényleg éttermi ellátás.
Ha akarod nyüzsis hely (kemping környéki rész és a nagy öböl-finom homokkal!), ha akarod szolídabb, de még infrastruktúrával ellátott a kikötő mögötti rész (itt már azért úszhat a felnőtt is egy jót sok gyaloglás nélkül is és még a gyerek sem fullad bele feltétlen), vagy irány a túra, bringázás nem túl jó idő esetére: a lehetőség szinte korlátlan (jól kiépített, jelzett túra útvonalak). A szállótól 500 m-en belül "magad maradsz" augusztusban is. Kevesen vállalják fel ezt a fajta "gyűrődést", de megéri: gyönyörű panoráma lépten-nyomon, érdekes erdők, növények, bogarak (Ennyi kabócát, botsásákát és piros-kék újjnyi méretű sáskát még nem láttam egy négyzetméteren! Gyermekem el volt bűvölve:o)))).
A túráért kárpótolhat, ha ezt szereted, a teljes infrastruktúra nélküli, kevés emberes, "elhagyatott" homokos öblök. Tipp a tumultus elkerülésére a kompnál: egy-két éjszakát aludj a kempingben Lopárban (cca.: 20 euró/éjj kocsi-sátor-ámbörök), azaz egy-két nappal előzd meg a turnusváltást! (Apci - 2006. Május 20.)

Vissza a témajegyzékhez >>


Plitvice

Gyönyőrű hely a Plitvicei-tavak! A saját tapasztalatom a következő: Éjszakai vezetéssel (én szeretek!) elég gyorsan odajutottunk, még nyitás előtt. Így volt hely a parkolóban árnyékos helyen. A belépő most kb.: 4000,-Ft fejenként. (15 főtől van csoportos kedvezmény egy kis leleménnyel kilehet használni.) Reggel 8-tól délután 5-ig van nyitva. A látnivalók végigjárásához kell minimum 5-6 óra. Tehát a vízesések után van idő még nyugodtan lejutni a tengerhez. Novigrad, Pag, Zadar, Sibenik és ezek környékén böven van szálláslehetőség. És onnan még van lehetőség más helyek könnyebb megközelítéséhez. Krka, Paklenica stb.
Szerintem, ha bírod az éjszakázást az úton, akkor ez lehet egy megoldás számotokra.
Ezt még nézd meg:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/page.aspx?pageID=115&lan=en
http://www.marinadalmacija.hr/parkovi.htm
(Szaja - #szaja@vipmail.hu - 2006. Július 03.)

Vissza a témajegyzékhez >>


Szlovénia

Bled

RKata (#r.k@freemail.hu ) írta az indexen - " .. Mi két éve a Camping Bled-ben sátoroztunk, nagyon színvonalas, tiszta, jól ellátott kemping. Ilyentájt, június elején voltunk, akkor egyáltalán nem volt zsúfolt. .. "
http://www.camping-bled.com/ang/predstavitev.html
(Kozma Ákos - #ulti@007.hu - 2006. Július 06.)

Bledben töltöttünk pár napot,a szoba ablaka a tóra nézett. Reggel pára lebegett a tó felett.Véletlenül elkaptam azt a pár másodpercet,amikor a felkelő nap csak a szigetet és a templomot világította meg.Szinte úszott a sziget és az egyszerű templom ragyogott a párás,ködös levegőben. Filmeztem és fényképeztem is,de a valóságot és a hangulatát egyik sem tudta visszaadni .Ezt érezni kell! (apc - 2006. Április 18.)

Vissza a témajegyzékhez >>


Postojna
A felnőtteknek 16,65 euro, a diákoknak, gyerekeknek 12,48 illetve 10,81 euro a barlangi kirándulás. (www.postojna-cave.com ) (szerk - 2006. Május 10.)

Egy rövid leírás és képek a barlangról:
http://www.burger.si/Jame/PostojnskaJama/2005/seznam_english.html
Itt a pontos 2006. évi árlista:
http://www.turizem-kras.si/_docs/cenik_2006_nem.pdf
(Kovács Gyula - kovgyulus@freemail.hu - 2006. Május 10.)


Vissza a témajegyzékhez >>


Egyéb - Miért kell a # az e-mail cím elé?

Két oka van ennek a furcsa szokásnak.
Az egyik, hogy óvjuka levélírókat a kéretlen küldeményektől. Nagyon soka specializálódtak arra, hogy ilyen fórumokról címeket gyűjtenek maguknak, s azokra viagrát és más fontos dolgokat reklámozó leveleket küldjenek. Ezzel kicsit megnehezítjük a dolgukat, mert az automata címgyűjtő kettőskereszttel együtt szedi le a címet. Ami így használhatatlan.
A másik legalább ennyire fontos ok, hogy a szintén automatikusan működő olvasókönyv író programokat kiszűrjük. Egyes szoftverek az interneten megtalálják azokat a rovatokat, ahová normális emberek üzeneteket szokta írni. Ezek a szoftverek - lletve működtetőik - így automatikusan tele tudják írni a füzeteket mindenféle általuk ajánlott oldal linkjével, ahol természetesen viagrát, pornót és egyéb nyalánságokat kínálnak.
Volt olyan nap, hogy 40-50 ilyen levelet kellett törölnöm. Később próbálkoztam a IP címek letiltásával, de nem sokat segített. Így jött ez az ötlet, amit 2006 tavasza óta eredményesen alkalmazunk.

 


Olvasókönyv - írd le véleményedet, kérdésedet! >>

Levél a szerkesztőnek: E-mail: szerkeszto kukac utikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!