|
Ételek Bosznia-Hercegovina konyhaművészetére nagy hatással volt a több mint 400 éves török uralom.![]() A
mai napig megmaradt sok török nemzeti étel a helyi különlegességekkel
kiegészítve. Sok étel neve is török és boszniai szavak vegyítésével
keletkezett, így például hadzsi-cseváp, sis-cseváb, szogan-dolma,
pita (töltött, sós rétes fajta), baklava. A törökök saját fűszereiket
is hoztak (fahéj, borsó, szegfűszeg). A magyar és a boszniai konyha
közötti fontos különbség, hogy az utóbbira nem jellemző a rántás,
és a fűszerezés sem annyira erős, mint amilyent mi megszoktunk. A
baloldali képen látható vacsorát Travnikban, a "Kék víz"
étteremben fogyasztottuk el. A birkából készült rablóhús mellett
rostonsült borjút, köretnek spenótos rétest és véreshurkához hasonló
ízű rizses pogácsát kaptunk. Az ételeket Kiseljak-ásványvízzel,
hercegovinai fehér, száraz Zilavka borral, vagy Horvátországban,
Eszék környékén termelt vörös, száraz Kutjevo borral kísérhettük
le. Az ételek íze leggyakrabban lágy, enyhe, mivel kedvelik a párolást, kevés vízben való főzést. A kevés fűszerrel, természetes levükben, sok-sok zöldséggel készített ételeknek jellegzetes aromája van. Természetesen Boszniában is nagy divat a parázson való sütés. Az
utak melletti "autogrillek" előtt általában ott áll a
lemezből készült tűzhely, amelyben egyszerre több birkát is nyársra
lehet húzni. A jobb oldali képen látható berendezéssel
a "Tito-híd" közelében találkoztunk. Különlegessége,
hogy a hegyoldalból csordogáló patak víze forgatja a sütnivalót.A szállodákban a kontinentális reggeli mellett terjed a "svédasztalos" választék. Szerencsére helyi specialitásokkal. Pároltgomba, egészben megsütött paprika kerül a kolbász, a virsli, a felvágottak mell. Kenyéren, különböző speciális formájú, írű péksüteményen nagyon finom a tejszínes-túros-vajas krém, a kajmak. A reggelihez is előszeretettel kínálnak kelt tésztából készített, sós ízű süteményeket, például a mi túróstáskánkhoz hasonlót - cukrozás nélkül. A
boszniaiak mesteri a különböző sós pitáknak, réteseknek - túróval,
húsokkal, gombával, spenóttal és más töltelékekkel.Hasonlóan divatos - akárcsak a Balkán többi országában - a birkából készített, tésztában tálalt cevapcici. Uzsonára, vacsorára, s bármikor máskor kellemes lehet egy gyors étkezésnél, ha egy nagypohár aludtejből is kanalazunk, kortyolgatunk mellé. (jobbról) Több
olyan helyen is jártunk, ahol kimondottan a helyben termelt növényekből,
a helyben élő állatokból kínáltak hagyományos ételeket. A baloldali képen látható ebédet a Hutovo
Blato nemzeti park éttermében tették elénk. A helyi gazdag lehetőségeket
a rántott békacomb, pisztráng, párolt spenót levél bizonította.
A közeli tengerből tintahal is került a tányérra. Aperitifként
helyi törköly pálinka, gyümölcsként szőlő és gránátalma egészítette
ki a menüt. A
desszertek általában nagyon édesek, ímádják a cukorsziruppal, mézzel
tocsogóssá tett tésztákat. Nagyon finomak, de csak óvatosan szabad
habzsolni őket. Egyik kedvencünk volt a babanovaci sípálynál
kapott párolt alma, amelynek a közepét mézes diómasszával töltötték,
a tetejét tejszínnel, cukorsziruppal ízesítették. Persze a gasztronómiai globalizáció nemcsak
a középkorban, a jelenben is erősen meghatározza az éttermek
kínálatát. Az országra jellemező ételek mellett itt is ugyanúgy
megtaláljuk a pizzát, a hamburgert, a gíroszt, a görögsalátát,
a mexikói, vagy éppen francia ételeket, ahogy a Balatonnál.
Ami nagyon eltér a hazaitól, hogy a legolcsóbb kocsmákban és
a drágább kávéházakban is többnyire ugyanazokkal az árakkal
találkozhatunk. Győrffy Árpád Ráadás Ide másoltam néhány fotót különböző ételekkel és árukkal a szarajevói Bazár szélén található Broadway étterem kínálatából
Végül egy étlap, amelynek nemcsak nyelve, betűje is meglepő lehet (Banja Vrucica - Hotel Kardial)
A
szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail:
szerkeszto Tiéd az oldal, magadnak építed! Ugrás
a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >> |