Horvátország - hajózás - általános információk - 2005

(Készült a Horvát Idegenforgalmi Közösség kiadványa alapján)

A partmenti vizek területe (tengeri belvizek és területi vizek, territoriális tenger - a tengeri belvizektől 12 tengeri mérföldnyi távolságra): 31.067 km2.

Tengerpart hossza: 5.835 km; ebből 4.058 a kisebb-nagyobb szigetek, szirtek partvonala. Kisebb-nagyobb szigetek, szirtek mindösszesen: 1.185; ebből lakott: 50, lakatlan: 651 sziget, 389 kisebb sziget és 78 szirt.

Világítótornyok, partmenti és kikötői fények: 600

Partmenti rádióállomások: Rijeka Radio, Split Radio, Dubrovnik Radio

Nagyobb óceánjáró hajók fogadására alkalmas kikötők:
Pula, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Dubrovnik.

A part mentén jachtok és vitorlások kikötésére alkalmas 350, kisebb-nagyobb természetes kikötőhely van.

Az Adriai-tenger természetes meghosszabbítása a Mediterrániumnak, amellyel az Otrantói-szoros köti össze. Az Adriai-tenger délkelet – északnyugat irányban fekszik – 870 km hosszan, átlagos szélessége 160 km.

Az Adriai-tenger teljes szárazföldi tengerpartjának 48% -a, a szigetek tengerpartjának 97%-a a Horvát Köztársaság területén fekszik.

A mediterrán ár-apály hullám 12 órán keresztül tart, az Otrantói-szoroson keresztül áramlik be az Adriára, a keleti és a nyugati part mellett északi irányban halad. Az árapály következtében a tenger vízszintje emelkedésének és süllyedésének mértéke 25 cm-től (Otrantói-szoros) 80 cm-ig (a legészakabbi területek) terjed.

Éghajlat

Mediterrán éghajlat: forró, száraz nyár, enyhe, nedves tél.
Partmenti átlag középhőmérsékletek: január -6–11°C; augusztus 21–27°C.
A tengervíz átlag hőmérséklete: télen 12°C; nyáron 25°C.

Az Adria fő szelei

• Misztrál (maestral) (északnyugati szél)

• Bóra (bura) (északkeleti szél)

• Sirokkó (jugo) (délkeleti szél)

A misztrál északnyugati irányból fúj, magas légnyomás esetén keletkezik, általában de. 11 óra körül kezdődik és általában jó időt hoz. Akár 5 beaufort erősségű is lehet, felkorbácsolja a hullámokat. Naplemente előtt eláll, majd másnap - a nyugodt éjszaka után – hasonló erővel kezdődik újból.

A bóra metsző északkeleti irányból fújó szél, a magas légnyomás következtében keletkezik, a kontinentális térség felöl érkezik és erős lökésekkel fúj a tenger felé. A bórát nehéz előre jelezni, de azért vannak bizonyos előjelei: a magas hegyek csúcsain kialakuló ún. «felhősapkák», az északkeleti láthatáron a tenger felülete csipkéződik. A parttól távolodva csökken a bóra ereje. A bóra nyáron általában csak pár óráig tart, de időről időre akár egy-két napig is eltarthat. A legkeményebb búrák a Kvarner területén, a Velebiti-csatornában, Šibenik és Split partjainál, a Pelješacnál és Dubrovniknál fordulnak elő.

A sirokkó nedves, délkeleti irányból fújó szél, amely októbertől január végéig igen jelentős esőzést hozhat. A hullámokat magasra felkorbácsoló sirokkó érkezésének előjele, hogy a déli látóhatáron a nyugodt tengert és az eget ólomszürke felhők borítják el. A sirokkó gyakran több napig is eltart, míg a tenger akár hosszabb ideig is lenyugodhat. Előfordulhat, hogy a szél Afrika irányából vöröses-barnás homokszemeket fúj. Érdemes megjegyezni, hogy a sirokkó akár pár perc leforgása alatt is képes megváltoztatni irányát és igen erős északkeleti irányból fújó széllé válhat.

A nevera igen erős nyugati irányból fújó szél, amely kisebb viharokat okozhat. Nyáron hirtelen és erőteljesen kezdődik, felkorbácsolja a tenger hullámait, de általában csak rövid ideig tart. A szél megszűntét követően a levegő kellemesen felfrissül.

További helyi jellegű szelek az Adrián: Lebić - délnyugati szél, Levant – erős keleti szél, Tramontana – metsző északi szél.

A magas, stabil légnyomás általában olyan szeleket idéz elő, melyek éjszaka a szárazföld, nappal pedig a tenger felöl fújnak.

SZÁRAZFÖLDI HATÁRÁTLÉPÉS

Utazási okmányok
Útlevél vagy más, nemzetközi megállapodás szerinti okmány a személyazonosításhoz. Felvilágosítás: a Horvát Köztársaság külföldi diplomáciai képviseleténél vagy a Horvát Köztársaság Külügyminisztériumában.
/telefon: 01 459 8018/; e-mail: {mailto:stranci@mvp.hr}; www.mvp.hr

A Horvátországba való belépéskor ajánlatos csatolni a felelősségbiztosítási zöldkártyát. Határátlépéskor elegendő szóban bejelenteni a hajót, a hajó «tényleges» bejelentése a révkapitányságon (vagy annak kirendeltségén), a vízi úton érkező hajók bejelentkezési eljárásával egyezően történik. (Lásd – Hajózás Horvátországban c. fejezet).

A 18,75 méternél hosszabb, vagy 2,55 méternél szélesebb járművek csak külön engedéllyel közlekedhetnek az országban. A túl széles járműveknek külön kíséretet kell biztosítani.
Felvilágosítás: Tengerügyi, Idegenforgalmi, Közlekedési és Fejlesztési Minisztérium: www.mmtpr.hr

Vámrendelkezések:

• A Horvát Köztársaság vámrendelkezései összhangban állnak az Európai Unió országainak előírásaival.

• Külföldi valuta szabadon be- és kivihető, hazai valuta szabadon be- és kivihető (15.000.- kunáig).

• Az értékes szakmai, és műszaki felszerelést a határon be kell jelenteni.

• Az utas kíséretében levő kutyáknak és macskáknak hivatalos, állatorvos által kitöltött nemzetközi igazolvánnyal (oltási könyvvel) kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal kellett megtörténnie. Horvátországban minden jelentősebb településen működik állatorvosi klinika vagy rendelő.
Információ: {http://www.veterinarstvo.hr}

• 500 kunánál értékesebb áru vásárlása esetén, amelyet a külföldi állampolgár kivisz az országból „Porezni ček” /Tax cheque/ ellenében az adó visszatéríthető.

Felvilágosítás: A Horvát Köztársaság Vámigazgatóságánál
/telefon: 01 6102 333/; www.carina.hr

TENGERI HATÁRÁTLÉPŐ HELYEK

A nemzetközi forgalomban egész évben határátlépő helyként működő kikötők:

Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Raša-Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Korčula, Dubrovnik, Vela Luka, Ubli

Szezonális határátlépők:

ACI marina Umag, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Hvar, Stari Grad (Hvar), Vis, Komiža és Cavtat

HAJÓZÁS HORVÁTORSZÁGBAN

A Horvátországba vízi úton belépő hajó kapitánya köteles a legrövidebb úton behajózni a nemzetközi forgalmat bonyolító határátlépő helyek egyikébe a vámvizsgálat elvégzésének céljából, továbbá köteles kiváltani a matricát és hitelesíttetni az utaslistát a legközelebbi révkapitányságon vagy kirendeltségen. A szárazföldi úton érkező, kikötőben vagy más horvátországi helyszínen megőrzésen lévő hajó kapitánya a hajózás megkezdése előtt köteles kiváltani a matricát és hitelesíttetni az utaslistát a legközelebbi révkapitányságon vagy kirendeltségen.
A 2,5 méternél rövidebb vagy 5 kW teljesítménynél kisebb motorral rendelkező hajóra nem kell kiváltani a matricát.

A matricát, melynek érvényessége egy év, jól látható helyen kell elhelyezni a hajón.

A Horvátországban hajózó hajón a következő eredeti iratoknak kell meglenniük:
* Matrica
* A hajó hitelesített legénység– és utaslistája
* A hajón tartózkodó személyek hitelesített listája (azon hajók esetében, melyeken a Horvátországban történő hajózás során változik a legénység felállása)
* A hajó tengeralkalmasságát igazoló dokumentumok
* A hajó kapitányának hajóvezetői alkalmasságát igazoló dokumentumok
* A harmadik személynek okozott kár esetére felelősségbiztosítást igazoló okmány (csak a 15 kW teljesítménynél nagyobb meghajtású motorral rendelkező hajóra)
* A hajó tulajdonjogát igazoló okmány, vagy felhatalmazás a hajó használatára

A matrica kiállítása a következő díjakat foglalja magában:
* hajózás biztonságáért fizetendő illeték,
* a hajózás során a biztonsági objektumok használatáért fizetendő díj
(«világítótorony díj»)
* tengeri információs térkép díja
* eljárási illeték

DÍJAK:

a) A matrica kiadásának alkalmával a hajózás biztonságáért fizetendő illeték összege a hajó hosszúságának függvényében változik:

Kishajók:

2,5 m hosszúságig és 5 kW teljesítménynél nagyobb motor esetében:140 kn

2,5 - 4 m hosszúság 210 kn

4-5 m hosszúság 280 kn

5-6 m hosszúság 350 kn

6 - 7 méterig 525 kn

7-8 m hosszúság 630 kn

8-9 m hosszúság 735 kn

9-10 m hosszúság 840 kn

10-11 m hosszúság 945 kn

Jachtok:
11-12 m hosszúság 1050 kn

12-15 m hosszúság 1225 kn

15-20 m hosszúság 1400 kn

20-30 m hosszúság 1575 kn

30 méternél hosszabb 1750 kn

Fenti összegekre minden egymást követő matricára 10% engedményt adnak, az illeték összegének maximum 50%-ig.

A «világítótorony díj» összege: 2 USD/m (hajóhossz) a külföldi sport és pihenési célú kishajók esetében, 4,9 USD/m (hajóhossz) a külföldi jachtok és az Adrián gazdasági tevékenységet végző hajók esetében 6 USD/ m(hajóhossz). A «világítótorony díj» ugyan csak egy évig érvényes.

Eljárási illeték. 40 kn.

A tengeri információs térkép díja – a Horvát Hidrográfiai Intézet árjegyzéke szerint

A HAJÓN TARTÓZKODÓ SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE

Azon hajó kapitányának, aki a horvátországi hajózás során változtatni kíván a hajón tartózkodó legénység összetételén, köteles a matrica kérvényezése alkalmával hitelesíttetni a matrica érvényességi ideje alatt a hajón tartózkodni szándékozó utasok listáját. Az utaslistán szereplő személyek száma nem haladhatja meg az adott hajó befogadóképességének kétszeresét megnövelve az eredeti befogadóképesség 30%-val. Nem kell feltüntetni az utaslistán azon személyeket, akik akkor tartózkodnak a hajón, amikor az a kikötőben, vagy horgonyzóhelyen tartózkodik. Az utaslista kitöltésére a matrica kérvényezésekor, vagy folyamatosan is lehetőség van, de legkésőbb az utaslistán szereplő személy első beszállásakor kötelező.

Amennyiben az utaslista folyamatosan kerül kitöltésre, azt minden egyes kitöltéskor hitelesíteni kell a révkapitányságon, vagy annak kirendeltségén.

Az utaslistán szereplő személyek cseréjének száma nem korlátozott.

Amennyiben a hajó kapitánynak a horvát fenségvizeken történő tartózkodás és a matrica érvényességi ideje alatt nincs szándékában megváltoztatni legénység felállását, nem kell bejelentkeznie a révkapitányságon, vagy annak kirendeltségén.

TARTÓZKODÁSI ILLETÉK

Napi tartózkodási illeték

A napi tartózkodási illeték mértéke az adott településtől, illetve az idegenforgalmi szezontól függ, fő/éjszaka kerül kiszámításra

A Horvát Köztársaság összes települése és városa 4 fizetős kategória(«A»,«B», «C» és «D») egyikébe van besorolva. Az «A» kategóriás településeken fizetendőilleték:főszezonban7.-kuna,elő-ésutószezonban 5.5 kuna, szezonon kívül 4,5 kuna. A «B» kategóriás településeken fizetendő illeték: főszezonban 6.- kuna, elő- és utószezonban 4,5 kuna, szezonon kívül 3,5 kuna. A «C» kategóriás településeken fizetendő illeték: főszezonban5.-kuna, elő- és utószezonban 3.5 kuna , szezonon kívül 2,5 kuna. A «D» kategóriás településeken fizetendő illeték: főszezonban 4.-kuna,elő-és utószezonban 2,5 kuna , szezonon kívül 2.- kuna.

A fő-, elő- és utószezon periódusa megyénként változó.

Általánydíjas tartózkodási illeték

A horvát Adrián éves, illetve hosszabb időre érvényes hajóhellyel rendelkező hajósok általánydíjas tartózkodási illetéket kötelesek fizetni. 2005-ben az éves tartózkodási illeték mértéke 400.- kuna.

Az általánydíj egy összegben fizetendő és a hajó tulajdonosának, illetve vendégeinek az anyakikötőben történő tartózkodását fedezi, az ott tartózkodás időtartamától függetlenül. Az általánydíj fizetésére mindenki kötelezett, aki éves hajóhelyet bérel, attól függetlenül, hogy tengeri, vagy száraz kikötőhelyet vesz igénybe.

Amennyiben a hajó azon kikötőn kívül tartózkodik, ahol hajóhelyet béreltek, a hajó tulajdonosa, csakúgy mint a hajó legénysége köteles napi tartózkodási illetéket fizetni abban a kikötőben/településen, ahol éppen tartózkodnak.

KISHAJÓK BEJEGYZÉSE A HORVÁT
HAJÓNYILVÁNTARTÁSBA
(HORVÁT ZÁSZLÓ ALÁ HELYEZÉS)

A horvát törvények szerint hajónyilvántartásba kell venni minden olyan kis hajót, amely 2,5 méternél hosszabb vagy 5 kW teljesítménynél nagyobb motorral rendelkezik. A hajók lajstromba vételét a révkapitányságok, illetve kirendeltségeik végzik.

A horvát hajónyilvántartásba a tulajdonos kérésére minden olyan kishajó bejegyzésre kerülhet, amely teljesen, vagy részben külföldi állampolgár, vagy állandó horvátországi bejelentett lakcímemmel nem rendelkező, állampolgárság nélküli személy tulajdona, amennyiben a hajó főként a horvát tengeren tartózkodik.

A horvát hajónyilvántartásba történő bejegyzéshez a következőket kell bemutatni:
* A kishajó tulajdonjogának igazolása (adásvételi szerződés, számla, vámáru nyilatkozat, építési igazolás, stb.)
* A kishajó vízkiszorítási, illetve raksúlyát igazoló okmány, amennyiben gazdasági tevékenységet végző kishajóról van szó
* A gazdasági tevékenységet végzésére szánt hajó gazdasági tevékenység végzésének bejegyzését igazoló dokumentum (pl. charter tevékenységet végző hajók esetében)
* Igazolást arról, hogy a hajót törölték a külföldi nyilvántartásból, amennyiben a hajót a külföldi nyilvántartásból horvát lajstromba kerül át
* A kötelező felelősségbiztosítás másolata, amennyiben a kishajó hajtóművének teljesítménye meghaladja a 15 kW-ot
* vám – és adó kötelezettségek befizetésének igazolása
* A hajó tengerbírásának igazolása (jegyzőkönyv a szemléről, építési bizonylat)

A hajónyilvántartásba vételt követően adják ki a hajózási engedélyt, melyet mindig a hajón kell tartani.

Bővebb felvilágosítás: http://www.pomorstvo.hr

RÉVKAPITÁNYSÁGOK ÉS KIRENDELTSÉGEIK A HORVÁT PARTON>>

TENGERI FELKUTATÁSI ÉS MENTŐSZOLGÁLAT

A felkutatást és mentést koordináló intézmény a Tengeri Felkutatási és Mentőszolgálat Főközpontja Rijekában, amely 24 órán keresztül, a 10. és 16. VHF csatornákon, vagy a 9155 telefonszámon érhető el.

HAJÓVEZETÉSI ALKALMASSÁG IGAZOLÁSA

A hajó kapitányának rendelkeznie kell hajóvezetői engedély igazolásával, amely megfelel azon ország hatályos hajózási szabályzatának, mely alatt a hajó fut, vagy a Horvát Köztársaság érvényes előírásainak.

Amennyiben azon ország előírásai szerint, melynek zászlaja alatt a hajó fut, a hajót irányító személynek nem kell rendelkeznie hajó alkalmasságival, az illetőnek kérvényeznie kell a Horvát Köztársaság szabályzatainak meglelő alkalmassági igazolást, vagy határozatot, legkésőbb 2006. január 1.-ig.


FONTOSABB TENGERI KÖZLEKEDÉSI ELŐÍRÁSOK HORVÁTORSZÁGBAN

A kikötők és a horvát tengeri belvizek minden része a kapitányságok felügyelete alatt áll.

A hajók és kishajók a kikötőbe történő behajózás, illetve a kikötőből történő kihajózás alkalmával kötelesek a sebességkorlátozási jelzésnél, a partmenti vagy víz alatti munkálatok helyszíne, valamint a kijelölt búvárterületek mellett a lehető legkisebb sebességgel haladni annak érdekében, hogy a felcsapódó hullámokkal ne okozzanak kárt.

Sport- és egyéb tevékenység a hajózási útvonalakon csak a kapitányság engedélyével végezhető.

A hajók és kishajók előírt hajózási távolságága a parttól:
• A tömegközlekedést végző hajók: minimum 300 méter
• Sport és pihenési célú hajók: minimum 200 méter
• Motoros kishajók és vitorlások: minimum 50 méter

A hajók, motoros kishajók és vitorlások az előírt távolságon belül is hajózhatnak, amennyiben ezt a hajózási útvonal konfigurációja szükségessé teszi, fontos azonban, hogy ilyen esetben is olyan sebességgel közlekedjenek, amely lehetővé teszi a hirtelen megállást és fordulást.

Az evezős kishajóknak nem kell betartani az 50 m-es távolságot a parttól.

A strand közeli tengervizeken a kishajóknak több mint 50 méterre el kell távolodniuk a kiépített strand elkerített területének határától, a természetes strandokon, pedig legalább 150 méterre.

A sikló motorosoknak 300 méterre el kell távolodniuk a parttól, ott, ahol ez a tevékenység nem tiltott. A nyomómotoros kis vízijárműveket (jet ski) csak azokon a területeken szabad használni, ahol ez kifejezetten megengedett.

A kapitányság határozza meg a motorcsónakozásra és vízisíelésre tiltott területeket, ezeket meg is jelöli.

A szörfdeszkázás tilos: a kikötők bejáratánál, a hajózási útvonalak keskeny szakaszain, természetes strand partjától számított 50 méteren belül, valamint a kiépített strandokon.

Azt a területet, amelyen búvárkodás folyik, láthatóan meg kell jelölni a búvárterület közepére elhelyezett narancssárga vagy piros, legalább 30 cm átmérőjű jelzőlabdával.

A hajón lévő UKW rádióállomás tulajdonosának, vagy használójának tilos valótlan, vagy félreérthető jelzéseket és közleményeket adnia, főként ami a veszélyhelyzeteket, a sürgősséget, a biztonságot és beazonosítást illeti.

A közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyása büntetést von maga után.

IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS

A tengeri meteorológiai központ a parti rádióállomásokon keresztül a következő jelentéseket adja: általános előrejelzés (a teljes Adriai-tengerre), regionális előrejelzés (régiók szerint, pl. Kvarner, Kvarnerić, Velebit-csatorna, spliti terület, Közép-Adria nyílt tengeri része), illetve helyi előrejelzés (kikötők, horgonyzóhelyek, marinák ...).

12+12 vagy 24 órás előrejelzés:

RIJEKA RADIO (9AR)

Frekvencia

Csatorna

Műsor típusa

Teljesítmény (kW)

A

Ch 24

F3E

0.02

Angol és horvát nyelvű meteorológiai előrejelzés: 05.35, 14.35, 19.35

 

SPLIT RADIO (9 AS) NAVTEX AZONOSÍTÓ (Q)

Frekvencia

Csatorna

Műsor típusa

Teljesítmény (kW)

A

Ch 07, 21, 28

F3E

0.02

B

518

F1B

0.5

A: Angol és horvát nyelvű meteorológiai előrejelzés: 05.45, 12.45, 19.45

 

DUBROVNIK RADIO (9AD)

Frekvencia

Csatorna

Műsor típusa

Teljesítmény (kW)

A

Ch 07, 04

F3E

0.02

Angol és horvát nyelvű meteorológiai előrejelzés: 06.25, 13.20, 21.20

Állandó időjárás előrejelzés:

Révkapitányság

VHF csatorna

Lefedettség

PULA

73

Észak-Adria- Isztria nyugati partja

RIJEKA

69

Észak-Adria – keleti rész

SPLIT

67

Közép-Adria - keleti rész

DUBROVNIK

73

Dél-Adria – keleti rész

A Nemzetk

özi Meteorológiai Szervezet (SMO) és a Nemzetközi Tengeri Szervet (IMO) keretein belül működik a GMDSS rendszer (Global Maritime Distress and Safety System) Globális Tengeri Vészjelző és Biztonsági Rendszer. A GMDSS keretein belül működik a NAVTEX szolgálat (Tengeri, Meteorológiai és Navigációs Figyelmeztetések).

Horvátországban a SPLIT rádióadón keresztül működik a NAVTEX szolgálat.

SPLIT RADIO (9AS) NAVTEX AZONOSÍTÓ (Q)

B: NAVTEX Angol nyelvű meteorológiai előrejelzés: 02.50, 06.50, 10.50, 14.50, 18.50, 22.50

Web oldal: http://meteo.hr/index_en.html

Horvát, angol, olasz és német nyelvű meteorológiai előrejelzés:

http://prognoza.hr/prognoze_en.html

A legtöbb marina recepcióján +24, +96 órás előrejelzés, a révkapitányságokon +24, +48 órás előrejelzés.

 

INFORMÁCIÓK A HAJÓTULAJDONOSOKNAK

A marinák által nyújtott szolgáltatások

A horvát partszakasz teljes hosszában sorjázó marinák a szolgáltatások gazdag tárházát kínálják. A legtöbb marina magas szintű kikötési lehetőséget nyújt és egész éven át nyitva tart. A marinákban az alapvető szolgáltatásokon - kikötési lehetőség, recepció, vizes blokkok – túl további szolgáltatásokat is nyújtanak: műszaki szerviz, lift és travel lift, étterem, kávézó, snack bar, üzletek. Az alapvető szolgáltatás, amelyet minden marinában igénybe vehetünk: az éves vagy napi hajóhely.

Éves vagy állandó hajóhely

Az éves vagy állandó hajóhely azon hajótulajdonosoknak szól, akik hosszabb időre szeretnék elhelyezni hajójukat a horvát Adrián. A marinák többségében lehetőség van évről-évre hosszabbítható éves, több éves, illetve „time share” jellegű hajóhely kiváltására. Az éves, illetve állandó hajóhely ára marinánként változó, általában a hajó hosszától, illetve szélességétől függ. Az ár általában magában foglalja: állandó őrzés és felügyelet, a vizesblokk használata, víz- és áramvételi lehetőség. Az éves, vagy állandó hajóhely vízben, vagy parton történő tárolást jelent. A legtöbb marinában nem engedélyezik, hogy az éves hajóhelyet bérlők a hajót felváltva a vízben, illetve a parton tárolják, azonban általában jelentős árengedményt adnak a parti hajóhelyre. Egyes marinák az éves vízi hajóhelyen felül lehetőséget kínálnak a hajó téli tárolására is a parton, valamint a „kran pass” szolgáltatásra, amely a parti tároláson felül meghatározott számú hajómozgatást is magában foglal. Az éves, illetve állandó hajóhely bérleti díja a marinák többségében előre fizetendő. A legtöbb marinában a charter, illetve egyéb kereskedelmi tevékenységet folytató hajók által fizetendő éves, illetve állandó hajóhely díja általában magasabb a személyes használatú hajók után fizetendő díjaknál.

Adminisztrációs illeték

A marinák többségében az éves, vagy állandó hajóhelyet bérlők a hajóhely díján felül kötelesek megfizetni az adminisztrációs illetéket is, amely a hajó téli tárolásának engedélyeztetési költségeit fedezi. A marinák többségében az adminisztrációs illeték 40.- euró, a hajóhely díjának fizetésével egy időben fizetendő és a horvát zászló alatt futó hajók kivételével minden hajóra kötelező érvényű. A horvát zászló alatt hajózók mentesülnek az adminisztrációs illeték fizetése alól.

Általánydíjas tartózkodási illeték

Minden éves, vagy állandó hajóhelyet bérlő hajós köteles évenként egyszer megfizetni a tartózkodási illeték általánydíját.

Napi hajóhely

A napi hajóhely bérlése mindazoknak ajánlott, akik csak egy-két napot szándékoznak eltölteni az egyes marinákban. Ára marinánként az idény, és az ott eltöltött napok számának függvényében változik. Egyes marinák engedményt, vagy kedvezményes havi hajóhelyet kínálnak a napi hajóhelyet egy napnál hosszabb ideig használóknak; a marinák többségében a napi hajóhely ára július-augusztus hó folyamán 10 százalékkal magasabb. A marinák többségében nincs lehetőség a napi hajóhely előzetes lefoglalására. A napi hajóhely árán felül az eltöltött napok, illetve a hajón tartózkodó minden személy után be kell fizetni a napi tartózkodási illetéket.

Kikötői házirend

A marinák többségében a vendégek és az ott dolgozók kötelesek alkalmazkodni a «házirendhez», melynek fő pontjai minden marinában egységesen a következők:

• A hajótulajdonos köteles hajóját biztosítani harmadik fél által okozott kár ellen.

• Minden behajózás alkalmával kötelező a hajó okmányainak, és a hajózási engedélynek a leadása a marina recepcióján

• Az éves vagy állandó hajóhellyel rendelkezők a hajó okmányokon felül a hajó kulcsait is kötelesek leadni a recepción

• A hajó okmányainak, illetve a hajókulcsok átvételét követően a marina nem vállal semmilyen felelősséget, függetlenül attól, hogy a hajó kihajózott-e a marinából

• Szükség esetén a marina által meghatalmazott személy jogában áll, hogy a hajótulajdonos előzetes tájékoztatását követően másik hajóhelyre rakja át a hajót

• A hajótulajdonos köteles a hajót felszerelni megfelelő ponyvával, kötelekkel és tűz oltására alkalmas készülékkel

• A marinában, vagy a környező vizeken tilos sikló motorozni és szörfdeszkázni

• A fáradt olajat, zsiradékot, egyéb hulladékot az erre a célra kijelölt tárolókban kell elhelyezni

• A tengervíz- és a környezetszennyezés szigorúan büntetendő

• A marinában történő tartózkodás ideje alatt tilos a hajón lévő vizesblokk használata

• A marinában max. 2 csomó a megengedett legnagyobb sebesség

• A hajó elhagyását követően az áram- és vízcsatlakoztatására szolgáló készülékeket el kell távolítani a hajóról

• A legtöbb marinában külön kell fizetni a hajó lemosásáért és az ivóvíz vételezésért

• A marina területén nem engedélyezett a hajón olyan nagyobb munkálatot végezni, mely zavarhatja a többi vendéget, vagy kárt okozhat a szomszédos hajókban

• A marinák többségében az autóparkoló helyek számának függvényében van lehetőség fizetős parkolásra

Megjegyzés: Fenti általános szabályokon felül természetesen minden marinában lehetnek helyi előírások, melyek szerves részét képezik a működési szabályzatnak, és mint ilyenek minden ott tartózkodó vendégre vonatkoznak.

Megjegyzések

A minél pontosabb tájékoztatás, a szolgáltatások és azok árainak pontos meghatározása érdekében forduljon az Ön által kiválasztott marinához.

Egyes, klubokkal és intézményekkel együttműködő marinák további kedvezményeket biztosítanak a klubtagoknak.

Minden marinában elfogadják a nemzetközileg elismert bankkártyákat.

A marinák többségében a katamaránok és trimaránok a szolgáltatás besorolásától függetlenül 50 százalékkal magasabb árat fizetnek.

A horvát marinák szakmai szervezete a Hajózási Turizmus Szövetsége, melynek elérhetősége a következő:

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Rijeka

(Horvát Gazdasági Kamara - Megyei Kamara Rijeka)

Udruženje nautičkog turizma Hrvatske (Hajózási Turizmus Szövetsége)

Bulevar oslobođenja 23,HR- 51 000 Rijeka

Tel: +385(0) 51 209 147, 209 111 ; Fax:+385 (0) 51 216 033

E mail: vdujmovic@hgk.hr

 

HORVÁT MARINÁK JEGYZÉKE>>

 

HAJÓBÉRLÉS (CHARTER)

Horvátországban számos chartertevékenység végzésére jogosult, bejegyzett cég működik. A horvát tengerparton majdnem minden marinában számos vitorlás és motoros jachtot adnak bérbe. A charter cégek korszerű és jól felszerelt hajókat, valamint további szolgáltatásokat kínálnak.

További szolgáltatások:

• one-way charter lehetőség

• kiegészítő felszerelések bérlete (hajón kívüli motor, spinakker, stb.)

• szkipper-, hosztesz bérlés

• élelem beszerzése

• további biztosítások (pl. kaució, vagy lemondás esetére)

Általában külön fizetendő a hajó végső tisztítása és minden cég kér kauciót, melyet a hajó báziskikötőjébe történő visszaérkezése után természetesen visszaadnak.

Az egyheti bérlés ára a hajó típusától és nagyságától, illetve az igénybevett szolgáltatásoktól függően változik.

A charter cégek általában a következő esetekben adnak engedményt:

• többhetes bérlet

• elő-foglalás (általában január végétől)

• vásári engedmény

Az árak a hajó egy hetes bérbevételére vonatkoznak, fizetés előre.

A hajó átadás-átvételére a báziskikötő vezetője jogosult. A hajókat általában szombaton 18.00 után lehet átvenni és szombaton 9.00-ig kell visszavinni.

A hajó átvételékor a báziskikötő vezetője megismerteti a vendéget a hajóval, bemutatja a hajópapírokat és együtt végzik el a hajón található felszerelések leltár szerinti szemléjét. Az üzemanyag- és víztartályoknak általában mind az átadáskor, mind az átvételkor tele kell lenniük.

A bérbevevő a hajófoglalás visszaigazolását követően köteles átadni a legénység tagjainak listáját és közölni a szkipper nevét, valamint bemutatni a hajóvezetési alkalmassági igazolását, és a tengeri rádióadó kezelésére jogosító igazolást. A külföldi országok, valamint a Horvát Köztársaság által kiadott engedélyek egyaránt érvényesek.

Minden bejegyzett chartercég a Horvát Gazdasági Kamarán belül működő Charter Cégek Csoportjának tagja. Bővebb felvilágosítás:

Hrvatska gospodarska komora (Horvát Gazdasági Kamara)

Sektor za turizam, UNTH(Idegenforgalmi szektor)

Grupacija iznajmitelja plovila (charter) Hrvatske

(Horvátországi Charter Cégek Csoportja)

Rooseveltov trg 2, 10000 Zagreb, p.p.630

tel: 385 /0/1 4561-570, 01/45 61 660, 01/4561-792

fax: 385 /0/1 4828-499

e-mail: turizam@hgk.hr, kvrbat@hgk.hr;

web: www.hgk.hr

CHARTER TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSÉNEK ELŐFELTÉTELEI

Hajók bérbeadásával kizárólag az a jogi vagy természetes személy foglalkozhat, aki be van jegyezve hajó bérbeadása tevékenység végzésére az illetékes bíróságon vagy a Horvát Köztársaság más illetékes szervénél, valamint aki megfelel az ilyen tevékenység végzéséhez szükséges, törvény által előírt feltételeknek.

A 2004. december 21-től hatályos új Tengeri szabályzat értelmében nem végezhetnek charter tevékenységet a külföldi zászló alatt futó hajók, ilyen tevékenységet kizárólag horvát zászló alatt futó hajók végezhetnek.

A bérbeadni szándékozott hajókat kötelező regisztrálni a Horvát kishajók nyilvántartásába, rendelkezniük kell hajózási engedéllyel, rádiófrekvenciák használatának engedélyével, valamint charter tevékenységhez szükséges koncessziós engedéllyel.

Az új szabályozás életbelépésének napján érvényes charter engedéllyel rendelkező külföldi jachttal vagy kis hajóval legkésőbb 2005. szeptember 30.-ig lehet folytatni a charter tevékenységet, amennyiben megfelel a következő feltételeknek:
1. a hajó tulajdonosa kérvényezi a Horvát kishajók nyilvántartásába történő bejegyzést

2. a hajó tulajdonosa be van jegyezve a hajó bérbeadására (charter licenc) a Horvát Köztársaságban

3. a bejegyzés kérelmezéséhez mellékelni kell a következőket:
* engedély ideiglenes tevékenység végzéséhez (az illetékes Minisztérium adja ki, max. 2005. szeptember 30.-i érvényességgel, az illeték összegét a Miniszter határozza meg)
* a hajó tulajdonjogát igazoló dokumentum
* igazolást arról, hogy a hajót törölték a külföldi nyilvántartásból (közjegyző által hitelesített törlés iránti kérelem, a törlést igazoló dokumentumot legkésőbb 2005. szeptember 30.-ig kell bemutatni)
* a hajó műszaki paramétereit igazoló dokumentum, annak igazolásával, hogy a hajó alkalmas a Horvát kishajók nyilvántartásába történő bejegyzésre
* határozat a jacht nevének bejegyzéséről (a 12 méternél hosszabb hajótesttel rendelkező hajók esetében)
* A harmadik személynek okozott kár esetére felelősségbiztosítást igazoló okmány (csak a 15 kW teljesítménynél nagyobb meghajtású motorral rendelkező hajóra)
* A jacht vagy a kishajó a Horvát kishajók nyilvántartásába történő bejegyzési illetékének befizetését igazoló dokumentum
* az illetékes vámszervek határozata a hajó ideiglenes behozataláról

Az íly módon benyújtott kérelem alapján a révkapitányság, vagy kirendeltsége határoz a jacht vagy kishajó bejegyzésének előjegyzéséről, a hajónak pedig jogában áll és kötelessége horvát zászló alatt hajózni, és mint ilyen nem szükséges a matrica kérvényezése. Amint a hajó tulajdonosa benyújtja a szükséges dokumentumokat, a törlést igazoló iratot, igazolást a szabad forgalomba helyezésről, az ÁFA befizetését igazoló okmányt, a révkapitányság elindítja a végleges nyilvántartásba vételi eljárást, és kiadja a jacht bejegyzését igazoló iratot, illetve a kishajó hajózási engedélyét.

Amennyiben a hajó tulajdonosa 2005. szeptember 30.-ig nem nyújtja be a törlést igazoló dokumentumot, az igazolást a szabad forgalomba helyezésről, valamint az adó befizetését igazoló dokumentumot, a révkapitányság, illetve kirendeltsége törli a jacht, illetve kishajó előzetes nyilvántartásba vétele iránti kérelmet.

A charter tevékenységet végző hajók után a legtöbb horvát marinában megemelt (általánosságban 10%-kal magasabb) árat kell fizetni az éves hajóhelyre.
A horvát törvények értelmében minden illegális hajó bérbeadás, illetve “chartereztetés feketén” szigorú büntetést von maga után.

Bővebb felvilágosítás:

Tengerügyi, Idegenforgalmi, Közlekedési és Fejlesztési Minisztérium

www.mmtpr.hr

Yach charter cégek Horvátországban>>VITORLÁSISKOLÁK

Horvátországban számos vitorlásiskola működik, íme egy néhány:

ANA - ADRIATIC NAUTICAL ACADEMY

Maršala Tita 79

HR-51410 Opatija

tel: +385/0/51 711814

fax: +385/0/51 711967

info@anasailing.com

http://www.sailing-ana.hr

ULTRA SAILING

Uvala baluni bb

HR-21000 Split

tel: +385/0/21 398 980

tel/fax: +385/0/ 21 398 578

mail@ultra-sailing.hr

web site: www.ultra-sailing.hr

OREB CLUB INTERNATIONAL

B.Cvijića 11

Hr-10000 ZAGREB

tel/fax: +385 /0/1 3636-878

mob: +385 /0/ 98246 491;

e-mail: orebclub@zg.htnet.hr;

www.oreb-sailing.hr

Az fenti hivatalosan bejegyzett vitorlásiskolákon felül egyes turisztikai, illetve charter cégek a vitorlás bérlésen felül szkippert is biztosít, aki igény szerint vitorlásoktatásban is részesíti az érdeklődőket.

ADRIAI SZKIPPER SZÖVETSÉG

Az „Adriai Szkipper Szövetség” a hajózási turizmusban szakmailag érdekelteket tömörítő non-profit szervezet. A szövetség hasznos információkkal látja el tagjait, a munkaadókat, a turistákat és minden érdeklődőt.

Felvilágosítás:

Udruga skipera Jadrana (Adriai Szkipper Szövetség)

Blaža Polića 2/4;

HR-51000 Rijeka

Tel: 00385 51 332-172

e-mail: info@usj.hr

web site: www.usj.hr

 

SZÖRFDESZKÁZÁS

A horvátországi idegenforgalmi kínálatban mindenképpen jelentős helyet foglal el a szörfdeszkázás, így országszerte mint egy 12 klub és számos szörfdeszka iskola működik, melyekben minősített oktatók foglalkoznak a “növendékekkel”.

A legvonzóbb szörfölési területek Horvátországban:

Premantura (Cape Kamenjak) / Ližnjan

pozíció: Isztria “csúcsán”

szél: bóra (akár 40 csomóig) déli, délnyugati

Ravni
pozíció: az Isztria keleti partja, Labinnál
szél: misztrál (a közelben bóra és déli szél is fúj)

Preluk*
pozíció: Rijeka és Opatija közötti öböl, a hullámoktól jól védett
szél: tramontana (különösen kedvező termikus szél, amely a korareggeli órákban fúj)

Punat / Baška
pozíció: Krk-sziget
szél: bóra

Lokva Rogoznica (Ruskamen)*
pozíció: Brači-öböl
szél: misztrál

Bol (több kedvező helyszín)*
pozíció: Brač-sziget

szél: különösen kedvező misztrál (a reggelek különösképpen a kezdőknek, a délutánok pedig a haladóknak kedvezőek)

Pelješac / Korčula*:
pozíció: Korčulai-csatorna
szél: a nyári hónapokban délelőtt a levant, délután pedig a misztrál fúj

(*különösen kedvező lokációk stabil szelekkel)

Bővebb felvilágosítás a helyi idegenforgalmi hivataloknál, vagy a következő címen:

Udruženje klubova jedrenja na dasci

(Szörfdeszka Klubok Egyesülete)

Ilirska 7, HR-21300 Makarska

Mr. Goran Zeljko, a Horvát Vitorlás Szövetség szörfdeszka tagozatának titkára

tel: +385 (0)21 678 030

tel: +395 (0)98 395 807

e-mail: gzeljko@inet.hr

 

REGATTÁK (Vitorlás versenyek)

A sportversenyeken résztvevő külföldi hajók mentesülnek a matrica kiváltásának kötelezettsége alól, amennyiben a sportverseny szervezője a verseny megkezdése előtt legalább öt nappal bejelenti a versenyt az illetékes révkapitányságnak. A szervezőnek a bejelentkezési papíron felül csatolnia kell a hajón tartózkodó személyek listáját (utaslista) is.

A sportverseny megrendezéséhez szükséges a Horvát Vitorlás Szövetség engedélye.

Kontakt:

Hrvatski jedriličarski savez (Horvát Vitorlás Szövetség)

Trg Franje Tuđmana 3/2
HR-21000 Split
tel: +385 /0/ 21 345 788
fax: +385 /0/ 21 344 334
e-mail: hjs@st.htnet.hr
web site: {http://www.hjs.hr}

 

BENZINKUTAK a horvátországi kikötőkben >>

 

Ajánlott olvasmányok:

Horvátország - általános leírás>>

Horvátország - autópályák, útdíjak>>

Horvátország - nemzeti parkok, természetparkok>>

Horvátország - hajózás - általános információk>>

Horvátország - buvárkodás>>


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.