Általános információk Horvátországról - 2008

A Horvát Idegenforgalmi Közösség kiadványa és a magyar külképviseletektől begyűjtött információk alapján készítette Győrffy Árpád - frissítve: 2008.06.11.

Térkép a horvátországi autópályákról a csomópontokkal - 2008

Teljes térkép Horvátországról 2004

Földrajzi fekvés:
Horvátországot északnyugaton az Alpok keleti szegélye, keleten a Pannon síkság és a Duna határolja, középső részén a Dinári hegység vonul át, déli része pedig az Adriai tengernél ér véget.
Felszín: szárazföldi területe 56.542 km2, territoriális tengerfelülete: 31.067 km2.

Népesség: 4,437.460 lakosa van.
Nemzetiségi összetétel: a lakosság nagy része horvát, nemzeti kisebbséget alkotnak: szerbek, magyarok, bosnyákok, olaszok, csehek és egyéb népek.

Államberendezkedés: Horvátország többpártrendszerű, parlamentáris köztársaság.
Főváros: Zágráb (779.145 lakos) az ország gazdasági, közlekedési, kulturális és oktatási központja.

A tengerpart hossza: 5835 km, ebből 4058 km a szigetek,-sziklazátonyok,- és szirtek partjaira vonatkozik.
A szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma: 1185, a legnagyobb sziget Krk és Cres, 50 sziget lakott.
Legmagasabb pontja: Dinara- 1831 m

Éghajlat: Horvátországban két éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, míg az Adriai part mentén a kellemes mediterrán éghajlat a jellemző sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel. Az ország belső részében az átlaghőmérséklet januárban O - 20C, augusztusban 19 - 230C, a tengerparton az átlaghőmérséklet januárban 6 -11 C, augusztusban 21 - 27 C, télen a tengervíz hőmérséklete 12 C, nyáron kb. 25 C.

Pénz: kuna / kuna =100 lipa. Külföldi valuta beváltható a bankokban, pénzváltókban, postákon, utazási irodákban, szállodákban, kempingekben, kikötőkben, csekk pedig a bankokban.

HASZNOS TUDNIVALÓK

Utazási okmányok

A magyar állampolgárok az útlevélen kívül valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal, ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt is, beutazhatnak Horvátországba. E rendelkezés nem vonatkozik az ideiglenes személyi igazolványokra. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.

Figyelem! a Neumnál lévő rövid boszniai sávon is át lehet utazni magyar személyi igazolvánnyal. A szarajevói Magyar Konzulátus konzuljától 2006. március 13-án az alábbi választ kaptuk ezzel kapcsolatos kérdésünkre: "...az itteni Külügyminisztérium illetékes részlegétől a kérdéssel kapcsolatban azt a felvilágosítást kaptam, hogy EU állampolgároktól el kell hogy fogadják a személyi igazolványt. Nos, amennyiben mégis probléma lépne fel, akkor kérem értesíteni a szarajevói Magyar Konzulátust" (Magyar Nagykövetség Konzuli Részlege Szarajevó, Safvetbega Basagica 58/A, Tel: 033/ 238 512, 238 513, Fax: 033/ 218 685)

18. életévüket be nem töltött személyek beutazása Horvátországba - 2008.06.04.
A 2008. január 1-én életbe lépett horvát idegenrendészeti törvény értelmében a 18. életévüket be nem töltött személyeknek, amennyiben szülői, vagy más nagykorú személy kísérete nélkül utaznak be Horvátországba, akár csak átutazás céljából, magyar közjegyző által hitelesített szülői beleegyezéssel, engedéllyel kell rendelkezniük. Amennyiben az utazás más nagykorú személy kíséretében történik, akkor ennek a felnőtt személynek kell rendelkeznie magyar közjegyző által hitelesített szülői beleegyezéssel, amelyet horvát vagy angol nyelvű hiteles fordítással kell ellátni.

2008. június elején a gyakorlatot annyiból módosították, hogy nem igénylik a közjegyzői és fordítói hitelesítést, megelégszenek egy horvát vagy angol nyelven készült szülői nyilatkozattal.

A szülői beleegyezésnek, engedélynek tartalmaznia kell a tervezett utazás pontos dátumát, és úti célját. A szülői meghatalmazásnak a pontos utazási dátumon, és úti célon kívül tartalmaznia kell a felnőtt kísérő személy adatait (vezetéknév, keresztnév, születési hely és idő, lakcím, útlevél, vagy személyi igazolvány szám).

A jogszabály szerint nem szükséges a nyilatkozat, ha a 18 év alatti
1. repülőgéppel utazik, és ha kiskorú személyek számára kiállított olyan oda-vissza jeggyel rendelkezik, amelyet a repülőtéri operátor ad ki az IATA szabványokkal és a javasolt gyakorlattal összhangban,
2. ha iskolai kiránduláson vesz részt, és szerepel a kirándulás résztvevőinek azon listáján, amelyet az illetékes iskolai intézmény hitelesített, és lefordították horvát vagy angol nyelvre; emellett érvényes úti okmánnyal rendelkezik,
3. sport vagy kulturális rendezvényeken vesz részt, és nyilvántartják a résztvevők listáján; illetve érvényes úti okmánnyal rendelkezik.


A zágrábi magyar nagykövetség ügyeletese június 6-án az Útikalauz.hu-nak megküldött egy eredetileg Szlovéniában készített nyomtatványt, amely tartalmazza a szükséges rovatokat a jogszabályban megkövetelt személyes adatokhoz, ugyanakkor a horvát, az angol és a szlovén szöveg mellett a magyar fordítással is kiegészítették. Egy ilyen nyomtatvány megfelelő kitöltése esetén már biztosan nem lehet probléma a horvátországi beutazásnál.

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához - horvát-szlovén-angol-magyar nyelven


Karácsonyi József szerb nyelvvel egészítette ki a nyomtatványt. Így az Szerbiában és Macedóniában is segíthet - Macedóniai úthoz közjegyző előtt kell az érintetteknek aláírni, s ezt a közjegyzőnek igazolni kell. Az eljárás 2008-ban 1500 forintba kerül - információink szerint.

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához - horvát-szlovén-szerb-angol-magyar nyelven

Kaposi Ákos orosz és román nyelvű fordítással egészítette ki a formaszöveget. Talán segíthet az Oroszországba, Romániába utazóknak vagy onnan más országokba utazóknak. A kiskorú román állampolgárok kiutazásához is szükség van a közjegyzői hitelesítésre (Az éppen nem szükséges nyelveket érdemes törölni a könnyebb kezelhetőség érdekében)

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához - horvát-szlovén-angol-orosz-magyar nyelven

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához - horvát-szlovén-angol-magyar-orosz-román nyelven

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához - horvát-szlovén-szerb-angol-magyar-orosz-román nyelven

Vámrendelkezések
Külföldi valuta szabadon be- és kivihető, hazai valuta szabadon be- és kivihető (15.000.- kunáig).
Az értékes szakmai, és technikai felszerelést a határon be kell jelenteni.
Az utas kíséretében levő kutyáknak és macskáknak hivatalos, állatorvos által kitöltött nemzetközi igazolvánnyal (oltási könyvvel) kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal kellett megtörténnie. 500 kunánál értékesebb áru vásárlása esetén, amelyet a külföldi állampolgár kivisz az országból "Porezni Cek" /Tax cheque! ellenében az adó visszatéríthető. Felvilágosítás: A Horvát Köztársaság Vámigazgatóságánál /lel.: 01 6102 333/, www.carina.hr

2008 június 1-én egy olyan szabályzat lépett életbe, amely megtiltja minden hús, tej és belőlük készült termék, valamint tojás bevitelét az országba. Később ezt visszavonták, így csak az egyébként is alkalmazott korlátozások maradtak érvénybe.

Ezek szerint tilos nyers húst, tejterméket, tojást, házi kolbászt és sonkát, növényi eredetű élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt és előre lefőzött húsételeket bevinni Horvátországba.
Téliszalámiból és hasonló tartós hústermékből, valamint kemény sajtból személyenként összesen egy kilogramm vihető át a határon. Más tartós élelmiszerből - például konzervekből, száraz tésztából, kenyérből -, továbbá italokból - például ásványvízből, üdítőből, sörből - csak személyenként 300 kuna (mintegy 10 ezer forint) értékben lehet vámmentesen bevinni, de kizárólag akkora mennyiséget, amennyi az ott tartózkodásra elegendő.
A 17 év felettiek vámmentesen vihetnek Horvátországba egy liter tömény szeszt, öt liter bort vagy likőrt, valamint egy karton cigarettát.

Külföldiek bejelentkezése:

Ha valaki nem kereskedelmi szálláshelyen van elszállásolva - illetve a szállásadója nem jelenti be -, akkor személyes kötelessége 24 órán belül bejelentkezni a legközelebbi rendőrőrsön, vagy rendőrkapitányságon

Hitelkártyák
Szinte valamennyi szállodában, kikötőben, étteremben és üzletben elfogadják az alábbiakat: American express, Diners, Eurocard/Mastercard, Visa.

Egészségügyi ellátás
A magyar turisták az Európai Egészségbiztosítási Kártyával ugyanolyan szolgáltatásokra jogosultak, mint a biztosított horvát polgárok. (A részletes szabályokról külön írásban olvashattok.)
Kórház és rendelő minden nagyobb városban van, kisebb helyeken is vannak orvosi rendelők - de csak olyan orvost keressünk, aki szerződéses viszonyban áll a horvát egészségbiztosítási pénztárral.(lásd a részletes szabályokban.)

Ünnep- és munkaszüneti napok
január 1.- Újév,
január 6. Három királyok,
április 11-12. - Húsvétvasárnap és hétfő,
május 1.- Munka ünnepe,
június 10.- Pünkösd,
június 22. - A fasizmus elleni harc napja,
június 25. - Köztársaság napja,
augusztus 5. - A győzelem és a nemzeti hálaadás napja,
augusztus 15. - Nagy Boldogasszony,
október 8. - Függetlenség napja,
november 1. - Mindenszentek,
december 25. és 26. - Karácsony.

Az üzletek és hivatalos intézmények nyitva tartása - Az üzletek többségének nyitvatartási ideje:
hétköznapokon 8 - 20 óráig, szombaton és vasárnap 14 óráig, turistaidényben általában tovább nyitva tartanak.
Az állami intézményekben és a hivatalokban a munkaidő hétfőtől péntekig 8 - 16 óráig.

Posta és távközlés
A postahivatalok nyitvatartási ideje a nagyobb városokban hétköznapokon 7 - 19 óráig, kisebb helyeken 7 - 14 óráig, némelyek kettős nyitva tartással működnek. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken az ügyeletes posták szombaton és Vasárnap is 21 óráig tartanak nyitva.

Valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával müködik, telefonkártya a postahivatalokban, újságárusoknál vásárolható. Külföld közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről.

Hálózati feszültség: 220V, 50 Hz

A csapvíz az egész Horvátországban iható


AUTÓVAL HORVÁTORSZÁGBA

Okmányok és más kellékek
Gépkocsival történő belépéshez a jogosítvány, forgalmi és a biztosító által kiadott nemzetközi zöldkártya, valamint legalább egy "láthatósági mellény".

Sebességkorlátozások:
lakott területen 50 km/óra
lakott területen kívül 90 km/óra
autóutakon 110 km/óra
autópályán 130 km/óra
lakókocsit vontató gépjármű 80 km/óra
autóbuszok és könnyű utánfutót vontató autóbuszok 80 km/óra

Világítás
Lakóterületen belül is fel kell kapcsolni a járművek lámáit napközben is (2004. szeptember óta)

Mobiltelefon - Vezetés közben lehetőleg ne használják!

Megengedett alkoholszint: 2008. június 17-én módosult a 2004 óta élő nulla alkoholos elvárás. Az új szabályozás a 24 évesnél idősebb, nem hivatásos sofőröknek literenként fél gramm alkoholszintet engedélyez a vérben. A 24 év alattiak és a hivatásos sofőrök azonban továbbra sem fogyaszthatnak alkoholt vezetés előtt és alatt.

A biztonsági övek használata kötelező.

Benzinkutak
Naponta nyitva tartás: 7 - 19 vagy 20 óráig, a nyári idényben 22 óráig.
Ügyeletes benzinkutak a nagyobb városokban és a nemzetközi utakon O - 24 óráig tartanak nyitva.
Minden benzinkútnál árusitanak:
Eurosuper 95, Super 98, Normál és Euro Diesel üzemanyagot, a nagyobb városokban gázt is.

Aktuális benzinárak és töltőállomások:

A horvátországi üzemanyagárakról a http://www.ina.hr/default.aspx?id=306 oldalon tájékozódhattok.

Az Ina cég üzemanyagkútjainak helyét a http://www.ina.hr/default.aspx?id=475 címen elérhető keresővel deríthetitek ki, ha a kívánt üzemanyagot bejelölitek, majd a "search" utasításra kattintatok.

Úthasználati díj az autóutakon:
Autópályák: Zágráb-Bosiljevo-Zadar-Šibenik-Dugopolje (Split), Zaprešić-Krapina, Zágráb-Bregana, Zágráb-Slavonski Brod-Županja, Zágráb-Varaždin-Goričan és Rijeka-Rupa
Félautópályák: Bosiljevo - Rijeka, Isztriai Y
Egyéb f izetős áthaladás: Učka alagút, Mirna, Krk-híd

Autópályadíjak - 2008 - részletes és friss információk ide kattintva olvashatók

Jellemző parkolási-díj: 5 kuna/autó/óra

Alapvető kötelezettségek közlekedési baleset esetén
A közlekedési balesetről először a rendőrséget értesítsék (telefon 92)
Biztosítsák a baleseti helyszínt (állítsák fel a háromszöget!) és tegyék meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel megelőzik az újabb veszélyhelyzetet. Várják meg a közlekedési rendőröket.

A közlekedési balesettel kapcsolatos problémák intézéséről, a horvát biztosító társaság ügyintézéséről, a jármú szervizben történő javitásról és egyéb, a balesettel kapcsolatos problémákról attól a rendőrtől kaphatnak felvilágosítást, aki a baleset helyszíni szemléjét végzi.
Amennyiben a baleset során az Ön autója bármilyen módon sérült, feltétlen kérjen a rendőrtől igazolást, mert e nélkül nem lépheti át az ország határát.

Ha műszaki segitségnyújtásra van szüksége, vagy a kocsit cl kell vontatni a legközelebbi szervizbe, hívja a 987 es telefonszámon a "Sárga angyalt" (külföldről: + 385 1 987)

A magyar külügyminisztérium intelmei az Horvátországba készülő autósokhoz 2008-ban - részletek

- A magyarországinál sűrűbb és szigorúbb közúti ellenőrzésekkel kell számolni. Az ellenőrzés az előírt sebesség és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul. A közlekedés biztonságát nem veszélyeztető kisebb szabálysértések esetén helyszíni bírságot szabnak ki - 300, 400, 500 kuna.

- Közlekedési balesetnél mindenképpen rendőrt kell hívni. Amennyiben a balesetben valaki sérülést szenvedett, a rendőr a balesetben részvevő gépjárművek vezetőit alkoholtesztnek (szonda) veti alá. Amennyiben a balesetnek halálos áldozata is van, a rendőr azonnal elrendeli a balesetben részes gépjárművezetők vérvételét. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve maximum 72 óráig azt a rendőrség visszatartja. A rendőrség által készített helyszínelési jegyzőkönyv és feljelentés alapján hoz határozatot a szabálysértési bíró. Ezért fontos, hogy a helyszínelés során valamennyi részletről a jelenlevő rendőr meggyőződjön, és arról tájékoztassa a bíróságot.

- Kisebb koccanásos baleset esetén elegendő, hogy a baleset résztvevői kitöltsék az ún. európai baleseti bejelentő nyomtatványt. Ezen kívül fontos, hogy a magyar gépkocsivezető vegye fel a másik fél, vagy valamennyi résztvevő kötelező biztosítási kötvénye számának, a biztosító társaságnak, a gépkocsinak, illetve vezetőjének az adatait. Ilyen esetekben is ajánlott rendőrt hívni, mert a rendőrtől igazolást kell kérni a magyar jármű sérüléséről, amely nélkül nem hagyható el az ország!

- A hazautazást követően a balesetből származó kár megtérítéséhez, amennyiben az ún. európai baleseti bejelentőn kívül a biztosító egyéb iratokat is kér, az adott biztosító Nemzetközi Osztályának meg kell kérnie a baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet. Amennyiben a biztosító a rendőrségi jegyzőkönyvből nem tudja megállapítani a vétkes felet, annak tisztázásához kérheti a balesetet okozó személy ellen az illetékes rendőrség által tett feljelentését vagy a szabálysértési bíróságnak az ügyben hozott határozatát, amelyeket közvetlenül a helyszínelés szerint illetékes rendőrségtől, illetve az illetékes szabálysértési bíróságtól kérhet meg. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy egyes esetekben a baleseti helyszínelési jegyzőkönyv tartalmazza a balesetet okozó személy ellen tett rendőrségi feljelentést, ami egyben még nem jelent vétkességet. A baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet, a rendőrség által tett feljelentést, illetve a szabálysértési bíróság határozatát az illetékes horvát rendőrség, illetve szabálysértési bíróság diplomáciai úton küldi meg a külképviseletnek, amelyet az a Külügyminisztériumnak továbbít. A baleseti helyszínelési rendőrségi jegyzőkönyvek beszerzése 2-4 hónapot vesz igénybe (változó), a szabálysértési bíróság határozatára pedig esetenként a várakozási idő 1 év is lehet.

Robogóval Horvátországban
A horvát Közúti Közlekedésbiztonsági Törvény rendelkezései szerint a "robogó" olyan kettő vagy 3 kerekű, motoros gépjármű, aminek a motorja nem haladja meg az 50 cm3 hengerűrtartalmat, és sima úton nem fejt ki 50 km/óránál nagyobb sebességet. A Horvát Köztársaság területén a külföldön regisztrált motoros járművek csak akkor vehetnek részt a forgalomban, ha rendelkeznek forgalmi rendszámtáblával, valamint érvényes forgalmi engedéllyel. Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaságban a robogókat nem kell regisztráltatni, így nem rendelkeznek sem rendszámtáblával, sem forgalmi engedéllyel - következésképpen, ezen járművek Horvátország területén nem vehetnek részt a forgalomban. Ugyanezen törvény előírja továbbá, hogy a külföldön regisztrált járművek, amelyek a Horvát Köztársaság területén ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok tulajdonában vannak, a Horvát Köztársaságba való belépésüktől számított 3 hónapig vehetnek részt a forgalomban.

Büntetési tételek
- 2000-től 5000 HRK közötti pénzbírságot fizet az a vezető, aki gépjárművével nem a menetirány szerinti jobb oldalon közlekedik;
- a járművezető köteles a megengedett, illetve az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedni; a szabálysértés 500 HRK pénzbírsággal jár;
- a vezetés módját nem változtathatja meg a sebesség hirtelen csökkentésével; a szabálysértés 1000 HRK pénzbírsággal jár;
- lakott területen, ha azt közúti jelzőtáblák másként nem jelzik, a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h. 5000-15.000 HRK pénzbírsággal, vagy 60 napos elzárással büntethető az a gépjárművezető, aki lakott területen a megengedett sebességnél 50 km/h-val nagyobb sebességgel, 2000 HRK pénzbírsággal az aki a megengedettnél 30-50 km/h-val nagyobb sebességgel, 1000 HRK pénzbírsággal az aki 20-30 km/h-val nagyobb sebességgel halad;
- lakott területen kívül az a gépjárművezető, aki a megengedett legnagyobb sebességet 50 km/h sebességgel túllépi. 3000-7000 HRK pénzbírsággal, ha a megengedett sebességet 30-50 km/h-val lépi túl 1000 HRK pénzbírsággal, aki a megengedettnél 20-30 km/h-val nagyobb sebességgel halad 500 HRK pénzbírsággal büntethető;
- szabálytalan előzés esetén a gépjárművezető 1000 kuna pénzbírságot fizet; ha az előtte haladó gépjármű jelezte balra kanyarodási szándékát, akkor az jobb oldalról előzhető meg, amennyiben a gépjárművezető ellentétesen cselekszik, ő 2000 HRK pénzbírsággal büntetendő; ha a gépjárművezető sorban haladó járműveket előz meg, a pénzbírság ilyen esetben 2000 HRK; kétsávos úttesten kétirányú forgalom esetén alagútban, hídon, beláthatatlan kanyarban tilos előzni, ha a gépjárművezető ellentétesen cselekszik, büntetése 2000 HRK;
- többsávos úttesten az ún. szlalomozás bírsága 1000 HRK;
- autópályán tilos megfordulni, illetve egyik sávból a másikba szlalomozni, a szabálysértésekért járó pénzbírság 2000 HRK;
- alagútban tilos megállni, parkolni, vagy megfordulni, a szabálysértésekért 1000-től 2000 HRK pénzbírság jár;
- követési távolság be nem tartása 500 HRK pénzbírsággal sújtandó;
- tompított fényszóró használata nappali fénynél is kötelező, téli időszámítás idején, amennyiben nincs bekapcsolva, a szabálysértés 300 HRK pénzbírsággal jár; motorbiciklin és mopeden a tompított fényszóró használata nappali fénynél is kötelező egész évben;
- 16 éves kor alatti gyermekek részére bukósisak használata biciklizés közben kötelező, a szabálysértés 300 HRK pénzbírsággal jár;
- ha a gyalogos tilos jelzés ellenére, vagy nem az arra kijelölt helyen kel át, a szabálysértés 300 HRK pénzbírsággal jár;
- amennyiben a gépjárművezető nem ad elsőbbséget a gyalogosoknak, a szabálysértés 1000 HRK pénzbírsággal jár; amennyiben a mellette haladó gépjármű megáll átengedni a gyalogost, de a gépjárművezető nem, büntetése 2000 HRK;
- gépjárművön olyan teher nem szállítható, amellyel együtt a gépjármű a megengedett össztömeget meghaladja, illetve a teher nem veszélyeztetheti a közlekedésben résztvevőket; a rendelkezés be nem tartása 5000-től 15.000 HRK pénzbírsággal büntetendő;
- ha a gépjárművezető tilos jelzés ellenére, vagy a leengedett sorompó ellenére vasúti átjárón áthajt, a szabálysértés 2000-től 5000 HRK pénzbírsággal jár;
- a gépjárműben legfeljebb a forgalmi engedélyben bejegyzett számú személy szállítható (két 10 éves kor alatti gyermek 1 felnőtt személynek számítandó), a jármű zárt részén, mely belülről nem nyitható, személyek szállítása tilos, amennyiben a gépjárművezető ettől eltér, részére 5000-től 15.000 HRK pénzbírság szabható ki;
- a vezető és utasai részére egyaránt kötelező a biztonsági öv használata, ha nincs bekapcsolva, a szabálysértés 500 HRK pénzbírsággal jár;
- első ülésen 12 éves kor alatti gyermek nem utazhat; 5 éves korig gyerekülés használata kötelező, a szabálysértésért 500 HRK pénzbírság jár;
- közúti baleset részesei kötelesek a helyszínen maradni, a baleset helyszínét biztosítani, a rendőrséget értesíteni; amennyiben elhagyják a baleset helyszínét, a szabálysértés 3000-től 7000 HRK pénzbírsággal jár;
- a baleset részesei kötelesek kitölteni és aláírni az un. “európai baleseti bejelentőt”, vagy bármilyen más módon személyes adataikat és gépjárműveik adatait kicserélni, ha ezt nem teszi meg valamelyikük, a szabálysértés 2000-től 5000 HRK pénzbírsággal jár;
- a baleset helyszínén a felek alkohol-(esetleg drog-) szonda teszten esnek át, és amennyiben az 0.000 ezreléknél többet mutat, a helyszínelő rendőr a felet orvosi vérvételre kötelezi, amennyiben ennek ellenáll, a szabálysértésért járó büntetés 5000-től 15.000 HRK pénzbírság, vagy 60 napos elzárás;
- vezetés közben mobiltelefon kézzel történő használata tilos, a szabálysértésért járó pénzbírság 500 HRK;
- amennyiben a gépjárművezető nem rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel, a szabálysértés 1000 HRK pénzbírsággal jár;
- amennyiben a gépjárművezető olyan mértékben fáradt, vagy beteg, hogy nem képes a biztonságos vezetésre, nem vezethet; ha ezzel ellenkezően cselekszik, részére 1000-től 2000 HRK pénzbírságot szabnak ki;

Parkolás a tilosban
Mind a rendőrség, mind a Közterület Fenntartó Vállalat parkolást ellenőrző munkatársai részéről érzékelhető, hogy gyorsabban intézkednek a szabálytalanul parkoló külföldi gépjárművek esetén. (A fővárosban rendkívül nehéz parkolni, a tilosban parkoló gépkocsikat gyorsan elszállítják.) A hatóságok által elszállított gépjármű kiváltása 500 kuna, ezen felül még a közlekedési vétség bírságát is ki kell fizetni, ami változó, de legalább 250 kuna. A „pók” szolgálat központi száma (+385 1) 4877-581, a gépjárműveket Zágrábban a Strojarska 14. sz. alatti depóra szállítják, ami a buszpályaudvar mögött található. A „pók” szolgálat 0-24 óráig dolgozik, munka és ünnepnapokon egyaránt.

Mikor utazzunk Horvátországba?

Az egyre hosszabb autópálya ellenére nem ritkák a dugók a horvát utakon. Persze, hisz mindenki egyszerre indul el nyaralni, s ennek megfelelően egyszerre indul haza, mert a szálláshelyek többsége ragaszkodik a hétvégi turnusváltáshoz. A Horvát Idegenforgalmi Közösség sok éves tapasztalat alapján próbálja előre megsaccolni, hogy a nyár melyik napján milyen forgalom várható. A 2008-ra szóló jóslatuk az alábbi ábrán látható.

Ez kivételesen(?) az a helyzet, amikor praktikusabb az árral szemben autózni. :)

Egy jól megválasztott indulási idővel akár plusz egy napot is nyerhetünk - nem beszélve az idegeskedés elkerüléséről. Persze, ehhez megfelelő szállást is találni kell.

(További közlekedési információk a spliti magyar konzultól a lap végén)

Környezetvédelem
Az Európai Unió előírásai alapján történt ellenőrzések szerint a horvát Adrián a tengervíz nagyon jó minőségű fürdés céljából.
A környezet vagy a tenger szennyeződése esetén kérjük, hogy értesítsék a 112-es Központot a 112-es telefonszámon, vagy a dc112@dzus.hr e-mail címen, amely tagja a hasonló nemzetközi intézményhálózatnak.
Környezetvédelemmel kapcsolatos további felvilágosítás: Környezetvédelmi, Területrendezési és Építési Minisztérium Környezetvédelmi Főosztálya, Tel.: +385 1/3782-111, e-mail: zastita_okolisa@mzopu.hr - www.mzopu.hr

Tűzvédelmi intézkedések
Ellenőrizzék, hogy mindent megtettek-e annak érdekében, hogy ne keletkezzen tűz! Ne dobjanak cl égő vagy gyúlékony tárgyakat, anyagokat környezetükbe!
Amennyiben tüzet észlelnek, kérjük Onöket, értesítsék a környezetükben tartózkodó személyeket, és azonnal hívják a 93-as vagy a 112-es telefonszámot. A tűzoltók megérkezéséig próbálják meg oltani a tüzet, természetesen úgy, hogy saját magukban és a környező személyekben kárt ne tegyenek .
Tartsák tiszteletben a "Tüzet rakni tilos" figyelmeztetést!
Vigyázzanak, hogy parkoló autójuk ne zárja el a tűzoltók érkezési útvonalát.

Kutatás és mentés
Szárazföldi, vagy tengeri szerencsétlenség esetén hívják a 112-es Központot a 112-es telefonszámon

Fontosabb telefonszámok
Horvátország nemzetközi hivószáma: +385 (Ezt kell akkor is használni, ha valaki magyarországi mobillal Horvátországban telefonál - helyi számra - gy.á.)

Mentők, elsősegély 94

Tűzoltóság: 93

Rendőrség: 92

Autómentő szolgálat: 987; e-mail: 987@hak.hr

(Külföldről vagy mobiltelefonról: ++ 3851 987)

Egyéb információk: 981

Belföldi és nemzetközi tudakozó: 988

Nemzetközi tudakozó: 902

Időjárás előrejelzés, Útinfó: 060 520 520

Horvátországi mobilszolgáltatók

Horvátországban több mobilszolgáltató működik. A szigeti és a partmenti települések közelében jó a lefedettség, habár vannak olyan tengeri területek, amelyek még nem lefedettek.

A szolgáltattók általában külföldieknek szóló információkat is biztosítanak

T-mobile: www.t-mobile.hr

098 1555 Touristinfo (Információk külföldieknek)

VIPnet: http://www.vipnet.hr

091/7799 Információk külföldieknek

Tele2 (csak horvát nyelvű oldalt találtunk)

HORVÁT ANGYALOK - turisztikai információs szolgálat Horvátország egész területéről hívható egységes telefonszáma: 062 999 999;

Külföldről: +385 62 999 999

A szolgáltatás horvát, angol, német és olasz nyelven március 25. – től október 15.-ig áll az érdeklődők rendelkezésre.

A rádió idegen nyelvű hírei turisztikai idényben

A Horvát rádió több programján sugároz turistáknak szóló idegen nyelvű műsorokat. A Horvát rádió 1. programjában minden nap 20.05 órakor sugároznak 5 perces angol nyelvű műsorokat.

A Horvát rádió 2. programjában a rendszeres horvát nyelvű hírek mellett a HAK /Horvát Autóklub/ angolul, németül és olaszul beszámol az utak állapotáról, hetente több alkalommal pedig felvilágosítást közöl a hajósoknak.

Minden egész órában szintén a Horvát rádió 2. programjában az alábbi stúdiókból adnak közvetlen híreket és felvilágosítást az utak állapotáról: Bajor rádió 3. programja, az Osztrák rádió 3. programja, a RAI Uno és az angol Virgin rádió. Napközben többször hangzanak el horvát és angol nyelvű hajózási információk is.


INFORMÁCIÓK A LÉGI- ÉS VÍZI SZÁLLÍTÓKRÓL

Nemzetközi repülőterek:
Zágráb, Split, Dubrovnik, Pula, Zadar és Eszék. Brač és Lošinj szigetekre csak kis repülőgépek tudnak leszállni.
Felvilágosítás: Zágráb 01 626 5222, Split 021 203 506, Dubrovnik 020 773 377, Pula 052 530 105, Rijeka 051 842 132, Zadar 023 313 311, Eszék 031 514 441, 031 514 442 Brač 021 559 711, Lošinj 051 231 666

Croatia Airlines:
A nemzeti légitársaság, a Star Alliance légiszövetség regionális tagja - többek között -a következő célállomásokra repül: Amszterdam, Bécs Brüsszel, Frankfurt, Isztambul, London, München, Prága, Párizs, Róma, Szarajevó, Szkopje, Tel Aviv, Varsó, Zürich, főszezonban a horvát tengerpartra további francia, holland, olasz német, osztrák, angliai nagyvárosokból indulnak járatok. A Croatia Airlines partner légitársaságaival üzemeltett járatai a világ minden tájára eljuttatják a repülni vágyókat. Információ és jegyvásárlás: www.croatiaairlines.hr,
www.croatiaairlines.com

Felvilágosítás és helyfoglalás: +385 1 4872 727; 062 77 77 77
Egyéb légitársaságok, melyek repülnek Horvátországba:
Aeroflot, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, ČSA, Lufthansa, LOT, Malév, Germanwings, Scandinavian Airlines és Turkish Airlines.

TENGERI KÖZLEKEDÉS

Nemzetközi kompjáratok:
Zadar - Ancona; Koper - Pula - Mali Lošinj - Zadar, Korčula - Stari Grad/Hvar - Split - Ancona; Split - Ancona; Split - Stari Grad/Hvar - Pescara, Dubrovnik - Ortona, Dubrovnik - Bari
Partmenti járatok
Rijeka -Zadar - Split - Stari Grad/Hvar - Korčula - Sobra/Mljet - Dubrovnik.

Helyi kompjáratok kötik össze a szigeteket a szárazfölddel: Cres, Lošinj, Rab, Pag, Ugljan, Pašman, Olib, Silba, Premuda, Ist, Molat, Sestrunj, Žirje, Zverinac, Rava, Zlarin, Dugi otok, Iž, Šolta, Brač, Hvar, Vis, Pelješac félsziget, Korčula, Lastovo, Mljet és Šipan.
A helyi hajó és gyorshajó járatok összekötik azokat a lakott szigeteket, ahová nincs autós forgalom.

Gyorsjáratok (sziget-szárazföld, vagy sziget-sziget)
Rijekai körzet- Lošinj, Susak, Unije, Cres, Ilovik, Pag, Rab
Zadari körzet- Ist, Molat, Dugi Otok, Zverinac, Sestrunj, Rivanj, Olib, Silba, Premuda.
Spliti körzet- Brač, Hvar, Lastovo, Korčula

Hajójáratok (sziget-szárazföld, vagy sziget-sziget)
Rijekai körzet - Lošinj, Srakane, Unije, Ilovik, Pag, Rab
Zadari körzet - Dugi otok, Iž, Rava
Spliti körzet - Drvenik Veli és Mali
Dubrovniki körzet- Šipan, Lopud, Koločep

JADROLINIJA

A fő horvát vízi utasszállító társaság, a legtöbb menetrendszerű nemzetközi és belföldi komp-, hajó- és gyorshajó járat üzemeltetője.

Központ: Rijeka; Tel.: 00385/ 51/ 666 100, 666 111

www.jadrolinija.hr

Más hajótársaságok:
Rapska plovidba d.d.: www.rapska-plovidba.hr
Lošinjska plovidba - brodarstvo d.d.: www.losinjska-plovidba.hr
Mediteranska plovidba d.d.: www.korcula.net / How to get to the island
Sem Marina: www.sem-marina.hr
SNAV: www.snav.it
Adriatica: www.adriatica.it

Vámhivatalok-külföldi vízijárművek beléptetése:
Állandó:Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Raša/Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Korčula, Dubrovnik, Vela Luka, Ubli
Nyári idényben: ACI-Umag Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Ravni Žakan, Hvar, Starigrad (Hvar) Vis, Komiža, és Cavtat

Hajózás Horvátországban
A Horvátországba vízi úton belépő hajó kapitánya köteles a legrövidebb úton behajózni a nemzetközi forgalmat bonyolító határátlépő helyek egyikébe a vámvizsgálat elvégzésének céljából, továbbá köteles kiváltani a matricát és hitelesíttetni az utaslistát a legközelebbi révkapitányságon vagy kirendeltségen. A szárazföldi úton érkező, kikötőben vagy más horvátországi helyszínen megőrzésen lévő hajó kapitánya a hajózás megkezdése előtt köteles kiváltani a matricát és hitelesíttetni az utaslistát a legközelebbi révkapitányságon vagy kirendeltségen.
A 2,5 méternél rövidebb és/vagy 5 kW teljesítménynél kisebb motorral rendelkező hajóra nem kell kiváltani a matricát.

A matricát, melynek érvényessége egy év, jól látható helyen kell elhelyezni a hajón.

A Horvátországban hajózó hajón a következő eredeti iratoknak kell meglenniük:

ˇ Matrica
ˇ A hajó hitelesített legénység és utaslistája
ˇ A hajón tartózkodó személyek hitelesített listája (azon hajók esetében, melyeken a Horvátországban történő hajózás során változik a legénység felállása)
ˇ A hajó tengeralkalmasságát igazoló dokumentumok
ˇ A hajó kapitányának hajóvezetői alkalmasságát igazoló dokumentumok
ˇ A harmadik személynek okozott kár esetére felelősségbiztosítást igazoló okmány (csak a 15 kW teljesítménynél nagyobb meghajtású motorral rendelkező hajóra)
ˇ A hajó tulajdonjogát igazoló okmány, vagy felhatalmazás a hajó használatára

A matrica kiállítása a következő díjakat foglalja magában:

ˇ hajózás biztonságáért fizetendő illeték,
ˇ a hajózás során a biztonsági objektumok használatáért fizetendő díj ("világítótorony díj")
ˇ tengeri információs térkép díja
ˇ eljárási illeték

A HAJÓN TARTÓZKODÓ SZEMÉLYEK BEJELENTÉSE

Azon hajó kapitányának, aki a horvátországi hajózás során változtatni kíván a hajón tartózkodó legénység összetételén, köteles a matrica kérvényezése alkalmával hitelesíttetni a matrica érvényességi ideje alatt a hajón tartózkodni szándékozó utasok listáját. Az utaslistán szereplő személyek száma nem haladhatja meg az adott hajó befogadóképességének kétszeresét megnövelve az eredeti befogadóképesség 30%-val. Nem kell feltüntetni az utaslistán azon személyeket, akik akkor tartózkodnak a hajón, amikor az a kikötőben, vagy horgonyzóhelyen tartózkodik. Az utaslista kitöltésére a matrica kérvényezésekor, vagy folyamatosan is lehetőség van, de legkésőbb az utaslistán szereplő személy első beszállásakor kötelező.
Amennyiben az utaslista folyamatosan kerül kitöltésre, azt minden egyes kitöltéskor hitelesíteni kell a révkapitányságon, vagy annak kirendeltségén. Az utaslistára nem kell bejegyezni a 12 évesnél fiatalabb személyeket.
Az utaslistán szereplő személyek cseréjének száma nem korlátozott.
Amennyiben a hajó kapitánynak a horvát fenségvizeken történő tartózkodás és a matrica érvényességi ideje alatt nincs szándékában megváltoztatni legénység felállását, nem kell bejelentkeznie a révkapitányságon, vagy annak kirendeltségén.


VASÚTI KÖZLEKEDÉS

Horvátorszag közvetlen vasúti összeköttetésben áll a következő országokkal: Szlovénia, Magyarország, Olaszország, Ausztria, Svájc, Németország, Bosznia - Hercegovina, Szerbia -Montenegró, átszállással pedig szinte valamennyi európai országba el lehet jutni

Eurocity, Intercity és Euronight vonatok:
EC "Mimara": München-Villach-Zágráb;
EC "Agram": Salzburg Zágráb;
EC "Zágráb":Zágráb -Maribor-Bécs;
EC "Croatia":Bécs - Zágráb;
IC "Sava": München-Salzburg-Villach-Ljubljana- Zágráb -Belgrád
EC "Goldoni": Budapest- Zágráb -Velence
EN "Venezia": Budapest- Zágráb - Velence


Felvilágosítás: Tel.: 060 333 444, +385 1 378 2532
E-mail: informacije@hznet.hr,
www.hznet.hr


AUTÓBUSZOS KOZLEKEDÉS

A horvátországi településeket jól szervezett buszjáratok kötik össze. Rendszeres nemzetközi járatok közlekednek a szomszédos, valamint az Észak-és Nyugat-európai országokba Felvilágosítás: lel.: 060 313-333; +385 1 6112 789; +385 1 6008 631;
Web oldal Zágráb: www.akz.hr, akz@akz.hr
Rij eka: www.autotrans.hr Split: www.ak-split.hr

Rent-a-car - minden nagyobb városban, üdülőhelyen és a repülőtereken

Taxi: minden városban és üdülőhelyen

SPORT ÉS PIHENÉSI CÉLÚ HORGÁSZAT A TENGEREN

A sport és pihenési célú horgászathoz külön engedélyt kell kiváltani. A kiváltott engedélyt parti, vagy csónakról történő horgászat esetében is magunknál kell tartani. Naponta maximum 5 kg hal és más tengeri állat fogható ki, értékesítésük nem engedélyezett.

Az engedély a következő sport és pihenési célú horgászati módokra vonatkozik: horgászzsinóros és víz alatti halászat, valamint “big game fishing”. A nemzeti parkokban (Kornati, Brijuni, Krka, Mljet) történő horgászat feltételeit a parkok belső szabályzata határozza meg.

A horgászengedély az érvényes személyazonosító okmány (útlevél, jogosítvány stb.) felmutatásával az idegenforgalmi hivatalokban vagy az utazási irodákban váltható ki.

ÉRDEKESSÉGEK

Jelentősebb múzeumok:
Čakovec/Csáktornya - A Muraköz Múzeuma
Dubrovnik - Néprajzi Múzeum, Dubrovniki Múzeum Rektor-palota, Dominikánus-kolostor Múzeuma, Várfal, Tengerészeti Múzeum, Székesegyház kincstára, Régészeti Múzeum, Korabeli Történeti Múzeum
Gornja Stubica - A parasztfelkelések történetét bemutató múzeum
Gospić - Lika Helytörténeti Múzeuma (állandó régészeti kiállítás, a közeli Smiljanban Nikola Tesla szülőháza, Veliki Žitnik dr. Ante Starčević Emlékház)
Hlebine - Naiv Művészetek Galériája, Ivan Generalić Gyűjtemény
Karlovac/Károlyváros - Karlovaci Városi Múzeum
Klanjec - Antun Augistinčić szobrász galériája
Krapina - Fejlődéstörténeti Múzeum, a hušnjaki ősember lelőhelye mellett, Ljudevit Gaj szülőháza
Kumrovec - "Staro selo" - egyedülálló skanzen / Néprajzi Múzeum /eredeti falusi házakkal, itt látható Tito (Josip Broz) szülőháza is
Makarska - Kagyló Múzeum, Városi Múzeum
Našice - Helytörténeti múzeum a Pejačević Kastélyban
Osijek/Eszék/ - Szlavónia múzeuma, Festőművészeti Galéria
Pazin - Isztriai Népművészeti Múzeum, Városi Múzeum
Pula - Isztriai Régészeti Múzeum, Isztriai Történeti Múzeum
Split - Óhorvát Régészeti Műemlékek Múzeuma, Ivan Meštrović Galéria, Spliti Régészeti Múzeum, Városi Múzeum, Néprajzi Múzeum, Természettudományi Múzeum, Művészeti Galéria, Tengerészeti Múzeum, Állatkert, Székesegyház- Egyházművészeti Gyűjtemény
Trakošćan - Múzeum a kastélyban Régi fegyver Gyűjtemény
Varaždin/Varasd - Városi Múzeum az óvárosban - Történelmi és Rovartani Gyűjtemény
Zadar - Régészeti Múzeum, Zadari Népi Múzeum, Egyházművészeti Állandó Kiállítás, Tengerészeti Múzeum
Zágráb - Régészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Naiv Művészet Múzeuma, Modern Galéria, Városi Múzeum, Mimara múzeum szinte minden korszakból származó műalkotásokkal, Szépművészeti és Iparművészeti Múzeum, Természetrajzi Múzeum, Strossmayer Galéria, Műszaki Múzeum, Kortárs Művészetek Múzeuma, Klovićevi dvori Galéria

Jelentősebb kegyhelyek
Marija Bisztrica: Bisztricai Boldog Asszony
Trsat (Susak): Trsati Boldog Asszony
Sinj: Csodatevő Sinji Nagyasszony
Aljmas: Vigasztaló Nagyasszony

Művészettörténeti emlékek:
Horvátországban számos kulturális emlékben gazdag középkori város található, többek között: Split - Diocletianus - palota, Trogir - városközpont, Poreč Euphrasius - bazilika, Šibenik - székesegyház, Dubrovnik; mind UNESCO Világörökségéhez tartoznak.

Múzeumi belépők: 10-15 kuna

NEMZETI PARKOK

Brijuni - két nagyobb és 12 kisebb szigetecskéből álló csoport Isztria nyugati partjainál. Információ: Tel.: 052 525 888; Fax: 052 521 367;
E-mail: np-brijuni@brijuni.hr
www.brijuni.hr


Kornati - A Mediterrán legtagoltabb szigetcsoportja 140 lakatlan szigettel, szigetecskével és sziklafallal.
Információ: Tel.: 022 435 740, Fax: 435 058.
E-mail: kornati@kornati.hr
www.kornati.hr

Krka - Horvátország legszebb karsztvidéki folyója. Információ: Tel.: 022 201 777;
Fax: 022 336 836;
E-mail: izleti@npkrka.hr,
www.npkrka.hr

Mljet - sziget Dubrovniktól délnyugatra. Információ: Tel.: 020 744 041; Fax: 020 744 043
E-mail: np-mljet@np-mljet.hr
www.np-mljet.hr

Paklenica - Nemzeti park a legnagyobb horvátországi hegyvonulat - a Velebit - déli oldalán. Információ: Tel.: 023 369 155, 023 369 202
Fax: 023 359 133;
E-mail: np-paklenica@zd.t-com.hr; prezentacija@paklenica.hr
www.paklenica.hr

Plitvice - tavak - A legszebb és legismertebb horvátországi nemzeti park, az UNESCO Világörökség része. Információ: Tel.: 053 751 015, 053 751 014, Fax: 751 013;
E-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr,
www.np-plitvice.com
www.np-plitvicka-jezera.hr

Risnjak - erdővel borított hegyvonulat Rijekától északra. Információ: Tel.: 01 836 133, 051 836 246, ,
Fax: 051 836 116
E-mail: np-risnjak@ri.t-com.hr
www.risnjak.hr

Észak-Velebit - a Velebit hegység csúcsa a legértékesebb és a leglátványosabb. Információ: Tel.: 053 884 551; Fax: 053 884 552
E-mail: np.sjeverni.velebit@gs.t-com.hr
www.np-sjeverni-velebit.hr

TERMÉSZETPARKOK

Biokovo - hegység a Makarskai Riviéra felett
Információ: Tel: 021 616 924;
E-mail: park-prirode-biokovo@st.t-com.hr www.biokovo.com

Kopácsi rét - a Drávának a Dunába való torkolatánál elhelyezkedő kiterjedt mocsaras terület
Információ: Tel: 031 752 321 , 031 752 320, Fax: 031 752 321
E-mail: kopacki-rit-turizam@os.t-com.hr
www.kopacki-rit.com

Lonjsko polje - Európa egyik legnagyobb lápos területe
Információ: Tel./Fax: 044 672 080; 098 222 080
www.pp-lonjsko-polje.hr

Medvednica - hegy Zágrábnál
Információ: Tel: 01 4586 317;
Fax: 01 4586 318
E-mail: park.prirode.medvednica
@zg.t-com.hr
www.pp-medvednica.hr

Papuk - Szlavónia legnagyobb hegysége
Információ:
Tel: 034 313 030;
Fax: 034 313 027
E-mail: kontakt@pp-papuk.hr
www.pp-papuk.hr

Telašćica - keskeny öböl a Dugi otok szigeten, közel a Kornati Nemzeti Parkhoz
Információ:
Tel./Fax: 023 377 096
E-mail: telascica@zd.t-com.hr
www.telascica.hr

Učka - hegység Isztria keleti részén, a Kvarner Riviéra felett
Információ: Tel.: 051 293 753; Fax: 051 293 751
E-mail: park.prirode.ucka@inet.hr
www.pp-ucka.hr

Velebit - Horvátország legnagyobb és legszebb hegysége
Információ: Tel.: 053 560 450; Fax: 053 560 451
E-mail: velebit@gs.t-com.hr
www.velebit.hr
www.pp-velebit.hr

Vranai - tó - Horvátország legnagyobb tava, Zadarhoz közel
Információ: Tel.: 023 386 455; 386 456, Fax: 023 386 453
E-mail: pp-vransko-jezero@zd.t-com.hr
www.vransko-jezero.hr

Žumberak-Samobori Hegység - Zágrábtól nyugatra
Információ: Tel.: 01 3327 660; Fax: 01 3327 661
www.ppzsg.org

Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium
Információ: Tel.: 01 610 6578; www.mzopu.hr

SZÁLLÁS

Horvátország számos szálláslehetőséget kínál szállodáiban, apartman - településein, magán házaknál, a falusi birtokokon, apartmanokban, kempingekben és a nagy hagyománnyal rendelkező naturista kempingekben.
Az ország kontinentális részében több gyógyhatású, ásványi és termálforráson alapuló gyógyfürdő található.
Felvilágosítás: Idegenforgalmi hivatalok és utazási irodák.

Ifjúsági turizmus:
Ifjúsági szállodák (hosztelek): Dubrovnik, Korčula, Pula, Krk, Punat - Krk - sziget, Veli Lošinj, Zadar és Zágráb. Horvát Ifjúsági szállás Szövetség (Tel.: 01 4847 472, 4847 474).
E-mail: travelsection@hfhs.hr
www.hfhs.hr

Jellemző szállásárak 2008-ban

Magánházaknál apartman - 4 személyes:

elő- és útó szezon: 30-70 euró/apartman/nap
főszezon 40- 80 euró/apartman/nap

Szálloda (félpanziós ellátással):
** - 30- 40 euró/fő/nap
*** - 40 - 50 euró/fő/nap
**** - 60-70 euró/fő/nap

Vitorlásturizmus és vitorláskikötők:
Horvátországnak mint egy 50 rendezett vitorláskikötője van mintegy 15.000 tengeri és 4.500 szárazföldi kikötési hellyel. A nagyobb vitorláskikötők műszaki szervizekkel, emelődarukkal, benzinkutakkal és más kereskedelmi, vendéglátóipari szolgáltatással rendelkeznek. A vitorláskikötők többségében lehetőség van jachtbérlésre és vitorlástanfolyamokat is szerveznek. Információ: Vitorlásturizmus Egyesülete
(Tel.: 051 209 147; 209 111,
Fax: 051 216 033); E-mail: hgkri@hgk.hr; www.hgk.hr
Adriatic Club International (ACI) Opatija (Tel.: 051 271 288,
Fax: 051 271 824).
E-mail: aci.club@ri.t-com.hr
www.aci-club.hr

Búvárkodás:
A hobbibúvárkodáshoz engedély szükséges.
Információ: Tel.: 021 321 118, www.diving.hr; www.prodiving.hr

NEMZETI ÉTELEK ÉS ITALOK

Hol együnk?
A félpanziót és teljes ellátást kínáló szállodákon felül minden városban, üdülőhelyen, főbb utak mentén éttermek, étkezdék, teraszok, csapszékek, pizzériák, gyorsétkezdék találhatók, de az ínyencek bizonyára felkeresik a "házi kosztot" kínáló éttermeket és kifőzdéket.
Minden állati eredetű élelmiszerre az Európai Unió országaival azonos feltételek érvényesek és állandó állatorvosi-egészségügyi felügyelet alatt állnak.

Mit együnk?
Az általános európai konyhán kívül Horvátország a legnépszerűbb hazai ételeit és különlegességeit kínálja: a hideg előételek között említhetjük a híres dalmáciai vagy isztriai sódárt /szárított sonka/, pagi vagy likai sajtot, juhtúrót, szlavóniai kulent, az ismert samobori vagy zagorjei fokhagymás kolbászokat, a friss tejfölös túrót. A főétel kínálat az éghajlattól függ, érdemes a régió jellegzetes specialitásait megkóstolni. Dalmáciában, a tengermelléken, a szigeteken és Isztriában a főételek halféléből és a "tenger gyümölcseiből" készülnek, a jellemző húsétel pedig a "pašticada" vagy a főtt bárány. Horvátország kontinentális részében a húsételek kínálata igazán gazdag, különlegességnek számít a pulyka mlinci - tésztával, a sült bárány, a sült malac, a főtt vagy sült "štrukli". A tészták közül a már említett "štrukli" mellett népszerű még a diós rétes, mákos rétes, túrós rétes, vagy a gyümölccsel töltött rétestészta.

Mit igyunk?
Horvátország a szőlőtermesztés és a szívesen fogyasztott, válogatott borok termelésének évszázados hagyományával büszkélkedhet kontinentális részében, a tengermelléken és a Dalmáciában lévő szőlészetekben egyaránt. Az adriai tengerpart és szigetek ismert borfajtái a vörös borok - teran, merlot, kaberne, opolo, plavac, dingač, postup, valamint a fehérek - malvazija, pošip, kujundžuša, žlahtina, muskat ... A kontinentális részen - rizling, graševina, burgundi, tramini... Az égetett szeszes italok közül jól ismertek a pálinkák - szilvapálinka, travarica, törköly, a desszertitalok közül pedig a prošek és a maraschino.

Jellemző árak - 2006-ban (Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség)

Étteremben

Üdítőital: 5-6 kuna
1 gombóc fagyi: 4 kuna
1 kávé: 4-5 kuna
1 pizza: 30 - 45 kuna
1 halvacsora: cca. 80 - 100 kuna/fő
Közért árak: mint a magyarországi árak

Várható árak - 2008-ban (Forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség)

Étteremben

Üdítőital 12-13 kuna
1 gombóc fagyi 5-7 kuna
Kávé, capuccino 7-10 kuna
Pizza 30-40 kuna

Élelmiszerboltban

Tej 5-7 kuna
Sör 4,7-5 kuna +üveg
Ásványvíz 4,8-5 kuna/palack
Kenyér 6,7-7 kuna/kg
Hústermékek 32-60 kuna/kg

Parkolási díj 5 kuna/óra

Múzeumi belépők 10-15 kuna

Hajókirándulás piknikkel 200-350 kun

 

DIPLOMÁCIAI KÉPVISELETEK

Magyar Köztársaság - Pantovčak 255-257, 10000 Zágráb; Tel.: 01 4890 900;
Fax: 01 4579 301

2008 nyarán is, a június 15. - szeptember 15. közötti időszakban, ideiglenes konzuli ügynökség látja el Splitben a magyar állampolgárokkal kapcsolatos érdekvédelmi feladatokat.
Annak érdekében, hogy honfitársaink a helyszínen gyors konzuli segítséget kaphassanak a fenti időszakban a Splitbe kihelyezett konzulhoz is fordulhatnak.
Sürgős esetekben a bajbajutott magyar állampolgárok a kihelyezett konzult a +385-99-558-5555 mobiltelefonszámon, vagy zágrábi külképviseletünk ügyeleti telefonszámán +385-1-489-0906 érhetik el.


Konzuli tapasztalatok Splitben 2007. nyarán

Forrás: Magyar Köztársaság Zágrábi Nagykövetsége

Évről évre népszerűbb az Adria immár a magyar vitorlázók, és motorcsónaktulajdonosok körében is.

A megfelelő kategóriájú vízijártassági engedélyek megszerzésén túl figyelmmel kell lenni a közúti közlekedéstől éltérő szabályok betartására is. A fedélzeten tartozkodó személyzet, és az utasok pontos listáját minden esetben a kihajózás helye szerint illetékes kikötőparancsnokságon (Lučka Kapetanija) be kell jelenteni, mivel mind a fizető, mind a privát célú utaztatás idegenforgalmi adófizetési kötelezettség alá esik. Gyakran előfordulő eset, hogy a vízi jármű tulajdonosa nem ugyanaz a személy, mint a kapitány, és a tulajdonos nem tartózkodik a hajón. Ilyen esetben feltételenül szükséges, hogy a tulajdonos horvát közjegyző előtt tett írásos nyilatkozatában hatalmazza fel a kapitányt a vízi jármű használatára. Ellenkező esetben, ellenőrzés során a horvát rendőrség a lopás gyanúja miatt a tulajdonviszonyok tisztázásáig kikötőbe vontathatja a hajót.

A felségvizeken történő áthajózás során kötelező a legközelebbi horvát fenhatóságú kikötőbe hajózni határrendészeti és vámvizsgálat céljából. Több esetben előfordult, hogy a rendkívűl keskeny bosnyák felségvízen áthajózó vitorlások nem jelentkeznek be a legközelebbi horvát kikötőben, és evvel tiltott határátlépés szabálysértését valósítja meg.

Közúti közlekedés

A horvát autópályák a turistaszezonban rendkívűl nagy forgalmat bonyolítanak le. A két leghosszabb alagútnál (Sveti Rok és Mala Kapela) még csak az egyik „csövet” adták át forgalomnak, emiatt jelentős (több kilométer hosszú) torlódások is előfordulhatnak, különösen turnusváltások (péntek illetve szombat) idején. Amennyiben erre mód nyílik, javasoljuk inkább hétközben utazni, így a menetidő több órával is lerövidülhet.

Tapasztalaink szerint a balesetek túlnyomó többsége az érkezés vagy a hazutazás napján következik be. Sajnos még elég gyakran fordul elő, hogy ez utóbbi esetben a turista megfelelő utasbiztosítás, hiányában helyi fizetőeszközét elköltve, a mielőbbi célbaérés reményében túllépi a sebességkorlátozást. A rendőrség szabálysértési feljelentése helyszíni bírsággal történő elintézése esetén horvát kuna hiányában nem fizethető be a büntetés a csekken, így a rendőrség szabálysértési bíró elé kénytelen utalni az ügyet.

A szabálysértési bíróság ügyeletes bíró útján hétvégén is tart tárgyalást, ami a hazautazó külföldiek helyzetét megkönnyíti, és szerencsés esetben aznapi továbbutazást tesz lehetővé. A horvát törvények szerint a szabálysértési eljárásban a külföldi használhatja anyanyelvét, így a magyar állampolgárok részére is minden esetben tolmácsot rendelnek ki. Előfordulhat azonban, hogy az adott bíróság részére nem áll azonnal rendelkezésre magyar tolmács, így az eljárás lefolytatása rövid késedelmet szenvedhet.

A nyelvi nehezségek áthidalása és az eljárás jobb megértése céjából bármilyen rendőri intézkedés esetén célszerű értesíteni a magyar konzult.

A magyar turisták között már elterjedt néhány a horvát rendőrséggel kapcsolatos „városi legenda” amelyek részben alaptalanok. A következőkben megemlítünk néhány életszerű típusesetet:

I. Konzuljainknak viszonylag gyakran panaszolják a magyar sofőrök, hogy a kisebb, koccanásos baleseteknél is rendőrt hív a balesetben érintett másik fél.

A sérült gépkocsi a Horvát Köztársaság területét valóban csak a rendőrség által kiállított „gépjármű károsodási jegyzőkönyv” birtokában hagyhatja el, így a rendőri jegyzőkönyvek felvétele a magyar gépkocsiovezető érdeke is. A biztosítások érvényesítésehez szintén elengedhetelen a helyszíni és az alkoholvizsgálat eredményét tartalmazó jegyzőkönyv.

II. „Szombaton, a hazautazás során történt ráfutásos balesetet szenvedtünk és az intézkedő rendőr még aznap bíró elé akart állítani, ugyanakkor a horvát sofőrt nyomban elengedte, és még az útlevelünket is elvette.”

A kisebb baleseteknél viszonylag gyakori eset, hogy mindkét fél közlekedési szabályt sért (például az elöl haladó jármú nem jelezi irányváltoztatási szándékát, a mögötte haladó pedig nem tart megfelelő követési távolságot, stb.), és amíg a külföldi állampolgárt az eljárás mielőbbi befejezése céljából még aznap, vagy a másnap szabálysértési bíró elé idézik, addig a horvát felet csak több munkanappal később, munkaidőben idézik meg. Nyelvi és egyéb kommunikációs nehézségek miatt a helyzet könnyen félreértelmezhető úgy, hogy a horvát felet a rendőr „futni hagyta”.

Az útiokmány elvétele külföldi szabálysértő esetén jogosan alkalmazott kényszerintézkedés, melynek célja a horvátországi állandó lakcímmel nem rendelkező személy bíróság előtti megjelenésének biztosítása.

III. „Ne hívjunk rendőrt, mert úgyis a horvát sofőrnek fog hinni”

Emberileg érthető reakció, hogy külföldön a helyi állampolgár helyzetéhez viszonyítva hátrányban érezzük magunkat, és részrehajlást vélelmezünk. Ugyanakkor mind az intézkedő közrendőrök, mind a dalmát megyék parancsnokaival folytatott megbeszéléseinkből kitűnik, hogy fokozott figyelmet szentelnek, és empátiát tanusítanak a külföldi sofőrökkel szemben. Amennyiben a szabálysértés nem súlyosan gondatlan vagy szándékos, illetve a szabálysértő nem „visszaeső”, valamint megállapítható a vétkesség, a kiszabható büntetési tételek minimumát (olykor csak a megrovást) szabja ki a bíróság.

Természetesen előfordulhat, hogy a horvát rendőr intézkedése valóban aggályos, ezért is fontos, hogy a rendőri intézkedés megkezdése előtt, vagy intézkedés közben telefonon értesítsék a konzult.

Vendéglátás

A horvátországi magyar ingatlantulajdonosok körében egyelőre még sajnos kevésbé ismert, hogy nemcsak a fizető vendéglátás keretében fogadott vendégek után, hanem a barátok, ismerősök részére ingyenesen biztosított szállás is idegenforgalmi bejelentési kötelezettség alá esik („vendégéjszaka”). Az ilyen módon vendégül látottak köre azonban elsősorban a családtagokra (szülő, testvér, gyermek) terjedhet ki, így a barátok vendégül látása – a bejelentések száma alapján - már kereskedelmi tevékenységnek minősül, s mivel a magyar ingatlantulajdonos legtöbbször nem rendelkezik vendéglátóipari tevékenységre vonatkozó engedéllyel, ez már komoly büntetést von maga után. Ezen túl még mindig érvényes a 24 órás bejelentkezési kölezettség is a rendőrségen, azaz, amennyiben másik településen új szaálláshelyre utazunk, azt az illetékes rendőrségen, mint idegenrendészeti hatóságon be kell jelenteni. A horvát illetékesek szerint az ellenőrzéseik nyomán feltárt, be nem jelentett esetek nagy száma miatt 2008-ban fokozzák az ellenőrzéseket.

Jó utazást, kellemes időtöltést kívánunk!

 

INFORMÁCIÓK

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA (Horvát Idegenforgalmi Közösség)
Iblerov trg 10/IV, p.p. 251; 10000 ZAGREB, HRVATSKA
Tel.: +3851 46 99 333; Fax: +3851 455 7827;
Internet: www.horvatorszag.hr
E-mail: info@htz.hr

Kroatische Zentrale für Tourismus, 1010 Wien,
Am Hof 13, Österreich;
Tel.: +43 1 585 38 84;
Fax: +43 1 585 38 84 20;
E-mail: office@kroatien.at

Chorvatské turistické sdružení,
110 00 Praha 1,
Krakovská 25, Česká republika;
Tel.: +420 2 2221 1812;
Fax: +420 2 2221 0793;
E-mail: infohtz@iol.cz
info@htz.cz

Chorvátske turistické združenie,
821 09 Bratislava,
Trenčianska 5, Slovenská republika
Tel.: +421 2 55 562 054;
Fax: +421 2 55 422 619;
E-mail infohtz@chello.sk

Horvát Idegenforgalmi Közösség, 1053 Budapest,
Magyar u. 36, Magyarország;
Tel./Fax: +36 1 266 65 05,
+36 1 266 65 33,
E-mail: info@htz.hu

MEGYEI IDEGENFORGALMI KÖZÖSSÉGEK

Bjelovarsko-bilogorska (Bjelovar-Bilogora) -Trg Eugena Kvaternika 4, 43 000 Bjelovar; Tel.: 043 243 944;
Fax: 043 241 229;
E-mail: info@tzbbz.hr

Brodsko-posavska (Brod-Posavina) - Petra Krešimira IV br. 1; 35000 Slavonski Brod; Tel: 035 408 393, Fax: 035 408 392
E-mail: turisticka-zajednicabpz@sb.t-com.hr

Dubrovačko-neretvanska (Dubrovnik-Neretva) - Cvijete Zuzorić 1/I; 20000 Dubrovnik; Tel.: 020 324 999;
Fax: 020 324 224;
E-mail: info@visitdubrovnik.hr
www.visitdubrovnik.hr

Istarska (Isztria) - Pionirska 1; 52440 Poreč; Tel: 052 452 797,;
Fax. 052 452 796; E-mail: info@istra.hr
www.istra.hr

Karlovačka (Karlovác) - A. Vraniczanya 6; 47000 Karlovac; Tel.: 047 615 320; Fax: 047 601 415; E-mail: info@tzkz.hr
www.tzkz.hr

Koprivničko-križevačka (Koprivnica-Krizsevác) - Antuna Nemčića 5; 48000 Koprivnica; Tel.:048 624 408; Fax: 048 624 407; E-mail:
Tz-kk-zupanije@kc.t-com.hr
www.tz-koprivnicko-krizevacka.hr

Krapinsko-zagorska (Krapina-Zagora) - Zágrábačka 6; 49217 Krapinske Toplice; Tel./Fax: 049 233 653;
E-mail: tzkzz@kr.t-com.hr

Ličko-senjska (Lika-Senj) - Bilajska 3; 53000 Gospić; Tel.: 053 574 687;
Fax: 053 574 687;
E- mail: tzz-licko-senjske@gs.t-com.hr
www.lickosenjska.com
Međimurska (Muraköz) - Ruđera Boškovića 3; 40000 Čakovec; Tel/Fax: 040 390 191; E-mail: info@tzm.hr
www.tzm.hr

Osječko-baranjska (Eszék-Baranya) -Šetalište Franje Šepara 1d/2, 31000 Osijek ; Tel.: +385 31 214 852, Fax: 031 214 853; E-mail: info@tzosbarzup.hr www.tzosbarzup.hr

Požeško-slavonska (Pozsega-Szlavónia) - Županijska 7; 34000 Požega;
Tel.: 034 272 505;
Fax: 034 271 465;
E-mail: kontakt@tzzps.hr
www.tzzps.hr

Primorsko-goranska (Tengermellék-Fennsík) - N. Tesle 2; 51410 Opatija; Tel.: 051 272 988, 051 272 665; Fax: 051 272 909; E-mail: kvarner@kvarner.hr
www.kvarner.hr

Sisačko-moslavačka (Sisak-Moslavina) - Rimska bb; 44000 Sisak; Tel.: 044 522 655; Fax: 044 521 615; E-mail:
tzg-siska@sk.t-com.hr
www.sisakturist.com

Splitsko-dalmatinska (Split-Dalmát) - Prilaz braće Kaliterna 10/I; 21001 Split; Tel/Fax: 021 490 032, 021 490 033, 021 490 036;
E-mail: tzzup-st-dalm@st.t-com.hr
www.dalmatia.com

Šibensko-kninska (Sibenik-Knin) - Fra N. Ružića bb; 22000 Šibenik, Tel.: 022 219 072; Fax: 022 212 346;
E-mail: tz-skz@si.t-com.hr
www.summernet.hr

Varaždinska (Varasd) -
Stanka Vraza 4/VIII; 42000 Varaždin; Tel: 042 394 100; Fax: 042 394 230;; E-mail: tz.var.zupanije@vz.t-com.hr
www.turizam-vzz.hr

Virovitičko-podravska (Virovitica-Podravina) -Trg kralja Tomislava 1; 33000 Virovitica-Tel.: 033 726 069; Fax: 033 721 241;
E-mail: tzvpz@vt.t-com.hr

Vukovarsko-srijemska (Vukovar-Szerémség) - Glagoljaška 27/III; 32100 Vinkovci; Tel./Fax: 032 344 034; E-mail: turisticka-zajednica@vk.t-com.hr
www.tzvsz.t-com.hr

Zadarska (Zadar) -
Sv. Leopolda B. Mandića 1;
23000 Zadar;
Tel.: 023 315 107;
Fax: 023 315 316;
E-mail: tz-zd-zup@zd.t-com.hr
www.zadar.hr

Zagrebačka (Zágráb) -
Preradovićeva 42 ; 10000 Zágráb;
Tel.: 01 4873 665;
Fax: 01 4873 670;
E-mail: tzzgzup@zg.t-com.hr
www.tzzz.hr

EGYES VÁROSOK IDEGENFORGALMI KÖZÖSSÉGEI

Dubrovnik, Cvijete Zuzorić 1/II, 20 000 Dubrovnik, Tel.: 020 323 887, 323 889, 323 907;
Fax: 020 323 725;
E-mail: info@tzdubrovnik.hr
www.tzdubrovnik.hr

Karlovac, Ulica Petra Zrinskog 3, 47000 Karlovac; Tel.: 047 615 115; Fax: 047 600 602; E-mail: karlovac-turistinfo@ka.t-com.hr
www.karlovac-touristinfo.hr

Opatija (Abbázia),
Nazorova 3, 51410 Opatija,
Tel.: 051 271 710;
Fax: 051 271 699;
E-mail: tzgr.op@ri.t-com.hr
www.opatija-tourism.hr

Osijek (Eszék), Županijska 2, 31000 Osijek, Tel.: 031 203 755; Fax: 031 203 947;
E-mail: grad-osijek@os.t-com.hr
www.tzosijek.hr

Pula, Forum 3, 52100 Pula,
Tel.: 052 212 987, 219 197;
Fax: 052 211 855;
E-mail: tz-pula@pu.t-com.hr, www.pulainfo.hr

Rijeka (Fiume), Užarska 14, 51000 Rijeka, Tel.: 051 315 710 Fax: 051 333 909;
E-mail: tz-rijeka@ri.t-com.hr
www.tz-rijeka.hr

Split, Trg Republike 2, 21000 Split,
Tel.: 021 348 600, 348 601;
Fax: 021 348 604;
E-mail: tic-split@st.t-com.hr,
tz-split@st.t-com.hr
www.visitsplit.com

Šibenik, Fausta Vrančića 18, 22000 Šibenik, Tel.: 022 212 075; Fax: 022 219 073;
E-mail: tz-sibenik@si.t-com.hr

Varaždin, Ivana Padovca 3, 42000 Varaždin, Tel: 042 210 985, 042 201 005; fax: 042 210 987
E-mail: tzg-varazdina@vz.t-com.hr
www.tourism-varazdin.hr

Zadar, Ilije Smiljanića 5, 23000 Zadar, Tel.: 023 212 412, 212 222; Fax: 023 211 781;
E-mail: tzg-zadar@zd.t-com.hr

Zagreb (Zágráb), Kaptol 5,
10000 Zágráb,
Tel.: 01 4898 555;
Fax: 01 4814 340;
E-mail: info@zagreb-touristinfo.hr info@zagreb-convention.hr
www.zagreb-convention.hr

Ajánlott olvasmányok:

Horvátország - általános leírás>>

Horvátország - autópályák, útdíjak>>

Horvátország - nemzeti parkok, természetparkok>>

Horvátország - hajózás - általános információk>>

Horvátország - buvárkodás>>

 

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk)
- E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.

 

Tiéd az oldal, magadnak építed!