(Faragó László-Győrffy Árpád): Dalmáciába Bosznián át - 2004. július

A Dalmácia déli részére, Dubrovnikba vagy Montenegróba utazók közül sokan gondolnak arra, hogy felesleges Zágráb felé kerülni. Főleg így van ez, ha valaki Magyarország középső vagy keleti feléből indul. Aztán végül mégsem választjuk a rövidebb, Bosznia-Hercegovinán át vezető utat, mert félünk az ismeretlentől. Pedig úgy tűnik, nincs okunk rá.
Faragó László, a Magyar Rádió kaposvári tudósítója július végén oda-vissza végigjárta az észak-déli irányban Bosznián keresztül vezető utat. Ráadásul az északi szakaszt két külön útvonalon.
Az alábbiakban összefoglalnám amit elmondott.
Összességében azt tapasztalta, hogy a korábbi évekkel ellentétben már nincs olyan építkezés, amely akadályozná az utazást, és olyan nagy forgalom sem, ami miatt el kellene kerülni ezt a vidéket. Az utakat ért háborús károkat felszámolták, a városok ki vannak világítva, lépten-nyomon éjszaka is működő benzínkutakat lehet találni. Igaz, kicsit büdösebb a benzinjük a miénknél, de olcsóbb.

A magyar-horvát határt Mohács alatt lépte át, mert a drávaszabolcsi átkelő le van zárva.
Horvátországban egy rövid szakaszon felmentek a Zágráb felé vivő autópályára. A 28 kilométer 2 euróba került. (Az eurót minden további nélkül elfogadták.)
Boszniába Slavonski Brodnál mentek át. A hidat felújították, az átkelés gyors volt. A horvát határőrök csak intettek, hogy mehet, megsem nézték az útlevelet. A bosnyák határőrök a kötelező felelősségbiztosítást igazoló "zöldkártyára" voltak kiváncsiak.
A hazánk és Bosznia között egyébként meglévő vízumkényszertől a nyári hónapokban egyoldalúan eltekintenek a javunkra (szeptember 31-ig).

Az utak kicsit döcögősek, de jól lehet menni rajtuk. Rosszabb szakaszokra különösen Doboj környékén, a szerb beékelődésnél kell számítani. Itt nagyon kell figyelni az irányra is, mert csak ciril betűs feliratok vannak. Ha valaki egyenesen megy, nem véti el.

Az út végig főút, csak Szarajevó előtt, illetve Banja Lukánál van 10-10 kilométernyi "autópálya kezdemény". Ezekért fizetni nem kell.

Az ország észak-déli irányú átszelésére két útvonal kinálkozik.
Az egyik a Bosanska Gradiska-Banja Luka-Jajce-Jablanica-Mostar-Metkovi irány.
Ez a szebb, de lassabb, mert sokkal kanyargósabb és nagyon sok a 40-es tábla.
Talán kicsit hossszabb, mégis gyorsabbb a fővároson át vezető út - Bosanski Brod-Doboj-Zenica-Szarajevo-Jablanica (innen azonos a másikkal: Mostar-Metkovi)

Teherautó forgalom Szarajevó környékén volt jelentősebb, és a Szarajevó Mostar közötti szakaszon okoztak néha gondot a nagyobb járművek, mert a kanyargós úton nem nagyon lehetett elkerülni őket. Általában itt is vannak azért olyan belátható szakaszok, ahol lehet előzni.
- Azt tudomásul kell venni, hogy a bosnyákok nem úgy vezetnek, mint mi. Erőszakosabbak, dudálnak, kamikáze módra közlekednek. Hagyni kell őket, hadd menjenek. Egyébként balesettel nem találkoztam egész Boszniában.
Faragó László szerint nagyon kell figyelni a sebességkorlátozásokra. Ahol hatvanat mutat a tábla, ott csak annyival lehet menni, mert minden rendőr felszereléséhez tartozik egy kézi sebességmérő. Ha ő azt mondja, hogy 60 helyett 65, akkor fizetni kell. Ok nélkül nem büntetnek.

A pénzük, a konvertibilis márka (KM), amely kb fél eurót ér. Az eurót gond nélkül elfogadják, sőt kérésre vissza is adnak vele. A benzín átlagos ára 1,51 KM, vagy 7,11 kuna.
Élelmiszerbolt bőven van mindenütt, az árak hasonlóak az itthoniakhoz.
Az út mellett sok helyen bárányt sütnek, a scsebabcsicsa 3,5-4 KM-be kerül. 2 KM a sör és az ásványvíz.

Faragó Lászlótól ennyit tudtam meg.
A magyar külügyminisztérium és a budapesti boszniai nagykövetség tájékoztatása szerint az útvonal biztonságos. Arra azonban felhívják mindenkinek a figyelmét, hogy az itt-ott még mindig meglévő aknák miatt csak a mások által is használt területeken közlekedjünk. Tehát például ne tegyünk erdei sétát ismeretlen erdőkben.
A gépkocsi kötelező felelősség biztosítására a budapesti bosnyák nagykövetségen is külön felhívták a figyelmet. Ha valakinek nincs, akkor a határon is válthat az országra szóló biztosítást, de ez kb 50 dollárba kerül.
Az egészségügyi ellátással kapcsolatban olyan információt kaptam, hogy esetleg még Boszniára nézve is mindig érvényben van az egykor Jugoszláviával kötött kölcsönösségi egyezmény a sürgősségi ellátások ingyenességéről. Ha erről valaki többet tud, jó lenne, ha megírná.*
Mi egyébként két éve keltünk át Bosznián. Különösebb gondunk nem volt, sőt nagyon gyönyörű vidékeken haladtunk át. különösen figyelmébe ajánlom minden arra járónak a felújított mostari hidat.
Győrffy Árpád

* Néhány nappal az írás megjelentetése után egyik olvasónk, Varga Roland már küldte is a bővebb információt az egykori Jugoszlávia utódállamaiban igénybe vehető sürgősségi ellátásról. Az írás ide kattintva érhető el>>

Újabb információk:

A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet (szállásközvetítéssel nem foglalkozunk) - E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Tiéd az oldal, magadnak építed!

Ugrás a főbejárathoz: (földi) Útikalauz >>Ugrás az érintett országhoz: Országkapu >>
Üzenőfal - írd le kérdésedet, véleményedet! >> Útitárskereső - ha üres helyed van >>
© BTSz Bt 1997-2007.