Dj Edgar: Horvátország, Olaszország, Szlovénia – 2004

Dj Edgar: Horvátország, Olaszország, Szlovénia – 2004.07.17-30.


árak és élménybeszámolóSzeretnék segíteni mindenkinek, aki szeret utazni, és új helyeket felfedezni.


Mi 12 napra fejenként 85 000 Ft- ból kijöttük úgy, hogy voltunk Pulán (szállás), Rovinjban, Porecben, Medulinban ejtőernyőzni, Plitvicén a vízesésnél, a KRK szigeten, hajóúton a Brijuni szigeteken, Crikvenicán, Szlovéniában a Postojnai cseppkőbarlangban, Lipicán megnéztük a lovakat, Olaszországban, Velencében, Jesoloban a csúszdaparkban, Bibionéban a vidámparkban, és Triesztben bevásárolni, így utaztunk 3500 kilométert.


Teljes árlista a beszámoló végén (gázolaj, élelmiszer, étterem, belépők, elérhetőség) Ugrás az árakhozUtazás:2004. 07. 17-én indultunk Szegedről este 10:30-kor. A magyarországi útvonal: Baja, Tamási, Dombóvár, Kaposvár, Nagykanizsa, Letenye. Az út magyar szakasza TRAGÉDIA, lassan haladtunk rossz utak, autópálya pedig Szegedről csak Bp. felé kerülővel van.


Letenyére 04: 00-ra értünk (vasárnap hajnal szinte senki nem volt az autóutakon, az út hátralévő szakaszán sem, tudom ajánlani a bevált vasárnap hajnali utazást!!!)


Horvátországban tankoltunk: 1L gázolaj 5,71Kuna kevéssel olcsóbb, mint itthon.


Autópálya van Rijekáig, a 2 fizető kapun összesen fizettem 13 Eur-t (elfogadják az Eur-t is).


Rijekára 07: 30- ra értünk. Isztria felé egy alagúton kell átmenni ami kb. 5 km hosszú és 27 kunába kerül, utána egy 2 sávos gyorsforgalmi út visz le Puláig, amin lehet haladni, jó minőségű.


Reggel 09:00-re érkeztünk meg Pulába. Apartmant béreltünk, ami 3 francia ágyas hálószobából, 1 nappaliból (2 ülőgarnitúra) állt, valamint konyha, WC, fürdőszoba, és terasz, ami a kikötőre nézett. Összesen 100m2 és kocsibeállási lehetőség is volt, napi 55 euro/6fő adóval együtt (2300 Ft/fő)!!!PULA (júl. 18-19.)


Felderítettük a környéket, pihenéssel, strandolással, városi sétával telt, megnéztük a kikötőt a római kori amfiteátrumot. Érdemes venni strand pacskert, mert a kavicsokkal teli parton nagyon rossz mezítláb járni. Nálunk nagyon gyér a választék, érdemes ott vásárolni utcai árusoknál, piacon 50-70 kuna, lehet alkudni több pár vásárlása esetén. Az élelmiszer a nagyobb bevásárló központokban olcsóbb (pld: Getro- Metro, stb.)VELENCE, Olaszország (júl. 20.)


Reggel 04: 30-kor indultunk Olaszországba, Velencébe 09: 00 körül érkeztünk (nem autópályán).


A parkolás nem egyszerű, mi a Róma nevű buszpályaudvarnál lévő parkolóházban oldottuk meg. A napi jegy ára 19 Eur / 24 órára.


Innen át kell sétálni a hajókikötőhöz, sűrűn indulnak hajójáratok a Szt. Mark térre (központ). Ára 7 Eur/fő oda-vissza (de megjegyzem, egyszer sem kérték a jegyet senkitől)


Megérkeztünk, millió turista, tömeg bármerre mentünk, pedig kedden voltunk, de máskor is ez a látvány fogadott.


A téren állni fog egy jó hosszú sor, na ők szeretnének bejutni a bazilikába (3euró). Nem kell megijedni! Kb. 1 óra alatt be lehet jutni, igaz van 2 feltétel! Fontos!!!! Trikóban és rövidnadrágban, hátizsákkal vagy nagyobb táskával NEM ENGEDNEK BE!!!!!!! Egy csomagmegőrzőhöz irányítanak, ami nagyon kellemetlen 1 óra sorban állás után.


A gondola 50-100 Eur és különböző kiállításokkal találkozhatunk az egyes galériákban (Salvador Dali, stb. – általában ingyenes). Ittunk kávét a centrumban, ami meglepetésemre nem volt drága.


Jesolo
Velence után visszafelé megálltunk a tengerparti Jesoloban a csúszdaparkban.


Húúúú!!!!! Ezt ajánlom mindenkinek, aki szereti az adrenalin szintjét a csúcsra járatni, mert itt van a világ leggyorsabb csúszdája (pacemaker a neve). Kb. 40m magas, ami több, mint 10 emelet és állíthatom, nem csúsztunk tovább 3 másodpercnél, szinte szabadesésben. Van itt bungee jumping kb., 10 csúszda, hullámfürdő, kötélpálya, gyermekprogramok és mind ez csupán 15 Eur + parkolási díj 2,5 Eur, 18 óráig volt nyitva.


Tudom ajánlani mindenkinek a Lignánoi és Riccionei csúszdaparkot is, kipróbáltam (az a legjobb tapasztalatom szerint). Info : www.aqualandia.it www.aquasplash.it www.aquafan.it


Este megálltunk Bibionéban a vidámparkban, átlagosan a forgók 2,5-3 Eur-ba kerülnek. A fagyi 0.8 Eur, ezt ki kell próbálni! Nagyon ízlett!! Az élelmiszerárak talán jobbak, mint Horvátországban. Én nagyon szeretem az olasz Lambrusco pezsgő, édes bort: 1.5 L – 2.7 Eur.


Hazafelé Triesztben eltévedtünk, mert ott a táblázás katasztrofális, az autóúton sehol egy pihenő vagy WC. A benzinkutak nappal a szieszta miatt vannak zárva, éjjel meg önkiszolgálók. Triesztből több út is kivezet Szlovénia felé, azt kell figyelni, ami Koper vagy HR feliratú!!!!


A Szlovén határtól Pula felé az első kb. 50 km hegyi, szerpentines szakasz oda kell figyelni, nagyon veszélyes. Az út oda vissza Pulától kb. 600km volt.(júl. 21.)


Utazás után mindig tartunk minimum egy nap pihenőt, ezen a napon strandoltunk, csavarogtunk, beültünk a városi teraszok egyikébe és fagyiztunk, söröztünk.Aquarium (júl. 22.)


Délelőtt kipróbáltunk egy másik strandot, ami mindenkinek nagyon tetszet. Egy aranyos öblöt találtunk, ahol a meredek sziklapart mellett kisebb vízből kiálló szigetekről tudtunk a vízbe ugrálni.


Az ebéd elkésztése nálunk kb. 30 percig tartott, Bolonyai spagetti szószt melegítettünk tésztát főztünk reszeltünk rá sajtot és kész!


Általában 11 és 15 óra között nem mentünk az égető napra. „vigyáztunk az egészségünkre”, ilyenkor ebédeltünk és sziesztát tartottuk.


Délután megnéztük az Aquarium-ot, a környéken itt van a legnagyobb. Nagyon tetszett mindenkinek. Volt cápa, rája, mindenféle hal, amiket meg is tudtuk simogatni és ez nagy élmény volt. A belépő ára: felnőtt 20 Kn, diák: 15 Kn, gyerek 10 Kn. Megéri elmenni, egy sorompóval van lezárva az oda vezető út, ahol mondani kell, hogy az aqváriumba igyekszel, akkor átengednek, a parkolás ingyenes előtte.Medulin (júl. 23-24.)


Megfogadtuk, hogy pénteken, szombaton nem utazunk sehova, mivel fő szezonban érkeztünk és nem akartunk araszolgatni az autóutakon, ezért helyben és a közelben töltöttük a hétvégét. Elmentünk a piacra bevásárolni zöldséget, gyümölcsöt. A paprika, paradicsom 8 Kn, a dinnye kilója 7-8 Kn. A gyümölcsök ára minimum a másfélszerese, mint nálunk, de akadt olyan is ami a triplája volt. Délután elmentünk a Getro bevásárló központba, ahol a Metro másolatával találkoztunk. Minden kapható mint nálunk, de az árak 20-50 %-kal drágábbak. Ami nagyon drága, az a húskészítmények és a tejtermékek. A tejföl ára több mint a duplája, itthonihoz képest. Esténként átmentünk Medulinba (10 perc Pulától), itt rengeteg magyar volt, fiatalos lüktető tengerparti sétány vidámparkkal, bazársorral, disco-val. Itt lehet bulizni, szórakozni mi is ezt tettük.Brijoni (júl. 25.)


Vasárnap elmentünk egy egész napos hajókirándulásra, ami körbe járta a Brijoni szigetcsoportot az ár tartalmazta az ebédet és az úton kaptunk üdítőt, bort pihenőként megálltunk strandolni az egyik szigeten. Délelőtt 10-kor indultunk és 17 óra körül érkeztünk vissza a kikötőbe. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, nagyon élveztük és az ára is elfogadható:
felnőtt 25 Eur, tanuló/gyerek 15 Eur (lehet alkudni, mert sok a konkurencia).Postojna Csepköbarlang, Lipicai ménes Szlovénia, Trieszt Itália (júl. 26.)


Puláról indultunk reggel 5:25-kor. Rijeka felé alagút van, utána Szlovéniában tankoltunk, mert olcsóbb az üzemanyag: 0.78 Eur/1 L gázolaj.


8:15-re értünk a cseppkőbarlanghoz, az első csoport 9-kor indul el a barlangba a kisvasúttal.


A jegy ára: felnőtt 3490 sit, diák 2190 sit, gyerek 1990 sit (nem ellenőrizték a jegyeket, csak letépték a szélét). A cseppkőbarlangba kisvasút vissz be és nagyon hosszú az út. Az alagút látványa is lenyűgözött minket, bármelyik magyar cseppkőbarlang megirigyelné a látványát, de igazán a megérkezés után tátottuk el a szánkat. Stadion méretű terem telis tele cseppkőképződményekkel, amerre csak a szem ellát. Kb. 2 és fél órás utunk alatt csak kapkodtuk a tekintetünket, minden képzeletet felülmúlt a látvány, mindenkinek ajánlom, aki tudja ne hagyja ki. (pulóver, hosszúnadrág, zárt cipő kell!!!!).


Postojnából az utunk Lipicába vezetett ott látható a világ egyik alighanem a leghíresebb ménese. A belépő: 1400 sit, gyerek a fele, 700 sit – óránként indulnak a csoportok.


Lipica majdnem az Olasz határon van, innen 1 órán belül Triesztben voltunk.


Vásároltunk, megnéztük a kikötőt, sétáltunk a belvárosban. Csak fizetős parkolóban tudtunk megállni: óránként 1.3 Eur volt.


A rengeteg robogóval karöltve kiverekedtük magunkat a belvárosból, irány vissza Szlovénián keresztül az Isztriai félsziget.


Hazafelé megálltunk Porecben és Rovinjban. Mind a két város benyúlik az Adriába. Nekem nagyon tetszett a látvány, bár a házak állapota borzalmas, szinte minden épület vakolata omladozik, olyan a látvány mintha 30 éve egy fillért sem költöttek volna rájuk.


Hazaúton megnéztük a Limski Kanal-t, meseszép a táj a tengertől benyúlik egy fjord a szárazföldbe a hegyek közé.


Késő este mikor hazaértünk nem volt erőnk és kedvünk vacsorát készíteni, ezért kikértem a szállásadónk véleményét, hogy hol ehetünk helyi specialitásokat.


Azt ajánlotta, hogy ne a belvárosban együnk, ezért kipróbáltunk egy olcsónak tartott kis éttermet a külvárosban. 6-an ettünk, leves nélkül egy-egy üdítővel, sörrel és fizettünk


455 Kunát, kb. 16 000 Ft-ot. (1 fő = 2600 Ft)


Ami ízlett: Egy MIX nevű grill tál, melyen volt Csevap, egy natúr hússzerű, valami darálthusból készült fasírtnál jóval laposabb hús és pálcikára szurkált húsok. Én Blue fish-t ettem, ami nagyon száraz volt, ezt nem ajánlom senkinek. Amivel még meg voltunk elégedve az a rántott hús, ez teljesen olyan volt, mint itthon.


(júl. 27.)


Pihenőnap: strand egész nap, este csavargás, megnéztük a város nevezetességeit, elkészültek a kötelező fotók, videofelvételek itthonra a városról. Ajándékvásárlás: lehetett törni a városban a fejünket, hogy ki milyen ajándéknak örülne itthon.KRK sziget Crikvenica (júl. 28.)


Indulás reggel 5-kor, de nem a gyorsforgalmi úton, hanem a tengerparti szerpentineken. Az út sokkal tovább tartott, de a tenger látványa több száz méter magasból csodálatos volt. Megálltunk minden pihenőben és csak csattogott a fényképezőgép megállás nélkül. Opátián keresztül mentünk, ez egy gyönyörű város Rijekától néhány kilométerre (úti célnak is tudom ajánlani).


A KRK szigetre egy hídon kell átmenni ami15 Kuna befelé és visszafelé is.


Először Krk városában álltunk meg. Sétáltunk a parti sétányon, majd bevetettük magunkat a sikátoros óvárosba. Velencéhez tudnám hasonlítani, a szűk kis utcáival, régi építésű házaival.


Ezután átmentünk Vrbnik városába, ahol a legszebb öböl látványa fogadott, amit életemben láttam. Hegy veszi körbe a strandot, fentről lenézve le lehet látni a tenger aljáig, csodálatos a látvány. Az öbölben strandoltunk. Matracra felpattantunk és körbe úszkáltuk a kisebb barlangnak tűnő bemélyedéseket, ugráltunk az 5 -10 m magas sziklákról a tengerbe, nagyon nagy élmény volt, érdemes kipróbálni. Következő állomásunk Crikvenica volt. Szerintem a legtöbb magyar turista itt száll meg. Igazándiból semmi különleges nincs a városban (kivéve a fizetős homokos strandot, aquarium-ot), az Iszriát sokkal többre értékelem.Medulin (júl. 29.)


Itt ejtőernyőztük. Én soha ki nem hagynám, akár mikor megyek tengerpartra ez kötelező program.


Az ára borsos, de felejthetetlen élményt nyújt.


Motorcsónakról vagy a partról húznak fel 200 m kötélen a levegőbe. A látvány olyan mintha repülőről látnád a tájat, a szél csapkodja az arcodat, gyönyörű kék a tenger és csak suhansz a levegőben.


Mindez, ha ketten mentek fel egyszerre és délelőtt 11 óra előtt, akkor 10% kedvezményt is kaphattok. 423 Kunába kerül, de szerintem megéri. Kb. 15 percet vagy fent a levegőben, egy családtagot pedig beengednek a motorcsónakba kamerázni és fotózni, de ha megkéred őket, akkor ők is csinálnak rólad képeket.


Estig napoztunk, fürödtünk, itt található a campingben, nudista strand is.Plitvice Vízesés (júl. 30.)


Összecsomagoltunk, az apartmant rendbe raktuk és indulás az utolsó útra. Házinénink összepuszilgatott, közölte velem, hogy nagyon meg volt velünk elégedve és retteg a következő olasz turnustól. Reggel 03: 15-kor indultunk, 6 vidám figura teljes menetfelszerelésben egy 7 személyes diesel egyterű autóval és egy tetőcsomagtartóval.


Reggel 8 körül értünk a vízeséshez meg kerestük a legnagyobb vízesést (big waterfall-t).


Reggel be tudtunk sétálni a kapun, mert nem kérte senki a belépőt. Lélegzet elalító volt a látvány szerencsénkre még szinte senki sem volt a zuhatagnál, így készíthettünk fotókat. Sétáltunk egyet a gyönyörű zöld színű víz partján melyben több száz halat láthattunk.


Mikor kifelé jöttünk, már ált egy alkalmazott és nézte a belépöket – ezt megúsztuk.


A belépő ára: felnőtt 125 Kuna, gyerek 70 Kuna.


10-kor indultuk haza autóúton Karlovac-ig, onnan autópályán Letenyéig (52 Kuna). 12 körül a határon voltunk. Szegedre este 7-kor érkeztünk és várt minket a nagymama töltött paprikája, fánkja és 2 féle levese.


Dj Edgar


Remélem, mindenkinek tudtam egy kicsit segíteni, egyéb kérdésekre szívesen válaszolok.
Most leírom az általam tapasztalt árakat:


Tapasztalatom szerint jobban jár mindenki, ha Eur vissz, mert jól váltják át, 34 Ft körül jön ki a Kuna.Letenye-Pula autópálya és alagút díj összesen = 119 Kuna


Autópálya Rijekáig 2×2 sáv, Rijekától Puláig 2×1 sáv gyorsforgalmi út. A minősége kiváló.


Alagút: 27 Kuna


Krk híd oda-vissza 30 Kuna


Szállás: általában 15 Eur (én 9.6 Eur-ért voltam adóval együtt!)


Diesel: 5.71 Kuna (mi 0.80 Eur –ért tankoltunk)


Egész napos hajóút ebéddel:Felnőtt: 25Eur/fő


Gyerek: 15 Eur/fő


Ejtőernyőzés hajóról: 2 fő 423 KunaÁrak Horvátországban:


Kenyér 0,5 kg 6-7 Kuna


Kifli 2 Kuna


Só 0,5 kg 2.19 Kuna (nagyon durva nagy szemű)


Fagyi 3 – 4 – 5 Kuna


Pizza 25- 40 Kuna


Cola boltban 0,5 L 5.5 Kuna


Cola teraszon 0.2 L büfében 0.5L 10 Kuna


Narancs üdítő 2L (Getro) 10.47 Kuna


Sör (helyi) teraszon 0.33L 10 Kuna


Sör (Getroból) 1L 7.99 Kuna


Dobozos sör 6 Kuna


Őszilé étteremben (finomabb, mint nálunk) 0.3L 8 Kuna


Étterem étel 45 Kunától a legdrágább az 520 Kuna/kg a rák volt


Rántotthús 50 Kuna


Sültkrumpli 9 Kuna


WC papír 6 db (Getro) 6.99 Kuna


Zöldség, gyümölcs:


Paprika 1 kg 8 Kuna


Paradicsom 1 kg 8 Kuna


Őszibarack 1 kg 12 Kuna


Banán 1 kg 5.99 Kuna


Képeslap ált. 2 Kuna


Strandcipő 50 –70 KunaOlaszország


Velence:


Róma Parkolóház 24 óra =19 Eur


Hajójárat a centrumba oda-vissza 7 Eur/fő


Kávé 1 Eur


Bazilika belépő 3 Eur


Gondola 50-100 Eur


 


Jesolo csúszdapark:


Parkoló 2.5 Eur


Belépő 15 Eur


 


Bibione vidámpark:


Forgók 3 Eur


Hullámvasút 2.5 Eur


Fagyi 0.80 EurTrieszt:


Parkolás 1 óra 1.3 Eur


Kínai üzletek nagyon olcsók


Bőrkabát nagyon olcsó 40 Eur-tól


 


Szlovénia:


Diesel 0.78Eur 1 L


Postojna cseppkőbarlang belépő:Felnőtt: 3490 sit


Tanuló: 2190sit


Gyerek : 1990 sit


Lipicai ménes belépő:Felnőtt: 1400 sit


Gyerek: 700 sit


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet   – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár