Kovács Gyula: Ljubjana, Postojna, Predjama, Velence – Kirándulás Szlovénia – Olaszország – 2006

Kovács Gyula: Ljubjana, Postojna, Predjama, Velence – Kirándulás Szlovénia – Olaszország – 2006 Tömör beszámoló sok fontos információval és jó képekkel

A korábbi évek hagyományaihoz híven ez évben is megszerveztük szokásos éves kirándulásunkat. A választásunk Szlovéniára és Velencére esett.
Ezt követően nekiláttunk az út megszervezésének. A szlovéniai úti célok meghatározása során figyelembe kellett vennünk, hogy a tagság egy jelentős része 6 éve márt járt a Júlia Alpokban (Bled-ben és Bohinj-ban).
A meglátogatandó helyek kiválasztásában nagyon nagy segítséget jelentett az alábbi weblap, amelyen minden fontos Szlovéniai látnivaló megtalálható.
http://www.burger.si/SLOIndex.htm


További fontos segítséget jelentett számunkra, hogy Pozsonyec Mária szlovén parlamenti képviselőnő (ő a szlovéniai magyar kisebbség parlamenti képviselője) felajánlotta, megszervezi számunkra, hogy bejuthassunk a Szlovén Parlamentbe. Ezt a segítséget ez úton is szeretnénk megköszönni neki.


Végre sikerült kialakítanunk a végleges programot, amely a következő lett:Városnézés Ptuj városában – Városnézés Ljubjanában – A Postojna-i cseppkőbarlang és a Prdejama-i vár megtekintése – A Miramare kastély megtekintése – Ismerkedés Velencével.

A szállást Ljubjanában és Jesolóban terveztük. A megfelelő szlovéniai szállás megtalálásában nagy segítséget jelenhet másnak is az alábbi weboldal: http://www.ntz-nta.si/


Ljubjanában sajnos nem sikerült megfelelő szállást találnunk, ugyanis a városban nagyon kevés olyan két vagy három csillagos szálloda van, ahol 50 embernek tudnának szállást biztosítani, ezért szükségmegoldásként Postojnán foglaltunk szállást.


Az útiterv és az utazási költségek meghatározásához segítséget nyújthat másnak is az alábbi oldal:
http://www.dars.si/?language=2&maps=1


Az olaszországi szállást viszonylag egyszerűbb volt megszervezni. Jesolóban rengeteg szállodai férőhely van és a http://www.jesolo.it oldal nagy segítséget nyújthat a megfelelő szállás megtalálásában.
Érdekes, hogy a megkeresett közel 50 szálloda közül csak 5-6 írta azt vissza, hogy lenne szabad helye, jó néhány csak minimum három éjszakára akart szállást biztosítani.
Egy jó tanács mindenkinek: Aki csak rövid időre (1-2 nap), nem nyaralás céljára keres szállást Jesolóban, az úgy tervezze a kirándulását, hogy az ne május utolsó hétvégéjére essen, ugyanis az utolsó hétvége már egy másik szezon időszaka, ezért a napi árak is 6-8 euróval emelkednek, és sokkal nagyobb a foglaltság.


Az olaszországi útvonal és útiköltségek megtervezésében segítséget jelenthet az alábbi oldal:
http://www.autovie.it/flash/index.html


Miután úgy gondoltuk, hogy mindent megszerveztünk izgatottan vártuk az indulást, amely május 26-án el is érkezett.
Reggel hat órakor indultunk, és tekintettel arra, hogy Zalaegerszeg elég közel van Szlovéniához, egy óra alatt a határhoz is értünk. A határátkelés alig néhány percbe tellett, és már robogtunk is tovább az első úti célunk felé.


Az első állomásunk Ptuj városa volt, ahol egy rövid sétát tettünk a belvárosban, megnéztük az Orfeus oszlopot, a Városházát, a Szt. György templomot és felmentünk a várba. A várból gyönyörű kilátás nyílik a Dráva folyóra.


A rövid városnézés után indultunk is tovább Ljubjana felé. A fővárosban az első program a parlament megtekintése volt.


Szlovénia Parlamentjének épülete külsőre egy viszonylag jellegtelen épület, és szinte semmi mutatja azt, hogy ez lenne a parlament. (Az épület rögtön az út mellett található, és sem előtte, sem körülötte, sehol sem láttunk kormányőrt.)
A parlament épülete belülről sem sokat változott a megépítése (kb. 40-50 éve) óta, egyedül a parlamenti üléstermet újították fel ez idáig.


 
A ülésterem egyébként roppant érdekes és újszerű. A székek egy körben vannak elhelyezve, és a felszólaló a kör belsejében, mondja el hozzászólását.


A délutánt ljubljanai városnézéssel töltöttük. Belekóstoltunk a szlovén főváros sajátos hangulatába: reneszánsz, barokk és szecessziós épületek váltják egymást a Ljubljanica-folyón átívelő hidakkal és gyönyörű parkokkal. Megtekintettük a Tivoli parkot, a katedrálist, a Tromostovjet – az egyedülálló hármaskőhídat és a városházát is.


Ljubljana az Európai fővárosok között a legkisebbek közé tartozik, ebből adódóan mentes nagyon sok nagyváros problémáitól. Annak ellenére, hogy péntek délután volt a városban nem voltak dugók, az emberek gyalogosan és autóval is szépen nyugodtan (udvariasan) közlekedtek.


A városnézést követően elindultunk a Postojna-án lévő szálláshelyünkre. A Hotel Jama egy háromcsillagos szálloda (amelyik részében mi szálltunk meg, annak a színvonala egy kissé messze van egy magyarországi háromcsillagos szállodáétól) és valamikor a 60-as – 70-es években épülhetett.


A második napot mindjárt a Postojna-i cseppkőbarlang megtekintésével kezdtük (a barlang bejárata kb. 300 méterre van a szállodától).
A belépőjegy sajnos nem túl olcsó (de megéri), a részletes árlista itt olvasható:
http://www.turizem-kras.si/
A belépőjegyhez adnak magyar nyelvű tájékoztatót a barlangról, de magyar nyelvű idegenvezetést sajnos nem tudtak biztosítani.
A barlang bejáratától egy kisvasút viszi a látogatókat a barlang belsejébe. A vasút végállomásától indul a gyalogos barlangtúra. A látogatók több csoportba sorolhatnak be a választott nyelv szerint. Ha jól emlékszem, akkor van angol, német, olasz és szlovén nyelvű idegenvezetés.


A barlang egyébként nagyon csodálatos, óriási termek és gyönyörű cseppkövek találhatók benne. Az útvonal jól kiépített, ezért gyermekekkel is bátran neki lehet vágni. A barlangban elvileg tilos videózni és fényképezni, de ezt nem vették komolyan. A gyalogos séta végén ismét felszállunk a kisvasútra, amely a barlang kijáratához vitte a látogatókat. Aki Szlovéniában jár, és teheti, az feltétlenül látogassa meg a Postojna-i barlangot, szerintem biztos nem fog csalódni.


A barlangi túra befejeztével elindultunk a következő úti célunkhoz a Predjama-i várhoz.


A vár mindössze 10 km-re található a Postojnai cseppkőbarlangtól és váltható olyan kombinált jegy is, amely mindkét helyre biztosítja a belépést.
Amint a parkolóban leszálltunk a buszról a szemünk rögtön megakadt a váron, amely egy sziklafalba épült és szinte bevehetetlen volt. Jóleső figyelmesség volt számunkra, hogy a vár kapujában magyar nyelvű leírást osztogattak nekünk. A vár alatt található egy barlangrendszer is, de ezt mi idő hiányában nem néztük meg.


Ezzel a Szlovéniai programunk véget is ért és elindultunk Olaszország felé. Jesolo felé útközben még megálltunk a Trieszt melletti Miramare kastélynál.
A kastélyról részletesen az alábbi oldalon olvashatnak az érdeklődők.
http://www.castello-miramare.it/indexmir.htmA kastélyon éppen kisebb felújítási munkálatokat végezetek és kertje sem volt teljesen olyan, mint a képeken, de azért így is érdemes megnézni. A vár egy sziklára épült, ahonnét csodálatos kilátás nyílik a tengerre. Belépő csak a kastélyba szükséges, a kert és a kastély kívülről ingyenesen megtekinthető.


A Jesolo felé vezető út sem volt teljesen egyszerű, ugyanis a Piave folyón Eraclea-ánál átívelő hidat jelenleg felújítják és azon busszal nem lehet áthaladni, ezért kisebb kerülőre kényszerültünk.
Végre sikeresen megérkeztünk a szállásunkra, amely egy, két csillagos szálloda, de a színvonala simán megütötte a Szlovéniai három csillagosét.


Gyors vacsora után rögtön indultunk is a Punta Sabbioni kikötőbe, ahonnét hajóval át lehet kelni Velencébe. A hajó menetrend és a jegyárak az alábbi oldalon megtalálhatóak: http://www.actv.it/


A Punta Sabbioni kikötőből Velencébe a hajóút kicsit több mint 40 perc. Az éjszakai hajózás nagyon látványos, ugyanis a hajók útvonalát rengeteg világító bója jelzi. Nagyon gyönyörű látvány, amikor feltűnnek a horizonton Velence fényei. Velencében a hajó kikötője mindössze körülbelül 400 m-re van a központtól, ezért érdemes hajóval érkezni.
A városban este is rengeteg turista sétál, és lenyűgöző látványt nyújtanak a kivilágított épületek. (A Dózse Palota előtti részen építkezés folyik, ezért aki korábban is járt már itt, az azt mondta, hogy máskor sokkal szebb volt a díszkivilágítás.) Este tíz órakor a Szent Márk tér szinte zsúfolásig tele volt. Ennek okára másnap derült fény, amikor az idegenvezető elmondta, hogy akkor adták át a felújított óratornyot. A kellemes esti séta után az utolsó hajóval visszaindultunk a szálláshelyünkre.


Másnap reggel a kikötőben újra hajóra szálltunk és ismét Velence felé vettük az irányt.


A kicsit párás idő ellenére ismét nagy élményt jelentett, amikor feltűntek előttünk az ismert velencei épületek.
A délelőttre rendeltünk helyi idegenvezetést. (Az idegenvezetőt a neten rendeltünk, ha valakit érdekel akkor
http://idegenvezeto.lap.hu/ oldalon megtalálhatja.)


A látnivalókat úgy gondolom felesleges bemutatnom, az minden útikönyvben részletesen megtalálható.
A méltán híres épületek megtekintése közben nagyon gyorsan elszaladt az idő és sajnos vissza kellett indulnunk a buszunkhoz, hogy időben elindulhassunk haza.
A hazafelé úton Ausztria felé mentünk, mert úgy gondoltuk, hogy szinte az egész út autópályán vezet, ezért gyorsabban hazaérünk. Sajnos tévedtünk, mert Klagenfurt előtt egy harminc kilométeres útépítés folyik, ahol óriási dugóba kerültünk.
Mindezen viszontagságok ellenére végül élményekkel telve, sikeresen hazaérkeztünk és már azon gondolkodtunk, hogy vajon hova is menjünk 2007-ben.

Kovács Gyula


A szerző írásai Az Útikalauzban

Kovács Gyula: Erdély az EU csatlakozás után – 2007

Kovács Gyula: Kalandozás a Mátrában – 2007

Kovács Gyula: Kirándulás a Meseparkba – Rust, St. Margarethen – Ausztria – 2007

Kovács Gyula: Kirándulás Admontba és Hallstattba – Ausztria – 2005

Kovács Gyula: Kirándulás Szlovákiába és Krakkóba 2004

Kovács Gyula: Ljubjana, Postojna, Predjama, Velence – Kirándulás Szlovénia – Olaszország – 2006


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet  – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár