Agócs Róbert: Cesky Krumlov, Prága, Párizs – Csehország, Franciaország – 2007


Agócs Róbert: Cesky Krumlov, Prága, Párizs  – Csehország, Franciaország 2007Ez az a segédanyag, amit mindenki szeretne egy nagy kirándulás előtt. Praktikus információk az utazásról, a látnivalókról és további gazdag internetes lelőhelyek a részletesebb felkészüléshez


Útvonal:


I) Szeged – Cesky Krumlov – Prága


Szeged


BudapestHegyeshalomWienLinzFreistadtCesky KrumlovTáborPraha


II) Prága


III) Prága – Párizs


PrahaPlzen – Nürnberg – SaarbrückenMetzReims – Paris


IV) Párizs


V) Párizs – Versailles, Loire menti kastélyok


VI) Párizs – Szeged


ParisReimsMetzSaarbrückenPirmasensStuttgartMünchen –  SalzburgLinzWienHegyeshalomBudapestSzeged


 


I) Szeged – Cesky Krumlov – Praha                                             


összesen: 900 km


Szegedről az M5 autópályán Budapest felé utazhatunk a leggyorsabban, majd az M0 – M1 autópályán Győrig, innen 85 és 84–es főúton eljuthatunk Sopronig. Formális határátkelés személyigazolvánnyal, majd irány A3-as és A1 autópálya Linz-ig.


Linztől E55-ös számú utat kell követni Freistadt irányában, majd pár km múlva az osztrák –cseh határhoz érünk.


Beérve Csehországba Ceské Budejovice irányába kell haladnunk (E55) majd 10 km múlva balra kell fordulni és máris elértük első állomásunkat Cesky Krumlov-ot.


 


Cesky Krumlov: http://www.ckrumlov.info/docs/en/kaktualita.xml


Dél Csehország egyik legkedveltebb turista központja. Moldva völgyében található UNESCO világörökség része. Olasz reneszánsz és dél-cseh gótikus épületek színesítik  a várost.


Itt található a második legnagyobb csehországi vár együttes.  Ahol többek között megnézhetjük az Álarcos báltermet, rokokó stílusú szökőkutat, egyedülálló barokk színházat.


Legérdekesebb, hogy a vár árokban medvéket találunk.


Cesky Krumlov–ot elhagyva északnak vesszük az irányt E55-sön Tábor, valamint D1-es autópályára ráhajtva Prága (Praha) felé.


Összesen 900 km teszünk meg Szegedről. Cesky Krumlov-ba 6 óra alatt oda lehet érni. Innen még 2,5 óra, amíg a cseh fővárosba Prágába eljutunk.


Ausztriában matricarendszer működik, Eisenstadt-i benzinkútnál lehet beszerezni matricát 7,5 € -t (10 napos) vagy idehaza az Autó Klub-nál (http://www.autoklub.hu)


Csehországban is fizetni kell az autópályáért, matricát kell venni, amit ugyancsak az egyszerűség kedvéért a magyar Autó Klub-nál tehetünk meg (2000 Ft 7 napra).


Benzinkutat utunk során minden nagyobb városban találunk, Csehországban 29 Czk (95-ös) , Ausztriában 1,2 € (95-ös). LPG kutat Prágában Argentiská utcánál található benzinkútnál láttam.


II) Prága


 


A Cseh Köztársaság fővárosa és egyben legnagyobb települése az országnak. A főváros a Moldva (Vltava) két partján fekszik, gyakran hívják „száztornyú városnak vagy a városok királynőjének. Történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította.


1) Prága közlekedése


Tömegközlekedés:


3 metróvonal és 25 villamosvonal, valamint 200 autóbuszjárat alkotja Prága tömegközlekedését. A Petřín-hegyre sikló visz fel (érvényes rá a vonal-, napi-, heti-, havi jegy)


A jegyrendszer idő alapú. Egy érvényesítéssel meghatározott ideig (60 perc 75 perc) korlátlan számú utazásra és átszállásra érvényes. Létezik napi, heti, valamint havi jegy is. A jegyrendszer bármely eleme használható az elővárosi járatokon is.


 Bővebb információ a prágai tömegközlekedésről: http://www.dp-praha.cz/en/


A metró három vonalon fut. A szerelvények reggel 5-től éjfélig közlekednek, érintve a legtöbb turisztikai szempontból fontos helyet, továbbá a vasúti pályaudvarokat és a központi autóbusz-pályaudvart is.


A villamoshálózat tranzit jellegű (az egyik külvárosból a belvároson át a másik külvárosba közlekednek). Ennek köszönhetően a vonalak a belvárosban több helyen fonódnak össze.


 


Közúti közlekedés:


A történelmi városrészekben levő utcák egy része sétálóutca, vagy csak korlátozott mértékben használhatják az autósok.


Parkolás: kijelölt helyeken lehet parkolni (zónarendszer). Hétfőtől – szombatig: 8-18 óráig. Három zónás a parkolás a legolcsóbb jegy 10 CZK / óra a legdrágább (pl: várnál 30 czk/óra)


A parkolásról bővebben: http://www.parkingpraha.cz/


Vasúton:


Prága főpályaudvara (Hlavní nádraží) az Óvárostól keletre, a C metró vonalán helyezkedik el. A Budapestről érkező vonatok egy része ide, míg másik részük Holesovice állomásra érkezik.


 


Légi közlekedés:


Prága Ruzyně városrészben helyezkedik el a nemzetközi repülőtér. Jelenleg csak közúton közelíthető meg


A légi közlekedésről bővebben: http://www.prg.aero/en/site/klient/klient_index.htm


 


2) Nevezetességek


Vyšehrad:


Prága egyik történelmi, az Újvárostól délre, a Moldva partján elhelyezkedő városrésze. A Prágával 1883-ban egyesülő negyed területe 36,26 hektár, lakóinak száma 2001-ben 1731 fő volt.


A folyó felé meredeken leszakadó 42 méter magas dombon a legfontosabb és legismertebb építmény a vár, melynek alapítása a 9-10. századra vezethető vissza, egyes vélemények a mai Prágát alkotó városrészek közül a legrégebben alapítottnak tekintik.


A fokozatosan kiépülő vár a Přemysl-dinasztia alatt királyi székhelyként is szolgált. A Hradzsin kiépültével azonban fokozatosan vesztett jelentőségéből, és IV. Károly alatt véglegesen elvesztette kiemelt rangját.


A 14. században a terület a husziták birtokába került ideiglenesen. A romló állapotú váron a 17. században kezdtek nagyszabású átalakításokat: a harmincéves háború után a Habsburgok kiképzőközpontot hoztak létre az osztrák hadsereg számára.


Ma a negyed a cseh fővárosba látogató turisták kedvelt célpontja, elsősorban a dombot uraló, XIX. században épített neogót stílusú Szent Péter és Pál templom, valamint a mellette fekvő sírkert miatt, ahol többek között Antonín Dvořák, Alfons Mucha, Bedřich Smetana és Jan Neruda is nyugszik. A területet 1962-ben nemzeti történelmi hellyé nyilvánították.


Bővebben: http://www.praha-vysehrad.cz/


 


Hradzsin:


A Hradzsin Prága egyik történelmi negyede, a tulajdonképpeni Várnegyed, egyike a Prágát 1784-ben létrehozó négy városrésznek. A Moldva bal partján, a Kisoldal feletti dombon elhelyezkedő, 151,47 ha területű negyed lakossága 2001-ben 2313 volt. A városrész jelenleg az 1. és a 6. kerülethez tartozik.


A negyed a történelmi nevezetességek és a csodálatos kilátás révén a turisták egyik legfontosabb prágai célpontja. Ide a 22-es és 23-as villamossal juthatunk el, vagy akár metróval („A” metro Dejvicka felé) is a Malostranská megállóig, ahonnan gyalog kell utunkat folytatni. Itt található a méretét tekintve világelső egykori királyi palota az Arany utcácskával, a Szent Vitus-székesegyházzal, a Szent György-bazilikával, a Loreto-kápolna és számos kevésbé ismert klasszicista és barokk épület. Mindezeket magában foglalja a 300 Czk-ás belépő. A negyed egyben az ország köziigazgatási központja is; itt helyezkedik el a cseh parlament alsó- és felső háza, valamint az elnöki palota.


Bővebben: http://www.hrad.cz/en/prazsky_hrad/navsteva_hradu.shtml


 


Arany utcácska:


A cseh főváros legkedveltebb látnivalója egy festői kis utcácska. A prágai várfal tövében húzódik meg. A XVI. században a várvédők szállásául szolgáltak a pici házak. Később mindenféle bérlőnek adtak otthont: szakácsok, alkimisták, aranyművesek laktak itt, akik II. Rudolf császár megbízásából a bölcsek kövét, életelixírt és aranyat próbáltak előállítani.


A 22. szám alatt lakott egy rövid ideig Franz Kafka is. A házakban különböző emléktárgyakat, kerámiát, régi órákat árusító boltok találhatók.


 


 


Kisoldal (Malá Strana):


Az Óvárossal szemben, a Moldva túlpartján fekvő városrész, ahova a Károly hídon át juthatunk el a legkönnyebben, vagy a várból jövet a 20-as és 22-es villamossal. Itt tekinthetjük meg a barokk építészet legszebb prágai remekeit. Épületei a 18. század óta változatlanul fennmaradtak. Zegzugos utcái középkori nyomvonal mentén alakultak ki. Itt áll a két prágai Szent Miklós-templom egyike, a Szent Tamás-templom, a Wallenstein-palota, a Lichtenstein-palota, s itt található a hangulatos Kisoldali tér. A német nagykövetség a Lobkovitz-palotában, az olasz követség pedig a Thun-Hohenstein-palotában kapott helyet. A kisoldali Petřin-hegyre sikló visz fel, itt áll az Éhségfal, a Csillagvizsgáló és egy kilátó.


 


Károly híd:


A Károly híd (Karlův most) Prága egyik szimbóluma, a Moldva fölött ível át.


1357-ben kezdték el építését. Az alapkőletételen maga IV. Károly német-római császár helyezte el az első követ július 9-én. Csak az 1400-as évek elejére készült el a híd. Mivel sokáig ez volt az egyetlen kőhíd Prágában, a legfontosabb összeköttetést jelentette és jelenti még ma is az Óváros és az újabb (1841 után a városhoz csatolt) területek között.


Elnevezése:


A híd elnevezése eredetileg Kőhíd volt (Kamenný most) vagy Prágai Híd (Pražský most), a Károly híd nevet hivatalosan 1870-től használják.


A híd 516 méter hosszú és majdnem 10 méter széles. A hídon 30 szobor látható, legtöbbjük barokk alkotás 1700 körülről. A sétáló-hídon gyakran tartanak rendezvényeket, a prágai szabadtéri kulturális élet egyik központja, vásárok, kiállítások állandó színhelye.


 
Az Óváros-tér / Staroméstské námesty/ :


Területe eléri a 9000 m2-t, és számos fontos esemény színhelye volt a múltban. 1621. június 21-én a II. Ferdinánd elleni felkelésben részt vevő 27 főurat és polgárt fejezték itt le, de itt kiáltották ki az önálló Csehszlovákiát is 1918-ban – majd 1948-ban ezen a téren jelentette be Klement Gottwald Csehszlovákia szocialista rendszerű újjáépítését. Husz János szobra 1915 1915 óta díszíti a teret, és a prédikátor megégetésének 500. évfordulója alkalmából került ide.


Vencel-tér / Václavské námesti / :
A Vencel tér tulajdonképpen nem tér, hanem egy hosszú és széles utca 750 m hosszú és 60 m széles. A tér végében a Nemzeti Múzeum /1890-bol, magasföldszintes, kétemeletes neoreneszánsz épület, homlokzata 100 m hosszú/ és a Szent Vencel szobor található. A lovon ülo Szent Vencel fejedelmet a négy cseh védoszent veszi körül: Ludmila, Ágnes, Adalbert és Prokop. A szobor Josef Václav Myslibek műve, 1913-ban leplezték le.


A és a C metróval tudunk eljutni a térhez, megálló a Muzeum.


 


Moldva folyó:
Különleges színfolt a cseh főváros közlekedésében a Moldva folyón zajló kishajó forgalom. Megtekinthető a hajóról többek között a Vyehrad, a Nemzeti Szinház, a Károly-híd és a prágai vár. A Károly-híd óvárosi hídfőjénél matróz ruhás emberek invitálnak minket hajókázni kb. 500 Czk-ért. Április 1-tol október 31-ig közlekednek.


 


3) Prágai séták és kirándulások


„Királyok útja” útvonal


Lőportorony / Prasná brána /  -> Celetná utca


Óvárosi tér, városháza / Staromestské námesty / -> Károly utca /Karlova ulica/


Károly híd* /Karluv most/ ->  Mostecká


Neruda utca -> Morzin palota


Prágai vár -> Várlépcső -> Szt Vitus katedrális


 


„Kafka Prágája” útvonal


Szt Vitus katedrális -> Aranyutcácska 22. számú ház


Barokk kertek -> temető


 


„Kisoldal” útvonal


Malostranská -> Waldstein (palota kerttel)


Parlament -> Schwarzenberg palota


Bazaar -> Szt Miklós templom


Mostecká -> Kisoldal hídfőtornyok (Károly híd)


 


 „Károly híd” útvonal


„Zsidó Prága” útvonal


Siroká utca Spanyol zsinagóga -> Angyalok temploma


Szt János -> Magas zsinagóga


Régi – új zsinagóga ->  Zsidó városház


Klaus – zsinagóga -> régi zsidótemető


 


„See  Praha” útvonal


Hradzsin -> Szt György Bazilika / Bazilika sv. Jiri /


Királyi palota / Královsky palác /  -> Szt Vitus katedrális / Katedrála sv. Vita /


Strenberg palota / Sternbersky palác / -> Érseki palota / Arcibiskupsky palác /


Schwarzenberg palota / Schwarzenberg palác / -> Szt Miklós templom / Chrám sv Mikuláse /


Mostecká -> Kisoldali hídfőtornyok


Károly híd / Karluv most /


Óvárosi hídfőtorony -> IV. Károly szobor


Károly utca / Karlova ulica / -> Óvárosi tér / Staroméstské námesty /


Celetná -> Lőportorony / Prasná brána /


Celetná -> Óvárosi tér -> Parizská ulica -> Régi új zsinagóga


Prága összes: http://www.prague.cz/


 


III) Prága – Párizs


Prágát elhagyva a D5-ös autópályán folytatjuk utunkat Plzen irányába. Plzenben található a híres sörmúzeum. (http://www.prazdroj.cz/en/) A német határig nincs teljesen kész az autópálya, 170 km teszünk meg.


Németországon keresztül haladva Amberg, Nürnberg, Ludwigshafen, Kaiserlautern A6, illetve A61 autópályán elérjük Saarbrücken-t. Itt átlépjük a képzeletbeli német –francia határt és irány Párizs. Összesen Németországban 480 km vezetünk.


Franciaországba érve Metz – Reims- Párizs (Paris) az útvonal A4 autópályán. Autópályáért borsos árat fizethetünk, ha gyorsan akarunk haladni. Kapus rendszer működik, Párizsig 390 km, 26 €-ba kerül.


Összesen Prága  – Párizs 1050 km


Az autópálya menti benzin és LPG kutak magasabb árral mozognak (+15%).


 


Autópályákról bővebben:


Francia: http://www.autoroutes.fr/


Német: http://www.autobahn-online.de/


LPG kutak Franciaországban: http://stations.gpl.online.fr/appli/index.php?parDep=91
 IV) Párizs


Párizs a feltevések szerint két szajnai szigeten, a Cité szigeten és a Saint-Louis szigeten terült el. Innen a Szajna mindkét partján terül el maga a város 1860-ban meghúzott határai közt, amelyet a 32 kilométer hosszú külső körút határoz meg. Az előbbi ovális formájú területen túl Párizs további két parkos területet is magáénak tudhat: a Bois de Boulogne és a Bois de Vincennes ligeteket.


A városban további parkok is működnek (mint a Luxemburg-kert, a Jardin des Tuileries, a Parc de la Villette vagy a Parc de Belleville).


Párizs fő folyója a Szajna, amely egy körívben folyik át délkeletről délnyugatra a városon. Így az északi Jobb Part kétszer akkora kiterjedésű, mint a déli Bal Part. Két kisebb folyó is húzódik a városban: a Bievre, amely délről folyik a felszín alatt Párizsba és a Saint-Martin csatorna, amely északkelet felől részben lefedve érkezik a Szajnához.


A városban több kisebb domb is a található, melyek közül a jelentősebbek: a Montmartre és a Buttes-Chaumont a jobb parton, a Butte aux Cailles és a Sainte-Genevieve-hegy pedig a bal parton.


 


1) Párizsról:
 • Lakosság:

Párizs lakossága 2005-ös becslések alapján 2 144 700 fő volt, mindez közel 105,4 km2 területen. Agglomerációval a lakosság száma 1999 –es felmérés alapján 11 174 743 fő.
 • Közigazgatás:

1968-ban hatályba lépett közigazgatási módosítás értelmében a Seine (75) megyét négy részre (Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne és Párizs) bontották, így Párizs önálló megye és városi önkormányzat egyben.
 • Közlekedés:

Autóval:


Nem egyszerű közlekedni megkönnyíti a közeledést a GPS használata (feltéve, hogy tudjuk a pontos címét az úti célnak).


Parkolás: átlagosan kerületektől függően 3 € óránként a parkolás, a mélygarázsoknál ennél magasabb az összeg.


www.parkingsdeparis.com


Taxival:


Rengeteg taxi-t találunk Párizsban. Ha szabad az autó, fehér fénnyel világít a taxi felirat, ha foglalt narancssárgával.


Le kell inteni a taxit vagy telefonon is rendelhetünk, a minimális viteldíj 5 € .


Tömegközlekedés:


Párizs nemzetközi közlekedési csomópont, Franciaország vasúthálózatának is központja, a TGV járatok innen hálózzák be az egész országot, de ez a kiindulópontja a London irányába járó Eurostar (http://www.eurostar.com/dynamic/index.jsp) és a Benelux-államok felé közlekedő Thalys vonatoknak is.


A városon belüli tömegközlekedés metrón történik, amelyek 14 vonalon járnak, és behálózzák a város minden pontját. Ezen kívül igénybe vehetjük a busz, hajó valamit a RER szolgáltatásait is. A városi tömegközlekedést RATP üzemelteti. 


Bővebben: http://www.ratp.fr/


Jegy árak:
 • Paris visite card”  1,2,3,5 napos szektorok szerint kell venni. Nevezetességekhez elég 1-3 szektorig, reptérhez: 4 (Orly) – 5 (Charles de Gaulle)  zónáig kell


 • Jegy 1,4 € , 10 db gyűjtőjegy: 10,9 €

 


Metro:


Párizst behálózzák a metró vonalak (14 vonal), szinte minden nevezetességhez eltudunk jutni metróval. Bővebb felvilágosítás: http://www.ratp.fr/


Busz:


A járatok döntő többsége 6:30 – 21 óráig közlekedik, de egyes vonalokon éjfélkor is tudunk busszal utazni. Az indulásokról és a megállókról kifüggesztett menetrendek tájékoztatják az utasokat, de érdemes előtte az interneten (Bővebb felvilágosítás: http://www.ratp.fr/  (metro, busz, rer térképek, információk) utánanézni és megtervezni az útvonalat.


Hajó:


Szajnán közeledik menet rendszerint a Batobus (http://www.batobus.com) speciálisan kialakított üvegfalú és tetejű hajó, melyről gyönyörködhetünk a nevezetességekben.


Megállói:, Eiffel-torony, Orsay múzeum , St-Germain des Pres, Notre dame, Jardin des Plantes (Növénykert),  Hotel de Ville , Louvre , Champs-Elysees.


Menetidő: kb: 50 perc


Jegyár:


1 napra korlátlan utazás: 12 € (felnőtt), 6 € (gyerek)


2 napra: 14 €


5 napra: 17 €


d) Reptérről a belvárosba


 


Budapest és Párizs között közvetlen repülőjáratot indít a Malév, Air France, SkyEurope, Wizz Air.


Malév és az Air France a Charles de Gaulle reptérre, SkyEurope az Orly reptérre, míg a Wizz Air Beauvais reptérre szállítja az utasokat.


 


Roissy- Charles de Gaulle reptérről: (http://www.adp.fr/)


Párizstól északi irányba 20 km-re található az A1 autópálya mellett.


Reptérről busszal, RER –rel vagy taxival juthatunk be Párizsba.


 


Buszok 5,45 –től 23:15-ig közlekednek 15 percenként Charles de Gaulle – Étoile és a Porte  Maillot felé.


Roissybus:


Reggel 6 –tól 23-ig közlekednek 15-20 percenként követik egymást a járatok. Párizsi megállója rue Scribe, az Opera mögött.


SCNF busz:


Két különböző vonalon közlekednek.


Első vonal: reptér – Gare du Nord – Chátelet – Versailles – Saint Quentin-en-Yvelines – la Verriére


Második vonal: reptér – Gare du Nord – Chátelet – Gare de Lyon – Gare Austerlitz – Évry – Corbeil


RER B (elővárosi vonat)


Reptérről 4,50 – 23,50 ig, 8 percenkénti követéssel közlekednek a Gare du Nord – , Chátelet-les-Halles – , Saint-Michel -, Debfert-Rochereau -ra juthatunk be vele.


 


 

Orly reptérről (www.adp.fr)


Párizstól délre kb 10 km-re található A6 autópálya mentén.


Reptérről busszal, RER –rel vagy taxival juthatunk be Párizsba.


Cras Air France:


Reptérről 6-23:30 között közlekedik 15 perceként Gare Montparnasse, Gare de Invalides megállókhoz.


Orlybus:


Párizsba 6 – 23:30, a városból 5:30 – 23 között 15 percenként indulnak.


RER C:


5:50 – 22:50 között közlekednek Párizsba 15 percenként, főbb megállói Gare d’Austerlitz, Saint-Michel, Porte Maillot.


 


Beauvais reptérről (www.aeroportbeauvais.com)


Párizstól 80 km-re északra, az A16 autópálya mentén található a reptér.


Busszal, vonattal vagy taxival juthatunk be Párizsba


Busszal:


Beauvais és Porte Maillot között 15-30 percenként közlekedik a busz.


Jegyrendelés:


 


Vonat (www.ter-sncf.com/picardie):


Gare du Nord-ra szállítja az utasokat.


Taxi:


Fix áras, nappal 100-120 € között, este 140-160 € -ért visznek be a városba a reptérről, menetidő 1-1,5 óra.


 


2) Látnivalók


Párizs egyike azoknak a városoknak, ahol a régi és a modern kori építészet találkozik.


Érdemes kiváltani a „paris museum pass card” –ot  több mint 60 meghatározott helyre ingyen, sorbaállás nélkül juthatunk be. 2 (30 €),  4 (45€) , 6 (60€)  napos kártyát vehetünk.


Online rendelés is lehetséges, (lásd weblap) ,


Charles-de-Gaulle repülőtéren (2F terminál érkezési szint-nél) minden nap 9-18 óráig,


Párizsban: http://www.parismuseumpass.com/en/pass_points.php?categoriepointvente_id=1


Bővebben: http://www.parismuseumpass.com/en/home.php


  


Épületek


 Múzeumokhttp://www.louvre.fr/llv/commun/home_flash.jsphttp://www.musee-orsay.fr/en/home.htmlhttp://www.centrepompidou.fr/home30ans/index.htmlhttp://www.musee-rodin.fr/http://www.museedumontparnasse.net/

  • Musée Cluny (Musée National du Moyen-Age) – a középkori műalkotások gyűjteménye

http://www.musee-moyenage.fr/http://www.musee-picasso.fr/


Szórakozóhelyekhttp://www.fauchon.fr/http://www.berthillon-glacier.fr/http://www.moulinrouge.fr/home-flash-fr.htmlhttp://www.galerieslafayette.com/international/index.dohttp://departmentstoreparis.printemps.com/


 


3) Néhány nevezetesség címe és megközelítése


Arc de Triomphe –  Diadal ív


 


Cím: Place Charles-de-Gaulle 75008 Paris
Tel: 33 / (0)1 55 37 73 77
Fax: 33 / (0)1 44 95 02 13


Nyitva tartás: Április 1- Szeptember 30: 10 – 21  


Zárva: Január 1, Május 1,Május 8, Július 14 November 11, December 25Megközelítés:


RER: A,  megálló Charles-de-Gaulle-Etoile
Metró: 1, 2, 6 megálló Charles-de-Gaulle-Etoile
Busz: 22, 30, 31, 52, 73, 92 és  Balabus


Szolgáltatás: WC, étterem


http://arc-de-triomphe.monuments-nationaux.fr/fr/


 


 


Conciergia
Cím: Main entrance to the Conciergerie
2, boulevard du Palais
75001 Paris
Tel: 33 / (0)1 53 40 60 93
Fax: 33 / (0)1 53 40 60 96


Nyitva tartás: 9,30 – 18  (március 1 – október 31 )
Megközelítés:
RER: B és C  megálló: Saint Michel – Notre Dame   / 400 m /
Metró: 1, 4, CITEA 7, 11, 14   / 50 m /
Busz: 21, 24, 27, 38, 58, 81, 85 és  Balabus


 


Eiffel tower


Cím: Champ de Mars 75007 Paris


Nyitva tartás: 9 – 0,45


Megközelítés:  Rer C:  megálló: Champ de Mars – Tour Eiffel  / 600 m /


Ár: 4,5 € + 7,8 € + 11,5 €


http://www.tour-eiffel.fr/teiffel/uk/


 


Invalides – Napóleum sírja


Nyitva tartás: 10 – 18


Megközelítés: RER C  megálló: Invalides


Metró:  8  megálló: La Tour – Maubourg / 200 m /


http://www.invalides.org/pages/anglais/menu_ang.html


 


La Defense központ


Cím:


15, place de La Défense
La Défense 4
92 974 Paris La Défense Cedex
Tél : 01 47 74 84 24


Nyitva tartás:9 – 21


Megközelítés: RER A: megálló: La Defense


http://www.ladefense.fr/


 


Louvre


Cím: Musée du Louvre
75058 Paris Cedex 01


Nyitva tartás: 9 – 22


Megközelítés: Metró: 7  megálló:  Palais-Royal-Musée du Louvre


http://www.louvre.fr/llv/commun/home_flash.jsp


 


Légierő múzeum


Cím:


Aéroport de Paris-Le Bourget BP 173 93352 Le Bourget Cedex
Téléphone : 01 48 35 92 3


Nyitva tartás: 10-18


Megközelítés: RER B megálló: Le Bourget  -> bus 152


http://www.mae.org/


 


Montmartre Sacre Cour bazalika


Cím:BASILIQUE DU SACRE-CŚUR DE MONTMARTRE
ADORATION EUCHARISTIQUE JOUR ET NUIT
35, RUE DU CHEVALIER-DE-LA-BARRE
75018 PARIS


Megközelítés Metró: 12


Notre Dame Kápolna


 


Cím:  Ile de la Cité


Nyitva tartás: Július 1 – augusztus 30:  9-19:30 Megközelítés:


RER: B,  megálló: Saint Michel – Notre Dame   / 450 m /
Metró: 1, 4, 7, 11 , 14
Busz: 21, 38, 47, 58, 70, 72, 74, 81, 82, 82 és Balabus
http://www.cathedraledeparis.com/EN/0.asp


 


Pantheon


Cím:


Place du Panthéon 75005 Paris
Tel: 33 / (0)1 44 32 18 00
Fax: 33 / (0)1 44 07 32 23


Nyitva tartás: Április 1 től Szeptember 30: 10-18:30

Megközelítés:


RER: B, megálló: Saint-Michel
Metró: 10
Busz: 21, 27, 38, 82, 84, 85, 89


Szolgáltatás: WC, shop


 


Saint Chapella Katedrális
Cím:


4 boulevard du Palais
75001 Paris
Tel: 33 / (0)1 53 40 60 80
Fax: 33 / (0)1 53 40 60 90


Nyitva tartás:


9.30 – 18.00 (március 1 – október 31)

Megközelítés:
Metró: 4 
Busz: 21, 27, 38, 85, 96 és Balabus


 


Természettudományi múzeum


Cím:


30, avenue Corentin-Cariou
75930 Paris cedex 19


Nyitva tartás: 10-18


Megközelítés:


Metró:  7 megálló:  Porte de la Villette


Pompidou center


Cím: Centre Pompidou
75191 Paris Cedex 04


 


Nyitva tartás: 11 – 21  


Megközelítés:


Metró: 11  megálló:  Rambuteau 


 


http://www.centrepompidou.fr/home30ans/index.html


 


4) Látnivalók Párizs környékéhttp://www.chateauversailles.fr/ 
 • Disney-Land  – parkolás: 8 € , megközelítés: RER A

(http://www.disneylandparis.com)
 • Loire menti kastélyok

http://www.loiredeschateaux.com/


5) Szállások


Citea – Apartman hotel, 2 – 4 fős stúdiókkal Párizsban és környékén, több francia nagy városban. http://www.citea.com/Site/HomePage,en.html


Formula 1 hotel – egyszerű 2-3 fős szállodai szoba (inkább motel) http://www.hotelformule1.com/formule1/index.html


Párizsi hotelek – http://www.hotels-paris.fr/


 


6) Étel- Ital:


Olcsó önkiszolgáló étterem: http://www.flunchtour.com/tourisme/uk/entree.html


Menü: 6 – 11 €


Gyorsétterem:


Menü: 5-11 €


Hamburger : 3 €


Étterem:


Menü: 20 € –


Utcai árus:


Szendvics: 3-5 €


Üdítő: 2-3 € /0,5-1 l)


Fagylalt: 2-3 € / 1 gombóc


Hipermarketek:


Cora


Auchan


 


Napi: kb. 20 € szükséges / fő


7) Fontosabb telefonszámok:


 


Rendőrség: 17


Tűzoltóság: 18


Sürgősségi orvosi ellátás: 15


Európai segélyhívószám: 112


 


8) Patika (Pharmancie):


Név: Pharmacie Premiére:


Cím:  4 kerület, 24 boulvevard de Sébastopol


Nyitva tarás: reggel 10 – hajnali 2


Név: Les Champs


Cím: 8 kerület, 84 avenue des Champs-Elysées


Nyitva tartés: non-stop


 


Név: Pharmacie Européenne


Cím: 9 kerület, 6 place Clichy


Nyitva tartás: non-stop


 


9) Hivatalos ünnepek, munkaszüneti napok:


Január 1. – újév


Május 1. – a munka ünnepe


Május 8. – a második világháború vége


Húsvéthétfő


Mennybemenetel napja – 40 nappal Húsvéthétfő után


Pünkösdhétfő


Július 14 – nemzeti ünnep, a francia forradalom napja


Augusztus 15. – Nagyboldogasszony


November 1. – Mindenszentek


November 11. – az első világháború vége


December 25.  – Karácsony


Munkaszüneti és hivatalos ünnepnapokon a bankok, üzletek, posták zárva vannak.


10) Turistainformációs helyek:


Megtalálhatók a fontosabb nevezetességek közelében. Az irodákban több nyelven olvasható „plan-guide” térkép áll a turisták rendelkezésére.


Központi iroda: 1 kerület, 25 rue des Pyramides (7 metró: Pyramides megálló), nyitva: 9 – 19


 


V) Párizs – Versailles, Loire menti kastélyok


 


1) Versailles


Párizstól 13 km található. Autóval vagy RER-rel tudjuk megközelíteni. Vonattal az Invalidusoktól 30 percnyire vagy a Saint Lazare és a Montparnasse pályaudvarról közelíthető meg.


Amit feltétlenül meg kell nézni:
 • udvar (Miniszteri udvar, Királyi udvar, Márvány udvar)


 • Kis és Nagy Trianon palota


 • Kastély

Múzeum Card-dal ingyenes a belépés


Bővebben:


RER – http://www.ratp.fr/


Versailles kastély – http://www.chateauversailles.fr/en/


 


2) Loire menti kastélyok:
 • Beauregard kastély

41120 Cellettes


Tel : 00 33 (0) 02.54.70.36.74
Fax : 00 33 (0) 02.54.70.36.74


Nyitva tartás: 9:30 – 12 , 14 -17


Jegy ár: 6,5 € (felnőtt) 4,5 € (gyerek)


 
 • Chambord kastély

Centre des Monuments Nationaux – 41250 Chambord


Tel : 00 33 (0) 0 825 826 088
Fax : 00 33 (0) 02.54.20.34.69


www.chambord.org


Nyitva tartás: 8,5 € (felnőtt), gyerek:ingyenes


Jegy ár: 9 -19
 • Chaumont sur Loire kastély

41150 Chaumont-sur-Loire


Nyitva tartás: 9:30-18:30


Jegy ár:6,5 € (felnőtt), gyerek ingyenes
 • Chémery kastély

41700 CHEMERY


Tel : 00 33 (0) 02 54 71 82 77
Fax : 00 33 (0) 02 54 71 71 34


chateauchemery@wanadoo.fr
www.chateaudechemery.com


Nyitva tartás: 11 – 18


 
 • Cheverny kastély

41700 Cheverny


Tel : 00 33 (0) 02.54.79.96.29
Fax : 00 33 (0) 02.54.79.25.38
domainedecheverny@chateau-cheverny.com
www.chateau-cheverny.fr


Nyitva tartás: 9:15 – 18


Jegy ár: 6,8 – 16,5 € (felnőtt), 3,4 – 10€ (gyerek)


 
 • Clos Lucé kastély

2 rue du Clos Lucé – 37400 AMBOISE


Tel : 00 33 (0) 02 47 57 00 73
infos@vinci-closluce.com


www.vinci-closluce.com


Nyitva tartás: 9 -18


Jegy ár: 12 € (felnőtt), 7 € (gyerek)
 • Fougeres sur Bievre kastély

41120 FOUGERES-SUR-BIEVRE


Tel : 00 33 (0) 02.54.20.27.18
Fax : 00 33 (0) 02.54.20.27.18
www.monum.fr


Nyitva tartás: 10-12, 14 -18


Jegy ár:  5 € (felnőtt), gyerek ingyenes
 • Montmarin kastély

41170 SARGE-SUR-BRAYE


Nyitva tartás:


Jegy ár: 4 € (felnőtt), 1,5 € (gyerek)
 • Montpoupon kastély

37460 CERE LA ROND


Nyitva tartás: 10-12 , 14 – 18


Jegy ár: 7 € (felnőtt), 4,5 € (gyerek)
 • Royal d’Amboise kastély

Fondation Saint Louis – 37403 Amboise


Tel : 00 33 (0) 02.47.57.00.98
Fax : 00 33 (0) 02.47.57.52.23
chateau.amboise@wanadoo.fr
www.chateau-amboise.tm.f


Niytva tartás: 9 – 19


Jegy ár: 8 € (felnőtt), 4,8 € (gyerek)
 • Royal de Blois kastély

Place du Château – 41000 Blois


Tel : 00 33 (0) 02.54.90.33.33
Fax : 00 33 (0) 02.54.90.33.31
docchateau@ville-blois.fr


www.ville-blois.fr


Nyitva tartás: 9 -18:30


Jegy ár: 6,5 € (felnőtt),5 € (tanuló) , 3 € (gyerek)
 • Talcy kastély

 


41370 Talcy


Tel : 00 33 (0) 02.54.81.03.01
Fax : 00 33 (0) 02.54.81.20.80


Nyitva tartás: 9:30 – 12:30, 14 – 18


Jegy ár: 5 €


 
 • Troussay kastély

41700 Cheverny


Tel : 00 33 (0) 02.54.44.29.07
Fax : 00 33 (0) 02.54.44.29.07


 


Nyitva tartás: 10:30 – 12:30, 14 – 18


Jegy ár: 5 € (felnőtt), 3,5 € (gyerek)
 • Villesavin kastély

41250 Tour en Sologne


Tel : 00 33 (0) 02.54.46.42.88
Fax : 00 33 (0) 02.54.46.09.49
chateauvillesavin@wanadoo.fr
chateauvillesavin.com


 


Nyitva tartás: 10 – 19


Jegy ár: 7,5 € (felnőtt) , 6€ (gyerek)


 


Bővebben a Loire menti kastélyokról:


http://www.bloispaysdechambord.com/index.asp


 


VI) Párizs – Szeged


 


Útvonal: Párizs – Reims – Metz – Saarbrücken – Mannheim – Nürnberg – Linz – Wien – Budapest – Szeged


Összesen: 1650 km


Franciaországban: 25,5 € autópálya díj


Németországban: ingyenes az autópálya


Ausztria: korábban már megvételre került a 10 napos matrica 7,5 €-ért


Magyarország: matrica 10 napra: 2550 ft


 


VII)Általános információ


 


Autóval: nem szükséges nemzetközi jogosítvány. Lakott területen 50 km / h, országúton 110 km/h, autópályán 120 – 130 km/h megengedett sebességhatár (Németországban nincs sebességhatár az autópályákon). Több radarellenőrzési pontot találunk, előtti tábla jelzi (Radar control).


 


 


Külképviselet: (forrás Külügyminisztérium)


 


 


Prága Nagykövetség Cím:  Pod Hradbami 17, Praha 6-Střešovice


Előhívó: 00-420


Telefon: 233-324-454 – üzenetrögzítő, 220-317-200


Ügyelet: 220-317-222 (hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után)


Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szabó István


 


Fax: 233-32-21-04 E-mail: mailto:huembprgv@vol.cz


Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/prague


 


Párizs Nagykövetség Cím: 7/9, Square Vergennes 75015 Paris


Előhívó: 00-33-1


Telefon: 5636-0754, 5636-0253, 5636-0254


Ügyelet: 5636-0754, 5636-0253


Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:  Nikicser László


Fax: 5636-0268, 4326-0627 (konzuli) E-mail: mission.par@kum.hu


Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/paris


Remélem tudtam segíteni Prágával és Párizzsal kapcsolatban. Kellemes utazást kívánok mindenkinek !


Agócs Róbert


Szeged, 2007. június


A szerző írásai Az Útikalauzban

Agócs Róbert: Cesky Krumlov, Prága, Párizs – Csehország, Franciaország – 2007

Agócs Róbert: Nagy görög körutazás 28 napban – Görögország – 2006

Agócs Róbert: Thaiföldi királyság – avagy hátizsákkal a mosoly országában – 2008A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár