Horváth Gábor: Második kerékpáros körtúra a Fertő tó körül – 2002

Horváth Gábor: Második kerékpáros körtúra a Fertő tó körül – 2002


Térképek


Fotó albumAz útvonal


Fertőd – Pamhagen -Apetlon – Illmitz – Podersdorf – Weiden am See – Neusiedler am See – Jois – Winden am See – Breitenbrunn – Purbach – Donnerskirchen – Oggau – Rust – Mörbisch – Fertőrákos – Balffürdő – Fertőboz – Hidegség – Fertőhomok – Hegykő – Fertőszéplak – Fertőd

1. nap Fertőd


Az előző túránkhoz viszonyítva egy kicsivel lazábbra terveztem a kirándulást, amolyan szenior túrának. Fertődig autóval mentünk, a tetején három kerékpárral. Három órás kocsikázással, 11 óra után érkeztünk Fertődre, a Dóri kempingbe, amely a Podersdorfba menő kerékpárút mellett fekszik. Szerencsénkre a kempingbe rajtunk kívül senki nem volt – a recepciós szerint a következő héttől már tele lesznek- így válogatni tudtunk az árnyékos helyek között. Sokszor a választás lehetősége is zavarba ejtő, így hosszabb-rövidebb tanakodás után tábort vertünk az ideálisnak vélt helyen. A mellékhelységek és a zuhanyozó kulturált, és a melegvíz is benne foglaltatott az árban. Ha valaki főzni szeretett volna, arra is volt lehetőség, egy gáztűzhely is rendelkezésre állt a vendégek részére.


Ebéd után megnéztük az Esterházy kastélyt. A belépő 1000 Ft. Nagy csalódás volt. Emlékeim a 60-as évek végéből származtak, akkor jártam ott, ezt megelőzően. Akkor csak filcpapuccsal a lábunkon lehetett bemenni. Most minden kopottasnak, fakónak és elhanyagoltnak tűnt. Az idegenvezető 30 perc alatt körberohant velünk a 26 termen, és már mehettünk is tovább.


A csalódás után nyeregbe pattantunk és elkerekeztünk Hegykő felé, közben felderítettük, hogy holnap reggel hol tudunk majd vásárolni kenyeret. A kis ABC a Hegykő felé vezető út mellett van, jól ellátva mindennel.


A kerekezést, levezetésképpen, Imre barátunk jóvoltából egy nagy krigli sörrel zártuk. A tervezett Soproni kirándulásunk idő hiányában elmaradt. A kempingbe visszaérve láttuk, hogy eggyel megszaporodott a sátrak száma, megérkezett az Internetről megismert barátunk, Kresz Gábor, Mohácsról, aki még az előző este indult el otthonról, és most az igazak álmát aludta.


2. nap Fertőd – Pamhagen – Apetlon – Illmitz – Podersdorf


Reggel 6-kor ébresztő. A szokásos teendők (tisztálkodás, reggeli, sátorbontás, csomagolás) után 1/2 9-kor indulás. Most végre bemutatkoztunk, és szót váltottunk mohácsi barátunkkal is, aki csatlakozott a csapathoz. A kocsit a kempingbe hagytuk, majd ide fogunk a végén visszatérni. A meteorológia délutánra, esőt, szelet, vihart prognosztizált. Úgy gondoltam addigra megérkezünk Podersdorfba és nem lesz semmi gond.


Az út a határig, a kerékpárúton 9 km. A határnál gyors ellenőrzés a magyar oldalon és már nyílott is az osztrák határsorompó. Rövid fényképezés, néhány csoportkép emlékbe (lásd: fotó album).


Innentől a kis zöld B 10 kerékpárutat jelző táblát kell követni végig az úton. Ha vásárolni akar valaki akkor Apetlon-ban az út mellett talál egy Penny Market boltot. Illmitznél érdemes egy pihenőt tartani az Információs Központnál. A kilátó tetejéről messzire el lehet látni.


Lógott az eső lába, a kerékpárút néptelen volt, csak néha találkoztunk bringásokkal. 1/2 12-kor eleredt az eső. Először beálltunk egy kilátó terasza alá, majd úgy döntöttünk, hogy folytatjuk az utat. Még kb. 8 km volt hátra a Podersdorfi kemping-ig. Mire megérkeztünk teljesen eláztunk, szerencsére a csomagok szárazak maradtak. Nem volt kedvünk sátrat állítani az esőben, így inkább kibéreltünk egy 4 személyes lakókocsit erre az éjszakára. Az ára 68 € volt. Ebbe benne foglaltatott a villanyáram, gáztűzhely, hűtőszekrény, takarítás, stb. A pénzt összedobva fejenként 17 € -ba került. A fűtést bekapcsolva a ruhákat és cipőket is meg tudtuk szárítani. A melegvízért viszont 0.5 € kellett bedobni a zuhanyozókban elhelyezett perselyekbe, igaz elég hosszan jött a melegvíz ezért a pénzért. Késő délutánra elállt az eső, így körül tudtunk nézni a strandon, a faluban, és a kikötőben is. A Fertő tavon közlekedő hajókon kerékpárt is lehet szállítani. Hajó menetrend.


Záróra után, az Idegenforgalmi Irodában egy tablón, kis színes lámpák jelzik, hol van még szabad szálláshely. Egymást érik a hívogató vendéglátóhelyek. Csak legyen elég pénze az embernek.


3. nap Podersdorf – Weiden am See – Neusiedler am See – Jois – Winden am See – Breitenbrunn – Purbach – Donnerskirchen – Oggau -Rust


Reggel gyönyörű napsütésre és igen szeles időre ébredtünk. A már szokásos menetrend szerint 3/4 9-kor elindultunk. A B 10-es kerékpárút a tó mellett vezetet ki minket a faluból. Hamarosan elértük a természetvédelmi terület határát, ahol is az aszfaltozott utat egy 4 km hosszú, murvás, de nagyon jól járható szakasz váltotta fel. Az út mellet, itt is található egy kilátó. Egy falétrán felmászva, a tiszta időben az egész szemben lévő part, a célállomásunk is látható. (fotó)


Hamarosan elértük Weiden am See határát, ahol is a faluban vezet az út. A B 10-es táblákat követve könnyen el lehet igazodni. A következő falu, a tó járási székhelye, Neusiedler am See. Ennek határában vezet a kerékpárút. Aki szeretne felmenni a faluba, annak el kell kanyarodni a kerékpárútról.


Az utat követve hamarosan elértük az uszodát és a strandot, majd átkeltünk a vasúti síneken. Jois határában egy rövid, de meredek emelkedő teszi próbára az arra járó halandót. Fáradozásunk eredményeképpen, ha van kedvünk, és van miből, ismét költhetjük a pénzünket. Joisban az út egy kis ABC bolt előtt visz el. Ez az útba eső, utolsó lehetőség vásárolni, kitérő nélkül.


Utunkat folytatva, szőlőtőkék és mezőgazdasági területek között kerekeztünk. Egy-egy nagyobb árnyat adó fa alá padokat raktak, aminél megpihenhet az arra járó.


Oggau előtt újdonsült ismerősünk Gábor, elköszönt, mert kitérőt akart tenni Eisenstadtba. Ígérete szerint este, a rusti kempingben találkozunk. Mondanom sem kell, hogy nem jött létre a találkozó.


Későbbi levelében elmesélte kalandjait. Bejárta -“Tolnát-Baranyát”. Olyan falvakon ment keresztül, ami az autós térképén sem volt rajta. Többször érintette a határt, több, emelkedőkkel tarkított zsákutcát megjárt, “igazi hegyi menő” lett, míg végre valahogy elvetődött Sopronba. Onnan elmenekült, mert a kempingben punk találkozó volt. Végül Fertőrákoson kötött ki, egy nem túl komfortos kempingben. De ennek is örült, mert már 110 km után nem volt kedve sehova menni.


Tanulság: még a jól kitáblázott osztrák utakon is kell kerékpáros térkép, kell egy felkészült túravezető, és nem lehet mindig a táblákat keresve tájékozódni.


Mi eközben elértük az oggaui kempinget, ahol az előző túránk alkalmából megszálltunk. Most folytattuk az utat a falu központja felé, ahova egy hosszú emelkedő után lehet feljutni. Itt kettéágazik az út. Az egyik irány felvisz a szőlősdombok közé, a másik a közúton megy. Mivel mi 2000-ben már voltunk a szőlők között, most az alsó utat választottuk.


Öt kilométer kerekezés után megérkeztünk Rustba. Balra a Kraufgartenweg utcába kanyarodva a Seepromenaden keresztül lejutottunk a tó partján fekvő kempingbe. Az árak elviselhetőek, és a melegvízért nem kell külön fizetni. A sátrat csak napos helyen tudtuk felverni, a vízparton árnyékosabb lett volna a hely, de a hullámzás miatt a vitorlások tetején lévő szélerősség jelzők megállás nélkül forogtak és nyikorogtak. Ezt egész éjjel hallgathattuk volna.


Sátorállítás után elsétáltunk a kikötőbe, megnéztük a vízre épített Bungalókat és csónak garázsokat, majd bementünk a festői kis városka főterén körülnézni.


 


 4. nap Rust – Mörbisch – Fertőrákos – Balf – Fertőboz – Hidegség – Hegykő – Fertőd


Indulás, 9 óra előtt néhány perccel volt. A part mellett vezető kerékpárúton mentünk, (a másik út a dombon vezet) a már megszokott szőlőültetvények között, egészen Mörbisch-ig. A főtéren keresztül vezet út, ami egy meredek emelkedőbe torkollik és egészen a határig vezet. Rövid formális útlevél ellenőrzés, néhány kisebb nagyobb bukkanó, és máris elérkeztünk a Fertőrákosi útelágazáshoz. Balra fordulva Balf felé vettük az irányt. Ez a szakasz egy hosszú lejtővel indul, és végig a gyér forgalmú és rossz minőségű közúton vezet Balfig, váltakozó, hol lejtős, hol emelkedős szakaszokkal.


Határozottan érzékelni, hogy egy másik országban járunk. Ott, ahol nem fontosak a kerékpáros kirándulók. Balf után elkezdődik a kerékpárút. Néhol nagyon jó szakaszokkal, néhol pedig a fák gyökerei által felpúposított részekkel, ahol alig lehet közlekedni. Sorra hagytuk magunk mögött a falvakat. Említésre méltó talán csak Hegykő. Rendezett faluképével, a gyógyfürdőjével és kempingjével tűnve ki a többi közül. A Fertőszéplakon található Falumúzeum előtt vezet el az út. Pihenésképpen érdemes megnézni. Innen már csak egy ugrás volt a fertődi kemping, ahova 14 óra körül megérkeztünk. Még három óra autózás várt ránk, mire Budapestre értünk nem sokkal 18 óra előtt.


Az út tapasztalatait összegezve, megállapítható, hogy a sógoréknál még mindig jobb kerékpározni. Még mindig maradt olyan rész ami kimaradt a Fertő tavi kirándulásból. Érdemes kitérőt tenni majd egyszer, Seewinkelhez, Eisenstadtba, Halbturmba, Frauekirchenbe, az úgynevezett Kulturradwegre.


Horváth Gábor


Camping árak
Fertőd


Podersdorf


Rust


Lakókocsihely


360 Ft


7,7 €


5,1 €


Sátorhely


240 Ft


4,8 u


2,4 €


Áram


180 Ft


1,8 €


1,5 €


Felnőtt személy díj


300 Ft


6,4 €


5,1 €


Gyerek személy díj


180 Ft


2,7 €


2,2 €


Autó


240 Ft


4,8 €


3,2 €


Motorkerékpár


120 Ft2,6 €


Ortstaxe
0,73 €


A szerző írásai Az Útikalauzban


Horváth Gábor: Kerékpárral Tokajtól-Szolnokig a tiszai gátakon- 2001

Horváth Gábor: Két keréken Aquincumtól a Normafához – 1999

Horváth Gábor: Második kerékpáros körtúra a Fertő tó körül – 2002

Horváth Gábor: Néhány gyors információ Kékestetőről – 2000

Horváth Gábor: Passautól – Hegyeshalomig – a Duna mentén- kerékpárral – 2000

Horváth Gábor: Pünkösdkor a Fertő körüli kerékpárúton – 2000

Horváth Gábor: Szlovákiába a Mária Valéria hídon 2001

Horváth Gábor: Tiszai vízitúra – Sonkád-Tuzsér – 2002


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet  – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár