Csernák András: Gyönyörű tengerpart, mosoly és lehúzás – Zakyntos – Görögország – 2010Csernák András: Gyönyörű tengerpart, mosoly és lehúzás – Zakyntos – Görögország – 2010Őszinte beszámoló egy nyaralás kellemes és kellemetlen élményeiről, tapasztalatairól – érdekes képekkel illusztrálva


Írásom célja nem a sziget lejáratása, egyszerűen tanácsot szeretnék adni az idelátogató honfitársaimnak az eltöltött napokhoz. Európában viszonylag sok helyen megfordultam, és nem akarom, hogy bárki nagyképűnek tartson, de hasonló vendéglátással nem találkoztam. A cím magyarra fordítva: Gyönyörű kék tengeri környezetben kedvesen mosolyogva koppasztják meg a turistákat.
A tavalyi kellemes Görög élményeken felbuzdulva úgy döntöttünk a családdal, hogy kipróbáljuk milyen a pihenés egy szigeten. A választásunk Zakyntos –ra esett, a gyönyörű tenger és zöld erdők szigeteként hirdetett helyre. Nem utolsó sorban a Caretta teknősök itt rakják tojásaikat egész nyáron. A Neten magyar nyelven sok leírást olvashatunk a meglátogatásra érdemes helyekről. A szigeten tartózkodásunkra válogattunk közülük, később mindegyikről bővebben írok.
Repülővel érkeztünk a sziget kicsiny légi kikötőjébe a délutáni órákban. Gyors kipakolást követően szervezetten vittek mindenkit a szálláshelyére.


 Zakyntos térképen – görögországi utazások az Útikalauzban nagyobb térképen való megjelenítése


 


Mi Vasilikoson  az Arion Renaissance hotelben szálltunk meg. Az autóbusszal való utazás közben több megállóval tettünk le embereket a különböző kétes kinézetű szálláshelyeken. A hotelünk teljesen átlagos, tiszta, családi vállalkozásban üzemeltett hely. Gondozott úszómedence az udvaron. A bár árai nagyon magasak a környezethez képest. Tudom az ilyen helyeken magasabbra, teszik a mércét, de pld. 1 pohár vörös bor 2 euró, egy 0,33 literes sör 2,6 euró.  A  kb. 100 méterre lévő boltban a 0,5 literes sör 1,33 euró. Nem nagyon láttam vendéget a pultnál.  Ez a hotel a Görög besorolás szerint kétcsillagos itthon háromcsillagosként árulják.  Svédasztalos reggeli és vacsora elfogadható minőségben.


 A hotel


 Szemben az olivaliget


A tengerpart kb. 200 méter gyaloglás, korrekt tavernával, rendezett homokos part napernyőkkel és napozó ágyakkal.
A sziget bejárása csak bérelt autóval vagy motorral lehetséges. Itthonról előre le tudjuk foglalni a kiválasztott autót. Én ezt a két kölcsönzőt találtam a megfelelőnek:
http://rent-a-car-in-greece.com/zakynthos/index.htm
http://www.allgreecetravel.com/car-rental.asp
Mindkettő a hotelhez viszi az autót, és el is szállítja a végén. Több napra kedvezményt adnak a díjból. Vasilikoson is található kölcsönző, amely szintén korrektül áll az ügyfelekhez. (Ezt tapasztalatból mondom.)
Van autóbusz közlekedés, de a menetrend nem a turistákhoz van kialakítva.
http://www.zanteisland.com/html/english/orari.htm#bussino


Az első napot a környék felfedezésével és ismerkedéssel töltöttük. Felmértem a lehetőségeket. A parton a tavernánál tábla hirdette, hogy a vendégek részére a napágyak ingyenesek.  Mellette szintén voltak kirakva, mi úgy gondoltuk, hogy bérelünk, végül is semmi nincs ingyen. Ezt nem kellett volna. A gaz és mindenféle építési törmelék között hátul volt egy „putri” ahol a koszban feküdt egy borotválatlan izzadság szagú idős „úr”. Ő volt a pénzszedő. Kifizettem a 2×6 euró ( 2 napernyő 4 napágy ) és letáboroztunk. A délutáni szieszta után visszamentünk, és az emberünk újra tartotta a markát. Akkor már nem kapott semmit. Akadtak vendégek, akik egész nap heverésztek, és amikor szedték a holmijaikat, akkor ment az ember a sápot beszedni. Sehol nem volt tábla, hogy fizetni kell.


 Taverna  és környezete


 Az út másik oldala


Este megtudtuk, hogy a taverna előtt fogyasztás ellenében lehet tartózkodni. Ott is fizetsz, de azt el is fogyasztod. Ez különben sok helyen szokás a szigeten, de odaérkezéskor tisztázni kell az adott helyen a feltételeket. Az egyik nap a Banana Beach-re délután 3 órakor érkeztünk és kb. 3 órát szándékoztunk ott tölteni. Az egész napi díjat akarták kérni. Nem maradtunk ott, kerestünk másik helyet.
A sziget egész területe rendkívül elhanyagolt benyomást kelt. Itt a domboldalra tapadó fehér házaknak a nyoma se fedezhető fel. Mindenhol látszik, hogy nem régen halászatból és oliva termelésből éltek, és a turizmushoz semmi közük nem volt. Omladozó viskók a gondozatlan telkeken, miden felé burjánzik a gaz. Ahol újabb házak épültek – nagyon sokat látni belőlük -, ott a régi düledezőt is meghagyták, mert a lebontására már nem vették a fáradságot. A normális kinézetű ház mellett, ha van egy üres telek, azt ellepi a gaz és a szemét. A parton is ez a jellemző. Az felépült tavernák és szállodák mellett az üres telkeken csak a szemét és kosz látható. Ilyeneket Olaszországban nem láttam, mert ott a turisták látogatta részeket rendbe tartották. Ez a szárazföldi részeken is így volt. Mindig az volt az érzésem, hogy koszos vagyok. Szembetűnő a sziget szegénysége. A feltűnő igénytelenség és rendezetlen környezet nagyon zavaró volt számomra. A partok és a tenger nagyon szép, de amint feljebb megyünk néhány métert, teljesen más világba kerülünk. A boltokban a tradícionális italok, mint az Ouzo vagy Metaxa nagyon drágák. Itthon olcsóbban meg lehet kapni, és a külföldi italokról, mint wisky nem is írok. Úgy vannak vele, hogy szuvenírnek a külföldi biztos megveszi. A reptéri Duty Free még vadabb.


 Út a partra


 Ne nézz át a kerítésen!


 Itt ilyen


 Itt miért ilyen?


Következő napon béreltünk egy autót, amely jó műszaki állapotú volt és egész idő alatt nem is akadt vele gondunk. Elindultunk bejárni a szigetet, amely hossza 40 km, szélessége 20 km. Benzinkutakkal jól ellátott, úthálózatának az állapota átlagos, kisebb gödrökkel, néhol csúszós. Rengeteg a szerpentin és a helyiek a közlekedési szabályokat „Vigyázzon a másik” elven alkalmazzák. Ezt többször megtapasztaltam, komolyan kell venni. Rengeteg a bérelt autó, robogó és quad. Sok autóvezető, főként hölgyek próbálják itt felújítani a több éve elveszített vezetési tudásukat, komoly veszélybe sodorva a környezetüket. A navigáció nehézkesen ismeri ki magát, de azért használható. Legjobb a 1,5 eurós nyomtatott térkép.


Xigia


Első utunk a tengerből feltörő kénes forrásairól híres Xigia-ba vezetett.  (GPS: É: 37.86761 – K: 20.73446) Autóval könnyedén megközelíthető szép tengeröböl. Egy teljes napot töltöttünk ott fürdőzéssel. A víz bőrtápláló anyagokat tartalmaz. Sokan csak arra járnak, megmártóznak, és mennek tovább. A helyi taverna alkalmazottja időnként összeszedi a rendetlen látogatók után a szemetet, és kiüríti a hamutálakat. Szépen rendbe tartják a területet.


 XigiaDélután ellátogattunk a Navagio öbölhöz. (GPS: É: 37.86119 – K: 20.62680)  Lemenni nem lehet, csak szervezetten hajóval látogatható. Fentről több száz méter magasból láthattuk a csodálatos kék tengeröbölt. Egy kilátót építettek a magasba, onnét lehet fényképezni a panorámát. A parkolóban a mézárusok kínálják a portékájukat. Könnyű oda találni, csak a főutat, az útszéli üzleteket és a „Shipwreck” feliratot kövessük!


 


Navagio, a szikla is kék a tengertől  Görögország


Navagio, a szikla is kék a tengertől


 


Navagio, a szikla is kék a tengertől  Görögország


A kilátóból meg ilyen


Következő napon elmentünk a sziget északi részére megnézni a Kék Barlangokat. A kikötőben kerestünk egy szimpatikus kis üvegfenekű csónakkal rendelkező hajóst, és fejenként 5 euróért bevitt bennünket a barlangokba. Fontos szempont a kis méretű hajó, mert csak az fér be a szűk vájatokba. Közben görögül és angolul tartott idegenvezetést. Érdekes és szemet gyönyörködtető látvány volt az égbot-víz-fény-sötét játéka.


 

A víz valóban kék!


Aki itt jár ezt nem szabad kihagynia. Közben akadt idő a fürdésre is ebben a kristálytiszta vízben. Hazafelé ismét útba ejtettük Xigiát. Kellemes élményekkel tértünk nyugovóra.


Aqua park


Hétfői napon meglátogattuk a Zante-tól 6 km-re Sarakinado–ban található aqua parkot. Akkor nem voltak sokan, így nem kellett sokat sorba állni a játékoknál.
http://www.zantewatervillage.gr/
Kihagyhatatlan élmény. Tavaly a Szaloniki park csalódást okozott. Ez viszont meglepetés volt utána. Profi módon megépített csúszdák jó minőségben. Rendesen csúsznak és a „kamikaze” a végén nem üt, mert megfelelő ívet adtak az építésnél. Kis területű park, de jó beosztású. 18 euró/fő és az egész napos jegyre adnak 10% kedvezményt.

Laganas


Másnap elindultunk a Laganasi-öböl környékének a felfedezésére. Laganas város az angol turisták kedvelt üdülője. Itt minden olyan szórakozási forma megtalálható, ami otthon. Első utunk a kikötőbe vezetett hogy elmenjünk egy teknős lesre. Ezt olyan hajóról tehettük meg amely alja úgy van kiképezve, mint egy tengeralattjáró. Menet közben óriási akváriumban éreztük magunkat. A hajó személyzete nem bízott semmit a véletlenre. Kitűnő navigációjukkal megtalálták a tekiket mindenki nagy örömére. 15 euró/fő


Délben következett a közelben található „Kalóz-sziget”. Egy fahídon lehet elérni, és 4 euró/fő belépőt szednek, amit lefogyaszthatunk.  A fogyasztás csak egy italra, vagy ételre érvényes amennyiben többe kerül, azt természetesen kp. fizeted. Így lett a kis dobozos Ice tea ennyi.  Figyeljünk a rendelésre, mert pórul járhat más is. Ezek után a pultos ferde szemmel nézett ránk, hogy nem dobtunk pénzt a „Tip” feliratú dobozba.  Különben bent található két bár és egy strand szétnézésre nem sok a lehetőség, mert a szélén mindenhol kerítés van.
A Kalóz-sziget


Egy ital elfogyasztását követően rövid sétával elértük Laganas homokos strandját, amely végig épült tavernákkal. Mindenhol kedvesen invitálják a vendégeket, hogy náluk telepedjen le a napágyakra. A feltétele, hogy enni és inni kell az adott helyen. Az áraik teljesen átlagosak, ha azonban csak az egyik feltételt teljesíted, távozáskor 5 euró a gyerek ill. 10 euró a felnőtt díj. Nem számít, hogy 3x rendeltél italt. A víz tiszta a parton az ágyakra törölközőt feltétlen teríteni kell. A homokban csikkek is találhatóak.


Kirándulások


Este megnéztük a Keriben a naplementét a sziklaszirtről. Sokan fényképezték a lenyugvó napot, azonban szűrő nélkül tönkre mehet a digitális fényképező érzékelője.  (GPS:  É: 37.65514 – K: 20.80787)


 NaplementeKeri nappal


Utolsó „autós napunkon” átmentünk a sziget sziklás nyugati partjára.  A tengerben fürdésre ezen az oldalon nem sok alkalom adódik, mert mindenhol hatalmas sziklafalak merednek az ég felé. A legtöbb rész csak a tengerről közelíthető meg. Roxa és Porto Limionas a kivételek közé tartozik. Remek hely a búvárkodásra, a szikláknak gazdag a tengeri élővilága. Az út rendkívül szerpentines, amíg elérjük a partot, mellette védőkorlát nincs, és a szakadékok nagyon mélyek. Ez különben az összes útra igaz. Porto Limionas tulajdon képpen egy mély, hideg, tiszta vízű öböl.  (GPS: É: 36.23413 – K: 22.90541)  Kellemesen lehültünk a kora délutáni melegben.


 Limionas


Az út végéig tovább menve érkezünk Roxa strandjára. A tenger itt különös medencéket vájt a sziklába. Dagálykor ellepi azokat, apálykor a visszamaradt vizet a Nap felmelegíti, és fürödni lehet bennük. Érdekes látvány, de többet nem írnék róluk. A víz a tengerben tiszta, mély és hideg sok élőlénnyel.


 Roxa


Útban a szárazföld belsejébe, megálltunk  Agios Leon nevű településen. A templom mellett egy üzlet és taverna található. A tulajdonos házi készítésű Ouzó-t, bort, és egyéb olivából készült termékeket árul. A parti bazárban ugyanazokat azonos csomagolásban olcsóbban megvehetjük. Nagyon kedvesek, barátságosak voltak velünk örültek, hogy valaki megállt náluk.
Délután elmentünk a Vasilikos félsziget végébe, a Gerakas strandon fürödtünk. Nagyon finom homok található itt és a parton rengeteg teknősfészek. A környezet védők szigorú rendszabályokat foganatosítottak  az állatok védelmében. Ezekről a Neten részletesen olvashatunk. A közelben érdemes elmenni még a St. Nicholaos nevű strandra is, amely vize kellemes és szép a környezete.


 Tengeri barlangfürdés


Utolsó Zakyntoson töltött napjaink egyikén az utazási iroda szervezésében befizettünk egy „Szigetkerülő” egész napos kirándulásra hajóval. Körbe 123 km-t tettünk meg, és a különleges helyeket ekkor a víz felől is láthattuk. Zante kikötőjéből északi irányba indultunk a hajóval. Fürödni álltunk meg először az ismerős Xigia kénes vizénél. Végigmentünk a Kék barlangok mellett. Az északi csúcsot megkerülve komoly szélben és hullámzásba kerültünk. Itt találkozik két légáramlat, és soha nincs szélcsend. Ezután elértük a Navagio-öbölt. Kellemesen lehültünk a vízben, készítettünk néhány fotót.
Végig hajóztunk a nyugati oldalon, elsiklottunk a már említett helyek mellet, és a kristálytiszta vízben még egyszer csobbanhattunk. A Laganasi-öblöt megkerülve, délután érkeztünk vissza a kiindulási helyünkre. A kirándulás alatt az idegenvezetők folyamatosan adtak érdekes információkat több nyelven, köztük magyarul is. Nem éreztük egyik megállónál se a rohanást. Korrekt szervezéssel mindenre volt elegendő idő. Ajánlani tudom mindenkinek egy kellemes nap eltöltésére. Az ára a hoteltől transzferrel a kikötőbe 20 euró/fő. A szigeten található irodák is hasonló áron kínálták, nem éri meg keresgélni köztük.


Írásommal igyekeztem ötleteket adni az itt tartózkodás kellemes eltöltésére. Ezen dolgokból mindenki válassza ki a számára fontos részeket! Én így láttam Zakyntost és az az érzésem, hogy nagyon sok turistával tömött repülőnek le kell még szállnia a kicsiny reptérre, hogy változások legyenek a környezetben és az árakhoz- és a turistákhoz való hozzáállásban is.
Csernák AndrásA szerző írásai az Útikalauzban


Csernák András: Gyönyörű tengerpart, mosoly és lehúzás – Zakyntos – Görögország – 2010


Csernák András: Olympic Beach, Waterland, Olympos, Meteorák – Görögország – 2009


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldheted el kérdéseidet, véleményedet – szerkesztokukacutikalauz.hu
turizmus külföldi utazás nyaralás kirándulás túrázás élmények szórakozás tenger kerékpározás biciklizés

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár