Horvátország – információk beutazásról közlekedésről szabályokrólÁltalános információk Horvátországról 2012


A Horvát Idegenforgalmi Közösség kiadványa és a magyar külképviseletektől begyűjtött információk alapján készítette Győrffy Árpád


Térkép a horvátországi autópályákról a csomópontokkal – 2008


Teljes térkép Horvátországról 2004


Autópályák és díjak Horvátországban – friss, részletes információkFöldrajzi fekvés:
Horvátországot északnyugaton az Alpok keleti szegélye, keleten a Pannon síkság és a Duna határolja, középső részén a Dinári hegység vonul át, déli része pedig az Adriai tengernél ér véget.
Felszín: szárazföldi területe 56.542 km2, territoriális tengerfelülete: 31.067 km2.

Népesség: 4,437.460 lakosa van.
Nemzetiségi összetétel: a lakosság nagy része horvát, nemzeti kisebbséget alkotnak: szerbek, magyarok, bosnyákok, olaszok, csehek és egyéb népek.

Államberendezkedés: Horvátország többpártrendszerű, parlamentáris köztársaság.
Főváros: Zágráb (779.145 lakos) az ország gazdasági, közlekedési, kulturális és oktatási központja.

A tengerpart hossza: 5835 km, ebből 4058 km a szigetek,-sziklazátonyok,- és szirtek partjaira vonatkozik.
A szigetek, sziklazátonyok és szirtek száma: 1185, a legnagyobb sziget Krk és Cres, 50 sziget lakott.
Legmagasabb pontja: Dinara- 1831 m

Éghajlat: Horvátországban két éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, míg az Adriai part mentén a kellemes mediterrán éghajlat a jellemző sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel. Az ország belső részében az átlaghőmérséklet januárban O – 20C, augusztusban 19 – 230C, a tengerparton az átlaghőmérséklet januárban 6 -11 C, augusztusban 21 – 27 C, télen a tengervíz hőmérséklete 12 C, nyáron kb. 25 C.

Pénz: kuna / kuna =100 lipa. Külföldi valuta beváltható a bankokban, pénzváltókban, postákon, utazási irodákban, szállodákban, kempingekben, kikötőkben, csekk pedig a bankokban.


HASZNOS TUDNIVALÓK


Utazási okmányok


A magyar állampolgárok az útlevélen kívül valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal, ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt is, beutazhatnak Horvátországba. E rendelkezés nem vonatkozik az ideiglenes személyi igazolványokra. A személyi igazolvánnyal való beutazás Horvátország területére nincs korhatárhoz kötve.


A Neumnál lévő rövid boszniai sávon is át lehet utazni magyar személyi igazolvánnyal. (Állítólag Boszniában a gyereknél csak az útlevelet fogadják el. Így ha valaki ezen az útvonalon nyugodtan szeretne utazni, akkor a gyerekeknek csináltasson útlevelet.)


18. életévüket be nem töltött személyek beutazása Horvátországba – 2008.06.04.
A 2008. január 1-én életbe lépett horvát idegenrendészeti törvény értelmében a 18. életévüket be nem töltött személyeknek, amennyiben szülői, vagy más nagykorú személy kísérete nélkül utaznak be Horvátországba, akár csak átutazás céljából, magyar közjegyző által hitelesített szülői beleegyezéssel, engedéllyel kell rendelkezniük. Amennyiben az utazás más nagykorú személy kíséretében történik, akkor ennek a felnőtt személynek kell rendelkeznie magyar közjegyző által hitelesített szülői beleegyezéssel, amelyet horvát vagy angol nyelvű hiteles fordítással kell ellátni.

2008. június elején a gyakorlatot annyiból módosították, hogy nem igénylik a közjegyzői és fordítói hitelesítést, megelégszenek egy horvát vagy angol nyelven készült szülői nyilatkozattal. Egy évvel később ezt a kötelezettséget is eltörölték, de ha valaki ilyen helyzetben biztosra akar menni, inkább csinálja meg a lentiek alapján a szülői hozzájárulást.

A szülői beleegyezésnek, engedélynek tartalmaznia kell a tervezett utazás pontos dátumát, és úti célját. A szülői meghatalmazásnak a pontos utazási dátumon, és úti célon kívül tartalmaznia kell a felnőtt kísérő személy adatait (vezetéknév, keresztnév, születési hely és idő, lakcím, útlevél, vagy személyi igazolvány szám).

A korábbi jogszabály szerint sem volt szükség ilyen nyilatkozatra, ha a 18 év alatti
1. repülőgéppel utazik, és ha kiskorú személyek számára kiállított olyan oda-vissza jeggyel rendelkezik, amelyet a repülőtéri operátor ad ki az IATA szabványokkal és a javasolt gyakorlattal összhangban,
2. ha iskolai kiránduláson vesz részt, és szerepel a kirándulás résztvevőinek azon listáján, amelyet az illetékes iskolai intézmény hitelesített, és lefordították horvát vagy angol nyelvre; emellett érvényes úti okmánnyal rendelkezik,
3. sport vagy kulturális rendezvényeken vesz részt, és nyilvántartják a résztvevők listáján; illetve érvényes úti okmánnyal rendelkezik.


A zágrábi magyar nagykövetség ügyeletese még 2008-ban megküldött az Útikalauz.hu-nak egy eredetileg Szlovéniában készített nyomtatványt, amely tartalmazza a szükséges rovatokat a jogszabályban megkövetelt személyes adatokhoz, ugyanakkor a horvát, az angol és a szlovén szöveg mellett a magyar fordítással is kiegészítették. Egy ilyen nyomtatvány megfelelő kitöltése esetén már biztosan nem lehet probléma a horvátországi beutazásnál.

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához – horvát-szlovén-angol-magyar nyelven


Karácsonyi József szerb nyelvvel egészítette ki a nyomtatványt. Így az Szerbiában és Macedóniában is segíthet – Macedóniai úthoz közjegyző előtt kell az érintetteknek aláírni, s ezt a közjegyzőnek igazolni kell. Az eljárás 2008-ban 1500 forintba került – információink szerint.

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához – horvát-szlovén-szerb-angol-magyar nyelven

Kaposi Ákos orosz és román nyelvű fordítással egészítette ki a formaszöveget. Talán segíthet az Oroszországba, Romániába utazóknak vagy onnan más országokba utazóknak. A kiskorú román állampolgárok kiutazásához is szükség van a közjegyzői hitelesítésre (Az éppen nem szükséges nyelveket érdemes törölni a könnyebb kezelhetőség érdekében)

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához – horvát-szlovén-angol-orosz-magyar nyelven

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához – horvát-szlovén-angol-magyar-orosz-román nyelven

Ide kattintva tölthető le a nyomtatvány Word formátumban a 18 év alattiak beutazásához – horvát-szlovén-szerb-angol-magyar-orosz-román nyelven


FeIviIágosítás: a Horvát Köztársaság külföldi diplomáciai képviseleténél és konzuli osztályain vagy a Horvát Köztársaság Külügy- és Európai Integrációs Minisztériumánál.
(Tel.: +385 1 4569 964; e-mail: stranci@mvpei.hr, vize@mvpei.hr web: http://www.mvpei.hr/ ).


Vámrendelkezések


A Horvát Köztársaság vámelőírásai majdhogy nem teljességgel összhangban állnak az Európai Unió országainak előírásaival és szabványaival, azonban a nem kereskedelmi jellegű, személyes használatra szánt cikkek tekintetében a vám és ÁFA megfizetése alól csak 1.000.kuna értékig mentesülnek a bevitelre szánt tárgyak.
Külföldi és belföldi készpénzt és csekkeket szabadon be- és kivihetnek a külföldiek, valamint a külföldi lakcímen bejelentett horvát állampolgárok, azonban a kunába átszámolva a 10.000 euró vagy azt meghaladó mennyiségű készpénz átvitelét kötelező bejelenteni a határon. Az értékesebb szakmai, és műszaki felszerelést is be kell jelenteni a határon.
A Horvátországban ideiglenes, vagy állandó lakhellyel nem rendelkező magánszemélyek visszaigényelhetik a


Horvátországban vásárolt árura a kifizetett általános forgalmi adót(PDV), amennyiben az áru/számla értéke meghaladja a 740 kunát, az ún. PDV-P formanyomtatvány, illetve a”Tax cheque” elnevezésű formanyomtatvány alapján, melyet a vásárolt áru külföldre történő kivitelénél a vámhatóság a vásárlástól, illetve a kiszállított áru számláján szereplő dátumtól számított 3 hónapon belül érvényesít.A forgalmi adó visszaigénylését a külföldi állampolgárnak a számla kiadásától számított hat hónapon belül kell kérelmeznie. 
Felvilágosítás: A Horvát Köztársaság Vámigazgatóságánál /lel.: 01 6102 333/, http://www.carina.hr/

Élelmiszerek, italok bevitele
2009-ben enyhítettek az élelmiszerek beviteléről szóló szabályokon. Általános szabály, hogy személyenként maximum 1000 kuna értékű élelmiszert, italt, ajándéktárgyat lehet bevinni. Az unióban élő polgárok szabadon vihetnek be az unió területéről származó húst, hústermékeket és tej, tejtermékeket, személyenként legfeljebb 10 kg mennyiségben. Csecsemők részére tejpor, bébiétel és más külön szükségleteket kielégítő étel abban az esetben hozható be, ha azokat felbontás előtt nem szükséges hűtőben tárolni, illetve azok csomagolása sértetlen. Tojást tilos bevinni, a halaknál külön megkötések is vannak – de azt inkább ne is vigyünk. Előfordulhat, hogy hús esetében bizonyítékot kérnek arról, hogy valóban uniós területről származik, ezért nem árt, ha a számlát megtartjuk.
A 17 év felettiek vámmentesen vihetnek Horvátországba egy liter tömény szeszt, öt liter bort vagy likőrt, valamint egy karton cigarettát.


Külföldiek bejelentkezése:


Ha valaki nem kereskedelmi szálláshelyen van elszállásolva – illetve a szállásadója nem jelenti be -, akkor személyes kötelessége 24 órán belül bejelentkezni a legközelebbi rendőrőrsön, vagy rendőrkapitányságon


Hitelkártyák
Szinte valamennyi szállodában, kikötőben, étteremben és üzletben elfogadják az alábbiakat: American express, Diners, Eurocard/Mastercard, Visa.


Házi kedvencek átvitele a határon kizárólag az állatok egészségügyi állapotára vonatkozó állatorvosi dokumentáció kíséretében lehetséges, a kutyáknak és a macskáknak rendelkezniük kell mikrochippel. Max. öt házikedvenc azon határátkelőn vihető be, amely rendelkezik a meghatározott házi kedvencek beléptetésére vonatkozó engedéllyel, míg nagyobb mennyiségű állat az állategészségügyi ellenőrzési pontokkal rendelkező határátlépőknél léptethető be az országba.


Ha Ön a házi kedvencével utazik, On a felelős érte
Ha On a házi kedvencével utazik be a Horvát Köztársaság területére, teljes mértékben Önt terheli annak felelőssége, hogy az állat minden beléptetési feltételnek megfeleljen. Ellenőrizze például, hogy házi kedvence időben be lett-e oltva, időben megkapta-e az emlékeztető oltásokat, hogy elvégezték-e rajta az ellenanyagszűrést és hogy rendelkezik-e érvényes útlevéllel vagy állatorvosi igazolással. Amennyiben az On házi kedvence a háziállatok bel6ptet6sbre jogosult
határátkelőre érve nem felel meg ezen előírásoknak, beléptetését megtagadhatják, illetve az állatot visszafordíthatják az eredet országába vagy karanténba helyezhetik. A házi kedvenc tulajdonosaként ezen intézkedések foganatosításának minden felmerülő költsége Önt terheli. A házi kedvencek nem kereskedelmi céllal történő ,.mozgására” vonatkozó Szabályzat a következő állatfajtákat sorolja a házi kedvencek közé: kutyák, macskák, közönséges görény (Mustela putorius) a menyétfélék (Mustelidae) családjából, gerinctelen állatok (méhek és rákok kivételével), trópusi díszhalak, kétéltűek, hüllők, bármely madárfajta (a baromfifélék kivételével), rágcsálók, és házinyulak.


Bevihető házi kedvencek maximális száma
A házi kedvencek nem-kereskedelmi jellegű behozatal alatt öt vagy annál kevesebb házi kedvenc beléptetése értendő a Horvát Köztársaság területére. A házi kedvenceket a vámhivatalnokok által elvégzendő dokumentációs és azonosítási eljárásnak kell alávetni a Horvát Köztársaság területére beléptető határátkelőn. Az ilyen házi kedvencek nem számítanak “árunak” és kötelező jelleggel a tulajdonos vagy a tulajdonos által meghatalmazott személy kíséretében kell lenniük az utazás teljes Időtartama alatt.
Feltételek
A beutaztatni kívánt kutyák. macskák és közönséges görény (további elnevezései: házi görény, fehér görény, afrikai görény, amerikai görény, szelíd görény) – (Mustela putorius) amennyiben
az Európai Unió (EU) valamely 
tagországából, illetve EU -n kívüli alacsony kockázatú országból érkeznek, rendelkezniük kell:
– a kutyáknak, macskáknak és a szelíd görényeknek elektronikus azonosító rendszerrel (mikrochip). Amennyiben az állat olyan mikrochippel van ellátva, amely nem felel meg az 11784 vagy 11785-ös ISO Szabványnak, hanem más fajta, a tulajdonosnak, illetve az arra meghatalmazott személynek kell biztosítania a mikrochip leolvasására alkalmas készüléket. Bármely pillanatban biztosítottnak kell lennie, hogy az állat tulajdonosának nevét és címét megállapítsák. A mikrochip számát az állatorvos bejegyzi az állatot kísérő útlevélbe vagy bizonylatba.
– Erre illetékes állatorvos által kiadott állategészségügyi tanúsítvány, vagy ismételt belépés esetén útlevél
-veszettség elleni oltás megléte.
Az Európai Unió (EU) valamely tagországából, illetve EU -n kívüli alacsony kockázatú országból’ érkező, 3 hónapnál fiatalabb állatok akkor léptethetők be az országba, ha rendelkeznek útlevéllel vagy bizonylattal, és ha születésüktől fogva ugyanazon a helyen tartózkodtak és nem érintkeztek vadon élő állatokkal, vagy az anyjuk társaságában utaznak, akitől még nem történt meg a leválasztás. A magas kockázatú országból érkező kutyáknak, macskáknak, szelíd görényeknek rendelkezniük kell:
– Elektronikus azonosító rendszerrel (mikrochip);
– Erre illetékes állatorvos által kiadott 
állategészségügyi tanúsítvány, vagy a Horvát Köztársaságba történő ismételt belépés esetén útlevéllel (Horvátországból származó kutyák)
-veszettség elleni oltás megléte.
– Legkevesebb 0,5 IJ/ml-nek megfelelő titrációs ellenanyag minta semlegesítésének, erre jogosult állatorvos részéről történt tesztelése, legkorábban az oltást követő 30 nap múlva és három hónappal az erre jogosult laboratóriumban történt áthelyezést megelőzően.
A laboratóriumok listáját a következő weboldalon találják meg: http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm .
Az előírt három hónapos időtartam nem vonatkozik azon házikedvencek újbóli beléptetésére, amelyek útlevele igazolja, hogy a pozitív eredményű az előtt történt meg, mielőtt az állat elhagyta volna a Horvát Köztársaság területét.
A kereskedelmi céllal beléptetett állatokat és a küldeményként utaztatott állatokat állategészségügyi vizsgálatnak kell alávetni. Bővebb felvilágosítás: Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium -Állategészségügyi Igazgatóság (Tel.: +385 1 610 9499; 610 6703 és 610 6455; web: http://www.mps.hr/)


Egészségügyi ellátás


A magyar turisták az Európai Egészségbiztosítási Kártyával ingyenesen kapják a sürgősségi ellátásokat. (A részletes szabályokról külön írásban olvashattok.)
Minden nagyobb városban működik kórház vagy klinika, elsősegélynyújtó helyet és gyógyszertárat pedig kisebb településeken is találunk – de csak olyan orvost keressünk, aki szerződéses viszonyban áll a horvát egészségbiztosítási pénztárral.(lásd a részletes szabályokban.)Klinikák, kórházak és más egészségügyi intézmények Horvátországban


Dialízis központok Horvátországban


Turistákat is ellátó dialízsiközpontok Horvátországban


Állatorvosi ellátás


Horvátországban minden jelentősebb településen működik állatorvosi klinika vagy rendelő.
Információ: Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium – Állategészségügyi Igazgatóság E-mail:
office@mps.hr
Web: www.mps.hr


Ünnep- és munkaszüneti napok


január 1. – Újév
január 6. – Vízkereszt Húsvétvasárnap és hétfő május
Húsvét
1.- Munka ünnepe Úrnapja
Pünkösd

június 22. – A fasizmus elleni harc napja
június 25. – Köztársaság napja
augusztus 5. – A győzelem és a nemzeti hálaadás napja
augusztus 15. – Nagy Boldogasszony
október 8. – Függetlenség napja
november 1. – Mindenszentek
december 25. és 26. – Karácsony.


Az üzletek és hivatalos intézmények nyitva tartása – Az üzletek többségének nyitvatartási ideje:
A turisztikai szezonban az üzletek többsége hétköznapokon 8- 20 óráig tart nyitva, míg közülük több hétvégenként is nyitva tart. Az állami intézmények és hivatalok munkaideje jellemzően hétfőtől péntekig 8- 16 óra.


Posta és távközlés
A postahivatalok nyitvatartási ideje: a nagyobb városokban hétköznapokon 8-20 óráig. Nagyobb településeken egyes postahivatalok munkanapokon 7-20, illetve szombaton 7-13 óra között tartanak nyitva, míg a 10000 Zagreb, Branimirova 4 címen található ügyeletes postahivatal minden nap 0-24 óráig tart nyitva.
Valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik, telefonkártya a postahivatalokban, újságárusoknál vásárolható. Külföld közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről. Tel.: 0800 303 304
Web: http://www.posta.hr/ E-mail: info@posta.hr


Hálózati feszültség: 220V, 50 Hz


A csapvíz az egész Horvátországban iható


112-es segélyhívó


Ha az emberi életet és egészséget, a vagyontárgyakat vagy a környezetet fenyegető természeti vagy műszaki-technológiai veszélyt vagy szerencsétlenséget észlel Hívja a 112-es számot, amely a nap 24 órájában minden horvátországi telefonkészülékről ingyenesen elérhető. A híváskor nincs szükség arra, hogy Ön tisztában legyen a sürgősségi egységek helyi és szakmai illetékességével. Csak azt kell bejelentenie, hogy:
– mi történt
– hol történt
– mikor történt -vannak-e sérültek
– milyen fokú a sérülés
– milyen segítségre van szüksége – a hívó neve


A 112-es számon a következő szerveket érheti el
– Mentők – Tűzoltók
– Rendőrség
– Hegyi mentők
-Tengeri keresés és mentés
– A védelmi és mentési szervek egyéb
sürgősségi és operatív erői.


A 112-es szám a következő nyelveken érhető el:
– angol – német – olasz
– magyar – szlovák – cseh


 AUTÓVAL HORVÁTORSZÁGBA


Okmányok és más kellékek


Horvátországi beutazáshoz az autóvezetőnek rendelkeznie kell vezetői engedéllyel és forgalmi engedéllyel, valamint a jármű biztosítását igazoló okmánnyal. A nemzetközi jogosítvány megléte ajánlatos autóbérlés (rent-a-car) esetén. Ezt a bérbe vevő személy országának autóklubjánál lehet beszerezni.


Annak az autósnak, aki külföldi rendszámú autóval lép be a Horvát Kőztársaság területére, rendelkeznie kell az Európai Unió területére érvényes nemzetközi felelösségbiztosítás meglétéről szóló igazolással, vagy az ilyen biztositás meglétét igazoló más igazolással.
Nemzetközi okmánynak, igazolásnak tekinthető a hivatalos rendszámtábla, melyet olyan jármű “visel”, amely általánosságban olyan állam területén tartózkodik, melynek nemzeti hivatala aláírója a Többoldalú szerződésnek, illetve az olyan járműre kiadott, érvényben lévő Zöldkártya, melynek nemzeti hivatala nem aláírója Többoldalú szerződésnek, illetve más olyan okmányok, igazolások, melyek érvényességét a Horvát Biztosítási Iroda ismeri.


Sebességkorlátozások:
– lakott területen 50 km/óra
– lakott területen kívül 90 km/óra
– a kizárólag motoros járművek közlekedését szolgáló utakon, valamint gyorsforgalmi utakon 110 km/óra – autópályán 130 km/óra
– fékberendezéssel nem rendelkező utánfutót vontató gépjármű 80 km/óra
– autóbuszok és könnyű utánfutót vontató autóbuszok 80 km/óra, autópályán 100 km/h, a gyermekeket szállító autóbuszok kivételével.


Más előírások
Kötelező a nappali vagy a tompított fényszóró használata a téli időszámítás idején – Lakóterületen belül.


Vezetés közben mobiltelefon kézzel történő használata tilos.


A közúti láthatósági mellény, melyet a sofőr akkor köteles használni, azaz felvenni, ha az úton végez valamilyen munkálatokat (kerékcsere, kisebb javítási munkálatok, üzemanyag feltöltés, ha az autó üzemanyag nélkül marad, esetleges segítségkérés az úton) a járművön, a jármű felszerelésének kötelező részét képezi


Megengedett alkoholszint
2008. június 17-én módosult a 2004 óta élő nulla alkoholos elvárás. Az új szabályozás a 24 évesnél idősebb, nem hivatásos sofőröknek literenként 0,5 gramm alkoholszintet engedélyez a vérben. A 24 év alattiak és a hivatásos sofőrök azonban továbbra sem fogyaszthatnak alkoholt vezetés előtt és alatt.Félmilliós bírság szeszért, rossz irányért Horvátországban! külön cikk – 2011.07.07. 


A biztonsági övek használata kötelező  gépjármű vezetője és utasai részére egyarántA MTI tájékoztatása szerint Horvátországban július 1-től jelentősen megemelték a közlekedési bírságok korábbi összegét. A közlekedési szabálysértésekért járó pénzbírság összege az eddigieknek akár a háromszorosa is lehet, sőt elzárással is büntethetők a szabálysértők a közlekedésbiztonsági törvény júliusban életbe lépett módosítása alapján.
A hír néhány szabálysértést illetve büntetési tétel konkrétan is megemlít (1 kuna 36 forint):
– autópályán a forgalommal szemben való közlekedés: 5000-15000 kuna – 180.000-540.000 Ft -, sőt  60 napig tartó elzárás is lehetséges.
– gyalogátkelőhelyeknél elsőbbség meg nem adása a gyalogosoknak, vagy szabálytalanul előzés: 3000 kuna (108.000 Ft).
– autópályákon
   leállósávban való előzés
   a féktávolság be nem tartása
   az elől haladó járművezető fény- vagy kürtjelekkel való noszogatása
   2000-2000 kuna (72.000 Ft)
– vezetés 0,5-1,0 ezrelék közötti alkoholszinttel: 3000-5000 kuna (108.000-180.000 Ft)
– vezetés 1,0 ezrelék feletti alkoholszinttel: 15000 kuna (540.000 Ft)
– 16 évnél fiatalabb kerékpározása bukósisak használata nélkül: 300 kuna (10800 Ft)


Benzinkutak
A benzinkutak a nagyobb városokban és az autópályákon 0- 24 óráig tartanak nyitva. Minden benzinkútnál árusítanak: Eurosuper 95. Super 95, Super 98. Super plus 98, Euro Diesel és Diesel üzemanyagot, a nagyobb városokban és az autópálya mentén lévő benzinkutaknál gázi is.  


Aktuális benzinárak és töltőállomások:


A horvátországi üzemanyagárakról a http://www.ina.hr/default.aspx?id=306 oldalon tájékozódhattok.


Az Ina cég üzemanyagkútjainak helyét a http://www.ina.hr/default.aspx?id=475 címen elérhető keresővel deríthetitek ki, ha a kívánt üzemanyagot bejelölitek, majd a “search” utasításra kattintatok.


Úthasználati díj az autóutakon:
Autópályák: A1 Zágráb-Bosiljevo-ZadarSibenik-Split- Sestanovac- Vrgorac, A2 Zágráb- Zapresic-Krapina-Macelj. A3 Bregana,-Zágráb-Slavonski Brod-ZupanjaLipovac, A4 Zágráb-Varazdin-Gorican, A5 Eszék -Dakovo-Sredanci, A6 BosiljevoVrbovsko-Rijeka és A7 Rijeka-Rupa, A9 Umag – Pula.
Félautópálya: a szárazföld -Krk közötti híd
Építés alatt álló autópálya: B8-as Kanfanar- Matuljl szakasza (a Kanfanar csomópont és a Rogovici csomópont között teljes profillal működik az autópálya) 


Autópályák és díjak Horvátországban – friss, részletes információk


Jellemző parkolási-díj: 5 kuna/autó/óra


Alapvető kötelezettségek közlekedési baleset esetén
A közlekedési balesetről először a rendőrséget értesítse (telefonszám: 192), vagy tárcsázza az egységes európai segélyhívószámot, a 112-őt. Mindez nem kötelező olyan baleset esetében, melyben csak a járműveket érte sérülés.
Ha vannak sérültek, hívja a mentőket (telefonszám: 94).
Biztosítsa a baleseti helyszínt, vegye fel a láthatósági mellényt, helyezze ki a háromszöget és tegye meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel megelőzi az újabb veszélyhelyzetet.
Várja meg a rendőrök kiérkezését. Amennyiben a baleset során az Ön autója bármilyen módon sérült, az autóban keletkezett kárról feltétlen kérjen igazolást az intézkedő rendőrtől, mert e nélkül nem lépheti át az ország határát. Ha műszaki
segítségnyújtásra van szüksége, vagy a kocsit el kell vontatni a legközelebbi szervizbe, hívja a 1987- es telefonszámon a “Sárga angyal” (külföldről: +385 1 1987)
Hogyan kerüljük el a forgalmi dugókat az utakon?
A forgalmi dugók és a tömött sorokban történő várakozás elkerülésének érdekében javasoljuk, hogy utazása megtervezéséhez használják a Turisztikai információkban megtalálható utazási tervet, amelyben fel vannak tüntetve a legforgalmasabb napok és útirányok. Lehetőség szerint kerülje a szombaton történő utazást. Utazása megkezdése előtt kérjen felvilágosítást az út-; és a kompforgalomról a HAK-tól (Horvát Autóklub információs szolgálat: 00 385 1 4640 800 vagy a www. hak.hr) vagy hallgassa a Horvát Rá66 második programját (98,5 Mhz)


A magyar külügyminisztérium intelmei az Horvátországba készülő autósokhoz 2008-ban – részletek

– A magyarországinál sűrűbb és szigorúbb közúti ellenőrzésekkel kell számolni. Az ellenőrzés az előírt sebesség és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul. A közlekedés biztonságát nem veszélyeztető kisebb szabálysértések esetén helyszíni bírságot szabnak ki – 300, 400, 500 kuna.

– Közlekedési balesetnél mindenképpen rendőrt kell hívni. Amennyiben a balesetben valaki sérülést szenvedett, a rendőr a balesetben részvevő gépjárművek vezetőit alkoholtesztnek (szonda) veti alá. Amennyiben a balesetnek halálos áldozata is van, a rendőr azonnal elrendeli a balesetben részes gépjárművezetők vérvételét. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve maximum 72 óráig azt a rendőrség visszatartja. A rendőrség által készített helyszínelési jegyzőkönyv és feljelentés alapján hoz határozatot a szabálysértési bíró. Ezért fontos, hogy a helyszínelés során valamennyi részletről a jelenlevő rendőr meggyőződjön, és arról tájékoztassa a bíróságot.

– Kisebb koccanásos baleset esetén elegendő, hogy a baleset résztvevői kitöltsék az ún. európai baleseti bejelentő nyomtatványt. Ezen kívül fontos, hogy a magyar gépkocsivezető vegye fel a másik fél, vagy valamennyi résztvevő kötelező biztosítási kötvénye számának, a biztosító társaságnak, a gépkocsinak, illetve vezetőjének az adatait. Ilyen esetekben is ajánlott rendőrt hívni, mert a rendőrtől igazolást kell kérni a magyar jármű sérüléséről, amely nélkül nem hagyható el az ország!

– A hazautazást követően a balesetből származó kár megtérítéséhez, amennyiben az ún. európai baleseti bejelentőn kívül a biztosító egyéb iratokat is kér, az adott biztosító Nemzetközi Osztályának meg kell kérnie a baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet. Amennyiben a biztosító a rendőrségi jegyzőkönyvből nem tudja megállapítani a vétkes felet, annak tisztázásához kérheti a balesetet okozó személy ellen az illetékes rendőrség által tett feljelentését vagy a szabálysértési bíróságnak az ügyben hozott határozatát, amelyeket közvetlenül a helyszínelés szerint illetékes rendőrségtől, illetve az illetékes szabálysértési bíróságtól kérhet meg. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy egyes esetekben a baleseti helyszínelési jegyzőkönyv tartalmazza a balesetet okozó személy ellen tett rendőrségi feljelentést, ami egyben még nem jelent vétkességet. A baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet, a rendőrség által tett feljelentést, illetve a szabálysértési bíróság határozatát az illetékes horvát rendőrség, illetve szabálysértési bíróság diplomáciai úton küldi meg a külképviseletnek, amelyet az a Külügyminisztériumnak továbbít. A baleseti helyszínelési rendőrségi jegyzőkönyvek beszerzése 2-4 hónapot vesz igénybe (változó), a szabálysértési bíróság határozatára pedig esetenként a várakozási idő 1 év is lehet.

Robogóval Horvátországban
A horvát Közúti Közlekedésbiztonsági Törvény rendelkezései szerint a “robogó” olyan kettő vagy 3 kerekű, motoros gépjármű, aminek a motorja nem haladja meg az 50 cm3 hengerűrtartalmat, és sima úton nem fejt ki 50 km/óránál nagyobb sebességet. A Horvát Köztársaság területén a külföldön regisztrált motoros járművek csak akkor vehetnek részt a forgalomban, ha rendelkeznek forgalmi rendszámtáblával, valamint érvényes forgalmi engedéllyel. Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaságban a robogókat nem kell regisztráltatni, így nem rendelkeznek sem rendszámtáblával, sem forgalmi engedéllyel – következésképpen, ezen járművek Horvátország területén nem vehetnek részt a forgalomban. Ugyanezen törvény előírja továbbá, hogy a külföldön regisztrált járművek, amelyek a Horvát Köztársaság területén ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok tulajdonában vannak, a Horvát Köztársaságba való belépésüktől számított 3 hónapig vehetnek részt a forgalomban.

Büntetési tételek
– 2000-től 5000 HRK közötti pénzbírságot fizet az a vezető, aki gépjárművével nem a menetirány szerinti jobb oldalon közlekedik;
– a járművezető köteles a megengedett, illetve az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedni; a szabálysértés 500 HRK pénzbírsággal jár;
– a vezetés módját nem változtathatja meg a sebesség hirtelen csökkentésével; a szabálysértés 1000 HRK pénzbírsággal jár;
– lakott területen, ha azt közúti jelzőtáblák másként nem jelzik, a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h. 5000-15.000 HRK pénzbírsággal, vagy 60 napos elzárással büntethető az a gépjárművezető, aki lakott területen a megengedett sebességnél 50 km/h-val nagyobb sebességgel, 2000 HRK pénzbírsággal az aki a megengedettnél 30-50 km/h-val nagyobb sebességgel, 1000 HRK pénzbírsággal az aki 20-30 km/h-val nagyobb sebességgel halad;
– lakott területen kívül az a gépjárművezető, aki a megengedett legnagyobb sebességet 50 km/h sebességgel túllépi. 3000-7000 HRK pénzbírsággal, ha a megengedett sebességet 30-50 km/h-val lépi túl 1000 HRK pénzbírsággal, aki a megengedettnél 20-30 km/h-val nagyobb sebességgel halad 500 HRK pénzbírsággal büntethető;
– szabálytalan előzés esetén a gépjárművezető 1000 kuna pénzbírságot fizet; ha az előtte haladó gépjármű jelezte balra kanyarodási szándékát, akkor az jobb oldalról előzhető meg, amennyiben a gépjárművezető ellentétesen cselekszik, ő 2000 HRK pénzbírsággal büntetendő; ha a gépjárművezető sorban haladó járműveket előz meg, a pénzbírság ilyen esetben 2000 HRK; kétsávos úttesten kétirányú forgalom esetén alagútban, hídon, beláthatatlan kanyarban tilos előzni, ha a gépjárművezető ellentétesen cselekszik, büntetése 2000 HRK;
– többsávos úttesten az ún. szlalomozás bírsága 1000 HRK;
– autópályán tilos megfordulni, illetve egyik sávból a másikba szlalomozni, a szabálysértésekért járó pénzbírság 2000 HRK;
– alagútban tilos megállni, parkolni, vagy megfordulni, a szabálysértésekért 1000-től 2000 HRK pénzbírság jár;
– követési távolság be nem tartása 500 HRK pénzbírsággal sújtandó;
– tompított fényszóró használata nappali fénynél is kötelező, téli időszámítás idején, amennyiben nincs bekapcsolva, a szabálysértés 300 HRK pénzbírsággal jár; motorbiciklin és mopeden a tompított fényszóró használata nappali fénynél is kötelező egész évben;
– 16 éves kor alatti gyermekek részére bukósisak használata biciklizés közben kötelező, a szabálysértés 300 HRK pénzbírsággal jár;
– ha a gyalogos tilos jelzés ellenére, vagy nem az arra kijelölt helyen kel át, a szabálysértés 300 HRK pénzbírsággal jár;
– amennyiben a gépjárművezető nem ad elsőbbséget a gyalogosoknak, a szabálysértés 1000 HRK pénzbírsággal jár; amennyiben a mellette haladó gépjármű megáll átengedni a gyalogost, de a gépjárművezető nem, büntetése 2000 HRK;
– gépjárművön olyan teher nem szállítható, amellyel együtt a gépjármű a megengedett össztömeget meghaladja, illetve a teher nem veszélyeztetheti a közlekedésben résztvevőket; a rendelkezés be nem tartása 5000-től 15.000 HRK pénzbírsággal büntetendő;
– ha a gépjárművezető tilos jelzés ellenére, vagy a leengedett sorompó ellenére vasúti átjárón áthajt, a szabálysértés 2000-től 5000 HRK pénzbírsággal jár;
– a gépjárműben legfeljebb a forgalmi engedélyben bejegyzett számú személy szállítható (két 10 éves kor alatti gyermek 1 felnőtt személynek számítandó), a jármű zárt részén, mely belülről nem nyitható, személyek szállítása tilos, amennyiben a gépjárművezető ettől eltér, részére 5000-től 15.000 HRK pénzbírság szabható ki;
– a vezető és utasai részére egyaránt kötelező a biztonsági öv használata, ha nincs bekapcsolva, a szabálysértés 500 HRK pénzbírsággal jár;
– első ülésen 12 éves kor alatti gyermek nem utazhat; 5 éves korig gyerekülés használata kötelező, a szabálysértésért 500 HRK pénzbírság jár;
– közúti baleset részesei kötelesek a helyszínen maradni, a baleset helyszínét biztosítani, a rendőrséget értesíteni; amennyiben elhagyják a baleset helyszínét, a szabálysértés 3000-től 7000 HRK pénzbírsággal jár;
– a baleset részesei kötelesek kitölteni és aláírni az un. ?európai baleseti bejelentőt?, vagy bármilyen más módon személyes adataikat és gépjárműveik adatait kicserélni, ha ezt nem teszi meg valamelyikük, a szabálysértés 2000-től 5000 HRK pénzbírsággal jár;
– a baleset helyszínén a felek alkohol-(esetleg drog-) szonda teszten esnek át, és amennyiben az 0.000 ezreléknél többet mutat, a helyszínelő rendőr a felet orvosi vérvételre kötelezi, amennyiben ennek ellenáll, a szabálysértésért járó büntetés 5000-től 15.000 HRK pénzbírság, vagy 60 napos elzárás;
– vezetés közben mobiltelefon kézzel történő használata tilos, a szabálysértésért járó pénzbírság 500 HRK;
– amennyiben a gépjárművezető nem rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel, a szabálysértés 1000 HRK pénzbírsággal jár;
– amennyiben a gépjárművezető olyan mértékben fáradt, vagy beteg, hogy nem képes a biztonságos vezetésre, nem vezethet; ha ezzel ellenkezően cselekszik, részére 1000-től 2000 HRK pénzbírságot szabnak ki;

Parkolás a tilosban
Mind a rendőrség, mind a Közterület Fenntartó Vállalat parkolást ellenőrző munkatársai részéről érzékelhető, hogy gyorsabban intézkednek a szabálytalanul parkoló külföldi gépjárművek esetén. (A fővárosban rendkívül nehéz parkolni, a tilosban parkoló gépkocsikat gyorsan elszállítják.) A hatóságok által elszállított gépjármű kiváltása 500 kuna, ezen felül még a közlekedési vétség bírságát is ki kell fizetni, ami változó, de legalább 250 kuna. A ?pók? szolgálat központi száma (+385 1) 4877-581, a gépjárműveket Zágrábban a Strojarska 14. sz. alatti depóra szállítják, ami a buszpályaudvar mögött található. A ?pók? szolgálat 0-24 óráig dolgozik, munka és ünnepnapokon egyaránt.


Környezetvédelem
Az Európai Unió előírásai alapján történt ellenőrzések szerint a horvát Adrián a tengervíz nagyon jó minőségű fürdés céljából.
A környezet vagy a tenger szennyeződése esetén kérjük, hogy értesítsék a 112-es Központot a 112-es telefonszámon, vagy a dc112@dzus.hr e-mail címen, amely tagja a hasonló nemzetközi intézményhálózatnak.
Környezetvédelemmel kapcsolatos további felvilágosítás: Környezetvédelmi, Területrendezési és Építési Minisztérium Környezetvédelmi Főosztálya, Tel.: +385 1/3782-111, e-mail: zastita_okolisa@mzopu.hr –
www.mzopu.hr


HASZNOS TANÁCSOK


A természetben
– hozzátartozóival vagy barátaival ismer tesse mozgásának vagy utazási tervének útvonalát,
– haladjon a kijelölt ösvényeken és utakon – lássa el magát elegendő mennyiségű Ivóvízzel
– készítsen elő megfelelő ruházatot és lábbelit
– készítse fel mobilkészülékét
– kísérje figyelemmel az időjáráselőrejelzést – figyelmesen és az előírásoknak megfelelően bánjon a nyílt lánggal
– ne dobálja el környezetébe csikkeket és a gyúlékony tárgyakat


Tűzvédelmi intézkedések
Ellenőrizze, hogy mindent megtett-e annak érdekében, hogy ne keletkezzen tűz! Ne dobjon el égő vagy gyúlékony tárgyakat, anyagokat környezetébe! Tartsa tiszteletben a”Tüzet rakni tilos” figyelmeztetést!
Vigyázzon, hogy parkoló autója ne zárja el a tűzoltók megközelítési útvonalát.
Mit kell tenni tűz esetén?
– A tűzről haladéktalanul értesítse a tűzoltókat a 112-es telefonszámon.
– Használjon kézi poroltó készüléket az oltáshoz és csak akkor oltson tüzet, ha ezzel nem veszélyezteti önmagát vagy másokat.
– Értesítse a környezetében tartózkodó személyeket arról, hogy tűz van


KÖVESSE A TŰZOLTÓK UTASÍTÁSAIT. NE FELEDJE:
A tűzvédelmi előírások be nem tartása esetén a Belügyminisztérium szabálysértési vagy büntető eljárást indít.


Az úton
– a főszezon folyamán kerülje a forgalmi dugókat, a hétvégén és ünnepnapokon
történő autózást, -vezessen kipihenten,
-alkalmazkodjon az útviszonyokhoz és tartsa tiszteletben a sebességkorlátozásokat,
-forgalmi dugó esetén legyen türelmes és szerelkezzen fel megfelelő mennyiségű ivóvízzel.A tengeren
– tengeri baleset vagy a tengervíz szennyeződése esetén hívja a 9155-ös számot (Tengeri Mentési és Felkutatási Nemzeti Központ) vagy a 112-es számot.
– mielőtt kihajózik a tengerre, kísérje figyelemmel az időjárás előrejelzést, főleg az Adriai-tengerre vonatkozó előrejelzést,
-amíg úszik, maradjon más úszók látókörében.
– értesítse rokonait vagy barátait a búvárkodás hozzávetőleges helyszínéről és az előírt módon helyezze ki a jelzéseket,
-tartson mértéket a napozásban és használjon naptejet,
– szerelkezzen fel megfelelő mennyiségű vízzel.


Kutatás és mentés
Szárazföldi, vagy tengeri szerencsétlenség esetén hívják a 112-es Központot a 112-es telefonszámon


Fontosabb telefonszámok
Horvátország nemzetközi hívószáma: +385 Mentők: 94
Tűzoltók: 93 Rendőrség: 192
Tengeri Mentést és Felkutatást Koordináló Nemzeti Központ 9155 Országos Védelmi és Mentési Igazgatóság (egységes európai segélyhí vószám):112
Általános felvilágosítás: 18981 Belföldi tudakozó: 11880 és 11888 Nemzetközi tudakozó: 11802
Időjárás előrejelzés és Útinfo: 060 520 520 (‘telefonautomata)
Aktuális meteorológiai jelentés (08-18 h): 060 616 666
Horvát Autóklub (HAK) Segítségkérés az utakon: 1987 (Külföldről vagy mobiltelefonról tárcsázza a +385 1 1987-es számot)
Útinfo: 062 777 777 Ügyfélszolgálat: 0800 9987
+385 1 4640 800 E-mail: info@hak.hr
Web: http://www.hak.hr/


A rádió idegen nyelvű hírei turisztikai idényben
A Horvát rádió több programjában is sugároz turistáknak szóló idegen nyelvű műsorokat. A Horvát rádió 1. programjában minden nap 20.05-kor sugároznak 10 perces angol nyelvű híreket.
A nyári műsorstruktúrában (2012. június 29 – szeptember 2.) a Horvát rádió 2. programja a következő frekvenciákon (98,5 Mhz Észak-Nyugat Horvátország és Dubrovniki Tengermellék: 105,3 Mhz Isztria; 96,1 Mhz Split; 98,9 Mhz Makarskai Tengermellék; valamint 93,3 Mhz Gorski Kotar), a rendszeres horvát nyelvű hírek és a HAK (Horvát Autóklub) bejelentkezése mellett közlekedési információkat sugároz angol és német, augusztus folyamán hétvégenként pedig olasz nyelven is. A HAK (Horvát Autóklub) közlekedési dugókra vonatkozó rendkívüli információit horvát és angol nyelven sugározzák.
Ugyanezen időszakban a Horvát Rádió második adóján minden órában (8- 21 hig) Idegen nyelven sugároznak híreket 63 i BAYERN 3 német nyelven, RAI Uno olasz nyelven, ABSOLUTE RADIO angol nyelven, CESKY ROZHLAS – RADIO ZURNAL cseh nyelven, illetve a Horvát Rádió,.Glas Hrvatské’ nemzetközi programján szintén sugároznak angol, német és spanyol nyelven híreket.INFORMÁCIÓK A LÉGI- ÉS VÍZI SZÁLLÍTÓKRÓL


Nemzetközi repülőterek:
Zágráb, Split, Dubrovnik, Pula, Zadar és Eszék. Brač és Lošinj szigetekre csak kis repülőgépek tudnak leszállni.
Felvilágosítás: Zágráb 01 626 5222, Split 021 203 506, Dubrovnik 020 773 377, Pula 052 530 105, Rijeka 051 842 132, Zadar 023 313 311, Eszék 031 514 441, 031 514 442 Brač 021 559 711, Lošinj 051 231 666


Croatia Airlines:
A nemzeti légitársaság, a Star Alliance légiszövetség regionális tagja – többek között -a következő célállomásokra repül: Amszterdam, Bécs Brüsszel, Frankfurt, Isztambul, London, München, Prága, Párizs, Róma, Szarajevó, Szkopje, Tel Aviv, Varsó, Zürich, főszezonban a horvát tengerpartra további francia, holland, olasz német, osztrák, angliai nagyvárosokból indulnak járatok. A Croatia Airlines partner légitársaságaival üzemeltett járatai a világ minden tájára eljuttatják a repülni vágyókat. Információ és jegyvásárlás: www.croatiaairlines.hr,
www.croatiaairlines.com


Felvilágosítás és helyfoglalás: +385 1 4872 727; 062 77 77 77
Egyéb légitársaságok, melyek repülnek Horvátországba:
Aeroflot, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, ČSA, Lufthansa, LOT, Malév, Germanwings, Scandinavian Airlines és Turkish Airlines.


TENGERI KÖZLEKEDÉS


Nemzetközi kompjáratok:
Zadar – Ancona; Koper – Pula – Mali Lošinj – Zadar, Korčula – Stari Grad/Hvar – Split – Ancona; Split – Ancona; Split – Stari Grad/Hvar – Pescara, Dubrovnik – Ortona, Dubrovnik – Bari
Partmenti járatok
Rijeka -Zadar – Split – Stari Grad/Hvar – Korčula – Sobra/Mljet – Dubrovnik.


Helyi kompjáratok kötik össze a szigeteket a szárazfölddel: Cres, Lošinj, Rab, Pag, Ugljan, Pašman, Olib, Silba, Premuda, Ist, Molat, Sestrunj, Žirje, Zverinac, Rava, Zlarin, Dugi otok, Iž, Šolta, Brač, Hvar, Vis, Pelješac félsziget, Korčula, Lastovo, Mljet és Šipan.
A helyi hajó és gyorshajó járatok összekötik azokat a lakott szigeteket, ahová nincs autós forgalom.


Gyorsjáratok (sziget-szárazföld, vagy sziget-sziget)
Rijekai körzet- Lošinj, Susak, Unije, Cres, Ilovik, Pag, Rab
Zadari körzet- Ist, Molat, Dugi Otok, Zverinac, Sestrunj, Rivanj, Olib, Silba, Premuda.
Spliti körzet- Brač, Hvar, Lastovo, Korčula


Hajójáratok (sziget-szárazföld, vagy sziget-sziget)
Rijekai körzet – Lošinj, Srakane, Unije, Ilovik, Pag, Rab
Zadari körzet – Dugi otok, Iž, Rava
Spliti körzet – Drvenik Veli és Mali
Dubrovniki körzet- Šipan, Lopud, KoločepJADROLINIJA


A fő horvát vízi utasszállító társaság, a legtöbb menetrendszerű nemzetközi és belföldi komp-, hajó- és gyorshajó járat üzemeltetője.


Központ: Rijeka; Tel.: 00385/ 51/ 666 100, 666 111


www.jadrolinija.hr


Más hajótársaságok:
Rapska plovidba d.d.: www.rapska-plovidba.hr
Lošinjska plovidba – brodarstvo d.d.: www.losinjska-plovidba.hr
Mediteranska plovidba d.d.: www.korcula.net / How to get to the island
Sem Marina: www.sem-marina.hr
SNAV: www.snav.it
Adriatica: www.adriatica.it


Vámhivatalok-külföldi vízijárművek beléptetése:
Állandó:Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Raša/Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Korčula, Dubrovnik, Vela Luka, Ubli
Nyári idényben: ACI-Umag Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Ravni Žakan, Hvar, Starigrad (Hvar) Vis, Komiža, és Cavtat


HAJÓZÁS A HORVÁT KÓZTÁRSASÁGBAN


 


A Horvát Köztársaságba vízi úton belépő hajó kapitánya köteles a legrövidebb úton behajózni a nemzetközi forgalmat bonyolító határátlépő helyek egyikébe a vámvizsgálat elvégzésének céljából, továbbá köteles kiváltani a matricát és hitelesíttetni a legénység- és utaslistát, vagy a személyek Ilstáját a legközelebbi révkapitányságon vagy kirendeltségen.


A Horvát Köztársaságba szárazföldi úton érkező, vagy a Horvát Köztársaságban kikötőben vagy más helyszínen megőrzésen lévő hajó kapitánya a hajózás megkezdése előtt köteles kiváltani a matricát az illetékes révkapitányságon vagy leadni a legénység- és utaslistát és a személyek listáját (amennyiben be kívánja szerezni a matricát).


Matricaköteles: a min. 3 méter, vagy annál nagyobb hosszúságú hajó, illetve a 3 méternél rövidebb, amennyiben teljesítménye nagyobb, mint 5 kW.


Nem matricaköteles: evezős vízi járművek, függetlenül a hosszúságuktól (pl. kajak, vízibicikli…)


A Horvát Köztársaságban kikötőben, vagy más, az erre engedélyezett helyen megőrzésen lévő vízi járművön nem kötelező a matrica feltüntetése.


A segéd vízi járművekre és a jet-ski-re a “matrica kötelezettség” ugyanezen fenti szabályai vonatkoznak.


A vízi járművön jól látható helyre kell kihelyezni matricát, a matrica érvényessége a kiadásától számított egy év. A matrica letéphető részét a személyek listájára kell felragasztani.


 


 


A Horvát Köztársaságban hajózó vízi járművön a következő iratok eredetijének kell meglenniük:


– Matrica


– A hajó hitelesített legénység- és utaslistája


– Azon személyek hitelesített listája, akik a hajón tartózkodhatnak (azon hajók esetében, melyeken a Horvát Köztársaságban történő hajózás során változik a legénység felállása)


– a hajózásbiztonsági díj, a világítótorony díj, a tengerészeti tájékoztató térkép díj és az igazgatási illeték befizetésének igazolása (számlái)


– az 5 méternél hosszabb, beépített fekhelyekkel rendelkező hajókra vonatkozóan az általánydíjas tartózkodási illeték befizetésének igazolása (számlája)


– A hajó tengeralkalmasságát igazoló dokumentumok


– A hajó kapitányának hajóvezetői alkal masságát igazoló dokumentumok – A harmadik személynek okozott kár esetére felelősségbiztosítást igazoló okmány


– A hajó tulajdonjogát igazoló okmány, vagy a hajó tulajdonosa általi felhatalma zás a hajó használatára


 


Legénység és utaslista


A legénység- és utasllsta a hajón tartózkodó legénység és utasok neveit tartalmazza, és azt a révkapitányság, vagy annak kirendeltsége aláírásával és pecsétjével hitelesíti.


Ha a hajó kapitánya a horvát fenségvizeken történő tartózkodás ideje alatt nem szándékozik megváltoztatni a legénység összetételét a matrica érvényességi ideje alatt, nem kell többször bejelentkeznie a révkapitányságon, vagy annak kirendeltségén.


A hosszabb tartózkodására nem alkalmas (fekvőhellyel nem rendelkező) hajóknak nem kell rendelkezniük legénység- és utaslistával.


A hajót irányító személy Horvátországban a hajóról leszállíttathatja a külföldről vele behajózott legénységet (vagy annak egy részét) és új legénységet vehet fel a hajóra. Ebben az esetben a legénység felállásában beállt változásokat be kell jelenteni a révkapitányságnál, s a megváltozott “felállásban” kell kihajóznia Horvátországból.


 


Személyek listája


Azon hajó kapitánya, amely a Horvát Köztársaságban történő hajózás során változtatni kíván a legénység felállásában, köteles a Révkapitányságon vagy annak kirendeltségén beszerezni azon személyek listáját, akik a matrica érvényességi ideje alatt a hajón fognak tartózkodni; a személyek listáján szereplő személyek száma nem haladhatja meg az adott hajó befogadóképességének kétszeresét, megnövelve az eredeti befogadóképesség 30%-val.


-A hajó befogadóképessége (kapacitása) a hajó zászlaja szerinti állam illetékes szervei által kiadott igazolásoknak meg felelően kerül megállapításra: amennyi ben a hajó nem rendelkezik ilyen iratok kal, a befogadóképessége a ,,Szabályzat a kishajókról és jachtokról” valamint “A műszaki szabályok a kishajók és jachtok törvényes igazolásához” alapján kerül meghatározásra.


– Az utaslista kitöltésére a matrica beszerzésekor, vagy folytatólagosan is van lehetőség, legkésőbb azonban az utaslistán szereplő minden egyes személy első  beszállásakor kötelező. Amennyiben az utaslista folytatólagosan kerül kitöltésre, azt minden egyes kitöltéskor hitelesíteni kell a révkapitányságon, vagy annak kirendeltségén.


-A személyek listájának hitelesítése a matrica megfelelő részének levágásával történik.


– A személyek listájára felkerülő személyeket illetően “korlátlan” számban van lehetőség változtatásra.


– Nem kell feltüntetni a személyek listáján azon személyeket, akik a kikötőben, vagy horgonyzóhelyen állomásozó hajón tartózkodnak.


– A személyek listájára nem kell bejegyezni a 12 évnél fiatalabb személyeket, és a hajó által szállítható személyek maximális számába sem számítanak bele.


– A tengeri úton érkező vízi járműveken tartózkodó utasok listáját nem kötelező a matrica beszerzésekor érvényesíttetni, erre utólag is van lehetőség a legénység Horvátország területén történt esetleges változás bejelentésekor.


 


Bejelentkezés


A sport és pihenési célú kishajóval érkező külföldiek, és akik ezen a kishajókon szállnak meg kötelesek a határátlépés ellenőrzését végző rendőrőrsön bejelentkezni, abban a kikötőben, melyben a Horvát Köztársaság területére történő beléptetést végzik.


A közúton érkező hajót a határátlépéskor elegendő szóban bejelenteni, a hajó “tényleges” bejelentését azon marina (jachtkikötő) végzi melyben a hajót vízre eresztik. Ha a hajó vízretétele a kis kikötők egyikében történik, a külföldi állampolgárnak kötelező jelleggel fel kell keresnie a helyi rendőrőrsöt, és ott kell magát, illetve a tartózkodás tényét bejelentenie.


Mindez kizárólag azon hajókra vonatkozik, melyeken a külföldi állampolgár tartózkodni fog.


Azon külföldi állampolgárok, kiknek hajója a horvát marinák (jachtkikötő) egyikében van kikötve, kötelesek bejelentkezni a marinában.


 


Tartózkodási illeték


Az általánydíjas tartózkodási illetéket az 5 méternél hosszabb, beépített fekhelyekkel rendelkező hajók tulajdonosai vagy használói kötelesek befizetni.


A tartózkodási illeték a Révkapitányságon vagy annak kirendeltségénél fizetendő be. 8, 15, 30, 90 napos, vagy 1 éves általánydíj formájában.


Az általánydíjas tartózkodási illeték befizetését igazoló számlának mindig a vízi járművön kell lennie, s az illetékes szerv kérésére a hajó kapitánya köteles azt bemutatni.


 


Kihajózás a Horvát Köztársaságból


A hajó kapitánya a Horvát Köztársaságból történő kihajózás előtt köteles: -vámellenőrzésre bejelentkezni a nemzetközi határátléptetésre jogosult kikötők egyikében


-hitelesíttetni a legénység-és utaslistát a révkikötői kapitányságon vagy annakkirendeltségén.


Miután eleget tett a fenti kötelezettségeknek, köteles a lehető legrövidebb útvonalon elhagyni a Horvát Köztársaság belső tengervizeit és territoriális tengerét.


 


 


Horvát kishajó- és jachtvezetői engedély külföldi hajósok részére


A kishajók és jachtok szabályzatának 2009. február 11-i módosításainak és kiegészítéseinek alapján a Horvát Köztársaság a horvát kishajókra és jachtokra vonatkozóan egyoldalúan elismeri a más országok által kiadott vezetői engedélyt. A Horvát Köztársaságban elismerésre kerülő külföldi vezetői engedélyek listája megtalálható a Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium hivatalos honlapján: http://www.mmpi.hr/


 


VASUTIKÖZLEKEDÉS


 


Horvátország közvetlen vasúti összeköttetésben áll a következő országokkal: Szlovénia. Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Olaszország. Ausztria, Svájc, Németország, és Szerbia, illetve a nyári szezonban Csehországgal és Szlovákiával. Átszállással pedig szinte valamennyi európai országba el lehet jutni


 


Eurocity, Intercity és Euronight vonatok:


EC “Mimara”: Zágráb – Villach – München – Frankfurt – Zágráb EC “Croatia”: Zágráb – Bécs – Zágráb (Szlovénián keresztül) EN “Venezia”: Velence-ZágrábBudapest (Moszkva, Kijev, Bukarest) – Velence


EN “Lisinski : Zágráb-München-Zágráb


EC “Sava”: Belgrád – Zágráb – Villach -Belgrád


IC “Kvarner”: Zag rab – Budapest – Zágráb


IC “Drava”: Budapest – Eszék – Szarajevó – Budapest


 


Gyorsvonatok


“Maestral”: Zágráb-Budapest-Zágráb “Zagreb”: Zágráb-Bécs (Magyarországon keresztül) – Zágráb


Zágráb – Villach – Zágráb


Belgrád – Zágráb – Zürich – Belgrád


Nikola Tesla”: Zágráb – Belgrád – Zágráb Szarajevó – Vinkovci – Belgrád – Szarajevó Zágráb – Szarajevó – Ploce – Zágráb Zágráb – Szarajevó – Zágráb (éjszakai vonat)


Ploce – Szarajevó – Ploce Villach-Zágráb-Belgrád-Villach (éjszakai vonat)


,,Opatija”: Rijeka – Ljubljana – (München) -Rijeka


“Ljubljana”: Rijeka – Ljubljana (Bécs) – Rijeka


 


Szezonális vonatok:


,Istra”: Ljubljana – Pula – Ljubljana ,,Adria”: Budapest-Zágráb-SplitBudapest (éjszakai vonat) Pula – Ljubljana – Maribor- Hodo’s – Budapest


Felvilágosítás: Tel.: 060 333 444, +385 1 378 2532
E-mail: informacije@hznet.hr,  http://www.hznet.hr/AUTÓBUSZOS KOZLEKEDÉS


A horvátországi településeket jól szervezett buszjáratok kötik össze. Rendszeres nemzetközi járatok közlekednek a szomszédos, valamint az Észak-és Nyugat-európai országokba Felvilágosítás: lel.: 060 313-333; +385 1 6112 789; +385 1 6008 631;
Web oldal Zágráb: www.akz.hr, akz@akz.hr
Rij eka: www.autotrans.hr Split: www.ak-split.hr


Rent-a-car – minden nagyobb városban, üdülőhelyen és a repülőtereken


Taxi: minden városban és üdülőhelyen


SPORT ÉS PIHENÉSI CÉLÚ HORGÁSZAT A TENGEREN


A sport és pihenési célú horgászathoz külön engedélyt kell kiváltani. A kiváltott engedélyt parti, vagy csónakról történő horgászat esetében is magunknál kell tartani. Naponta maximum 5 kg hal és más tengeri állat fogható ki, értékesítésük nem engedélyezett.


Az engedély a következő sport és pihenési célú horgászati módokra vonatkozik: horgászzsinóros és víz alatti halászat, valamint ?big game fishing?. A nemzeti parkokban (Kornati, Brijuni, Krka, Mljet) történő horgászat feltételeit a parkok belső szabályzata határozza meg.A horgászengedély az érvényes személyazonosító okmány (útlevél, jogosítvány stb.) felmutatásával az idegenforgalmi hivatalokban vagy az utazási irodákban váltható ki.


SZÁLLÁS


Horvátország számos szálláslehetőséget kínál szállodáiban, apartman – településein, magán házaknál, a falusi birtokokon, apartmanokban, kempingekben és a nagy hagyománnyal rendelkező naturista kempingekben.
Az ország kontinentális részében több gyógyhatású, ásványi és termálforráson alapuló gyógyfürdő található.
Felvilágosítás: Idegenforgalmi hivatalok és utazási irodák.


Ifjúsági turizmus:
Ifjúsági szállodák (hosztelek): Dubrovnik, Korčula, Pula, Krk, Punat – Krk – sziget, Veli Lošinj, Zadar és Zágráb. Horvát Ifjúsági szállás Szövetség (Tel.: 01 4847 472, 4847 474).
E-mail: travelsection@hfhs.hr
www.hfhs.hr


Jellemző szállásárak 2008-ban


Magánházaknál apartman – 4 személyes:

elő- és útó szezon: 30-70 euró/apartman/nap
főszezon 40- 80 euró/apartman/nap


Szálloda (félpanziós ellátással):
** – 30- 40 euró/fő/nap
*** – 40 – 50 euró/fő/nap
**** – 60-70 euró/fő/nap


Vitorlásturizmus és vitorláskikötők:
Horvátországnak mint egy 50 rendezett vitorláskikötője van mintegy 15.000 tengeri és 4.500 szárazföldi kikötési hellyel. A nagyobb vitorláskikötők műszaki szervizekkel, emelődarukkal, benzinkutakkal és más kereskedelmi, vendéglátóipari szolgáltatással rendelkeznek. A vitorláskikötők többségében lehetőség van jachtbérlésre és vitorlástanfolyamokat is szerveznek. Információ: Vitorlásturizmus Egyesülete
(Tel.: 051 209 147; 209 111,
Fax: 051 216 033); E-mail: hgkri@hgk.hr; www.hgk.hr
Adriatic Club International (ACI) Opatija (Tel.: 051 271 288,
Fax: 051 271 824).
E-mail: aci.club@ri.t-com.hr
www.aci-club.hr


Búvárkodás:
A hobbibúvárkodáshoz engedély szükséges.
Információ: Tel.: 021 321 118, www.diving.hr; www.prodiving.hr


NEMZETI ÉTELEK ÉS ITALOK


Hol együnk?
A félpanziót és teljes ellátást kínáló szállodákon felül minden városban, üdülőhelyen, főbb utak mentén éttermek, étkezdék, teraszok, csapszékek, pizzériák, gyorsétkezdék találhatók, de az ínyencek bizonyára felkeresik a “házi kosztot” kínáló éttermeket és kifőzdéket.
Minden állati eredetű élelmiszerre az Európai Unió országaival azonos feltételek érvényesek és állandó állatorvosi-egészségügyi felügyelet alatt állnak.


Mit együnk?
Az általános európai konyhán kívül Horvátország a legnépszerűbb hazai ételeit és különlegességeit kínálja: a hideg előételek között említhetjük a híres dalmáciai vagy isztriai sódárt /szárított sonka/, pagi vagy likai sajtot, juhtúrót, szlavóniai kulent, az ismert samobori vagy zagorjei fokhagymás kolbászokat, a friss tejfölös túrót. A főétel kínálat az éghajlattól függ, érdemes a régió jellegzetes specialitásait megkóstolni. Dalmáciában, a tengermelléken, a szigeteken és Isztriában a főételek halféléből és a “tenger gyümölcseiből” készülnek, a jellemző húsétel pedig a “pašticada” vagy a főtt bárány. Horvátország kontinentális részében a húsételek kínálata igazán gazdag, különlegességnek számít a pulyka mlinci – tésztával, a sült bárány, a sült malac, a főtt vagy sült “štrukli”. A tészták közül a már említett “štrukli” mellett népszerű még a diós rétes, mákos rétes, túrós rétes, vagy a gyümölccsel töltött rétestészta.


Mit igyunk?
Horvátország a szőlőtermesztés és a szívesen fogyasztott, válogatott borok termelésének évszázados hagyományával büszkélkedhet kontinentális részében, a tengermelléken és a Dalmáciában lévő szőlészetekben egyaránt. Az adriai tengerpart és szigetek ismert borfajtái a vörös borok – teran, merlot, kaberne, opolo, plavac, dingač, postup, valamint a fehérek – malvazija, pošip, kujundžuša, žlahtina, muskat … A kontinentális részen – rizling, graševina, burgundi, tramini… Az égetett szeszes italok közül jól ismertek a pálinkák – szilvapálinka, travarica, törköly, a desszertitalok közül pedig a prošek és a maraschino.


DIPLOMÁCIAI KÉPVISELETEK


Magyar Köztársaság – Pantovčak 255-257, 10000 Zágráb; Tel.: 01 4890 900;
Fax: 01 4579 301


2008 nyarán is, a június 15. – szeptember 15. közötti időszakban, ideiglenes konzuli ügynökség látja el Splitben a magyar állampolgárokkal kapcsolatos érdekvédelmi feladatokat.
Annak érdekében, hogy honfitársaink a helyszínen gyors konzuli segítséget kaphassanak a fenti időszakban a Splitbe kihelyezett konzulhoz is fordulhatnak.
Sürgős esetekben a bajbajutott magyar állampolgárok a kihelyezett konzult a +385-99-558-5555 mobiltelefonszámon, vagy zágrábi külképviseletünk ügyeleti telefonszámán +385-1-489-0906 érhetik el.Konzuli tapasztalatok Splitben 2007. nyarán


Forrás: Magyar Köztársaság Zágrábi Nagykövetsége


Évről évre népszerűbb az Adria immár a magyar vitorlázók, és motorcsónaktulajdonosok körében is.


A megfelelő kategóriájú vízijártassági engedélyek megszerzésén túl figyelmmel kell lenni a közúti közlekedéstől éltérő szabályok betartására is. A fedélzeten tartozkodó személyzet, és az utasok pontos listáját minden esetben a kihajózás helye szerint illetékes kikötőparancsnokságon (Lučka Kapetanija) be kell jelenteni, mivel mind a fizető, mind a privát célú utaztatás idegenforgalmi adófizetési kötelezettség alá esik. Gyakran előfordulő eset, hogy a vízi jármű tulajdonosa nem ugyanaz a személy, mint a kapitány, és a tulajdonos nem tartózkodik a hajón. Ilyen esetben feltételenül szükséges, hogy a tulajdonos horvát közjegyző előtt tett írásos nyilatkozatában hatalmazza fel a kapitányt a vízi jármű használatára. Ellenkező esetben, ellenőrzés során a horvát rendőrség a lopás gyanúja miatt a tulajdonviszonyok tisztázásáig kikötőbe vontathatja a hajót.


A felségvizeken történő áthajózás során kötelező a legközelebbi horvát fenhatóságú kikötőbe hajózni határrendészeti és vámvizsgálat céljából. Több esetben előfordult, hogy a rendkívűl keskeny bosnyák felségvízen áthajózó vitorlások nem jelentkeznek be a legközelebbi horvát kikötőben, és evvel tiltott határátlépés szabálysértését valósítja meg.


Közúti közlekedés


A horvát autópályák a turistaszezonban rendkívűl nagy forgalmat bonyolítanak le. A két leghosszabb alagútnál (Sveti Rok és Mala Kapela) még csak az egyik ?csövet? adták át forgalomnak, emiatt jelentős (több kilométer hosszú) torlódások is előfordulhatnak, különösen turnusváltások (péntek illetve szombat) idején. Amennyiben erre mód nyílik, javasoljuk inkább hétközben utazni, így a menetidő több órával is lerövidülhet.


Tapasztalaink szerint a balesetek túlnyomó többsége az érkezés vagy a hazutazás napján következik be. Sajnos még elég gyakran fordul elő, hogy ez utóbbi esetben a turista megfelelő utasbiztosítás, hiányában helyi fizetőeszközét elköltve, a mielőbbi célbaérés reményében túllépi a sebességkorlátozást. A rendőrség szabálysértési feljelentése helyszíni bírsággal történő elintézése esetén horvát kuna hiányában nem fizethető be a büntetés a csekken, így a rendőrség szabálysértési bíró elé kénytelen utalni az ügyet.


A szabálysértési bíróság ügyeletes bíró útján hétvégén is tart tárgyalást, ami a hazautazó külföldiek helyzetét megkönnyíti, és szerencsés esetben aznapi továbbutazást tesz lehetővé. A horvát törvények szerint a szabálysértési eljárásban a külföldi használhatja anyanyelvét, így a magyar állampolgárok részére is minden esetben tolmácsot rendelnek ki. Előfordulhat azonban, hogy az adott bíróság részére nem áll azonnal rendelkezésre magyar tolmács, így az eljárás lefolytatása rövid késedelmet szenvedhet.


A nyelvi nehezségek áthidalása és az eljárás jobb megértése céjából bármilyen rendőri intézkedés esetén célszerű értesíteni a magyar konzult.


A magyar turisták között már elterjedt néhány a horvát rendőrséggel kapcsolatos ?városi legenda? amelyek részben alaptalanok. A következőkben megemlítünk néhány életszerű típusesetet:


I. Konzuljainknak viszonylag gyakran panaszolják a magyar sofőrök, hogy a kisebb, koccanásos baleseteknél is rendőrt hív a balesetben érintett másik fél.


A sérült gépkocsi a Horvát Köztársaság területét valóban csak a rendőrség által kiállított ?gépjármű károsodási jegyzőkönyv? birtokában hagyhatja el, így a rendőri jegyzőkönyvek felvétele a magyar gépkocsiovezető érdeke is. A biztosítások érvényesítésehez szintén elengedhetelen a helyszíni és az alkoholvizsgálat eredményét tartalmazó jegyzőkönyv.


II. ?Szombaton, a hazautazás során történt ráfutásos balesetet szenvedtünk és az intézkedő rendőr még aznap bíró elé akart állítani, ugyanakkor a horvát sofőrt nyomban elengedte, és még az útlevelünket is elvette.?


A kisebb baleseteknél viszonylag gyakori eset, hogy mindkét fél közlekedési szabályt sért (például az elöl haladó jármú nem jelezi irányváltoztatási szándékát, a mögötte haladó pedig nem tart megfelelő követési távolságot, stb.), és amíg a külföldi állampolgárt az eljárás mielőbbi befejezése céljából még aznap, vagy a másnap szabálysértési bíró elé idézik, addig a horvát felet csak több munkanappal később, munkaidőben idézik meg. Nyelvi és egyéb kommunikációs nehézségek miatt a helyzet könnyen félreértelmezhető úgy, hogy a horvát felet a rendőr ?futni hagyta?.


Az útiokmány elvétele külföldi szabálysértő esetén jogosan alkalmazott kényszerintézkedés, melynek célja a horvátországi állandó lakcímmel nem rendelkező személy bíróság előtti megjelenésének biztosítása.


III. ?Ne hívjunk rendőrt, mert úgyis a horvát sofőrnek fog hinni?


Emberileg érthető reakció, hogy külföldön a helyi állampolgár helyzetéhez viszonyítva hátrányban érezzük magunkat, és részrehajlást vélelmezünk. Ugyanakkor mind az intézkedő közrendőrök, mind a dalmát megyék parancsnokaival folytatott megbeszéléseinkből kitűnik, hogy fokozott figyelmet szentelnek, és empátiát tanusítanak a külföldi sofőrökkel szemben. Amennyiben a szabálysértés nem súlyosan gondatlan vagy szándékos, illetve a szabálysértő nem ?visszaeső?, valamint megállapítható a vétkesség, a kiszabható büntetési tételek minimumát (olykor csak a megrovást) szabja ki a bíróság.


Természetesen előfordulhat, hogy a horvát rendőr intézkedése valóban aggályos, ezért is fontos, hogy a rendőri intézkedés megkezdése előtt, vagy intézkedés közben telefonon értesítsék a konzult.


Vendéglátás


A horvátországi magyar ingatlantulajdonosok körében egyelőre még sajnos kevésbé ismert, hogy nemcsak a fizető vendéglátás keretében fogadott vendégek után, hanem a barátok, ismerősök részére ingyenesen biztosított szállás is idegenforgalmi bejelentési kötelezettség alá esik (?vendégéjszaka?). Az ilyen módon vendégül látottak köre azonban elsősorban a családtagokra (szülő, testvér, gyermek) terjedhet ki, így a barátok vendégül látása ? a bejelentések száma alapján – már kereskedelmi tevékenységnek minősül, s mivel a magyar ingatlantulajdonos legtöbbször nem rendelkezik vendéglátóipari tevékenységre vonatkozó engedéllyel, ez már komoly büntetést von maga után. Ezen túl még mindig érvényes a 24 órás bejelentkezési kölezettség is a rendőrségen, azaz, amennyiben másik településen új szaálláshelyre utazunk, azt az illetékes rendőrségen, mint idegenrendészeti hatóságon be kell jelenteni. A horvát illetékesek szerint az ellenőrzéseik nyomán feltárt, be nem jelentett esetek nagy száma miatt 2008-ban fokozzák az ellenőrzéseket.


Jó utazást, kellemes időtöltést kívánunk!


 


INFORMÁCIÓK


Horvát Idegenforgalmi Közösség, 1053 Budapest,
Magyar u. 36, Magyarország;
Tel./Fax: +36 1 266 65 05,
+36 1 266 65 33,
E-mail: info@htz.hu


MEGYEI IDEGENFORGALMI KÖZÖSSÉGEK


Bjelovarsko-bilogorska (Bjelovar-Bilogora) -Trg Eugena Kvaternika 4, 43 000 Bjelovar; Tel.: 043 243 944;
Fax: 043 241 229;
E-mail: info@tzbbz.hr


Brodsko-posavska (Brod-Posavina) – Petra Krešimira IV br. 1; 35000 Slavonski Brod; Tel: 035 408 393, Fax: 035 408 392
E-mail: turisticka-zajednicabpz@sb.t-com.hr


Dubrovačko-neretvanska (Dubrovnik-Neretva) – Cvijete Zuzorić 1/I; 20000 Dubrovnik; Tel.: 020 324 999;
Fax: 020 324 224;
E-mail: info@visitdubrovnik.hr
www.visitdubrovnik.hr

Istarska (Isztria) – Pionirska 1; 52440 Poreč; Tel: 052 452 797,;
Fax. 052 452 796; E-mail: info@istra.hr
www.istra.hr


Karlovačka (Karlovác) – A. Vraniczanya 6; 47000 Karlovac; Tel.: 047 615 320; Fax: 047 601 415; E-mail: info@tzkz.hr
www.tzkz.hr


Koprivničko-križevačka (Koprivnica-Krizsevác) – Antuna Nemčića 5; 48000 Koprivnica; Tel.:048 624 408; Fax: 048 624 407; E-mail:
Tz-kk-zupanije@kc.t-com.hr
www.tz-koprivnicko-krizevacka.hr


Krapinsko-zagorska (Krapina-Zagora) – Zágrábačka 6; 49217 Krapinske Toplice; Tel./Fax: 049 233 653;
E-mail: tzkzz@kr.t-com.hr


Ličko-senjska (Lika-Senj) – Bilajska 3; 53000 Gospić; Tel.: 053 574 687;
Fax: 053 574 687;
E- mail: tzz-licko-senjske@gs.t-com.hr
www.lickosenjska.com
Međimurska (Muraköz) – Ruđera Boškovića 3; 40000 Čakovec; Tel/Fax: 040 390 191; E-mail: info@tzm.hr
www.tzm.hr


Osječko-baranjska (Eszék-Baranya) -Šetalište Franje Šepara 1d/2, 31000 Osijek ; Tel.: +385 31 214 852, Fax: 031 214 853; E-mail: info@tzosbarzup.hr www.tzosbarzup.hr


Požeško-slavonska (Pozsega-Szlavónia) – Županijska 7; 34000 Požega;
Tel.: 034 272 505;
Fax: 034 271 465;
E-mail: kontakt@tzzps.hr
www.tzzps.hr


Primorsko-goranska (Tengermellék-Fennsík) – N. Tesle 2; 51410 Opatija; Tel.: 051 272 988, 051 272 665; Fax: 051 272 909; E-mail: kvarner@kvarner.hr
www.kvarner.hr


Sisačko-moslavačka (Sisak-Moslavina) – Rimska bb; 44000 Sisak; Tel.: 044 522 655; Fax: 044 521 615; E-mail:
tzg-siska@sk.t-com.hr
www.sisakturist.com


Splitsko-dalmatinska (Split-Dalmát) – Prilaz braće Kaliterna 10/I; 21001 Split; Tel/Fax: 021 490 032, 021 490 033, 021 490 036;
E-mail: tzzup-st-dalm@st.t-com.hr
www.dalmatia.com


Šibensko-kninska (Sibenik-Knin) – Fra N. Ružića bb; 22000 Šibenik, Tel.: 022 219 072; Fax: 022 212 346;
E-mail: tz-skz@si.t-com.hr
www.summernet.hr


Varaždinska (Varasd) –
Stanka Vraza 4/VIII; 42000 Varaždin; Tel: 042 394 100; Fax: 042 394 230;; E-mail: tz.var.zupanije@vz.t-com.hr
www.turizam-vzz.hr


Virovitičko-podravska (Virovitica-Podravina) -Trg kralja Tomislava 1; 33000 Virovitica-Tel.: 033 726 069; Fax: 033 721 241;
E-mail: tzvpz@vt.t-com.hr


Vukovarsko-srijemska (Vukovar-Szerémség) – Glagoljaška 27/III; 32100 Vinkovci; Tel./Fax: 032 344 034; E-mail: turisticka-zajednica@vk.t-com.hr
www.tzvsz.t-com.hr


Zadarska (Zadar) –
Sv. Leopolda B. Mandića 1;
23000 Zadar;
Tel.: 023 315 107;
Fax: 023 315 316;
E-mail: tz-zd-zup@zd.t-com.hr
www.zadar.hr


Zagrebačka (Zágráb) –
Preradovićeva 42 ; 10000 Zágráb;
Tel.: 01 4873 665;
Fax: 01 4873 670;
E-mail: tzzgzup@zg.t-com.hr
www.tzzz.hr


EGYES VÁROSOK IDEGENFORGALMI KÖZÖSSÉGEI


Dubrovnik, Cvijete Zuzorić 1/II, 20 000 Dubrovnik, Tel.: 020 323 887, 323 889, 323 907;
Fax: 020 323 725;
E-mail: info@tzdubrovnik.hr
www.tzdubrovnik.hr


Karlovac, Ulica Petra Zrinskog 3, 47000 Karlovac; Tel.: 047 615 115; Fax: 047 600 602; E-mail: karlovac-turistinfo@ka.t-com.hr
www.karlovac-touristinfo.hr


Opatija (Abbázia),
Nazorova 3, 51410 Opatija,
Tel.: 051 271 710;
Fax: 051 271 699;
E-mail: tzgr.op@ri.t-com.hr
www.opatija-tourism.hr


Osijek (Eszék), Županijska 2, 31000 Osijek, Tel.: 031 203 755; Fax: 031 203 947;
E-mail: grad-osijek@os.t-com.hr
www.tzosijek.hr


Pula, Forum 3, 52100 Pula,
Tel.: 052 212 987, 219 197;
Fax: 052 211 855;
E-mail: tz-pula@pu.t-com.hr, www.pulainfo.hr

Rijeka (Fiume), Užarska 14, 51000 Rijeka, Tel.: 051 315 710 Fax: 051 333 909;
E-mail: tz-rijeka@ri.t-com.hr
www.tz-rijeka.hr


Split, Trg Republike 2, 21000 Split,
Tel.: 021 348 600, 348 601;
Fax: 021 348 604;
E-mail: tic-split@st.t-com.hr,
tz-split@st.t-com.hr
www.visitsplit.com


Šibenik, Fausta Vrančića 18, 22000 Šibenik, Tel.: 022 212 075; Fax: 022 219 073;
E-mail: tz-sibenik@si.t-com.hr

Varaždin, Ivana Padovca 3, 42000 Varaždin, Tel: 042 210 985, 042 201 005; fax: 042 210 987
E-mail: tzg-varazdina@vz.t-com.hr
www.tourism-varazdin.hr


Zadar, Ilije Smiljanića 5, 23000 Zadar, Tel.: 023 212 412, 212 222; Fax: 023 211 781;
E-mail: tzg-zadar@zd.t-com.hr


Zagreb (Zágráb), Kaptol 5,
10000 Zágráb,
Tel.: 01 4898 555;
Fax: 01 4814 340;
E-mail: info@zagreb-touristinfo.hr info@zagreb-convention.hr
http://www.zagreb-convention.hr/Horvátország az Útikalauzban


Horvátországi autópályák és díjak

Horvátország – információk beutazásról közlekedésről szabályokról

Horvátország – nemzeti parkok

Horvátország – Orvosi ellátás magyaroknak

Horvátország – buvárkodás

Horvátország – Elkészült a Sveti Rok és a Mala Kapela alagút második csöve

Horvátország – enyhített beviteli korlátokkal várják a turistákat

Horvátország – hajózás


Horvátország – révkapitányságok

Horvátország – tengerikikötők – benzínkutak

Horvátországi – vitorláskikötők – marinák – yachcarter cégek


Térkép a horvátországi autópályákról a csomópontokkal


Teljes térkép Horvátországról 2004A szerkesztőnek a következő címre küldheted el kérdéseidet, véleményedet – szerkesztokukacutikalauz.hu
turizmus külföldi utazás nyaralás kirándulás túrázás élmények szórakozás tenger kerékpározás biciklizés


 

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár