Szendrei Dávid: Gran Canaria – Spanyolország – 2008


Szendrei Dávid: Gran Canaria – Spanyolország – 2008. szeptember 20-27.Egy egyhetes nyaralás röviden elmesélt története nagyon sok információval és szép képekkel


Nem rég megadatott az a szerencse, hogy eltölthettem életem eddigi legszebb hetét Gran Canarián. Gondoltam megosztom veletek élményeimet, és elmondom az ott tapasztalt dolgokról a véleményemet.


Az út egy utazási iroda által szervezett út volt. Szeptember 20-án hajnali négykor szállt fel a repülőnk (Boeing 737-800), Budapest Ferihegyről. A repülő Budapest – Gran Canaria – Teneriffe – Budapest útvonalon közlekedett. Gran Canaria a Kanári-szigetek névadója tagja. A csaknem kör alakú sziget 1532 km2-en terül el az Atlanti-óceán közepén ahol az 1950 méteres Pico de las Nieves vulkán magasodik a Tejeda-hegység legmagasabb tagjaként.


Az út teljesen nyugodt volt és kényelmes, viszont számomra eléggé fárasztó. A párom is és én is vidékiek vagyunk, ezért már éjfélkor el kellett indulnunk Budapestre. Nem aludtunk semmit, így elég fárasztó volt az út. 5 és háromnegyed órán keresztül repültünk. Mivel a nap a repülési iránynak háttal kelt fel sokáig lehetett a napfelkeltében és a rózsaszín felhőkben gyönyörködni.A repülőn reggelinek, rántottát kínáltak főtt burgonyával és paradicsomöntettel (érdekes párosítás) és hát én nem voltam tőle elájulva. Gran Canarian egy órával kevesebb van, mint Magyarországon így ottani idő szerint 8 óra 45 perckor landoltunk.


1. nap
A repülőtéren várt minket a magyar idegenvezető és a transzfer busz. Mindannyian, akik Gran Canariáig utaztunk, felszállunk a buszra és megkezdtük utunkat a szállodák felé. A szállodánk a legfelkapottabb üdülőfalu Playa de Inglés mellett San Agustin legszélén volt. Én személy szerint nem kedvelem a magas szállodákat így hát egy kedves 3 emeletes de 400 szobás szállodát választottunk. A recepción kedvesen fogadtak minket, és közölték, hogy délután egykor foglalhatjuk el a szobánkat, majd egy szoba felé vezettek, ahol a bőröndünket letehettük erre a pár órára. A szállodánk kertje gyönyörű volt. Rengeteg pálmafa, hibiscus, és mindenféle csodavirág nőtt.A szálloda vendégeinek 2 nagy medence, 1 gyerek medence és egy jakuzzi állt a rendelkezésére. Továbbá a szálloda részét képezte egy étterem, egy disco, és egy külső bár. Felfedeztük a szállodát majd elmentünk sétálni a tengerpartra.
Gran Canaria szigete ugyanúgy, mint a Kanári-szigetek összes szigete vulkanikus, ám itt egyedül San Agustinba fekete a homok a tengerparton. Számomra ez egy kis csalódás volt, de mivel a környezet gyönyörű és nincs messze a következő part ahol már nem fekete, ezért ez a csalódásom nagyon hamar elmúlt.Délután egyre visszatértünk a 3 csillagos szállodánkba, és elfoglaltuk a szobánkat. Elsőre furcsán hangzik, de a szobánk a járda szint alatt volt, és így nekünk nem erkélyünk volt, hanem kertünk. A bőröndök kipakolásakor ért minket egy kis meglepetés. Mivel sajnos pesten nem csomagoltuk le a bőröndünket, így amíg a szállodába őrizetlenül maradtak eltűnt egy karton cigink és egy nadrágtartó övünk.
Délután kettőkor találkozó volt az idegenvezetővel. Gondoltam megkérdezem tőle, hogy mennyire biztonságos a szállodánk, mivel hogy (sajnos szebben nem tudok fogalmazni) megloptak minket. Mire ő közölte, hogy a szálloda teljesen biztonságos (és itt hívnám fel mindenkinek a figyelmét) és hogy sajnos ez a budapesti repülő új szokása. Nincs lecsomagolva a bőröndöd, és ha látnak benne valami olyan dolgot, ami számukra fontos, fogják és kiveszik. Sajnos a szállodában nem csak mi voltunk az egyedüliek, akik így jártak. Ezt a csalódottságunkat is hamar kihevertük, ugyanis Gran Canaria vámmentes övezet, így elég olcsón lehet cigarettához, meg még egy pár dologhoz hozzá jutni, de az árakról, majd csak élménybeszámolóm végén írok. Délután átmentünk taxival Playa de Inglésre és egy kicsit felderítettük az ottani környéket is. Estére visszatértünk a szállodába megvacsoráztunk és lefeküdtünk aludni, eltettük magunkat másnapra.


2. nap
Második nap reggel nyolc körül felkeltünk és elmentünk reggelizni. (Az időjárásról: nappal 26-30 fok éjjel 22-24 fok.)
Gran Canaria egy majdnem kör alakú sziget és kb. 50 km az átmérője. A sziget közepén található legmagasabb pontja a Roque Nublo ami kb. 1800 méter magas. Érdekesnek találtam, hogy reggel a nap 8 körül kelt fel és este 8 körül is ment le. Reggelente az ég felhős, de nem jellemző, hogy esne is az eső.
Reggeli után ismét elmentünk Playa de Inglésre és meglátogattunk egy-két bevásárlóközpontot. Vasárnap révén nem igazán volt nyitva semmi, de legalább sétáltunk egy jót, és megtudtuk, hogy hol lehet majd vásárolni egy pár ajándékot. Az egyik bevásárló központ előtt felszálltunk egy buszra, ami elvitt minket Gran Canaria madár és növénykertébe a Palmitos Parkba. Sajnos arra már nem emlékszem, hogy a buszjegy mennyibe kerül, de azt az utat sose fogom elfelejteni. Mivel hogy helyi járatú busszal mentünk, elég kalandos útban volt részünk. A Palmitos Park busszal egy negyed órára található Playa de Ingléstől fent a hegyekbe. Az utak érdekesek, jóformán csak szerpentinek vannak, amik csak egy sávosak, így a busz minden kanyarnál dudált, hogy a szembejövők álljanak félre, mert egymás mellett nem fértünk volna el. A busz marha gyorsan száguldott felfelé, így nem kellett sokáig várni arra, hogy az ember gyomra kellő képpen felkavarodjon. A Palmitos Park volt az egyik legnagyobb élmény az ott tartózkodásunk alatt. Rengeteg papagájfajta, madárfajta, és növény található. Megtekinthetünk még a területén egy akváriumot, egy pillangóházat és egy orchidea házat.2007 augusztus 31-én valaki gyújtogatott a szigeten. Sajnos ez a valaki nem számolt azzal az Afrika felől érkező 50 fokos széllel, ami miatt a sziget belső részének nagy része a Palmitos Parkkal együtt leégett. Szinte még csak egy év telt el, de ebből a tűzből és az utána maradt pusztításból mára nem látszik semmi.Visszaérve Playa de Inglésbe meglátogattuk a közeli Maspalomasba található sivatagot. A sivatag nem túl nagy és nagyon érdekes, hogy a tengerparton van. Méretei miatt nem kell attól félni, hogy valaki nem talál ki belőle. 🙂A sivatag után még sétáltunk egyet majd haza mentünk és megvacsoráztunk. Vacsora után kiültünk a bárba megittunk egy-két pohár italt majd lefeküdtünk aludni.


3. nap
Harmadik nap délelőtt volt a nagy bevásárlóközpont körút. 🙂 Ezt az utat egyénileg szerveztük, és mivel gyalog mentünk, egy fillérünkbe sem került – leszámolva azt a pár szem képeslapot, amit megvettünk. Sajnos a környéken csak egy szem posta van Playa de Inglésen, de legalább van, és két nap alatt haza ért a képeslapunk.
Délután kimentünk a tengerpartra és megmártóztunk a kb. 25 fokos Atlanti-óceánban. A víz hőmérséklete nagyon kellemes volt, egyáltalán nem volt hideg, és nagyon nagyok voltak a hullámok. Este a szokásos program, vacsora és pihenés.


4. nap
A negyedik nap reggeli után buszra ültünk, és ellátogattunk a sziget fővárosába, Las Palmasba. A fővárosban is elég sok látni való van, bár mi inkább sétáltunk egy nagyot, majd kimentünk a tengerpartra. A Spanyol emberek minden városban nagyon kedvesek, segítőkészek. A legtöbben beszélnek az anyanyelvükön kívül vagy angolul, vagy németül. Nagyon érdekesnek találtam hogy az autóvezetők szinte látják a gyalogos gondolatát. Ha már csak megfordul a fejedbe, hogy te átmész a túloldalra, megállnak. Nem volt egyszer sem olyan, hogy ne álltak volna meg. Las Palmas is nagyon szép, bár nekem a sziget déli része jobban tetszett. Érdekesség még hogy a sziget közepén lévő hegység mennyire befolyásolja a sziget éghajlatát. Míg északon esősebb növényekben gazdagabb, addig délen szárazabb, kopárabb.
Délután visszaérve a szállásra egy kis fürdőzés következett a medencékben, majd ismét vacsora és pihenés.


5. nap
Az ötödik nap volt a két órás hajókirándulás napja. A kétszintes hajó Puerto Ricobol indult. Sok mindent lehet látni a fedélzetről, ha az embernek szerencsés napja van. Láthatunk delfineket, bálnákat, teknősbékákat és különféle halakat. Nekünk nem volt nagy szerencsénk mi „csak” delfineket és repülő halakat láttunk.A hajókirándulásról hazatérve ismét egy kis strandolás és pihenés következett. Majd vacsora és ismét alvás.


6. nap
Sajnos a hatodik nap volt ottlétünk utolsóelőtti napja. Ezen a napon egy egész napos szigetkörúton voltunk. A 8 személyes kisbusz reggel nyolcra jött értünk a szálloda elé. A találkozási pontnál találkoztunk a másik öt kisbusszal és így, egy hat kocsiból álló kis konvojba indultunk neki Gran Canaria  hegyeinek és szerpentinjeinek. Az egyik kisbuszban volt egy idegenvezető, aki egész úton a CB rádióba angolul mondta, hogy épp mit láthatunk.  A mi autónkban, ahol szerencsére csak magyarok ültek, volt egy kedves ember, aki végig fordította az idegenvezető mondatait. Az utazás reggel kilenckor indult. Először egy olyan faluban álltunk meg, ahol Gran Canaria fő papaya, mangó és banántermesztése folyik. Itt megtekinthető egy kaktuszkert, ahol megszámlálhatatlan mennyiségű kaktusz van. A következő megálló kb. olyan 800 méter magasan volt. Egy nagyon szép malom tekinthető itt meg, és gyönyörű kilátás nyílik egy duzzasztóra, ahol az esős időszakban a vizet gyűjtik, amivel aztán a száraz időszakban locsolnak. Sajnos itt már eléggé borús volt az idő, de még így 800 méteren is 35 fok volt. A sziget egyik legmelegebb része fent a hegyekben található. Nagyon érdekes, hogy régen a házakat a hegyoldalba vájták és abban laktak, illetve a mai napig is laknak. Láthatunk még hegyoldalba vájt templomot és garázsokat is.
Mire a következő megállóhoz értünk, már szakadt az eső és a hőmérséklet is jelentősen visszaesett. Itt lehetőségünk volt befizetni egy kanáriai menüre. Az előétel egy zöld mártás volt, amihez egyszerűen csak kenyeret kellett enni. Volt kanáriai leves, amit mindenféle zöldségből turmixoltak össze. Számomra inkább hasonlított főzelékre, mint levesre. Utána kétféle hús volt, az egyik kecske, ami nekem nem igazán tetszett, majd hal. Desszertnek pedig csokipudingszerűség volt. Ezt a csokipudingot úgy írnám le, mintha folyékony nyers csokis tésztát ennél, ami épp arra vár, hogy kisüsd. Szóval elég lisztes volt. Az étteremből elindulva már rettenetesen nagy szél fújt, és ömlött az eső. Las Palmas felé tartottunk, amin csak átmentünk, nem álltunk meg sehol. Hazafelé láttunk tajtékzó óceánt, széltől kiborult villanyoszlopokat és mindent, amit ilyen nagy viharban még látni lehet. San Agustinba délután 5-re értünk vissza, itt már nem esett az eső, csak rettenetesen fújt a szél. Estére még rosszabbra fordult az időjárás, a szél a szállodánál a nyugágyakat a medencékbe hordta, és homokos eső esett.


7. nap
Az utolsó nap délelőtt még lehetett érezni a vihar nyomait. Sajnos eléggé borongós volt az idő, és minden tiszta homok volt. De a személyzetnek köszönhetően mindent nagyon hamar visszarendeztek az eredeti állapotába. Lemosták a növényeket és az aszfaltot, és kihalászták a nyugágyakat a medencékből. Elmentünk bevásárolni egy-két ajándékot a szomszédos város egyik bevásárlóközpontjába. Sajnos ezekben a bevásárlóközpontokban elég sok a gagyi üzlet, és eléggé rámanősek az eladók, akik innen-onnan vándoroltak be Spanyolországba. Délre kisütött a nap. Mivel ez volt az utolsó napunk, úgy döntöttünk, nem fogunk semmit se csinálni, így hát napoztunk, pihentünk és szomorkodtunk, hogy milyen gyorsan eltelt ez az egy hét. Sajnos jó pár dolgot nem tudtunk megnézni. Mivel nagyon jól éreztük magunkat úgy döntöttünk, hogy legalább egyszer még visszamegyünk oda.


8. nap
A nyolcadik nap reggel hétre jött értünk a transzfer busz, mellyel kijutottunk a repülőtérre. Az út hazafelé háromnegyed órával hosszabb volt, mint odafelé, mert még leszálltunk Teneriffén. Onnan pedig egyenesen hazajöttünk Budapestre a 13 fokba. Azt hiszem talán a hőmérséklet hiányzik számomra a legjobban.


Szendrei Dávid


 


Fontosabb adatok a Kanári szigetekről


Székhelyei: Las Palmas de Gran Canaria és Santa cruz de Tenerife
Terület:7447 km2
Hivatalos nyelv: Spanyol
Népsűrűség: 248 fő/km2
Szigetei: Gran Canaria, Tenerife, El Hierro, La Palma, La Gomera, Fuertaventura, Lanzarote
Hivatalos pénznem: Euró
Éghajlat: Éghajlatát a széljárás határozza meg, ennek megfelelően a szelek 11 fajtáját különböztetik meg. Nyáron a száraz passzát jellemző, télen pedig a csapadékot hozó nyugati szelek, de ezeket a száraz, sivatagi eredetű sirokkó akár hónapokra is elnyomhatja. A július és az augusztus a két legmelegebb, a január és a február a két leghidegebb hónap. Télen az 1800 m-nél magasabb hegyekben havazik.
Érdekesség: Tenerifén található Spanyolország legmagasabb hegye a Pico de teide (3718m).


Gran Canaria vámmentes övezet, így egy doboz cigaretta kb. 1,30 cent, a benzin pedig kb. 90cent/liter. Az üdülőövezetben (a sziget déli részén) a taxi viszonylag olcsó, San Agustinból Playa de Inglésre kb. 6-8 euróért vittek el.


 


Programok és árak Gran Canaria-n


Tenerife Clásica – Kirándulás Tenerife szigetére hajóval /étkezéssel/
Felnőtt: 82 euro
Gyerek: 41 euro


Tenerife és Loro Park – Kirándulás tenerife szigetére hajóval, séta a Loro parkban
Felnőtt: 94 euro
Gyerek: 65 euro


Gran Tour – Egésznapos kirándulás autóbusszal, a sziget legérdekesebb látnivalóinak az érintésével /étkezéssel/
Felnőtt: 47 euro
Gyerek: 23,50 euro


Jeep safari /étkezéssel/
Felnőtt: 45 euro
Gyerek: 26 euro


3X1 / Jeep safari – Jeep safari és tevegelés /étkezéssel/
Felnőtt: 53 euro
Gyerek: 30 euro


VIP Tour – Gran Canaria a „mini kontinens” – Egésznapos körutazás légkondicionált 8 személyes kisbuszokkal.
Étkezési lehetőség: A kanári konyha különlegessége: 12 euro vagy „a la carte”
Felnőtt: 58 euro
Gyerek: 30 euro


Liberty – Hajókirándulás a LIBERTY nevü privát yachton, a vízisportok kedvelőinek /jetski, motorcsónak, banáncsónak, fürdőzés a fedélzetről/ ebéd, üdítő és sör
Felnőtt: 50 euro
Gyerek: 30 euro


Baracuda Dos – Mélytengeri horgászás, kifejezetten erre a célra épített kétmotoros katamaránnal /szendvics, üdítő/
Felnőtt: 60 euro
Gyerek: 40 euro


Aqualand – Csúszdapark /egyéni közlekedéssel/
Felnőtt: 22 euro
Gyerek: 15 euro


Multiaquatic – Hajókirándulás, üvegaljú hajóval
Felnőtt: 29 euro
Gyerek: 15 euro


„Csacsi safari”
Felnőtt: 34 euro
Gyerek: 22 euro


Palmitos Park
Felnőtt: 19 euro
Gyerek: 15 euro


Show garbo’s
Felnőtt: 58 euro
Gyerek: 29 euro


Casino show black & red – egyéni közlekedéssel
Vacsora nélkül:
Felnőtt: 35 euro
Gyerek: 17,50 euro
Vacsorával:
Felnőtt: 49,50 euro
Gyerek: 24,75 euro


Quad safari – Félnapos kirándulás
Solo: 65 euro
Kétűléses: 75 euro


Buggy
Solo: 65 euro
Kétüléses: 85 euro
Egésznapos buggy kirándulás
Solo: 95 euro
Kétüléses: 125 euroSzigetkörút helikopterrel


Nagy szigettúra
30 perc 165 euro


Repülés a Roque Nublo felett
20 perc 115 euro


Repülés a sziget déli területe felett
10 perc 65 euro  


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldheted el kérdéseidet, véleményedet – szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár