Ausztria – Karintia nevezetességei – az ONIK anyaga alapján – 2001


Karintia nevezetességei – az ONIK anyaga alapján – 2001


Fürdőruhával a csomagban a művészet és kultúra álélése? Karintiában ez nem ellentmondás. Ausztria legdélibb tartománya nemcsak 200 kristálytiszta tavával vonzza magához a látogatókat, hanem mint igazi kulturális “kincses sziget” is. Ausztriában egyedülálló módon a legkisebb területen a műkincsek legnagyobb gazdagsága itt lelhető fel. A várak, kastélyok és székesegyházak megtekintése után már csak egy ugrásnyira a hűsítő habok várnak.


“Ein Schloß am Wörthersee” (Kastély a Wörthi-tónál) – ez egy híres tévésorozat címe. Habár a cselekmény szabad kitaláción alapul, az okkersárga reneszánsz kastély a valóságban is létezik. Az elegáns fürdőzőhely, Velden szimbóluma korábban szálloda volt, és olyan illusztris személyek szálltak meg itt, mint Windsor hercege, Soraya ex-császárnő és Kirk Douglas, a hollywoodi csillag. Ma a Veldeni kastély a multimilliomos Gunter Sachs tulajdona.


Velden korábban és ma is prominens személyiségek kedvelt találkozóhelye, akik szívesen múlatják az időt az egész évben nyitva tartó Casino Velden-ben és annak tóteraszán. A Veldeni kastély alkalmas kiindulópont a Wörthi-tó körül elhelyezkedő kulturális értékek megismerésére. Különösen izgalmasnak ígérkezik egy utazás az egyik Wörthi-tavi hajóval, amelyek közvetlenül a Veldeni kastély előtt állnak meg. “A magas fekvésű tó” lenyűgöző kilátást nyújt a századforduló Wörthi-tavi építészetére. A tóparton elhelyezkedő nyári villák sokaságában az egyik talán legmutatósabb fürdőház a “Werzer-Badehaus”. Ez a környezet Johannes Brahmsot is megihlette. “A Wörthi-tó egy érintetlen föld, ahol melódiák szárnyalnak, úgyhogy az embernek vigyáznia kell, nehogy egyet is eltaposson” -így vélekedett erről a vidékről Brahms, aki 1877-től kezdve több éven át a Wörthi-tavat választotta zeneszerzése helyszínéül. Ennek állít emléket a zeneszerző háza és az évente megrendezésre kerülő Brahms Zenei Hetek. Egy másik ismert osztrák komponista, Gustav Mahler 1900-1907 között minden nyáron felkereste a Wörthi-tó déli partján található Maiernigget. Az erdőben lévő Gustav Mahler Emlékház ma egy kisebb múzeum, ahol a partitúrák másolatai kaptak helyet. Ezen a helyen keletkezett Mahler negyedik, nyolcadik szimfóniája, valamint az ötödik kezdete.


A Wörthi-tó déli partján egy sziklanyúlványon magasodik a Maria Wörth templom. A festői szépségű hely – a tóban egy félszigeten, kedvező fekvéssel – Karintia egyik legromantikusabb helye, és a házaspárok körében igencsak kedvelt. A templomlátogatás mindenképp megéri a fáradságot, hiszen – többek között – a barokk oltáron foglal helyet a Szűz Mária szobor, amely Karintia legfinomabban kimunkált gótikus faragványai közé tartozik. A Pyramidenkogel csúcsról – amely kilátótoronnyal is rendelkezik – majdnem lélegzetelállító körkép nyílik a Wörthi-tóra és a karintiai tájra.


Karintia tartományi székhelyét, Klagenfurtot gyakran nevezik a “Wörthi-tó rózsájá”-nak. A város a Wörthi-tónál fekszik, és Európa legnagyobb tavi strandfürdőjét mondhatja magáénak.
A 100 ezer lakosú várost a XVI. és XVII. században olasz építőmesterek építették, a mediterrán hangulatot Klagenfurt a mai napig megőrizte. Ahol a monda szerint egykor sárkány tanyázott, ott ma apró utcácskák, több mint 50 romantikus árkádos belső udvar, templomok, városi palota, kávéházak és butikok csábítanak egy kellemes sétára az Óváros területén. A tartományi székhelyen az egyik legnagyobb élményt a “Minimundus”, “A Wörthi-tó apró világa” meglátogatása nyújtja. A világ legnevezetesebb építészeti remekműveinek több mint 170 miniatűr modellje – valósághű ábrázolásban és 1:25 méretarányban – különleges “világutazásra” hív.


Európában egyedülállónak tekinthető a Wörthi-tó színpada. Más tószínpadokkal ellentétben itt az egész színpad – a nézőteret is beleértve – a Wörthi-tavon “úszik”. 2002 júliusától augusztusáig a tószínpad műsorán a “Jézus Krisztus szupersztár” sikermusical szerepel. Információ & jegyrendelés a Stadttheater Kärnten színháznál, a +43/463/54064 telefonszámon.


Karintia – A történelem kincseskamrája
A Wörthi-tótól és a közép-karintiai térség többi fürdőtavától mintegy félóra autóút Karintia álomvára, a Hochosterwitz vár; ez a tartományi székhelytől, Klagenfurttól északra helyezkedik el. A rendkívüli épület egy, a felszínből szabadon kiemelkedő sziklakúpon helyezkedik el. A 14 várkapu talán meghatározó szerepet játszott abban, hogy a Hochosterwitz várat az ellenség sohasem tudta elfoglalni. Napjainkban kényelmes sétaút, sőt még egy “lovaglift” is vezet a várudvarba; itt az érdekes vármúzeumban egy akkoriban Karintiában élő magas, két méter feletti férfi felszerelése kerül bemutatásra.


A Hochosterwitz várhoz Zollfelden keresztül vezet az út, amely a történelem kincseskamrája. Kelták és rómaiak, szlávok és karolingok hagyták itt “ujjlenyomataikat”, Zollfelden és környező magaslatain. Maria Saalban Karintia legimpozánsabb templomvárának két hatalmas tornya vonja magára a figyelmet. Zollfeldtől néhány kilométerre északra áll a Herzogstuhl, a római kori kövekből készült hatalmas kétszemélyes ülőhely. A Herzogstuhl az európai térség legjelentősebb jogi emlékei közé tartozik, onnan a középkorban a hercegek a karintiai jogrendszerről beszéltek és hűbéri birtokokat adományoztak.


Sokkal korábban, a rómaiak idején Zollfeldnél terült el a római város, Virunum, Noricum tartomány fővárosa. A Zollfelden túli Magdalensbergen, a Régészeti parkban ismerhető meg a késő kelta, kora római település gazdag múltja.


A karintiai középkorba nyújt bepillantást egy kulturális séta a karintiai Gurktalba és Friesachba, a várak városába. A világhírű Gurki dóm egy román kori ékszer, amely az alpesi térség egyik legnevezetesebb böjti kendőjét rejti. Különösen lenyűgöző a kriptarész, amelynek boltozatát 100 mattan csillogó márványoszlop tartja.


Friesach, a várak városa az érintetlen vizesárkokkal együtt megőrizte középkori városképét. Sétálgatás közben az ember egyszerűen csak elengedi magát, a híres templomokra minden esetre ajánlatos több időt szánni. A 2001. évben Friesachban kerül megrendezésre a karintiai tartományi kiállítás, a “Középkori színtér”. Szintén Friesachban található Karintia 1. művészhotele: az 1100 m2 területű külső homlokzat, továbbá az 500 m2 Tiffany üvegfelület, valamint a 110m 2 ólomüvegezés rendkívüli és lenyűgöző hangulatot kölcsönöz a szállodának.


Görtschitztalt elhagyva Hüttenberg felé vezet az út. Ezen a környéken, Karintia “vasszívében” már a kelták is vasércet bányásztak. Hüttenberg egyúttal a neves kutató, Heinrich Harrer szülő- és lakhelye is. Tibetből, Új-Guineából, Afrikából és Dél-Amerikából származó emléktárgyak népesítik be a Heinrich Harrer Múzeumot, amelyet a dalai láma 1993-as látogatásakor nyitottak meg.


A Faaker és az Ossiacher See vidéke
A Villach, Ossiacher See és Faaker See körüli régió hegyi és tóvidékben bővelkedik. Villach 55 ezer lakosával Karintia második legnagyobb városa; az olasz határ közelsége, valamint a mediterrán életérzés miatt pedig úgy tekintik, mint egy “kaput dél felé”. A csodálatos templomok, a Villachi Közlekedési Múzeum és a szép óváros egy kellemes sétára hívogatnak. A Therme Warmbad Villach már a rómaiak idején is ismert volt, ma nemzetközi gyógycentrum. Az “élményfürdőben” vízi csúszda, szaunavilág és fitneszcenter várja a vendégeket.


Az ossiachi bencés kolostor apátsági templomában a nemzetközileg is elismert zenei fesztivál, a “Carinthischer Sommer” keretében minden évben koncerteket rendeznek. Itt olyan sztárok vendégszerepelnek, mint a zongorista Rudolf Buchbinder és az operadíva Graca Bumbry.


A kabarétól kezdve a musicalen és jazzen át egészen az operáig terjed a Finkenstein várnál nyaranként megrendezésre kerülő vári ünnepi játékok programpalettája. A csodálatos környezetben, a Faaker See felett 850 méter magasságban elhelyezkedő váraréna ezer látogatónak biztosít helyet – ez egy különleges “koncertterem”.


Villach környékén fekszik a Landskron vár impozáns épületegyüttese, egykor díszes reneszánsz kastély. A várétterem panorámaterasszal és “lovagi ebéddel” várja a vendégeket. A Landskron vár sólyomröptetője a ragadozó madár mindennapos repülési bemutatóiról híres, a hasonlóképpen itt létrehozott “Majompark” japán makákók élettere, amelyek elsősorban a fiatalabb látogatók szívét dobogtatják meg. Mintegy 5 kilométerre, Treffenben található a néhány száz anyagmaradékból készített rongybabát bemutató híres Elli Riehl Babamúzeum, ahol a modellek arcai a helyiekre emlékeztetnek.


A Faaker See melletti Egg – mint Karintia egyik legromantikusabb helye – rövidebb-hosszabb tartózkodásra csábít. Itt áll talán a leghíresebb “Marterl”. Karintiában így nevezik azokat az útszéli szentképes fákat, amelyek az Ó- és Újszövetség jeleneteit örökítik meg. Erről a helyről a barokk művészeti élményen kívül lenyűgöző kilátás nyílik a Faaker See türkizkék vizére, háttérben a Mittagskogel heggyel.


Villachtól és a Faaker See-től indulva a Karawanken hegyvonulat lábánál Rosental fedezhető fel. A legjobb megoldás, ha kerékpárral indulunk, hiszen a Drau folyó mentén kiválóan kiépített bicikliút halad végig. A “Rosentaler Schlösserstraße” mentén a látogatók előtt több magántulajdonban álló kastély nyitja meg kapuit. A kapuk mögött gyakran váratlan nevezetességek bukkannak elő – mint a Rosegg kastélyban a Viaszfigurák Múzeuma és a vadaspark, vagy egy látványokban bővelkedő művészeti galéria az Ebenau kastélyban. A méhészeti múzeum, a ferlachi Puskaműves Múzeum és a vadromantikus “Tscheppa-szurdok” mind egy rosentali látogatásra csábítanak.


A Faaker- és Ossiacher See vidékétől nincs messze Bad Kleinkirchheim, a kedvelt gyógyfürdő és üdülőhely. Ausztria legrégibb gyógyfürdőjében a két termálfürdő – a Römerbad és a Kathreintherme – a kikapcsolódás és a wellness területén minden igényt kielégít. Bad Kleinkirchheim mind nyáron, mind télen igen színes szabadidő-programot kínál – golfozás, síelés, sífutás, lovaglás – az “All inclusive-hetek” ideje alatt pedig ez a sokrétű szabadidő-kínálat ingyen áll a vendégek rendelkezésére. Bad Kleinkirchheim közelében, közvetlenül a Nockberge Nemzeti Parkban található Ausztria legrégebbi falusi fürdője, a Karlbad.


A Millstätter See vidéke
Egész nap csak fürdőzés és kikapcsolódás a tónál, esténként pedig koncertek és színházi előadások: a Millstätter See-nél mindez lehetséges. A látványos keresztfolyosóval büszkélkedő Millstatt apátságban évente rendeznek különféle kulturális eseményeket. Ezek közül a legismertebb a májustól októberig tartó “Millstätti Zenei Hetek”, amelynek programján vonós hangversenyek és orgonazene szerepel. “Szabad a színpad” – langyos nyári estéken ez a jelmondat hangzik el a Spittal/Drau közeli Porcia reneszánsz kastélyban. Az éjszaka csillagos ege alatt, a reneszánsz árkádok és vastag várfalak előtt bemutatott híres komédiák a nézőközönséget vastapsra késztetik.


Érdemes egy kirándulást tenni Gmünd négy városkapuval büszkélkedő, középkori városába. 1944-1950 között Ferdinand Porsche Gmündben üzemeltetett egy tervezőirodát, és itt építette meg a Porsche 356 első prototípusát. A nagy becsben tartott Porsche-gyűjtemény a Porsche Autómúzeumban csodálható meg.


Gmünd városhatárán kívül helyezkedik el az egyedülálló megosztott templom, a Kreuzbichl kápolna: ezt egy út szeli ketté, amely az oltártermen és az árkádsoron halad keresztül.


A Lieser- és Maltatal a családi üdülési specialisták körében mint a “Csecsemők völgye” különleges hírnevet szerzett magának. A csodaszép panorámaút, a Malta-Hochalmstraße morajló vízesések mellett halad egészen a hatalmas Kölnbrein gátig. A 200 méter magas völgyzáró gát bejárható, a hegyi étterem különleges szolgáltatása: egy nemzeti parkról szóló film és a víz erejét bemutató multimédia-show.


A dél-karintiai tavak vidéke
A Klopeiner See és a Turner See vize nyáron akár a 28 oC-os fürdőzési hőmérsékletet is elérheti. Másfajta lehűlést garantál az Obir cseppkőbarlangnak – Ausztria egyik legimpozánsabb természeti csodájának – a meglátogatása. Az 1,3 kilométer hosszú túra a barlang bizarr világában vezet körbe. Még egy érdekes cseppkőbarlang található a dél-karintiai Griffenben, Peter Handke költő szülőhelyén.


Érdemes egy kirándulást tenni a karintiai Lavanttalba, amelyet gyümölcstermesztése miatt “Mustparadicsom”-nak is neveznek. A “Mostland expressz” egy személyvonat, amelynek állomásai kedélyes borozók – ahol karintiai uzsonnát szolgálnak fel – és szeszlepárló üzemek.


Ausztriában az egyházi művészet egyik legértékesebb gyűjteménye a lavanttali St. Paul bencés apátságban található, ahol rendszeresen szerveznek kiállításokat. Különleges látnivaló a 60 ezer kötetes könyvtár, amely a régi kéziratokat tekintve a bécsi Nemzeti Könyvtár után a második legfontosabb. Korábban az apátság tulajdonát képezte egy 42 soros Gutenberg-biblia, amelyet a háborúk közti időszakban el kellett adni az amerikai törvényhozásnak. Napjainkban az amerikai elnökök erre a bibliára esküsznek fel. A bencés apátságot azonban e biblia nélkül joggal nevezik “Karintia kincsesházá”-nak.


A Weissensee és Lesachtal vidéke
A felső-karintiai hegyvidék ölén fekszik a Weissensee, Karintia legmagasabban fekvő (930 m) fürdőtava. A kristálytiszta, karibkék víz nyáron akár 24 oC-ra is felmelegszik, a Weissensee azonban minden télen Európa legnagyobb, állandóan befagyó jégfelületévé változik. Érintetlensége miatt a Weissensee a “Környezetvédelem és Turizmus Európai Díját” kapta meg. Az “Év tájegysége” elismerésben Lesachtal, az egyik legeredetibb alpesi völgy részesült. A “Száz malom völgyében” – Lesachtalt a vízimalmok miatt így nevezik másképp – található hegycsúcsokkal körülvéve Maria Luggau, az ősi zarándokhely. 1886-ban a barokk zarándoktemplomot, a “Maria Schnee”-t II. János Pál pápa bazilikává nyilvánította – ez egyébként Karintia egyetlen bazilikája.


A háromezres csúcsok világa
Mölltalban kezdődik a két- és háromezres, impozáns hegycsúcsok birodalma. Mindenek felett ott magasodik a Großglockner, amely 3798 méterével Ausztria legmagasabb hegye. Éppen 200 évvel ezelőtt elsőként egy lelkész kapaszkodott fel erre a csúcsra – ez elegendő ok volt a karintiai polgároknak, hogy 2000-ben ezt az évfordulót ünnepségekkel és kiállításokkal méltóan megünnepeljék. Napjainkban a Großglockner-Hochalpenstraße útvonalon kényelmesen eljutunk a Großglockner lábához; az út mentén múzeumok és szemléltető táblák magyarázzák a természeti jelenségeket. A flattachi Ragga-szurdok Ausztria egyik legcsodálatosabb vadromantikus és járható szurdoka.


A Großglockner máig töretlen bűvereje főúri méltóságokat is rabul ejtett. 1856-ban Ferenc József császár és felesége, Sissi útnak indult a Großglocknerhez, hogy megcsodálják a Pasterzen gleccsert. A császár a Heiligenblutról négy óra alatt kapaszkodott fel arra a hegynyeregre, amelyet azóta úgy neveznek, hogy “Franz-Josefs-Höhe”. A császár több mint két órát időzött el ott – szótlanul és tiszteletteljesen. A lóháton közlekedő Sissi császárnő kissé lejjebb fordult meg, pontosan ott, ahol 20 évvel később az alpesi egyesülés megépítette a Glocknerhaust. A császárról elnevezett magaslatról kitűnő kilátás nyílik Ausztria leghosszabb gleccserére, az impozáns 9,4 kilométeres Pasterzen gleccserre.Információ:
Kärnten Werbung, Casinoplatz 1, A-9220 Velden
Tel.: +43/463/3000
Fax: +43/4274/52100-50
E-mail: info@kaernten.at
www.kaernten.atA szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet   – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár