Győrffy Árpád: Mosonmagyaróvár, Pozsony, Sopron – Északnyugati advent – Magyarország, Szlovákia – 2012Győrffy Árpád: Északnyugati advent – Magyarország, Szlovákia – 2012Információk, tapasztalatok sok képpel egy hosszú hétvégés kirándulásról


Mosonmagyaróvár, Futura Központ, Flexum Termálfürdő, Pozsony, Sopron


Amióta az üdülési csekkel, majd a SZÉP- kártyával bevezették az üdülési kényszert, általában egy decemberi hétvégét az ország északnyugati csücskében szoktunk tölteni. Viszonylag közel is van hozzánk, és ha úgy hozza kedvünk, akár egy kicsit az országot is elhagyhatjuk.
Így volt ez az idén is a mikulásos hét végén. A közel háromnapos kirándulás központjának a korábbi hasonló túrákról már ismert Mosonmagyaróvárt választottuk.


 Magyarországi útibeszámolók helyszíneinek nagyobb térképen való megjelenítése


 Mosonmagyaróvár központjának nagyobb térképen való megjelenítése


A térkép felső részén a vár, balra alatta az óváros a Fő utcával és a Magyar utcával, jobbra lent a Flexum Thermálfürdő (vagy termálfüdő)


A döntést – ahogy korábban is – alapvetően meghatározta, hogy egy korrekt árral működő szálláshely, a háromcsillagos Termál Hotel Aqua a szoba és reggeli mellé ingyenes belépőt is biztosít az ott tartózkodás teljes idejére a szomszédos Flexum Termálfürdőbe. Az már csak hab a tortán, hogy az Útitárskártyára még 10 százalék engedményt is adnak a standard kétágyas szoba két főre számított 16 ezer forintos éjszakánkénti árából.


A szállodának van egy kisebb házi élménymedencéje, gőzős- és infraszaunája, ami különösen azért hasznos, mert a nagy fürdőnél két órával korábban nyit és később zár, így reggel hattól, este tízig még akkor is van mód egy korai vagy késői fürdésre, ha napközben hosszabb kirándulásra indulnánk – ahogy azt általában meg is tesszük.
A Flexum nem tartozik a legutóbbi években divatossá vált kalandfürdők táborába, nincsenek csúszdák, de a legfontosabb élményelemek itt is megtalálhatók és kiváló a vize. Van egy 25 és egy 33,3 méteres úszómedencéje “hideg” – 26-28 fokos vízzel, és több gyógy és wellness medencéje 32-38 fokos vízhőmérséklettel.


Néhány nyári kép a fürdőről a honlapjukról – decemberben is volt élet még a kinti medencénél is


 


Flexum Termál fürdő Mosonmagyaróvár


A 33,3 méteres “hidegvizes” medence – háttérben a Termál Hotel Aqua


 


Flexum Termál fürdő Mosonmagyaróvár


Belső medencék


 


Flexum Termál fürdő Mosonmagyaróvár


 


Flexum Termál fürdő Mosonmagyaróvár


Az élménymedencék különböző irányból


A fürdő a honlapja szerint Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvízzel rendelkező fürdői közé sorolható. Én a bor kivételével nem nagyon bízok abban, hogy a kellemes dolgoknak gyógyhatása lehet, így a fürdőkről sem mindig hiszem el azt a sok jót, amit állítanak róluk. Erről azért annyit már magam is tanúsíthatok, hogy biztosan nem árt, miközben nagyon kellemes.
A fürdőt külön is ajánlom azoknak, akik szlovákul szeretnének tanulni. Hogy máskor mi van, nem tudom, de decemberi látogatásaink során a szlovákon kívül legfeljebb német beszédet szoktunk hallani. Ha valaki magyarul szólalt meg, az többnyire szintén Szlovákiából érkezett.


A fürdő persze magában kevés lenne egy jó hétvégi programhoz. A város másik fontos turistalátványossága a Futura Központ, ami az idén nyílt meg a mosoni városrészben egy régi magtárban. A vártól majd három kilométerre, Győr irányában találjuk. (A fő út – Szent István út – mellett van, könnyű megtalálni.)  Ahogy ott mondják, interaktív természettudományi élményközpont. Korábbi élményeim alapján afféle természeti csodák palotájának mondanám, ahol a világunk elemeinek viselkedésével ismerkedhetünk meg.


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


A Futura bejáratamosoni Nepomuki Szent János plébániatemplom


A Futura központ közelében áll a mosoni Nepomuki Szent János plébániatemplom, előtte a 2000-ben állított Szent István-szobor


A több emeletre osztott épületben különböző eszközökkel, modellekkel, kísérleti berendezésekkel megtapasztalhatjuk a víz, a tűz, az elektromosság, a fény és más elemek létét, mozgását, törvényszerűségeit.
A helyiek, akiket kérdeztük, elsőre minden dicsérték, de hamar kiderült, hogy inkább másnak, főleg a gyerekeknek tartják érdekesnek. Az mindenképpen igaz, hogy több eszköznél az interaktívitás lehetősége meghatározott súlyig, magasságig, életkorig szól csak. Ennek ellenére én két és fél órát eltöltöttem úgy, hogy a legfelső szinten lévő dolgokig el sem jutottam. Gyerekekkel pedig valóban még érdekesebb lehet – ha van egy kis érdeklődés bennük az ilyen dolgok iránt -, mert ők ki is próbálhatnak mindent.
Talán csak az 1750 forintos felnőtt belépő vette el kicsit a kedvemet. Igaz, jártam már olyan helyeken is, ahol közel ennyiért szinte semmit sem kaptam.
A hosszabb leírás helyett inkább néhány képpel mutatnám be az itt látottak egy részét.


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Golyó gurítás a lejtőn felfelé vízsugárral – el kell találni a megfelelő pontot, hogy menjen is


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Ping-pong labda az örvényben


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Éppen merülés van a búvárhajóban


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


A búvárok a szomszédos akvárium kameráinak élő közvetítését nézhetik a sötét búvárhajóban


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Az igazi csoda a motoros hajó irányítása az elől és hátul felszerelt kamerák képe alapján az óceánon


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


A kapitány dolgát közben zátony, a többiek által indított víz alati tűzhányó, szökőár nehezíti


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Így lehet mindenkinek két ballába


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Fakírasztal


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Naponta többször különböző fizikai kísérleteket mutatnak be az előadóteremben


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


A plazmaáramlás a föld rétegei között


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Egy kis ugrálós


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Arkhimédész vízemelő csavarja


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Nem néz, szagol


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Ez meg a tapogatós fal – kövekkel, fákkal, plüssvakonddal


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Így működik a szélkerék


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Denevér tépőzárral


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


Csalafinta tükrök


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


És akkor a vöröshangyák az 50 méterről idehozott levélből gombát tenyésztenek


 


Futura központ Mosonmagyaróvár -


A taposós zongora – csak zokniban


 


Mit lehet még csinálni Mosonmagyaróváron? Meg lehet például nézni a várat, ami katonai feladatok helyett lassan kétszáz éve a hazai agrárszakemberek képzésének egyik fontos helye. Ez persze, azt is jelenti, hogy a nézelődésünk elsősorban a külső részekre korlátozódik, de így is nagyon érdekes.


 


Várkapu Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


A vár egyik kapuja


 


Várárok Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


Az egykori vizesárok pocoktúrásokkal


Vár Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


A vár


 


Vár ablak Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


Kultúrák találkozása


 


Lajta Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


Ha minden jól megy, ez a Lajta egyik ága


Legalább egyszer érdemes végigsétálni a Fő utcán is, ahol több szép barokk épületet láthatunk. Az utca elejénél található Deák téren további barokk épületek mellett megnézhetjük az 1744-ben emelt Nepomuki Szent János-emlékoszlopot.


 


Vármegyeháza Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


A vármegyeháza


 


Nepomuki Szent János emlékoszlop Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


A Nepomuki Szent János-emlékoszlop egyik szépen kidolgozott és restaurált részleteA Fő utcán található a város legöregebb épülete, a gótikus jegyeket is mutató Cselley-ház, amiben néhai Gyurkovich Tibor pesti orvos 1270 festményt és grafikát tartalmazó gyűjteménye és unokaöccsének, a már szintén elhunyt Gyurkovics Tibor írónak a 131 darabos képzőművészeti gyűjteménye látható. Pontosabban csak látható lenne, mert ilyenkor decemberben zárva vannak az alacsony érdeklődés miatt. (Kicsit olyan 22-es csapdája ez a helyzet. Bezárnak, mert kevés a vendég, és mivel bezártak, biztosan nem lesz több… Egyébként a Gyurkovich-gyűjtemény harminc éve éppen azért került a városba, mert vállalták, hogy állandó bemutatóhelyet biztosítanak hozzá. Így sikerült.)


 


 


Cselley-ház Gyurkovich-gyüjtemény Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


A Cselley-ház


 


 


Posta épülete Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


Egy későbbi, de már így is elég rossz állapotban lévő épület – a fotó tavalyelőtti, de nem vettem észre változást


 


Magyar utca Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


A Magyar utca


 


Szent Gotthárd plébániatemplom Mosonmagyaróvár látnivalói nevezetességei


A Szent Gotthárd-plébániatemplom


Advent idején van még egy fontos turistalátványosság, a város korzóján, a Magyar utcában megrendezett hagyományos karácsonyi vásár. 2012-ben közel kéttucatnyi házikóban kínálják, kínálták a forró italokat, ajándékozásra való dolgokat, sajtokat, kolbászokat és más finomságokat.


 


Mosonmagyaróvári adventi vásár


Az adventi vásár


 


Mosonmagyaróvári adventi vásár forralt borozók


Forralt borozók


 


Mosonmagyaróvári adventi vásár betlehem


A Szent Gotthárd-templom mellett felállított betlehemA korzó közepén felállított rendezvénysátorban esténként helyi művészeti csoportok és profi előadók adnak műsort. Mi többek között a MOFÉM Fúvószenekart és több kórust is hallottunk, meg egyszer a forralt borozáshoz Gesztesi Károly és zenekara játszott kellemes aláfestő zenét.


 


Mosonmagyaróvári adventi vásár MOFÉM Fúvószenekar


A MOFÉM Fúvószenekar nagy sikert aratott


 


Mosonmagyaróvári adventi vásár énekkar


ez az énekkar is sok hallgatót vonzottMost már több év óta Magyar utca közepén, a Szent Gotthárd plébániatemplom mellett állítják fel a téli hónapokban a műanyag “jégpályát”. Az önkormányzat bérli egy vállalkozótól, hogy legyen a gyerekeknek szórakozási lehetősége. A pálya és a korcsolyák használata gyakorlatilag ingyenes, de szívesen fogadnak adományokat, amiből a rászoruló gyerekek étkeztetését finanszírozzák. A “jég” egyébként nem igazán csúszik, de így is folyamatosan sokan próbálkoznak vele.


 


Mosonmagyaróvári adventi vásár korcsolyapálya


Kicsit nehezen, de csúszik a műjég


Ha ez még mindig kevés elfoglaltságnak, itt lenne még a határban a Duna és egyáltalán a várost körülvevő szép vidék, de ezek inkább a tavasztól őszig tartó időszakban adnak lehetőséget a kellemes időtöltésre.
A szálloda honlapján eredetileg azt olvastuk, hogy a hétvégi napokon csak akkor adnak szobát, ha a reggeli mellé vacsorát is kérünk. Szerencsére annyira nem vették komolyan a feltételt, így esténként a városban vacsorázhattunk.
Több jó vendéglő is van a környéken.


A többszöri fürdés, a séták, a futurázás mellett az idén is átruccantunk az alig 40 kilométerre lévő Pozsonyba, a “kis-nagy városba”, ahogy a helyiek nevezik. Az egykori koronázó város régi központját nagyon könnyű megközelíteni még GPS nélkül is. Mosonmagyaróvárról az ingyenes 1-es főúton szoktuk megközelíteni a várost. A “határ” után szinte azonnal ott a Bratislava tábla, de az út jelentős részén 80 kilométeres sebességet engedélyeznek. A Centrum jelzést követve a “Hárfa-hídon” megyünk át a Duna fölött. Ezután már kereshetjük is a parkolóhelyet.
Mi szokás szerint az elnöki rezidenciaként működő Grassalkovich-palota parkját északról határoló Spojná utcában próbáltunk ingyenes parkoló helyet találni. Ezt a “Praha, Brno” irányt követve, az elnöki palota után mintegy 200 méterre találjuk, a Stefániková utcáról jobbra fordulva. Nekünk most is szerencsénk volt, találtunk üres helyet.


 


Pozsony óvárosa nagyobb térképen való megjelenítése

A térkép felső részén, középen látható a Spojná utca, ahol a köztársasági elnök vendégeiként parkolni szoktunk 🙂


 


Pozsonyi adventi vásár Grassalkovich palota elnöki


Az elnöki rezidencia


Innen a Mihály-kapunk keresztül mintegy 350 méterre van az óváros, ahol az idén éppen húszadik alkalommal rendezték meg a nagyszabású karácsonyi vásárt. Az utóbbi években már az óváros több terére is kiterjedt. Ha valaki kedveli a jó hangulatú adventi vásárokat, ahol szép környezetben, nagy nyüzsgésben finomakat lehet enni, inni, hasznos és haszontalan dolgokat lehet vásárolni, ráadásként még érdekes programok is vannak, az egyszer mindenképp keresse fel a pozsonyit is.


 


Pozsonyi adventi vásár járda xilofon


A lányok egy járdaxilofonon táncolva zenélnek


 


Pozsonyi adventi vásár Man at work


Mindig sokan fotózkodnak az itt felejtett munkással


Igazán nagy forgatag a Fő téren és a Hviezdoslav téren volt. Az utóbbin talán több volt a palacsinta és rétes árus, a Fő téren pedig pecsenyét és cicegét – más néven tócsit – árultak többen a forró italok mellé. Az igazi különbséget a két tér között a kiegészítő programok adták. A Fő téren, az Óvárosháza előtt az idén is felállították a színpadot, amin énekkarok és zenekarok lépnek fel minden délután négy órától az ország különböző vidékeiről. A Hviezdoslav téren a Nemzeti Színház előtt kialakított jégpálya jelenti a plusz attrakciót.
A fő program a többségnek persze az evés, ivás, vásárlás. A réteseket, palacsintákat, kolbászokat kóstolva igazán le sem tagadhatnánk a közös múltat. A korábbi évektől eltérően az idén sűrűn hallottunk magyar szót is. Elsősorban adventező kirándulók lehettek csoportosan és egyénileg Magyarországról.


 


Pozsonyi adventi vásár jégpálya a Nemzeti Színház előtt


A színház előtti korcsolyapálya – itt jobban csúszott, mint Mosonmagyaróváron


 


Pozsonyi adventi vásár kamarakórus


Egy kamarakórus valahonnan Szlovákiából


 


Pozsonyi adventi vásár forralt bor palacsinta


Forralt bor és palacsinta (a palacsintát sajnos előre megcsinálják és mikróval melegítik. Nekem frissen jobban tetszik)


 


Pozsonyi adventi vásár mézes és viaszos


Méz és viasz minden mennyiségben


 


Pozsonyi adventi vásár kolbászoló lányok


Kolbász és pecsenye szép tálalással


 


Pozsonyi adventi vásár


Csengők, harangok nyakba és kézbe


 


Pozsonyi adventi vásár Fő tér Óvárosháza


A Fő tér az Óvárosházával


A pozsonyi árak egyébként hasonlóak az itthonihoz. Pohár puncsot, forralt bort vagy teát 1,5 euró körül, egy palacsintát az ízesítéstől függően 1-1,5 euróért adnak.
Az estét már Mosonmagyaróváron töltöttük, hogy ahol a gyalogos közlekedés miatt már mindegyikünk szabadon forralt borozhatott.


Vasárnap délelőtt egy utolsó fürdéssel búcsúztunk Mosonmagyaróvártól, majd elindultunk az osztrák Andau irányába. No, nem Ausztriát vettük célba, csak arra volt legközelebb Sopron, ahová még hazafelé be akartunk térni.  A Fő téren rendezett karácsonyi vásár mellett a felújított Tűztornyot akartuk megnézni.


 


Soporon óvárosa nagyobb térképen való megjelenítése

A Tűztorony korábbinál világosabb vakolata és a torony kijavított rézborítása már messziről mutatta a munka eredményét. De az igazi változás akkor tűnt elő amikor közvetlenül a toronyhoz értünk. A korábbi szűk, legfeljebb kétembernyi rés helyett egy széles, magas kaput nyitottak a torony aljában, olyant, amilyen régen lehetett. Még valamikor a 19-20. század fordulóján kényszerültek a mostanáig látható drasztikus megerősítésre a környező házak lebontásával keletkezett statikai problémák miatt. Most uniós pénzből olyan megoldást alkalmaztak, ami az eredeti állapothoz hasonló megjelenéssel biztosítja a torony stabilitását.


 


Tűztorony kapu Sopron advent


A visszaszélesített kapu északi bejárata a Tűztorony aljában az Előkapu utca felől


 


Tűztorony kapu Sopron advent


A Tűztorony kapujának a Fő tér felőli – déli – oldala


 


Tűztorony Sopron advent


A megszépült Tűztorony a déli oldalról


Az építkezés már befejeződött, éppen egy hete szabaddá tették az átjárást. A hivatalos avatás december 14-én lesz, amikor az új információs központ és kiállítás is nyílik a torony alatt.
A megújult kapun áthaladva a soproni adventi rendezvény hagyományos képe fogadott bennünket a Fő téren. A Szentháromság-szobor köré az idén is felállították a karácsonyi vásár kis házikóit. A különböző csecse-becsék mellett természetesen itt is bőven kínálnak forralt bort, forró teát, puncsot, különféle finom édességeket, vásári ételeket. Nekünk az idei újdonság a forró “epermust” volt. Igaz, az ára közel duplája volt a forralt borénak, de egyszer érdemes megkóstolni.


 


Sopron Fő tér advent


A Fő tér az adventi vásárral


 


Sopron Szent Háromság szobor


és a Szentháromsággal


A teázás, borozás melletti beszélgetést az idén is különböző műsorok színesítik a városháza előtt felállított színpadon. December 23-án például a Sopron Táncegyüttes és a Fajkusz Banda lép fel.
Innen már egyenesen hazafelé vettük az irányt a jó időben nagyon kellemesre sikerült adventi kirándulásról.


Győrffy Árpád


Az Útikalauz további útibeszámolói és más írásai Magyarországról >> 


Győrffy Árpád írásai az Útikalauzban >>   A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldheted el kérdéseidet, véleményedet – szerkesztokukacutikalauz.hu
turizmus külföldi utazás nyaralás kirándulás túrázás élmények szórakozás tenger kerékpározás biciklizés

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár