Németh László: Szozopoli nyaralás isztambuli és erdélyi kitérővel – Bulgária, Törökország, Románia – 2008


Németh László: Szozopoli nyaralás isztambuli és erdélyi kitérővel – Bulgária, Törökország, Románia – 2008Fanyar humorral megírt beszámoló, sok hasznos tapasztalattal és fontos információkkal a közlekedésről, árakról, programokról
Kevés információ található az interneten Bulgáriáról a többi felkapott országhoz képest. Igaz kocsival kicsit messze van, de érdemes elmenni.


Az út oda
Indulás Székesfehérvár mellől Augusztus 2-án 16 órakor Golf IV Varianttal két felnőtt és /csak papíron/ két gyerek. Természetesen a Németországból induló török vendégmunkások hadával már a magyar-szerb határon megütköztünk. Nem ért bennünket felkészületlenül mert Az Útikalauzban mindig van
táblázat a török vándorlásról, és a határtól 30 km-re összeakadtunk két falubeli haverral is akik Görögországból jöttek, és dőlt belőlük a határinformáció.


Két óra várakozás után 20 órakor sikerült áttörni a török vonalakat Tompánál és átjutottunk Szerbiába. Hiába erőlködtem a köszönéssel magyarul illetve szerb nyelven a határőröknek, nem sikerült szóra bírnom őket.
Na mindegy. Hajrá! Szerbián át szinte végig autópályán haladtunk a Novi Sad-Beograd-Nis útvonalon. Belgrádnál lassultunk le egy kicsit, mert útépítések folytak, de ezen kívül egész jó tempót lehetett diktálni. A tankolás okozott némi problémát, mert az autópálya mellett lévő benzinkutakat úgy elfoglalták a törökök, mintha az övék lenne. Volt olyan kút, ahova be sem tudtunk fordulni. (Benzin 95-ös kb.300 Ft/liter. Az autópálya használatért fizettünk összesen kb. 2000 szerb dinárt.)
Nis-nél elhagytuk a pályát és Dimitrovgrad felé vettük az irányt. Sötétben haladtunk, de látni lehetett, mekkora hegyek vesznek körül bennünket. Éjjel fél háromkor értünk a bolgár határra, hat órakor már át is haladtunk rajta.Fizettünk az autópálya matricáért 7, a fertőtlenítésért 5 Eurót.
Szófián átvágtunk, de nem bántuk meg. Szinte sehol sem kellett megállnunk, mert reggel hét óra volt, és csak pár autó lézengett az utcákon. Igazi szocialista nagyváros. Van elkerülő út is a város körül, de a GPS nem találta. (vagyis nem úgy találta meg, ahogy én szerettem volna.) Irány Plovdiv–Stara Zagora. Valahol itt ér véget az autópálya. A pálya elég rossz minőségű, de nagyobb gödrök nincsenek rajta.
Burgaszon áthaladva, 20 óra utazás után – ebből 5 és fél a határokon – 12 órakor megérkeztünk Szozopolba.
Minden jól ki van táblázva, el sem lehet tévedni. A GPS megbízható segítséget nyújt de egy térkép is elég. A mobiltelefon szinte bárhonnan működik. Benzin kutak vannak bőven. Bulgáriában rendőrökkel 10 kilométerenként lehet találkozni, általában sebességet mérnek, de mi megúsztuk.


Szozopol és környéke
Szozopolban 18 méterre volt a szállásunk a tengerszínt felett, és kb. 100 méterre a parttól, gyönyörű kilátással a nyílt tengerre.Saját parkoló, két szoba + konyha, két terasz, medence az apartman előtt, saját napozóágy. És a lényeg, hideg üdítő és sör a hűtőben – a tulaj ajándéka.
A saját, őrzött parkolónak nagyon örültem, mert Bulgáriában még van olyan törvény, hogy ha ellopják az autódat, akkor csak akkor hagyhatod el az országot, ha kifizeted a gépkocsi vámját.


Először azt hittem, hogy homokos a part, de kiderült, hogy apró kagylós. A tenger gyönyörű kék, a hullámok hatalmasak és fehérek. A parton nincs külön választva a nudista szakasz – nudi, monokini megengedett. A víz tiszta, de amint több napra leáll a szél és a hullámok, azonnal megjelenik a zöld trutyi. Utolsó nap volt olyan partszakasz, ahol 30 méter széles összefüggő algamező takarta be a vizet.


Az óvárost, amely tele van éttermekkel és bazárokkal, 10 perces kellemes sétával értük el.
Az itthoni árakhoz képest fele áron lehet vásárolni. A kerti kemencénkhez vásároltunk cserépedényeket potom pénzért. Az éttermi árak nagyon változóak, de szerintem kifizethetőek. Olcsón lehet étkezni a nagyobb éttermekben, gyorséttermekben de nincs hangulatuk, hiányzik a varázsuk. A kisebb magán éttermek hangulatosabbak, általában jobb kilátással rendelkeznek, és a tulajdonos szolgál fel, persze ez a színvonalon is meglátszik. Többe is kerül az ott elfogyasztott ebéd, vacsora de összességében jobban megéri.
Egy nagyobb étteremben elköltött vacsora során egy üveg vörösborra azt mertem mondani a pincérnek, hogy meleg. Hát mindenki úgy nézett rám, mint gyújtogató a vizes szalmára. Vigasz képen kaptunk egy pezsgőhűtőt, de mivel nem akartunk négy napig ott ülni mire a bor a 35 fokról lehűl a fogyasztható hőmérsékletre, ezért ajándékba adtuk a személyzetnek. Annyira azért nem volt rossz, hogy ráfanyalodtam volna a helyi vízcsapra.
Egyébként csak palackos vizet szabad inni.


Bank kártyával sok helyen lehet fizetni de pénzváltók minden sarkon találhatók. A váltásnál érdemes körültekintően eljárni, mert az árfolyam üzletenként változó és lehet, hogy pénztárnál lévő feliraton is más árfolyam szerepel, mint amit az üzlet elé kihelyeztek.
A mobiltelefont tökéletesen lehet mindenhol használni.


Programok
A kirándulási, nyaralási programokat nagy részben a lányunk szervezi, már itthon gyűjti az információkat, mit érdemes megnézni. Részt vettünk egy bolgár fólklór esten – kaja,pia, műsor, szállítás az árban -, amelyet egy erdőben adtak elő. Néptánc-népdalok-parázstánc-össznépi tánc.
A táncos lányok úgy sikongattak, mintha egy késő éjjel sugárzó tv csatornát láttam volna. A Várnai tengerpart is gyönyörű. Várnában /150 km/ megtekintettünk egy delfin show-t. Elég rosszul van kitáblázva háromszor elmentünk mellette. A folklór és a delfines is igényesen összeállított előadás volt.


Várna Delfin show


Meglátogattuk a kb. 60 kilométerre lévő Nessebart.
Ez a kis félsziget már szigorúan csak a pénzről szól. Nem találtunk egy olyan helyet ahonnét a kilátásban lehetett volna gyönyörködni, mert mindenhol éttermek, bazárok voltak. Megebédeltünk az egyikben, és egész jól meg is vágtak bennünket. Szép volt, de mégsem az igazi.Kipróbáltuk a palackos búvárkodást is több-kevesebb sikerrel. Kommunikációs és technikai problémák miatt nem sikerült mindenkinek felhőtlenül a merülés. Akinek sikerült az viszont nagyon élvezte.

Az AMON-RÁ Hotelnél lehet jelentkezni különböző programokra, magyar idegenvezető is van. Mi általában saját magunk szerveztük a kirándulásainkat, kivétel a bolgár est és a palackos merülés.


Fontosabb nformációk
Távolság: 1240 km
Utazás: 16 óra szerencsével /határfüggő/
Szállás: 50 E /nap/apartman
Benzin 300 Ft/liter 95-ös /Magyarország 302 Ft/liter/
1 euro = 1.91 Leva
Sör a parton 2-2.5 leva
Sör étteremben 2-3 leva
Kebab 5 leva
Cápahús rántva 8-9 leva
Étteremben 5000Ft -11000 Ft-ig /4fő /
Bolgár est: 20 leva/fő
Delfin show: 20 leva/fő
Buvárkodás: 80 leva/fő
Romantikus vacsora kettesben – holdfény, tengerpart,sziklák, a tenger morajlása, rózsa, martini, master card – megfizethetetlen.


Isztambul – Törökország


Mivel nem messze voltunk a török határhoz ezért beiktattunk egy isztambuli látogatást.
Bolgár autópálya matricát – 7 napig érvényes – szerettem volna vásárolni, de a környéken nem is hallottak róla. Indulás reggel még sötétben. Bulgáriában mást mutatott a GPS mint a térkép. Hát a térképre hallgattam. Hiba volt.
Három óra alatt tettük meg a kb 60 km-es távolságot. Visszafelé már a jó úton jöttünk. A határon a bolgár oldalon megnézik az útleveled, és adnak hozzá egy adatceruzát, azzal még négy helyen be kell jelentkezned, mire átengednek a határon. Az utolsó elveszi a ceruzát. Szegényeknek nem tellik kábelre.
A török oldalon rögtön legomboltak tőlünk 20 eurót fejenként vízum címén. A negyedik ablak után egy szobában egy szigorú tekintetű eunuch olyan hangon kérdezte meg tőlünk, meddig maradunk, hogy szégyen, de a fiammal kiröhögtük. Átjutottunk, hurrá! Térkép nincs, a GPS nem találja magát. Az útjaik jók, lehet tempózni.
Betértünk egy étterembe reggelizni azzal a gondolattal, hogy megkóstoljuk a helyi izeket. Kértünk három olyan fajta kaját, amilyet a jelen lévők ettek. Nem kellett volna!!! Ehetetlen volt!
Az egyikből a fiam szerint a birka nézett rá vissza.


Egy kis autózás után sikeresen megérkeztünk Isztambulba. Áthajtottunk a Boszporusz hídján Ázsiába, de előtte az összes török pénzünket elvette Ali basa a fizetőkapunál. Később derült ki, hogy tehergépkocsi bérletet vettünk.
Tettünk egy jó nagy kanyart és irány a belváros. Térkép híján megkértük a helyi rendőröket, hogy magyarázzák el, merre találjuk a Kékmecsetet. Ők készségesen elvezettek bennünket egy darabig, természetesen kéklámpával. Térképet vettünk a centrumban, ettünk egy elfogadható kaját egy étteremben, és irány a kékmecset.
Az valami csoda! Egy építészeti csoda. Külön bejárat van azoknak, akik imádkozni mennek és a turistáknak. Cipő, zokni le.
Egy kis séta a környéken gyönyörű környezetben és egy kis vásárlás – török sapkák, kendők, hastáncos szerkó.
Irány haza. A GPS kussolt egész nap. Mire nagy nehezen megtaláltuk a hazafele vezető utat, egy laza csukló mozdulattal közölte „750 m után fordulj jobbra!„. Utána egész törökben megint nem szólat meg.
A közlekedésük katasztrófa! Kellett nekem oda menni, nem volt elég török szerbiában?!
Irányjelzőt senki sem használ és nem számít, hogy milyen színe van a közlekedési lámpának, csak dudálnak és mennek tökön-babon keresztül. Viszont törött autóval nem találkoztunk.
Tankoltunk az autópálya mellett, 495 Ft-ot fizettem egy liter 95-ös benzinért. Büszke is voltam magamra.


Haza felé még volt egy kis vita a bolgár határőrökkel, egy kis rendőri ellenőrzés a bolgár hegyekben, de szerencsésen visszaértünk a szállásra. A határtól hazáig mozgalmi dalokat énekeltünk leengedett ablakokkal. Vagy ez keltette fel a rendőrök érdeklődést, vagy a hangunk elől a hegyekből menekülő farkascsordák miatt állítottak meg bennünket.
Ez az út egy nagy élmény volt!


Erdély – Románia


Bulgáriában, amerre korábban jártunk nem láttuk szegénységet, lepusztult épületeket, de Romániához közeledve egyre többet. A látvány nem volt szívderítő, és Romániában szinte ugyanezt tapasztaltuk. Nem kerültük meg Bukarestet, hanem beneveztünk egy város nézésre. Bukarestben szerintem semmi nagy durranás nincs, egy lepukkant város. Nekünk nem tetszett. Az útjaik a románok lakta részen nem a legjobbak, de járhatóak és szinte mindenhol javítanak.


Erdélyben Farkaslakán kaptunk szállást egy idős, nagyon aranyos házaspárnál, igazi vendégszerető emberek. Először azt hittem,hogy az ottani emberek csak azért kedvesek, mert vendégek vagyunk, de tévedtem, ők alapból olyanok. Isteni, tájjellegű kajákkal láttak el bennünket reggelire és vacsorára.
Nagyokat kirándultunk. Parajdon sétáltunk egyet a sóbányában és megcsodáltuk a környéket. A korondi bazár soron minden kapható még kanördög farka is. Fatálakkal, cserépedényekkel, sok-sok ajándékkal távoztunk.


Információ
Benzin 303 Ft/liter
Szállás: 4250 Ft/fő/éj – két szoba+ két fürdő, reggelivel, vacsorával
Cserépedény: 2.300 Ft /6 literes/
Pálinka: 2.500 Ft/liter
Fatál, tányérokkal: 4.000 Ft
Hát ennyi volt! Havonta 15 napot ki lehetne bírni így.


Németh László


A szerző írásai Az Útikalauzban


Németh László: Olympic Beach – Görögország – 2007


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldheted el kérdéseidet, véleményedet – szerkesztoutikalauz.hu


turizmus külföldi utazás nyaralás kirándulás túrázás élmények szórakozás tenger kerékpározás biciklizés

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár