gyá: Languedoc-Roussillon – Franciaország – 2008


gyá: Languedoc-Roussillon – Franciaország – 2008Rövid ismertető a vidék látnivalóiról a tartományi idegenforgalmi hivataltól kapott információk alapján


Április közepén Franciaország egyik déli tartományáról, Languedoc-Roussillonról szóló tájékoztatón voltam. Az öt megyéből álló régió a Földközi-tenger észak-nyugati öblét öleli körül a spanyol határtól majdnem Marseilles-ig. 


Az ottaniak szerint a tartományban minden évben 300 napon át süt a nap, ezért nem csoda, hogy nyaranta hatalmas a forgalom a strandokon kikötőkben. A tengertől távolabb eső területek nagyon változatosak. A nagy kiterjedésű síkságok, a mészkő fennsikok és a Pireneusok keleti vonulatainak 3 ezer méter körüli csúcsai egyaránt hozzátartoznak a vidék képéhez.  Ami még igazán vonzóvá teheti, az a gazdag kulturális, építészeti örökség. Ez a környék is kicsit olyan, mint a Kárpát-medence, itt is mindenféle náció megfordult az elmúlt 2-3 ezer évben. Sokan közülük a nyomaikat is itt hagyták valamilyen ma is látható formában. Az  UNESCO világörökség listáján is szerepel közülük a Pont du Gard híd, a Canal du Midi csatorna, Carcassonne óvárosa és a Compostellába vezető Szent Jakab zarándokút.
Persze, ez még mind kevés lenne ahhoz, hogy az 1700 kilométeres távolságot megtegyük, de más úticélokkal összekapcsolva már nincs is olyan messze. Praktikus állomása lehet például egy Spanyolországba, Portugáliába  tervezett autós kirándulásnak, ha már úgy is itt megy el az autópálya Barcelona felé.
A tartományi turisztikai hivatal munkatársai szerint a szálláshelyeken az Adriától eltérően nem csak a szombati, vasárnapi váltással érkezőknek örülnek, szívesen fogadják akár a kétnapos vendégeket, de néhol még az egy éjszakára érkezőknek is örülnek.  Nagy a választék a különböző szállástípusokban a drágább és olcsóbb szállodáktól az apartman jellegű helyeken át a kempingekig. Sőt, a tengertől távolabbi  vidékeken, akár falusi vendégfogadóknál is meg lehet szállni.
Repülővel a környék legegyszerűbben Barcelónálól közelíthető meg.  A fapadosokat fogadó gerona-i  reptér gyakorlatilag félúton – 100-100 kilométerre – van Barcelona és a tartomány déli nagyvárosa, Perpignan között.
Az alábbiakban a tartományról és a fontosabb településeinek látnivalóiról olvashattok egy rövid összeállítást a tartományi turisztikai hivatal anyagai alapján.


A tartomány északi részén, a Cévennek hegységben található a Cévennek Nemzeti Park. A 91.500 hektáros nagyságával a legjelentősebb a hét francia nemzeti park közül. A növény- és állatvilága épp oly változatos, mint a természeti környezete. 1.656 növényfajta létezik itt, amelynek egyharmada francia eredetű. Az erdők és síkságok szarvasok, őzek, hódok, fajdkakasok, vándorsólymok, fülesbaglyok és vadkeselyűk lakhelye.
Languedoc lagúnás vidéke rózsaszín flamingók, kócsagok, gázló- és egyéb vándormadarak birodalma. Dűnék és mocsarak, a tenger és a síkság között találhatók ezek a keskeny földcsipkére szorítkozó kivételes helyek, amelyek évszázadok óta mindig újraélednek a szél, a víz, az apály-dagály szeszélyei folytán, hogy páratlan szépségű látványt nyújtsanak. Rétisas, kalandra pacsirta, fehér gólya és pataiga: a tavak ugyancsak természetes rezervátumok, amelyeknek egyedülálló növény- és állatvilága van. Languedoc-Roussillon tengerpartja nemcsak lagúnákban, tavakban, dűnékkel szegélyezett hosszú partokban, állatfajtákban és ritka növényekben, hanem útvonalakban, természetes lakhelyekben és tengeralatti utakban is gazdag.
A Canal du Midi és a Robine-csatorna, a Rhône csatornája Sete-ben és a Petit Rhône közel 300 kilométeres távon nyújt lehetőséget, hogy a vidéket és lakosait hajós kirándulással megismerjük. A folyami út során egymást érik a csodálatos helyek, miközben flamingókat, camargue-i bikákat, tavakat és kis halászkikötőket látunk. A hajózható folyami útvonalak eredete a XVII. századra nyúlik vissza. Átszeli Aude hátvidékét, ahol olyan történelmi városok előtt halad el, mint Carcassonne és Narbonne, Béziers után a Thau tó irányába fordul, majd kanyarogva átfolyik Camargue-on Aigues Mortes, Saint Gilles és Beaucaire városát érintve.Az utazás során rengeteg műemléket látni, amelyek XIV.Lajos uralkodása alatt épített technikai bravúrok, közülük legnevezetesebbek: Fonsérannes hét zsilipjének lépcsősora, Béziers csatornahídja és Agde kerek zsilipje.


Le Gard megye


Nîmes
Autóval Magyarország felől Gard megyét érintjük először, mely nagyon gazdag ókori és középkori emlékekben. Közülük is kiemelkedik Nimes, ami Augustus császár uralkodása alatt Lyonnal és Narbonne-nal egyetemben az egyik legfontosabb város volt a római kori Galliában. A rómaiak i.e. 120-ban foglalták el, 1229-ben a Toulouse-i hercegek kezébe kerül, majd a Francia Királysághoz csatolják. Ókori műemlékei, római arénái, a Magne-torony, Diana temploma, a gall-római szentély maradványai és a XVIII. századi szökőkutakkal díszített parkja révén Nîmes a “7 domb városa” elnevezést kapta. Languedoc-Roussillon történelmi örökségekben leggazdagabb városa. Középkori, ugyanakkor mai város, amely olyan kortárs építészek alkotásainak ad helyet, mint Norman Foster (Carré d’Art), Jean Nouvel, Philippe Stark.
Aigues Mortes
A Camargue szívében fekvő, középkori erődítmény köré épült Aigues Mortes városát Szent Lajos alapította a XIII.században azzal a céllal, hogy a Francia Királyságnak egy Földközi-tengerre nyíló kikötőt adományozzon. A tengertől 5 kilométerre lévő városban még ma is teljes szépségükben láthatók az egykori várfalak, amelyek a középkori hadiépítészet remekművei.


Barjac
A reneszánsz stílusban épült Barjac a Cévennek, az Ardeche– és a Ceze-völgy között fekszik. A XVII.században épült várat régi, délvidéki jellegű házak harmonikus egysége övezi, napjainkban a régiségkereskedés fellegvára.
Beaucaire
A Rhône jobb partján fekvő Beaucaire középkori városát a fölötte emelkedő vár koronázza. A szárazföldi és folyami útvonalak kereszteződésében épült Beaucaire a Szent Magdolna ünnep alkalmával rendezett Nemzetközi Vásárairól híres Európában a XVIII. századig. Napjainkban Beaucaire folyami turizmusával jeleskedik és bikaviadaljairól ismert.
Castillon du Gard
Le Gard megye legszebb falva, amely a Rhône partján, egy szőlők feletti dombra épült. A középkori hangulatú Castillon gondosan ápolt környezetben él. A falu alatti szőlőbirtokok közepén épült román stílusú Szent Caprais kápolna klasszikus zenei koncertjeinek köszönhetően a település fellendült.


Grau du Roi
Le Gard megye egyetlen Földközi-tengerre nyíló települése Grau du Roi, amelyet mindenfelől az öböl és a tenger véd. Máig megőrizte festői hangulatú halászfalu és családias fürdőhely jellegét. A 18 km hosszú finom homokos tengerpartjával kellemes benyomást keltő fürdőhely, amely ma is ápolja örökségét és környezetét. A halászkikötő életritmusát a beérkező halászhálók száma szabja meg. Port Camargue 4.500 kikötőhelyével Európa egyik legnagyobb yachtkikötője. Medencéi útvesztőjében, gyalog vagy kompjárattal lehet közlekedni.Petite Camargue
A Rhône folyótól keletre fekszik a Petite Camargue, amely megőrizte tájai eredeti arculatát és hagyományait. A madarak, lovak és bikák paradicsoma, ahol a hatalmas mocsaras vidékeket finom homokos tengerpartok váltják. A sókereskedők, böllérek és bikatenyésztők vidéke, amelynek területén olyan fürdőhelyek létesültek, mint Port Camargue és Grande Motte.Uzes
A Pont du Gard-tól (felső képek) néhány lépésre található Uzes városa, Franciaország első hercegsége, amelynek báját a hercegi várkastély köré épült utcák és sikátorok adják (XI. és XVIII.század). Fölöttük magasodnak a hercegség idején épült középkori tornyok, közülük leghíresebb a a XII. században épült Fenestrelle – alsó, baloldali kép -, amelyet az itáliai harangtornyok közé sorolnak építészetileg – és az egykori városháza tornyai. Ez a püspök-, konzul- és hercegváros a fénykorát a XVIII. században élte, de tündöklése még ma is tart gazdag építészeti öröksége révén.


Vezenobres
A Cévennek lábánál fekvő Vézenobres a Gardons d’Ales és az Anduze torkolatánál található. Néhány emléket őriz a középkorból: Sabran-kapu, az erődítmény romjai és több XII., XIV. és XV. századi ház.
Villeneuve Les Avignon
A Rhône folyó partján, a pápák városával szemben lévő Villeneuve városában a Chartreuse du Val de Bénédiction karthauzi kolostor, a Fort Saint André erődítmény, az église Collégiale de Notre Dame de Villeneuve Les Avignon templom és a Szép Fülöp torony Languedoc-Roussillon legszebb világi és szakrális építészeti emlékei. A városban sok műemlékként számontartott magánpalota is látható.
La Lozere megye


Lozere megye Languedoc-Roussillon északi részén fekszik. Területe a Margeride erdőitől és folyóitól a gránit talajú Aubrac fennsíkig terjed, s egészen a zöldellő Vallée du Lot völgyig tart. Ideális hely gyalogtúrázóknak, horgászoknak és a természet kedvelőinek. Lozere védett területein veszélyeztetett és újratelepített állatfajták élnek: farkasok Gévaudanban, bivalyok Sainte Eulalie-ben és keselyűk a Jonte hegyszorosában. Mende dél-nyugati részén kígyózik Tarn hegyszorosa. A 400-600 m magas sziklafalak közt a Tarn zöld vize egyaránt kedvelt helye az extrém sportokat művelőknek és az andalgós sétákat kedvelőknek.
Mende
A település jelentős katedrálisának köszönhetően máig megőrizte vidéki mezővárosi arculatát. (lent a baloldali kép) Szűk, kanyargós utcáit régi házak szegélyezik, amelyek egy-egy szép fakaput, portált vagy magánkápolnát rejtenek.


Florac
A Cévennek Nemzeti Park szívében, a Lozere hegy és a Méjean mészkőfennsík határán, a hugenotta területek és a pápai erődítmények között épült Florac a víz jegyében született város. Három folyó, a Tarn, a Tarnon és a Mimente, valamint egy patak fakad a Pecher forrásból, ahonnan vizüket nyerik.


Sainte Enimie
Sainte Enimie mezővárosa a Tarn legmélyebb hegyszorosának legkeskenyebb átjárójában található. A meredek lejtőkről jól kivehetők a támfalak és a teraszok, amelyek széles lépcsőként tartanak felfele. Kavicsos utcáival és középkori méreteivel Sainte Enimie Franciaország egyik legszebb falva.Herault megye
A tengerpartra visszatérve Gard megye dél-nyugati szomszédja, Herault megye következik.


Montpellier
Languedoc-Roussillon régió fővárosa, az ősi egyetemi hagyományairól híres Montpellier ma is a kulturális, tudományos és művészeti cserekapcsolatok központja. Ecusson a város legrégebbi része. A place de la Comédie téren található az Opera (XIX.század), amely a Ricardo Bofill által tervezett új Antigone városnegyedig nyúlik. A szűk, XVII. és XVIII.századi magánpalotákkal övezett utcák kis terekbe torkollanak, a Szent Péter katedrálishoz, a vallásháborúk által megkímélt egyetlen épülethez, az Orvostudományi Karhoz, Franciaország legrégebbi egyetemi intézményéhez, a Place Royale du Peyrou térhez és a Botanikus kerthez vezetnek. A Didalív XIV. Lajos dicstetteit idézi fel.Béziers
Több, mint 70 m magasban fekszik az Orb folyó fölött St Nazaire fellegvára, amely helyzete révén lett Béziers bölcsője. Béziers egyaránt kivívta déli és északi ellenségei dühét, azaz a szarcénokét éppúgy, mint az Ile de France báróinak ellenszenvét. A XIX.század végén fellendülő bortermelés alapjaiban változtatta meg a város és a környék jellegét. Napjainkban a bor, a rugby és az augusztusi ünnepségsorozat foglalja keretbe a helyi lakosok sokszínű életét.


La Grande Motte
La Grande Motte futurista építészeti stílusú fürdőhely, ahol finom egyensúlyban van a modern építészet a tágas zöld terekkel. La Grande Motte a víz, a homok és a lagúnák által képzett pusztaságban épült, rengeteg szabadidős tevékenységet és szórakozást kínál (golf, vízi sportok…) a tengerpart legzöldebb környzetében..
Le Cap d’Agde – Port Ambonne
Agde, amely az Hérault torkolatában fekszik, Languedoc-Roussillon legrégebbi ókori városa. Turisztikai tevékenységét Cap d’Agde fürdőhelyének köszönheti, amely Európa egyik legjelentősebb nudista központjaként ismert. Szórakozóparkja révén, ahol diszkók és kaszinók érik egymást, le Cap d’Agde az éjszakai életet kedvelő európaiak találkozóhelye. Le Cap d’Agde és Ambonne port de plaisance a Fort de Brescou tengeri erődítmény, az egykori XVIII. századi állami börtön által védett hely. Ezek a kikötők ideális kiindulópontul szolgálnak Földközi-tengeri hajóutakra Spanyolország (50 mérföld), a Baleár-szigetek (200 mérföld) és Korzika (230 mérföld) irányába.
Sete
A Thau és a Grande Bleue tó között található város, amely fölött egy látványos domb emelkedik. Hangulatával, fényeivel és illataival nyűgözi le a vendéget. Ez a francia mediterrán tengerpart elsőszámú kikötője, ugyanakkor fürdőhely is 11 kilométer hosszú, finom homokos partszegéllyel. Egyben Paul Valéry, Georges Brassens és Jean Vilar városa.
Sete yachtkikötőjét a régió első vitorlásklubja hozta létre 1863-ban. Régi, mélyvízű medencében fekszik, amelyet Môle Saint Louis véd. Fő jellemzője, hogy bármilyen az időjárás, mindig elérhető a kereskedelem számára fontos nyugati vagy  keleti, irányból.
Pezenas
Ez a művészváros egy szőlőkkel teli termékeny síkságon épült és “Hérault igazi kertje” néven ismert. A gyönyörű uradalmi birtokok, a XVII.századtól érintetlenül megmaradt eredeti stílusú paloták és a helyreállított utcák teszik ma is széppé.


Saint Guilhem Le Desert
Saint Gilles megállóhely a Compostellába vezető zarándokúton, a keresztény világ kiemelt helye, a Szent Guilhem apátság pedig a korai román építészet remekműve. Az apátsági templom megépítésére a Quarante-i templom 2 emeletes kolostorának stílusa hatott, amelynek jó részét a New York-i Kolostor Múzeumban látni.


 


AUDE megye
Spanyolország felé tovább haladva Aude megyébe érünk. A dombtetőkön XII. századi kathar várak és román kori apátságok sokasága látható. Kissé északabbra, 800 méter magasságban van a Montagne Noire (Fekete hegy) meglepő tájaival és jelentős kulturális örökségével: szédületes kanyonok, okkersárga és vörös színű tópartok, üvegfúvó műhelyek, manufaktúrák találhatók ezen a vidéken. Montolieu, a könyv városa és a középkori falvak mind-mind a gazdag és mozgalmas történelmi múltról tanúskodnak.


Carcassonne
Több mint 2000 éve alapították, jelenlegi arculata XIII.századi. Carcassonne a középkori építészet egyik legfőbb ékessége. Franciaország egyik monumentális csodája, amely hossszú ideig elhanyagolt állapotban volt, míg a XIX. században restaurálták, így ma már az Unesco világörökségének része. Európa legnagyobb erődítménye, az “Óváros” két koncentrikus övezetből áll, 14 külső és 24 belső toronnyal; a Narbonne-i kapu (porte Narbonnaise) és a Hercegi kastély (Château comtal, itt kapott helyet az erődítmény történetét bemutató múzeum) a legfőbb dísze. Az Óvárosban szép régi házak is láthatók, valamint a Szent Nazaire bazilika rengeteg gyönyörű üvegablakkal (XIV.század) és szoborral.Narbonne
A Narbonne-vidéki Gallia fővárosa, majd a vizigót királyok székhelye és érsekség. A napsütésben úszó Narbonne kellemes, mindig mozgalmas, elevenen lüktető mediterrán város benyomását kelti a látogatóban. A bortermelés központja és az összefutó útvonalak csomópontja. Múzeumai birtokában ritka kincsek vannak, főleg a római kori falfestészet megmaradt anyagaiból. Az árnyas körutak, a csatorna és a Robine partjai kellemes sétautak. 

Caunes Minervois

Az erődítménnyel megerősített Caunes falu eredete a VIII.századra nyúlik vissza, amikor egy szerzetes alapított itt apátságot. Néhány emlék megmaradt Joyeuse herceg pusztítása után, pl. a gyönyörű Szent Péter és Szent Pál apátsági kolostor, valamint a figyelemreméltó régi városközpont. Caunes a vöröstől zöld árnyalatig terjedő márványairól is híres, lelőhelyük a várostól északra található. Az innen származó márványkövek díszítik a Grand Trianon 13 oszlopát, hírük minden bizonnyal a VIII. századtól nagy hatással bíró apátság révén terjedt el. Kitermelésük azóta is töretlen.


Cucugnan
A szőlőkkel övezett dombon ékeskedő Cucugnan tipikus festői falu. Quéribus vára (XII-XIV.század) egy sziklás hegycsúcson épült a falu közelében, ez volt a kathar ellenállás utolsó szigete az albigensek ellen vívott keresztesháború alatt (1255). A sokszögű lakótoronyban a gótikus terem boltozata egy hatalmas,  pálmafaszerűen szétívelő oszlopon nyugszik. Ma egy spirál alakzatú lépcsősor vezet a lakótorony teraszára. Innen, 728 méter magasból lehet Fenouilledes szélesen elterülő tájait, Roussillon és Corbieres síkságait belátni. Az Achille Mir Színház egész nap folyamatosan játsza a “Cucugnani plébános prédikációja” című darabot. Ez az elbeszélés tette híressé és illusztrálja ma is Langue d’Oc hagyományos mesevilágát.


Gruissan
Holt vízű tavak választják el ezt a régi halász- és sókereskedő falut, amely visszatért tengeri hivatásához, miután egy hajózható utat nyitottak a Grazel-tó és a tenger között.  A Gruissant körülvevő tavak a rózsaszín flamingók birodalma. A régi falu különös bája piros tetejű agyagházaiban rejlik. Gruissan is a kör alaprajzú falvakhoz tartozik, még mindig Barberousse vára védi. Itt feltétlen meg kell állni, hogy megismerjük a vidék mediterrán természeti szépségekben gazdag környezetét. Gruissanban kikötőjében a modern, nagyforgalmú rakpartok környékén mindenki megtalálja  a tartózkodásához szükséges szolgáltatásokat.


Lagrasse
Corbieres egykori fővárosa, Lagrasse középkori kisváros hidakkal, várfalmaradványokkal és régi favázas házakkal az Orbieu folyó mentén. Ragyogása apátságának köszönhető. Fenséges látványa a XIV.századi védelmi jellegű építkezéseknek és a XVIII.századi szépítési munkálatoknak köszönhető.


Port Leucate
Aude tengerpartjának ez a fürdőhelye 8 km-es lídót ölel fel, s egyaránt nyitott a tengerre és a tóra. A szörfözők által különösen kedvelt hely, mert meteorológiai adottságai rekordsebességet biztosítanak számukra. A yachtkikötő felületét tekintve az egyik legnagyobb Európában, amely ma is folytatja a település ősi tengeri hivatását. Ez a foglalkozás magától értődik, ha figyelembe vesszük félsziget helyzetét, vagyis, hogy 16 km-re van a mediterrán tengerparttól és 31 km-re a tóparttól, hajóutaktól, medencéktől és szigetektől. Az egykori halászok szinte mind az osztrigatenyésztésre tértek át, az itt vakációzók rendkívül szeretik a kagylót és az osztrigát.


Massif de la Clape
A Clape középhegység valaha egy sziget volt, amikor a Bages-Sigean tó még csak tengeröböl. A sziklafalak és az erdős területek révén a tengerpart egy jelentős pontja. A Clape karsztos középhegysége víztoronyhoz hasonló. Rengeteg szakadék, csermely és forrás található itt.


Montolieu
Az amfiteátrum-szerű, két sziklás hegyszakadék oldalán épült Montolieu az Alzeau és a Dure lélegzetelállító hegyszorosa fölött emelkedik. 800-ban, a St Jean-de-Mallast bencés apátság alapításának idején létesült. 1990-től Montolieu a könyv városa, ahol a könyvesboltok és a régi könyvkereskedők egymást érik.


Villerouge Termenes
Vöröslő domboldalak, bozótosok és szőlők természetes vadonjában található Villerouge Termenes, a látványos erődítménye körül meghúzódó festői középkori város, amelyet romokból hívtak életre. Villerouge vára arról híres, hogy Languedoc kathar mozgalma hivatalosan itt ért véget. Középkori műsoros vacsorák szerpelnek a vár programjában egész nyáron.


 


Pyrenees-Orientales (Kelet-Pireneusok) megye


A Languedoc-Roussillon legdélibb része. A parti sáv egy részét hatalmas tengerparti homokstrandok foglalják el. Teraszos szőlővidéke az UNESCO világörökségének listájára pályázik. Néhány kilométerre innen már nem csak egyszerű sziklák mélyednek a tengerbe, hanem maga az Alberes, a Pireneusok nyúlványa.Perpignan
a Pyrénées-Orientales (Kelet-Pireneusok) és a katalán kultúra fővárosa, Roussillon gazdasági és kulturális fővárosa egy mezőgazdasági síkság közepén fekszik, 11 kilométerre a tengertől.  A fények, a pálmafás terek, a dicsőséges katalán múlt emlékei, a hagyományok és a város megannyi bája Spanyolország közelségére utal. A pályaudvarról, amelyet Salvador Dali a “világ közepének” nevezett el, a  leghíresebb festők – Picasso, Miro, Matisse, Derain, Chagall, Delaunay… – igyekeztek Côte Vermeille kikötői felé. Látnivalók: Majorka királyainak palotája (XIII. század), a Szent János katedrális katalán barokk stílusú szárnyasoltára ; magánpaloták, a Campo Santo és egy XIV. századi kolostortemető.

Banyuls sur Mer
Az utolsó megálló mielőtt Spanyolországba érnénk, a Maillol sétány mentén találhatók rakpartjai, ahol művészek telepedtek meg műhelyeikkel. Banyuls-sur-Mer színvonalasan kiépített kikötővel rendelkzik. Az Alberes (Pyrénées-Orientales) tengerpartján fekszik. Banyuls-ban van Maillol, a festő, rézmetsző és szobrász sírja, valamint az Arago tengeri laboratóriumának Akvárium Múzeuma.   Banyuls öble és a Cap de l’Abeille csodálatos gyalogtúrákra és tengeri kirándulásokra nyújt lehetőséget.

Canet en Roussillon
Az 1950 óta tartó urbanizációs, fejlesztési és környezetvédelmi program (St Nazaire tó) lendítette fel Canet en Roussillon fürdőhely életét. Canet-ban jelenleg egy kikötő van 1.200 hellyel. A régi falu megőrizte bortermelő és konyhakertészeti tevékenységét. Néhány mérföldre az öböltől, a finom homokos tengerpart mentén igazi kényelmet és teljes nyugalomat nyújt a tengeri vakációzóknak.
Ceret
Ennek az Alberes hegységében lévő kisvárosnak a népszerűsége a katalán szobrász, Manolo nevéhez fűződik. A múlt század elején telepedett le itt, hamarosan maga után vonzotta barátait – Braque és Picasso, majd Gris és Herbin -, ezzel Céret városát a “kubizmus Mekkájává” tette.


Collioure
A “Côte Vermeille kincse” Collioure, Majorka királyainak egykori nyári lakhelye. Az éghajlat és a fényviszonyok miatt jöttek ide olyan híres festők, mint Dufy, Picasso és Matisse… halhatatlanná téve vásznaikon az itt látható fényeket.  Hagyományos és egyedi stílusú kikötője máig megőrizte hagyományait (sardane tánc, katalán énekek, Sanch és Szent Vince ünnepi körmenetek, Szent János tűz, bikaviadalok, vízijátékok). Latin vitorlás bárkái, híres borai (AOC Banyuls-Collioure) és ajókája révén méltán érdemelte ki az “Ízek Nevezetes Helye” címet.


Port-Vendres
Az utolsó francia mélyvízű kikötő egy lenyűgöző, sziklás tengerparton. Côte Vermeille, Port-Vendres különösen kedvelt helye mindazoknak, akik a nyílt tengeri hajózást űzik. Nemzetközi kereskedelmi kikötője különös előnyt élvez a gyümölcs és zöldségszállításban. Francia kontinentális kikötő, amely a legközelebb van az észak-afrikai országokhoz és a Baleár-szigetekhez. Port-Vendres a tengeri körutazások kedvelt megállója.


Saint Cyprien
A Canigou hegy magaslik Saint Cyprien fölött, amely a legdélibb fekvésű a Languedoc-Roussillon tengerpart újonnan létesült fürdőhelyei közt. Több száz hektáron rengeteg sporttevékenységet kínál: golf, tenisz, vitorlázás… A 2. számú yachtkikötő a Földközi-medencében. Saint-Cyprien magas színvonalú vendégfogadása és változatos szolgáltatásai révén garantáltan kellemes tartózkodást nyújt teljes biztonságban.


Villefranche de Conflent
A XI.századi gyönyörű várfalak és a Fort Liberia (Vauban hadi erődítménye) Villefranche de Conflent két fő nevezetessége a Pireneusok csúcsára vezető úton. A várfalakon belül egyes házak homlokzata rózsaszín márványból készült. Villefranche de Conflent környékén sok barlang megtekinthető, de számos alkalom nyílik kirándulásra Conflent és a Canigou hegy irányában is. Villefranche pályaudvaráról indul a Kis Sárga Vonat (Petit Train Jaune), amely a Pireneusok magas hegyein keresztül a francia-spanyol határ mentén fekvő Tour de Carol városába érkezik.


A képek forrásai:www.ot-sete.fr
www.ot-montpellier.fr
www.sunfrance.com
www.franceguide.com
www.ot-nimes.fr


A tartomány a Google térképén – a plusz jelre hattintva nagyíthatod az ablakon belül is, vagy külön ablakba behívhatod önállóanNagyobb térképre váltás


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet  E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár