Korpás Károly: Nyári olimpia Londonban – Nagy-Britannia – 2012


Korpás Károly: Nyári olimpia Londonban – Nagy-Britannia – 2012Érdekes beszámoló egy rendkívül olcsón lebonyolított kirándulásról. Az olimpiai élmények mellett kicsit Londont is megismerhetjük – az írást több szép kép illusztrálja


1. nap: Budapestről indult az Eurolines járata Londonba. Nagyon kényelmes és szép Iveco EuroRider C33-as típusú járatunkat Európa több városában is megcsodálták.


 Iveco luxusbusz


Adódik a kérdés: Miért választottam odautazásra a 27 órán keresztül tartó autóbuszozást? Először is a 9 900 Ft-os jegyár volt vonzó, másrészt 4 csomaggal mentem ki, amelynek csak a poggyász feladási díja sokkal több lett volna repülőn, mint itt a teljes buszjegy, harmadszor pedig szerettem volna kipróbálni egy igazán hosszú utazást, amikor nem kell a vezetéssel foglalkozni. Útvonalunk során érintettük Bécset, Linz-et, Passau-t, Ruhr-vidéket, Aachen-t, Brüsszelt, Gentet, Calais-t. Érdekes, hogy relatíve kényelmesen beutazható ez a nagy távolság Európán belül.


2. nap: Az éjszakai német autópályás menet után délelőtt Belgium útjait koptattuk. Brüsszelben átszállt egy utasunk az Eurolines másik buszára, így a mi járatunknak – a Csalagúton vasút segítségével történő átkelés után – nem kellett bemennie Dover belvárosába.
Calais-nál a Csalagút bejáratánál széleskörű biztonsági ellenőrzések keretében átvizsgálták mindenki csomagját. A velünk együtt utazó afrikai családnál ez hosszabb ideig tartott. Persze, aki látta azt a famíliát az nem is csodálkozott rajta (elég furcsa csapatot alkottak). Az út hosszához képest gyorsan átjutottunk a hatalmas víztömeg alatti alagútban, amely a La Manche csatorna francia és angol oldalát köti össze.


 A Csalagútban


Kora este a Victoria nemzetközi buszállomásra érkeztem. Itt vettem meg 7 napos összvonalas londoni buszjegyemet (24 GBP), amellyel 1 hét alatt 63 alkalommal utaztam. Innen a szállásra mentem egyik jó barátomhoz (Zolihoz), aki Leyton városrészben, a Ramsay road-on lakik.


3. nap: Délelőtt Milton Keynes-be ruccantam ki. Hagyományos angol városban egy mesterséges tavon ringatózó kis hajók kínáltak jó fotótémát.


 Milton Keynes


 Vonattal Milton Keynes-ből Londonba


Egyébként csendes vasárnapi napját élte ez a közepes nagyságú city. Délután ismét London következett, mert az olimpia egyik alapvető sportágát a maratonfutást tekintettem meg a Buckingham palota előtti útszakaszon. Itt sikeresen összebarátkoztam a hozzám hasonlóan utazást kedvelő Tamással és feleségével (Andreával). Együtt néztük meg a maratoni versenyszám befutóját, majd a palota előtti őrségváltást. A St. James’s parkba látogató szurkolók színes kavalkádja már előre jelezte az olimpia lényegét.


Verseny végeztével a látnivalók Westminster apátság, Big Ben, Parlament, Temze, London Eye, Westminster katedrális sorrendben követték egymást. Westminster városrészben ismét összefutottam Andreával és Tamással. Big Ben tövében a parkban állt az olimpián résztvevő 206 ország zászlórengetege. Ottani pázsiton az emberek 5 földrészt képviseltek. Néhány ország lakosaival kedvesen köszöntöttük egymást. Minden ország büszke lehet a megjelent polgáraira, mert tökéletes tanújeleit adták a békés egymás mellett élésnek. Honfitársaimmal ott is találkoztam. Egy csoport érkezett a magyarok szurkolói központjából, akik büszkén újságolták, hogy Berki Krisztián lólengésben megszerezte 3. olimpiai aranyérmünket. Szilágyi Áron és Gyurta Dani aranyérmeit még Magyarországon láttam a TV-ben. A nevezetességek megtekintése után nem volt vége a napnak, mert Pars Krisztián még éjfél előtt megnyerte a kalapácsvetés döntőjét. Jóval nagyobb népességű országokat lepipálva már 4 aranyéremnél tartottunk.


4. nap: Pihenőnapra is szükség lehet egy hosszabb utazás alkalmával.
Nekem általános teendőkkel, feltöltődéssel, internetezéssel és főzéssel telt.
A drága angliai élelmiszerárak miatt nagy mennyiségű ennivalót, és alapanyagot vittem Londonba, ennek a feldolgozása is ekkor történt. Előrelátásomnak köszönhetően kint csak apróságokat kellett vásárolnom.
5. nap: Reggel az automatizált helyi vasút, a DLR segítségével jutottam el Greenwich-be. Furcsa helyzet, ha a metrószerű járműnek az első ülésébe pattanunk, olyan érzés mintha mi vezetnénk az egész szerelvényt.


 DLR vasút


Greenwich-i látogatást a Royal Observatory épületén áthaladó kezdő hosszúsági kör motiválta. A Greenwich Parkban történő séta után a központi elhelyezkedésű Tower épülete és a mellett lévő Tower Bridge megtekintése volt soron. A Tower Bridge-re vezető úton nagy dugó alakult ki. Ekkor egy érkező nagyobb hajó miatt felnyitották a hidat. Ismét jókor jártam jó helyen, mert itt naponta csak 1-2 alkalommal zárják le a forgalmat, és nyitják fel a híd középső részét. Most a két torony között elhelyezett olimpiai ötkarikát is egy hidraulikus rendszer emelte fel. A hajó áthaladása után visszaállt az eredeti helyzet.


 Tower Bridge


Jelenlévők ámulata közepette záródott a híd, ahonnan nyugat felé tekintve a 2. világháború legendás brit hadihajója, a Belfast cirkáló látható. Gyors metrózással átértem a Hyde parkba. A férfi triatlon olimpiai versenyeinek kerékpározását és futását tekintettem meg (több 10 000 sportrajongóval együtt). A kerékpározáson egy hosszú egyenes szakaszt egészen jól beláttam, a futás kanyargós pályája már kevésbé volt áttekinthető.


 férfi triatlon olimpiai versenye


 Nézők a Hyde parkban


 
Javelin expresszvonat


A verseny végeztével a Javelin expresszvonatra pattantam, ezzel 6 perc alatt tettük meg azt a távolságot, amely a metrónak 30 percig, a buszoknak a sűrű forgalomban 90 percig tart. OLIMPIAI PARK bejáratán a repülőtéri biztonsági ellenőrzések alaposságát lepipáló átvizsgálás után besétálva egy varázslatos helyen találtam magamat.


 Nézők az olimpián 1Nézők az olimpián 2


 Magyar szurkolók az olimpiai parkban


 Nézők az olimpiai stadionnál


 Londoni önkéntes


 Nemzetek forgataga


Ott minden ember vidám volt, a szurkolók mosolyogtak, minden nemzet polgára kedvelte egymást, sokan örömmel készítettek fotót saját maguknak, honfitársuknak, barátjuknak, esetleg távoli országból érkezett embertársuknak. Mindent áthatott az OLIMPIA fantasztikus hangulata, felemelő érzés ennek részesévé válni. Az olimpiai stadion csodálatos, a kosárlabda csarnok egy mérnöki bravúr. Ugyanis a 12 000 fő befogadására alkalmas épület szétszedhető, és szükség esetén máshol is felállítható. Persze ezen a napon a negyeddöntőbe jutott női csapatokra szegeződött a figyelmünk. Kosárlabda negyeddöntők 1. és 2. mérkőzésére vettem jegyet. A program nyitányként USA – Kanada mérkőzéssel indult. A későbbi olimpiai bajnok amerikai csapat hasonlóan leiskolázta északi szomszédjait, mint mi magyarok az éremtáblázaton az összes környező országot. Olyan sztárokat láttam játszani testközelből, mint Diana Taurasi és Sue Bird, akik 3. olimpiai bajnoki címüket szerezték néhány nappal később. A mérkőzés szünetében mutattak bennünket a kivetítőn, mert olyan erőteljesen ráztuk a magyar zászlót, hogy a közvetítő team is felfigyelt ránk. Két meccs között a kosárlabdázás trükkjeit parádésan alkalmazó bemutató után bevonultak az Ausztrália – Kína mérkőzés főszereplői. Bemelegítés, himnuszok, feldobás, és elindult egy izgalmas, szoros, küzdelmes találkozó. Fej-fej mellett haladtak a csapatok. 2. negyed után Kína vezetett 1 ponttal (36 – 35-re). Ekkor a kínai cserepad folyamatosan igyekezett hangjával megzavarni az ausztrálok támadójátékát, erre a fair play-re és az olimpia szellemiségére nagyon érzékeny – eddig semlegesen viselkedő – közönség az ausztrálok mellé állt, elkezdte zavarni a kínaiakat. Ez a mérkőzést is eldöntötte, mert több ponttal megléptek az ausztrálok, és a végén simán nyertek 75 – 60 -ra. Micsoda hangulat, micsoda ünneplés, micsoda olimpia!!!


 Kosárlabda csarnokban a negyeddöntők szünetében


 Kosárlabda – Ausztrália – Kína mérkőzés


Meccs után még lehetőség nyílt az olimpiai park bejárása. Szerencsémre olyan sporteseményt néztem meg, ami az olimpiai parkon belül volt, ezáltal részese lehettem a békés nemzetközi hangulatnak, valamint a bajnokok, érmesek és továbbjutókat éltető fiesztának. Az olimpia szentélyében tömegével mozogtak a különleges arcok. Mindenhol BÉKE, NYUGALOM, EGYETÉRTÉS, JÓSZÁNDÉK uralkodott. Javelin expresszel hamar a városközpontba jutottam. Érdemes volt 1 nap többször igénybe venni, mert arra a napra az olimpiai jegyem mellé járt az összes londoni zónára és járműre érvényes Travelcard. Piccadilly Circus-on az 1890 óta látható változatos fényreklámok megtekintését estére időzítettem.


6. nap: Délelőtt a Szent Pál székesegyház méltóságos épülettömbjénél indult.
Trafalgar téren folytatódott, ahol a legnagyobb brit képtár a Nemzeti Galéria csalogatta a kultúra iránt érdeklődők seregét.


 Nemzeti Galéria előtti Trafalgar tér


Felsorolni hosszú lenne, mennyi neves művész híres alkotása látható a falakon. Nemcsak angol, hanem rengeteg európai zseni mesterműve csodálható meg. Közelben egy sportautó ritkaságait üveg mögött bemutató McLaren autószalonnál sem lehetett úgy eltölteni néhány percet, hogy ne találkozna az ember magyarokkal. Ez esetben nem olimpiai szurkolókkal, hanem kint dolgozó honfitársunkkal, aki biciklis futárként informálódott, kinek mire van szüksége. Néhány perc múlva a legnagyobb és legnívósabb brit áruház a Harrod’s épülettömbje magasodott fölém és az utca fölé. Délutáni célpontom a Kiállítások utcájában elhelyezkedő Tudomány Múzeuma, amelynek közvetlen szomszédja a Victoria & Albert Múzeum és a Természettudományi Múzeum. A Tudomány Múzeuma négy szinten mutatja be a legjelentősebb találmányokat és tudományos eredményeket. Egész délutáni elfoglaltság egy technika után érdeklődő férfinak. A kiállítás részét képezi Stephenson gőzmozdonya, a Ford T modell egy példánya, az Antarktiszi expedíció szállítójárműve, az 1. elektromos autó a XIX. századból, de van itt űrrakéta, versenyautó, repülőgép motor és futómű is.


 Tudomány Múzeuma, járművek a XX. századból
Mini a Tudomány Múzeumában


Legtöbb nézőt egy terem közepére belógatott, kivilágított földgömb és a belőle áradó információ halmaz vonzotta. Kora este Archway városrészben a magyar szurkolói központban átbeszéltük a nap két kajak-kenus aranyérmét (női kajak négyes, férfi kajak kettes), és a kivetítőre tekintve újra átélhettük a legszebb pillanatokat.


7. nap: Az utazás csúcspontja és a magyarok olimpiai szereplését megkoronázó nap nagyon korán indult, mert a 60 km-re Eton Dorney-ben lévő kajak-kenu döntők helyszínén legalább 1 órával a rajt előtt szerettem volna kint lenni. A Ramsay road-on lévő szállástól 4 átszállással megvalósult leggyorsabb utat a busz – metro – vonat – busz variáció kínálta Paddington állomásig. Onnan Slough-ba vonattal jutottunk ki. Eton-ba a versenypályára a 2-3 percenként járó “shuttle” buszoktól meg kellett tenni egy komolyabb gyalogutat. Külön érdekesség, hogy útközben az állig felfegyverkezett helyi rendőrökkel is készítettünk közös, mosolygós képet. Az olimpia rendezését segítő önkéntesek és biztonsági emberek közvetlennek, barátságosnak mutatkoztak, amint együttműködő és békés szándékunkat tapasztalták. A tribünök felé haladva bármerre néztem, mindenfelé magyarral találkoztam. A versenyek előtt beszédbe elegyedtem egy Londonban dolgozó, Debrecenből származó postással; egy kalocsai mintás pólót viselő – az előző napi szurkolástól berekedt – honfitársammal; néhány – zászlóikkal Jászalsószentgyörgyöt képviselő – nővel és magyar nemzeti színű pólót viselő borsodi emberrel.


 Magyar szurkolók 2


 Vidám magyar pár az olimpián


 Magyar szurkolók 3


 Kajak-kenu nézőtér


A döntők kezdete előtt a 10. sorba szóló belépőjegyemet a helyszínen a “ticketshop-ban” elcseréltettem 1. sorba szólóra, hogy az olimpia kajak-kenu döntőit igazán testközelből élvezhessem. A nap során egymást érték a MAGYAR szempontból örömteli események. Első sikerünket a férfi kajak négyes ezüstérme jelentette. Együttesünk nagy csatában az ausztrálok mögött végzett a 2. helyen. A dobogóra álló vidám tekintetű srácok számára aranyként csillogott az ezüstérem. A női kajak egyes Kozák Danuta csodálatos versenyét hozta. Legjobb formában lévő kajakosnőnk erejét nagyszerűen beosztva, tökéletes technikával iskolázta le a többi nemzet versenyzőnőit. Amikor az előttem lévő pályaszakaszon elhaladt a mezőny, még csak néhány cm-rel vezetett Danuta az ukrán vetélytársa előtt. Szerencsére ezt az előnyt a célig többszörösére tudta növelni. Bebizonyította, hogy az 500 m-es klasszikus számban nincs nála gyorsabb nő a Földön. Olimpiai bajnokként “mázsás terhek” alól szabadult fel, és élvezhette a magyarok teli torokból szóló – “Szép volt Dana!” – köszöntését.A piros-fehér-zöld zászlók irányából zengett a “Ria, ria, Hungária!” Önkívületben integetett, mosolyogott minden magyar a lelátókon. Legnagyobb számban jelenlévő szurkolócsapat tagjaként átéreztem, hogy mennyivel többet jelent a helyszínen végigélvezni egy ilyen világra szóló sikert. Újabb álmom teljesült, hogy testközelből láttam egy magyar olimpiai bajnoki cím születését.


 Férfi K4 döntő


 Kozák Danuta aranyérmes kajakozása az olimpián


 
Női K2 500m, olimpiai 2. hely


Következő versenyszámban Kovács Katalin – Janics Natasa páros 500 m-en kétszeres címvédőként állt rajthoz. Lányok becsülettel lapátolva, folyamatosan az 1-2. helyért küzdve, a 2. helyen érkeztek célba. Az “ezertorkú” nézősereg nekik is megköszönte a hatalmas teljesítményt. Ezután rendezték Kozák Danuta eredményhirdetését. Magyar himnuszt együtt énekeltük a helyszínen lévő honfitársaimmal. Ez a csodálatos érzés leírhatatlan sikerélményt és boldogságot hozott mindenkinek. A világ TV nézői néhány pillanatra engem és bennünket magyarokat is láthattak, ahogyan ünnepeltük a sikert. Kati és Natasa díjátadásán is büszkén lobogtak a nemzeti színű zászlóink. Ők ketten a korábbi olimpiai bajnoki címeiken kívül több tucat VB és EB elsőségekkel rendelkeznek. A tribünön megejtett emlékfotók után csatlakoztunk Tóth Dávidhoz, aki kedvesével – a szintén sportoló – Vass Dórával a helyszínen ünnepelte a négyes tagjakénti ezüstös befutóját.


  Utána elemeztük az eredményeket a szövetségi kapitánnyal, Storcz Botonddal, és figyelmesen hallgattuk értékeléseit. Az olimpia felhőtlen hangulatában beszédbe elegyedtünk a helyi kajakkirálynővel, Rachel Cawthorn-nal, aki legjobb angolként vehetett részt az olimpiai döntőben, és ott 6. helyen csapott célba. Közös fotónk újabb értékes emlékkel gazdagította olimpiai kirándulásomat.Közös kép a helyi sztárral


A híres eton-i lóversenypálya mellett elhaladva délutánra egy windsori városnézést terveztem. Szerencsére ez sem lett egysíkú, hiszen a városközpontba érkezve ismét a magyarok hangos és határozott drukkolása zengett fel. A hangok egy windsori pubból érkeztek. Gondoltam biztosan a kajak-kenu versenyek összefoglalóját adják a brit TV csatornán, de a pubba betérve láttam, hogy már csak 150 m van hátra a női hosszútávúszás befutójáig, és a magyar Risztov Éva vezeti a mezőnyt egy amerikai ellenfele előtt. A győzelmét egyre erősödő “Gyerünk, gyerünk!!!” “Meglesz! Megnyered!” kiáltásokkal szurkoltuk ki. Éva célba csapása után mindenkiből “kiszaladt” valamilyen örömittas ordítás! Percek múlva már higgadtan megbeszéltük, hogy ez az olimpiai aranyérem nem volt előzetesen bekalkulálva, és micsoda visszatérés ilyen világra szóló sikerrel felülni a hosszútávúszás trónjára. Éva nyerő taktikát dolgozott ki, végig uralta a mezőnyt. A nap további részében nem maradt el a városnézés, és a királyi család egyik kedvenc kastélyának megtekintése. Magyarokkal rendszeresen találkoztam, mindenkinek átadtam a friss hírt, hogy megvan a 8. aranyérmünk.


 Windsori vár


 Délelőtt és délidőben átélt sportsikerek után nyugodt, kényelmes városi barangolást biztosítottak Windsor ódon utcái. Ezután vonattal vissza Londonba, metróval irány az Archway városrészben elhelyezkedő magyar szurkolói központ, ahol a nap eseményeit újra átéltük. Nagy-nagy örömök értek e különleges napon bennünket magyarokat. Mai napig sem tudom megunni azokat a TV-s pillanatokat, amelyeket Kozák Danuta versenyén, és az utána lévő eredményhirdetés alatt mutattak. 🙂


8. nap: Az előző napi magyar női hosszútávúszó aranyérem után kedvet kaptam a 10 km-es úszás férfi számának megtekintésére a Hyde parkban lévő Serpentine-tó partjáról. Hangulat és az időjárás ismét csodás képet mutatott, de az izgalmas verseny befutója kevésbé volt áttekinthető, mint tegnap a windsori pubban, amikor Risztov Éva győzelmének örültünk.


  Tate Britain Múzeum


Versenyt követően újabb kulturális falat következett, a Tate Britain Múzeum megtekintése. Turner, Blake festményei és igényes alkotásaik komoly hatást gyakoroltak rám. Különösen a több termet betöltő Turner munkák előtt időztem hosszasan. Ezzel szemben a múzeum modern alkotásokat bemutató termein gyorsabb tempóban áthaladtam. London belső részét átszelő kiruccanásom után este a következő reggelt érintő pakolásra összpontosítottam. 4 táskával érkeztem, de a repülőre csak 1 kézi és 1db feladandó poggyásznak biztosítottam helyet. Ezt többek közt a 90%-ig elfogyott élelmiszerkészletemnek köszönhettem.


9. nap: A hazautazás napja 3 órai ébredéssel vette kezdetét. Reggel 4 óra 30 percig volt érvényes az autóbusz bérletem, emiatt a 4 órakor induló éjszakai járattal mentem a központba, így a heti buszjegyemet maximálisan kihasználtam, 7 nap alatt 63-szor utaztam a londoni tömegközlekedés járművein. Buszjáratok lassabbak a metrónál, de jóval többet lát az ember a felszín felett utazva a városból. Luton repülőterére a transzfer 9 fontomba (3,4 eFt, EasyBus) került, a foglalást még utazás előtt Magyarországon intéztem. A megszokott reptéri menetrend most csomagfeladással egészült ki (8,2eFt). Gépünk 98%-os kihasználtsággal repült, csak 4 hely maradt szabadon. Wizzair gépe és a repülés ideje gyorsan elröppent. Ferihegyi leszállásunk egy éles kanyart követően DK felől a tervezett időben történt. Mezőkövesdre a laza hétvégi autózást előkészítve Z. Daniékkal érkeztünk.


 Leszállás Bp-re


 


Költségvetés:
Bevásárlás indulás előtt:7 200 Ft
Eurolines buszjegy: 9 900 Ft
Wizzair repülőjegy:21 300 Ft
Reptéri transzfer:3 400 Ft
Heti buszjegy Londonban:8 900 Ft
Olimpiai belépőjegyek:26 800 Ft
Milton Keynes-be utazás:7 500 Ft
Ajándékok: 3 500 Ft
Egyéb vásárlások:5 900 Ft
Összesen: 94 400 Ft


London ingyen: A brit fővárosban óriási választék azokból a látványosságokból, amelyek ingyenesen megtekinthetők. Múzeumok közül nem kell belépőt fizetni a National Gallery, a British Museum, Science Museum (Tudomány Múzeuma), Természettudományi Múzeum, Victoria & Albert Múzeum, London Helytörténeti Múzeuma, National Portrait Gallery, Tate Britain és a Tate Modern épületébe való belépéskor sem. A templomok közül néhány grátisz tekinthető meg, kiemelném a csodás belsővel rendelkező Westminster Cathedralt és a XII. századi Southwark Cathedralt. Ingyenes templomi zenét hallhatnak a betérők a Szent János templomban és a Trafalgar térnél lévő Szent Martin templomban. Metro újság itt is ingyenes, legfontosabb hírekről ebből értesülhetünk. A város 3 legszebb parkja (St. James’s, Hyde, Kensington) különleges látványt nyújt. A parlament alsóházában zajló üléseknek a biztonsági ellenőrzés után bárki szemtanúja lehet.
Az olimpián mindenki jókedvű volt, minden nemzet polgára között béke honolt, mindenki összetartozott, egy hatalmas család tagjának érezhette magát. Az összes szempontból sikeres olimpiát még fényesebbé tették olimpiai bajnokaink. 1. Szilágyi Áron a kardvívás egyéni versenynapján lehengerlő, intelligens technikával utasította maga mögé a világ muskétásait. A nap folyamán a legjobb technikai megoldásokat választotta. Változatos akciói káprázatosak voltak. Az olimpiai döntőben már 7-0-ra is vezetve nyerte a magyar kardvívás 13. aranyát az olimpiák történetében. 2. Gyurta Dániel mentálisan kerekedett ellenfelei fölé, nyugodtan viselte az esélyesség terhét. Tökéletes úszással, elképesztő VILÁGREKORDDAL nyerte meg a 200 m-es mellúszást. Magyarként ezt megelőzően Darnyi Tamás nyert olimpiát világcsúccsal. Dani ebben a számban már 4 éve nem kapott ki senkitől. 3. Berki Krisztián élete legfontosabb versenyén – esélyeshez méltóan – elegáns, tökéletes gyakorlattal kápráztatta el a világot. Valószínűleg egész pályafutása során arra a pillanatra vágyott, hogy áll az olimpiai dobogó tetején. Tudásának köszönhetően az álma beteljesült. 4. Pars Krisztián tökéletes kalapácsvető technikája és bivalyerős dobása utolérhetetlen volt ellenfelei számára. Olyan versenyszámban győzött, amely az olimpiákon több mint félévszázada igazi magyar specialitásként van számon tartva. Az elhúzódó verseny miatt neki már éjfél után játszották a legszebb zenét, a magyar himnuszt. 5. Dombi Rudolf – Kökény Roland férfi kajak páros kemény munkájának gyümölcse beérett, amikor szoros küzdelemben maguk mögé utasították a portugál párost. Győzelmükről a magyar drukkerektől értesültek, akiktől zengett a lelátó, amint meglátták a kiírást a nagy kivetítőn. 6. Szabó Gabriella – Kozák Danuta – Kovács Katalin – Fazekas Krisztina női kajak négyes minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy jelenleg ők a világ legjobbjai. Meggyőzően hajtva, megérdemelten lapátoltak egészen az aranyig. Storcz Botond a legerősebb összeállításban küldte őket versenybe. Tökéletes összhangban volt a hajó, így az ellenfelek számára maximum a 2. hely volt kiadó. A négyesből Kovács Katalin rendszeres vendég a dobogó tetején, mind az olimpián, mind a VB-n és az EB-n. Ő már fantasztikus éremkollekcióval rendelkezik.


 Kozák Danuta a dobogó tetején


7. Kozák Danuta felemelő győzelme után személyesen is tapasztaltam, hogy az olimpia minden sportesemény fölött áll. Szemtanúja lehettem egy kitartó sportolónő emberfeletti sportteljesítményt kívánó diadalának, aminél többet egy szurkoló nem kívánhat. Ő lett a magyar olimpiai csapat legeredményesebb tagja 2 aranyérmével. Itthon a válogatókon legyőzött mindenkit. Londonban simán nyerte az elő- és középfutamok után a döntőt is. 8. Risztov Éva végig vezetve nyerte a 10 km-es hosszútávúszást. Az amerikai úszónak minden támadását visszaverte, így az aranyérem mellett kiérdemelte a legnagyobb visszatérő dicső címét is. Ellenfelei csak a végén jöttek rá, hogy egy “motorcsónakot” üldöztek. Óriási sportolói nagyság, aki nyer 10 km-en, sőt tagja a 4×100 m-es gyorsváltónak is! Mellesleg ez még csak élete 7. hosszútávú versenye volt!
Az olimpia legnagyobb emberi teljesítményének büszke tulajdonosa is magyar. Joó Abigél a cselgáncs versenyek legnagyobb ipponját dobta. Pedig komoly porcleválás miatt sérülten, sántikálva kellett megküzdenie ellenfelével. A lengyel – Abigél dobása után – olyat esett a hátára, hogy valószínűleg a büfében is kilöttyentek az italok. Versenyzőnk kitartásból és küzdeni tudásból jelest érdemelt. Lőrincz Tamás a nemzetközi olimpiai összefoglalókban szerepelt, amikor győzelmét követően az ellenfele után – egy vicces mozdulattal – az edzőjét is földhöz vágta. Kézilabdásaink idegőrlő mérkőzésen, zseniális csapatmunkával jutottak – Izlandot 34-33-ra legyőzve – az elődöntőbe. Korábban Londonban világbajnoki címet szerző Marosi Ádám kitörő öröme bizonyította, hogy egy bronz medál milyen óriási siker. Olimpia nagy jelenete volt, hogy a három érmes örömében átölelte egymást a célban. Így érdemes sportolni!!! Az aranyérmek mellett még 4 ezüstöt és 6 bronzérmet szereztek a csodálatosan teljesítő MAGYAROK. Elkápráztatták a világot, megszámlálhatatlan pozitív sportélményt nyújtottak a hazánkat képviselő nők és férfiak. Sok országban irigyelnek bennünket az éremtáblázaton elfoglalt előkelő helyünk miatt. A nyári olimpiák története során már 168 aranynál, 146 ezüstnél és 165 bronzéremnél tartunk. Az örökranglistán pedig 2. helyen állunk az 1 lakosra jutó aranyérmek számát tekintve. Az előbbiek tökéletes bizonyítékai annak, hogy a magyar versenyzők az 1896-os első újkori olimpia óta egyik meghatározó szereplői a játékoknak. Londonban fantasztikus létesítményekben, hihetetlenül lelkes közönség előtt, világra szóló sikereket aratott a MAGYAR CSAPAT!


Ajánlás: Olyan különleges élményekkel ajándékozott meg ez az olimpia, amelyeket a helyszínen megtapasztalva éreztem át igazából az olimpiai eszme lényegét. Minden nemzet polgárai békében vannak egymással, nyoma sincs semmilyen ellenséges szándéknak. Együtt szurkolhatunk kedvenceinknek bármilyen nemzet polgáraival. Versenyzők a hatalmas küzdelem után gyakran összeölelkeztek. Ezek miatt több egy olimpia bármelyik világbajnoki rendezvénynél. Magyarokkal a város szinte minden pontján lehetett találkozni. Természetesen köszöntöttük egymást, és mindig volt néhány kedves szavunk honfitársunkhoz. Magyar szurkolók hatalmas tömege szinte “szugerálta” a kajak-kenu versenyeken részvevő versenyzőinket, ŐK cserébe csodákat tettek a Dorney-tavon. Aki ott volt, az örökké kitörölhetetlen élményeket zárt a szívébe. Minden fantasztikusan alakult! Biztos vagyok benne, hogy ezt a 9 napot sosem felejtem el!


 


Nagy-Britannia: területe: 244 000 km2, lakossága: 57 millió fő, államformája: parlamentáris királyság, pénzneme: font. Legmagasabb pontja a Ben Nevis: 1343 m. Nagy-Britannia részei: Anglia, Wales, Skócia, Észak-Írország. 1973-ban az EGK tagja lett.


London: Nagy-Britannia fővárosa, lakossága: 6 900 000 fő. 32 kerületből áll. Az évi középhőmérséklete: 90C. A Temze torkolatától 64 km-re a folyó két partján terül el. Keresztül vezet rajta a “0” hosszúsági kör, az ún. “greenwichi meridián”, amely a Földet nyugati és keleti félgömbre ossza. A világ egyik legérdekesebb települése, sőt mondják azt is, hogy világkörüli utazással ér fel a londoni látogatás. Vannak itt régi épületek, műemlékek, múzeumok, meghitt parkok, sport- és szabadidő-létesítmények, európai hírű színházak, forgalmas bevásárló utcák, illetőleg modern épületek. Fontosabb repülőterei: Heathrow, City, Gatwick, Luton, Stansted.


Big Ben: a Parlament óratornya, 97 m magas. Ennek a toronynak a 13 tonnás harangja a Big Ben, amelyet 1858-ban öntöttek, és az akkori munkaügyi miniszterről Sir Benjamin Hallról nevezték el. Az óra pontossága a brit pontosság jelképe. Számlapjai minden oldalról 8 m átmérőjűek.


British Museum: 1823 és 1852 között emelték. 123 m-es főhomlokzatát 44 ión oszlop díszíti. Bejárattól balra görög, római, egyiptomi és nyugat-ázsiai gyűjtemény; jobbra a könyv- és kézirat kiállítás. Az emeleten közép-amerikai, ázsiai, és őskori leletek. A múzeum könyvtárában 6 millió kötet áll rendelkezésre, emiatt katalógusa a legterjedelmesebb az ilyen jellegű szolgáltatások közül.


Buckingham Palota: ez a királynő rezidenciája, 1703-ban épült, 1824-30 között John Nash megnagyobbította, átalakította. Klasszicista stílusú, 120 m a homlokzata. Nagy őrségváltás naponta 11.30-kor van. Előtte lévő Victoria királynő emlékmű 1911-ben készült.


Downing Street: 10 szám alatt lakik a miniszterelnök, 11 szám alatt a pénzügyminiszter. Néhány kormányhivatal is ebben az utcában kapott helyet.


London Eye: felállításában legfőbb szerepet a British Airways vállalta. Lassan körbeforgó üvegkupolákból gyönyörű kilátás esik a városra.


 London Eye


Nemzeti Galéria: /Trafalgar téren/, a világ legnagyobb képtárainak egyike, Rembrandt, Rubens, Raffaello, da Vinci, Manet, stb. művei. Az épület 1834-től-1837-ig épült, 150 m hosszú a homlokzata.


Parlament: 1840-től 1888-ig épült neogótikus stílusban, 1100 terme és 11 udvara van. Legtöbb termét látványos díszítés teszi látványossá. Kétkamarás, alsó- és felsőházból áll. 1547-től a parlament székhelye, de közben többször leégett. Nyilvános látogatás biztonsági okokból nem lehetséges, viszont az mindkét ház ülésein nézőként részt vehetünk.


Piccadilly Circus: London közepének számít, ez a legnagyobb metrómegálló is. Tér közepén a szerelem istenének /Erosznak/ a szobrával díszített kút áll 1893 óta. Nem messze van a Trocadero (modern bevásárló- és szórakoztatóközpont).


 Piccadilly Circus


Szent Pál katedrális: London püspöki temploma, Wren mesterműve, aki 1675 és 1710 között építette fel, reneszánsz stílusban. Két harangtornya 67 m magas, a hatalmas kupolája pedig 111 m. Ha felmegyünk a délnyugati feljáróján a kupolába, akkor a városra szép kilátást élvezhetünk.


Szent James’s park: London egyik legvonzóbb parkja. Tavának hídjáról látni a Buckingham Palotát.


Tudomány Múzeuma: Technikatörténeti áttekintést kaphatnak a betérők. Stephenson gőzmozdonyától A Ford T modellen át, az Apollo 10 viharvert parancsnoki kabinján keresztül, a jövőt előrevetítő találmányokig több, mint 10 000 kiállítási tárgy vonja magára az emberek figyelmét.


 McLarenek a Tudomány Múzeumában


Tate Britain: 1897-ben alapította Henry Tate. Brit festmények mellett nemzetközi anyagot is tartalmaz. Állandó kiállításai ingyenesek, de az időszaki tárlatok megtekintéséért fizetni kell.
Tower Bridge: A híd 1886-tól 1894-ig épült, két 66 m magas tornyával London egyik jelképe. Középső része két, egyenként 1100 tonna súlyú felvonóhídból áll, amely 90 másodperc alatt felnyitható, hogy a nagy hajók áthaladása lehetővé váljék. Kétszintes, alul járművek, autók és gyalogosok, felül csak gyalogosok.


Tower: sokáig állami börtön volt. Vastag, erős falakkal rendelkezik. A White Tower a vár legrégibb része, 30 m magas, falvastagsága 5 m. A koronaékszereket a Jewel House-ban őrzik. Értékes ékszerek: Koh-i-noor (108 karátos gyémánt), Afrika csillaga (530 karátjával a világ legnagyobb csiszolt gyémántja).


Trafalgar tér: A tér nevét Nelson admirális 1805-ös győzelmének emlékére kapta. A közepén emelkedik az 55 m magas Nelson oszlop, ezt 1843-ban emelték. Az emlékmű bronz domborművei az admirális győzelmes csatáit örökítik meg.


Westminster apátság: gótikus stílusú, 170 m hosszú, 25 m széles, 34 m-es magasságával ez a legmagasabb gótikus templomhajó Angliában. Belső tere 3 hajós. Nyugati két erőteljes tornyát 1739-ben Hawksmoor építette. 1066 óta az angol királyok koronázási temploma, főoltára előtt lévő szentélyben koronázták meg az uralkodókat.


 Westminster apátság


Westminster híd: 270 m hosszú, 1854-től 1862-ig épült. A híd lábánál van a Temzén járó sétahajók kikötője.


Westminster katedrális: bizánci stílusú, 1895-tól 1903-ig épült, 120 x 52 m kiterjedésű. 94 m magas harangtornyába lifttel mehetünk fel a kilátóteraszra. Ez a legszélesebb belső hajóval rendelkező angol katedrális. Belsejét pompás márványok, mozaikok díszítik.
Korpás Károly
Mezőkövesd, 2012. augusztus


Az Útikalauz további útibeszámolói és más írásai Nagy-Britanniáról >> 


Korpás Károly írásai az Útikalauzban >>   A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldheted el kérdéseidet, véleményedet – szerkesztokukacutikalauz.hu
turizmus külföldi utazás nyaralás kirándulás túrázás élmények szórakozás tenger kerékpározás biciklizés

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár