Tuka Gábor: Kirándulás Norvégiába – 2000


Tuka Gábor: Kirándulás Norvégiába – 2000


 Egyre többen vannak olyanok, akik egy kicsit távolibb kiránduló-sátorozó helyeket vesznek célba. Norvégia kiválóan alkalmas erre. Természeti szépsége lenyűgöző, a horgászok saját paradicsomuknak tekintik. Például a lazacra vágyó német turisták minden évben százszámra érkeznek hűtőládákkal felszerelt lakókocsikkal, és egy-két hetes horgászattal meg is pakolják a fagyasztókat. Ugyanakkor a gyönyörű környezetben ingyen táboroznak, mert nem kempingbe mennek, hanem a horgászhelyhez közeli tisztáson vagy parkirozóhelyen tartózkodnak. Emiatt a norvég kempingesek elesnek a bevételtől, egyébként is a vadkempingezés tilos. Éppen most folyik erről vita a norvég sajtóban, eleddig eredménytelenül. Ráadásul a német autós turisták emlékbe leszerelnek olyan közlekedési táblákat, amilyen otthon nincs, pl. a rénszarvasra figyelmeztető táblákat.


De a pecázók is kedvelik Norvégiát. Ők kocsival vagy vonattal érkeznek, sátrat vernek egy közeli kempingben (ott van tisztálkodási lehetőség is), sütnek-főznek maguknak és persze horgásznak. Ha megunták a pecázást, be-be ruccannak egy közeli városkába bevásárolni, nézelödni, látni. Az élményekben teli vakáció garantált.


Persze, egy ilyen kirándulást meg kell szervezni.


Jó, ha a társaság legalább 3-4 személyből áll, ahol legalább egyvalaki tud középfokon angolul. Szinte minden norvég jól beszéli az angolt, így zökkenőmentesen lehet értekezni.


Egy másik fontos ügy a betegbiztosítás. Igaz, fiatalabbak ritkábban betegszenek meg, de soha sem lehet tudni, hogy mi történik (pl. baleset). Egy egyhetes korházi kezelés magyar zsebnek több mint egy vagyonba kerül, amit be is hajtanak diplomáciai úton. Mindez azért, mert magyar állampolgárra nem vonatkozik az ingyenes norvég társadalombiztosítás, csak az EU és EFTA tagállamok polgáraira. Ezeket a bajokat el lehet kerülni egy otthoni egyszerű utazási biztosítással.


Ettől függetlenül hasznos váratlan kiadásokra (elromlik az autó) vagy végveszély esetére, ha valakinek van egy VISA kártyája és legyen felírva az osloi magyar nagykövetség telefonszáma: 22 55 24 18 és 22 55 24 19. Faxszám: 22 44 76 93.


A nagykövetség e-mail címe: huembosl@online.no Baj esetén jól fog.


Fontos egy jó minőségű (drága) Európa-atlasz beszerzése. Meghálálja magát. Hasznos egy nemzetközi kempingigazolvány beszerzése is. Dániában kötelező, Norvégiában kb. 10 %-al olcsóbban számláznak, Németországban nem törödnek vele.


A legnagyobb bökkenő az oda-vissza, mintegy 4000 km.-es út megtétele. Sokan a gépkocsit válasszák, mert így sokat lát az ember, maga az út is egy nagy élmény. Jó, ha legalább ketten tudnak vezetni, mert egy idő után már nyomasztó a sok út. Akinek nincs nagy gyakorlata a vezetésben, annak Németországon át vigyáznia kell, mert az ottani autópályák belső sávjain ”veszettül” hajtanak, no meg Norvégiában, ahol az útak szokatlanul keskenyek és sokszor hiányzik az útpadka és a védőkorlát.


Az, hogy ki milyen útvonalat választ, ki-ki maga dönti el. Igen jó segítséget nyújtanak az útvonaltervező honlapok, mint:


http://www.cwlease.com/cwlint/index2.htm


http://www.shell.com/es-en


http://www.shellgeostar.com/route/routePlan.asp


http://www.route.opel.com/route2/ris_is.dll


http://www.microsoft.com/autoroute


Ide az ember beírja a kiidulási meg az érkezési pontokat és kap néhány javaslatot az ésszerübb útvonalakról. Autópálya-díj (észak felé) csak Ausztriában, Szlovákiában, és Csehországban van. Norvégiában csak néhány útszakaszért vagy alagúthasználatért kell fizetni, általában 16 kr.-t (512 Ft.), ugyanúgy Oslo belvárosát is sorompók zárják el, az úton minden sáv mellett pici házikóban ül a pénzbeszedő, ki sem kell szállni a kocsiból. Ez egyébként sehol máshol nem létezik. Németországban, Dániában és Svédországban nincs semmiféle díj. Mindezekről, és az országonkénti benzinárakról is kitűnő tájékoztatás található a Magyar Autóklub honlapján: www.autoklub.hu


Én nemrég, július végén fordultam autóval-komppal. Azt eleve ki kell kötni, hogy turistaszezonban az árak magasabbak, mint egyébként. A Trelleborg-Sassnitz átkelőpontot választottam, mert oda, vagy az Ystad-Swinoujscie pontra vezet a legrövidebb autóút Magyarországról. Érdemes oda-vissza jegyet venni, mert úgy egy kicsivel olcsóbb, azonkívül hétfőtől-csütörtökig 15 %-al olcsóbb mint a péntek-vasárnapi járatok. Szezonban egy oda-vissza jegy autó + 5 személy-re 970 svéd koronába került (kb. 30.000 Ft.), most 700 kr. körül lehet. Lehet választani pl. az új Koppenhága-Malmö hídat is, de a két hídpénzen kívül (2 x 350 kr.) még mindig ott van egy újabb félorás komp (Rödby-Puttgarten), tehát végeredményben drágább.


Akik nem szeretik a sok hercehurcát, hanem ketten vezetnek es sátrat használnak, azok egyenest Észak-Dániába hajtanak a következő autópályás útvonalon: Bécs-Linz-Nürnberg-Würzburg-Kassel-Hannover-Hamburg-Flensburg-Ĺrhus-Fredrikshavn. Innen rövidjáratú komp visz át Göteborgba vagy Osloba. Ha Délnyugat-Norvégiába igyekszik az ember, akkor érdemes a dán Hirtshalsból szállni kompra.


Ezzel a dániai verzióval számítani kell egy tank benzin többletkiadásra. Végül is ugyanott van az ember, amit megspórolsz a rövidebb úton, kiadod a hosszabb kompjáratra. A rövidebb kompjarátok miatt viszont 500-600 km.-rel többet kell hajtani. A kompokról, járatokról és időpontokról jó tájékoztatást nyújtanak a következő honlapok:


http://www.colorline.no Ezek a Colorline hajói, a Hirtshals-Oslo, Hirtshals-Larvik, Hirtshals-Kristiansand, Fredrikshavn-Larvik és Kiel-Oslo járatokon közlekednek.


http://www.dfdsseaways.no/ Ez a DFDS társaság, mely a Koppenhága-Helsingborg-Oslo, valamint Göteborg-Krstiansand vonalakat szolgálja ki.


http://www.fjordline.no/ Itt vannak a Fjordline társaság járatai, melyek a Hanstholm-Bergen, Hanstholm-Egersund vonalakon járnak.


http://www.stenaline.no/ vagy http://www2.stenaline.com/servlets/index A Stena Line kompjai az Oslo-Fredrikshavn vonalon közlekednek.


Azok az autós kirándulók, akik Németországból Svédországon keresztül mennének Norvégiába, több kompjárat között választhatnak:


http://www.ttline.se/index2.htm Ez a TT Line társaság, mely a Travemünde-Trelleborg és Rostock-Trelleborg kikötőket szolgálják ki. Ugyanitt járnak a Silja Line társaság kopjai is (http://www.siljaline.de/tarife.htm).


http://www.scandlines.de/cgi-bin/sailings.cgi Ez a Scandi Lines honlapja, ők a Rödby-Puttgarden, Sassnitz-Trelleborg, Rostock-Trelleborg, Helsingör-Helsingorg és


Koppenhága-Landskrona között közlekednek. Ők jártak a Koppenhága-Malmö vonalon is, ott viszont már megépült az új híd.


Itt említem meg a híres norvég kéjhajó-járatot, melyet a világ legszebb tengeri útjának kiáltottak ki. Norvégián belül, Bergentől Kirkenes-ig, fjordból fjordba, kikötőből kikötőbe megy a hét-tíznapos úton. Olyan is az ára, egy út, hajótól függően, szállassal és teljes ellátással kb. 15.000 kr.-ba kerül (kb. 5 millió Ft.).


(honlapja: http://www.hurtigruten.com/no/).


Akik vonattal szeretnének utazni, azoknak is előnyös a retúrjegy megvásárlása, de helyjegyről mindig közvetlenül az utazás előtt kell gondoskodni. A vonatjáratokról és csatlakozásokról (egész Európában) jó tájékoztatást nyújt a német vasútak honlapja:


http://bahn.hafas.de/bin/db.s98/query.exe/en (angolul is).


A norvég vasútak honlapja, online jegyfoglalással: www.nsb.no/persont/index.html


Ami a szállast illeti, a legolcsóbb és legjobb kempingbe húzodni. A sátorhely egy éjszakára kb. 120-130 kr.-ba kerül (kb. 4000 Ft.), ugyanezek az árak vannak Dániában és Németországban is. A kempingek minden jobb térképen be vannak jelölve, de a következő honlapokon meg is megtekinthetőek (fényképpel): http://www.camping.no és http://www.kvasir.no/c/travel/camp/


Úgyszintén bérelhetők falusi üdülőházak és nyaralók is, ezeket itt kutathatjuk fel:


http://www.dancenter.com/no/2_no/2_0.htm


http://www.dansommer.no/


http://www.hytteguiden.no/


Aki nem kimondottan folyópartra vagy erdőbe vágyik, hanem megismerkedne a nagyvárossal, kultúrával stb., az szobafoglalásért errefelé böngésszen:


A legeltejedtebb a nemzetközi Amadeus: http://www.amadeus.net/home/en/bookind


Szálloda és kiadó vendégházak Skandináviában: http://www.axes.no/


Norvégiai szállodalánc: http://www.tourist.no/no/


Olcsó szálloda és repülőjegy: http://www.lastminute.com


Nyugat-Norvégiai szállás: http://www.fjordnorway.no


Az internetkávézók lajstroma itt található: http://www.netcafeguide.com/textindex.htm


Gépkocsibérlés: http://www.travis.com/ vagy http://www.mrjet.no/ esetleg http://www.amadeus.net/ Az árak nemzetközi szinvonalúak.


Az autósok, kempingezők vigyenek maguknak mindent, amire csak szükségük lehet az ott-tartozkodás alatt (talán a tejen és kenyeren kívül). Az árak természetesen a norvég fizetéshez vannak szabva, mindenki más számára riasztóan magasak. Íme néhány ár mutatóba, norvég koronában (zárójelben Ft-ban kifejezve):
1 kg kenyér 6-16 (190-510)
1 l tej 9 (288)
˝ kg vaj 18 (576)
1 kg cukor 13 (416)
1 db hotdog 25 (800)
1 kg marhahús 70 (2240)
1 kg őrőlthús 60-70 (1920-2240)
1 kg virsli 45-80 (1140-2560)
1 kg paradicsom 25-40 (800-1280)
1 CocaCola üzleben 8 (256) és utcán 20 (640)
1 l 95-ös benzin 11 (352)
1 l gázolaj 10 (320)
egy vonaljegy 20 (640), hetibérlet 140 (4480)
1 db. tölcséres fagyi (csak rossz minőségű van) 12-18 (384-576)
1 db. laposelem 20 (640)
1 doboz 20-as csomagolású cigi 76 (2430)!!!


Ezek az árak 2000. év nyarán és várhatóan tovább fognak emelkedni. Miután Norvégia néhány éve elutasította az EU-hoz való csatlakozást, az árak és kamatlábak megugrottak és növekvő tendenciát mutatnak. A kamat pl. az EU államokban most 3 %, Norvégiában pedig 8 %.


Ilyen árak mellett nem csoda, hogy maguk a norvégok is minduntalan Svédországba járnak át bevásárolni (egyszer kéthetente, a határ távolságától függően), ahol minden olcsóbb, vagy sokan Dániába mennek, (lehetőségtől függően), ahol minden még olcsóbb (a dánok viszont Németországba járnak át, ahol a legolcsóbb).


E magas árak miatt a turistának érdemes az autót felszerelni egy kis hűtőszekrénnyel a vaj, sajt és hús miatt, de sót, cukrot, szalonnát, téliszalámit, kávét, teát és cigarettát feltétlenül pakoljunk.


Nem szabad elfelejteni a hálózsákot és a meleg ruhát sem, éjjel víz mellett hideg szokott lenni. Az esőkabát kötelező.


A vámrendelkezések élemiszer-vonalon csak a burgonya bevitelét tiltják. Egyébként is a kábítószer és az ipari mennyiségű alkohol a sláger most, az is csak akkor, ha befutott már a füles. A vámszabályok értelmében (most) 1 l. tömény szeszt vagy 3 l. bort szabad személyenkét behozni, valamint személyenként egy pakli dohányt vagy 1 csomag cigarettát (állandóan változik). A külföldi állampolgár gyakran ”kisírhatja” a többletet azzal, hogy ő két hétre jön és szüksége van rá.


Én már számtalanszor átjártam a norvég-svéd határt, de sem határőrt, sem vámost eddig nem láttam. Azt sem tudom milyen színű a ruhájuk. A határon megállás nélkül kell áthajtani. Mindenkinek jó utat és jó szórakozást kívánok.


Tuka Gábor


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet  – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár