Győrffy Árpád: Bosznia-Hercegovina – Pénz, vásárlás, ételek – 2004

Mivel az oldalt rövidesen bezárom, eladó az utikalauz.hu internetes domain!
Ajánlatok és érdeklődés a gyoker@utikalauz.hu címen.


Győrffy Árpád: Bosznia-Hercegovina – Pénz, vásárlás, ételek – 2004


Pénz
Az ország saját pénze, a konvertibilis márka (km), de euróval is bárhol lehet fizetni. Egy euró hivatalosan 1,96 km-et ér, de kisebb tételeknél két márka helyett is elfogadják. Tehát például két kávét adnak érte anélkül, hogy plusz 10 centet kérnének. Nagyobb összegeknél azonban előfordulhat, hogy átszámolják a váltószámmal. Valószínűleg nem szeretnek az apróval bíbelődni, az áruk többségéért egész, legfeljebb fél márkákra végződő kerek összeget kérnek.
Az árak egyébként kicsit olcsóbbak az itthon megszokottnál. Az üzemanyagé például időszakonként akár 15-20 százalékkal is kevesebb lehet.



Boltok
A boltokban a magyarországihoz hasonló a választék élelmiszerekben, műszakicikkekben, ruhákban – persze, mindig az adott helynek és kategóriának megfelelő boltokkal összehasonlítva.
A kisebb településeken az itthoniakhoz hasonló vegyesboltokat találunk, amelyek az élelmiszerek mellett sokszor szerszámokat, műszaki cikkeket is árulnak. Többnyire gyümölcsöt, zöldséget is kínálnak, vagy a közelben önálló zöldségbolt van. Ne hagyjuk ki a piacokat se! A városokban nagyon bőséges a választék a délebbi vidékeken termő és a nálunk megszokott gyümölcsökből is. Sok a garázsboltokhoz hasonló apró üzlet. A boltok többnyire este 9-10 óráig nyitva tartanak, sűrűn látni vasárnap is nyitva lévő üzleteket.
Tömény alkoholt a muszlim területeken ne keressünk, de sör, bor általában itt is van a boltokban.


Ételek


Bosznia-Hercegovina konyhaművészetére nagy hatással volt a több mint 400 éves török uralom. A mai napig megmaradt sok török nemzeti étel a helyi különlegességekkel kiegészítve. Sok étel neve is török és boszniai szavak vegyítésével keletkezett, így például hadzsi-cseváp, sis-cseváb, szogan-dolma, pita (töltött, sós rétes fajta), baklava. A törökök saját fűszereiket is hoztak (fahéj, borsó, szegfűszeg). A magyar és a boszniai konyha közötti fontos különbség, hogy az utóbbira nem jellemző a rántás, és a fűszerezés sem annyira erős, mint amilyent mi megszoktunk. A baloldali képen látható vacsorát Travnikban, a “Kék víz” étteremben fogyasztottuk el. A birkából készült rablóhús mellett rostonsült borjút, köretnek spenótos rétest és véreshurkához hasonló ízű rizses pogácsát kaptunk. Az ételeket Kiseljak-ásványvízzel, hercegovinai fehér, száraz Zilavka borral, vagy Horvátországban, Eszék környékén termelt vörös, száraz Kutjevo borral kísérhettük le.
Az ételek íze leggyakrabban lágy, enyhe, mivel kedvelik a párolást, kevés vízben való főzést. A kevés fűszerrel, természetes levükben, sok-sok zöldséggel készített ételeknek jellegzetes aromája van. Természetesen Boszniában is nagy divat a parázson való sütés. Az utak melletti “autogrillek” előtt általában ott áll a lemezből készült tűzhely, amelyben egyszerre több birkát is nyársra lehet húzni.
A jobb oldali képen látható berendezéssel a “Tito-híd” közelében találkoztunk. Különlegessége, hogy a hegyoldalból csordogáló patak víze forgatja a sütnivalót.

A szállodákban a kontinentális reggeli mellett terjed a “svédasztalos” választék. Szerencsére helyi specialitásokkal. Pároltgomba, egészben megsütött paprika kerül a kolbász, a virsli, a felvágottak mell. Kenyéren, különböző speciális formájú, írű péksüteményen nagyon finom a tejszínes-túros-vajas krém, a kajmak. A reggelihez is előszeretettel kínálnak kelt tésztából készített, sós ízű süteményeket, például a mi túróstáskánkhoz hasonlót – cukrozás nélkül. A boszniaiak mesteri a különböző sós pitáknak, réteseknek – túróval, húsokkal, gombával, spenóttal és más töltelékekkel.
Hasonlóan divatos – akárcsak a Balkán többi országában – a birkából készített, tésztában tálalt cevapcici. Uzsonára, vacsorára, s bármikor máskor kellemes lehet egy gyors étkezésnél, ha egy nagypohár aludtejből is kanalazunk, kortyolgatunk mellé. (jobbról)
Több olyan helyen is jártunk, ahol kimondottan a helyben termelt növényekből, a helyben élő állatokból kínáltak hagyományos ételeket.
A baloldali képen látható ebédet a Hutovo Blato nemzeti park éttermében tették elénk. A helyi gazdag lehetőségeket a rántott békacomb, pisztráng, párolt spenót levél bizonította. A közeli tengerből tintahal is került a tányérra. Aperitifként helyi törköly pálinka, gyümölcsként szőlő és gránátalma egészítette ki a menüt.

A desszertek általában nagyon édesek, ímádják a cukorsziruppal, mézzel tocsogóssá tett tésztákat. Nagyon finomak, de csak óvatosan szabad habzsolni őket.
Egyik kedvencünk volt a babanovaci sípálynál kapott párolt alma, amelynek a közepét mézes diómasszával töltötték, a tetejét tejszínnel, cukorsziruppal ízesítették. Persze a gasztronómiai globalizáció nemcsak a középkorban, a jelenben is erősen meghatározza az éttermek kínálatát. Az országra jellemező ételek mellett itt is ugyanúgy megtaláljuk a pizzát, a hamburgert, a gíroszt, a görögsalátát, a mexikói, vagy éppen francia ételeket, ahogy a Balatonnál.



Árak


Ami nagyon eltér a hazaitól, hogy a legolcsóbb kocsmákban és a drágább kávéházakban is többnyire ugyanazokkal az árakkal találkozhatunk.
Így a legtöbb helyen
kávé – espresso(szimpla!), bosnyák, török – 1 Km,
kapucsino 1,5 km
tea 0,5-1km km
szénsavas üdítő – 2 dl – 2-3 km
ásványvíz – 0,33 l – 2-3 km
ásványvíz – 1 l – 5-6 km
sör – hazai, Heineken, Tuborg,0,33 dl – 2-3 KM
bor – palackos, 0,7 l – 20-30 km
bor – “házi” folyó, 1 l – 15 km
bor – 2dl – 2-4 km
noname töményszeszek – 5 cl – 1,5-2 km
“házi pálinka” – alma, szilva, törköly – 1,5 km
márkás töményszeszek – 3 cl – 3-5 km
martini, cinzzano – 0,1 l – 5 kmnormál húsételek borjúból 8-12 km
bélszínből 15-20 kmköretek – riza, grasak(borsó), gljive(gomba), krompir salata – 2 km
saláták (étel mellé) 2 km
saláták önállóan 4-10 km
levesek 2-2,5 km
baklava, palacinke, torte és más desszertek 2-3 kmCevapcici mennyiségtől függően több féle ár
5 db egy fél lepénnyel (gyerek adag) 1,5 km
10 db fél lepénnyel (kisadag) 2,5 km
15 db egész lepénnyel 4 km
20 db egész lepénnyel (nagyadag) 5 km


Győrffy Árpád


Ráadás


Ide másoltam néhány fotót különböző ételekkel és árukkal a szarajevói Bazár szélén található Broadway étterem kínálatából

































Begova_corba–Chicken_bey_soup


Biftek_Medaljoni–Steak_Medallions


Bosanska_sablja–Bosnian_sword


Cevapcici-najbolji_u_gradu


Dinstana_teletina_sa_povrcem


Klepe–Bosnian_meat_ravioli


Lignje_sa_prilogom


Muckalica–Meat_vegetables_mix


Pastrmka_sa_prilogom–Trout


Pileci_raznjici–Chicken_kebab


Piletina_sa_bademom–Almond_chicken


Piletina_sa_rostilja_sa_prilogom-
Piletina_sa_sisamom–Grilled_chicken


Pohovana_piletina_sa_prilogom–Panned_chicken


Povrce_ispod_saca–Barbecque_vegetables


Raznjici_sa_susamom–Veal_skewers


Sitni_cevab–Veal_meat_in_sauce


Veseli_Bosanac–Happy_Bosnian


Palcinci–Pancakes


Végül egy étlap, amelynek nemcsak nyelve, betűje is meglepő lehet (Banja Vrucica – Hotel Kardial)




A szerző írásai Az Útikalauzban

Győrffy Árpád: 300 kilométer bringával a Duna mellett – 1998

Győrffy Árpád: Barlang a sóhegy gyomrában – Parajd – 1997

Győrffy Árpád: Beregi kirándulás – 2004

Győrffy Árpád: Biciklivel Veszprém megyében és a Balatonnál

Győrffy Árpád: Borúton a Villány körül – 1997

Győrffy Árpád: Bosznia-Hercegovina – általános bemutatás – 2005

Győrffy Árpád: Bosznia-Hercegovina – Ferences kolostorok – 2004

Győrffy Árpád: Bosznia-Hercegovina – Pénz, vásárlás, ételek – 2004

Győrffy Árpád: Champagne, Párizs – Franciaország – 2001

Győrffy Árpád: Elzászban a Mikulás hozza a turistát – 1997

Győrffy Árpád: Felső-ausztriai sörtúra biciklivel – 2000

Győrffy Árpád: Helsinki, a tengerre épült főváros – Finnország – 2006

Győrffy Árpád: Horvátország- Montenegro-Bosznia – 2002

Győrffy Árpád: Két keréken a Fertő körül – 1996

Győrffy Árpád: Konstanz-Colmar-Amszterdam-Berlin – 2000

Győrffy Árpád: Linköping, Nyköping, Stockholm – Svédországi anziksz – 1993

Győrffy Árpád: Losonci kirándulás 2004

Győrffy Árpád: Madárlesen a Tisza-tónál – Tiszafüred, Poroszló, Örvény, Abádszalók – 2008

Győrffy Árpád: Magyar szőlőből készült a champagne – 2001

Győrffy Árpád: Magyarok Mariazellben – 1996

Győrffy Árpád: Medjugorje – a csodák városa – Bosznia-Hercegovina – 2004

Győrffy Árpád: Minket kidobtak – magyarsvábok közt Németországban – 1994

Győrffy Árpád: Mostar, Blagaj, Pocitelj, Radimlja, Hutovo Blato – Bosznia-Hercegovina – 2004

Győrffy Árpád: Nagy utazásunk északon – avagy rövid flört Skandináviával – 2001

Győrffy Árpád: Nantes, Angers – Nyugat-Loire – Franciaország – 2006

Győrffy Árpád: Nizza – karnevál – 2005

Győrffy Árpád: Pécs, a családias nagyváros – 2006

Győrffy Árpád: Pozsony, Brno, Telc, Ceske Budejovice, Karlovy Vary, Tabor, Prága – Csehország, Szlovákia – 1999

Győrffy Árpád: Prága – Sör mellet magyarul – Csehország – 1999

Győrffy Árpád: Rovaniemi – Kutyaszánnal a Mikulásnál – Finnország – 2006

Győrffy Árpád: Szarajevó – Bosznia-Hercegovina – 2004

Győrffy Árpád: Szarajevón át a Hvar-szigetre (Bosznia, Horvátország) – 2006

Győrffy Árpád: Szatmári kalandozások – 2004

Győrffy Árpád: Szekszárdi kirándulás – 2004

Győrffy Árpád: Tegeződve a természettel – Nockberge Nemzeti Park 1998

Győrffy Árpád: Tenger dzsesszel és roston sült báránnyal- 1999

Győrffy Árpád: Terepjáróval igen, lóval, biciklivel nem! – 2001

Győrffy Árpád: Tesanj, Jajce, Travnik, Banja Vrucica – Bosznia-Hercegovina – 2004

Győrffy Árpád: Tiborc mai panasza – 1998

Győrffy Árpád: Tíz nap a székelyeknél – 1997

Győrffy Árpád: Útlevéllel a kijelölt túraösvényeken – 2001

Győrffy Árpád: Web alapú levelezés idegenből -2004


A szerzőnek a következő címre küldhetsz levelet   – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Mivel az oldalt rövidesen bezárom, eladó az utikalauz.hu internetes domain!
Ajánlatok és érdeklődés a gyoker@utikalauz.hu címen.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár