Strausz Ildikó: Passau – kirándulások Bajorországban – Németország – 2007


Strausz Ildikó: Passau – kirándulások Bajorországban – Németország – 2007. júliusPraktikus kalauz a város gyors megismeréséhez és információk néhány közeli szabadidős lehetőségről – jó fotókkal


Passau sokáig csak annyit jelentett nekem, hogy átléptük a német határt. Csak elsuhantunk mellette az autópályán, nem is tudom, hányszor. Pedig Passauba érdemes betérni.


Die Dreiflüssestadt – vagyis a Három folyó városa, így nevezik a németek Passaut.
Az óvárosát egyik oldalról a Duna, másik oldalról az Inn fogja közre, és a vár mellett csatlakozik a keskeny Ilz.


A városba autóval érkeztünk. Szerettem volna a sétálóutcához közeli nagy parkolóban letenni a kocsit, de annak hűlt helyét találtuk. Illetve építési terület lett. Helyette parkolóházak épültek, amin jelezték, hogy hány szabad hely található benne. Mi a „Zentralgarage”-t választottuk, ez a 6-os parkolóház, éjjel-nappal nyitva van, és 1,30 euróba kerül egy órányi parkolás, amit kifelé menet egy automatánál fizethetünk ki. Innen pár perc sétával elértük a sétálóutcát.
Ezen a környéken is építkezés folyik, biztos vagyok benne, hogy ha legközelebb erre járunk, már másképp fog kinézni a terület. 
Először balra vettük az irányt, az állomás felé, ez nem sétáló utca, de most az építkezés miatt részben le volt zárva. Erre található a Woolworth, ahol rengeteg olcsó áru található, főleg a nyár végi leértékelések idején. Vele szemben egy másik nagyáruház, ahová szintén érdemes benézni, valamint a H&M ruházati, és Müller illatszer üzlet. Kicsit arrébb található a Dreiflüsse Einkaufzentrum, ami egy egyemeletes pláza-szerű üzletsor, ebben található a C&A is, ahonnan én sosem tudok vásárlás nélkül kijönni 🙂


A vásárlást befejezve elindultunk a sétálóutca irányába, ahol két kőoroszlán fogadja a sétálókat. Az utca elején egy olasz fagyizó található, (1 gömb 0,70 eu, a fagylaltkelyhek 4-9 eu-ba kerülnek) Később is több helyen van lehetőség leülni, fogyasztani valamit. Az utcán üzletek, kirakatok kínálnak nézni-és vásárolnivalót. Jobbra-balra szintén kis utcákba lehet elkalandozni. Néhol le lehet pillantani az alattunk folyó Dunára is.


A sétálóutcát elhagyva elhaladtunk a St. Paul templom mellett, és a kis alagút után jobbra fordulva megérkeztünk a Dóm térre. Egyébként könnyű odatalálni bárhová a városban, mert minden érthetően ki van táblázva.A Dóm téren elénk magasodik a Szent Istvánról elnevezett St. Stephan dóm.Az épület az 1600-as években leégett, csak egy torony, a szentély, és egy alsó kripta maradt meg belőle. A tűzvész után építették újjá, barokk stílusban, freskói, kőfaragásai olasz mesterek munkája. A dóm belső díszítése gyönyörű, egyenesen lenyűgöző. Érdemes megnézni az orgonát, ami a világon a legnagyobb, több, mint 17000 sípja van. Többször tartanak itt orgonakoncertet is. A dóm udvarát most éppen tatarozták, de azért be lehet menni, körben a fal mentén régi sírkövek találhatók, közepén pedig egy díszkút. (A belépő a székesegyházba 2 eu, gyerek 1 eu, az udvarra ingyenes)


A Dóm mellett továbbhaladva elérkezünk a Niedernburgi kolostorhoz, amelynek magyar vonatkozása is van. Ide tért vissza ugyanis férje halála után bajor Gizella, I.István királyunk felesége, aki ezután haláláig a kolostorban élt. A régi kápolnában találhatjuk a sírját, és egy üveg ereklyetartóban láthatjuk a csontjait, amely mellett képek is mutatják a feltárásuk folyamatát. Gizella sírja körül nemzetiszín-szalagos koszorúkat láthatunk, amelyet magyar látogatók helyeztek el.
Azért érdekes belegondolni, hogy ez az egyszerű kis épület már ezer éve is itt állt, ezen a helyen. A kolostort a „Giselagrab” táblát követve találhatjuk meg.


A közelben található a Modern művészete Múzeuma, a XX-XI század művészeinek alkotásaival. Ez hétfőn zárva van, a belépőjegy 5 eu-ba kerül.


Innen egy kis utcácskán lesétáltunk a Duna partra, innen már közel van a „Dreiflüsseeck” vagyis a félsziget csúcsa, ahol a Duna és az Inn összefolyik. Ez egy park, sétányokkal, padokkal, játszótérrel. Kis pihenő után a kikötőknél sétáltunk visszafelé a Duna parton.


Innen látható a Duna másik partján magasodó Felső-vár (Oberhaus), az Ilz torkolatánál pedig a később épült Alsó-vár (Niederhaus). A felső várban képtár, és helytörténeti kiállítás látható.
A várba át lehet sétálni a Luitpold-hídon át, azután kis kanyargós úton, fel a hegyre. A kényelmesebbek, (vagy fáradtabbak) részére a kisbusz a megoldás, ami a városháza előtti térről indul, kb. félóránként. A várba 5 eu a belépő. Nem csak a múzeum, hanem a kilátás miatt is érdemes felmenni a várba. Innen gyönyörűen rálátni Passau óvárosára.


Visszatérve a Duna partjára, a Rathausplatz, vagyis a Városházatér volt útunk következő állomása. A Városháza szép díszes épület, egy óratoronnyal. Homlokzatát művészien kidolgozott erkély, szobrok, és címerek díszítik.


A torony alján egy mérce van felfestve, itt lehet látni, hogy mikor volt árvíz a városban, és melyik évben milyen magasan állt a víz. (Legutóbb 2002-ben)


A városháza mellett, a jobb oldalon található Az Üvegmúzeum, ahol kb. 30000 üvegféleség csodálható meg. A belépő 5 eu.


Az információs iroda is itt a Városháza tér mellett található, itt prospektusokhoz, térképhez juthatunk, amivel könnyebben eligazodunk a városban.


Innen, a tér közeléből indulnak a városnéző hajók is. A „Dreiflüsse –Stadtrundfahrten” feliratot kell keresni. A hajók minden nap, 10-17 óra között indulnak, félóránként a 7-es, és 8-as kikötőből. A városnézés ideje kb. 45 perc. A felnőtt jegy 7,50 eu, a gyerekjegy (5-14 év) 3,75 eu-ba kerül. Mi a „Sissi” nevű hajóval mentünk egy kört.


Először a város irányába indul a hajó, átmegy a Schanzbrücke alatt, ott megfordul, és visszafelé veszi az irányt. A hídnál láthatttuk a Rotel Inn épületét, ami egy szálloda, és olyan a formája, mintha egy fekvő ember lenne. Visszafelé haladva a hajó a félszigetcsúcsot elhagyva fordul vissza. Innen lehet a legszebb képeket készíteni. Aki innen vet egy pillantást a városra, megtudja, miért is nevezik Passaut Észak Velencéjének is. Tényleg olyan a két folyó közt, mint egy úszó város. A fordulás után a hajó az Inn folyón megy el egészen a hídig (Innbrücke), majd visszatér a kikötőbe. Innen látszik az Inn-part nevezetessége, egy kerek bástya, a Schaiblingsturm. A hajón idegenvezetést hallhatunk, és ismeretterjesztő füzetet is vásárolhatunk.


Városnézés után egy szűk utcácskán felsétáltunk a sétálóutcáig, és onnan vissza a parkolóházba az autónkért.


Passau térképe és a praktikus táblák. Könnyű eligazodni.


Kirándulások Bajorországban


Bayern-Park, reisbach


Deggendorftól az A92-es autópályán kell haladni München irányába. Dingolfing előtt kell letérni, de tábla is jelzi, nem lehet eltéveszteni. Ez a Bayern-park egy vidámparkszerű létesítmény, vadasparkkal egybekötve. Főleg gyerekekkel utazóknak ajánlom a felkeresését.
A parkolás ingyenes, a belépőjegyek a következők:
felnőtt -12,50 eu, gyerek (2-12 év) 10,90 eu, 60 év felett 10 eu.
Ezért a belépőért a játékok nagy része ingyenesen használható, persze némi sorban állásra számítani kell. Először érdemes felülni a kisvonatra, ami körbevisz a park területén. Utána elindulhatunk gyalogosan, a játékokat kipróbálni. Elég sokféle játék eszköz vehető igénybe,
Az egész napos szórakozás garantált. Sőt, saját tapasztalat, hogy a vidámpark mellett a vadasparki sétára már nem is nagyon futotta az időből, csak éppen hogy megnéztük az őzikéket, és már lassan zárt is a park. (nyáron 9-18 óráig tartanak nyitva)


Pullmann city – Westernstadt


Passautól északra található, a B85-ös úton, Grafenau irányába, Eging am see közelében. Az autópályáról a Garham/Wilshofen kijáratnál kell lejönni, és Eging irányába továbbmenni. Ki van táblázva a Westernstadt, csak ezt kell követni.


Ez a park egy régi vadnyugati stílusban felépített város, ami szintén egész napos szórakozást kínál. Egymást követik a műsorok, cowboy, és indián show, és különféle látnivalók. Séta közben  a régi vadnyugaton érezhetjük magunkat.


Belépők: felnőtt: 11 eu, gyerek ( 1,30 métertől 16 évesig) 7 eu.


Eging am see


A Pullman city-től továbbhaladva elérjük Eging városát. Eging egy kisváros egy tó partján. Ide többnyire a tó miatt jönnek a kirándulók. A tó partján van szabadstrand, jó idő esetére, de van élményfürdő is, rossz időre. (belépők: szabadstrandra 2.- euró (gyerek 1.-) élményfürdőbe 6.- (gyerek 3.-) Parkolás ingyenes.

A tó körül ki van építve egy sétaút amit „Themenwanderweg”–nek neveznek. (Nálunk talán tanösvény lenne – a szerk.) Kb. 2 órás séta. Az út érdekessége, hogy bizonyos távolságonként állomáshelyek vannak, amiknél érdekességek, ismeretterjesztő anyagok olvashatók. (csak német nyelven) Elsősorban gyerekek részére szánták, az egész úgy van felépítve, hogy egy harkály figura kalauzol bennünket, és tanít az erdővel kapcsolatos dolgokra. Így a gyerekeknek nem unalmas a séta, hanem kíváncsian várják, mi várja őket a következő állomáshelyen.
Az út a parkolóból indul, és a szabadstrandnál ér véget, de visszafelé is bejárható. Sőt, útközben más túraútvonalak is csatlakoznak a tó körüli sétaúthoz, ki-ki választhat nehézségi szint szerint.


Egy kis ízelítő az állomáshelyekről

Hány éves volt ez a fa?

Madárfészkek

Kipróbálhattuk, hogyan működik a „fatelefon”

a tó

Végezetül egy pillantás a tóra, az erdő széléről. Ezen a környéken minden olyan csodaszép zöld, amikor itthon tombol a kánikula, ilyen helyekre érdemes elmenni kirándulni. Remélem, sikerült ehhez kedvet csinálni!


Strausz Ildikó


A szerző írásai Az Útikalauzban

Strausz Ildikó: Aggteleki- cseppkőbarlang – 2007

Strausz Ildikó: Gibraltár – 1998

Strausz Ildikó: Kirándulás Malagába – Spanyolország – 1998

Strausz Ildikó: Passau – kirándulások Bajorországban – Németország – 2007

Strausz Ildikó: Tetouan – Marokkó – 1998


A szerzőnek a szerkesztőn keresztül küldhetsz levelet   – E-mail: szerkesztoutikalauz.hu

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár