Praktikus tanácsok Tahitire, Bora Borához nem csak hajósoknak – Francia Polinézia – Győrffy Gyula – 2018

Tahaa - Korall-folyó

Harmadik alkalommal volt szerencsém vitorlázókat vinni 2011 óta Francia Polinéziába, Tahiti Leeward-szigeteire. Útjaim nemcsak a napozásról szóltak. Két kis atoll kivételével minden lakott szigeten el tudtunk tölteni 2-3 napot.

A felkészülésemhez igyekeztem begyűjteni néprajzkutatók, utazók írásait, hogy a rendkívüli természeti szépségeken túl rendelkezzünk egy minimális történelmi áttekintéssel is.
A nem túl kereknek tűnő összeállítás nem élménybeszámolónak készült, eredetileg egy barátomnak szól, aki Raiateáról indulva szintén vitorlással szeretné meglátogatni Huahinét, Tahaát, Maupitit és Bora Borát. Arra gondoltam, hogy a 2 hetes útjaim néhány fontos tapasztalatát, “lepróbált” helyi programjait talán érdemes lenne közkinccsé tenni.

 

Francia Polinézia tőlünk nézve a világ túlsó felén van

Éghajlat. Trópusi, naponta akár többször 5-10 perces szakadó esővel, ilyenkor az egyébként 30-40 km/órás monszun 50-70 km/órásra is beerősödhet. Az átlaghőmérséklet és az óceán 28 fokos. A nap perzsel, magas faktorszámú naptej kötelező!

Térképek. Találkoztam a Dream Yacht-éval és a Moorings-éval. Ez utóbbié jobb, a lagúnákban pontosan be vannak rajzolva a javasolt útvonalak szaggatott vonallal, s a fontos horgonyzóhelyek betű ill. szám kombinációval.

Pénz. Általánosan nem mindig fogadják el az eurót, de nagy tételnél, pld. benzinkútnál megoldják. A dollárt jobban szeretik. Nem problémás a helyzet. Amikor leszáll a repülő, már nyitva van a reptéri bank, de ott sorakoznak az automaták is. Sajnos akár 50, akár 100 eurót váltasz át, mindig levonnak 700 XPF (kb. 1800 Ft) banki költséget. Az egész szigetvilágban egyformán számolnak: akár bank, akár pénzváltó automata, akár benzinkút, akár kocsma (bedobsz 50 eurót, fillérre kiketyeg a pénz). Egy euró 119,5 XPF, 1 XPF~2.60 Ft. A hitelkártyát a kisebb boltok, butikok kivételével szinte mindenhol elfogadják.

Raiatea-sziget, Uturoa. Dream Yacht keletre, Moorings nyugatra. Kell a taxi, még ha csak 2-3 km is mindegyik. 10 USD/taxi. Mi ugyanezen a távon, Tahitin is 2000 XPF/taxit fizettünk.

 

Útvonaltérképünk

 

A kikötőnk

Maradjunk az áraknál. Horror. Csak áruházra koncentrálni! Uturoában (Raiatea “főfaluja”) pl. a Lion. A Dream Yacht-nak szerződése van velük, hogy az itt vásárolt dolgokat ingyen a hajóra szállítják. Működik. A piac sem túl olcsó, de még elmegy. (Gyümölcsökre gondoltam.) Pontosan ugyanazokat az árakat látjátok majd a cédulákon, mint nálunk. Csak éppen meg kell szoroznotok 2,60-nal! Ez mindenre igaz: kenyérre, sörre, étteremre, stb.
Példák: sör boltban250-től, étteremben 500 XPF, csak fél literest kérjetek, mert az rentábilisebb. Rostos üdítők boltban 300-380/l. Még elfogadható bor 685 XPF-től áruházban. Baget 57-től. Szendvics 200-250-től, nem bizalomgerjesztő műanyag kaják 1000-től, közepes éttermi haltálak 2500-tól, de inkább 3000 XPF. De el kell ismernem, hogy a rozoga mikrobuszokból kialakított sütödékben (roulotte-okban), “ahol a helyiek esznek”, 1000-1200 XPF-ért óriási adag tésztát, csirkét vagy marhahúst adnak. Csaba! Sajnálom, hogy ilyenre buzdítalak, de legalább a száraz szalámikat, leveseket vigyétek ki a nagy táskában. A második héten mindenki kezdte megbecsülni a májkonzervet. Kár kajára költeni, ha fekete gyöngyre is költhetsz…

 

Kedvencünk a Hinano

 

Mega sült csirke

Közlekedés a szigetek között. Számunkra természetesen vitorlással. Tahitiről a Leeward-szigetekre (talán csak Maupiti kivételével) el lehet jutni az Air Tahiti járataival és rendszeres kompjáratokkal is. Ez csak pénz kérdése.

Közlekedés Tahitin. Nem probléma. A sofőrrel ellátott mikrobuszt javaslom. Van belőlük bőven, még Bora Borán is olcsóbb volt, mint a bérlés. (3000 XPF/fő volt a szigetkerülés.) A tahiti sofőr neve Marc, száma: (689) 274 399. Ha kell, hozni fogja a barátját is. Komoly, korrekt emberek. Két hét után pontosan megjelentek értünk, s pontosan ugyanannyit kértek. Kész csoda, nem? A programot érdemes rájuk hagyni. Van ÉK-en egy komoly vízesés, aztán Tahiti Nui alján a Gauguin Múzeum, innen a sziget Ny-i oldalán érdemes visszajönni. Tahiti Iti elfelejtve. Jelenleg egy Tahiti Nui szigetkerülést 5000 XPF/főből lehet megoldani. Papeete központja és a repülőtér között 20 percenként járnak buszok 200 XPF/főért. Ugyanezek mennek tovább a délebbre eső településekre, vagy a Punaiaa Marinába 300 XPF-ért. Tehát elvileg taxi sem kell.

 

Még mindig a vitorlás a legolcsóbb

 

Bora Bora

Moorea. Ha egy nap összejönne rá tisztán, akár a Tahiti kör rovására, komppal menjetek át. Az egy órás útra az oda-vissza jegyet már itthon megvehetitek 3500 Ft-ért. Aztán menjetek el szintén taxival a szinte egymás mellett fekvő Cook-, de az Opunohu-öbölbe feltétlenül egy sétára. Cook kapitány tévedett. Az Opunohu Bay a világ legszebb öble, a Cook Bay csak “majdnem”. Moorea vagy Bora Bora a világ legszebb szigete? Csak akkor tudjátok meg, ha lesz időtök átugrani. Bár, ha lesztek Tahaa két motuján, el fogtok gondolkodni… (Motuk: a korallgyűrűkön kialakult kisebb lakatlan szigetek.)

Horgonyzóhelyek. A legszebbeknél (Tahaán a Mahaea motunál, a Korall-folyó Taputapu motunál, vagy a Lagunárium Bora Borán) nincs étterem. Ahol van, ott viszont találtok bóját, de én leengedtem mindig a horgonyt is. Tisztes árú étterem tehát nincs. Elfogadhatónak tűnt Uturoa központjában (Raiatea) a szinte egyetlen. Jól néz ki, 0,5 l sör 4-500-ért, ezt is kínaiak irányítják. Biztos átúsztak Tahitiről. A halászok vagy feleségeik igen olcsón adják a hatalmas mahi mahi és tonhal filéket hűtőládájukból. Egységesen 1000 XPF-ért árulnak 1-1,5 kilós szeleteket.

 

Horgonyon Tahaaán

 

Horgonyon Bora Borán

Tahaán feltétlenül meg kell néznetek egy szerda vagy vasárnap esti ének és táncprogramot Apu Bay DK-i oldalán, a Ficus étteremben (biztonságosnak tűnő bóják). Legkésőbb délután be kell jelentkezni. Az ár 7000 XPF. Kemény, de van benne rumpuncs, ragaszkodni kell a min. fél liter vörös borhoz. Svédasztalos vacsoraköltemény csirkével, mahi mahival, sült banánnal, marinált hallal, breadfruittal, de ne ti legyetek az utolsók. Erre mindenki tegye félre a pénzt már az elején. Én ezért a programért mentem, s nem csalódtam. Nem mesélem el, mert lelőném a poént. Ha mentek a műsorra, a bója ingyen van, egyébként 2000 XPF/hajó.

 

Tahaa, a táncosok hazája

 

Kell, hogy várj… – a szerző éppen a Neoton örökzöldjére tanítja a bennszülötteket

Program

Bora Bora. “Fővárosa” Vaitape falu. A Lagunárium a sziget leggyönyörűbb, és igen jó, tágas horgonyzóhelye (rajtad kívül nem lesz senki). Innen félelmetes képeket lehet készíteni Bora Boráról. A belépő 2500 XPF. Megéri. Ezért a pénzért egész nap bujkálhatsz a pálmafák alatt, vagy a vízben a cápákkal, rájákkal. Sőt, egy kis haleledelt is kapsz. Bora Borán ajánlom az autós szigetkerülést 3000 XPF/főért. Más. Amíg a búvárok el voltak ájulva a 3 m-es cápáktól, addig a többiekkel megálltunk hajóval a kis Motu Tapu mellett. Magánsziget, de a déli oldalára ki lehet húzni a csónakot, ha épp nincs ott a tulaj. Feltétlenül ez az oldala a legszebb és legkényelmesebb fürdésre, mert kevés a korall. Láttunk három ráját, egyikünk cápát is. Nekem nem hiányzott. Toopua nyugati oldalának közepe táján lehorgonyzott hajónk bocijával érdemes csatlakozni a cápa-rájaetető csapatokhoz. (Ingyen.) Vaitapében vasárnap fél tízkor pedig ajánlott az evangélikus istentisztelet. Két falu kórusa felváltva, versenyben hihetetlen szépen végigénekli az egészet, a papot alig hagyják szóhoz jutni.

 

Bora Bora. Látkép a Lagunáriumtól

 

Bora Bora – Lagunárium

Tahaa még egyszer. KIHAGYHATATLAN. A fent említett Mahaea (Tahaa keleti bejáratánál) talán a legszebb kis motu, szigetecske 200 km-es körzetben. Utána felkegyegtek az ÉNy-i Tautauhoz, a Korall-folyóhoz. Szintén jó horgonyzóhely. Beállsz a térdig érő, nagy sodrású vízbe, betámasztasz két kis motu közé egy 100 m széles “folyóba”, aztán körbevesznek a halak… A búvár srácok a Vörös-tengerhez hasonlították. Maga a sziget egy fjordokkal szabdalt csoda, vanília ültetvényei miatt a leggazdagabb. Én a vanília túrát kihagynám. Bajban vagy… Pszichikailag (és földrajzilag) Bora Borát kell a végére hagyni, de ezután el fogsz gondolkodni.

 

Tahaa – Korall-folyó

Raiatea. Fővárosa Uturoa, a Leeward-szigetek központja. Itt van a fent említett két hajós világcég központja. A Faaroa Bay-ből induló dzsungel-folyó túrán nagyon-nagyon figyelni kell, mert sekély és köves az alja. Mi megúsztuk annyival, hogy ki kellett kalapálnunk a propellert. Már a torkolat előtti 100 m-en észnél kell lenni. Lassú menet, s legjobb, ha a két evező a boci orránál 60-70 cm-re a vízbe van dugva mércének. A közeli botanikus kert lepusztult, egyébként zárva, de tehettünk egy sétát benne. Feledhető.

Másnap reggel
1. Gyöngyfarm túra elfelejtve, jobb kombinációm van. Innen délre (Faaroa Bay) mindössze 3 km Marae Taputapuatea, a polinézek legszentebb helye. A falu előtt van egy kis nem használt beton móló nagyon mély, tehát ideális vízzel. A mólótól 30 m-re egy gyöngyfarmos csak rátok vár. Pár boltot megnéztünk a szigeteken, úgy néz ki, korrekt a pali. Igaz, ez nem ékszerbolt, de kifúrja a gyöngyöt, ha kell, szíjat is ad hozzá. A farmja néhány száz méterre van a lagúnában. Mi a szent hely miatt találtuk meg véletlenül.

2. A szent hely (Marae Taputapuatea) csak 200 m séta a mólótól a parton déli irányban. A polinézek Rómája. Ez nem túlzás. Ingyenes, kiválóan el van látva francia és angol nyelvű színes magyarázótáblákkal, s elég szépen megmaradtak az építmények is egy kb. 500 m átmérőjű területen. Nem tudom, találsz-e róla anyagot (Miroslav Stingl: Az utolsó paradicsom), de ez volt a polinéz hódítások kiindulópontja és a polinéz háromszög központja királyok koronázásával, emberáldozatokkal, hatalmas vallási ünnepségekkel. Utána ugyanitt ingyenes zuhany.

3. Mindezek után megdobjátok a horgonyt a közeli Irihu-bejárat Irihu motujánál, s jöhet a lakatlanszigeti program rákokkal, elsüllyedt katamaránnal, rájákkal, kókuszevéssel (nagy kínlódás), polinéz stílusú WC-vel, zuhanyzóval félelmetesen szép, nyugodt környezetben. Nem szabad sietni, nyugodtan megalhattok a szemközti Faaroa Bay belső végében 10 m-en (nekem ez szimpatikusabb volt), vagy az öböl közepén egy már nem működő charter bázis (Sunsail?) ott hagyott bójáinál.

 

Raiatea. A polinéz királyok koronázási helye – a szerzővel

 

Raiatea. Motu Irihu

Népesség. A több mint száz éve munkásokként betelepített, vagy azóta is betelepülő kínaiak fokozatosan átveszik az irányítást a kereskedelemben. (Boltok, vendéglők.) Keveredtek a polinézekkel, sőt az első évtizedekben a keverék gyerekeket a kínaiak ki is taszították maguk közül. A városokban most már nagyon nehéz megállapítani, hogy ki az eredeti polinéz, vagy kiben csörgedezik kínai vér is. A néprajzkutatók szerint sajnos jót tett a vérfrissítés. A legendásan szép polinéz lányok most már nem kezdenek fiatalon elhízni.

Telefon. Csak Vodafone, vagy vásárolható helyi telefonkártya. SMS nincs!
WI-FI. Most már szinte mindenhol, de gyengécske minőségben.

Ha van időtök, menjetek át Huahinére. Nekünk útba esett, érdekes volt, nem bántuk meg. “Fővárosa” Fare falu. Egy terepjáróval, idegenvezetővel körbevittek bennünket Huahine Nuin, a fő szigeten. (4500 XPF/fő) Gyöngyfarm, maraék (ősi vallási központok), szent angolnák etetése, s persze a gyönyörű lagúna, atollok… Megérte! Itt és a kicsi Maupitin maradt meg a legérintetlenebb polinéz közösség. Kedvencünk, a “Kis Bora Bora” meglátogatásához viszont óriási szerencse kell. Egyetlen, csőszerű bejáratának megközelítése 15 csomós szél és 1,5 m-es swell fölött tiltott. Nekünk most szerencsénk volt. Vagy valaki meghallgatta imáimat, s biztosított egy lyukat néhány napra az időjárásban. Az előző két kint létemkor ez nem sikerült. Aztán, amikor kiléptünk, beindult a szél…

 

Huahine-sziget jelentése: terhes nő

 

Maupiti, a kis Bora Bora

Előző útjaimról készítettem egy rövidfilmet, ami talán még jobban meghozza az utazási kedvet. Sailing from Tahiti to Bora Bora

 

Igazán csak a helyszínen fog eldőlni, mit valósíthattok meg ezekből. Ám, ha csak az általam felsorolt főbb szigetekre benéztek, úgy érzitek, jártatok Polinéziában.

Győrffy Gyula

Győrffy Gyula további írásai az Útikalauzban

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Utikalauz.hu hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

1 Comment on "Praktikus tanácsok Tahitire, Bora Borához nem csak hajósoknak – Francia Polinézia – Győrffy Gyula – 2018"

  1. Csak gratulálni tudok a vállalkozó kedvetekhez, hogy a világ túlsó szegletébe, a földi paradicsomba eljutottatok! Köszönjük a beszámolót, várjuk a továbbiakat.

    Márti

Comments are closed.

Ez az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Részletek

Cookie szabályzat Őszintén szólva mi sem vagyunk szerelmesek a Cookie-ba, mert nem szeretjük, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány ilyen, általunk használt Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár