Főoldal | Szerzők szerint | Te is írd meg! | Hírlevél | Üzenő | RSS


Győrffy Árpád: Autópályák és díjak Horvátországban - 2013-14 

Részletes leírás a horvátországi autópályák aktuális állapotáról és a használatukért jelenleg kért díjakról. Az írás készítésébe több olvasónk is besegített.

Ezt az ismertetőt elsősorban azoknak írtam, akik még nem jártak Horvátországban, illetve egy adott útszakaszon, vagy kíváncsiak a változásokra. Több éve frissítem az árak változása és az új szakaszok átadása szerint - a legutóbbi jelentős frissítés 2012. június 11-én volt, az árakat 2013 júliusában ellenőríztem.

Először is bemelegítésként vessünk egy pillantást a Horvát Idegenforgalmi Közösség térképére, ami jól mutatja az autópályák kiépítettségének pillanatnyi helyzetét. A zöld vonalak jelzik az autópályák, a kékek az autóutak 2014 tavaszi helyzetét. (A térképre kattintva nagyobban is megnézhetjük.) 

 

 

Udvar-Zágráb

A Magyarország keleti, délkeleti széléről indulóknak praktikusabb lehet, ha nem mennek el Letenyéig, hanem a Mohács-Udvar határállomásnál átkelve, az Osijek(Eszék)-Dakovo között kiépített A5-ös autópályán át rámennek a Zágrábot Belgráddal összekötő, A3-as jelű autópályára.  A magyar határtól az A5-ösig 50 kilométert kell megtenni főutakon, 2011-ben ugyanilyen hosszú az A5-ös meglévő szakasza is. A Belgrád-zágrábi A3-as autópályán még további 200 kilométer kell Zágrábig menni. Tehát összesen 300 kilométert kell autóznunk a magyar határtól a Zágráb melletti Ivanja Reka csomópontig, szemben a Lentitől számított 93 kilométerrel. (Az autópálya használatáért egy úton 76 kunával, mintegy 3100 forinttal kell többet fizetnünk annál, mintha Letenyénél tértünk volna rá. Persze, közben ezzel itthon kihagyhatjuk a hazai autópályát, és akár üzemanyagot is spórolhatunk - az indulás helyétől függően).

A fenti útvonal térképen

 

Letenye-Zágráb

Amióta Budapest és Letenye között teljesen kiépült a horvát autópálya magyarországi szakasza, a honfitársaink többsége ezt az útvonalat választja, ha az Adriára indul. A határig tartó résznek M7-es a neve, a táblák magyarul vannak, a díjat előre kell fizetni forintban, de euróban - vagy bankkártyával és SMS-sel is lehet. Bővebbet erről a (magyar) Állami Autópálya Kezelő Zrt. oldalán lehet olvasni.

Ami fontos lehet még, hogy az utolsó benzinkút a horvát határtól mintegy 40 kilométerre, Zalakomár térségében van a pálya mindkét oldalán, így oda és vissza is megállhatunk a készletek feltöltésére.

Itt tisztázzuk azt is, hogy Horvátországban is van elég benzinkút az autópályák mellett. A  Dubrovnik felé vezető szakaszon a legnagyobb távolság két egymást követő töltőállomás között 49 kilométer. Ennyire még a tartalék is elég legtöbb kocsiban. 

A magyar turisták többségének a horvátországi autópálya első, Goricánnál kezdődő, Bosiljevoig tartó szakasza többnyire azonos. Bosiljevonál kell eldönteni ki megy tovább délre, Split felé az A1-es autópályán, vagy ki választja  a nyugati irányt, hogy a Kvarner-öbölt,  Rijekát (Fiumét), a Krk-szigetet vagy az Isztriai-félszigetet megközelítse.

 

 

A Gorican és Bosiljevo közötti út Zágrábig - Sveta Helena csomópontig - tartó részét A4-esként jelzik. Ez Zágráb határában találkozik az Eszék felől érkező A3-as autópályával - amiről az előbb már írtam.
A Zágrábot dél-kelet, dél felől megkerülő szakaszt A3-asként számozzák- Luckonál ebből ágazik le délnyugati irányba az A1-es autópálya, amin Bosiljevoig együtt autóznak a Split felé és a Rijeka felé igyekvők.  Az út a Bosiljevo 2. csomópontnál válik ketté a Split irányába haladó A1-es és a Rijekába menő A6-os autópályára.

Ha a hétvégi napokon, a megszokott  a turnusváltási időben megyünk, ne lepődjünk meg a pénztárak előtt álló hosszú kocsisorokon. Főleg visszafelé, a Zágráb előtti, luckói kapunál lehet nagy a tumultus. Ha valaki szeret felkészülni a nehéz helyzetekre, lélekben otthonról is beleélheti magát, ha hasonló időszakokban ide kattintva megnézi a luckoi kapu két oldalán működő webkamerák képeit.

Dugó a luckoi fizetőkapunál - webkamera
Sorban állás a WC-nél

Péter írta 2009-ben: |- #ptrus98@yahoo.com -  ... Tegnap este érkeztem haza Splitből. Az Útikalauz leírása nemigen foglalkozik a vissza-irányú utazással, pedig ott van (lehet) néhány probléma. Ezek közül a legfontosabb, hogy a Split - Zágráb autópálya (A1) zágrábi végénél (Lucko) óriási dugóra lehet számítani. Nekünk több, mint 1 óráig tartott, amig átjutottunk a fizető kapun. Sajnos a "CASH" (készpénzes) irányt választottuk. A probléma jelentősen csökkenthető, ha van bankkártyánk és a "NO CASH" irányt választjuk, ott jóval kevesebben vannak. 
A másik gond az lehet, különösen azoknak, akik először járnak erre, hogy a Zágrábot elkerülő autópályán tragikusan rosszak a jelzések. 10-20 km-en keresztül csak Slav.Brod-ot, esetleg Osijek-et jelzik előre, a letenyei irányról szó nem esik. Különösen zavaró, hogy Zágráb alatt van egy Gorica nevű falu, ahová viszont gondosan jelzett lehajtó vezet. Nem szabad beugrani, ez nem azonos Gorican-nal, ahová igyekeznünk kell, ha Letenyénél akarunk átkelni a magyar határon. A lényeg, hogy Ivanja Reka csomópontnál térjünk le az A3-ról az A4-re, Varazdin, Cakovec, vagy Gorican irányt válasszuk.

Irány Dél

második bosiljevoi csomópontnál azoknak kell elfordulni Zadar illetve Split felé, akik Selcétől, Crikvenicától délebbi részekre mennek. Pontosabban nem is kell fordulnunk, mert a Zágrábtól A1-es  jelzésű  autópálya maga fordul ebbe az irányba, így csak követnünk kell a főirányt.

Plitvicei-tavak

Ha a tengerpart mellett másra is kíváncsiak vagyunk, az ogulini kijáratnál letérve érhetjük el a magyar turisták egyik kedvelt célpontját, a Plitvicei-tavakat.  Így a magyar határtól 269 kilométert kell megtennünk addig.
Ha spórolni akarunk egy kicsit az autópályadíjjal, és kicsit látni akarunk a településekből is, akkor már az A1-esről letérhetünk Karlovacnál, hogy az 1-es főúton keresztül jussunk Plitvicére.  Plitvicét Karlovactól 85 kilométerre (a magyar határtól 239 km) találjuk, közvetlenül a főút mellett. Ugyanezen az úton mehetünk tovább a tengerpart felé. Az autópályára a Gornja plocai feljárónál, a Sveti Rok alagút előtti második csomópontnál hajthatunk fel. Az útviszonyokról egy 2006-os beszámolómban olvashattok - igaz, fordított irányban.
A 150 kilométeres Gornja Ploca-Plitvice-Karlovac távolságot mi akkor netto 2 óra 5 perc alatt tettük meg.

 


Leírásunkkal visszatérve az A1-es főútra, a Zuta lokvai kijáratnál lekanyarodhatnak azok, akik Senjbe, Rabra, Pagra indultak.  A Pagra menők választhatják a gospici kijáratot is, ahonnan több más mellett Priznát, Karlobagot is el lehet érni.

A Plitvicénél délebbre igyekvők itt még nyugodtan nyomhatják a gázpedált. A korábbi években sokszor hatalmas dugókat okoztak a sokáig csak egy járattal működő alagutak. Amióta a  Sveti Rok és a Mala Kapela is kétcsövűvé vált, inkább csak balesetek miatt kell hosszabb ácsorgásra számítani. 

A következő fontosabb kijárat a Sveti Rok délnyugati oldalán lévő maslenicai, ahol a Starigradba és környékére menők szállhatnak ki a rohanásból.
A következő leágazás Posedarjenél lesz, ahol Novigradra, Povljanara, Pagra fordulhatunk le.
Az alig négy kilométerre lévő Zadar 1. kaputól  Zadar,  Nin, Privlaka, Vir felé vehetjük az irány, majd a Zadar 2. kijárattól Zadar, Bibinje, Sukosan lehet a célpont.    
 

 

Zadart  után a benkovaci kijáratnál Biograd felé, a pirovacitól Pirovac, Murter, Tribunj, Vodice felé, a sibenikitől Sibenik, Krapanj,  Primosten, Rogoznica, Razanj felé, a prgometitől Trogir, Mali, Kastel Stari felé, a dugopoljeitől Split, Omis, Brac, Hvar felé, a Blato na cetineitől Omis, Lokva Rogoznica, Baska Voda felé, a sestanovacitól  Makarska, Drvenik (Hvar) felé, végül az autópálya 2011-es végpontját jelentő vgoraci kijárattól Drvenik, Ploce, Trpanj, Orebic, Korcula és az összes többi, déli, délkeleti irányban lévő település illetve Montenegro felé indulhatunk el.
Nagyon emlékezetes lesz valószínűleg mindenkinek a Neretva torkolatvidékének buja szépsége a többszáz kilométeres aszfaltos, sziklafalas száguldás után. Érdekes momentum lehet az is, hogy közben Neumnál átkelhetünk Bosznia-Hercegovina alig 10 kilométeres tengerparti sávján is. (Ide is elég a személyi igazolvány.)
Az autópálya végétől Dubrovnikig még 110 kilométert kell megtennünk viszonylag keskeny, igaz néha nagyon szép kilátást nyújtó utakon. Persze, mi ez ahhoz képest, amikor még az egész ilyen volt.

 

Bosznián át Dalmáciába

A Dalmácia déli részét megcélzók, illetve a Magyarország keleti részéről indulók Bosznia-Hercegovinán át is megközelíthetik a tengert. Magyarországot az udvari határátkelőhelyen át elhagyva először a fent már leírt Eszék-dakovói autópályán mehetünk. Bosznia-Hercegovinába Slavonski Brodnál vagy Slavonski Samacnál kelhetünk át, és innen Szarajevón, Jablanicán, Mosztáron át juthatunk el Dalmáciába a Metkovi határátkelőhelyet használva.
Utunk első szakasza Bosznia szerb részén vezet keresztül, így ne lepődjünk meg, ha cirilbetüs  útjelző táblákat látunk. Ha nem is értenénk ezeket, de figyelünk a számozásra, biztosan nem tévedünk el.
Ha valami érdekeset akarunk látni, akkor mindenképpen álljunk meg Szarajevóban - például egy éjszakai vezetés után ott tölthetjük a délelőtti, koradélutáni órákat, vagy eleve ott éjszakázunk. A bazár különösen az esti órákban rendkívüli élmény. Néhány órára álljunk meg a Neretva-völgyében Jablanica környékén, és persze ne hagyjuk ki Mosztárt sem.
A boszniai átkeléshez választhatjuk a Barcs-Gradiska-Banja Luka-Jajce-Jablanica-Metkovi útvonalat is.

A kalauz boszniai fejezetében tucatnyi beszámolót találtok az utak állapotáról és más fontos tudnivalókról. Figyelmetekbe ajánlom a 2006 júliusi kirándulásunkról szóló, Szarajevón át Hvar-szigetre című írásomat, amelynek első részében részletesen olvashattok az Eszéken, Szarajevón  át az Adriáig vezető utunkról. A szarajevói, mosztári kitérőket bőven illusztráltam képekkel is. 
2011-es augusztusi tapasztalatok szerint az utak már jó minőségűek, a korábban alíg 10 kilométeres autópálya 35 kilométeres lett, az ára 2 márka (1 euró). Igaz, a folytatás építése miatt van egy kb. 10 kilométeres elkerülő szakasz, ami nincs leaszfaltozva.

 

Összegezve: vitathatatlanul gyengébb utakra kell számítanunk, a kisebb távolság, a kisebb költség és főleg az érdekes tájak, emberek, kultúrák miatt mégis ajánlom mindenkinek, hogy legalább egyszer próbálja ki ezt az útvonalat. De legyen itt másnak is a véleménye az Üzenőből:

Megérkeztünk Montenegróból és az ígéretemhez híven megosztom az úttal kapcsolatos tapasztalatainkat. Uticélunk Bar volt. Az általunk választott útvonal Mezőszilas - Udvar - Eszék - Doboj - Zenica - Szarajevo - Foca - Niksic - Podgorica - Bar. Az út 741 km volt, viszont volt egy igazán kalandos szakasza. Foca és a határ, Scepan Polje közötti szakasz egy egysávos, néhol omladozó, rendkívül szerpentines hegyi út. Viszont a táj csoda szép. Hazafele Dubrovnik - Mostar - Szarajevo - Zenica - Doboj - Eszék útvonalat választottuk, ez 848 km volt.  Négy autóval mentünk a fent említett úton. Két család viszont a horvát autópályát választotta. Sokszor megy a vita különbözo fórumokon, hogy merre gyorsabb, jobb. Az ismeroseink közel 1100 km-t tettek meg, fizettek kb. 11000 ft útdíjat, plusz a 350 km-re eső többlet üzemanyag költségét.
Mi sokszor megálltunk, mert 10 kisgyerekkel utaztunk, de még így is több mint 2 és fél órával előbb odaértünk. A táj szépségérol már nem is beszélve.
Mindenki természetesen maga dönti el merre akar menni, de én nyugodt szívvel merem ajánlani a Bosznián át vezeto utat.
Üdvözlettel: Vargáné Pincési Zsuzsa (August 19, 2009)Sziasztok Utazók!  Bocs, hogy most, de szeretnék infót megosztani Veletek. Korculára Bosznián át utaztunk. Tavaly Dubrovnikból hazafelé Metkovic-Mostar-Banja Luka-Jajce -Barcs útvonalon, most Udvar-Bosanski Samac-Maglaj, Zenica-Sarajevo-Mostar-Metkovic útvonalon. Szóval, aki erre szeretne menni jövőre figyeljen, mert Sarajevo előtt építik az autópályát (ami már hosszabb, mint tavaly volt kb 20-25 km)és elfogy az út kb. 5 km szakaszon. Murvás úton kell menni. Szóval ne rohanjatok!!! Igaz a rendőrök miatt ez nem is lehetséges. Fizetni 2 KM-t kell. Érdemes Km-et vinni, mert nem mindegyik kapus veszi el az eurót. Mi kifogunk egy igazán morcos figurát és nem engedett, csak Km fogadott el. Ezenkívül nagyon rugalmasak a bosnyákok, elfogadják az eurót.Bosznia továbbra is fantasztikus ország, kedves emberekkel és nagyon finom bosanski cevappal és baklavával.Az árak nagyon barátságosak a benzin olcsó!!!a legdrágább bezint euro 100-as, 2.25 Km volt, de ennél olcsóbban is vettük 2 Km (1 euró). Szóval érdemes erre is menni, rövidebb, olcsóbb kicsit lassabban megyünk, de a táj, a Jablanica tó gyönyörű színe és a Neretva völgy kárpótol. Álljatok meg egy napra Mostarba.Érdemes!!! Tavaly 3 órát álltunk meg, most egy napot töltöttünk ott. Az esti Mostar fantasztikus!hazafelé is erre jöttünk és Sarajevóban álltunk meg egy napra. Az óváros pazar, egy más világ! Este minden müezzin énekel, a hegyek visszaverik az éneket, félelmetes. Nekünk ráadásul saját minaretünk volt müezzinnel. Reggel Ő ébresztett bennünket.(szállodánk közvetlen közelében volt) Egy napot megér, az élmény felejthetetlen! Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!!! Az útépítés igazán nem zavaró, csak infónak szántam. Jó utat mindenkinek!!!Ja és Korcula leírhatatlanul szép!!!
Komáromi B. Erika - 2011-10-31 23:08:00

 

Irány a  Kvarner-öböl

Egyes statisztikák szerint a Horvátországba látogató magyar turisták többsége a legrövidebb és legsimább utat választja a tengerpart felé, Rijekába, a Kvarner-öböl környékére és az Isztriai-félszigetre megy nyaralni. Ahogy már korábban írtam, ehhez a  Bolsiljevo 2. csomópontig  együtt halad a Dalmáciába indulókkal az A1-es autópályán, majd innen már A6-osként számozott úton haladhat Rijeka határáig. 

 

 

A Krk-szigetre és a Bakar-Kraljevica-Crikvenica-Slece közötti területre tartóknak az  ostrovicai kijáratnál kell lekanyarodni az autópályáról az 501-es jelű főútra. 13 kilométer megtétele után az 523-as útra fordulva mehetnek a Krk-sziget hídjához, vagy a parton észak-nyugatnak Rijeka felé. Akik Crikvenicába, Selcére mennek, azok az 501-esen, majd a 8-as főúton folytathatják az utat délkeleti irányba. A Krk-szigetről további szigeteket érhetük el kompokkal.
Az A6-os autópálya rijekai végpontjától juthatunk el Rijekán kívül többek között Opatijaba, Lovranra, Bakarra, Cresre, Losinjra.

 

Irány az Isztriai-félsziget - Pula, Medulin, Rovinj, Vrsar, Porec, Novigrad, Umag

Rijeka mellett elhaladva közelíthetjük meg a másik fontos úticélt, az Isztriai-félszigetet.
Rijekától egy rövid szakaszon az A7-esen, majd az A8-ason mehetünk tovább a félsziget belsejébe vezető Ucka-alagutig.  Az 500 méterrel a tengerszín felett megépített 5 kilométer hosszú,  9 méter széles, 2x1 sávos alagútban 80 kilométeres sebességgel haladhatunk. Az alagútdíjat a bejáratnál kell fizetni. 
A félsziget közlekedésében 
a 2011-ben nagyobb változások történtek. Az  Isztriai Ipszilonnak nevezett út észak-déli irányú szakaszán elsőnek 2010 júniusában készült egy 24 kilométeres valódi autópályaszakasz a Kanfanar-Pula közötti részen.
2011 júniusában Kanfanar és Umag között is autópályává alakították a korábbi kétsávos gyorsforgalmi út további 50 kilométeres szakaszát. Ezzel együtt az egész észak-déli ágon bevezették a szakaszok szerinti díjszedést.
Október végén tovább bővült a kétpályás rész, Kanfanartól az Ucka-alagút irányába menő út első, 18 kilométer hosszú, Rogoviciig tartó szakasza készült el. Mivel ez a "közös részen" van, gyakorlatilag mindenkit érint az új díj. Ahogy a bevezetőben is írtam, a 2012-es szezon indulásakor már csak az Ucka és Rogovici szakasz működik autóútként, ennek megfelelően csak ezen a szakaszon nem számolnak fel útdíjat. (A konkrét díjak az írás későbbi részében.)

 

 

Az ipszilon kanfanari elágazójánál a Rovinjba indulók letérnek a gyorsforgalmi útról, a többiek ismét két csoportra válnak szét. Délre fordulva a Vodnjan jug kijáratot használva Fazanaba és Brijuni szigetére juthatunk. Ha elmegyünk az autópálya déli végéig, akkor Pulát, és a félsziget csücskében lévő Medulint érhetjük el.
A Kanfanarnal északra fordulók a medaki kijárattól Vrsart, Funtanát, a badernaitól Porecet, a Nova vasitól Novigradot, a bujeitől Lovrecicat érhetik el, az autópálya végén pedig Umagot találják.
Az ipszilonnak ezen az ágán található Novigrad közelében a Mirna-folyó mocsaras területe fölött átvezető Mirna-híd. A 2005-ben elkészült 1,4 kilométer hosszú, 10 méter széles alkotmány legnagyobb magassága 40 méter, a 22 tartóoszlop között 51-70 méter között alakul a távolság.

Kecskecsapáson az Ucka helyett

Korábban többen is felvetették, hogy ki is lehetne kerülni az Ucka-alagutat, és akkor ezért nem kellene fizetni. Elvben nincs akadálya, út is van, de kicsit nehéz lenne a nagy emelkedők miatt. Hisz az alagutat éppen azért csinálták, mert egyébként bajos lenne átkelni a félsziget közepét elzáró, több mint ezer méter magas hegyen. Az alagút díjat biztosan többszörösen megfizetnénk a nehéz terep miatt megemelkedő fogyasztásban és az autó fokozott amortizációjában. Persze, aki  szereti a kalandot, próbálja meg, de utána mindenképp küldjön beszámolót az Útikalauznak.


Végig az Isztria keleti partja mellett

Kiss Zoltán - #kisszoltan88@gmail.com - küldte 2011. augusztus 27-én az alábbi útvonaljavaslatot.

Egy beszámolóval szeretnék segíteni azoknak, akik Pula (Isztria) irányába indulnak. 

Horvátország - Autóval az Isztria keleti szélén - nagyobban 
Az útvonal a következőképp nézett ki: Letenye-Zagrab-Rijeka-Opatija-Labin-Pula. Augusztus 22-én reggel fél 3-kor indultunk el a Balaton mellől. Az út elejét nem részletezném, mivel azt már előttem Árpád megtette. A mi utunk attól különböző, hogy az Ucka alagút és az onnantól kezdődő autópálya helyett, mi a tengerparton közelítettük meg Pulát. Szóval onnan folytatnám hogy reggel fél 8-ra kényelmes tempóban megérkeztünk Rijekához. Itt letértünk az autópályáról bementünk a városba, bár nem álltunk meg. A reggeli forgalom szinte elhanyagolható volt. Ezután Opatija felé vettük az irányt, az út városias, 40-50es korlátozás. Az út kanyargós de cseppet se mondanám követhetetlennek. Ez így is marad egészen Lovranig. Lovrant elhagyva kezd vadregényes lenni az út, a táj gyönyörű, lehet kattogtatni a fényképezőgépekkel, mi itt többször is megálltunk fényképezni, sétálgatni, pihenni. Kicsit kanyargós 60-80-as tempó, néhol egy-egy falu. Az út nem vészesebb a magyarországi Dobogókőre vezető útnál, szerintem jóval enyhébb. Az úton érdemes figyelni azoknak akik mártózni szeretnének egyet a tengerben, mivel vannak félreeső helyek ahol le lehet menni tengerhez. Az út ilyen marad, amíg el nem érkezünk Plominig. Innentől jóval egyenesebb az út. Labin előtt belebotlottunk egy útfelújításba. Ez a szakasz kb. 15 percet vett igénybe. Itt 30-as tempóban lehetett haladni(földúttá változott a 66-os út pár kilométerig). Ezután Labinba érkeztünk. Az út innen teljesen követhető semmi korlátozás, útfelbontás, egyéb akadályozó tényező nem volt.. Az út minősége jó. 10:30-ra meg is érkeztünk Pulára. Ez 3 órát tesz ki, de mi sok helyen is megálltunk nézelődni fényképezni. Ha ajánlanom kellene az utat, akkor azoknak javaslom ezt az útszakaszt, akik szeretnek nézelődni megállni, vagy nem fontos, hogy az autópályán menjenek végig idő hiányában. Szerintem különösebb vezetői képességeket nem igényel az út megtétele, egy átlagos sofőr gond nélkül le tudja vezetni ezt a szakaszt. Fogyasztás tekintetében nem volt különösebb gondom, az autót nem kellett legyilkolni, így nem ugrott meg jelentősen. A visszafele utat autópályán tettük meg, mivel kíváncsi voltam hogy milyen arra a látvány, így arról már nem tudok beszámolni. :).
Kiss Zoltán

Szlovénián (Ausztrián) át az Isztriára 

A horvát autópályák kiépítése előtt az Isztriai-félszigetet sokan Szlovénián keresztül közelítették meg. Ehhez átvágtak Horvátország észak-nyugati és Szlovénia észak-keleti részén, hogy Slovenska Bistricától autópályán, illetve autóúton folytassák az utat Postojnáig vagy Radrtoig, majd onnan főutakon az Isztriáig.  Mások ausztriai kerülővel hosszabb, de gyorsabb megoldást választottak. A Rédicset Mariborral összekötő autópálya megépítése óta a korábbinál is jobb lehetőségként kínálkozik a szlovéniai utak használata. 
A magyar határtól számolva Umagig mintegy 50 kilométert spórolhatunk meg a horvát autópályához képest, tehát még akár Pulára sem jelentene nagy kerülőt. Nem is szólva arról, hogy amíg egy  umagi út díja Horvátország felé oda-vissza 14000 forint (342 kuna), addig a kéthetes szlovéniai matrica 9000 Ft (30 EUR), az egyhetes pedig csak 4500 Ft  (15 EUR).
A csak egy hétre indulóknak még akkor is érdemes elgondolkodni a szlovéniai kerülőn, ha Pulába mennek. Igaz, akkor oda-vissza hozzájön 3000 ezer forint (74 kuna) az isztriai autópálya használatáért, és a plusz 2x50 kilométerért fizetendő üzemanyagár  - jelenleg az is mintegy 3000 forint (2012.06.11.) - hisz még így is 3500 forintot spórolhatnak. (Meg talán a horvátok is előbb rájönnek, hogy kicsit túlzásba estek a díjemelésnél.)
Persze, ez már egy másik történet.


 

Autópályadíjak Horvátországban 

A Letenye felől érkezőknek Zágráb előtt kell először fizetni a Sveta Helena csomópontnál azzal a kártyával, amit még a magyar határ után kaptunk. (A kártyákat egy-egy fizetős szakasz kezdetén ugyanolyan kapuknál kapjuk, mint amilyennél a végén a pénzt elkérik. Van úgy, hogy egy személy nyújtja át, de olyan is előfordulhat, hogy nekünk kell egy gomb megnyomásával elkérni az automatától.)
Zágráb után újabb kártyát kapunk, amivel az A1-es pálya elhagyásakor kell ismét fizetnünk. Izgulni nem kell, nem feledkeznek meg rólunk, kártyát is adnak időben és a pénzt is mindig elveszik.

A kijáratnál fizetni lehet:
- kunával,
- euróval - a napi árfolyamuk szerint
- és a bankkártyák közül az American Express, Diners, Visa, Mastercard és Maestro kártyával.

A fizetésnél elektronikus díjfizető berendezést is lehet használni. Az ENC (ETC) (elektronikus útdíj beszedés) egy a járműbe beépíthető készülék, amivel megállás nélkül ki lehet fizetni az útdíjat. Mondhatnám, röptében. 
Különböző csomagokban (420, 610 ill. 1000 HRK) kapható, amiből 120, 100 ill. 100 Kn maga a készülék ára, a többi pedig útdíj fizetésére fordítható. A rendszer használóinak 10 százalékos kedvezményt biztosítanak, ezért 1000 kunás használat után megtérül a befektetés. :)

Létezik egy feltölthető SmartCard rendszer is ami ugyancsak 10 százalék kedvezményt biztosít, és itt csak 20 Kn a kártya ára. Egy feltöltésnek legalább 100 kunásnak kell lenni.

A fizetésnél ügyeljünk arra, hogy működő, illetve a fizető eszközünknek megfelelő kapuhoz álljunk. Ha csak készpénzünk van, akkor a "Cash" feliratot kell választanunk. Ezzel egyúttal beletörődtünk abba is, hogy esetleg hosszan kell várakoznunk, amíg végre rendezhetjük a számlánkat. A készpénzes fizetésre érdemes megfelelő mennyiségű apróval készülni.
Ha el akarjuk kerülni a várakozást - és van megfelelő bankkártyánk - akkor válasszuk a "No Cash" feliratot!  (Ami fentebb nincs felsorolva, azzal nem lehet fizetni, bármennyire is fáj ez a csajágröcsögei takszöv vagy az OTP házikártyás ügyfeleinek.)

A díjakat a megtett út mellett a jármű fajtája határozza meg. A kezdeti kategóriát 2009 tavaszán IA jelűvel bővítették, amiben a motorosoknak és a motorok különböző mutációinak szabtak árakat (addig az I kategória árait fizették ezek is). A különböző kategóriákat jól szemlélteti az alábbi ábra.


A konkrét számok kunában

Az alább következő táblázatokba kigyűjtöttem, hogy néhány fontos üdülőhelyre mennyibe kerül az autópálya egy útra. Az első oszlopban a kijárat neve, a következőben az onnan elérhető üdülőhelyek.  Egyes üdülőhelyek két kijáratnál is szerepelnek, mert különböző szempontok alapján nem egyértelmű, hogy melyik kedvezőbb választás.
A harmadik oszlopban a kijárat Letenyétől való távolsága látható. A díjakat is az autópálya elejétől számolva adtam össze. 
Ahogy már írtam, először Sveta Helena csomópontnál kell fizetni a táblázatban szereplő összeget. Zágráb után újabb kártyát kapunk, amivel majd a végső lehajtásnál kell fizetni. Azt az összeget úgy kapjuk meg, ha a táblázat szerint az adott kijáratra megadott teljes díjból kivonjuk az Sveta Helenánál fizetendő részt.
Az árakat 2013. július 22-én ellenőríztem. A díjak kunában olvashatók (2013. július 22-én 41 forintért lehetett vásárolni a Quintchange-nél.) 
A táblázatok utolsó sorában olvasható az az összeg, illetve távolság, amit akkor kell hozzáadni az érintett sorokban látható számokhoz, ha Letenye helyett Eszék felől közelítenénk meg Zágrábot.
Természetesen előfordulhat, hogy ha rosszul számoltam, vagy elnéztem valamit - ha valaki hibára lel, kérem, jelezze.

Aki a lenti táblázatoknál és részletesebben ismerni akarja a díjakat, az a horvát autópálya társaság oldalán megtalálja. Figyelem! A lenti díjak egy útra szólnak. Visszafelé újra fizetni kell. 

A díjak és távolságok Dalmácia felé 

 

Autópálya kijáratok (nulla pont a letenyei határátkelőhely)

Az adott kijárattól elérhető egyes üdülőhelyek

Távolság
Km

IA
motorkp., három és négyk. motor/Kn

I.  kat
szgk, mbusz
1,9 méter alatt/Kn

II. kat szgk utánfutóval
lakókocsival, lakóautó 1,9 felett/Kn

Zágráb -Sv Helena

  

93

24

41

62

Karlovac

Plitvice (239)

155

36

59

95

Bosiljevo

 

193

42

72

118

Ogulin

Plitvice (269)

200

53

84

136

Zuta Lokva 

Senj, Rab, Pag

239

61

102

163

Gospic 

Prizna, Pag, Karlobag

295

77

128

203

Maslenica 

Starigrad

357

93

156

245

Posedarje 

Novigrad, , Povljana, Pag

364

95

158

251

Zadar 1

Zadar,  Nin, Privlaka, Vir

368

96

162

254

Zadar 2

Zadar, Bibinje, Sukosan

378

99

166

260

Benkovac

Biograd

393

104

176

274

Pirovac   

Pirovac, Murter, Tribunj, Vodice

415

111

186

289

Sibenik  

Krapanj,  Primosten, Rogoznica, Razanj

343

116

195

301

Prgomet  

Trogir, Mali, Kastel Stari

466

125

209

322

Dugopolje   

Split, Omis, Podstrana, Brac, Hvar

494

132

222

341

Blato na Cetine

Omis, Lokva Rogoznica, Baska Voda

523

140

234

362

Sestanovac  

Makarska, Drvenik Hvar

530

142

238

367

Vgorac

Drvenik-Hvar, Ploce, Trpanj, Orebic, Korcula... Dubrovnik

580

156

261

401

Udvartól indulva az alábbi távolságot illetve díjakat kell hozzáadni a Letenyétől számítotthoz*

+210

+45

+76

+109

* A Letenye-Zágráb közötti szakasz díjával csökkentett összeg, illetve távolság - ez csak egy virtuális szám, amit azért ebben a formában adtunk meg, hogy ne kelljen minden kijáratra külön feltűntetni.

 A Kvarner-öbölbe - Krk-szigetre, Rijekába és környékükre 

 

Autópálya kijáratok
(nulla pont a letenyei határátkelőhely)

Az adott kijárattól elérhető egyes üdülőhelyek 

Távolság
Km

IA
motorkp., három és négyk. motor/Kn

I.  kat
szgk, mbusz
1,9 méter alatt/Kn

II. kat szgk utánfutóval
lakókocsival, lakóautó 1,9 felett/Kn

Ostrovica***

Bakar Kraljevica Crikvenica Selce

244

60

101

170

Grobnik***

Bakar Kraljevica Crikvenica Selce

255

65

110

186

Rijeka

Opatija, Lovran, Bakar, Cres, Losinj

262

65

110

186

Ostrovicai elágazó+Krk-szigeti híddíj**

Krk, Punet, Baskam, Cres, Losinj

264

81

136

216

Udvartól indulva az alábbi távolságot illetve díjakat kell hozzáadni a Letenyétől számítotthoz*

+210

+45

+76

+109

* A Letenye-Zágráb közötti szakasz díjával csökkentett összeg, illetve távolság - ez csak egy virtuális szám, amit azért ebben a formában adtunk meg, hogy ne kelljen minden kijáratra külön feltűntetni.

** A KRK-szigeti díjat csak odafelé kell fizetni (normál személykocsira 35 kuna)

*** Kiss Karola 2012-07-06-án arról tájékoztatott bennünket, hogy útépítés miatt le volt zárva az ostrovicai elágazó, ezért a grobnikit ajánlotta helyette.  Egy héttel később Pálfi Erikától már arról kaptunk hírt, hogy ismét járható az ostrovicai lejáró.


Az Isztriai-félszigetre

További információ és az esetlegesen frisebb árak a Bina Istra honlapján.

 

Autópálya kijáratok
(nulla pont a letenyei határátkelő)

Az adott kijárattól elérhető egyes üdülőhelyek

(A Rijekáig tartó szakasz hosszát, árát beépítettem)

Távolság
Km

IA
motorkp., három és négyk. motor/Kn

I.  kat
szgk, mbusz
1,9 méter alatt/Kn

II. kat szgk utánfutóval
lakókocsival, lakóautó 1,9 felett/Kn

Kanfanar

Rovinj

339

88

146

239

Vodnjan

Fazana, Brijuni

356

94

155

253

Pula

Medulin

368

96

158

258

Medaki

Vrasar, Funtana

346

91

150

245

Baderna

Porec

353

94

154

251

Nova Vas

Novigrad

375

102

165

268

Buje

Lovrecica

381

104

168

273

Umag

Umag

386

106

171

278

Udvartól indulva az alábbi távolságot illetve díjakat kell hozzáadni a Letenyétől számítotthoz*

+210

+45

+76

+109

* A Letenye-Zágráb közötti szakasz díjával csökkentett összeg, illetve távolság - ez csak egy virtuális szám, amit azért ebben a formában adtunk meg, hogy ne kelljen minden kijáratra külön feltűntetni.

Az Isztrián belül autózóknak az umagi és pulai végpont között 37 kunát kell egy útra személygépkocsival fizetni, a kisebb szakaszok arányosan olcsóbbak.


Ami még fontos lehet

A horvátországi üzemanyagárakról a http://www.ina.hr/default.aspx?id=306 oldalon tájékozódhattok.

Az Ina cég üzemanyagkútjainak helyét a http://www.ina.hr/default.aspx?id=475 címen elérhető keresővel deríthetik ki, ha a kívánt üzemanyagot bejelölik, majd a "search" utasításra kattintanak.

Mikor utazzunk Horvátországba?

Mivel a horvát szállásadók csak abban tudnak gondolkodni, hogy vasárnaptól szombatig tart a világ, mindenki egyszerre indul el nyaralni, s ennek megfelelően egyszerre indul hazafelé. Így aztán könnyű dolga van a Horvát Idegenforgalmi Közösségnek, amikor sok éves tapasztalat alapján minden évre előre megsaccolja, hogy a nyár melyik napján várhatók a legkeményebb forgalmi csúcsok. A 2014-re szóló jóslatuk az alábbi ábrán látható. 

Egy jól megválasztott indulási idővel akár plusz egy kellemes napot is nyerhetünk. Persze, ehhez megfelelő szállást is találni kell.

A horvátországi közlekedésről további információkat található az országot általánosan bemutató írásban.

Ha valami közben elavult, kérem, jelezzétek!

Győrffy Árpád

A szerző írásai az Útikalauzban >> 

 

 

A szerkesztőnek a következő címre küldheted el kérdéseidet, véleményedet - szerkesztokukacutikalauz.hu
turizmus külföldi utazás nyaralás kirándulás túrázás élmények szórakozás tenger kerékpározás biciklizés

 


Hozzászólások

Az itt beírt hozzászólás megjelenik a központi üzenőben is. A nekünk szánt kérdésekre igyekszünk választ adni azoknak, akik nevüket megadva fordultak hozzánk olyan kérdéssel, amit korábban nem válaszoltunk már meg több alkalommal. A szabályainkat sértő hozzászólásokat töröljük.

Név*
E-mail*
(Az e-mail cím kötelezően # karakterrel kezdődik a gyüjtögető automaták miatt.)
Kód*
Hozzászólás*
 

Zoboki Attila
Van arra valakinek tapasztalata, hogy a horvátok adnak-e számlát az autópálya használatról? Ha igen, hogy zajlik ez, kapunként, vagy egyben a végén...? Köszönöm.
2015-03-24 14:33:00


Kis-Kovácsné Barbi
Kedves Árpád!
2015. júniusában utaznék az osztályommal Horvátországba, Zadartól nem messze Sveti Filip i Jakov-ra. A buszunk egy 22 személyes, 5 tonnás, 1,9 m-t meghaladó magasságú jármű lesz. Az autópálya-díjának kiszámításához kérnék segítséget! Köszönöm előre is! Kis-Kovácsné Barbi
2015-02-10 12:43:00


Herczeg Sándor
T. Árpád!
Porecbe készülünk Szlovénián át. Kérlek tájékoztass, hogy a szlovén autópályára hol tudok matricát venni! És mennyibe kerülhet a használat a horvátországi szakaszon?

2014-08-07 14:51:00


franczia lászló
T.Árpád.Szeretném tudni,h.Vrbovec-Zágráb utvonal 28-as út,kb:40km-es szakasz a tavalyi évben nem volt használható:lezárták a bejáratot,és a falvakon ker. kellett Zágrábot megközeliteni.Ez az út évek óta nemfizetős volt/:autópály szakasz:/Idén lehet már használni? Mi a KRK-re megyünk: Pécs-Barcs-Durdevac-Zágráb utvonalon.Előre is köszönöm a segitséget,:Üdvözlettel F.L.
2014-05-16 17:12:00


a szerkesztő
Tisztelt Andi!
Javaslom keressen rá a booking.com-on valamelyik csomópont közeli településre - Károlyváros,Jastrebarsko.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2014-05-07 10:21:00


Andi
Tisztelt Győrffy Úr! Kisgyerekkel utazunk Brac szigetére júniusban. Tudna valaki Zágráb környékén, az autópálya mentén család-barát szállást ajánlani egy éjszakára? A pici nem bírná ki a hosszú utat egy huzamban... Előre is köszönöm!
2014-05-06 15:40:00


Kaposi Ákos
Kedves Emőke,

Kártya alapú személyi igazolvánnyal mindkét országba gond nélküli a ki és beutazás. Üdvözlettel


Ü
2014-04-26 22:10:00


Emoke
Mi Makarskara indulunk, es egy nap szeretnenk lelatogatni Dubrovnikba. A Horvat-BoszniaH hatarnal kell utlevel vagy eleg a szemelyigazolvany??? elore is koszonom a valaszt....

2014-04-26 20:23:00


Deák Ferenc
Tisztelt Győrffy Úr!
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: D. F.
2014-04-13 12:21:00


a szerkesztő
Tisztelt Deák Ferenc!
Pontos információm nincs, de emlékeim szerint a szlovéniai alagutak általában 100-200 méteresek.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2014-04-13 00:57:00


Deák Ferenc
Tisztelt Szerkesztő Úr! Rovinba autóznánk budapestről. A kérdésem, hogy a hosszabb, szlovéniai úton vannak-e alagutak. Ha vannak, milyen hosszúak. A párom klausztrofóbiás, ezért Horvátországon át a Rijeka előtti rövidebb alagutak is problémásak számunkra, az Ucka-ról nem is beszélve.
2014-04-12 19:48:00


Virág Szkoti
T. szerkesztő! Jó napot kívánok! Budapestről a Krk szigetekig milyen útvonalon célszerű menni és mennyibe kerül az autópályadíj? Minden ötletnek, javaslatnak nagyon tudok örülni. köszönöm
2014-04-09 09:42:00


a szerkesztő
Kedves Tamás!
Köszönöm a biztatást. Február végén, március elején frissíteni fogom az oldalt. A változások átvezetése mellett új képekkel is bővítem.
Jó készülődést a nyárra!
Győrffy Árpád
2014-01-27 16:54:00


Tamás
Kedves Árpád!

Nagyon köszönöm hogy ilyen oldalt nyitott, rengeteget segített és segít majd az elkövetkezendőkben.
Sok egészséget kívánok!!!!
2014-01-27 16:05:00


Ács Mariann
Igen közben meg találtam mindent köszi szépen:)))))))))))))
2014-01-14 18:43:00


a szerkesztő
Kedves Mariann!
Ha nem tréfának szántad a kérdést, akkor javaslom, olvasd el a fenti szöveget, azért írtam. Abban megtalálod a választ.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2014-01-14 17:37:00


Ács Mariann
sziasztok segitség kellene nekem.vir szigetre mennénk letenyénél mennénk át tudja vki az autopálya dijat odáig személyautoval.köszi a segitséget.
2014-01-14 17:29:00


R.Norbert
Üdv!
Érdeklődnék,hogy volt e valaki télen,szilveszterkor Horvátországban?
Ha igen szívesen venném a tapasztalatokat!!
Kösz:
R.Norbert
2013-10-26 15:28:00


a szerkesztő
Tisztelt Nikolett és Judit!
Igazán nem értem, miről van szó. A díjakat tartalmazó táblázatból egyszerűen kiolvasható, hogy a használt kijárattól függően 101 vagy 110 kuna a díj Letenyétől.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2013-08-16 16:33:00


Sz. Jutka
K.Nikolett!
Na még egyszer, mert nem értem a kötőjel helyett, miért jöttek be a jelek-számok, most akkor pontosan...!

1. Gorican-Zágráb 41 kuna

2. Zágráb-Crikvenica 69 kuna

Tehát 110 kuna lesz az autópályadíj.


2013-08-16 14:47:00


Sz. Jutka
Szia K. Nikolett!

Azért azt nem ártana tudni, hogy melyik határátkelőhelyen mész át majd..., ha Letenyénél, akkor kétszer fizetsz:

1. Gorican – Zágráb 41 kuna

2. Zágráb – Rijeka 69 kuna

Tehát 110 kuna lesz a díj.

(Crikvenica, Selce, Novi Vinodolski, Krk sziget)2013-08-16 14:42:00


K.Nikolett
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Autópályán szeretnénk Crikvenica-ra utazni személygépkocsival. Az útvonalat nagyjából értem, de nem tudtam kiszámolni a díjat. Mennyibe kerülne körülbelül?
2013-08-15 11:25:00


Bee.Hinde
ismét KRK

Augusztus 03. hajnal 2-kor indultunk, (2:40-kor Budaörsnél) téptem a pályán ahogy csak tudtam. Már itthon is volt forgalom, mert az Sk,Cz, és Pl, rendszámosok péntek este már nem feküdhettek le, elindultak. Jóval 5 óra előtt is már 500 m-es kocsisor várt Letenyénél, de folyamatosan csorogtunk, így hamar átértünk. A Zágráb - Lucko kihajtó előtt már határozottan bedugultunk, sőt a pályakapu után is hosszú volt a torlódás mire elkezdett lassan feloldódni a sor. A dél felé tartó A1-es sokat elvitt előlünk. Innen már szabad volt az út, az Ostrovicai kihajtóig. Az 501-en néhány km után, még is csak fel lehet hajtani az új pályaszakaszra, (talán A7-es a neve?) amin már csak be kellett gurulni a KRK-i hídig. Nem hittem volna júniusban, hogy ez idén még kész lesz. Igaz csak oda felé lehet használni. Talán félórát ha a dugóban csorogtunk, így fél 9-re már át is keltünk. Utastársaink, egy órával később és némileg megfontoltabban jöttek, de ez már plusz 3 órát hozott a dugóban. Így csak 12-re értek utol.
Visszafelé 10-én reggel 9-kor indultunk. A hídról lejövet a Zágráb felé tartókat elterelték és a szerpentinen mentünk fel a pályára. Valami rejtélyes okból a zágrábi kapunál 60 kuna helyett, 69 kunát vettek le a kártyámról. Hmm?
Sokszor hangoztatott kártyafizetéses előny valóban elég jelentős, de sajnos amíg a kártyás kihajtóhoz nem ér a sor, addig mindenki együtt araszol. Így valójában csak a két kapusor közötti különbséget lehet megúszni. Ami azért nem kevés. Persze senki nem szokta említeni, de a kártyával való fizetésnek csak itt van meg ez a sajátos előnye. Mert máshol minden ablaknál lehet is-is fizetni....tudtommal. Emlékem szerint, 14:30 magasságában álltunk meg Balatonlellén megnézni a viharos "tengerünket". Krk-en péntek este kezdődött a vihar, reggel már nem fürödtünk a hullámzás miatt. De egész héten háborítatlan volt a napsütés. Sokan voltak a strandokon... keresni kellett a csöndesebb helyeket. Inkább az elő és utószezonokban szoktam menni, azért ez sem volt csalódás. Mindenesetre azt mondanám lakonikusan, hogy szezonban talán több az olyan nyaraló akik nem tisztelik eléggé a tengert.
2013-08-12 23:14:00


leopold
Szombati makarskarol torteno hazaindulas eseten mit javasoltok, mikor induljunk a palyan levo nagy dugok elkerulese miatt? Reggel,de.,du.,este???
Sejtem, h szombat leven nem sok esely van elkerulni a nagy dugokat, de tapasztalatok alapjan melyik indulas a legidealisabb??
Koszi.
2013-08-09 10:13:00


leopold
Szombati makarskarol torteno hazaindulas eseten mit javasoltok, mikor induljunk a palyan levo nagy dugok elkerulese miatt? Reggel,de.,du.,este???
Sejtem, h szombat leven nem sok esely van elkerulni a nagy dugokat, de tapasztalatok alapjan melyik indulas a legidealisabb??
Koszi.
2013-08-08 10:45:00


Gyuri
Szép napot!

Szeptember 1-6-ig megyünk Rovinjba. Hogy milyen autóval, ez még kérdés, ezért is írok. Lehet a mostani meleg miatt a felfogásom nem a legjobb :)
Szóval vagy egy Fiat Puntoval mennénk, tetőcsomagtartón egy tetőbox lenne, így bőven 1.9m fölött lenne a magasság, vagy egy Ford Ranger terepjáróval, ezen nem lenne tetőbox, a Ford magassága 1.85m, viszont az első tengelynél mért magasság 1.3m fölött van. Miért is írom ezt? Millió oldalt átnézve többször is láttam, hogy az I. autópályadíj kategóriába nem fér bele az a jármű, aminek az első tengelynél mért magassága 1.3m fölött van, míg az 1.9m méteres magasságba meg a Punto nem fér bele a tetőcsomagtartó+tetőbox kombóval.
Nagyon nem lenne mindegy az autópálya díj szempontjából. Lehet kicsit össze-vissza vagyok, bocs:) Tehát a kérdésem: mehetünk-e a Ford terepjáróval (5 embernek sokkal kényelmesebb lenne, mint a Fiat) az I. kategóriás fizetés szerint? Igaz 2x annyit fogyaszt, mint a Punto, de megspórolnám a csomagtartó vételt meg a tetőbox bérlést és így már nagyjából ugyanott vagyok pénzügyileg.

Köszi a válaszokat: Gyuri
2013-08-06 09:17:00


Gór Gabriella
Sziasztok! SmartCard kártyát hol lehet venni Letenyei átkelésnél? Éjszaka megyünk. Használta már valaki? Mi a tapasztalat? Köszi.
2013-07-31 14:37:00


laci8729
sziasztok augusztus 20.-án megyünk a vír szigetre 2 hétre!
a kérdések a következők :
mennyibe fog kerülni az autópálya dij?
vigyek-e uszócipőt ?
ahogy olvastam érdemes bankkártyával fizetni az autópályán ?
ki lehet váltani valahol azt a kártyát, ami meggyorsitja az áthaladást ?(gondolok itt arra a kártyára amit a kamionosok is használnak)illetve érdemes ezt nekem kiváltani ?
köszönöm a választ ,és szivesen fogadok még jó tanácsokat ha valaki tud mondani olyat amit érdemes tudnom !
mégegyszer köszönöm sziasztok !
2013-07-24 13:10:00


a szerkesztő
Szűcsné Sári Mariannak - próbálja meg a határhoz közel lévő benzinkutaknál vagy Szlovéniában.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2013-07-22 22:18:00


a szerkesztő
Tisztelt Szeri Illés!
Javaslom, nézze meg a távolságokat és az autópályadíjakat, aztán a saját lakóhelye szerint döntsön.
Én kunát vinnék és bankkártyát.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2013-07-22 22:16:00


Szeri Illés
Pulába szeretnénk menni és érdeklődnék,hogy hol érdemes átlépni a határt Mohácsnál vagy Letenyénél és még annyit,hogy költő pénzt eurót vagy kunát érdemes vinni
2013-07-21 21:18:00


Szűcsné Sári Mariann
Felvilágosítást szeretnék kapni, hogy Szlovéniában érvényes autópálya matricát hol lehet vásárolni????

2013-07-14 20:34:00


Józsa László
Üdv! Augusztus 1.től 10. ig szeretnénk nyaralni Zadarban elsőnek megyünk. Mire figyeljünk mit tanácsoltok? A kérdésem az lenne, hogy a kapuknál nem is lehet továbbhaladni ha nem vettünk jegyet? és mivan ha sms-ben veszem meg? azt hogyan?
2013-07-10 23:49:00


Dankó Péter
Tisztelt Oletics Szilvia!
Mi többször nyaraltunk szeptember második felében,október elejéig,igaz,Makarska környékén. Annyit mondhatok,hogy minden alkalommal remek volt az idő,26-28 fok,a tenger meleg,parkolni sokkal könnyebb,az árak alacsonyabbak,mint nyáron.A discok többnyire és az étermek kb.1/3-da már zárva,de helyfoglalással nincs gond.Ilyenkor többnyire a középkoruak és a nyugdijasok nyaralnak.Ja,és a tenger kb.20-22 fokos.Ha tehetném,továbbra is csak szeptember közepétől mennék oda,az időjárás érdekes módon kiszámithatóbb,mint pld.augusztusban.
Jó pihenést kívánok!
2013-07-09 15:27:00


Oletics Szilvia
Tisztelt Árpád, és Kedves Olvasó!

Az idén úgy adódott, hogy csak szeptember végén, de az is lehet hogy csak október 10. után tudunk menni nyaralni. Én mindenképp Horvátországba szeretnék menni. Milyen lehet az időjárás olyankor ott? Az pontos úticél még nincs meg, de min. Vodice és max. Trogir-ig szeretnénk lemenni.
A kérdésem az, hogy volt már valaki októberben arra? Milyen az idő? Hány fokos lehet a tenger? Van még élet olyankor?

Üdvözlettel: Oletics Szilvia
2013-07-08 14:04:00


Garai, Zoltan
Szűcs Róbert
nem kell dombornyomott csak nemzetközileg elismert
pl. EC-MC, Maistro,Visa, Amercan exp. legyen űtehát ne egy csak saját banknál használható. de szerintem olyan nincs is már a piacon, legegyszerűbb ha felhívod a bankodat és megkérdezed hogy tudsz e fizetni vele külföldön.
2013-07-08 11:26:00


Garai, Zoltan
Kedves Árpád,és Faresz!

Bocsánat egy pár gyakorlati kérdést szeretnék feltenni hátha te jobban tudod mert a neten nem lelem a válaszokat a kérdéseimre.
Szeretnék ENC készüléket venni de ahogy olvasom már nem lehet a kutaknál kapni, így csak az első lehetőségen Sveta Helena kapunál lehet hozzájutni. Ami a google fotóin láthatóan elég érdekes, mert pont a szembe "azaz a Mo felé" oldalon vannak az irodáik, és még parkolási, ill- akár megállási lehetőséget sem látok a kapuk előtt.
kép: http://goo.gl/ALjqN

ill. ha a Letenyei átkelő után ugye a belépési kapunál elkérem a kártyát , "mivel nincs még ENC-m" akkor azzal a 41 kunás útdíjal vajon már a készülék átvételekor csökkentik majd az egyenlegét, vagy azt még külön kell fizetni?

köszönettel

2013-07-08 11:21:00


a szerkesztő
Tisztelt Szűcs Róbert!
Az autópályáról szóló információs anyag nem tér ki az Ön által felvetett kérdésre.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2013-07-07 10:05:00


Szűcs Róbert
Tisztelt Szerkesztő
Érdeklődnék hogy a pályadíjak kártyás fizetése esetében szükséges e hogy a kártya dombornyomott legyen ? ( hitelkártya ) vagy a hagyományos is megfelelő a lent magadott márkák közül
köszönöm
2013-07-06 10:44:00


R.Norbert
Makarska Riviéra

06.23-án reggel 6-kor indultunk,M7-Letenye gyér forgalom,simán mentünk Zágrábot elkerülve.Ott tankolás,rövid pihi majd tovább Split felé.Még kétszer megállva 9 óra alatt(694 km) értünk Baska Vodába ami elképesztően gyönyörű helyen fekszik.Strandolás,sör(10 Kn),parkolás(7 Kn/óra.Másnap kirándulás Makarskára,Drvenikre onnan komppal(kocsi nélkül) Hvar szigetre.Trogir,Split egy napba éppen belefért.Omisból felmentünk a hegyre,csodálatos ahogy a folyó ketté szeli a hegyet!A szállásunk egy utca végén volt a domb tetején,távol a part zajától.Tökéletes volt minden csak sajnos haza kellett jönni!Aki Baska Vodában jár nézzen be a Papagáj pizzériába!
Hazaút dettó,mint oda csak fordítva,pályadíj összesen oda vissza 480 Kn volt,Mastercardot gyorsabban kezelik,mint itthon bármelyik Tescóban!Itthon megálltunk enni igazi magyar kaját,mert aki nem eszi meg a tengeri kütyüket az pizzán él,amíg nyaral!
2013-07-02 16:55:00


Bee Hinde
Horvátország 1.-től, egy lépéssel közelebb került az EU-hoz, és ez némileg változtatott a Magyarországhoz való viszonyán is. Inkább a könnyítések irányába történtek ezek a változások, de talán érdekes lehet mindenkinek átfutni a hivatalos konzuli tájékoztatót.

Hivatalos tudnivalók utazás előtt:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag
2013-06-30 12:30:00


Bee Hinde
KRK 2013. 06.22. - 06.29.
- Korán indultunk, de csak kb. 8-kor léphettük át a határt Letenyénél. Zágráb előtt már torlódott a kapun való áthaladás ami aztán állandósult is minden lehajtónál. Köszönhető volt ez szerintem a 22. és 25. állami ünnepnek, mert a helyiek tömegesen mentek a tengerpart felé. Végül 13 órakor keltünk át a hídon. Az 501 útról még mindig elterelnek valamerre... fogalmam sincs olyankor merre járunk, de mindig ki van táblázva "KRK OTOK". Tavaly ősszel még talán egész Crikvenica-ig is kerülni kellett, de most már lényegesen kisebb kört megyünk. Számomra elképzelhetetlen mi készül ott, de óriási tájsebészet nyomait látni itt-ott az autóból. Ebben a szezonban még biztos konvojban lehet csorogni a hídig, ahová most feljutni sem volt könnyű. A pályadíjak 41+60+35 kuna volt most is... tehát visszafelé 60+41 kunával kell számolni.

Az érkezés izgalmában lett egy gumidefektünk, amit aztán KRK-en az Auto Centar-ban korrektül orvosoltak. Megoldást kértünk, hogy haza tudjunk jönni, 100 kuna-ért kaptunk is egy kopott R16-os gumit szereléssel együtt. KRK északi szélén található, ez az ismert és elismert gumis- és szerelőműhely.

VRBNIK-en laktunk, 100 eu/fő/hét -ért, visszatérőként. Állítólag azért (is) cseréltek ajtót-ablakot, újítottak fel az apartmanban, mert tavaly visszamentek az előző heti bérlők és másolt kulcsokkal kirámolták az utánuk lakókat.... csak merni reméltem, hogy nem magyarok voltak :(
Egyébként más lehúzással nem találkoztunk), rendőrt is csak egyetlen egyszer láttunk, hazafelé, Omisajnal,... motoron. Szombat-vasárnap-hétfőn nagy volt a forgalom és jó volt az idő is, de aztán borús, szeles idő váltogatta a napsütést, ami szombatra állandósult, így a végén már fürödni sem volt kedvünk. De lehetett túrázni, szarvasbogarat fotózni és a keselyüket lesni. Mivel nem az időjárással van elvárásom, hanem én igyekszem minden időjárási helyzetre egy választ adni... egész harmonikus így a dolog. Érdemes a Zgribnica strandnál parkolni (3kn/ó), mert az óváros alatt állandóan telve van a parkoló és negyedóránként ellenőrzik is. Itt pedig egy szép háromrészes teraszt is építettek már, amiről egy lépcső levisz a mély vízbe megmártózni annak aki elakarja kerülni a strand nyüzsgését. Visszasétálni az óvárosba is 2 perc innen, de ellenkező irányban egy erdei úton lehet sétálni…, tengerparton.

A kikötő felett a Bocina ulica-n már műúton lehet lemenni a kutya vagy pontosabban kutyás strandra is. Mert állítólag kötelező kijelölni olyan partszakaszokat, ahol állatokkal is lehet strandolni, mivel ez máshol tilos. Nem túl vadregényes és elég elhagyott ez a szakasz, de tovább menve a Risika-i homokos strandra lehet eljutni autóval is. Német poszt-hippi fiatalok szoktak még itt vad kempingezni.

Visszafelé jövet Lucko fizetőkapunál mi következetesen a készpénzes fizetést választjuk. Így a nekünk jobbra lévő kártyás kapuk mellett megyünk el, mert a készpénzes csak kb. 1 km-re lesz még. Itt mindig a jobb oldali sávban kell sorolni, mert erre felé nyílnak újabb sorok a kapukhoz. Az eseménytelen úton csak a magyar határ átlépése után, egy a leállósávban elhagyottan (?) álló aranyszínű Bentley hozott némi színt, ahogy csillogott rajta a napfény. De. 10 kor indultunk és kb.15 kor már Budapesten voltunk.

2013-06-30 12:22:00


Norbert
Kedves Árpád és/vagy Faresz!

A HAC szabályzatát alaposan áttanulmányozva sem sikerült megtudnom, hogy meddig mérik pontosan az I. kategória 1,9 m magasságát. Konkrétan kerékpárt vinnék a tetőcsomagtartón, és csak néhányszor használnánk. Viszont ha emiatt kerülnénk a II. kategóriába, lehet hogy a kerékpár bérlést választanánk. Hamarosan indulnánk, ha valaki biztos információval rendelkezik ebben a témában, legyen olyan szíves és ossza meg velem! Köszönöm!
2013-06-17 16:00:00


Zsófi
Kedves Árpád!

Tavaly vettünk az enc rendszerhez készüléket, és maradt is rajta kuna. Július közepén megyünk újra Horvátországba. Most az a problémánk, hogy nem tudjuk, vajon az elem ami benne van meddig működteti. Hogyan lehet megtudni, hogy még jó a készülék. Próbáltunk elemet cserélni benne, de
nem tudjuk szétszedni, tönkretenni pedig nem szertnénk.
Attól tartunk, hogy behajtunk az első ellenőrző kapuba és ha nem működik, akkor az autópályán nem lehet kihátrálni sem onnan, mivel jöhet utánunk autó.
Kérem, aki tudja hogy is van ez, segítsen!
Köszönöm!
2013-06-12 20:20:00


Anikó
Kedves Árpád!
Kedves rutinos Horvátországba utazók!

Most megyünk először Horvátba. A kérdésem,hogy az autópályán Visa Electron bankkártyával is lehet fizetni?
Köszönöm előre is a segítséget.

Üdv.: Anikó
2013-06-09 20:04:00


Faresz
Üdv!

Letenyei vagyok. Ha valakinek tudok segíteni a helyi dolgokban nyugodtan tegye fel itt a kérdését. A horvát tengerpartra gyermekkorom óta mentünk a szüleimmel ( most már a saját családommal természetesen )mostanság a Vir sziget a célpontunk ( kb 15 éve )
2013-06-09 19:45:00


Gömöriné Somogyi Nóra
Kedves Árpád!

Valóban nagyon várjuk a frissítéseket, én meg csak akkor vagyok nyugodt, és akkor tudok gondtalanul elindulni első horvátországi (Sukosan) nyaralásunkra, ha idén is megosztja velünk tapasztalatát!
Köszönjük:
Nóra
2013-06-08 14:43:00


Poppé László
Tisztelt Árpád!

A tavalyi nyaralásunk Pulában volt. Az oldalát akkor találtam, mikor ennek szervezését csináltam, s igenis sok hasznos infót kaptam az utazással kapcsolatban. Én simán eligazodtam rajta, megkönnyítette a szervezést, előre tudtam kalkulálni a költségekkel.
Kérném én is, hogy frissítse az oldalt, mert nem kárba veszett idő az, amit erre fordít, higgye el sokaknak segít vele!!

Tisztelettel:
P. Laci
2013-06-01 12:42:00


Erika
Ennél egyértelműbben és világosabban nem lehetett volna megfogalmazni ezt az oldalt. Szerintem semmi zavaró nincs benn.
Köszönjük az eddigi munkát és reméljük, hogy ettől a hozzászólástól még nem ment el a kedve a "frissítéstől.
Tisztelettel:
Erika
2013-05-29 22:24:00


R.Norbert
Tisztelt Árpád!
Nehogy mással töltse az idejét egy ember miatt,a többi százezret érdekli nagyon is az Ön tudása,tapasztalata!!
Nem értem mi lehet zavaros azon,ami egyértelműen le van írva.
Júliusban (remélhetőleg)be tudok számolni az újabb nyaralásunkról,amit Baska Vodába tervezünk.
Tisztelettel:R.Norbert
2013-05-27 20:26:00


a szerkesztő
Tisztelt Kovácsné Kati!
Ne haragudjon, hogy megzavartam. Úgy tűnik, félreértésben vagyok, én azt gondoltam, segítek azzal, ha leírom, mire számíthat. Épp most akartam frissíteni az anyagot, de ha ennyire nem jött be, akkor inkább mással töltöm az időmet.
Jó nyaralást.
Győrffy Árpád
2013-05-26 19:14:00


Kovácsné Kati
Az idén mennénk a családommal Horvátországba KRK-sziget Malinska. Az itt olvasottak alapján nem tudom el merjünk-e indulni, egy kicsit zavarosnak tűnik minden.Autópálya, díj , fizetőkapu, pénzes - kártyás, zűrzavar van a fejemben. Valaki segítsen! Várok minden hasznos infót amitől megnyugszom!
2013-05-26 18:35:00


R.Norbert
Lexie!
Google-ban nagyon jól meg lehet tervezni az utat,érdemes néhány órát szánni rá,mert ha fejben is megvan egy része,könnyebb lesz.Szlovéniában matrica van (1 hetes 15 Euro).Nem tudom mennyi idős a gyermek,de egy hordozható dvd lejátszó sok feszültségtől megkíméli a szülőket!Én már csak tudom!
Üdv:R.Norbi
2013-05-04 11:48:00


Lexie
Kedves Árpád!
Szeretném a segítséged kérni, életemben nem jártam még Horvátországban, de egy hónap múlva indulunk, és mivel a családban csak nekem van jogosítványom,rám vár a vezetés:) Mo. nyugati részéről, Szombathelyről szeretnénk az Isztriai félszigetre menni (Medulin). Szeretném a legrövidebb idő alatt megtenni az utat, mert kisgyerek is lesz az autóban. A kérdésem az, hogy melyik országban kell autópályadíjat fizetnem, és milyen módon? Kell az osztrákoknál, a szlovéneknél, és a horvátoknál is, igaz? Van olyan, amit érdemes kikerülni? Úgy vettem ki, hogy a horvátoknál akkor \"kapus\" rendszer van, és nincs matrica. Bocsánat, ha butaságokat kérdezek, de nem sűrűn léptem még át a határunkat:) Előre is köszönöm a segítséget!
2013-05-02 11:19:00


Feri
Sziasztok
Az idén 4 fő felnőttel, és egy kiskutyával indulnánk nyaralni.
Krk sziget ami nagyon tetszene a közelsége miatt. Túl sokat nem akarok vezetni, ha a közelben is van lehetőség. Kérem írjátok meg, hogy tudjuk az utat a legolcsóbban kihozni Budapestről indulva, Szlovénián át, vagy az egyenes úton a Horvát autópályán át? apartman ügyben van valakinek valami jó ajánlata 4 fő+ egy kis kutya részére? egyszerű olcsó megoldás érdekelne. Nem feltétel a Krk sziget, csak ne legyen messze, és ne sziklás tengerpartja legyen! Ha megoldható privátba küldjetek ajánlatot: misakf@gmail.com köszönöm
2013-03-10 22:00:00


Máté
És azt esetleg lehet tudni hogy meddig érvényes az ENC??
2013-01-27 19:33:00


a szerkesztő
Ahogy már többször jeleztem, nincs más információm az ENC-ről, mint ami fent olvasható. A feltételek ismeretében úgy érzem, nem igazán az évi egyszeri nyaraláshoz van kitalálva. Természetesen szívesen fogadunk minden tapasztalatot.
Üdv
Győrffy Árpád

2013-01-27 17:26:00


Máté
HEllo az lenne a kérdésem hogy ez az ENC mivel jár csak annyi hogy megveszem és feltöltöm és már működik is vagy még kell valamit csinálni szeretnék erről egy részletes Leirást
2013-01-26 20:22:00


a szerkesztő
Kedves Erika!
Ilyenkor az Isztriára? Nagyon szép lehet ott is az ősz. Jó lenne egy beszámoló, szép képekkel róla! :)
Az M70-es létezik. (A nyáron figyelmetlenségem miatt rátévedtem, és csak 11 kilométer után tudtam visszafordulni :)
Ez egy a személykocsik számára díjmentes gyorsforgalmi út, amelyik nem megy el Rédicsig, hanem Tornyiszentmiklós és Pince között átmegy Szlovéniába, és közvetlenül az ottani autópályában folytatódik. A Szlovén matricát nem árt itthon beszerezni, bár valószínűleg a határon is lehet kapni.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2012-10-21 01:10:00


Komárominé Bodnár Erika
Kedves Árpád!

Isztriára Szlovénián át utaznánk. Szeretném megkérdezni, hogy Letenyétől a 70-es út összeköti e az A 5 -ös autópályát vagy csak Rédicstől van autópálya Szlovéniában? A google térkép műholdasképén, úgy látszik, mintha még építenék az autópályát a határ mellett a szlovének.
Köszönöm a választ!
2012-10-21 00:21:00


Oszi
Hol lehet elektromos útdíj leolvasót kapni? Megkérdeztük benzinkúton és a fizetőkapunál, de nem sokra jutottunk. A zágrábi kapunál meg elhajtott a rendőr, hogy ott nem lehet parkolni...
Tud valaki segíteni?
2012-09-21 13:36:00


a szerkesztő
Kedves Norbert!
Nagyon köszönjük az utazásról küldött információkat. Ha időd engedi, örömmel olvasnánk az isztriai tapasztalatokról is bővebben, képekkel.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-09-02 19:24:00


Remsei Norbert
Üdv!
Ahogy ígértem korábban,megosztom Porecbe való utazásunk történetét,Szlovénián át!
Aug.26-án reggel 5.30-kor indultunk Balatonfüredről,Keszthely után a 75-ös úton a határig.Útközben több benzinkúton próbáltam szlovén 7 napos pályamatricát venni(4790 Ft),de csak Rédicsen volt,közvetlen a határ előtt.Szlovéniába átérve fel az A5-re Maribor felé.Forgalom gyér,a táj elképesztően szép!Legtöbb helyen 110km/h-s korlátozás van.Maribor után folyamatosan növekedett a forgalom,ráadásul leszakadt az ég,ami el sem állt a horvát határig.Maribornál rá az A1-re,és irány Ljubljana felé!A fővárost elkerülve Kopernél jöttünk le a pályáról,majd a határnál 1 órás araszolás után elindultunk a 21-es úton Buje irányába,majd Novigrad és végül Porec,Zelena Laguna.Az 5 éves fiam miatt 3-szor is megálltunk fél órára,plusz az egy óra a határnál,így az 510 km-t 9 óra alatt tettük meg.
A Hotel Delfinben szálltunk meg,ahol ugyan voltak kisebb fennakadások(ha valakit érdekel,majd külön leírom)de lényegében jól jártunk.A szoba pótággyal nagyon kicsi,de minden nap takarítva!Bejártuk az Isztriát,nagyon szép volt!
31-én,hazafelé elkaptuk a legnagyobb forgalmat,1.5 óra alatt értünk fel a határhoz,ott megint 1 óra araszolás,majd mire lendületbe jöttünk volna az autópályán,Postojna mellett cserélték a korlátot ezek az áldott jó szlovénok,amivel akkora dugót csináltak,hogy 8 km-t 1 óra alatt tettünk meg.Utána tankolás az első kútnál,és irány hazafelé!Az eső ismét esett végig,úgy látszik ez az ország ilyen.Itthon megálltunk egy helyen vacsorázni és este fél 10-re haza is értünk épségben!
Mi most voltunk először Horvátországban ezért nem tudok nyilatkozni a horvát autópályákról,de bátran ajánlom Szlovéniát mindenkinek!
Jó utat!
R.Norbert
2012-09-02 08:05:00


a szerkesztő
Kedves Kata!
Szerintem semmivel nem szabad biztosra menni. A kártya mellett nem árt néhány eurót is készenlétbe tartani a váratlan helyzetekre. A konkrét kérdésre egyébként nem tudok válaszolni. Én júniusban mindenhol kunával fizettem. Kriszta bejegyzése alapján visszanéztem a kapukról készített fotóimat, és a Sveta Helena kapunál nem láttam kártyás jelzést. Attól persze még lehet.
Örülnék, ha megírná a saját tapasztalataikat.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-08-30 01:27:00


kata
Tisztelt Győrffy Árpád!
Egy olyan kérdésem lenne, hátha tudja esetleg, hogy a fizető kapuknál a Visa-n belül a Visa Electront is elfogadják-e? Szeptember első hetében megyünk Krk-re, remélem nem lesz már akkora tömeg és dugó sem, de ha lehet inkább biztosra mennék a bankkártyás fizetéssel.
Válaszát előre is köszönöm!
2012-08-29 11:28:00


kriszta
Kedves Utazók!
Én is szeretném megosztani tapasztalataimat, mert nagyon hasznos ez az oldal.
Egy hétig voltunk Crikvenicában augusztus közepén, bankkártyával akartunk fizetni az autópályán (persze kunával is készültünk a biztonság kedvéért), odafelé a Sveta Helena kapunál teljesen fel volt háborodva a kapus a kártya hallatán, kuna vagy euró ezt hajtogatta, úgyhogy végül kunával fizettünk. Az Ostrovicai lehajtónál már nem is próbálkoztunk, igaz ott is ki volt írva a kártyás fizetési lehetőség. Visszafelé a Lucko-i kapunál viszont a külön bankkártyás kapu nekünk is nagyon bejött, jó 2-3 órás várakozástól mentett meg minket egy vasárnapi délután.
2012-08-24 09:27:00


Varjuné Gergácz Katalin
Kedves Utazók!
Most jöttünk meg Omisból. Nem tudom, hogy az ENC mennyibe kerül, mi a dugó elkerülés miatt bankkártyával fizettünk. Az árát még nem tudom, de kb. 2 óra dugótól mentett meg minket Zágrábnál. Szerintem ennyit megért. Egyébként nem nagyon használják még a hazaiak sem azokat a kapukat. Mindenkinek jó nyaralás, a tenger nagyon jó meleg, de sok a tűz.
2012-08-18 20:36:00


Péch Kálmán
Bocsánat, ENC... :)
2012-08-15 17:33:00


Péch Kálmán
Tisztelt Győrffy Úr, Tapasztalt Utazótársak!

Szeptember 3-án indulunk autóval Dubrovnikba. Többször is kiszámoltam, elvileg az autópálya díj 261,- Kn, ami oda-vissza 522,- Kn. Megéri ECN-rendszert beszereznem? A nem túl erős angolom, illetve az internetes oldalak eltérő információi elbizonytalanítottak mind a készülék árát (néhol 1,- Kn, néhol pedig 122,- Kn körüli összeggel találkoztam), használati módját, mind pedig a hozzájutási lehetőségeket (egyik oldal azt írja, minden benzinkúton kapható, a másik pedig azt, hogy kutakon nem árulják) illetően. Köszönöm segítségét-segítségüket: Kálmán
2012-08-15 16:03:00


a szerkesztő
Kedves Joci!
Eszünkbe sincs bármit is egyarcúsítani, de én nem szívesen ajánlok olyan dolgot - útvonalat -, amit magam nem ismerek.
Kösz, amit írtál, ha még bővebben megírod, biztosan még többet segítesz másoknak a választásnál.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-08-15 13:51:00


Joci
Nem kellene a boszniai átkelést ennyire egyarcúsítani. Érdemes kipróbálni a Bosanska Gradiska - Banja Luka - Jajce - Bugojno irányt és innen céltól függően a Kupres - Stanislavgrad - Brela (makarskai riviéra esetén), vagy a Jablanica - Mostar - Metkovic (dél dalmácia esetén).
2010-ben már nagyon jó utak voltak, azóta meg folyamatosan. Néhány km-rel hosszabb a sarajevoi iránynál, viszont szerintem szebb helyeken megy át.
Távolságokra csak 2 példa:
- Siklós - Makarska 450 km / 7 óra
- Siklós - Vela Luka (Korcula sziget, csak Orebic-nél kompozva) 700 km / 11 óra
Az idők kényelmes tempóban értve, sehol sem sietve, többször megállva.
2012-08-15 13:38:00


Birinyi János
Üdv!
Ha jól rémlik majdnem minden kúton lesz LPG,vagy 2006 vagy 2008 nyarán nyugtáztam,hogy ott már mennyivel előrébb vannak LPG vel,egészen Omisig aktuális ez.De egyébként max 60km lesz 2 kút között,annyi benzin meg lesz a tankban ha kifogyna a gáz.
Birinyi János
2012-08-14 12:40:00


a szerkesztő
Tisztelt Vida Brigitta!
Szerintem szeptember 8-án már valószínűleg nem kell várakozásra számítani. Ha nem jött be, mindenképpen írja meg. :) Egyébként is örömmel vennénk egy részletesebb beszámolót egy szeptemberi nyaralásról.

T Ildikónak! a http://www.ina.hr/default.aspx?id=475 oldalon talál egy keresőt, amivel a gázkutak helyét is megnézheti, ha a Direction választásnál beállítja az A1-es autópályát. (Karlovac és Bosiljevo között talál Vukova Goricanál, egy másikat Zirnél Gornja Ploca előtt.)
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-08-13 23:53:00


T.Ildikó
Üdv. Sürgős segítségre lenne szükségem! Első utunkra indulunk horvátba, (Vodice). Gázos autóval szeretnénk menni, de nem találunk friss infót az LPG tankolásával kapcsolatban. Mennyire lefedett az ország, illetve az autópálya melletti benzinkutaknál milyen gyakori az autógáz? Tapasztalat? Köszönöm előre is!
2012-08-13 20:51:00


Vida Brigitta!
Tisztelt Győrffy Úr!

Szeptember 8-án megyünk nyaralni a Vir szigetre.Kérdésem az lenne hogy akkor már nincs tumultus az autópályán illetve a fizetőkapunál ugye?

Válaszát előre is köszönöm
Vida Brigitta
2012-08-13 16:32:00


Pálfi Erika
Kedves Kati!

Bármelyik bank által kibocsátott bankkártyát elfogadnak. Így az OTP-s Mastercardot is. Mi is azzal fizettünk.
Jó utat!
Üdv.
Erika
2012-08-10 19:32:00


a szerkesztő
Tisztelt Gergácz Katalin!
A horvát autópálya társaság információs anyaga szerint az American Express, a Diners, a Visa, a Mastercard és Maestro kártya használható náluk. Gondolom, annak nincs jelentősége, hogy az adott Mastercard kártyát melyik bank adta ki. Persze néhány eurót azért nem árt tartalékban tartani.
Jó utat! Várjuk a tapasztalatokat.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-08-10 09:12:00


Varjuné Gergácz Katalin
Tisztelt Győrffy Úr!
A kérdésem a következő lenne OTP Mastercard kártyával is lehet fizetni a nem készpénzes kapunál?
Holnap reggel indulnánk.
Köszönöm G. Kati
2012-08-10 08:44:00


a szerkesztő
Kedves Nagy Ferenc!
Meglepett a kérdésével, pontosabban azzal, hogy eddig nem is gondoltunk arra, hogyan sorolják be az autókat, ha nincs személyzet. Gondolom, valami optikai berendezés méri meg, hogy befér-e az 1,9 alá vagy sem. Mert enélkül honnan tudnák, hogy az automatának milyen "belépőjegyet" kell adni - ami alapján a másik kapunál fizetni kell.
Lehet, hogy valamiért magasabbnak érzékelték a kocsiját. Nem volt valami a tetőn, ami egybefolyt a kocsival? Nem igazán tudok másra gondolni.
Várom a jobb megfejtéseket másoktól is.
Üdv
Győrffy Árpád

2012-08-10 00:06:00


Csernák Csilla
T. Győrffy úr!

Köszönöm válaszát! Szombat reggel indulunk, majd megírom a tapasztalatokat!
Minden jót!

Csernák Csilla
2012-08-09 22:17:00


a szerkesztő
T. Csernák Csilla!
Mivel mindenki másképp akar gondolkodni, mint a többiek, nem hiszem, hogy nagy esély lenne a legmegfelelőbb időpont kiválasztására. A határőrök azt tanácsolják, hogy szombaton hajnali 3 óra előtt vagy 12 óra után jó a határra érni, vagy a 7-es főúton lévő régi átkelőt kell használni - ez egyúttal válasz Lénárt István kérdésére is. A nyári hónapokban működik a régi átkelő. De ezt én elsősorban azoknak ajánlom, akik eleve kerülik a fizetős utat, hisz a letenyei autópályás átkelőnél is eddig legfeljebb 15-20 perces volt a leghosszabb várakozás.
Várom a tapasztalatokat.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-08-09 15:07:00


Lénárt István
Tisztelt Győrffy Úr!

Szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e elkerülni az autópályát a régi letenyei átkelőnél, valamint, hogy ott rendszerint milyen forgalomra lehet számitani, a másik átkelőhöz képest.

Köszönöm megtisztelő válaszát.
Tisztelettel,
L.K. István
2012-08-09 07:35:00


Csernák Csilla
T. Győrffy úr!

Úgy látom a hozzászólásokat olvasgatva, hogy mindenki hajnali indulást tervez. Esetleg a későbbi indulás nem lehet szerencsésebb, nincs erre tapasztalata valakinek? Mondjuk 10-11 óra körül Letenyénél?
És a kártyás ( no cash ) kaput érdemes választani, ugye?

Köszönöm, Csernák Csilla
2012-08-08 22:24:00


Nagy Ferenc
Üdv!

Egy kérdés az autópályadíjról:
A Rijeka-Zágráb szakaszra a kártyás kijáratot használva 124 kunát fizettem. úgy látom az a II-es kategória, holott személygépkocsival voltam, és a többi esetben I-es kategória után fizettem.
Mit ronthattam el? (Ebben az esetben nem kapok bizonylatot, csak a kártyám terhelését látom.)

Köszönöm előre is a választ.
Nagy Ferenc
2012-08-07 23:30:00


Benke Józsa
Tisztelt Győrffy Úr!
Köszönöm a gyors válaszát! További sok sikert a munkájához! Üdvözlettel Benke Józsa
2012-07-30 07:26:00


a szerkesztő
Tisztelt Benke Józsa!
Az udvari átkelés valószínűleg gyorsabb lesz.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-07-29 22:17:00


Benke Józsa
Tisztelt Szerkesztő Úr és Fórumozók!
A napokban utazunk Szegedről Zadarig. A gyorsabb átlépés szempontjából az udvari vagy a letenyei határátkelőn érdemesebb átmenni? Ha valakinek tapasztalata van erről megköszönöm a válaszát.
Üdvözlettel
Benke Józsa

2012-07-29 20:43:00


a szerkesztő
Tisztelt Habony úr!
Az Ön emlékeivel természetesen nem tudok vitatkozni. Luckonál azért kap újabb kártyát, mert a Zágrábot elkerülő díjmentes szakasz előtt nem kapott.
Javaslom, olvassa újra a kapcsolódó részt az írásomban.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-07-22 16:20:00


Dr. Habony János
Tisztelt Győrffy Úr !
A közelgő horvátországi nyaralás kapcsán kérdezem Önt.
Korábbi emlékeim szerint ha Gorican-nál felhajtok az autópályára akkor csak Dugopolje-nál, tehát 1x kell fizetnem, amikor lehajtok.
Visszafelé viszont 2x ? Mert az Ön és mások leírása szerint Lucko-nál fizetőkapu van. Miért kell ott fizetnem, (nincs áthajtás?) ha utána továbbra is a pályán maradok Gorican-ig ? Netán a Lucko - Gorican szakasz ingyenes ? Ha Lucko-nál fizetek akkor kapok újabb kártyát, amit majd Gorican-nál kell kifizetni. Egyátalán mit fizetek ki Luckónál, visszafelé, ha odafelé nem kell ugyanitt fizetni ?
Segítségét és válaszát köszönöm !
Tisztelettel :
Dr Habony János

2012-07-22 16:10:00


a szerkesztő
Kedves Erika!

Megpróbáltam levélben írni, de megint visszajött. Valamiért
tiltja a szervere a címemet.
Annyi képet küldhet, amennyit gondol. Mindegyikhez írjon legalább egy mondatot arról, hogy mit
ábrázol.
Küldheti az #iras2@utikalauz.hu címre, csak a #-jelet vegye le előle. Legalább 1000 pixel legyen a hosszabb oldaluk, de lehet eredeti méret is, ha Önnek nem macerás
úgy a küldés. (Javaslom esetleg a csomagolást, és egy darabban a www.toldacuccot.hu oldallal való küldést.
Üdv
Győrffy Árpád


2012-07-16 23:04:00


Pálfi Erika
Kedves Árpád!
Megtiszteltetésnek veszem. Természetesen tudok küldeni képeket is. Hová küldhetem őket? Kb. mennyit és milyen felbontásban?

Üdvözlettel:
Pálfi Erika
2012-07-16 22:45:00


a szerkesztő
Kedves Erika!
Nagyon köszönöm, de nincs szívem az üzenőben hagyni, mert itt nagyon hamar elfelejtődik. Feltenném önálló anyagként, ha küldhetne hozzá néhány fotót is.
Bocs, hogy ilyen nagy igényű vagyok! :)
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2012-07-15 23:50:00


Pálfi Erika
Üdvözlök mindenkit!

Íme a rövid, de remélhetőleg hasznos beszámolóm. Bár igaz, hogy mi közel lakunk a határhoz, de még így is azt mondom, hogy érdemes korán elindulni, hogy elkerüljük a szombati turnusváltás csúcsforgalmát. Hajnali fél 5-kor indultunk, a régi letenyei határátkelőn mentünk át kb. 2 percet vett igénybe a határátlépés. Zágrábig minimális forgalom, onnét viszont már erős forgalomban haladtunk tovább és nagyon kellett figyelni, így is majdnem volt egy koccanásos balesetünk két horvát autós figyelmetlensége miatt.
Bosiljevo-i csomópont után már nyugodtabb volt a forgalom, az ostrovicai lehajtóig. Itt a bejártnál volt kb. 100 méter hosszan burkolatcsere miatt \"útszűkítés\", valószínűleg ez miatt lehetett korábban lezárva ez a lehajtó. Az autópálya és a sziget között viszont már \"konvojban\" haladtunk, 40-50 km-es sebességgel kanyargós utakon.
Krizisce-nél van egy elágazódás, ahonnan le kell menni krk felé az 523-as úton. A táblán át van húzva a Krk Cres felírat, így Crikvenica felé kell elmenni, de pontosan ki van táblázva minden, el sem lehet téveszteni. A Krk híd után kiérve új útburkolatot kapott az út, és meg is szélesítették az első Omisalj-i lehatóig, ahol egy nagy körforgalom is épült. Malinska volt az úti célunk, 9 órára voltunk ott. Malinksa lehajtónál épült kettő új bevásárlóközpont (Krk trogovina, Plodinje), áraik olcsóbbak, mint a központban, és a választék széles.Ugyanitt egy nagy benzinkút is épült. Az autópálya díjat leszámítva az előző évekhez képest nem történt számottevő áremelkedés, bár az áraik kb. 10-15%-al drágábbak, mint a miénk. Benzin (95): 10,03-10,08 Kn. Parkolás: 3-7 Kn/ óra. Erre nagyon kell figyelni, mert szigorúan ellenőrzik,naponta többször is felbukkannak és azonnal büntetnek. Rendőrségi ellenőrzést egyszer láttunk csak a szigeten, azt is csak hazafelé jövet. A horvát autósokkal egyébként nagyon vigyázni kell, mert eszeveszettül vezetnek, és türelmetlenek.
Két jó étterem Malinskán, amit tudok ajánlani: Mateo és a Pizzeria Mia. Krk városban érdemes meglátogatni a Kebab-os gyorséttermeket és a Katarina cukrászdát.
Számtalan hajókirándulási lehetőség van a szigeten, de elég borsos áron. Mi egy \"4 sziget\" túrán voltunk (Pag, Rab, Stara Baska stb.) egész napos túra, ebéddel, itallal 260 Kn/fő volt a felnőtteknek. Gyerekeknek kedvezmény van. Delfineket is láttunk, felejthetetlen élmény volt. Érdemes a szigeten több helyre ellátogatni, mi minden nap más helyre mentünk: Vrbnik, Krk, Sveti Marak, Baska stb.)Mindenki megtalálhatja a kedvére való standot. Van aprókavicsos, betonozott,kiépített, sziklás, köves, iszapos)
Hazafelé betértünk Crikvenicára is,innen indultunk vissza az autópályára délután 3 órakor. Forgalom az autópályáig is jó volt, és onnantól sem volt vészes. Lucko fizetőkapunál mi évek óta a bankkártyás fizetést választjuk. Így tettünk most is, és azt tapasztaltuk, hogy az előző évekhez képest, jóval nagyobb volt itt is a forgalom. 10 perc alatt jutottunk át, annak ellenére, hogy 4 kapu működött. A fizetőkapuknál kb. 3,5 km-es sor állt. Érdemes a kártyás fizetést választani, mert középárfolyamon váltanak, nincs lehúzás, viszont Kp-s fizetésnél nem szeretnek a nagyobb összegből pontosan visszaadni és nem utolsósorban fenntartják a forgalmat. Ennek elkerülése végett érdemes kis címleteket vinni. A régi határátkelőhelyen jöttünk át,ez szintén 2 percet vett igénybe. A régi határárkelő előtt az aszfaltra egy teherautó van felfestve, a fizetőkapu után kb. 2 km-re, itt kell lehajtani, és akik B.pest felé mennek, a határátkelőhely után a körforgalomban rögtön vissza is tudnak menni az autópályára így elkerülhető a torlódás és a várakozás az új határátkelőn.
Ha bármilyen egyéb információval tudok segíteni, akkor kérdezzenek bátran.
Üdvözlettel:
Pálfi Erika
2012-07-15 23:29:00


Németh Ákos
Üdv, július végén első alkalommal megyünk Horvátországba, Hvar szigetre, a horvátországi élelmiszerárakról érdeklődnék,mi az amit érdemes kivinni magunkkal és kb mennyivel drágább ottani árakkal kalkulálhatunk.
Előre is köszönöm Ákos
2012-07-15 17:50:00


a szerkesztő
Kedves Erika!
Köszönjük a friss információt az útépítés befejezéséről. Javítottam vele az oldalt.
Ha ideje engedi, megírhatná, milyen volt az autópálya és a sziget közötti szakasz. Sokaknak nagyon hasznos lenne. Persze egy részletesebb beszámolónak még inkább örülnénk. Olyan információk is nagyon érdekesek lehetnének, mint a fürdési, vásárlási lehetőségek.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-07-15 15:16:00


Pálfi Erika
Üdv!

1 hete (07.07-én) indultunk a Krk szigetre és 07.14-én jöttünk haza. Az Ostrovicai lehajtó mindkét alkalommal használható volt, tehát nem kellett a bakari lehajtót használni!
Üdv.
Erika
2012-07-15 00:10:00


Birinyi János
Üdv!
Mivel konkrét uticélunk nincs,és az ostrovicai lehajtó építkezés miatt le van zárva,próbálkozott már valaki délről,Senj felől érkezni a Kvarnerba?Crikvenica környékét néztük ki,de Rijeka felé is kerülni kell,Senj felé pedig csak pár km el több a kerülő,a pályadíj alig több,és akár már onnan el tudjuk kezdeni a tengerparti szállás keresését.
Birinyi János
2012-07-11 14:57:00


a szerkesztő
Kedves József!
Csak rajta! Biztosan sokat segítene másoknak is a tapasztalataival.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-07-11 13:25:00


Góczi József
Köszönöm szépen Birinyi János , végigolvastam mindkét írást. Valóban hasznos . Még a végén én is kedvet kapok írni a nyaralásunkról ha hazajöttümk .
2012-07-11 13:16:00


Birinyi János
Üdv!
Góczi József részére hasznos lehet a 2006 és 2008 as írásom Omis felé.Mi előtte álltunk meg,Ducén,szintén éjszakai indulással,innen ÉK ről.Pontos időterv is benne van,trükkökkel buktatókkal.
Birinyi János
2012-07-11 09:12:00


a szerkesztő
Tisztelt Török úr!
Nem hiszem, hogy az utak minőségével gond lenne. Igaz, én legutoljára 2006-ban jártam a Karlovactól Plitvice felé menő szakaszon. Rendben volt minden. Legfeljebb Utbina után, Gornja Plocanál mennék fel az autópályára, hogy a nagy hegyeken való átkelés könnyebb legyen. Egy órát spórolnék időben a 130 kilométeren. Igaz, 22000 forint lenne az útdíj erre a szakaszra.
Füredről mehet Letenyének is a régi 7-es főúton. Keszthely után a Sármellék, Zalavár, Zalakomár útvonalat javaslom.
Keszthelyen ne kerülje meg a várost. Vagy Bercsényi utca felé, vagy a vasút mellett, a Kazinczy utcát érdemes használni - a MOL kútnál, vagy az második lámpánál balra fordulva jut erre.
Várjuk a tapasztalataikat!
Üdv
Győrffy Árpád
2012-07-10 19:15:00


Török Gábor
Tisztelt Győrffy Úr!
Érdeklődnék hogy az autópályák teljes elhagyása járható út-e.
Balatonfüredről indulnánk, 08-11-én. Az útvonaltervező Szlovénia érintésével (Rédics- Lendava-Mursko Sredisce) felé visz, majd végig főutakon Sibenikig. Kb. 10 óra 30 percet számol az útra. Kora hajnali indulással időben leérhetnénk? Milyenek lehetnek ezek az utak? (209, 20, 3, 1, 27-es utak)
Ha van valakinek tapasztalata és megosztja megköszönöm.
2012-07-10 18:34:00


a szerkesztő
Tisztelt Bodnár Éva!
Csak azt tudom itt is válaszolni, amit korábban levélben is megírtam. Sem az ETC-ről sem a SmartCardról nincs több illetve megbízható információm. Az autópálya társaság oldalán angol nyelven olvasható anyagok, illetve az időközben megjelent sajtóhírek számomra nem egyértelműek, így ezekkel inkább nem foglalkozok, mert akaratlanul sem szeretnék félrevezetni senkit.
Természetesen szívesen fogadom én is más információit.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2012-07-10 14:59:00


Bondár Éva
Tisztelt Szerkesztő Úr,

kérdésem, hogy itthon meg tudom-e vásárolni előre az ETC-t? Esetleg tudok-e online vásárolni ilyet Horvátországból? Igyekeztem alaposan átnézni a honlapot, de erre nem találtam utalást. ugyancsak nem láttam semmi infot az Ön által említett SmartCard-ról. Ez is ott beszerezhető? A fizetőkapuknál? Válaszát előre is köszönöm, üdv. Bondár Éva
2012-07-10 14:39:00


Góczi József
Tisztelt Szerkesztő Úr !

Köszönöm a gyors választ én is úgy 12 órás kocsikázásra számoltam. Sajnos kénytelen leszek egyedűl vezetni , de pár rövid pihenővet beiktatva nem lesz gond szerintem. Szeretnék gratulálni az oldalhoz és az írásokhoz ez eddig a leghasznosabb és összeszedettebb amit eddig találtam.
2012-07-10 09:39:00


a szerkesztő
Kedves József! Én ilyen hosszú útra ráérősen mennék, legalább 13 órával számolnék, hogy egy nagyobb pihenőre - mondjuk egy órás hajnali bóbiskolásra is legyen idő álló kocsiban. Ha egyedül vezetek. Persze mindenki maga ismeri képességeit. Ha még előbb indulnak, akkor sem vesztenek semmit, hisz legfeljebb előbb érnek a tengerhez.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-07-10 01:33:00


Góczi József
Üdv !

Pénteken azaz 07.14-én utazunk Omisba és azt szeretném kérdezni mikor érdemes elindulni , hogy ne legyen agy dugó és még szombat délelőtt odaérjünk ? Egerből indulnánk végig a autópályán és Letenyénél hagynánk el az országot.

Köszönöm előre is a választ.

Ha valakinek van valami hasznos infoja akkor szívesen veszem , mert most utazunk először horvátba.
2012-07-09 22:55:00


Birinyi János
Üdv!
Kiss Karolától kérdezném,ill ha valaki járt még arra mostanában,hogy ez az építkezés mennyire néz ki hosszú távúnak?Júl 22.én ezt a kijáratot szerettem volna én is használni.
Birinyi János
2012-07-09 07:55:00


a szerkesztő
Tisztelt Kiss Karola!
Köszönjük az információt! Ha lesz időm, a szöveget is módosítom.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-07-07 12:41:00


Kiss Karola
T.szerkesztő!
A héten jöttem haza Krk szigetről!Csak annyit írnék,hogy az autópályáról Krk sziget felé az Ostrovicai kijáratot nem lehet használni mert építkeznek.A következő kijárat után Cavle felé kell elkanyarodni, ez a Bakari öböl felé visz.Fizetni a kapunál 69 kunát kell.A Krk-i híd díj:35 kuna.Visszafelé ugyanígy van csak a híd díj nincs.
Ne ijedjen meg senki a lejárat a rijekai ipari parkon keresztül megy.
2012-07-06 15:34:00


a szerkesztő
Tisztelt Remsei úr!
A korlátozott forgalmú határátkelő Buzet felett a hegygerincen, a N 45.450943° E 13.970994° koordinátáknál, Buzet és Rakitovec között volt.
Írtam előző válaszomban, hogy azért is vesztettünk időt, mert nem vettünk matricát - "vinyettát". Kimaradt ebből, hogy a határon. Tehát már belépéskor érdemes megvenni, akkor nem kell később keresgélni, hol is lehet kapni.
Jó utat! Várjuk a tapasztalatokat.
Győrffy Árpád

2012-07-06 06:37:00


Remsei Norbert
Tisztelt Győrffy úr!
Érdekelne,hogy melyik volt az a határátkelő,ahol nem engedték át önöket Szlovénia felé.Már csak azért is,nehogy mi is beleszaladjunk!
Köszönöm!
R.Norbert
2012-07-06 06:24:00


a szerkesztő
Kedves Zoltán!
Az autót nézik, a csomagtartó nem számít.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-07-05 14:57:00


Perjési Zoltán
Kedves Fórumozók!

Ha biciklikkel a tetőmön megyek, akkor a szgk (Ford Focus) magassága számít, vagy a kerékpárokkal együtt? Azaz I-es vagy II-es kategóriába tartozik így a jármű a fizetőkapunál?

Köszönöm,
Zoli
2012-07-05 14:54:00


a szerkesztő
Tisztelt Lukács Gábor!
Az én igyekezetem talán látható abban, hogy kiszámolgattam külön-külön a díjakat a fontosabb úticélokhoz. Az Önt érdeklő egy darab számot vagy elhisz, vagy maga is utánaszámol. A forrást megadtam hozzá. Ha arra jut, hogy én rosszul számoltam, szól, hogy másokon, rajtam segítsen.
Ha Ön úgy gondolja, hogy még valami más is jár Önnek ezen kívül, kérem, pontosabban fogalmazza meg, mit kellene tennem, hogy Ön elégedett legyen, hogy úgy érezze, valóban segítettek Önnek.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-07-03 08:38:00


Lukács Gábor
Tisztelt Uram!
"Mi is igyekszünk segíteni azoknak, akik nevüket is megadva fordultak hozzánk."

Segítséget vártam egy darab szám képében. Elnézést, ha zavartam.

További sok sikert kívánva,


Lukács Gábor
2012-07-03 08:24:00


a szerkesztő
Tisztelt Lukács Gábor!
Mit vár tőlem? Írjam meg, hogy rosszul számoltam, vagy írjam meg azt, hogy az általam ismeretlenek számoltak rosszul?!
Igazán nem értem.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

ui. Ezek alapvetően költői kérdések voltak. Tehát nem igazán várok választ rájuk. Azt viszont örömmel fogadom, ha figyelmeztet, ha valahol én számoltam rosszul.
2012-07-02 17:32:00


Lukács Gábor
Tisztelt Szerkesztő úr!
Teljes zavar uralkodik a fejemben, pedig egy elméletileg egyszerű kérdésre keresem a választ, ami ráadásul az Önök honlapján is rajta van. Monetenegróba megyünk 2 hét múlva, azaz végig fogunk zúgni a teljes horvát autópályán, Vrgorac-nál jövünk majd le. A kérdés: MENNYIBE fog ez kerülni kunában? Az önök honlapja a harmadik féle verziót adja meg, mert szintén 2012-es árakat állító oldalakon láttam már 191 kunát, 221 kunát, 261 kunát. Melyik a nyerő? Előre is köszönöm válaszát! Gábor
2012-07-02 16:37:00


a szerkesztő
Tisztelt Balázsi János!
Mi a két hete voltunk Pula mellett. Odafelé a horvát autópályán mentünk, visszafelé Szlovénián át.
Az odaút sokkal gyorsabb volt, mert előszezoni vasárnap lévén üres volt lefelé a pálya. Úgy tűnik, csak a turisták használják, azok meg épp nem jártak arra.
Visszafelé nekünk kicsit kerülő volt Szlovénia felé, mert az Isztria délnyugati részéről indultunk. Mivel meg akartuk nézni Motovunt, ez nem volt szempont. Motovun után az IGO (GPS) elvitt bennünket egy olyan határátkelőre, amin csak az ottaniak mehetnek át. Ez egy kis ráadást jelentett, mert vissza kellett fordulni.
Utána még azért is vesztettünk időt, mert nem vettünk matricát - "vinyettát" - így nem tudtunk rámenni az első felhajtón, csak Kozina után, ahol egy benzinkútnál kaptunk végre.
Az autópályán nagy volt a forgalom - csütörtök délután -, de lehetett haladni. Ljubljana után volt egy fél órás dugó, mert 20 méteren felújították a festést az egyik oldal korlátján.
A fenti problémák nélkül is lassabban haladtunk volna.
Önök Szlovénia felé spórolnak az úttal 40-50 kilométert és a 13680-forintos horvát díj helyett csak 4500 vagy 9000 forintot kell fizetniük - ha egy hétre, vagy hosszabb időre mennek. De lehet, hogy lassabban érnek oda, mert Szlovéniában nagy belső forgalom lehet az autópályán, meg időszaktól függően az osztrákokra és a németekre is számítani lehet.
Én azért is szívesen jöttem arra, mert Szlovénia autópályán is érdekes ország.
Ha megpróbálják, kérem, írják meg a tapasztalataikat.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2012-07-02 00:42:00


Balázsi János
Tisztelt Győrffy úr!
A családommal Umagba szeretnénk utazni és azon gondolkodunk, hogy merre menjünk. Horvátországon keresztül a horvát autópályán, vagy Szlovénián keresztül. Keszthelyről utazunk.
Melyik variáció gazdaságosabb?
Fáradozását előre is köszönöm.
Tisztelettel Balázsi János
2012-06-29 19:51:00


Molnár Erzsébet
Sziasztok!
Tegnap jöttünk haza Rab szigetről. Az autópálya díj, kicsit mellbe vágott minket. Hallottuk, hogy emelkedett a pályadíj, de nem jártunk utána pontosan. Mindenesetre így is úgy is meglepődtünk volna. Egy Opel Vivaro 3 személyes kisteher autóval mentünk, össztömege 2750kg, magasság papír szerint 1978cm. Itt is olvasom, ill az autópálya fizetőkapuknál is láttuk, hogy a határ a 3,5t ill. az 1,9m. Az első fizetőkapunál ért minket a meglepetés...az eddig megszokott 36 kuna helyett 62 kunát fizettünk, mivel az I. kat. helyett II. kat-ba sorolt minket a kedves horvát úriember...baromi jó szeme lehetett hogy azt a 7cm!!! észrevette. Hiába mutogattuk mi az autó okmányát...hogy 2750kg...nem igazán hatotta meg őt sem és a többi pénztáros sem:( Így az autópálya díj a régi megszokott 89kuna helyett 163 kunába került, oda-vissza jelentős különbség. Lentebb olvastam, hogy valaki érdeklődött ha mikrobusszal mennek az mennyibe fog kerülni..inkább számítsanak többre, mint érje őket meglepetésként, hogy a jegypénztáros önkényesen eldönti melyik kategóriába sorol. Csak 4 napra mentünk, 3 bringát vittünk, de ezek után 2x is meggondoljuk megyünk e ekkora autóval, csak a bringázás miatt.
Amin viszont meglepődtünk, hogy a komp nem volt drágább, ugyanúgy 94 kuna az autó(érdekes itt személyautóra vettem jegyet, és nem szóltak egy szót se) és 16 kuna/fő. Viszont annak ellenére hogy 6.30-kor ott voltunk a kompnál, az 5. komppal tudtunk átmenni (valószínű a szombati turnus váltás miatt, bár tavaly is ilyenkor mentünk, és akkor meg senki nem volt)
A parkolás sem lett drágább, ált-ban 7 kuna mindenhol 1 óra, bár erre nem volt szükség a bringák miatt :)
Ennek ellenére nagyon klassz volt
Ha lenne esetleg több infó (bár olvastam hogy csak ennyi amit itt olvastam az oldalon) az ENC kártyás fizetésről, megköszönném. Egyrészt olcsóbb és gyorsabb is. Augusztus közepén megyünk 10 napra, a Lucko-i tömeget szívesen elkerülnénk ezzel.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel Molnár Erzsébet
2012-06-27 14:28:00


Birinyi János
Üdv!
Omisból Makarskára csodáaltos az út,a hehy oldalán fut végig,ahol nem ritka,hogy több km el odébb el lehet látni a kanyarok miatt,alattunk a tenger....pazar élmény.
Birinyi János
2012-06-27 11:24:00


a szerkesztő
Kedves Zsuzsanna!
Úgy tűnik, rokonlelkek vagyunk. Nekem is csak arra volt időm, hogy egyszer leírjam a fenti anyagban azt is, ami téged érdekel.
Jó pihenést!
Győrffy Árpád
2012-06-27 11:15:00


Görőcs Zsuzsanna
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, sajnos nincs időm elolvasni az egész fórumot.
Csak az érdekelne, hogy a Lenti határától autóval Krk szigetre milyen autópályákon, főutakon tudok eljutni, milyen városoknál, lekanyarodóknál kell figyelnem a másik útra lehajtást és mennyibe kerül összesen kb. az autópályadíj és a híd díj?
2012-06-27 11:10:00


Ancsa
Sziasztok!
Zsolt mi tavaly voltunk Omis után pár km-rel.Átmentünk Makarszkára is párszor.Én nem hagynám ki a helyetekben.Nem szerpentinesebb az út Makarszka felé,mint bárhol máshol Horvátországban.És nincs is olyan messze Omistól.Ne féljetek belevágni.Makarszka is nagyon szép hely,megbánnátok ha kihagynátok
2012-06-26 23:49:00


Laci
Tisztelt Horvátország Guruk!

Plitvicébe tervezek egy hétvégi kirándulást, egy napos, megyünk, nézünk, jövünk út lenne.
Terveim szerint péntek éjjel vagy szombat hajnalban indulnák és még szombaton jönnénk is vissza.
Segítségeteket kérném az optimális útvonal kiválasztásában és a horvát autópályadíjak kiszámításában.
AZ alábbi útvonalat néztem a térkép alapján:
LetenyeM7, majd rá az E71 -re majd Otok Ostarijski és Ostarije között lehajtani a 42 -es útra, ahonnan Korana után le kell térni a az 1 -es útra, ami elvisz Plitvice felé.
Ezek közül gondolom az E71 biztosan fizetős,de a 42 -es és az 1 -es is? Amennyiben igen, milyen árakkal lehet kalkulálni?
A megadott táblázat alapján Ogulin -nál lenne a lehajtás a E71-ről.

Segítségeteket, hozzászólásaitokat előre is köszönöm.

Üdv: Laci


2012-06-25 09:26:00


Zsolt
T. Mindenki!

2012.06.30.-án megyünk Omisra és azt szeretném kérdezni, hogy tudnak -e adni az autópálya használatról számlát?
Második kérdésem: szeretnénk menni egy nap a makarskai riviérára és az egyik ismerősünk mondta, hogy nem éri meg átmenni, mert nagyon szerpentines az út ami nincs szalag korlátozva. Hogy látjátok?
Üdv.
2012-06-21 15:19:00


schuszter zoltán
Kedves Tamás:
Én is július elején utazom Medulin-bAN
Lopar-ra (RAB)sziget készültem de 4-5 órás sorban állást nem igen akartam bevállalni kisgyerekkel ezért sziget kilőve
Természetesen ez (AUTÓRA) vonatkozik
Haveri party-ra jövő nyáron mindenképp
jó nyaralást!
2012-06-21 08:51:00


zozo
Mi nagyon sokat járunk Horvátországba, ezért bátorkodom hozzászólni.
A csak egy hétre utazóknak való résszel ( Szlovénia felé ) amit itt olvasok, csak az az én észrevételem, hogy aki nyaralni megy (pl. apartman ) a legtöbb helyen a saját érdekükből, amit a kiadás egyszerűsége szerint érthető is 1 hétre ( szombat-szombat ) ig adják ki. Ezért az 1 hetes szlovén matrica nem jó.. az érvényesség ( szombat- péntek éjfél 24 óra) igy jön ki a hét nap. A nyaraló meg szombaton jön vissza.... Ezért az egy napért meg kellene venni a kéthetes csomagot, ahol már majdnem eluszik a \"nyereség\" amiért erre mennénk. Aki 1 hétre megy nyaralni az figyeljen erre.
Maradok tisztelettel, szerintem ez a legjobb oldal ( pl. naprakész ) azoknak akik Horvátországba mennek nyaralni, az tegye a kedvencek közé, MEGÉRI !!
2012-06-16 14:48:00


a szerkesztő
Dékány István kérdését - ha kérdés - nem értem. A KRK-szigetig tartó autópályadíj a híddíjjal együtt olvasható a 2. táblázatban.
Győrffy Árpád
2012-06-16 00:56:00


Dékány István
Letenye- Krk sziget autópálya díja szgk- val + Krk híddij most juniusban!? Köszönöm!
2012-06-15 23:49:00


a szerkesztő
Tisztelt Dombai úr!
Az itt olvashatón túl nincs más információm az elektronikus útdíj fizetési lehetőségről.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-06-13 19:49:00


Dombai Gyula
Tisztelt Győrffy Úr!

Érdeklődni szeretnék az elektronikus útdíj fizetési lehetőségről, az azt biztosító készülékről.
Olvastam, hogy különböző összegekkel feltöltöttek léteznek. Akkor ha pl. oda-vissza 440 Kúna a díj és még marad rajt mondjuk még 60 Kúna, akkor rá lehet még tölteni? Következő évben még felhasználható? Egyáltalán egy Letenye-Split viszonylatban érdemes egy ilyen készüléket beszerezni?
Hol kapható? Esetleg már a határon meg lehet vásárolni?

Köszönöm válaszát
Üdvözlettel Dombai Gyula
2012-06-13 19:27:00


a szerkesztő
Tisztelt Bakán úr!
A kategóriákat ábrázoló fenti rajz szerint nem a személyek száma, hanem a súly és a magasság számít. Ha a magassága meghaladja az 1,9 métert, de a megengedett összsúlya nem nehezebb 3,5 tonnánál, akkor a II. kategória. Ha nehezebb, akkor III-as. Kérem, legközelebb ne írjon végig nagybetűvel, mert allergiás rá a szemem, és ezért törölni fogom.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-06-12 20:01:00


Bakán istván
TISZTELT GYŐRFFY ÚR! AZT SZERETNÉM PONTOSAN MEGTUDNI ,HOGY 9 SZEMÉLYES MIKRÓBUSSZAL / HOSSZITOTT / MENNYIBE KERÜL A ZAGREB - RIJEKA AUTÓPÁLYA ! KÖSZÖNETTEL ISTVÁN
2012-06-12 16:28:00


Környei Tamás
Tisztelt Győrffy úr!
Tisztelt utazó társak!

Július elején megyünk Brac szigetre, és arról érdeklődnék van-e tapasztalat arra vonatkozóan, hogy mekkora zsúfoltságra, esetleg más buktatókra kell felkészülni a kompozással kapcsolatban? Van-e esetleg valami, amire feltétlenül érdemes odafigyelni?

Üdv.
Tamás
2012-06-12 10:13:00


Udvarhelyi Gábor
Tisztelt Györffy Árpád!

Pltvice-Pula táv.

Tervem az lenne, hogy Plitvicétől a 42-es úton mennénk el Vrbovsko-ig ahol csatlakoznánk az A6-ra és innen végigmennénk az A6-on Puláig.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha később csatlakozom be az autópályára akkor részarányosan kevesebbet fizetek? (Tehát nem kell kifizetnem pl a teljes Karlovac-Rijeka távot)

A 42-es út mennyire lehet jó minőségű? Nem vagyok jártas a horvátországi kisutakban.

Üdv.: Gábor
2012-06-11 18:52:00


a szerkesztő
Kedves Takács Gábor!
Köszönöm a jelzést. Már számolom az árakat új táblázathoz. Ha valaki ráér, örömmel veszem.

Udvarhelyi Gábornak nem tudok mit javasolni.

Üdv Győrffy Árpád
2012-06-10 20:50:00


Takács Gábor
Az autópálya díjak a hét végével (2012.06.09) megdrágultak.

2012-06-10 20:41:00


Udvarhelyi Gábor
Sziasztok!

Zamárditól tervezek utat Karlovacig, hogy eljussak a Plitvicei-tavakhoz. (Karlovactól a nem fizetős részen mennék tovább.)
Kérdésem az lenne, hogy Plitvicétől szeretnék másnap Pulába menni akkor hogyan érdemes mennem ár/érték arányban, hogy jól jöjjek ki. Mikortól érdemes autópályára menni? Érdemes-e az A1-re menni alapból és utána rátérni az A6-ra vagy nem fizetős utakon eljutni vhova, ahol becsatlakozhatok az A6-osra.

Üdvözlettel: Gábor
2012-06-10 20:27:00


a szerkesztő
Kedves Módi Tamás!
Nincs ilyen információm, de megkérdeztem levélben az illetékesektől. Ha válaszolnak itt megírom.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-06-06 21:41:00


Módi Tamás
Kedves Győrffy Árpád!
Rokonaim utaznának június végén Horvátországon át Montenegróba (Dobrota). Ezzel kapcsolatban szeretném Öntől kérdezni, hogy van -e információja arról, hogy mikor adják át az A1 autópálya Vrgorac-Metkovic közötti szakaszát (10,5 km)? Előre is köszönöm mielőbbi válaszát.
2012-06-06 12:10:00


a szerkesztő
Tisztelt Tamás!
Köszönöm a figyelmeztetést, teljesen igaza van. Javítottam a hibát.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-06-06 00:13:00


Kardos Tamás
Tisztelt Árpád!
Egy észrevételem lenne. Ön azt írja, hogy akik Letenye felől érkeznek azoknak az első fizető kapu Zágráb előtt az Ivanja Reka csomópontnál van. Szerintem pedig a Sveta Helena pontnál van. Az Ivanja Reka-i csomópontnál az Eszék felől érkezők fizetnek.
2012-06-05 21:41:00


a szerkesztő
Tisztelt Tamás!
Nekem hangulattól függően 9-13 óra lenne. Hogy másnak mennyi, azt csak ennél is nagyobb tűréssel tudnám megmondani. Ha lesz biztosan szállásuk, és nem baj ha késnek, akkor tervezhet szűkebben is. Ha időre kell menniük, akkor inkább menjenek előbb, hátha többet kell pihenni útközben, vagy belefutnak egy baleset miatti dugóba.
Jó utat!


Oláh Balázsnak a boszniai átkeléssel kapcsolatban:
A Google Mapson túl is van élet! Menjenek nyugodtan, nem fogy el az út, legfeljebb az iratokat kérik ellenőrzésre - bár én korábban azt tapasztaltam, hogy az áthaladóktól még azt sem.
Jó utat Önöknek is.
Várjuk a tapasztalatokat, hogy a következő kérdezőknek okosabb választ adhassunk. :)
Győrffy Árpád
2012-06-04 20:51:00


Kardos Tamás
Tisztelt Árpád!
Közben rájöttem én is, hogy ott nincs matrica, kicsit utána nézhettem volna jobban is. Esetleg még abban tudna segíteni, hogy körülbelül mennyi az út időben Miskolc-Biograd között?
2012-06-04 08:45:00


a szerkesztő
Tisztelt Tamás!
Én nem tudok horvát matricáról. Bérletet, jegytömböt lehet előre vásárolni, de ezeket alapvetően az évente egyszer nyaralni indulóknak találták ki. Állítólag június közepétől nagyon kedvezményesen lehet majd elektronikus útdíj fizető készüléket venni, de arról eddig még csak nyilatkozatok voltak - és az 500 kunás alsó határ sem igazán biztató.
Örömmel vesszük, ha tapasztalatait, esetleges új információit megosztja velünk.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-06-02 21:38:00


Kardos Tamás
Tisztelt Árpád!
Mi most megyünk először Horvátországba és olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy az autópálya matricát interneten szeretném megvásárolni a www.tolltickets.com oldalról és ilyenkor melyik kapunál kell áthaladnom? Egyáltalán érdemes ezzel foglalkoznom vagy inkább a készpénzes megoldást válasszam a kapuknál?
2012-06-02 20:54:00


a szerkesztő
Kedves Zsóriné Avar Marianna!
Ha nem Mohácsról indulnak, akkor Primosten közelebb van a horvát autópályán. A boszniai utat inkább azoknak ajánlom, akik Dalmácia déli részébe mennek, és nem zavarja őket, ha néha csak 50-60 kilométeres tempóval lehet haladni.
Horvátországban nem lehet gond, ha a gyermek is saját személyivel utazik, de a boszniai hírek ezzel kapcsolatban sajnos nem egyértelműek. Állítólag ott a gyerekeknél ragaszkodnak az útlevélhez. Hogy igaz-e ez, nem tudom. De ha kis esélye is van, akkor jobb rá felkészülni.
Én igazán nem értem, miért lehet ezzel probléma, hisz azért (is) lenne a külügyi szolgálatunk, hogy az ilyen helyzeteket rendezze.
Az én véleményem persze nem sokat segít probléma esetén.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-05-29 22:26:00


Szögi Ágnes
Kedves Árpád,
Köszönöm gyors válaszát!

További minden jót kívánok!
Üdvözlettel:Szögi Ágnes
2012-05-29 19:02:00


Zsóriné Avar Marianna
Kedves Győrffy Árpád!
Nagy Horvátország rajongók vagyunk, 12 éve nyaralunk a tengerparton, de eddig mindig a horvát pályákon utaztunk. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint a boszniai úttal mennyit spórolhatunk (km-ben és időben), ha Primostenbe szeretnénk utazni.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a legutolsó szabályok szerint 6 éves gyermek esetében Horvátországban és Boszniában kérhetik-e az útlevelet, vagy elegendő az új személyigazolvány.
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Zsóriné Avar Marianna
2012-05-29 12:49:00


a szerkesztő
Tisztelt Szögi Ágnes!
Nincsen semmi probléma a boszniai szakasszal, csak a Google - és a jelek szerint más útvonaltervezők - máig nem vettek tudomást arról, hogy ott is van egy ország. Javaslom, tervezzen két szakaszban. Az első részt Klek-ig, a másodikat Zaton Dolitól. Klektől egyébként még kb. 75 kilométert kell megtenni Dubrovnikig.
Én egyébként inkább Szarajevónak mennék. Legalább valami szépet is látnának útközben.
Jó utazást!
Győrffy Árpád
2012-05-28 19:04:00


Szögi Ágnes
Tisztelt Győrffy Úr!
Szeretném kérdezni, hogy ha Dubrovnikba megyünk
Horvátországon keresztül, akkor Ploce-nál kompot ajánl fel minden útvonaltervező gps készülék. Nem értjük, hogy miért nem jó Neum felé menni azon a rövid Bosnyák szakaszon megspórolva a kompra várakozási időt, egyebeket. Vagy talán arra most problémás az út?
mert mi 8 éve voltunk azon a szakaszon.
Köszönettel:Szögi Ágnes
2012-05-28 18:39:00


Ramiz
Tisztelt Győrffy úr!
Köszönöm válaszát!
Mi augusztus utolsó hetén megyünk,valószínű Ön előbb szerez tapasztalatot e téren.Addig is jó utat!
Üdvözlettel:Ramiz
2012-05-28 08:47:00


a szerkesztő
Kedves Ramiz!
Ezt a lehetőséget én is felvetettem a fenti írásban a \"Szlovénián (Ausztrián) át az Isztriára\" című részben.
A horvátok napokban ismertté vált barátságtalan díjemelési terve után még indokoltabb, hogy számoljunk a szlovén kerülő lehetőségével.
A júniusi díjemelés után Porecig várhatóan 13500 forint lesz oda-vissza a horvát autópályadíj. Ugyanez Szlovénián át a heti matricával 15 euró - 4500 Ft -, a havival 30 euró - 9000 Ft - plusz 32 kuna - 1350 Ft - az Umag és Baderna közötti szakaszért.
Tehát hetes matricával 7650, havi matricával 3150 forintot lehet spórolni az autópályadíjon. A távolság a Google szerint 10 kilométerrel hosszabb. Igaz, több a nem autópálya szakasz közben. Én június végén meg akarom nézni ezt a variációt.
Ha előbb megyek, beszámolok a tapasztalataimról.
Üdv
Győrffy Árpád
2012-05-28 01:06:00


Ramiz
Üdv!
Mi a véleményük arról,hogy Porecre Szlovénián keresztül is ellehet jutni.Számoltam és kb.5000 Ft-tal olcsóbb még úgy is ,hogy kb.40 km-el több az út.Szerintem a forgalom sem akkora,mint a horvát pályán.Azt tudni kell,hogy még nem voltam H.országban! Előre is kösz!
2012-05-27 16:54:00


a szerkesztő
Kedves Gizi!
Budapesttől Omisig 8-11 óra az út a pihenőktől, tempótól függően.
Az osztrák statisztikai hivatal elemzése szerint a horvátországi árak magyarországinál egyharmaddal drágábbak, így lehet haszna a spejzolásnak.
A korábbi durva beviteli korlátozások gyakorlatilag megszűntek. Erről bővebben itt olvashatsz: http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=423
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-05-23 22:04:00


Orgovánné P. Gizella
Sziasztok!
Omisba utazunk augusztus végén 3 kisgyerekkel, és szeretnék segítséget kérni, hogy most mi a szabály Horvátországban az élelmiszerbevitellel kapcsolatban? Lehet főtt ételet, felvágottakat bevinni? Érdemes egyáltalán,.. milyenek az élelmiszer árak, hogyan járok jobban? Budapesttől Omisig mennyi idő az út?
Köszönettel: O. Gizi
2012-05-22 13:00:00


a szerkesztő
Tisztelt Zemlényi Gyöngyi!
Én továbbra is úgy tudom, hogy ha csak Horvátországba mennek, akkor elég a személyi igazolvány a gyerekeknek is, mert nincs életkori korlátozás az érvényességénél. Probléma esetleg akkor lehetne, ha Dalmácián átutazva érintenék a beékelődő boszniai területet, mert ott a gyerekek esetében valóban kérhetnek útlevelet.
Természetesen mindez csak egy magánszemély véleménye.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-05-20 22:04:00


Zemlényi Gyöngyi
Jó napot kívánok!
Segítségét kérném, 12 éves gyermekemmel jún.29-én 2 napra Zagrabba utaznánk, úgy tudtam személyi ig. elég részére, folyamatban van. Egyik honlap szerint útlevél szükséges kk.gyermek részére.
Mielőbbi válaszát köszönöm: Z.Gyöngyi
2012-05-20 12:51:00


János
Köszönöm válaszát
2012-05-10 18:33:00


a szerkesztő
Kedves ?!
Nem kérdezett semmi rosszat. Csak névtelenek beírását nem szoktam észrevenni - ahogy ezt a hozzászólások felvezetőjében olvashatja.
Egyébként a személyi igazolvány használatánál nincs életkori megkötés.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2012-05-09 23:04:00


dzson
Kedves Árpád !
Lehet,hogy valami rosszat kérdeztem ? Azt hittem ,hogy ezen a fórumon kapok választ mert jelen pillanatban ez a kérdés nyugtalanít a legjobban.
Vagy a kérdésem esetleg nem válaszolható meg ?
2012-05-09 21:51:00


dzson
Tisztelt Győrffy Árpád !
Régebben voltunk Horvátországba a feleségemmel még kettesben nos azóta van kettő gyerkőc . Az egyik 11 a másik 6 éves.
Lenne egy olyan kérdésem,hogy nekik is elég az új kártyás személyi igazolvány? Mert az van nekik.
2012-04-30 20:24:00


a szerkesztő
Kedves József!
Szerintem 35 kunába kerül kocsival.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2012-04-30 18:37:00


R. József
Kedves Árpád.

Én csak Eszéktől Zupanjáig használnám az autópályát. Esetleg van információja róla, hogy ezen a rövidebb szakaszon mennyeibe kerülne a használt?
2012-04-26 17:02:00


a szerkesztő
Kedves Tamás!
A Horvát Idegenforgalmi Közösség a júliusi szombatok mindegyikére nagy forgalmat jósol a délelőtti és délutáni napszakokra egyaránt. Ha nem akarnak Zágrábból reggel 5-6 óra felé indulni, akkor nagy eséllyel belefutnak egy jelentősebb dugóba az első kapunál. Az említett utat én nem ismerem, de örömmel olvasnék a tapasztalatairól.
Amióta a fontosabb isztriai utakat autópályává bővítették, én nem hallottam jelentősebb dugókról. Legfeljebb balesetek miatt. (A 10-15 perces várakozásoknak meg bele kell férni egy ilyen hosszú utazásba.)
A szombati visszaút idejét nehéz jól kiválasztani. Mivel sokan kísérleteznek optimális időpont megválasztásával, júliusban minden napszakban lehet csúcsforgalom.
Én inkább minél tovább kihasználnám a tengerpartot, de egyúttal lelkileg, üdítővel, szendviccsel, üzemanyaggal, autónak és magamnak is hűtővízzel felkészülnék az esetleges megállásokra.
Jó utat, várjuk a tapasztalatokat.
Győrffy Árpád
2012-04-15 12:15:00


Marton Tamás
Kedves Árpád!
Júliusban pénteki napon indulnánk Horvátországba. Zágráb mellett Samoborban állunk meg egy napra, és indulunk szombaton MEdulinba. Kérdezném, hogy van-e azirányú tapasztalta, hogy szombaton Zágrábtól mikor lenne érdemes elindulni Medulinba, hogy a nagy dugókat elkerüljük. Samobortól találtam egy 20 perces utat, amin ki lehet kerülni az első kaput az A1-en, így az megúszható. Reggel mikrotól van csúcs, és az Isztrián hol lehet dugóval számolni?
Visszafelé Medulinból szombati napon milyen indulást ajánlana?
Köszönettel!
Tamás
2012-04-14 14:59:00


a szerkesztő
Kedves Melinda!
Én mindenképpen Bosznia felé mennék. Odafelé útba ejteném Szarajevót és Mosztárt, onnan toronyiránt Trogirba. Visszafelé megpróbálnék esetleg rövidíteni toronyiránt Zenica és Trogir között. Ez 70-80 kilométerrel rövidebb lenne - ezt az útvonalat csak Bugorjno és Zenica között ismerem, az első pedig Mosztárig. Ezekkel nincs semmi gond. A többit meg Önök felfedeznék nekünk is. :)
Jó utat! Várjuk a tapasztalatokat.
Győrffy Árpád
2012-02-14 01:24:00


csiky melinda
azt szeretnem kerdezni melyik a legrovidebb ut Trogirba mi Erdelybol indulnank de nem szeretnek szerbian menni mondjuk meg Bosznian igen
2012-02-12 10:20:00


a szerkesztő
Kedves Orosz Éva!
Az írásban szereplő horvát útdíjak egy útra szólnak, vissza újra kell fizetni.
A Smart kártyáról nincs bővebb információm. Gondolom, a fizetőkapuknál esetleg a pihenőhelyeken lévő benzinkutaknál lehet venni. Mivel az első szakaszon általában nincs nagy torlódás, azt még nyugodtan meg lehet tenni készpénzzel, és közben talán tud venni kártyát.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2012-01-05 00:13:00


szöllősiné orosz éva
kedves szerkesztő ur! naggyon örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt.kb 10 évvel ezelőtt voltunk férjemmel pulán idén nyáron végre 2 gyermekünkel szeretnénk menni. úgyhogy elnézést, ha kicsit értetlen vagyok.baska vodára megyünk nyaralni szgkocsival. ha jol olvastam, és ez már az egyik kérdésem lenne 204 kn az útdijj csak oda? természetesen nem szeretnénk akp s kapunál várni bankkártyánk nincs. emlitette a smart cart rendszer kártyát.ezzel lehet a bankkártyás kapunál fizetni?hol vehetek ilyet?köszönettel várom válaszát!
2012-01-02 15:41:00


a szerkesztő
Kedves MazsiKing!
Kösz a nagyon hasznos tanácsot, tapasztalatokat. Az a "nagy völgy" mennyire völgy, nem inkább szakadék az út mellett? Azokat nem igazán szeretem.
Üdv
Győrffy Árpád
2011-12-10 00:33:00


MazsiKing
Leírnám a saját tapasztalatomat az elmúlt pár Split-i utamról.
Én mindig a Berzence-i határon szoktam ki illetve belépni (ennek megvan a maga oka). Koprivnica érintésével Dugo Selonál rátérek a Zágrábot elkerülő autópályára és egészen a Lucko-i lehajtóig rajta is maradok (nem megyek rá a Split felé vezető autópályára. Karlovacon keresztüljutva az 1-es főúton haladok dél felé. Gracac-ig semmi extra nincs az úton. Onnan válik némileg vadregényessé - egyik oldal hegyoldal, másik oldalt meg a nagy völgy (nagyon szép látvány még télen is). Knin-t elhagyva elmegyek a saját elnevezésem után csak \"hosszú tónak\" nevezett Perucko tó mellett - amely mostanság jópár métert apad és emiatt elég érdekes látványt nyújt. Tovább haladva Sinj-en túljutva lassan elérünk Solinhoz, itt az alagútakból kiérve egyszercsak elénktárul a gyönyörű Split a tengerparton.
Én mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy ha van ideje akkor ne az autópályán menjen Splitbe hanem a festőibb 1-es főúton - igaz kacskaringósabb, de a látvány kárpótol a sok kanyarért. Értelmesen használva a gázpedált pedig nem igaz az, hogy ezen az úton többet enne a kocsi (szerintem az autópályadíj többe van, mint 2-3 liter üzemanyag).
2011-12-09 18:42:00


Komáromi B Erika
Kedves Árpád!
Nem tudom milyen friss információtok van, de egy kis érdekesség az A1 autópályáról.Korculáról a Peljesac félszigeten jöttünk haza és a Boszniai rész után már látszik, hogy megkezdték a munkálatokat a híd építéséhez a Peljesac félsziget és a szárazföld között, melyen majd az autópálya halad Dubrovnik felé. Látszik, hogy a félszigeten is megkezdték a munkálatokat a leendő autópályának.
Legalább is mi ezt gondoljuk, csak ez lehet az építkezés célja.
Üdv K.B.Erika

2011-11-13 18:38:00


a szerkesztő
Kedves Péter!
Igazad van, Umag kerülő lenne, és ha egy útra mész mindenképpen olcsóbb Rijekának, onnan az A7-esen - Rupa felé - a határig, majd a szlovén 7-esen (E61) Triesztig. A szlovén határig még ki kell fizetni 7 kunát.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2011-11-03 23:09:00


Péter
én ezt olvastam és értelmeztem


Rijeka (Opatija, Lovran, Bakar, Cres, Losinj)

262km
57 kuna azaz nincs 2500ft és a szlovén matrica 4500ft feletti
Nem Umag hanem Triest érdekel még ha nem is végig pálya visz oda.
cáfolj meg!

mert nekem csak oda érdekel vissza nem
várom válaszod:)
köszi
2011-11-03 22:42:00


Péter
köszi olvasom. nekem szimpatikusabb a horvát.
autópálya ára is jobb, ha jól értelmeztem
ja de a gázolajba nem annyi a különbség.

2011-11-03 22:28:00


a szerkesztő
Kedves Péter!

A szlovén autóklub adatai szerint a horvát és a szlovén benzinár között 2 cent különbség van literenként, ez az egész útra egy eurót jelent. A többit meg elolvashatod a "Szlovénián (Ausztrián) át az Isztriára" című fejezetben.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2011-11-03 00:13:00


Molnár Péter
Szervusz Árpád!

Pénteken mennénk Triesztbe a horvátokon keresztül, mert tankolni most ott jobb.
Te mit javasolsz? Leggyorsabb és legjobb útvonal Budapest-Trieszt útvonalon? Vagy szlovéneken át?
Autópálya matricába szlovénoknál vagy horvát kunába jobb?
köszi a válaszod!

Péter
2011-11-02 23:54:00


Komáromi B. Erika
Sziasztok Utazók!
Bocs, hogy most, de szeretnék infót megosztani Veletek. Korculára Bosznián át utaztunk. Tavaly Dubrovnikból hazafelé Metkovic-Mostar-Banja Luka-Jajce -Barcs útvonalon, most Udvar-Bosanski Samac-Maglaj, Zenica-Sarajevo-Mostar-Metkovic útvonalon. Szóval, aki erre szeretne menni jövőre figyeljen, mert Sarajevo előtt építik az autópályát (ami már hosszabb, mint tavaly volt kb 20-25 km)és elfogy az út kb. 5 km szakaszon. Murvás úton kell menni. Szóval ne rohanjatok!!! Igaz a rendőrök miatt ez nem is lehetséges. Fizetni 2 KM-t kell. Érdemes Km-et vinni, mert nem mindegyik kapus veszi el az eurót. Mi kifogunk egy igazán morcos figurát és nem engedett, csak Km fogadott el. Ezenkívül nagyon rugalmasak a bosnyákok, elfogadják az eurót.Bosznia továbbra is fantasztikus ország, kedves emberekkel és nagyon finom bosanski cevappal és baklavával.Az árak nagyon barátságosak a benzin olcsó!!!a legdrágább bezint euro 100-as, 2.25 Km volt, de ennél olcsóbban is vettük 2 Km (1 euró). Szóval érdemes erre is menni, rövidebb, olcsóbb kicsit lassabban megyünk, de a táj, a Jablanica tó gyönyörű színe és a Neretva völgy kárpótol. Álljatok meg egy napra Mostarba.Érdemes!!!!!Tavaly 3 órát álltunk meg, most egy napot töltöttünk ott. Az esti Mostar fantasztikus!hazafelé is erre jöttünk és Sarajevóban álltunk meg egy napra. Az óváros pazar, egy más világ! Este minden müezzin énekel, a hegyek visszaverik az éneket, félelmetes. Nekünk ráadásul saját minaretünk volt müezzinnel. Reggel Ő ébresztett bennünket.(szállodánk közvetlen közelében volt)Egy napot megér, az élmény felejthetetlen! Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!!!Az útépítés igazán nem zavaró, csak infónak szántam.Jó utat mindenkinek!!!Ja és Korcula leírhatatlanul szép!!!!!!
2011-10-31 23:08:00


a szerkesztő

Kedves Hajni!

A fenti táblázat szerint én is 162 kunának számoltam a határtól a díjat Vodice-ra, pirovaci letéréssel.

Jó utat és várjuk a tapasztalatokat!
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2011-09-06 18:48:00


Gall Hajnalka
Kedves Arpad!

Jol szamoltam ki ha Pirovacnal szeretnenk leterni,Vodicera tartunk, akkor ez oda 162 Kunaba kerul?Vagy meg hozzaadodik valami?
Koszonettel:
Hajni
2011-09-06 18:18:00


a szerkesztő

Kedves Alexa!
Az a szakasz ingyenes.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2011-09-05 21:34:00


Fónainé Alexa
Kedves Árpád!
Szerdán indulnánk Rovinjba, de a táblázatból nem látom, hogy az Y-autóút használatáért az Uckától Rovinjig mennyit kell fizetni! Tudna segíteni?
Köszönettel
FNA
2011-09-05 12:45:00


Kiss Zoltán
Üdv,

Én egy beszámolóval szeretnék azoknak, akik Pula (Isztria) irányába indulnak. Az útvonal a következőképp nézett ki: Letenye-Zagrab-Rijeka-Opatija-Labin-Pula. Augusztus 22.én reggel fél 3-kor indultunk el a Balaton mellől. Az út elejét nem részletezném mivel azt már előttem Árpád megtette. A mi utunk attól különböző, hogy az Ucka alagút és az onnantól kezdődő autópálya helyett, mi a tengerparton közelítettük meg Pulát. Szóval onnan folytatnám hogy reggel fél 8-ra kényelmes tempóban megérkeztünk Rijekához. Itt letértünk az autópályáról bementünk a városba, bár nem álltunk meg. A reggeli forgalom szinte elhanyagolható volt. Ezután Opatija felé vettük az irányt, az út városias, 40-50es korlátozás. Az út kanyargós de cseppet se mondanám követhetetlennek. Ez így is marad egészen Lovranig. Lovrant elhagyva kezd vadregényes lenni az út, a táj gyönyörű, lehet kattogtatni a fényképezőgépekkel, mi itt többször is megálltunk fényképezni, sétálgatni, pihenni. Kicsit kanyargós 60-80-as tempo, néhol egy-egy falu. Az út nem vészesebb a magyarországi Dobogókőre vezető útnál, szerintem jóval enyhébb. Az úton érdemes figyelni azoknak akik mártózni szeretnének egyet a tengerben, mivel vannak félreeső helyek ahol le lehet menni tengerhez. Az út ilyen marad, amíg el nem érkezünk Plominig. Innentől jóval egyenesebb az út. Labin előtt belebotlottunk egy útfelújításba. Ez a szakasz kb 15 percett vett igénybe.Itt 30-as tempóban lehetett haladni(földúttá változott a 66-os út pár kilóméterig). Ezután Labinba érkeztünk. Az út innen teljesen követhető semmi korlátozás, útfelbontás, egyéb akadályozó tényező nem volt.. Az út minősége jó. 10:30-ra meg is érkeztünk Pulára. Ez 3 órát tesz ki, de mi sok helyen is megálltunk nézelődni fényképezni. Ha ajánlanom kellene az utat, akkor azoknak javaslom ezt az útszakaszt, akik szeretnek nézelődni megállni, vagy nem fontos, hogy az autópályán menjenek végig idő hiányában. Szerintem különösebb vezetői képességeket nem igényel az út megtétele, egy átlagos sofőr gond nélkül le tudja vezetni ezt a szakaszt. Fogyasztás tekintetében nem volt különösebb gondom, az autót nem kellett legyilkolni, így nem ugrott meg jelentősen. A visszafele utat autópályán tettük meg, mivel kíváncsi voltam hogy milyen arra a látvány, így arról már nem tudok beszámolni. :).

Kiss Zoltán
2011-08-27 23:31:00


hoapo58
T:Győrffy Árpád!

Kissé megkésve,(mivel az oldal indulásától használom az infókat)Gratulálok,illetve köszönöm a színvonalas munkáját:))

S.Ferenc
2011-08-18 16:16:00


Kóber Anita
Érdeklődni szeretnék. Mi Podstranába megyünk nyaralni. Mennyibe kerül oda az autópálya díj? Hogyan megy ez a kártya feltöltés? A segítséget előre is köszönöm! Üdv: Anita
2011-08-06 17:15:00


a szerkesztő

Kedves László és más korábbi kérdezők!

Az utóbbi időben minden szabad percemet a Balatonnal illetve a Balatonnál töltöm - balatontipp.hu -, hogy legalább ott naprakész legyek a lehetőségek szerint. Emiatt azonban másra kevesebb erőm jut, így nem igazán tudnék hasznos választ adni kérdésedre.
Talán más majd segít a döntés meghozásában.
Bocs és jó utat!
Győrffy Árpád2011-07-12 09:14:00


László
Kedves Árpád!
Érdeklődnék, hogy az A1 autópálya új végpontja, Vrgorac felől Plocéba milyen útvonalat javasolsz, Gradacba megyünk, a térképen 2 útvonalat is látok, vagy esetleg jöjjünk le Sestanovácnál? Azt az utat már többször megjártuk.
Üdvözöl: László
2011-07-11 20:27:00


Panik
Érdemes nem autopályán belevágni a letenye-Zadar útba? útminöség? szivatások? Éjjszakai forgalom? mire lehet számitani? mértem a navival hogy nem autoplyán 60 oda 60 vissza km.el több.
2011-07-01 22:55:00


szabó tamas
sziasztok! mire számíthatok,ha éjfélkor szeretnék elindulni Omis-ba..?forgalom....stb
2011-06-27 21:39:00


Csomor Molly
Sziasztok!
2011.07.23.indulnánk Horvát.o.-ban,milyen élelmiszert(előre csomagolt)lehet ki vinni!
Előre is köszönöm.

2011-06-26 17:44:00


Csomor Molly
Kedves Árpád!
Az előző kérdésemhez,H.o.
2011-06-26 17:36:00


csomr Molly
Kedves Árpád!
OTP-s bankartyaval is lehet fizetni?
Jelenleg csak Forint"alapú" van.
- vagy okvetlenul kell, hogy devizas legyen ?
Olyan kérdésem lenne, ha a bankkártyám nem dombornyomásos, akkor is tudok az autópályán a kijáratnál fizetni vele? Mert sokan azt mondták nem. Nagyon fontos lenne a válasz, mert az ennyém sima Maestro. Köszönöm
2011-06-26 17:31:00


Denisa Jakabova
En csak kerdezni szeretnek, mert nemtudok ki igazodni a tablazatokon.Horvatorszagban az autopalya dij a hatartol egeszen Misujak-Jablanac-ig mennyibe jonne ki korulbelul?
2011-06-24 14:20:00


Antal Zita
Sziasztok!!
2011.07.02.indulnék a kislányommal Omisba ,tud nekem valaki segíteni mire számítsak,illetve felvilágosítást az autopályákról,dijakról,és az ehhez kapcsolódó tudnivalókról!!

Köszönöm,Zita!
zityko1101@gmail.com
2011-06-15 07:59:00


Schneider Jánosné
Tud valaki arról közelebbit, hogy az autópálya Dubrovnik felé meddig készült el? Hamarosan megyünk, jó lenne tudni mi a helyzet most.Köszönöm! Anci
2011-06-14 20:54:00


Krisztina
Kedves Árpád,
szept. 10-én, szombaton megyünk Krk-re. Akkor is olyan nagy még a forgalom vagy az már utószezon, és lecsengett?
Válaszát előre is köszönöm:
Krisztina
2011-06-13 21:08:00


Gábor János
Kedves Árpád!
Jun.24-én indulok Krk-szigetre de már most félek annyi rosszat halottam és olvastam.Az autópálya lehúzások miatt.Számomra még mindig nem tiszta ez a díj fizetés mértéke és menete.Belépéskor v. kilépéskor kell fizetni és mennyit? Mert ugye mi Magyarok előre kell fizessünk, itthon.
Lehet ez lesz az első, de utolsó utam a Horvátok felé.
Köszönettel: Id.Gábor János
2011-06-12 16:12:00


Kovács Tibor
Kedves Árpád!
Selcéből szeretnénk átmenni Velencébe.Van-e lehetőség, illetve érdemes-e kikerülni az autópályákat Olaszországban, Szlovéniában és a Horvát területen.
Köszönettel: Tibor
2011-05-07 17:06:00


ekrisz
Kedves Árpád!

remélem él még az oldal.
annyit szeretnék csak kérdezni, hogy a tervezett a13-as (verőce-bjelovar-zágráb) autópályáról lehet e tudni valami friss információt.
előre is köszönöm: ekrisz
2011-04-26 11:10:00


a szerkesztő
Kedves Alexa!
Köszönjük a friss információkat!
Átnéztem az oldalt, nálunk is 60 kuna van a Zágráb-Rijeka szakaszra, így a kevesebb máshol lehetett.
A visszaútra megfogadom a javaslatot a parti útról. Persze, nem a főszezonban, mert akkor ott kicsit nehézkes lehet a közlekedés.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2010-09-19 22:20:00


Fónainé dr Németh Alexa
Kedves Árpád!

Most jöttünk haza Rovinjból és kérésére íme a tapsztalatok!
1./ AZ idő nagyon kellemes, a tenger hűvös, de bőven belefér 1-2 kiadós úszás
2./ Nincs nagy tömeg, zömében német nyugdíjas turisták vannak, akiknek ez az időjárás már elviselhető
3./ Az útdíjakról: Letenyétől (Goricantól)Zágrábig 36 Kn, Zágráb és Rijeka között 60 Kn (vmelyik honlapon még 56 Kn van!). Az Ucka alagút elején kell szintén fizetni: 28 Kn.
Az Y-autóút használatáért tényleg csak az Y alsó száránál (azaz a Kanfanar-Pula szakaszon) kell még fizetni (azt kikerültük). Amilyen ütemben jelenleg folyik az építkezés az Y-autóút bővítését illetően, gyanítom jövőre már az egész Y-autóút fizetős lesz!
4./ A kapuknál nem volt semmi probléma.
Mindenkinek javasolni tudom, hogy annyi KP legyen nála, amenyi az útdíjakra elég, illetve, ha kell tudjon parkolni, fagyizni, kávézni....Egyebekben ahol lehet, bankkártyával érdemes fizetni: nincs kezeleési ktg és középárfoyamon számolnak. Sokat spóroltunk vele.
Szeptember elején érdemesebb utazni és érdemes kirándulni belső-Isztriára is. Hazafaelé javaslom a félsziget keleti oldalán lévő, parton végigfutó utat: gyönyörű városok és kilátás + Ucka-alagút kikerülése.
Szép utat mindenkinek!
FNA
2010-09-19 14:18:00


a szerkesztő
Kedves Németh Alexa!

Ha Rovinjba megy, akkor csak az Ucka-alagút használatáért kell fizetni (28 kuna). Sajnos abban nem vagyok biztos, hogy a bejáratnál, vagy a kijáratnál kérik-e, de ez talán nem is érdekes annyira. A Y-autóút használatáért csak akkor kellene külön fizetni, ha nem fordulnának le Rovinj felé.
Örülnék, ha megírnák tapasztalataikat, mert arról a vidékről nagyon kevés információval rendelkezünk.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2010-09-08 20:18:00


Fónainé dr Németh Alexa
Jó estét!

Jól értettem a fentiekben leírtakból, hogy ha Rovinjba szeretnénk menni, akkor at Zcka alagút útán kell még fizetni??
Pénteken indulunk 8 napra....
Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel mindenkinek

FNA
2010-09-08 19:35:00


a szerkesztő
Heló Tommyka
Szerintem azonnal jelentkezz valamelyik kertévénél, biztosan bemutatnak szabaduló művészként. Igazán nem értem, hogyan sikerült kijönnöd. Nem lehet, hogy szembe mentél? :)
Azt nem nagyon hiszem, hogy utólag fizetned kell, mert a rendszerük a jegyes beengedésre, kiengedésre, nem a magyaros kukkolásra épül. Ha mégis, tudósíts a fejleményekről!
üdv
Győrffy Árpád
2010-08-31 20:35:00


Tommyka
Sziasztok!

Nos én akárhogy olvasgatok mindenfelé nem találok akkora bal madarat mint én vagyok.
A problémám:
2010 augusztus 29 este indultam Rijekából Letenye irányába.
Ment is szépen minden Zágrábig, ahol is megláttam a következő táblát Budapest (H). Szépen besoroltam alá és mentem is nyugodtan. Mígnem a fizetőkapunál semmi bódé semmi sorompó. Gondoltam majd később lesz vagy Letenye előtt kell fizetni. Hát nem. Később lett a megint egy jegyadó kapu vettem a következő jegyet "biztos valami kiegészítő" majd elértem Letenye előtti kapuhoz ahol a kapus csákó - egy hangot nem beszélt más nyelven csak horvátul- elvette mind a 2 kártyát és kért 36 kunát. Ami ugye Zágráb- Letenye közti szakaszra vonatkozott majd szépen átengedett. Sajnos én nem beszélek horvátul így nem tudtam sokat értetlenkedni. Tovább mentem. A kérdésem az mekkora büntire és mikorra számíthatok?
Vagy csak spontán kitiltanak az országból vagy most mi lesz?
Ha valaki tudja a választ legyen olyan jó és mondja el nekem. Előre is köszi!
2010-08-30 14:54:00


Horváthné Körmendi Andrea
Kedves Utazók!
Köszönöm az információkat, sok mindent megtudtam az utazásunk előtt.
Sajnos azonban egy nagyon rossz tapasztalatot szeretnék megosztani az utazókkal. Aug. 17-én az esti órákban jöttünk hazafelé. Zágrábhoz érve az autópálya fizető kapujánál kártyával szerettünk volna fizetni,(odafelé is így fizettünk) a pénztáros húzta a száját, mert kp-t akart. Ezután lehúzta az összeget, majd pár mp. múlva ismét lehúzta, megszakította a tranzakciót, így az ő kézi gépén sikertelen tranzakciót mutogatott. Közben a mobiltelefonra 2 sms érkezett, amiben láttuk az 1. rendben levonva, a 2. esetben sikertelen műveletet jelzett. Ezután a pénztáros követelte a kp-t., mivel már kunánk nem volt 20 euróst adtunk, amiből csak 8-at adott vissza. Reklamálni nem volt mód, az sms-t nem fogadta el, mögöttünk álltak stb. Szóval lehúzott 12 euróval!!! Nagyon rossz szájízzel tértünk haza Horvátországból. A kiszolgáltatottságot éreztük minden fizetésnél, többször próbálnak jóval kevesebbet visszaadni.
Mindenki figyeljen erre, hogy vele ne történhessen hasonló.
Üdv. HKA

2010-08-18 15:41:00


a szerkesztő

Kedves Árpád!
Nagyon köszönöm minden olyan hozzászóló nevében, aki egy kicsit is hozzátett az információkhoz. Remélem, olvashatunk majd a frissen gyűjtött tapasztalatokról.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2010-08-04 18:36:00


ifj Farkas Árpád
Kedves Árpád!
Mi a családdal, jövő héten 11-én megyünk Omisba! Igazából csak azért szerettem volna hozzászólni a kommentekhez, mert szerintem így végig olvasva minden információt megkaptam amire szükségem volt. Autóval utoljára 1987-ben voltam Jugoszláviába.
Köszönöm az infókat, további szép napot és csak így tovább. Ajánlom az oldalt minden ismerősömnek.
ui: Nem ilyen régen voltam nyaralni, csak autóval nem mentem már régen...!

2010-08-04 14:05:00


a szerkesztő

Kedves Erika!
Nagyon köszönjük a friss információkat! Örülnék, ha bővebben is megírnád majd fotókkal az egész utat.
Arra már most mindenképpen kíváncsi lennék, hogy Bosznián melyik nap, milyen napszakokban, merre utaztatok, mekkora volt a teherforgalom, milyenek voltak az utak (gödrök, stb.)
Üdv
Győrffy Árpád

2010-08-03 22:50:00


Komáromi Erika
Kedves HugiOO!
Most jöttem haza Horvátországból!
Minden esetben (piacot kivéve + apró ajándékok) kártyával fizettem. Forintalapú az enyém is! Sokkal jobban jártam, mint ha kunával fizettem volna. Én itthon (OTP) vettem kunát 41.03 volt. Kártyával a banki árfolyamon váltották át. 37-38 Ft volt egy kuna.
ÉN IS ITT KAPTAM A TIPPET ÁRPÁDTÓL! EZER KÖSZÖNET ÉRTE!
Megjegyzem még, hogy Bosznián jöttem haza, gyönyörű volt! Simán személyivel. Én is ajánlom, ne hagyjátok ki! Kicsit lassabban lehet haladni, de a táj kárpótol!!! Mostart nézzétek meg! A smaragdzöld Neretva egyszerűen káprázatos!
Kedvesek az emberek és úgy váltják az eurót a legkisebb bazárban is, hogy követni is nehéz , de nem vágnak át! Szépek az ajándékok és olcsón kaphatóak. Angolul simán válaszolnak, még az ország belsejében is.
Rendőrrel nem volt problémánk. Ugyan láttuk őket, de nem kötekedtek!
Bátran vágjatok neki! 300 km-el rövidebb volt az út, szebb és autópályadíjat is megspóroltam. Mi Dubrovnikból indultunk.
Üdv!
Amennyiben van kérdésetek, írjatok!
Árpád még egyszer köszönöm a jó és hasznos tanácsokat!

2010-08-03 22:41:00


a szerkesztő

Kedves jani851111!
Az autópálydíj egy útra szól, visszafelé újra kell fizetni. Ez, és minden más olvasható a fenti írásban, a korábbi bejegyzésekben és a horvátországi fejezetben található többi anyagban. Azért írtuk másokkal együtt, hogy aki tudni akar valamit, megtalálja a keresett információt.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2010-07-30 11:55:00


jani851111
Kedves Árpád!
Szeretném kérni egy tapasztalt segitségét. Én Mezőkövesdről utaznék H.o.-ba azon belül is Sejn-be. Olyan kérdésem lenne hogy ha jol olvastam a forumot akkor 89 kunába kerülne az autopálya használati díja? Ezt az összeget oda-vissza kell fizetni vagy aki oda fizeti az visszafelé is érvényes? Átmegyek a Magyar határon és ott ki lessz irva hogy hol mit kell tenni? Nem voltam még H-o.-ba azért vagyok ennyire tudatlan. Van valami korlátozás étel vagy ital bevitelével kapcsolatban mármint M.o-rol H.o-ra? Még lenne egy pár kérdésem csak megvárom mig ezekre válasz jön. Előre is köszönöm a segitségét!
2010-07-30 11:13:00


Eve
Kedves Árpád!
Köszönöm ezt a nagyon részletes tájékoztatót, nagyon sokat segített.
üdvözlettel
Eve
2010-07-29 19:55:00


hugi00
Eddig mindig ugy utaztam, hogy elindultam es megerkezeskor kerestem szalast az adot helyen (magyarorszag).
- ez kivitelezheto horvatorszagban is ?

2fo + 14eves gyereknek egy ejszakara apartman vagy szoba milyen arakon van ?
Informalodtam a weben es az apartmanokert 40Eurotol talaltam, de itt elore kell foglalni-fizetni.

Sajnos az elmult idokben (1-2 eve mar) a TV-ben mast sem hallani, hogy ez meg az haza sem tud joni es eluszott a penze.
- igy uszik az en bizalmam is. :(
2010-07-26 22:02:00


hugi00
Sziasztok !

OTP-s bankartyaval is lehet fizetni?
Jelenleg csak Forint"alapú" van.
- vagy okvetlenul kell, hogy devizas legyen ?

Indulas elott hol erdemes Forintot valtani ?
- hatarhoz kozelebb vagy budapesten (bp-i lakos vagyok).
- es mire ? Kuna vagy Euro ?

Varom valaszaitokat.


Udv: hug_0

2010-07-26 21:53:00


a szerkesztő
Kedves Nika!
A horvát autópályatársaságtól átvett fenti szöveg szerint a horvát autópályákon az alábbi kártyákkal lehet fizetni: American Express, Diners, Visa, Mastercard és Maestro. Szerintem a nevét nézd a Tiédnek is, ne azt, hogy sima vagy fordított. Az én Maestro-m például sima, a Mastercardom domború. Gondolom, mindegyik használható.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2010-07-12 22:31:00


Nika
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, ha a bankkártyám nem dombornyomásos, akkor is tudok az autópályán a kijáratnál fizetni vele? Mert sokan azt mondták nem. Nagyon fontos lenne a válasz, mert az ennyém sima. Köszönöm
2010-07-12 16:09:00


a szerkesztő
Kedves Jutka!
Ahogy korábban itt írtam, én annyit tudom, amit a fenti írásban és az útibeszámolóimban leírtam. Az Útikalauz azzal tud segíteni, ha mások is leírják, amit tudnak. Például Ön is segíthet azzal, ha beszámol majd tapasztalatairól.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2010-07-09 13:27:00


Varga Jutka
Kedves Árpád, látom még nem volt ideje válaszolni a kérdésemre, most már tárgytalan, azért is írok, hogy ne foglalkozzon már vele, mert kinyomoztam, amit eddig is tudtam, tehát végig látni a tengert, és nem rossz út a 64-es, na azt nem ismertem, arra még nem jártam! Ez foglalkoztatott leginkább!
2010-07-09 12:58:00


Varga Jutka
Kedves Árpád!
Kérdéseim vannak, várom a segítségét! Istriára Vrsarba megyünk nyaralni, odafelé az Ucka alagúton, visszafelé Pazinnál lemennénk a 64-es úton a tengerpartra, majd felfelé a 66-oson Rijeka irányába, és látnánk végig a tengert! Ugye jól tudom, hogy az az út végig úgy halad, hogy látni a Kvarner öblöt?
A másik kérdésem, hogy milyen a 64-es út??????????????????
Nem jártam még arra, de ott lehet átjutni legrövidebben a 66-osra!
Köszönettel
Jutka
2010-07-05 11:10:00


a szerkesztő

Kedves Galler Péter és más kérdezők!
Amit tudok a horvátországi utakkal kapcsolatban, azt többségében leírtam a fenti anyagban. Rövidesen frissíteni fogom és talán áttekinthetőbbé alakítom. Addig is mindenkinek azt tudom javasolni, próbálja megtalálni a választ kérdéseire az írásban és a korábbi hozzászólásokban.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2010-07-05 09:53:00


Rédei Tamás
Gratulálok az oldalhoz, nagyon hasznos.
2010-07-04 10:57:00


Galler Péter
Kedves Árpád!
Három kérdésem lenne:
1. Visa Electron kártáyval is lehet Horvátországban fizetni autópályákon, és egyéb helyeken, vagy ezt inkább felejtsem el?
2. Virből utaznánk Komarnába, ezeken a szakaszokon milyen autópálya díjjal számoljunk, vagy inkább hagyjuk az autópályát?
3. Komarnából Dubrovnikba teszünk majd látogatást. Ezen a szakaszon még nincs autópálya, és a legrövidebbnek Bosznián keresztül látszik az út. Itt határátlépére kerül a sor. Itt is elegendő a személyi, vagy semm, és milyen várakozásra kell felkészülni?

Válaszait nagyon köszönöm!

Péter
2010-07-04 10:56:00


a szerkesztő
Kedves Endre!
Ez alapvetően nem fórum, hanem útibeszámolók gyűjteménye. Javaslom, kattints a montenegrói fejezet linkjére a bal oldalon, és fusd át az ott olvasható beszámolókat. Több útvonalvariációról is találsz viszonylag részletes információt.
Ha megjöttél, írd meg Te is a tapasztalataidat!
Jó utat!
Győrffy Árpád
2010-06-25 14:14:00


Endre
Kedves fórumozók,
Budapest Sveti Stefan (Montenegro ) útvonalra többféle tervező igen eltérő időtartamot mutat.
Ismerőseim Szerbián keresztül 3,4 pihenővel majd 14 órás utat tettek,50 ill 80 km/h-ás sebességhatárt be kellett tartani.

Barátaink horvát autópályára szavaznak,a plussz költséggel tisztában vagyunk.
Valaki( bocs nem tudom ki ) azt írta hogy Szerbián keresztül 2 órával hamarabb értek le.Ezt viszont nem tudom elképzelni... ha van infó
kösz
Endre

2010-06-25 13:01:00


Péter
Köszönöm az infót...
2010-06-22 11:20:00


a szerkesztő
Kedves Péter!
Ha jól tudom, Ljubeščica vonalában van az első benzínkút a horvát határ után az A4-es autópályán. Ez kb. 45 kilométerre van a határtól.
Valóban, Horvátországba elég a személyi igazolvány is. Sőt, most már mindenhová a tenger felé.
Jó utat
Győrffy Árpád
2010-06-22 01:20:00


Péter
Kedves Árpád!
A Letenyei határátkelő után hány km után van a legközelebbi benzinkút? Jól tudom, hogy személyi igazolvánnyal is lehet menni horvátba?

A válaszát előre is köszönöm!
Üdv
Péter
2010-06-13 09:35:00


Komáromi Erika
Árpád!
Nagyon köszönöm a választ!
Üdv K.Erika
2010-06-12 22:37:00


a szerkesztő

Kedves Erika!
Fizetés után nem vonnak le pénzt, csak a felvételnél néhány száz forintot. A pontos összegekre nem emlékszem, de akkor többször kiszámoltam utólag, hogy jobban jártam annál, mintha itthon váltottam volna. Romániában ugyanezt tapasztaltam az ősszel.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2010-06-12 20:59:00


Komáromi Erika
Kedves Árpád!
Pár napja írta, hogy kártyával szokott fizetni Horvátországban. Kérdezném, hogy milyen összeget vonnak le egy kártyás fizetés után?
Köszönettel:
K.Erika
2010-06-12 20:47:00


Győri Gyula
Tisztelt Győrffi úr!
Szeretném kérni a segitségét,uticélunk Vranjica belvedere
ehez kérnék 1kis segitséget,autóval megyünk!!!
2010-06-10 20:01:00


Varga Jutka
Kedves Erzsébet, nem tudom visszaolvas-e még ide, de látom igazán Árpád nem tudott segíteni magának, én még ilyet nem nagyon hallottam, hogy először Euro és aztán kuna? Minek???
Mivel a kuna a törvényes fizetőeszköz, ezért sokkal egyszerűbb kunát váltani, akár a lakhelyén, akár a határon túl, akár ott ahova megy, mert a forintot is váltják kunára!
Alig van differencia a három hely között!
Mi ahova megyünk, ott a szállást Euroval kell fizetni, ezért nyilván váltunk azt is, azonfelül kunát!
2010-06-10 13:21:00


a
Kedves Erzsébet!
Nem tudok tanácsot adni, mert már nagyon régóta nem foglalkozok átváltási jutalékokkal, inkább kártyával fizetek, ahol lehet, és kártyáról veszek fel külföldön ottani fizetőeszközt.
Azt tapasztaltam, hogy 20-30 ezer forintos egyszeri felvételnél már versenyképes a legjobb váltással. Az euró talán eláll egy másik útra, ahol azzal kell fizetni, vagy akár forintra is érdemes lesz váltani, ha így haladunk.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2010-06-09 23:09:00


a szerkesztő
Tisztelt Vörös úr!
Részletesen megírtam a 2006-os utazásom tapasztalatait az érintett vidékről.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2010-06-08 23:14:00


Vörös Miklós
Tisztelt Győrffy Úr! Jövő héten utazunk Hvar szigetére Jelsaba. A kérdésem a következő: honnan célszerű megközelíteni komppal a szigetet? Split vagy Drvenik felől és mennyibe kerül a komp egy autóra és két személy részére? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Vörös Miklós
2010-06-08 20:11:00


Szabó Erzsébet
Kedves Árpád,

érdeklődni szeretnék a következőről:
euróval fogunk nekivágni a héten Vir szigetének, és nem tudom pontosan milyen váltási jutalékkal kell számolnom. Ha jól tájékozódtam, most kb 7,2-vel váltanák át az eurót, de erre még jön plusz jutalék amit felszámítanak?
Illetve kellene még váltanunk, de mi éri meg jobban, itthon váltani még eurót és aztán azt kint kunára, vagy egyből váltsunk itthon kunát?

A választ előre is köszönöm!
Üdv,
Erzsébet
2010-06-08 15:03:00


Szabó Erzsébet
Kedves Árpád,

érdeklődni szeretnék a következőről:
euróval fogunk nekivágni a héten Vir szigetének, és nem tudom pontosan milyen váltási jutalékkal kell számolnom. Ha jól tájékozódtam, most kb 7,2-vel váltanák át az eurót, de erre még jön plusz jutalék amit felszámítanak?
Illetve kellene még váltanunk, de mi éri meg jobban, itthon váltani még eurót és aztán azt kint kunára, vagy egyből váltsunk itthon kunát?

A választ előre is köszönöm!
Üdv,
Erzsébet
2010-06-08 15:01:00


a szerkesztő

Kedves Tünde!
Ezen az oldalon Letenyétől Zuta Lokváig 89 kuna a gépkocsik díja az autópályán, Eszékől 155. Ezek a tavalyi díjak. Ha változtak, a héten frissítem.
Üdv
Győrffy Árpád
2010-06-08 10:59:00


Tünde
Kedves Árpád! Kicsit elkavarodtam az autópályadíjak kalkulációjában. Letenye - Rab sziget (elvileg Zuta Lokva kijáró) útvonalra számolgattam, egy másik oldal adatai szerint 224 kúnára jött ki, itt viszont csak Eszéktől számított árat találtam, ami 89 kúna volt. Tudna segíteni, hogy mennyibe kerül az általam említett útvonal? Előre is köszönöm.
2010-06-08 10:48:00


a szerkesztő
Kedves István!
Én nem hiszem, hogy ilyen karavánnal reális lehetőség van az autópálya elkerülésére. Felmerülhet esetleg ez Berzence-Koprivnica -Zágráb útvonal az elején, de a tavalyi hozzászólások között olvasható két bejegyzés is arról, hogy még személykocsival is csak lassan járható a sok bukkanó, hajtűkanyar és lakotterület miatt. Ami talán inkább ajánlható az a Karlovac - Plitvice - Gornja Ploca útvonal, de ez csak egy 150 kilométeres szakasz. Utánfutóval, lakókocsival ezen sem jártam.
Üdv
Győrffy Árpád
2010-06-07 21:58:00


Illés István
Kedves Árpád!
Augusztus elején szeretnénk Pakostane-ba utazni egy nagyobb baráti társasággal 7 autóval és mindenki húz lakókocsit vagy sátras utánfutót. Költségcsökkentés címén szeretnénk kikerülni az autópályákat. Milyen utat tudnál ajánlani?
Kalocsáról indulnánk.

Köszi: István
2010-06-07 21:01:00


a szerkesztő

Kedves Renard!
Emlékeim szerint nem. (Ha a hárskúti vagy a Kőris-hegyi emelkedőre gondolok.) Egyébként én először trabanttal voltan az Isztrián. Akkor sem az emelkedőkkel volt a gond, inkább a lejtőkkel. Dezső fékrendszerét nem ilyen hosszú és kemény igénybevételre tervezték. Szerencsére gond nélkül megjártuk az utat, pedig arra volt néhány magasabb domb.
Örülnék, ha más is megírná tapasztalatait.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2010-06-01 19:55:00


renard
Kedves Árpád,
Jövő hónapban szeretnénk Horvátországba utazni (első alkalommal), a Plitvicei tavakhoz, és valószínűleg közúton fogunk menni. A Zágrábot északról övező hegyekben, illetve a Karlovactól Plitvicéig vezető szakaszon kell-e a Bakonyban megszokottnál meredekebb emelkedőkre, nehezebb útra számítanom? (régi kocsim van :) )

Köszönettel
Renard
2010-06-01 19:36:00


Komáromi Erika
Kedves Timi!
Szerintem pénteken nem lesz probléma. Általában szombaton vannak a turnusváltások. Mi is, ha tehetjük hétköznap indulunk. Na persze most júliusban mikor megyünk? Hát természetesen szombat hajnalban!remélem már nincs fennakadás, hiszen működnek az alagutak!
Kellemes nyaralást!
Erika
u.i. Senj, jó hely!
2010-05-31 22:26:00


Timi ****
Üdv! Augusztus 6-án készülünk Senj-be. Hajnali órákban indulunk. Most utazunk először Horvátországba /Jászberényből/. Ez pénteki nap. Nagy dugóra számithatunk? Esetleg valami tipp az útra? Kerülő stb?
Köszönöm
2010-05-31 14:26:00


a szerkesztő

Többeknek!
A horvátországi autópályákkal, utakkal foglalkozó anyagot június első hetében újítom fel. Addig türelmet kérek.
Örömmel fogadom hozzá a friss - akár tavaly nyári tapasztalatokat is!
Győrffy Árpád

2010-05-27 09:27:00


a szerkesztő
Heló Balázs!
2006-ban Hvarra Szarajevó felé mentem. Részletes beszámolómat a www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=433 című oldalon találod. A boszniai fejezet bejáratánál több frissebb írást is találhatsz. Döntsd el ezek alapján mit teszel.
Az alábbi bejegyzések között is több foglalkozik a kérdéssel. Különösen Juice hozzászólásait ajánlom a figyelmedbe.
Bajáról én biztosan nem kerülnék Zágráb felé.
Üdv
Győrffy Árpád

2010-05-27 09:16:00


Weisz Balázs
Üdv!Bajáról indulnánk.Most szóba került Hvar is, oda milyen útvonalat ajánlod?
2010-05-27 08:57:00


a szerkesztő
Heló Balázs!
Az sem mindegy, honnan indulsz.
Üdv
Győrffy Árpád
2010-05-26 20:16:00


Weisz Balázs
Üdv mindenkinek!Primostenbe szeretnénk utazni júliusban.Bosznián keresztül vagy a Horvát pályán érdemesebb?Illetve ha Bosznia akkor milyen útvonalon?Előre is köszönöm a segítséget!

2010-05-26 18:47:00


Komáromi Erika
Anitának!
Mi 2006-ban voltunk Pagon! Senjnél mnetünk le egy szerpentines uton. Fantasztikus volt a kilátás Senj feletti kilátóról.!Kompon mentünk át hárman és a kocsi akkor 124 kunába került. Vissza szárazföld felé mentünk át a hidon, mert PLITVICÉT SZERETTÜK VOLNA MEGNÉZNI.Sajna akkor még csak egy alagút volt és káosz. Szerintem a két út pénzben u.a. itt a kompdíj, ott az autópályadíj és a több kilométer miatt. A táj miatt viszont és ha van időtök menjetek körbe, megéri. Pagon minden fantasztikus az ilat a táj.stb. Ha van időtök a belső öböl is megér egy napot, na és Pag is . Novalja felől érkezve Pagra, a tájkép fantasztikus!! Lun, Madre Stara Novalja - nézzétek meg!
üdv Erika
2010-04-14 21:55:00


Anita
Segítséget kérnék abban, hogy július végén utazunk 2 gyermekünkkel Novalja városba a Pag szigetre. A szigetre komppal, illetve a sziget végén lévő hídon érdemesebb inkább átmenni? (km..komp díj...stb)
2010-04-12 15:23:00


Béla
Učka után fel Luposlavnak ott elhogyod az autópályát majd Buzet és Umag és Savudria . Umag nagyon szép hely én családommal voltam ott hét évvel ezelőtt akkor az Umag Hotelban azóta bizonyára sokat változhatott . Nem bántuk meg , hogy ott nyaraltunk egy hetet . Novigrad is jó hely ott a Hotel Lagúnában voltunk nagyon prima helyek .Még ajánjani tudom Porečet is Hotel Delfin szép nagy hotel prima kiszolgálás és nagyon szuper annak ellenére , hogy csak ** csillagos . Ezek után Rabac Hotel Hedera - Mimosa olasz tulaj szupernál szuperabb hely . Az útra visszatérve az attól függ Magyarország mely részéről indulsz .
2010-04-09 11:53:00


István
Tisztelt Árpád !

Családdal július 17-én mennénk az Umag melletti Savudrija üdülőhelyre.
Kérném a segítségét abban, hogy merre érdemes mennünk.
Talán legegyszerűbben Szlovénián? Azt hallottam, hogy drága az autópályadíj, nem ismerem a fizetés módját.
Ha a horvát autópályán utazunk, hol kell letérni az Ucka alagút után az autópályáról. Feleslegesnek látom dél felé tartanunk. Érdeme-e az Isztria északi részén haladó országúton haladni, majd megközelíteni?
2010-03-24 23:02:00


Komáromi Erika
Bocsánat a hibákért!!nem direkt volt!
2010-03-10 20:44:00


Komáromi Erika
Tisztelt Vargéné Pincési Zsuzsa!
Olvastam, hogy Bosznián át utaztak Montenegróba.Kérdésem lenne, hogy útlevéllel vagy szemlyivel mentek át a határon. Mi most júliusban utazunk Dubrovnikba és hazafelé szertnénk Bosznián keresztül hazajönni. Olyan sok szép élménybeszámolót olvastam ezen az oldalon, hogy kedvet kaptunk hozzá! Na és persze Mostar Jajce stb !!!!!
Köszönettel! Erika
2010-03-10 20:43:00


Béla
Aszticsabinak.
Ahány ház annyi szokás mondja a közmondás.Istria drágább,mert közelebb van nekünk,ezt ők is tudják.Tehát,ha meszebbre mész az árak is olcsóbbak,de csak bizonyos százalékban.Aki utazik és kirándul,ezt nem nézi,mert nem érdemes.Vannak Istriai Hotelek ahol nagyon kedvesek és alacsony árakkal dolgoznak ez pl. Hotel Delfin** a csillag kevés,de az ellátás fantasztikus.A hotel környezete le a kalappal,rendezett,tiszta a bazén fantasztikus.Nagyon sok helyen jártunk mi tehát sokat lehetne erről irogatni.Umag Hotel-Novigrag Hotel-Porec Hotel-Rabac Hotel-Crikvenica Apartman-Selce Apartman-Novi Vinodolski Hotel az idén Apartman-Zadar Apartman-Biograd Apartman-Sibenik Hotel-Baska Voda Hotel-Tucepi az idén Apartman-Makarská Apartman-Vodice Apartman tehát sok hely,sok más szép szokás.Egyik helyben sem csalódtam,mert nem azt keresetem " az árakat ",hanem az üdülés kikapcsolódás örömeit.A vendéglőkben az ember egy két söröcskét megiszik az nem nagyon terheli a zsebét.Egy kirándulás ne a spórolásról szóljon,hanem a felhőtlen kikapcsolódás örömeiről.
Jó nyaralást mindenkinek az Adria két tengerén ennél szebb nincs.
2010-03-08 22:04:00


juice
Természetesen megértem. A videók fotókból összeállított montázsok zenés aláfestéssel. Saját képekből készültek. Felőlem úgy is mehet, hogy egy úgymond Horvátország egyveleg címmel az én nevem alatt megy egy ismertető, ami egyenlőre a nevezett pár videóból állna, aztán ahogy van időm bővíteném, és mindegyik irányhoz végre megírom a bő beszámolókat. Azért nehéz egyébként, mert van mit írni...
2010-02-19 10:51:00


a szerkesztő
Heló! Azért nem kapkodtam el a reagálást, mert a koncepcióm változatlan: az Útikalauz elsősorban szöveges, fotókkal illusztrált anyagokra épül, ezekben az írásokban esetenként lehetnek beszúrt videók. Az sem változott, hogy az oldalon csak saját névvel lehet önálló anyaggal szerepelni.
Üdv
Győrffy Árpád
2010-02-19 10:22:00


juice
Gondoltam itt is hozzáfűzöm (az üzenőfal mellett):
"Helló! Régen voltam erre, sajnos sok dolgom jött össze mostanában, pedig már megigértem, hogy írok beszámolókat az eddigi helyekről, amerre jártam. Addig is készítettem pár videót slideshow-kból. Fent vannak neten (Korcula, Mljet, Dubrovnik, Porec, Losinj, Premantura). Hogyan lehet esetleg itt is kihelyezni őket (persze, csak ha segítség lehet a látogatóknak)?"
2010-02-19 10:04:00


aszticsabi
Tisztelt Fórumozók! Lenne egy pár kérdésem Horvátországot sűrűben látogatókhoz. Szeretném ha írnátok egy két élelmiszer árat (üdítők, tej, kenyér, éttermek). Az üzemanyagok ára mindenütt egyforma-e vagy úgy mint Mo.-n, ahány kút annyi ár?
2010-02-17 17:19:00


a szerkesztő
Bocs! Én még a balatoni korcsolyaszezonnal és más ügyekkel vagyok elfoglalva, utána jönnek a feldolgozatlan beszámolók. Ezt az írást március közepén szeretném aktualizálni. Persze, én is örülnék minden új információnak.
Üdv
Győrffy Árpád
2010-02-14 18:16:00


Béla Szlovákia
Ki tud valamit az épülő A7-s autópályáról Crikvenicán át Senjig , amely összeköti az A1 és A6-ot . Köszi
2010-02-14 18:10:00


Béla Szlovákia
A fizetőskapukra a tapasztalatom csak annyi.Kilenc éve járunk évi két alkalommal Horvátországba a első alkalmakkal az ember nem is figyelt fel rá,de később reklamálni is kellett.Ez főleg a kilépésnél van Zágráb előtt simán,ha nincs kunád becsapnak.Mi tapasztalatból hordunk haza magunknak annyi kunát ami a következő alkalomra biztosan elégséges lesz.Ilyen esetünk mégis csak annak ellenére 2009 júliusában előfordult Benkováci letérőnél amikor Biogradra utaztunk nyaralni.Itt nem maradt kunánk és euroval fizettünk simán becsapott volna 25 kunával.Reklamációt nem nagyon fogadnak el,de mivel tudom a nyelvet könnyen megmagyaráztam igazam amit rossz néven is vett.Érdekes dolog ezeken kivül semilyen más rossz tapasztalatom nincs a horvátokra,pedig Isztriától Makarszkáig nagyon helyen megfordultunk.2010-ben megyünk Tucsepire 11 napra majd Novi vinodolskira 9 napra ahová 10 év után térünk vissza újból.Minden egyes alkalommal sok jó és kellemes tapasztalatot szereztem már családommal és barátainkkal Horvátországról.
2009-12-27 22:04:00


Komáromi Erika
Kedves Árpád!
2010-juliusában Dubrovnikba utazunk. Sokat halottam, hogy a parkolás nagyon nehéz. Tudna ötletet adni, hogy hol van lehetőség ingyenes parkolásra vagy információ a parkolási lehetőségekről?
Előre is köszönöm!
Erika
2009-11-15 20:18:00


a szerkesztő
Kedves István!
Kösz a kutakodás! Ez már valóban biztosabbnak tűnik az eddigi információknál.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-09-22 09:04:00


Rónaszéki István
Kedves Árpi!
Nem volt egyszerű használható infót találni róla, lehetséges, hogy vissza akarják fejleszteni, hiszen 2006 ban hosszabb terminusban és gyakrabban közlekedett. Lopár irányába semmiképp nem ajánlanám, mert a ritka járatra pontosan érkezni szinte lehetetlen. Az esetleges visszauti alternatíváról s az aktuális menetrendről, árról a lopári nyaralás idejében helyi infót már könnyebb a helyszínen találni. Most ezt találtam: http://www.rab-croatia.com/travel/ferry_hr.htm
2009-09-22 08:47:00


a szerkesztő
Kedves István!
Arra kérlek, pontosítsd a válaszodat, írd meg, van-e konkrét információd a komp idei, azon belül szeptemberi közlekedéséről.
Egyes útvonaltervező programokban én is találkoztam vele, sőt egy kisebb hajóstársaság útirányainak a felsorolásában is szerepelt. Ugyanakkor a konkrét menetrendre mutató link alól hiányzott a megcélzott pdf-állomány. Erre egyik válasz az lehet, hogy éppen nincs ilyen járat.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-09-21 06:32:00


Rónaszéki István
Bár már késő a válasz a Lopar-Baska kompjárattal kapcsolatban, -de létezik, 2006.ban igénybevettük. Húzós az ára és csak 2 óránként jár, nem versenyképes a Jablanac-i átkeléssel, s hozzájön még a KRK hídpénze is. Azért vettük igénybe, hogy ketten biciklit szállítva, Baska és KRK városa közt túrázzunk, s megnézzük e két várost. A hajóút közel 2 órás a börtön szigetek közelében vezet. Szép volt, s visszafelé egy hirtelen kitört vihar miatt izgalmas is. Szlovák és szlovén bringásokkall találkoztunk, akik szintén a Krk hídon át s ezzzel a komppal jöttek Loparba. Nekik jobb volt, mert rövidebb, s kis forgalmu utakon jártak. A jókora dombok miatt azonban ők is jókat szenvedtek.
Idei autópálya tapasztalat: (Posedarjeig voltunk s Pag városban töltöttünk egy hetet) a Zágráb Goricsány közti 36 kunás szakaszt kp fizettük, o/v előre kiszámolva, gyorsabb, s nem vágnak át. Letéréskor Posedarjénál senki sem állt elöttünk, káryával fizettünk, visszafelé Lucskónál szintén.
Lucskó elött idejében érdemes jobbra tartani, s letérni a bankkártyások elkülönitett pályájára. Később már záróvonal,s korlát miatt lehetetlen. A letérétől a kp fizetők sorai már álltak (kb 2 km, mi pedig akadálytalanul gördültünk a kapuk csatornájáig) Kb 15.en álltak elöttünk, s ha nincs a sorunkban két helyi rendszámú sofőr, egyik kp.vel akart mégis fizetni, a másiknak fedezetlen volt a kártyája,de igy sem tartott 15 percnél tovább.
Egyébként minden olyan bankkártyát elfogadnak, mint itthon, s középárfolyamon számolták el, azaz olcsóbb is volt, mint váltott Kunával fizetni.
Pagról: a kopárságai miatt először megijedtünk, de napról naora jobban megszerettük, úgyhogy ide még vissaztérünk.
2009-09-19 11:06:00


a szerkesztő
Kedves Pataki Zsuzsa!
Én nem találtam kompot Lopár és Krk között. Lopárra is csak a Jablanac-Misnjak között járót.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-09-09 21:14:00


Pataki Istvánné
Kedves Györffy Árpád!
Mi vasárnap(13.-án)megyünk Lopárba. Azt szeretném megtudni, hogy Lopár és Krk sziget között közlekedik-e a komp,és mennyibe kerül.? Arra gondoltam,hogy hazafelé Baska-nak jönnénk. Nem tudom mi az Ön véleménye.Lehetséges lenne ezt az utvonalat választani?? Segitségét elöre is megköszönve.
Üdvözlettel: Pataki Zsuzsa
2009-09-09 19:19:00


Gergely
Azt mondjátok meg nekem hogy a kártyás fizetős kapukon milyen kártyát fogadnak el (Visa eurocard mastercard esetleg dombornyomásos ?) sürgős lenne Bigdaddy23@freemail.hu előre is köszi Nekem sima Otp Visa kártyám van remélem működni fog.
2009-09-09 08:19:00


a szerkesztő
Kedves Kiss Sándor!
Horvátországban, de máshol is érvényes az a szabály, hogy ha valaki 24 óránál tovább tartózkodik az adott országban, akkor be kell jelentkeznie a rendőrségen. Erre nincs szükség akkor, ha kereskedelmi szálláshelyen - vagy hivatalosan működő magánszállásadónál - száll meg, mert akkor a szállásadó intézi az ügyet.
Ha a rendőr számonkéri a bejelentkezést, valahogy bizonyítania kell, hogy Ön már 24 órája az országban van. Személyi igazolványos - pecsételés nélküli - belépésnél ehhez az kell, hogy legalább már másodszorra igazoltassák és az elsőnek nyoma maradjon. Szerintem.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

LAnitának
A menetrend szerint október 7-én közlekedik a komp.
H.Ildikónak
Amit tudok az érintett útvonalakról, azt a fenti írásban összefoglaltam. Arra nincs lehetőségem, hogy mindenkinek külön útvonaljavaslatot készítsek

2009-09-07 19:49:00


Kiss Sándor
Sándor/E-mail:#izbegi@gmail.com
Kedves Görffy Árpád
Kérném ha tud ,segitsen a következő kérdésben
Kérdezhetik e hogy hol töltöttem el Horvátországi éjszakáimat/hid alatt,kempingben,lakóautóban egy parkolóban vagy bárhol,nem egy hivatalos szálláshelyen? Köszönöm a szivességét Üdv Sándor
2009 09 07.
2009-09-07 18:21:00


Ildiko
Kedves Árpád!

Tudna nekem javasolni egy optimális útvonalat, illetve tudna kalkulálni autópálya díjat a Letenye-Plitvicei tavak-Pula útvonalra? (szeptember 19-én, bár nem tudom, hogy van-e jelentősége...)
Nagyon köszönöm!
H.Ildikó

2009-09-07 09:05:00


L.Anita
Kedves Árpád!

Nagyon köszönöm a válaszát... rákattintottam a linkre, de nem igazán értem... Mi okt. 4-9 ig leszünk Umagban! Sajnos nem igazán ismerem az angol nyelvet, ezért szeretném segítségét kérni újra! Rákattintottam a linkre és a dátum kiválasztásnál (Okt. 5-8 mindegy lenne melyik nap)... nem hoz be időpontot! Lehetséges, hogy akkor már nem mennek hajók? Ugye nem! Mert már nagyon beleéltem magam!
Valamint szeretném még megkérdezni, hogy Umagba, vagyis a Savudrijska-ba (egy üdülőfaluba) megyünk, mit javasol, melyik útvonal lenne a legkedvezőbb számunkra?

Igazán jó ez az oldal... köszönet érte!
Szép estét!2009-09-04 18:47:00


a szerkesztő
Anitának az Umag-velence hajóútról
Én ilyen járatot nem találtam, de a közeli Porec-ből megy hajó - igaz, nem minden nap. Két hete Gábor hasonló kérdésre javasolta Adriennek az alábbi linket:
https://priclub.directferries.com/ferry/secure/1_booking_details.aspx?stdc=DF10E&orid=778-777&rrid=777-778&psgr=1&micr=0&midu=0
Eszerint szeptember 25-én, 26-án, 30-án 8 órakor indul, a menetidő 2,5 óra. Vissza ugyanazon a napokon 17 órakor jön.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-09-03 20:02:00


L. Anita
Kedves Horvátországban Nyaralók!
Szeretnék egy kis segítséget kérni!
Szeptember végén elutazunk a párommal Umagba, egy csodás kis apartmant vettünk ki. :)
Szeretnék átmenni Velencébe, a szerelmesek városába!
Tudna nekem valaki segíteni, hogy hogyan tudom megnézni hogy megy-e egyáltalán Umagból hajó Velencébe? És esetleg hogy mikor, milyen időpontokban!
Nagyon megköszönném a segítséget!2009-09-03 14:08:00


T.Tamás
A családom nevében köszönöm a segítséget, mert az itt olvasott információk segítségével simán le jutottunk a KRK szigetre. Augusztus 16.-án reggel 4-kor indultunk Budapestről egy pihenővel 7-re voltunk a határon, és 11 órakkor már Baskán kerestük az apartmannt úgy, hogy kétszer is pihentünk a horvát autópályán.Természetesen minket is átvertek 2 kunával Ivanja Reka-nál de ez még belefért. Egy hét csoda várt ránk, az apartmann, a tenger, az idő csodálatos volt, és egy férfi ember számára nem elhanyagolható, hogy horvát barátaink a sört 2 literes üvegben hűtve árulják, mely tovább fokozza amúgy is pozitív életkedvünket.A vissza út 22.-én már egy kicsit gázosabb volt mert a szigetről is kb egy óra volt míg eljutottunk a Rijekába vezető 8-as út ig, utánna sima út vezetett \"Lucko\"-ig itt egy 2,5 km dugót 35 perc alatt tudtunk magunk mögött. Innem már gond nélkül értünk a határra,ahol csak a papirokat nézték meg. És innen egy cél volt Budapest. Egy különös dolog amit felfedeztem, hogy ha az autópálya felett világító fényjelzések alatt egy 4 x 4-es kiszögellés van az aszfaltban / mint egy \"tengó\" pálya/ akkor kamera van a fényreklám mögött. Ezeket mindig 100 vagy 110-es tálánál fedeztem fel. Nagyon gyanus!! De mindenkit csak biztatni tudok, hogy egy viszonylag könnyen leküzdhető úton eljutva pihenhet európa legszebb tengerén az Adrián!!
2009-08-27 23:07:00


juice
Még a nyaralás elött, ami szombaton veszi kezdetét Korculára, a hosszú hétvégén elugrottunk a medulini öböl nyugati partjára, Premanturára. Premantura alatt van a Kamenjak védett terület. Sokszor jártunk ott, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki arra jár. Sok helyen jártam már a horvát adrián, de a legszebb, legjobb strandokat ebben a védett övezetben láttam eddig, még elmúlt évben Porecről is napi szinten lejártunk, pedig az oda-vissza bő 150 km...Ami érdekes volt, hogy 4 fő részére lent kerestünk szállást, úttal, kajával, szállással együtt kijöttünk 130e ft-ból, úgy hogy minden nap étteremben ettünk legalább egyszer. Visszafelé meg a pálya megállt Karlovac elött, azaz 50 km-es dugó volt...vasárnap ellenére.
2009-08-24 10:23:00


Ancsa
1000köszi.Sokat segítettél.Még sosem voltunk Horváto-ban:-)
2009-08-21 13:55:00


a szerkesztő
Kedves Ancsa, ahogy a fenti írásban olvashatod, térképen is láthatós Letenye - Zágráb - Rijeka - Ucka-alagút - Vonjan Medulin. Az is olvasható fenn, hogy egy útra 124 kuna az autópálya a horvát határtól az Ucka-alagút másik végéig. Utána már nincs több díj.
Horvát országba elég bármelyik magyar személyi - erről és más fontos dolgokról bővebben olvashatsz a
www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=423 oldalon.
Győrffy Árpád
2009-08-21 00:31:00


Ancsa
Sziasztok.
Mi hétfőn indulunk Horvátországba-Medulinba(Pula mellé)Esetleg vki tudja merre érdemes menni és kb.mennyi az autópályadíj addig?Ja és a sima személyi oda jó ugye?Köszi Ancsa
2009-08-20 18:16:00


a szerkesztő
Kedves Zsuzsanna!
Nagyon köszönjük. Különösen érdekessé teszi a tapasztalatokat az azonnali összehasonlíthatóság. Beépítettem az írás boszniai részébe, hogy a későbbi látogatók is megtalálják.
Remélem, lesz valamikor egy hosszabb beszámoló is - jó fotókkal a táj szépségeiről (is) :)
Pihenésként előtte ajánlom a Balatont. Az előbb jöttünk meg egy esti füredi fagyizásból. Egyszerűen szenzációs a hangulat a móló és a Tagore sétány környékén!
Üdv
Győrffy Árpád
2009-08-19 23:33:00


Vargáné Pincési Zsuzsanna
Kedves Árpád!
Megérkeztünk Montenegróból és az ígéretemhez híven megosztom az úttal kapcsolatos tapasztalatainkat. Uticélunk Bar volt. Az általunk választott útvonal Mezőszilas - Udvar - Eszék - Doboj - Zenica - Szarajevo - Foca - Niksic - Podgorica - Bar. Az út 741 km volt, viszont volt egy igazán kalandos szakasza. Foca és a határ, Scepan Polje közötti szakasz egy egysávos, néhol omladozó, rendkívül szerpentines hegyi út. Viszont a táj csoda szép. Hazafele Dubrovnik - Mostar - Szarajvo - Zenica - Doboj - Eszék útvonalat választottuk, ez 848 km volt.
Négy autóval mentünk a fent említett úton. Két család viszont a horvát autópályát választotta.
Sokszor megy a vita különböző fórumokon, hogy merre gyorsabb, jobb. Az ismerőseink közel 1100 km-t tettek meg, fizettek kb. 11000 ft útdíjat, plusz a 350 km-re eső többlet üzemanyag költségét. Mi sokszor megálltunk, mert 10 kisgyerekkel utaztunk, de még így is több mint 2 és fél órával előbb odaértünk. A táj szépségéről már nem is beszélve.
Mindenki természetesen maga dönti el merre akar menni, de én nyugodt szívvel merem ajánlani a Bosznián át vezető utat.

Üdvözlettel: Vargáné Pincési Zsuzsa
2009-08-19 21:05:00


gábor
Adriennek!
Itt nézegess (remélem jó lett a link )
https://priclub.directferries.com/ferry/secure/1_booking_details.aspx?stdc=DF10E&orid=778-777&rrid=777-778&psgr=1&micr=0&midu=0


2009-08-19 09:40:00


Gábor
Üdvözlök mindenkit!
Szombaton indulunk Szegedről-Novi Vinodolskiba.Barcsi barátom adta a következő tippet:Barcs-Verőce-Durdevac-Bjelovar-Vrbovec- és Zágráb előtt fel az autópályára.Esetleg valakinek van e tapasztalata erről az útról?Elméletileg egy aránylag jó minőségű,részben újonnan épült szakaszról van szó.
Ha valaki már volt Novi Vinodolskiban és megosztaná velem a tapsztalait,azt megköszönném,jöhet privátban is dangab kukac citromail.hu
2009-08-19 09:08:00


juice
Adrienn: Csak Velence meglátogatása esetén javaslom megnézni az isztriai nagyobb városokból induló hajókkal mennyibe kerül az út, mert lehet megérné jobban, az időről nem is beszélve, mert pl Porec-ből kevesebb, mint 2 óra alatt ér át a hajó és közvetlenül Velence szívébe visz, míg autóval csak a külső parkolókba lehet menni, ahonnan még egy 15-20 perces hajókázás mindenképp van.
2009-08-19 08:17:00


juice
Berger: Budapestről M7-horvát autópályán Zágráb - Rijeka - Pazin - Lovrin (Pazin melleti lehajtó a gyorsforgalmiról) - Baderna - Porec. A fentiek alapján 124 hrk.
2009-08-19 08:12:00


Berger
Hello !
Megtudná irni valaki h porech-be Budapeströl merre érdemes menni. Esetleg menyibe kerül az ut dij odáig.(pálya dij) Kisbuszal vinnénk ki gyerekeket.
Elöre is köszönöm
2009-08-18 21:48:00


Adrienn
Jó Napot!

A segítségét szeretném kérni, ha esetleg tudja, hogy Rabacból Velencébe Kocsival merre érdemes menni, és hogy van-e fizetős autópály?! Milyen árban van az útdíj?

Köszönettel:
Adrienn
2009-08-18 11:44:00


Pozsár Lilla
Már többször jártunk Horváthországban, de az idén ősszel is odavesszük az utirányt... Hiába mindig tartogat meglepetést, és mindig elgondolkodtat, hogy a hegyen innen a széttlőtt házak után minő más világot taláni-azt hiszem követendő példa lenne országunk számára is..2003 óta több hetyütt is mregfordultunk déli szomszédainknál.Érdekes, hogy Isztria nem érintett meg.Pedig Rabac teraszos elhelyezkedése ahol szinte minden ház a tengerre néz-szemet gyönyörködtető.
Több helyen jártunk de azt hiszem Vodice a szívem mélyén a megtestesült álom.Igaz Hvar szigetet még csak képeken láttam,és Splittől délebbre még nem utaztunk,- lehet vetekszik az én kis városommal??Igazán szép fekvésű és szinte félúton fekszik "mindenhez".ZADAR-SPLIT között. Közel van a Krka nemzetipark is.2003-as ott jártunkkor még Skradin düledező falucska volt.VOLT!!!-Utoljára 2006 ban jártam ott, és meglepett a felújítás! Szóval kapásból 3 nap elment Split, Zadar, ja, és Sibenikben is akad látnivaló, tehát nezeti parkkal 4. Vodiceben üvegtalpu hajoval is utazhatunk, sajnos ez már elveszítete igazi jelentőségét hisz a tenger fenekét teljesen kizsákmányolták.-azért akad még némi tengeri csillag, és t. sün amit a lelkes kapitány felhoz nekünk, és a kezünkben is tarthajuk rövid kis időre.Akad program bőven. Bakul-aki kiváncsi az igazi tengeri horgászatra!!Speed boat! És az egyszerű kis motorcsónak kölcsönző is megél a parton a kis sárga motorcsónakjaival.Ja, és persze amiket kihagytam. Imádom Horvátországot!
2009-08-17 22:16:00


HPEx20i16v
Lajosnak: Mi mindig csak arra járunk. A legjobb választás, mint ahogyan itt is már lejjebb írtam róla: \"Az Isztriára igyekvőknek, ott is Porecre haladóknak javaslom, hogy Pazinnál térjenek le a \"pályáról\", ne menjenek le egészen az ypsilonig, hanem a Pazin-Baderna útvonalon jó úton, gyorsabba, rövidebben tudják a céljukat megközelíteni. Mi már \'95 óta járunk Porecbe, csak ezt használjuk, egyszer kipróbáltuk a pályát végig, szóval nem érdemes.
Üdv
Joci\"
Egyébként Pazin-ig autóút, azaz 110-es engedélyezett tempó, közben egyedül csak az Ucka alagúton lassabb az átkelés (5km, 80-as korlát). Pazin után meg normál, de jó minőségű utak, kicsi forgalom. Mindenképp ezt javaslom.
Jó utat!
2009-08-16 19:20:00


Lajos
Aki járt Rijekától Porecs felé Pazin-Lovrinon keresztül Istria szigetén autóval legyen szíves információt adni mi vár ott az emberre . Köszönöm Lajos
2009-08-16 12:57:00


a szerkesztő
Kedves Oletics Szilvia!
Köszönjük a gyors hírt. Elindulásuk után már Zadravecz Imre is jelezte, hogy az útvonal kicsit macerásabb annál, mint ahogy én saccoltam. Most már van elég információ ahhoz, hogy mások valóban a saját igényük alapján döntsenek az ügyben.
Várjuk a bővebb beszámolót és a fotókat.
Jó írást!
Győrffy Árpád
2009-08-15 12:45:00


Oletics Szilvia
Tisztelt szerkesztő!

Tegnap érkeztünk haza Vodicéről. Nagyon szép hely, nagyon tetszett. Bár kicsit kalandosra sikerült, de ezt majd bővebben. Az oda irányban mégsem választottam a Berzencei irányt, mivel 3 óra után indultunk. Haza viszont a Dugo Selo-i lehajtónál elhagytam a Zágrábot elkerülő pályát és így Gola-t céloztuk meg. Hát nekem ez az út hosszabbnak tűnt a zagrab- letenyei szakasznál. Ha km-ben nem is de időben mindenképp.Volt ahol csak 40 Km/ ora-val tudtam haladni. Fél 10 volt hogy elindultunk egy helyen megálltunk fényképezni, és délben megálltam a pályán az egyik kútnál szusszani. 5 óra volt hogy hazaértünk és tőlünk a határ 30 perc. Az autópályán nem volt nagy forgalom, talán csak Zágrábnál és a fizetőkapunál, ott 20 percet álltunk.
A berzencei határátkelő merőben más mint a letenyei, a horvát oldalon és a magyaron is ráférne egy kis felújítás. Meglepett, hogy míg Letenyénél csak intettek addig Berzencén a falubeli határőr ellenére a vámos kinyittatta a csomagtartót.
Egyszóval én többet nem választom ezt az útvonalat, vagy ha igen, akkor nem a legnagyobb forróságban. Bár a táj tényleg szép, de azt hiszem én maradok az autópályánál.
Üdvözlettel: Oletics Szilvia
2009-08-15 09:46:00


a szerkesztő
Tóth Editnek
Az E70-es út valójában az A3-as autópálya, melyen Nagykopasztól( :) a határig (Lipovac) 22 kunát kell fizetni.

Molnár Dávidnak
Az http://www.hac.hr/index.php?task=ces oldal a Visa kártyát is felsorolja lehetőségként.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2009-08-14 17:31:00


Tóth Edit
Nem hozzászólni, hanem kérdezni szeretnék. Mi ugyan Görögországba megyünk nyaralni, de Gyékényesről indulunk, eddig úgy gondoltuk, hogy Barcs - Terezino Polje - Dakovo - útirányon át Belgrádig, de nem mennénk be Eszékre, hanem Velika Kopenica-nál rá az E 70-esre ?? Kell-e ezen a szakaszon fizetni, mennyit, és egyáltalán jól gondolkodtunk-e? Szeretnénk a legrövidebb utat választani, de azért nem úttalan utakon járni, főleg, éjszaka lesz. Megtennétek, hogy tanácsot adtok?
Köszi szépen!
T.Edit
2009-08-14 12:41:00


Dávid
Nagyon jó ez a leírás! Köszönjük szépen!
17-én megyünk ki Trogírba, nagy segítség lesz.

Vajon a VISA Electron kártyát is elfogadják e az autópályákon? Próbáltam a horvát autópálya ügynökség oldalán keresni erre infót, de nem találtam.
Nem szeretnék túl sok kunát magammal vinni ilyen célra.
Illetve: nem számít e fel a bank extra költséget azért, mert külföldön használom a kártyát? (OTP)
Előre is köszönöm a válaszokat!
2009-08-14 12:03:00


Tessza
Tisztelt Győrffy Árpád!

Köszönetet szeretnék mondani Önnek a részletes leírásért. Mi a múlt héten jöttünk haza Crikvenicából, ez volt az első horvát utunk, és az Ön leírása alapján készültünk fel. Semmilyen új meglepetés nem ért bennünket, jó volt, hogy ismeretlenül is mindent tudtunk, hogy hogyan működik.

Köszönettel,

Egy nyaraló


2009-08-13 10:56:00


a szerkesztő
Kérem, nézze meg a kocsi műszaki adatait. Ha kisebb 3,5 tonnánál az összsúlya és alacsonyabb 1,9 méternél, akkor 1. kategória. Ha magasabb 1,9 méternél akkor 2., ha nehezebb is 3,5 tonnánál (az összsúly), akkor 3. kategória.
Győrffy Árpád
2009-08-13 10:35:00


Tessza
Tisztelt Győrffy Árpád!

Köszönetet szeretnék mondani Önnek a részletes leírásért. Mi a múlt héten jöttünk haza Crikvenicából, ez volt az első horvát utunk, és az Ön leírása alapján készültünk fel. Semmilyen új meglepetés nem ért bennünket, jó volt, hogy ismeretlenül is mindent tudtunk, hogy hogyan működik.

Köszönettel,

Egy nyaraló


2009-08-13 09:47:00


Fehérvári György
Tisztelt szerkesztő Úr!
Szeretném megtudni Fiat Ducató 3500 kisteherautó milyen kategóriába esik.
A válasz sürgős, kérem mielöbbi válaszát
2009-08-13 07:37:00


a szerkesztő
Tisztelt Zadravecz Imre!
Köszönjük a segítséget.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-08-11 19:34:00


Zadravecz Imre
Tisztelt Szerkesztő (Úr)!
Néhányan kérdezték a Berzence-Kapronca-Zágráb útvonalat.Többször mentünk ezen a szakaszon,ezért javaslom,hogy lehetőleg nappali időszakban (hajnalban) tegyék meg ezt a távot.(főként azok,akik nem "bírják" a bukkanókat,kanyarokkal teli útszakaszokat,"hajtű-kanyarokat")Vrbovectől már sokkal jobb az út magassági vonalvazetése.A Vrbovec-Sesvete szakaszon viszont a reggeli forgalom (valamint a lehetséges radar) miatt lassabban lehet haladni.Az út tényleg szép és érdekes még a többedik megtételkor is.

Üdv.,és jó nyaralást mindenkinek !
Zadravecz Imre
2009-08-11 14:56:00


a szerkesztő
Autópálya díja Puláig
Igazán nem értem, mit kell összeadni. A táblázat - szerintem - egyértelműen tartalmazza, hogy Eszéktől Vonjanig (a Pula előtti gyorsforgalmi végpontig) 190 kuna a díj a személykocsikra. Egy útra. Vissza ugyanennyi.
Eszék előtt biztosan lesz tábla arról - több is -, hogy hol kell felmenni az autópályára. Az út első felén biztosan a zágrábi irányt kell követni, után a rijekait, aztán meg majd kiderül.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2009-08-11 14:15:00


Stübe Gergely
Üdvözletem!

Nemsokára aug. 25-én indulnánk Pulába, de összeadtam fent az árakat és 320 kúna jött ki amit egy kicsit soknak tartok. (alagúttal mindennel együtt.) jól adtam össze vagy valamit elrontottam?! Udvarról kezdenénk a horvát utazásunk egészen Puláig. valaki tud segítani, hogy hol kell felmenni az autópályára és hogy mennyibe kerül? Köszönöm
2009-08-11 14:12:00


a szerkesztő
Tisztelt Sáli Péter!
Szerintem nem érdemes kerülni.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-08-10 19:31:00


Sáli Péter
Tisztelt Árpád!

Sajnos mindenképpen szombaton kell hazajönnünk, ezért nem fogjuk tudni elkerülni a nagy forgalmat. Érdemes-e a zágrábi fizetőkaput kikerülni?

Üdv:

Péter
2009-08-10 17:02:00


emeskee
Sziasztok!


Abban tud valaki segiteni, hogy autópályán kunával vagy euróval érdemes e fizetni??Melyikkel járunk jobban?
2009-08-10 15:20:00


a szerkesztő
Horvátország bejáratánál megtalálja a mai üzemanyagárakra mutató linket.
2009-08-07 15:56:00


Zoli
Üzemanyagárakról érdeklődnék, kinn megéri venni vagy még a hátár előtt valahol belföldön tankoljam tövig az autóm? :)
2009-08-07 15:31:00


a szerkesztő
Tisztelt Fehér Zoltán!
Az osztrák, szlovén kerülő kb. 10 százalékkal hosszabb. A szlovén autópálya vége és az Isztriai-félsziget közötti szakasz jelenlegi állapotát nem ismerem. Talán nem lehet kalandosabb a 86-os főútnál. Így alapvetően az ár dönthet.
Horvátországon át oda-vissza kb 55 euró az autópálya díj. Ausztria, Szlovénia felé 7 napon belül 7,7 (osztrák)+15 (szlovén) + 2x2 (Mirna)= 26,7 Eur. 10 napon belül 7,7 8osztrák)+30 (szlovén)+2x2 (Mirna)=41,7 Eur. 10 napon túl 54 Eur - a 22 eurós osztrák havi matrca miatt. A döntés az öné.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-08-07 12:58:00


Fehér Zoltán
Tisztelt Árpád !
Szombathelyről fogok utazni Pula-ra.
A legtöbb útvonaltervező Graz felé Ausztrián és Szlovénián keresztül ad jeleslatot az útvonalra.
Kérdés, hogy van-e esetleg tapasztalata érdemes-e azt az útvonalat választani v. érdemesebb Letenye felé menni és a fenti leírásban is szereplő útvonalat választani ?
Köszönettel !
Fehér Zoltán

2009-08-07 12:24:00


a szerkesztő
Ha jól tudom, az oktánszámuk azonos, a különbség kéntartalomban van. (bár lehet, hogy valami boros üggyel keverem.:) A lényeg, inkább az Eurosuper 95-öt ajánlom, ha drágább is. Az a kocsik többségének megfelel.
Győrffy Árpád
2009-08-07 09:58:00


a szerkesztő
Tisztelt Oletics Szilvia!
Én nem hiszem, hogy a GPS mást adna, mint Berzence, Koprivnica, Krizevci, Zágráb. Ha mégis, akkor egyéb aljasságokra is képes. :) (Valahol biztosan lehet állítani benne, hogy ezen a szakaszon ne az autópályát, hanem a takarékosabb vagy rövidebb utat preferálja. A másik lehetőség egy hagyományos térkép és a táblák figyelése.
Erre kb. 130 kilométerre van Zágráb, ami mintegy 50 kilométerrel rövidebb egy letenyei autópályás kerülőnél. Ellene szól, hogy több, hosszan elnyúló falun halad át az út, ahol illik betartani az 50-es korlátozást.
Mellette, hogy rövidebb, még a kisebb sebességgel sem lassabb, és a felfedezés. Szép vidék, amit autópályáról sosem lehet megismerni. Én ezt választanám. Ha Önök is, örülnék, ha megírná tapasztalatait.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-08-07 09:48:00


Szilvia
Még egy kérédsem lenne. Mi a különbség a Super 95 és az Eurosuper 95 Között? Benziones autóba melyiket tankoljam? Vagy mindegy?

2009-08-07 09:36:00


Szilvia
Tisztelt Árpád
Vasárnap hajnalban indulunk Vodice-be. Közel lakom a határhoz, ezért most gondolkódóba estem merre lenne érdemesebb mennem.
Letenyénél végig az autópályán, vagy esetleg Berzencénél lépjek át és csak Zagrab-nál menjek fel a pályára. Még soha nem jártam arra. Nem ismerem a könyéket... GPS-el megyünk az meg ugye mindig az autópályára vinne fel. Ezért félő ha Berzencének megyek csinál velem egy kitérőt és előbb feljutok a pályára mint Zagrab.
Egyaltalán milyenek az utak arra? Merre gyorsabb?
Üdvözlettel: Oletics Szilvia
2009-08-07 09:23:00


a szerkesztő
Tisztelt Varga László!
A második úton én sem jártam még. A térkép alapján úgy tűnik, mintha több hegyen kellene átmenni. Biztosan nagyon szép lehet. Ha megpróbálkoznak vele, örömmel vennénk a beszámolót.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-08-07 08:16:00


Varga László
Tisztelt Árpád!
A cél Montenegró Bosznián keresztül.Következőben szeretném segítségedet kérni: Mi a különbség az alábbi két útvonal között.Szarajevóig s gps két variációt ad meg 1.E73-as út "Dakovo-Doboj-Zenica-" 2.55-ős ut"Vinkovci-Zupanja". Az első út ismerős, erre már utaztunk. A másik út számunkra ismeretlen, de a GPS azt ajánlja.
Válaszát előre is köszönjük.
2009-08-06 22:07:00


Csóri Gyula
Kedves Mindenki!
Engem \"csak\" az érdekelne, hogy Karlovacól Splitig a régi 1-es úton a kb. 5 óra /IGO/ mennyire reális, milyen az út minősége és követhetősége? Éjszaka is vagy inkább csak nappal javasolt? Olyan valakitől aki mostanában járt arra szívesen fogadnék tapasztalatokat, problémákat-megoldásokat, ötleteket!

Előre is köszönöm a segítséget:-{)
2009-08-06 21:50:00


a szerkesztő
Kedves Tolnainé!
A távolságok az autópálya adott szakaszának kezdőpontjától az adott kijáratig szólnak. Tehát nem azokig a településekig amelyeket a kijárattól meg lehet közelíteni.
Az adatokat az autópályatársaság térképén lévő számok összeadásával számoltam ki.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-08-06 07:39:00


Tolnainé
Kedves Árpád!
Azt szeretném kérdezni hogy az autópályadíjaknál feltüntetett kilométerek(a határtól való távolsága az adott városnak)mennyire pontosak?mert ha beirom az utvonaltervezőbe ott 100km-el többet dob ki...:(
2009-08-05 14:10:00


Hován Krisztina
KEDVES Árpád!
Köszönöm válaszát,remélem minden oké lesz és ha haza értem,írok.
2009-08-04 19:07:00


a szerkesztő
Kedves Krisztina!
Az útvonal egyszerű, csak figyelni kell a Zágráb, majd a Split, végül a Dubrovnik táblákat. 790 kilométer megtétele után oda fogsz érni. Ha hosszabban is érdekel, akkor olvasd el a fenti írást.
Ha sok pénzed van, biztosan találsz szállást bárhol (bármikor). Ha spórolni akarsz, akkor Dubrovnik 5-10 kilométeres körzetében biztosan lesz üres hely. Csak ne este keresd.
A dubrovniki parkolásról olvasd el a központi üzenő korábbi bejegyzéseit. A lényeg, hogy kevés hely, drágán és szigorúan. Viszik a kocsit, ha rossz helyen áll.
A legjobb a kocsit a szálláson hagyni - valamelyik közeli településen. A bicikli nagyon praktikus lehet az edzett hegyibringásoknak, másoknak kicsit megerőltető, mert nincs lift a különböző szintek között.
Szerencsére van megoldás, a nagyon jó buszközlekedés. Akár késő este is haza lehet menni a bulizásból, és olcsóbb, mint a parkolás. Ja, és a buszon az utasoknak nincs zérótolerancia.
Jó utat! várjuk a beszámolót.
Győrffy Árpád
2009-08-03 21:58:00


Hován Krisztina
Sziasztok!:)
Dubrovnikba szeretnénk eljutni letenyétől.Még sosem jártunk Horvátországban ezért szeretném a segítségeteket kérni,hogy merre menjünk.Útvonal jól jönne.Szállás foglalás nélkül indulunk,mert a melóhelyemen nem tudok sose előre konkrét időpontot.Ezzel vajon nem lesz gondunk?Szállás van bőven?Parkolással mi a helyzet?a és viszünk kerékpárt is a könnyebb közlekedés szempontjából.Ajánlatos?
Előre is köszönöm a segítséget::)2009-08-03 19:49:00


HPEx20i16v
Ilona Jánosnak!

Nem azért írtam, hogy mindenképp Bosznián át kell menni, csak éppen még nekem innen Pécs környékéről is komolyan meggondolandó alternatíva, nemhogy Aradról. Azért majd kíváncsi leszek mi lett a döntés, no meg remélem jó nyaralás lesz.

Üdv
2009-07-31 11:49:00


Ilona János
Kedves Árpád!

Értem. Hát... Akkor újra kezdjük a töprengést, tervezést, számolást. Jövő csütörtökön készülünk indulni, addig csak eldöntjük.
Mindenképpen köszönöm a figyelmet és a tanácsokat mindenkinek.

Üdvözlettel,
Ilona János
2009-07-30 10:53:00


a szerkesztő
Kedves János!
Mindenki maga tervez, számol. Mi nem akarunk semmire se rábeszélni. Annyit azért megjegyzenék, hogy az Útikalauzban olvasható mintegy kétszáz kapcsolódó beszámoló szerint sem a boszniai, sem a szerb hatóságoknak nincsenek vendégmarasztaló szokásai. Egyszerűen végzik a dolgukat. Néha úgy tűnik, jobban és tisztességesebben, mint egyes magyarországi társaik.
Attól, hogy valami idegen, ismeretlen, még nem biztosan rosszabb, vadabb, veszélyesebb az ismertnél.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-07-29 21:49:00


Ilona János
Nono, azért én nem vagyok annyira szkeptikus. Mármint, hogy a nyaralás fele utazással fog telni az Arad-Letenye-Dubrovnik vonalon.
Ismerőseink boszniai útvonalához képest kb. 3-4 órával fog többet tartani, házi (+ Google + gps) számítás szerint. Ennyit 'bevállalunk'.
Az ok egyszerű: családostól megyünk, nincs elég külföldi autóvezetési tapasztalatunk és törekszünk a biztonságra. Még ha tovább is tart az út és valamivel drágább is lesz. (Ámbár, a boszniai és szerb hatóságok szíves vendégmarasztaló szokására gondolva – hopsz egy bünti, mert picit gyorsabb voltál a kelleténél, vagy mert nem villog elég fürgén az indexed, vagy mert stb. – még ez sem biztos.)
Ráadásul Letenyéig még értjük is némileg a helyiek nyelvét :), ha valami gond akad.
Ha majd valamivel nagyobbak lesznek a gyerkőcök, mindenképpen megnézzük a boszniai tájat is. Deo volente.
2009-07-29 21:42:00


a szerkesztő
Kedves Rafi!
A neumi szakaszon már korábban is elég volt a személyi, tavaly óta elvileg az egész Boszniába. Igaz, a magyar külügyminisztérium honlapja szerint mégis jobb, ha útlevelet viszünk.
Szóval, a választ ne tőlünk várd, hanem az adott helyzettől. Én persze azt gondolom, hogy egy érvényes államközi szerződést be kellene tartani és tartatni, de úgy tűnik naív vagyok.
Jó utat!
Győrffy Árpád

2009-07-29 21:40:00


Bölkény Rafael
Gratulálok az oldalhoz és köszönjük szépen.
A kérdésem, hogy ugyan Montenegróba beléphetek személyi igazolvánnyal, de azon a rövid boszniai szakaszon átengednek vajon? Nem valószínű, ugye?
Még egyszer köszi mindenkinek a tanácsokat is és üdv.
Jó nyaralást.
Rafi
2009-07-29 21:27:00


a szerkesztő
Kedves Zsuzsa!
Eszéktől Dakovóig az autópálya 14 kunába kerül egy útra, de ez csak az egyik fele a már meglévő észak-déli irányú szakasznak. A folytatás majdnem a boszniai határig, Velika Kopanicáig megy. A teljes szakasz 26 kunába kerül. Én még nem használtam. Korábban én a horvát 7-esként, boszniai m17-esként, vagy E73-asként jelzett úton mentem Eszéktől a Slavonski Samacnál lévő átkelőhöz. Az autópálya ettől nyugatra ér véget, ide Zágráb-Belrád autópályát néhány kilométeren át keleti irányba használva lehet visszajönni. Vagy talán jobb elmenni az Autópályán a Slavonski Brod - keleti kijáratig (eddig 30 kuna összesen) és itt kell átmenni a határon. A másik oldalon lévő Bosanski Brod, majd Derventa érintésével Seslijánál lehet rátérni a már említett M17-es, Szarajevó felé vezető útra.
Ezen a szakaszon cirilbetűs feliratokkal találkozhatnak, így nem árt egy jó térkép. Mi visszafelé úton jártunk egyszer erre.
Remélem, beszámol majd a tapasztalataikról. A Szarajevó utáni szakaszra is nagyon kiváncsi lennék.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-07-29 21:16:00


Varga Zsuzsa
Kedves Árpád!
Augusztusban megyünk Montenegróba és mindenképpen Bosznián át tervezzük az utunkat az alábbi útvonalon:
Mezőszilas - Udvar - Eszék - Dakovo - Szarajevo - Foca - Niksic - Podgorica - Bar

A tájékoztatót végigolvastam, de nem találtam meg benne, hogy az Eszék - Dakovo közötti szakaszon mennyi az autópálya díja.
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Varga Zsuzsa
2009-07-29 17:04:00


Varga Zsuzsa
Kedves Árpád!
Augusztusban megyünk Montenegróba és mindenképpen Bosznián át tervezzük az utunkat az alábbi útvonalon:
Mezőszilas - Udvar - Eszék - Dakovo - Szarajevo - Foca - Niksic - Podgorica - Bar

A tájékoztatót végigolvastam, de nem találtam meg benne, hogy az Eszék - Dakovo közötti szakaszon mennyi az autópálya díja.
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Varga Zsuzsa
2009-07-29 16:36:00


HPEx20i16v
A régi utat én is elutasítom, hiszen ott nem hogy spórolna az ember a pályához képest, hanem többe kerül, hiszen többet eszik az autó arra felé a sok gyorsítás-lassítás, előzés, hegyre fel-le utaktól. Ha vki pl a Sarajevo-Mostar utat választja, akkor kevés hegy lesz, én akarattal megyek Banja Luka felé, mert arra kiskoromba sokat vittek az Ősök, és kiváncsi vagyok a környékre. Az utazásra meg két lehetőség van. Vagy leriohanunk és minnél többet töltünk lent, vagy kicsit nézelődünk is útközben. Az új uticélok esetén az utóbbit szoktam választani, a régiek esetén rohanok, ahogy írtam is. A dubrovniki infót meg mindenképp komolyan fogom venni, bár remélem szeptember elején már nem lesz akkora tömeg ott sem. Mindenképp van egyébként az utazással kapcsolatban egy határ ahol vagy erre, vagy arra dönt az ember. Az Arad-Dubrovnik úton nem értem a döntést, a fele nyaralás utazással fog telni...
2009-07-29 13:47:00


Kasu
Nincs baj a német utakkal. A itthoni fejjel van baj (tisztelet a kivételnek), akiknek nem ártana kis tapasztalat a nagyon ritmusos kinti közlekedésben és az általában hallatlan gyors német autópályákon.
Horvátország is tanít közlekedni, azt mondom, és óvatosságra intek mindenkit. Nem szoktuk meg idehaza a hegyeket és az esetenként lélekvesztő útjaikat, ahol kinn menni kell.
2009-07-29 13:45:00


Kasu
Persze, Juice! Mindenki maga számol és maga tudja, mit akar látni, hol akar megállni, lát-e jól éjjel, a családját/párját/gyermekeit ő ismeri, mire van szükségük, milyen sűrűn kell pihenni stb. Nem Juice-nek volt célzott a költségekről tett megjegyzésem, általánosan többször visszaköszön a dilemma a horvátországi fórumokon(pl "mennyünk a régi úton ott ócsóbbb!" ). Egyesek nincsenek tisztában dolgokkal, utakkal, árakkal, távolságokkal, milyen hegyek vannak és a saját képességeikkel sem, mennyire fárasztó tud lenni.
Nyilván Aradról nem kéne Letenyén, vagy Klagenfurton:-)) keresztül menni Dubrovnikba, hacsak nem dolgunk van arrafelé. De ha már itt tartunk tényleg megnézhetnék a kérdezők kérdéseik feltevése előtt Győrffy Árpád szakértőnk korábbi tanácsait és a leírásokat, mert aranyat ér, amit összegyűjtött.
Dubrovnikra visszatérve -nemrég jöttem onnan- megismételném a tanácsomat, miszerint csak ott parkoljatok, ahol biztosak vagytok benne, hogy szabályos. Nehéz megállni, illetve az Óvárostól messzebb lehetséges, lévén a közeli parkolók minden napszakban tömve vannak. A szabálytalanul parkoló autókat perceken belül elviszik, bosszantó utánjárás, drága mulatság.
2009-07-29 13:30:00


HPEx20i16v
Egyébként minden éveb többször lent vagyok, van lent saját kis lakóhely is, oda is, meg még Makarskára is inkább a pályán mentem, de már csak a kíváncsiság is vonz bosznia felé. Nyugat eu-ban nem tudom mi baj van a ritmussal...itthon a közutakon sem lehet betartani a szabályokat, így legalább ott kiélheti magát mindenki, pl én is, semmi baj sincs jókint, sőt inkább lassú az átlagos forgalom nekem a Salzburg-München-Lindau szakaszon. A hegyekbe meg nem más miatt, csak is a látvány miatt érdemes nappal menni. Gyorshajtásért is megbüntetik az embert persze, de gyorsan is kell akkor menni, amire a bosnyákok eléggé rákattantak, de mondjuk a horvátok meg nem. Az utóbbi időben a Luzanj-Zagreb-Rijeka-Pazin szakaszon, ha járok, sosem szólnak a 170-18-as tempóhoz, pedig minden éveb legalább egyszer megyek arra is, de ugyan ez igaz a Split-i ágra is, úgy vettem észre, hogy csak az igazán őrülteket emelik ki. Boszniában meg nem érdemes sietni, mert ott meg többször szeretne az ember megállni, mint lehet a látvány miatt.
2009-07-29 13:17:00


HPEx20i16v
Egyébként minden éveb többször lent vagyok, van lent saját kis lakóhely is, oda is, meg még Makarskára is inkább a pályán mentem, de már csak a kíváncsiság is vonz bosznia felé. Nyugat eu-ban nem tudom mi baj van a ritmussal...itthon a közutakon sem lehet betartani a szabályokat, így legalább ott kiélheti magát mindenki, pl én is, semmi baj sincs jókint, sőt inkább lassú az átlagos forgalom nekem a Salzburg-München-Lindau szakaszon. A hegyekbe meg nem más miatt, csak is a látvány miatt érdemes nappal menni. Gyorshajtásért is megbüntetik az embert persze, de gyorsan is kell akkor menni, amire a bosnyákok eléggé rákattantak, de mondjuk a horvátok meg nem. Az utóbbi időben a Luzanj-Zagreb-Rijeka-Pazin szakaszon, ha járok, sosem szólnak a 170-18-as tempóhoz, pedig minden éveb legalább egyszer megyek arra is, de ugyan ez igaz a Split-i ágra is, úgy vettem észre, hogy csak az igazán őrülteket emelik ki. Boszniában meg nem érdemes sietni, mert ott meg többször szeretne az ember megállni, mint lehet a látvány miatt.
2009-07-29 13:08:00


Kasu
Nemrég Ravcanál mentünk le az autópályáról. Nagyon keskeny, harmadosztályú út Ploce felé, de nem rosszabb, mint a parti autóúton 2 órát szédelegni. Az autópálya Dubrovnik felé vezető további szakasza egyenlőre a szikla robbantások és a leendő viaduktok kialakítása állapotában van. Fantasztikus látvány de még talán jövőre se lesz kész. Tényleg bámulatos, amit eddig is építettek! A másik lehetőség, szép és biztonságos a Szarajevon, Mostáron átvezető út is, de ha valaki gyorsan és biztonságosan akar délre lejutni megéri az autópálya használata. Sokszor nem értem, egy ebéd ára több, mint amit meg lehet spórolni, azt gondolom ilyen útra nem szabadna kifillérezéssel hozzáállni. Hamar befut egy gyorshajtás, egy parkolás... akkor mi van? Basszus egy itthoni hétvégén is elmegy, amin most agyalnak egyesek, kinn pedig 100-200 kuna hipp-hopp a Konzumban (közért), vagy egy belépő (pl-Krka vízesés) hamar fogy. Az biztos, a nálunk szokatlan hegyi utakhoz kifogástalan autó és vezetői óvatosság szükséges. Aki nem rutinos, ne menjen ilyen szakaszokon éjjel. Minden itthoni nagyképűsködés, kivagyiság megbosszulja magát, észnél kell lenni. Sokat lehet tanulni, mint Németországban is, hamar kisfiú lesz a nagyarcuból, délen az utak miatt, nyugaton meg a ritmus és a sebesség miatt... Jó utat mindenkinek!!
2009-07-29 13:00:00


HPEx20i16v
Tóth Bélának!

Én nem spórolásból mondom, a boszniai átkelést, hanem normális alternatívaként. Valamint kiszámoltam, hogy nekem egy oda-vissza út esetén az autópályán lemenni és visszajönni Korculára 50e ft-tal kerül "csak" többe, szóval tényleg csak egy laza ebéd ára...persze a nyaralás 400e ft/2 fő összköltségéhez képest már semmiség...

Juice
2009-07-29 12:58:00


Kasu
Nemrég Ravcanál mentünk le az autópályáról. Nagyon keskeny, harmadosztályú út Ploce felé, de nem rosszabb, mint a parti autóúton 2 órát szédelegni. Az autópálya Dubrovnik felé vezető további szakasza egyenlőre a szikla robbantások és a leendő viaduktok kialakítása állapotában van. Fantasztikus látvány de még talán jövőre se lesz kész. Tényleg bámulatos, amit eddig is építettek! A másik lehetőség, szép és biztonságos a Szarajevon, Mostáron átvezető út is, de ha valaki gyorsan és biztonságosan akar délre lejutni megéri az autópálya használata. Sokszor nem értem, egy ebéd ára több, mint amit meg lehet spórolni, azt gondolom ilyen útra nem szabadna kifillérezéssel hozzáállni. Hamar befut egy gyorshajtás, egy parkolás... akkor mi van? Basszus egy itthoni hétvégén is elmegy, amin most agyalnak egyesek, kinn pedig 100-200 kuna hipp-hopp a Konzumban (közért), vagy egy belépő (pl-Krka vízesés) hamar fogy. Az biztos, a nálunk szokatlan hegyi utakhoz kifogástalan autó és vezetői óvatosság szükséges. Aki nem rutinos, ne menjen ilyen szakaszokon éjjel. Minden itthoni nagyképűsködés, kivagyiság megbosszulja magát, észnél kell lenni. Sokat lehet tanulni, mint Németországban is, hamar kisfiú lesz a nagyarcuból, délen az utak miatt, nyugaton meg a ritmus és a sebesség miatt... Jó utat mindenkinek!!
2009-07-29 12:35:00


HPEx20i16v
Jól számolok...578 hrk az az 588... :)
2009-07-29 10:06:00


HPEx20i16v
Ilona Jánosnak!

Néztem egy-két gyors számolást. Arad-Dubrovnik Szerbián és Bosznián át 760 km. Már Baranya megyét is érintve, de még Bosznián át 920 km. Ha pedig Arad-Magyarország, Horvátország körben autópályán 1180 km és plusz 289 hrk autópálya díj. Több, mint 800 km-rel hosszabb az alap úthoz képest és persze még az az 588 hrk sem mindegy.

Üdv

Juice
2009-07-29 10:04:00


a szerkesztő
Istvánnak
Én úgy tudom, hogy egy 120 kilométeres szakasz még hiányzik Ravca és Dubrovnik között. Persze, messziről ez nagyon kicsinek látszik.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-07-28 21:34:00


bone
Üdv,

Néhány napja a tévé bemondta, hogy az autópálya elkészült Dubrovnikig.
Van ennek valóságalapja?
Köszönöm,

István
2009-07-28 20:39:00


a szerkesztő
Tisztelt Ilona János!
A válaszokat nem én adtam, hanem a Juice néve író egyik olvasó, így neki köszönje. Egyébként teljesen egyetértek vele. Az észak-déli irányú boszniai átkelésnél nem jellemzőek a szédítő hegyi szerpentinek. Ezekkel inkább az Adria mellett és Horvátország más vidékein lehet találkozni. Aknából valóban sok lehet az erdők mélyén, de mindenütt felszedték, ahol emberek járnak. Javaslom, olvassa el a térségről szóló beszámolókat és a korábbi hozzászólásokat.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-07-28 20:17:00


Ilona János
Tisztelt Szerkesztő!

Köszönöm a válaszokat.
A boszniai átkelést az ottani utat választó ismerőseink a következőképpen írták le: szép, de meggondolandó. A nem kevés hegyi szerpentinen nagyon kell figyelni, az utasok pedig könnyen beleszédülnek (mármint szó szerint) a sok fordulóba.
Ezenkívül az autóút mellől sem tanácsos eltávolodni, mert a helyiek szerint felderítetlen aknák is tarkíthatják a tájképet.
Ezért választottuk mi mindenképpen Letenyét, annak ellenére, hogy Aradról indulunk. (A magyarországi autópályákat a zsúfoltság miatt kerüljük el, inkább dél-magyarországi útvonalon készülünk Letenyéig eljutni, onnan pedig a standard autópályán délnek.)
2009-07-28 19:33:00


HPEx20i16v
Ilona Jánosnak!

Nem egyértelmű a leírtakból, hogy honnan indulnának. Ettől függetlenül javaslom a Bosznia-i átkelés meggondolását. Kb 350-400 km spórolható, indulási ponttól függően, mindamellett az autópálya díjak sem lépnek fel. Közben gyönyörű táj fogadja az embert, igaz lassabb haladás. Így kb azonos időt vesz igénybe. A szezon alatt a parti út nagyon forgalmas, így minnél késöbb kell kimenni rá lehetőség szerint. Ha itthon nem használja az autópályát, természetesen nem kell fizetni érte.
Egészen szombat hajnalig nincsen nagy forgalom Zagreb környékén, vagy akár a pályákon sem.

Üdv, jó utat.

Juice
2009-07-28 14:58:00


Ilona János
Elnézést, nem említettem, hogy Dubrovnikba szeretnénk eljutni.

Ezzel kapcsolatosan még egy kérdés.
Sestanovac és Ravca közül melyik letérő ajánlatosabb Dubrovnik felé? Az utóbbi nyilván közelebb van, de úgy értettem valamelyik korábbi hozzászólásból, hogy arra meglehetősen keskeny és nem túl jó állapotú az út. (Splitnél viszont sejthetően nagyobb a forgalom...)

Előre köszönöm a harmadik válaszát is.

Tisztelettel,
Ilona János,
Arad
2009-07-28 11:59:00


Ilona János
Tisztelt Szerkesztő!

Nagyon hasznosnak tartom ezt a honlapot. Gratulálok a létrehozásáért és gondozásáért.

Most két kérdésem van.
Ha Nagykanizsa felől a 7-es úton érünk Letenyéhez és nem az M7-es autópályán, akkor, gondolom, nem kell autópályamatricát vennünk a magyarországi szakaszra. Jól gondolom?

A második kérdés: aug. 6-ról 7-re virradó éjszaka (tehát csütörtök éjjel) kb. hány órakor érdemes a határról tovább indulni (Letenyénél), hogy a Zágráb környéki, ill. távolabbi dugókat minél jobb eséllyel elkerüljük?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel,
Ilona János,
Arad
2009-07-28 11:55:00


HPEx20i16v
Bocs, az utolsó nem Paya-nak, hanem Tóth-Lukács Zsuzsannának ment.
2009-07-27 14:47:00


HPEx20i16v
Paya-nak!

A fenti írásból is látszik, hogy Trogir-hoz Prgomet-i lehajtó, ha Osijek-nél már pályára megy az ember, akkor 248 hrk, ha pedig Letenye az irány, az 182 hrk. Továbbá az is kiderül, hogy nincs matrica, csak fizető kapuk vannak.
Valamint elég egyszer leírni a kérdést...

Jó utat, üdv.
2009-07-27 14:46:00


Tóth-Lukács Zsuzsanna
Elnézést nem szándékosan küldtem el háromszor!
2009-07-27 14:45:00


Tóth-Lukács Zsuzsanna
Tisztelt Szerkesztő!

Trogirba szeretnénk menni,Celldömölkről indulunk és Letenyénél megyünk át a magyar horvát határon.Kérdésem az lenne, hogy körülbelül mennyibe fog kerülni az autópálya matrica?
Segítségét előre is köszönöm!
Üdv.
Tóth-Lukács Zsuzsanna
2009-07-27 10:39:00


Tóth-Lukács Zsuzsanna
Tisztelt Szerkesztő!

Trogirba szeretnénk menni,Celldömölkről indulunk és Letenyénél megyünk át a magyar horvát határon.Kérdésem az lenne, hogy körülbelül mennyibe fog kerülni az autópálya matrica?
Segítségét előre is köszönöm!
Üdv.
Tóth-Lukács Zsuzsanna
2009-07-27 10:33:00


Tóth-Lukács Zsuzsanna
Tisztelt Szerkesztő!

Trogirba szeretnénk menni,Celldömölkről indulunk és Letenyénél megyünk át a magyar horvát határon.Kérdésem az lenne, hogy körülbelül mennyibe fog kerülni az autópálya matrica?
Segítségét előre is köszönöm!
Üdv.
Tóth-Lukács Zsuzsanna
2009-07-27 10:24:00


HPEx20i16v
Paya-nak!

A fenti írásból is látszik, hogy Biograd-hoz Benkovaci lehajtó, ha Osijek-nél már pályára megy az ember, akkor 219 hrk, ha pedig Letenye az irány, az 153 hrk. Éjszaka egyébként sokkal jobb, bár kérdés, hogy mit jelent az éjszaka. Amennyiben a magyar határt az ember átlépi Mohács-Beremend-Drávaszabolcs valamelyikénél hajnali 3-4 körül, vagy Letenye 4-5 körül, az épp határeset, mert akkor már a Karlovac utáni elváló Split-i ágon eléggé nagy forgalmat lehet kifogni, igaz ugyan, kis szerencsével a Zagreb környéki torlódást még meg lehet úszni.

Jó utat, üdv.
2009-07-27 09:24:00


Paya
Tisztelt Szerkeszto!

Kerdesem, hogy Biograd-hoz hol erdemes lehajtani az autopalyarol. Masik kerdes mennyi osszesen a palyadij Kecskemettol Biogradig. Harmadik kerdes, az ejszakai utazas tovabbra is haladsi elsobbseggel jar-e. Eddig ugyanis en mindig ejszaka mentem es sokkal jobban haladtam.

Koszi a valaszokat. ( ez az uzeno nem turi a hosszu ekezeteket?)

Paya
2009-07-25 13:42:00


Erika
Szia!
Azt szeretném kérdeni Tőled. hogy, mennyi kerül a út Letenyétől -Vir szigetig ( Zadartól 30 km)
Hogy éri meg jobban, ha Karlovacnál lemegyünk a pályáról?
Erika
2009-07-22 20:02:00


Ani
Kedves Árpád!
Most értünk haza Horvátországból.
Mielőtt elutaztunk próbáltunk információt szerezni tőled arról, vajon mibe is érdemnes egy 6 hónapos babát vinni a Plitvicei tavaknál. Ezúton szeretném megosztani veled a tapasztalatainkat.
Mi a "H" betűs túraútvonalon haladtunk végig. A helyiek tanácsára kengurúval indultunk neki a túrának, és nem bántuk meg. A babakocsit sok esetben kézbe kellett volna vinni a lépcsős részeken, azokon a szakaszokon, ahol tolni lehetett volna, ott viszont szétrázta volna az út a kislányunkat. A buszra, hajóra gond nélkül fel lehet vinni a babakocsit. Ha valaki mindenképpen babakocsi mellett dönt, érdemes minél nagyobb kerekű kocsival menni. Kerekesszékkel közlakedő emberek is tudnak itt kirándulni, legalábbis a péztárnál látható külön belépőjegy árak erről tanúskodnak, hogy melyik részeket tudják így bejárni azt nem tudom.
Ezúton is köszönjük a hasznos információkat, amelyekkel segítettél megszervezni a kirándulásunkat.
Köszönjük
2009-07-21 23:01:00


István
Érdeklődi szeretnék,hogy Székesfehérvártól Rijekáig mibe kerül az autopája díj oda-vissza.
Köszönettel!
2009-07-21 21:09:00


a szerkesztő
Tisztelt Kérdező! A horvát autópályákról és díjaikról szóló írásban Umagig és Novigradig ugyanaz a díj szerepel. Ez azt ejlzi, hogy a kettő között már nincs újabb díj.
Ugyanazt javaslom Önnek is amit Móró Attilának. A kérdés előtt olvassák el az írást.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-07-20 23:32:00


Tóth Réka
Tisztelt Cím!
Szeretnék érdeklődni, hogy az Umag és Novigrad közti szakszon kell-e fizetni és ha igen mennyit?
Köszönettel!
2009-07-20 16:23:00


HPEx20i16v
Móró Attilának: Letenyétől 124 (pálya 96 + Ucka 28), vagy Mohácstól 190 (pálya 162 + Ucka 28) hrk. Az Ucka alagút után az Istrián már nincs díjköteles út Rovinj-ig. A fenti kettő a két szélsőséges példa, sokan máshol lépnek rá a pályára, van aki Kutinánál, vagy Luzanj-nál... Üdv
2009-07-20 15:21:00


HPEx20i16v
Móró Attilának: Letenyétől 124 (pálya 96 + Ucka 28), vagy Mohácstól 190 (pálya 162 + Ucka 28) hrk. Az Ucka alagút után az Istrián már nincs díjköteles út Rovinj-ig. A fenti kettő a két szélsőséges példa, sokan máshol lépnek rá a pályára, van aki Kutinánál, vagy Luzanj-nál... Üdv
2009-07-20 15:04:00


Móró Attila
Tisztelt Árpád!
Augusztus elején mennénk Rovinjba, és érdeklődnék az autópályadíjakról, mert több helyen is eltérő információkat találtam.

Előre is köszönöm
Üdv: Attila
2009-07-20 12:30:00


a szerkesztő
Kedves Alma!
Nagyon köszönöm! Ha jól értem, ez a horvát 2-es program frekvenciája, ahol az idegen nyelvű közelekdési híreket is mondják. Beírtam a horvát általános leírásba is.
Jó nyarat!
Győrffy Árpád
2009-07-17 10:50:00


alma
a frekvencia 98,5-mhz
2009-07-17 10:43:00


a szerkesztő
Heló Roland!
Bőven elég a személyazonossági igazolvány. Sőt, az idén már Boszniában is elfogadják útlevél helyett.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-07-16 23:43:00


Roland
Sziasztok. Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Magyarország felőli /Letenye/ határátlépésnél Horvátországba, szükséges-e útlevél, vagy elegendő a személyazonossági?
Válaszotok előre is köszönöm!

Udvözlettel: Roland R.
2009-07-16 16:13:00


a szerkesztő
Tisztelt Leidecker Anna!
Sajnos én is csak annyit tudok, hogy a Horvát rádió 2. programjában mondanak a horvát nyelvű hírek mellett angolul, németül és olaszul közlekedési információkat. A frekvenciákról nincs információm.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2009-07-14 20:17:00


Leidecker Anna
Tiszteletem!

A hétvégén indulunk Horvátországba nyaralni és valahol olvastam, hogy van egy rádió adó, amin óránkén beolvassák a közlekedési információkat több nyelven. Milyen frekvencián lehet befogni, és mi a neve a rádiónak?

Válaszukat előre is köszönöm: Anna
2009-07-14 14:57:00


Balázs
Igen, 28 kuna az Ucka alagút, így összesen 124 kuna.
Most hétvégén jártunk Pulában, a Kanfanar és Pula közti utat is 2x2 sávúsítják, az A9 egy része pedig le van zárva, 10-15km-es kerülővel lehet számolni aki arra menne.

Üdv
Balázs
2009-07-13 19:44:00


FF25
Tisztelt Győrffy úr!!!

Nagyon szépen köszönjük a segítséget, aki még nem horvátországba nyaralni annak ez a weboldal nagyon hasznos.

Volna egy-két kérdésem:
A Goricantól- Badernaig(Porecig) 124 kuna- Ebbe a 124 kunába benne van e az ucka alagut díja?

Ezeket a díjakat visszfele ugyanugy ki kell fizetni e?

Válaszát előre is köszönöm!!!

2009-07-12 12:48:00


Kasu
Tisztelt Györffy és Filipsz úr!
Friss, egy hetes tapasztalatom miatt hozzászólnék a dubrovniki kirándulás témájához.
Az első, hogy kalkulálni kell vele, Makarskából a parti úton időben több is lehet az utazás. Előzési lehetőség gyakorlatilag nincsen, hosszú, fel-le kanyargós út, ami minden napszakban zsúfolt. Nem érdemes, nem is lehet sietni.
Aztán: a Neretva befolyásánál (elágazás Sarajevo felé) ami egyébként nagyon érdekes világ,vizek, földek, emberek,finom gyümölcsök) viszont mindig radaroznak a rendőrök!
A parkolás Dubrovnikban: szinte lehetetlen az Óváros/Vár közelében, mert ugyan vannak parkolók, de mindegyik mindig teli van. Már reggel korán is. Arra kell számítani, hogy az Óvárostól/Vártól beljebb, legkevesebb 800-1000 m távolságban lehet legközelebb megállni. Ez többnyire 3. parkoló zónába tartozik, ami 5 kuna/óra. Bevallom, mi még ennél is messzebb, de nem fizetős területen szoktunk megállni, mert ki a csoda szeretné a városban vagy éppen a várfalon az óráját lesni, mikor jár le a megváltott idő. Nyugodtan akarunk üldögélni, fagyizni sétálni és gyönyörködni a régi Raguzában.
A városközponttól buszok járnak az Óváros/Vár-ig. Ezen az úton, a közvetlenül a várhoz vezető útvonalon távolodva, felfelé mindenki jöhet, lefelé csak a buszok járnak. Lenn ki van építve, megfordulnak. Ezek városi járatok, ezekkel lehet lemenni, de nem ismerem, mi gyalog szoktunk.
Még egy megfontolandó dolog: soha ne álljatok meg olyan helyen, amelyről biztosan nem tudjátok, hogy szabályos. Járdán pl. soha. Rengeteg a kijárat, kapu, garázs, cégeknek foglalt hely stb. A tilosban álló autókat percek alatt elviszik (van erről filmem is). Döbbenetesen felkészültek, szinte a semmiből érkezik a kocsi meg a rendőr és emelik, már viszik is, tönkretéve a napot és alaposan belenyúlva a pénztárcába. A szokásos magyar nagyvonaluságot/vagy nemtörődömséget?/ el kell felejteni, ha nem akar az ember magának bosszúságot. Sisak nélkül motoroznak, csalinkáznak záróvonalon át, gyerekek a motor kormányán, ezer féle dolog, ami itthon elképzelhetetlen, de a szabálytalan parkolás, kijáratok elállása stb. terén rendet tartanak.
Nagyon jó utazást kívánva!
üdv.
Tóth Béla
2009-07-10 20:11:00


Filipsz Attila
Tisztelt Győrffy Úr!

Augusztus közepén nyaralunk majd Tucepi-ben és készülünk Dubrovnik meglátogatására. Mivel autóval utazunk, kézenfekvő lenne leautózni a városba és parkolóban hagyva a kocsit végignézni az óvárost, vagy esetleg busszal leutazni. Ha van erre információjuk kérem segítsenek a döntésben. Azt már kiderítettem, hogy az út autóval 2, 2 és fél óra, busszal úgy 3 és fél Makarskából. De sajnos sem útvonalat, sem árat nem tudtam a neten találni a buszjárathoz. A busz indulási időpontjai igazán nem kedvezőek, de kalandnak jó lehet.
Az autós kirándulás biztosan nagy kihívás a főszezon közepén. A neten található elég gyenge várostérképek azt mutatják, hogy az óváros körül van néhány parkoló, de sem árat, sem egyéb infót azokról nem találtam.
Segítségét előre is megköszönve

Filipsz Attila
2009-07-09 11:30:00


a szerkesztő
Kedves Kasu!
Kösz a friss híreket. Biztosan sokaknak segítenek majd az utazásban.
Remélem, ezt csak a vázlata volt egy részletes, fotókban gazdag beszámolónak! :)
Üdv
Győrffy Árpád


2009-07-06 22:52:00


Kasu
Kedves Árpád, ahogy megosztod fontos infóidat, a legfrissebbekről tudok én is beszámolni. Ma reggel érkeztem vissza a Peljesac félszigetről. Nagyszerű 12 napot töltöttünk ott, és a kirándulásainkon, frissek az élmények, tapasztalatok.
1.Az A1 (Zagrab-Split-Ravca) autópályán tökéletesen kiépültek a benzinkutak. (Ami engem aggasztott, hogy túl távol vannak egymástól.)
2.A cestarinák (fizető kapuk) rendszere kis figyelmet igényel, mert vannak már tisztán elektronikus kapuk, és emellett a \"cash\" felíratúak a készpénzes fizetőknek. Figyelni kell ezekre.
3.A Ravca autópálya lejárat (jelenleg eddig ér a pálya Dubrovnik felé) Ploce városa felé rémes, (kicsi út, keskeny és kacskaringós, főleg az autópálya unalma/biztonsága után), de járható. Fantasztikus ami épül tovább: a semmi tetején, a kőhegyekbe robbantva épül tovább Dubrovnik felé, viaduktok látszanak és a hatalmas kőfejtés, természet átalakítás.
3.Jártunk Mjet-en és persze Dubrovnikban, csodálatos helyek, hangulat és klíma.
4. Időjárás: a Peljesac-on kaptunk egy 20 órás esőt, amiből az első 10 folyamatos, szinte trópusi volt, de túltettük magunkat a sok (édes)vízen:-)) Utána gyönyörű idő, meleg, a tenger is finom. Nem szabad elkeseredni egy borúsabb naptól, esőtől, hamar kedvezően változik!
5. A tenger gyümölcsei továbbra is jók, remekül készítik, ajánlom kóstolásra, aki nem ismeri. A kagyló termeléséről ismert Peljesac félszigeten egyenesen a tengerből kapható, olcsón és frissességét mutatóan minden db kinyílt! Nagyon ízletes, kempinges környezetben is tökéletesen elkészíthető. Finomak a helyi borok, különösen a száraz vörös,nagyon is megfelel a mi szokásos ízlésünknek. Mindenkinek jó nyaralást kívánok!
2009-07-06 13:18:00


a szerkesztő
Kedves Joci!
Várjuk az ígért beszámolókat.
Én 10 éve jártam Dugi Otokon egy néhány órás kirándulásként. Sajnos csak annyit maradt meg róla, hogy kirándulásnak jó volt. Sok szerencsét hozzá!
Üdv
Győrffy Árpád
2009-07-06 07:10:00


HPEx20i16v
Tisztelt Árpád!
Mindenképp szeretnék írni róla, sőt, már elkezdtem előkészíteni egy kimerítő isztria anyagot porec központúsággal (minden évben van poreci út, mert a családnak van ott egy pici lakása), meg lesz egy komolyabb losinj (eddigi kedvenc helyem az adrián) és egy makarska (sztem eléggé kétoldalú lesz nagy negatívumokkal, nagy pozitívumokkal) is. Csak időm legyen rá. A boszniai játék azért lesz érdekes, mert egyik irányban majd banja luka brela makarska útvonalat tervezem a másik meg a mostar sarajevo eszék. Csak még nem tudom melyik irányba melyik lesz.
Ami még foglalkoztat a horvát adrián, az dugi otok, arra viszont sehol sem találok normális leírást, és oda blintre biztos nem mennék le, max egyik poreci út alkalmával egy napra körülnézni, ha már nem ír róla senki... :)
2009-07-04 11:22:00


a szerkesztő
Jocinak
Örülnék, ha megírná majd részletesen a boszniai tapasztalatokat. A sűrűbben használt szakaszról és különösen a Brela felé vezető letérésről.
Hvar és Vela Luka között sajnos én is csak katamaránt találtam, ami csak utasokat visz.

Szilviának
Vadkempingezni nem lehet a benzínkutaknál, máshol sem, de az teljesen természetes, ha megállnak és alszanak egyet. Próbáljanak olyan helyet keresni, ami szemelőtt van, ugyanakkor mégsem zavarják annyira az érkező, induló, vagy éppen elszáguldó autók. Az óvatosság nem árt, az ajtókat zárják le belülről, de az ablakok legyenek kicsit nyitva, hogy járjon a levegő. Ébredés után nagyon hasznos egy kis reggeli torna. :)

Keller Znek
Közben kicsit javítottam a szövegen. A fizetős szakaszok elején mindig adnak egy kártyát (jegyet), amiből majd a kijáratnál látják, honnan kell számolni a díjat. A kártyát lehet, hogy Önnek kell majd egy gombnyomással előcsalogatni az automatából. Egyébként nem fogja eltéveszteni, a fizettetésben biztosan jól szervezettek az autópályák.

Kovács Zsoltnak közben vajdasági szakértőnk, Karácsonyi József válaszolt az Üzenő központi oldalán.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-07-04 00:05:00


Pálmainé Szilvia
Kedves Árpád!

Augusztus 8-tól van szállásunk Medvejában. Mivel nem nagyon szoktam hozzá a hosszú éjszakai vezetéshez, szeretnék 7-én kb. 16 órakor indulni Bp-ről és 21-22 óra között megállni valahol pihenni. Az autóban elférünk aludni de nem tudom, hogy lehet e az autópálya melletti benzinkutaknál szabályosan éjszakázni. Van valami ötlete?
Előre is köszönöm: Szilvia
2009-07-03 13:34:00


Keller Zoltán
Tisztelt Győrffy Úr!
Kérdésem lehet egyszerű, de először megyünk Horvátországba 4-en és senki nem tud segíteni. Vir szigetekre indulnánk augusztus elején (08.06-08.09.). Átlépve Letenye határát szükséges valahol pályadíjat fizetni, vagy matricát venni, vagy ha jól értettem kasszákkal fogunk találkozni,ahol majd, mi pl.cash-el fizetünk?

Köszönettel: Keller Z.
2009-07-03 13:17:00


a szerkesztő
Felpéci Norbertnek
Javaslom, olvassa el az Autópályák és díjak Horvátországban - 2009 című írást. Pontosan megtalálja benne az autópálya díját.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-07-02 11:31:00


Felpéci Norbert
Jó napot

Egy olyan kérdésem lenne.Júliusban személyautóval Krnica-ba mennék(4fő).Rijeka után.Mennyi lenne ennek a költsége?
2009-07-02 11:27:00


HPEx20i16v
Az Isztriára igyekvőknek, ott is Porecre haladóknak javaslom, hogy Pazinnál térjenek le a "pályáról", ne menjenek le egészen az ypsilonig, hanem a Pazin-Baderna útvonalon jó úton, gyorsabba, rövidebben tudják a céljukat megközelíteni. Mi már '95 óta járunk Porecbe, csak ezt használjuk, egyszer kipróbáltuk a pályát végig, szóval nem érdemes.
Üdv
Joci
2009-07-01 13:35:00


HPEx20i16v
Tisztelt Győrffy Úr! Kérdésem volt már korábban is, nem tudom sikerült e valahonnan információhoz jutni vele kapcsolatban. Én is sokat keresgélek és 100 %-os információt nem kaptam még. Szóval idén cél Korcula, Karbuni település. Mindenképp fontos a természet, a kisebb nyüzsgés ezért lesz ez. Az utat úgy tervezem, hogy Bosznián keresztül, de még Brela felett kiérve a partra (Makarskát a régebbi emlékek miatt szeretném érinteni) leautózunk Ston-on keresztül Orebicre és csak ott kompozunk. Viszont visszafelé úgy tervezném, hogy Vela Lukából kompon átmennénk Hvar szigetére és ott autóznánk ki a partra. A kérdés tehát, hogy létezik e kompjárat a két sziget között, mert a Jadrolinija honlapján csak a Splitből induló kompok vannak és hogy melyik településig mennyibe kerül, viszon sehol sem találtam menetrendet. A másik, de már új kérdés, hogy ha kerékpárokat viszek vonóhorgon, akkor a kompnál azt mennyire figyelik, mert ahogy látom hosszméret korlátosak az árak, mondjuk a kocsim alapból is 5 méter hosszú, tehát a kerékpárokkal már túl vagyok az 5,5 méteren...
Üdv
Joci
2009-07-01 13:30:00


HPEx20i16v
A Pécsről, illetve Pécset érintően Horvátországot megközelítő utazóknak tudom ajánlani a következő irányt. Több horvát ismerősöm is ezt javasolta. Tulajdonképpen átmenet a gyorsan autópályára érő, Eszék felé menő, és a lassan pályát érő kutinai irányok között. Személy szerint én már minden egyes alkalommal ezt használom, talán kivétel az ide nyaralás lesz, mert idén Korcula van megcélozva és ki szeretném próbálni a boszniai átkelést.
Szóval a javaslatom: Pécs-Donji Miholjac-Nasice-Pleternica-Batrina és Luzani ráhajtón a pályára.
Üdv
Joci
2009-07-01 13:23:00


a szerkesztő
Tisztelt Vass Szilárd!
Ön valószínűleg többet tud nálam, ha eleve Szerbián keresztül akar menni, s ehhez még egy Rijeka-Rab közötti távolsági kompozás is felmerült lehetőségként. Én azt sem tudom, merre akar kilépni Romániából, ráadásul ugyanott tudnám megkeresni a további válaszokat, ahol Ön.
Bármennyire is csábító a felajánlott pálinka, a többség számára talán fontosabb, hogy a kevés szabadidőmet az várakozó új anyagok feldolgozására fordítsam.
Üdvözli
Győrffy Árpád
2009-06-30 00:01:00


Vass Szilard
Udvozlom
Romaniabol szeretnenk utazni a Rab szigetre Szerbian keresztul. Az on altal vazolt utiterv az Letenyerol szamitott. Kerem segitsen a mi utvonalunkon is autopalyadij tekinteteben, na meg hogy mennyire zsufolt.
Es melyik kompal menjunk a RIEKA-RAB vagy a Jablanac-rab, hogy melyikuk indull surubben es mennyi a kompdij.
Koszonom elore is es varja ont Erdelyben egy uveg szilvapalinka:)
2009-06-29 23:34:00


Kovács Zsolt
Tisztelt Győrffy Úr!
Szeretnék Önhöz "szegezni" egy kis üzemanyagos témát!
Láttam az INA honlapján,hogy három féle diesel ü.a.-ot forgalmaznak,a Disel 6.92Kn,Eurodiesel 7.06Kn ill. a DizelBlue 3.99Kn.Kérdezném,hogy van-e információja róla hogy mi a különbség köztük? Melyiket ajánlja tankolásra személygépkocsiba (2000-2001 évjáratú diesel üzemű szgk.-ról van szó)? Ha megengedne még egy kérdést....?
Olvastam valamelyik úti leírásában,hogy Nagyvázsonyból indult,kérdezném,hogy azon a településen is él-e,mert ha igen akkor csak egy "hajítófányira" vagyunk egymástól...
Aminek persze nagyon örülnék...!
Várom megtisztelő válaszát!
Tisztelettel: Kovács Zsolt
2009-06-27 06:57:00


Molnár Csaba
Sziasztok! Tudja é valaki ha az autón tetőboksz van, és az meghaladja az 1,9m magasságot akkor az már II. kategóriába esik?
2009-06-25 14:46:00


a szerkesztő
Hello Attila!
Ha valamiért nincs kedved végigolvasni a horvát autópályákról szóló írást, javaslom, nézd végig a táblázatokat és a beszúrt térképeket. A kedvedért kicsit módosítottam a címeiket, a Kvarner-öböl mellé beírtam Rijekát is. Egyébként Budapesttől a határ az M7-esen 240 km, onnan Rijeka 262 kilométer. A magyar kártya 4 napra 1.530, egy hétre (10 napra) 2550 Ft. A horvátoknál oda-vissza összesen 192 kunát - kb. 7600 forintot kell fizetni.
Ha az alábbi hozzászólásokat elolvasod, talán nem tévedsz el.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-06-25 11:47:00


Szládek Attila
Sziasztok!

Jó lenne, ha tudnátok segíteni, soha nem jártam még külföldön. Budapestről szeretnék eljutni Horváth ország legközelebbi tengerpartjához. Ha jól gondolom M7 a határig, onnan meg Riekáig valami másik autópálya. Kb. ez hány kilóméter? És a horváth szakaszra mennyi a pályadíj? A legegyszerűbb legolcsobb legrövidebb utvonalon szeretnék menni. Köszönöm a segítséget.
2009-06-25 10:31:00


Péter
Mehdinek !

Odafelé a Zágrábot elkerülő pályán semmi gond nem volt, jók a jelzések. A Split / Rijeka irányt sokáig együtt jelzik és csak jóval később, Bosiljevo-nál kell arra figyelni, hogy a kettő közül a helyes irányt válasszuk.
2009-06-24 22:55:00


Mehdi
T. Mindenki!

Olvasom hogy Péter 2009-06-21-i hozzászóláson leirta a hazafele Zagrabot elkerülő autópályán felmerülő jelzési problémákat.

Azt szeretném megkérdezni hogy, oda fele Zágrábot elkerülő autópályán A4-ról az A1-re (gondolom A3-on keresztül) jók és pontosakk-e a jelzések? Van-e olyan amire oda kell figyelni?

Az információkat előre is köszönöm!

2009-06-23 20:20:00


a szerkesztő
Kedves Tamás!
Ugyanazt tudom írni, amit Filep Róbertnek: nem igazán lehet előre jósolni.
Az mondjuk biztos, hogy augusztus 8-nál \"jobb\" időpontot nehéz lenne választani. Talán ez lesz a legforgalmasabb váltási nap az adriai szállodákban. Látva néhány pesti dugót, én igazán nem félnék annyira. Addigra már beüzemelik a luckói kapuknál a bővítést, ami állítólag jelentősen csökkenti majd visszafelé a dugót Zágráb előtt. Legyen sok ital az autóban, szendvics, benzín, meg nyugalom, akkor nem lehet gond. :)
Az útvonal meghatározásánál én megfontolnék egy zuta lokvai lefordulót Senj felé, majd onnan a priznai komphoz. Ez ötven kilométerrel rövidebb lenne. Igaz, több benne a panorámás útszakasz, ami nem mindig szívderítő.
A másik lehetőség, tovább az autópályán a posedarjei kijáratig. Ez ötven kunával többe kerül, meg a benzín is hatvan kilométerrel - mondjuk 30 kuna -, de elmarad a komp díj, ami 4 személlyel 140-150 lehet.
Jó kalandozást és részletes beszámolót!
Győrffy Árpád

2009-06-23 16:16:00


a szerkesztő
Filep Róbertnek!
Szerintem ma még nem lehet biztosra tudni semmit, de az előrejelzések szerint több lesz az üres szoba, mint korábban. Olyan meg még soha sem volt, hogy egy éppen ne legyen szabad. Persze, ilyen spontán kalandozásra csak úgy szabad elindulni, ha legelább egy egész délután jut a szállás keresésére.
Ha megírja majd a tapasztalatait, legközelebb okosabbak leszünk. :)
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-06-23 14:24:00


Tamás
Tisztelt Uram!

Először is szeretném megköszönni ezt a hasznos információkkal ellátott összefoglalót, az eddigi legjobb amelyet netes kutatásaim során találtam! Érdemi kérdésem az elolvasása után talán már nem is maradt, inkább csak pontosítanék a biztonság érdekében. Az uticélom Novalja városa, Pag sziget, ebből kifolyólag úgy gondolom Letenyétől Gospicig kell az autópályán haladnom, ez oda-vissza 224 kunát jelent. Augusztus 8-án indulok, a prognózis és a józan gondolkodás alapján óriási forgalomra számítok. Arra lennék kiváncsi, nem e érdemesebb ilyenkor elkerülni az autópályát, ill. milyen tanácsokkal tudna szolgálni ilyen kondíciók mellett az út kellemesebbé tételéhez. Mivel most indulok először autóval útnak errefelé még az is érdekelne, hogy a határátkelőn mennyi várakozásra számítsak, és mennyire komoly ellenőrzésre. Az információkat előre is köszönöm!
2009-06-23 14:23:00


a szerkesztő
Kedves Róbert!
Az alábbi címről le lehet tölteni a szlovén autópályák aktuális állapotát.
http://www.dars.si/Dokumenti/3_cestninski_sistem/cestninske%20postaje%20tovor_09%20ang.pdf
Én ezen úgy látom, hogy a Rédics-Lendava-Cakovec útvonal csak keresztezi az autópályát. Amikor én arra jártam, még dolgoztak az autópályán. De azt nem tudpom elképzelni, hogy csak autópályán lehetne belépni az országba, hisz kizárnák a forgalom jelentős részét - bickli, traktor. Ha nyugodt akar lenni, akkor a határ után egyszerre forduljon le a főútról balra Dolga Vas felé, onnan közvetlenül Lendavára. A városból dél-nyugatnak - nem dél-keletnek - kivezető 443-as, majd a 109-es már biztosan nem fizető, ahogy a horvátoknál a folytatás, a 209-es sem. Cakovec előtt meg jelezni fogják, hol húzhat legközelebb kártyát a Zágráb felé menő pálya feljáratánál.
Majd írja meg, mit tapasztalt!
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-06-23 14:20:00


Stingel Robert
Érdeklődni szeretnék,hogy Szloveniában Rédicsi határátkelőtöl horvát határig(Čakovec) kell e autopálya matrica
Köszönöm a segítséget!
Stingel Robert
2009-06-23 13:54:00


Filep Róbert
T. Mindenki!

Munkahelyi okok miatt tervezhetetlen a szabadságom, ezért nem is foglaltam sehol szállást.
Valamikor Július-Augusztusban mennénk 4-en a tengerpartra (2 gyerek) Pag-tól délre bármerre.

Mennyire van esélyem ha elindulok egy keddi-szerdai napon, hogy találok szállást?


2009-06-23 11:52:00


Filep Róbert
T. Mindenki!

Munkahelyi okok miatt tervezhetetlen a szabadságom, ezért nem is foglaltam sehol szállást.
Valamikor Július-Augusztusban mennénk 4-en a tengerpartra (2 gyerek) Pag-tól délre bármerre.

Mennyire van esélyem ha elindulok egy keddi-szerdai napon, hogy találok szállást?


2009-06-23 11:15:00


Filep Róbert
T. Mindenki!

Munkahelyi okok miatt tervezhetetlen a szabadságom, ezért nem is foglaltam sehol szállást.
Valamikor Július-Augusztusban mennénk 4-en a tengerpartra (2 gyerek) Pag-tól délre bármerre.

Mennyire van esélyem ha elindulok egy keddi-szerdai napon, hogy találok szállást?


2009-06-23 10:53:00


a szerkesztő
Kedves Péter!
Kösz a friss információkat. Beszúrtam a szövegbe is, mert itt néhány nap után már feledés lenne a sorsa.
Erődi Józsefnek sajnos nem tudok mást mondani, mint amit fent írtam a használható kártyák fajtájáról.
Én azt javaslom, hogy külföldön, de itthon is olyan kártyát használjanak, amihez kell a PIN. Akkor talán nehezebben csapolják meg a számlát a rossz szándékú emberek.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-06-21 22:54:00


Péter
Néhány kiegészítés szeretnék tenni az egyébként nagyon jó tájékoztatóhoz. Tegnap este érkeztem haza Splitből, tehát az alábbi információk frissek.
A leirás nemigen foglalkozik a vissza-irányú utazással, pedig ott van (lehet) néhány probléma. Ezek közül a legfontosabb, hogy a Split - Zágráb autópálya (A1) zágrábi végénél (Lucko) óriási dugóra lehet számítani. Nekünk több, mint 1 óráig tartott, amig átjutottunk a fizető kapun. Sajnos a \"CASH\" (készpénzes) irányt választottuk. A probléma jelentősen csökkenthető, ha van bankkártyánk és a \"NO CASH\" irányt választjuk, ott jóval kevesebben vannak.

A másik gond az lehet, különösen azoknak, akik először járnak erre, hogy a Zágrábot elkerülő autópályán tragikusan rosszak a jelzések. 10-20 km-en keresztül csak Slav.Brod-ot, esetleg Osijek-et jelzik előre, a letenyei irányról szó nem esik. Különösen zavaró, hogy Zágráb alatt van egy Gorica nevű falu, ahová viszont gondosan jelzett lehajtó vezet. Nem szabad beugrani, ez nem azonos Gorican-nal, ahová igyekeznünk kell, ha Letenyénél akarunk átkelni a magyar határon. A lényeg, hogy Ivanja Reka csomópontnál térjünk le az A3-ról az A4-re, Varazdin, Cakovec, vagy Gorican irányt válasszuk.

Ha szerencsésen megérkeztünk a határhoz, sajnos ott is számíthatunk kiadós várakozásra. Tegnap délután ez kb. fél óra volt.

A táblázatokban megadott autópálya díjak tapasztalatom szerint helyesek. Itt csak egy kis javítást javasolok a szerkesztőnek: a \"A Letenye felől az A3-as autópályán át Krk-szigetre és Crikvenica környékére indulók autópályadíja\" c. táblázatban A3 helyett A4-et kellene írni.

2009-06-21 20:48:00


Erődi József
Tisztelt Győrffy Úr!

Végre választ kaptam egy régen fel nem tett kérdésemre az ENC-vel kapcsolatban.
Egy kérdésem azért maradt: a kapuknál lehetőség van-e mind PIN kódos és kód nélküli kártyák leolvasására - fizetésre - vagy nem?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Erődi József

2009-06-21 18:50:00


rics
Kedves Katalin!
utazás tisztán kb. 11 óra(autópálya)
pihenők: 2 óra

én 11-12-kor indulnék legkésőbb(és ebben nincs dugó)
inkább előbb érjetek oda, mint késöbb.
ricso
2009-06-17 19:40:00


a szerkesztő
Nagy Mónikának
Szerintem csak a hídért kell fizetni, az út már ingyenes.

Tóth Katalinnak
Én magamnak sem tudnám megmondani, hogy mikor kell elindulni egy 900 kilométeres útra fix érkezéssel. Hatvan kilométeres bruttó átlagnál biztosan nem számolnék gyorsabb sebességgel - s ebben még nem vettem figyelembe, hogy nálam a távolsággal egyenes arányban nő az indulás csúszásának mértéke az eredeti tervhez képest.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2009-06-17 16:08:00


Tóth Katalin
Kedves Árpád!
Nekunk július 4 - re kellene Podgorára megérkeznunk, szeretnénk kérdezni, mikor kellene Szlovákiából/Dunaszerdahelyrol/elindulnunk , hogy 2 órára megérkezzunk a hotelhoz. 5,6 x szeretnénk megállni 20 perces pihenokre. Válaszát elore köszönjuk.

2009-06-17 15:55:00


Nagy Mónika
Kedves Győrffy Árpád!
Nagyon hasznos az oldala, köszönet érte! Mi Mali Losinjba utazunk és a Google útvonaltervező szerint Krk szigeten a 102-es úton kell végigmennünk, ami részben fizetős. Nem tudja esetleg, hogy ez csak a Krk-hídi szakaszra vonatkozik-e?
Üdvözlettel, Nagy Mónika

2009-06-17 11:51:00


Iván János
Köszönöm a segítséget!
2009-06-16 15:37:00


Lehr György
köszönöm a gyors választ
2009-06-15 23:16:00


a szerkesztő
Tisztelt Lehr Gyögy!
A kérdésben szereplő autópályadíjat a fenti írásban megtalálja. Azért írtam. A másik kérdésére is választ talál - legalábbis az én tapasztalataimat az alábbi címen elérhető írásban.
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=433
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-06-15 22:48:00


Lehr György
Szia!
Érdeklődnék,hogy Letenyétől Drvenik-ig mennyi az autópálya dij,mert Zavalára mennénk vagy érdemes Splitnél komra szállni?
Válaszát előre is köszönöm.
2009-06-15 22:18:00


Kovács Zoltán
Kedves János !
Ha forinttal rendelkezik. akkor érdemes itthon kunát vásárolnia, mert így megtakarít egy váltási jutalékot. Figyelje az egymássl konkuráló valutaváltók árfolyamát és válassza a legkedvezőbbet. Figyelje meg mikor erős a forint és akkor váltson. Szerintem a mai nap alkalmas a kuna vásárlásra. Üdv: Kovács Zoltán Quint Change
2009-06-15 19:00:00


a szerkesztő
Kedves Jani!
Megkértem valautaszakértőnket, Kovács Zoltánt, hogy inkább ő válaszoljon. Rövidesen olvashatja véleményét.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-06-15 15:17:00


Iván János

tisztelt szerkesztő!
akérdésem csak annyi lenne érdemese magyarországon kunát váltani vagy inkább horvátországban euroról kunára?
köszönettel: jani
2009-06-15 14:59:00


a szerkesztő
Kösz! Ha lesz időm folytatom a bővítést, de most valóban nincs.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-06-15 12:03:00


Kasu
Sajnos nincs elég időm, mi is csak utazók vagyunk. A díjtételeket se razziáztam végig, amit éppen láttam 1-3 kuna eltérés, nem lényeges. Csak tudom, van aki kiszámolja előre, éppen a becsapást elkerülendő. Bár szerintem ma már inkább csak a visszaadásban és az árfolyamban "matekoznak". A lehajtót azért kérdem, mert esetleg hajnalban odaérve egy igazi vadregényes, meredek, keskeny veszélyes út nem biztos, hogy hiányzik az Alföldhöz szokott magyarnak... ilyen utak pedig vannak!!! A kutakkal is eléggé le vannak maradva, sokszor 50-60 km-en belül nem találni (régebben így volt)és tényleg nem tudom mi a helyzet.
Amit a munkádról mondtam azt komolyan gondoltam, lassan 20 éve járok arrafelé, végre valaki összefoglalja ilyen jól. Nagyon köszönöm a horvátországi utazók nevében, remélem mondhatom mások nevében is!

2009-06-15 11:59:00


a szerkesztő
Kasunak
Úgy látom, Te jobban vágod a témát, talán időd is több van. Örömmel korrigálom a számokat, ha megadod a hibákat, meg a többi infót is szívesen beépítem.
Győrffy Árpád
2009-06-15 11:43:00


Kasu
Nagyon szép munka, köszönet érte!!
A www.hac.hr autópálya díj számítása néhány kunával eltér, nem lényegesen. A fizetőkapuknál mindenhol ki van téve a kategóriák szerinti fizetendő összeg, érdemes míg az előttünk álló 1-2 kocsira várunk, kiszámolni illetve ellenőrizni. Kerülendő a nagy címlet, ha visszadásra várunk, baromi jók matekból. Kérdésem: milyen a hegyi szakasz a Ravca ( jelenlegi utolsó autópálya lehajtó) és Ploce között? (Jártam néhány ilyen kis úton Trogír, meg Spli stb. felé)Vagy érdemesebb a parti utat választani?
A javaslatom pedig: ha lehetséges egészítsd ki a tankolási lehetőségekkel, mert a pályán a határtól dél felé (Peljesac, Dubrovnik) biztos, hogy egyszer muszáj tankolni.
A dizelnek se \"egészséges\", ha nagyon lefogy pár literre.
Köszönettel és megemelem a kalapom a munkádat olvasva!
Kasu
2009-06-15 11:37:00


a szerkesztő
Tisztelt Pintácsi úr!
Tavaly még másképp számoltak, illetve akkor nem a földtől mértek. A kocsi akkor tartozott az I kategóriába, ha az első tengelytől a szélvédő tetejéig mért magasság nem haladta meg az 1,3 métert.
Persze, most is lehetnek rossz mérések. Én az Ön helyében készenlétben tartanám a kocsi műszaki leírását. Addig nem mennék tovább, amíg nem az I-es díjat kérik. Bár attól tartok, hogy ha hiba van, akkor már az előző kapunál történhet, amikor a beléptető kártyát adják. Ezért érdemes jól megnézni azt már a belépés után. Ott még talán félre tud állni. Ha kiszáll a kocsiból, mellény nélkül nem javasolnám, mert vita esetén ebből lehet a van sapkája nincs sapkája...
Várjuk a beszámolóját.
Jó utat!
Győrffy Árpád


2009-06-14 21:13:00


Pintácsi Gábor
T.Győrffy úr!
Nekünk egy opel vivaró 9 személyes,forgalmi szerinti személygépkocsink van.2500 kg össztömegű és 1,9 m magas.Ha jól vettem ki a táblázatból én az 1 es kategóriába tartozom.Tavaly velünk az oda-vissza utat a 2 es kategóriával fizették végig.Hogyan tudnánk a kapuknál mi ezt igazolni?Segítségét előre is köszönöm!
2009-06-14 20:43:00


a szerkesztő
Kedves Anita!
Feltettem néhány nagyobb képet a 2002-es beszámolómhoz
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=484#plitvice
Ezek talán választ adnak a kérdésre.
Az biztos, hogy a deszkaösvények és a földutak sem a legpraktikusabbak egy babakocsihoz, a hosszú út miatt mégis jó, ha visznek.
Én azt javaslom, hogy vigyenek egy könnyű, összecsukható, lehetőség szerint minél nagyobb kerekű kocsit, amit közben kézben is vihetnek. Ha az út éppen alkalmatlan a kocsi használatára, akkor valami előre felakasztható puttonyban - erszényben :) - vihetnék a kicsit. Ha nem rohannak nagyon, akkor biztosan így is kellemes élményben lesz részük.
Remélem, megírja majd tapasztalatait!
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-06-13 14:16:00


Anita
Kedves Árpád!
A véleményét szeretném kérni. Ön szerint egy 6 hónapos babával, babakocsival bejárhatók a Plitvicei tavak.
Válaszát köszönöm
2009-06-13 08:38:00


a szerkesztő
Kedves Zoltán!
Kösz az infót a kútról, be is építettem a szövegbe.
üdv
Győrffy Árpád
2009-06-11 23:30:00


Attttis
Szia Péter!

Nekem még füzet alakú van, ráadásul le van kopva az elején a címer. Úgy emlékszem az van rajta.
Tavaly is így voltam nyaralni, idén húsvétkor pedig így sétálltunk át Horvátországba Barcsnál. Megnéztük a Drávát a túlpartról.
Egyik alkalommal sem szóltak.
Üdv:Attila
2009-06-11 18:37:00


Császár Zoltán
Tisztelt Utazók!

Most kérdeztem meg az autópálya üzemeltetőjét az M7 192km szelvénynél lévő (Zalakomár) benzinkúttal kapcsolatban. MOL kút, mindkét oldalon üzemel.
2009-06-11 16:33:00


Péter
Tisztelt Fórumozók!

A külügy honlapján eléggé egyértelműen meg van fogalmazva, hogy a régi típusú, füzet alakú személyi igazolvánnyal is be lehet utazni Horvátországa, de engem érdekelne, hogy ilyen okmánnyal valóban át is lehet-e lépni a határt?
Van valakinek ezt megerősítő konkrét tapasztalata?
Köszi
2009-06-11 14:16:00


a szerkesztő
Kedves Kaczurné!
Rossztól kérdezi, mert én ha nem Szerbiának mennék, akkor Eszéken át Boszniának. Ahogy a 2002-es és 2006-os beszámolómban megírtam. Horvátországon át az autópálya nagyon kínálja magát, de azt a plusz 18 ezer forint
autópálya díjat én inkább fagyira, sörre, vagy egy szarajevói éjszakai szállásra költeném. Jobban megérné.
Császár Zoltánnak: Az autópálya.hu szerint Zalakomár vonalában _ Letenyétől kb 45 kilométerre van az első és utolsó kút. Az nem derül, hogy mindkét oldalon működik-e.
Üdv
Győrffy Árpád

2009-06-10 01:16:00


Kaczurne P. Krisztina
T.Győrffy úr!
Montenegróba szeretnénk eljutni,de inkább Horvátország felé mennénk mi a véleménye? Merre a legjobb mit tanácsol?
Köszönettel.
2009-06-09 11:35:00


Császár Zoltán
Tiszteletem!

Hol találom az utólsó üzemanyag töltő állomást a BP-Zagrab szakaszon a magyar oldalon? És visszafelé a Zagrab-BP útvonalon az elsőt a magyar oldalon? Köszönettel.
2009-06-07 22:49:00


a szerkesztő
Tisztelt Császár úr!
Én 100 kunát nem hagynék ott fölöslegesen.
Vitatkoznék, elővenném a kocsi papírjait, megmutatnám a kapusnak, hogy mi mennyi. Ezt még közös nyelv nélkül is meg lehetne tenni. Nem hiszem, hogy nekik nagyon érdekük a sor megakasztása vitatható helyzetek miatt.
Persze, azt el kell viselnie, ha a nem megfelelően gondolkodó autóstársaknak ez nem tetszik.
Sok szerencsét legközelebb!
Üdv
Győrffy Árpád

2009-06-07 21:58:00


Császár Zoltán
Tisztelt Győrffy Úr!

Ugyanazon Mercedes-Benz Vito mikrobusszal utaztam Horvátországba autópályán Spiltig minden alkalommal, de nem ugyan abba a ketegóriába sorolták a gépjárművet az utak során.
Ki dönti el a kategóriába sorolást? A hivatalos gépjármű magasság 1875mm, 3,5 tonna alatti max összsúlyú, tehát szerintem I kategória. Egyszer mégis a II szerint fizettettek.

2009-06-07 21:44:00


Császár Zoltán
Köszönöm a részletes leírást!
2009-06-07 19:41:00


Kovács Zsolt
Tisztelt Győrffy Úr!
Köszönöm,segítségét!
Üdvözlettel: Kovács Zsolt
2009-06-07 12:21:00


a szerkesztő
Tisztelt Kovács úr!
Javaslom, írja be a jobboldali sávban lévő keresóbe a Lokrum szót. Megtalálja például az én 2002-es utam alapján készült beszámolót is.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-06-07 09:24:00


Kovács Zsolt
Tisztelt Győrffy Úr!
Nagyon szépen köszönöm a gyors,korrekt válaszát!
Lenne még két kérdésem,hogy Dubrovnikot megszeretnénk nézni a mögötte lévő hegy tetejéről is,hogyan lehet oda feljutni,gyalog vagy esetleg valameddig autóval is?
Illetve a Lokrum szigetről egy pár szót ha mondana,szívesen venném!
Köszönettel: Kovács Zsolt
2009-06-07 06:21:00


a szerkesztő
Tisztelt Kovács úr!
Az elektronikus fizetésről szóló részt mostantól olvashatja a fenti írásba építve - a Mi mennyi rész elején.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-06-06 21:57:00


Kovács Zsolt
Tisztelt Győrffy Úr!
Sokszor olvastam már a Horvátországról szóló leírásait,amiből sok hasznos tanácsot fogadtam már meg,és használtam fel horvátországi utazásaink alatt!
Most a következőkhöz kérném a segítségét.
Augusztus 12-én indulnánk Dubrovnik alá,és láttam a Horvát autópálya (autocesta?) weblapon az elektronikus ENC pályadíj fizetési lehetőséget. Abban szeretném segítségét kérni,hogy hogyan működik ez a fizetési lehetőség,hol tudom megvásárolni,hogyan használjam,és hogyan írja jóvá a megvásárolt keretből a 10% kedvezményt?
Utánfutóval mennénk ami jelentős összeg autópályadíj szempontjából.Számításaim szerint Letenyétől Ravcaig futóval oda-vissza 686Kunába kerülne az útdíj.Ha 610Kunás feltöltőt vennék az nem lenne elég a teljes oda-vissza útra.
A kérdésem,hogy a kis leolvasó készülék hogyan figyelmeztet a lejáró keretre,ill. ha lejárt onnantól gondolom kp.-ben is tudok fizetni!?
Várom megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel: Kovács Zsolt
2009-06-06 15:18:00


Kovács Zsolt
Tisztelt Győrffy Úr!
Sokszor olvastam már a Horvátországról szóló leírásait,amiből sok hasznos tanácsot fogadtam már meg,és használtam fel horvátországi utazásaink alatt!
Most a következőkhöz kérném a segítségét.
Augusztus 12-én indulnánk Dubrovnik alá,és láttam a Horvát autópálya (autocesta?) weblapon az elektronikus ENC pályadíj fizetési lehetőséget. Abban szeretném segítségét kérni,hogy hogyan működik ez a fizetési lehetőség,hol tudom megvásárolni,hogyan használjam,és hogyan írja jóvá a megvásárolt keretből a 10% kedvezményt?
Utánfutóval mennénk ami jelentős összeg autópályadíj szempontjából.Számításaim szerint Letenyétől Ravcaig futóval oda-vissza 686Kunába kerülne az útdíj.Ha 610Kunás feltöltőt vennék az nem lenne elég a teljes oda-vissza útra.
A kérdésem,hogy a kis leolvasó készülék hogyan figyelmeztet a lejáró keretre,ill. ha lejárt onnantól gondolom kp.-ben is tudok fizetni!?
Várom megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel: Kovács Zsolt
2009-06-06 15:05:00


a szerkesztő
Kedves Török Lajos!
A plitvicei kitérőt mi először az autópálya előtti időben, 2002-ben csináltuk meg - akkor még nem számított kitérőnek. Legutóbb 2006-ban kerültünk arra, igaz, ellenkező irányból. Gondolom, odafelé is jó megoldás lehet.
Az utóbbiról szóló leírást itt olvashatja:
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=433
Az autópályáról a karlovaci kijáratnál kell lefordulni az 1-es főútra, ami közvetlenül áthalad Plitvicén is. Az autópályára a Sveti Rok (Szent Rókus) alagút előtt kettővel, a Gornja plocai csomópontnál lehet visszamenni. Az egész kitérő teljes hossza 150 kilométer, amit három éve nettó 2 óra 5 perc alatt tettünk meg. Valószínűleg az idén sem lenne rosszabb a helyzet, hisz a többség az autópályát használja majd.
Közben a horvátországi autópályákról és díjakról szóló írásomba is beépítettem egy kis szöveget erről a Google térképével. Az alábbi linken lehet elérni
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=422
Örülnék, ha megírná tapasztalatait.
Jó utat
Győrffy Árpád
2009-06-03 17:30:00


Török Lajos
Bocsánat, az előbb felcseréltem a betűket, szóval azt akartam kérdezni, hogy Letenyéről indulva hol kell lehajtani az autópályáról Plitvice felé és ha a tavakat megnéztem hol tudok visszahajtani rá. Köszönöm a segítséget!
2009-06-03 16:41:00


Török Lajos
Két kérdésem lenne az autópálya használattal kapcsolatban: Egy Plitvicei kitérő esetén hol kell elhajtani, illetve visszatérni az autópályára, ha a célállomás Split?
2009-06-03 12:17:00


juice
Tisztelt Győrffy Úr!

Régóta vagyok lelkes olvasója az oldalnak. Minden évben Horvátországba járunk, lassan már mindent végigjártunk tengerpart tekintetében. Egyszer majd, ha rászánom magam, akkor elkezdek írásokat is küldeni. Amiért itt írok, az, hogy szerintem az autópáyákhoz hasonlóan jó ötlet lenne egy hasonlló szösszenet a kompozással kapcsolatban. Pl idén Korcsulára terveztük a kirándulásunk. Hazafelé pedig úgy tervezem, hogy komppal átmennénk Hvarra, ott végigjárnánk egy-két helyet, majd ki komppal a partra és úgy haza.
Ahhoz képest, hogy évről évre járunk, gyakran megyünk ki egyéb dolgok miatt is és így látom, hogyan működnek kint a dolgok, és hogy változnak az utóbbi időben, mégis érdekesenk és jónak találtam ezt az írást (is). Sőt ez az írás alapján döntöttem úgy, hogy idén megbirkózunk majd a boszniai átkeléssel, csak azért mert ezer éve jártunk arra és jó lesz meglátni, milyen volt Banja Luka felé...a terv is az, hogy Pécs, Eszék, pálya, Bánja Luka, Livno, Makarska, Ston, Orebic, Korcsula sziget.

Üdv2009-06-02 13:56:00


blitz-man
Kedves Lambert és fekvőrendőr,
az ENC (ETC) (elektronikus útdij beszedés) egy a járműbe beépíthető készülék, amely a megállás szükségessége nélkül gondoskodik az útdíj megfizetéséről. Hasonló rendszerek működnek például Olaszországban vagy Franciaországban. Különböző csomagokban (420, 610 ill. 1000 HRK)kapható, amely összegekből 120, 100 ill. 100 Kn maga a készülék ára, a többi pedig útdíj fizetésére fordítható. Mivel a renszer 10% kedvezményt biztosít, ezért csak 1000 HRKs használat után térül meg a befektetés. Létezik egy SmartCard rendszer is ami ugyan ennyi kedvezményt biztosít, és itt csak 20 Kn a kártya ára (minimum 100 HRK feltöltés). Mind a két rendszernek van szezonon kívüli változata (külön kártya ill. készülék kell hozzá és minimum 1200 HRK befizetése), amelyek 23.5 % kedvezményt biztosítanak nov.11 és már.31. között. Havi és éves bérlet is létezik, amelyek egy adott szakasz egyszeri díjának 36 illetve 360 szorosai. Az ENC és a SmartCard beszerezhető az díjfizető kapuknál, vagy a horvát autópálya társaság honlapjáról (hac.hr) letölthető jelentkezési ív kitöltésével (és egy 4-5 oldalas szerződés elolvasásával horvát ill. angol nyelven) és elfaxolásával vagy személyes benyújtásával. Összegezve, az egész rendszer túl van bonyolítva, nem túl felhasználó barát és aki nem használja rendszeresen a horvát autópályákat, annak nem is éri meg. Én a magam részéről azt javaslom, hogy aki nem siet nagyon, az inkább kerülje el a horvát autópályákat.
2009-06-02 04:16:00


a szerkesztő
Kösz a jelzést a Ravcaig fizetendő díjról - én azért nem vettem észre, mert az angol változat továbbra sem tartalmazza.
A rádiós fizetési rendszer a jövő héten bedolgozzuk az anyagba és a távolságokat is beírom majd egy-egy autópálya kijáratig.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-06-02 02:40:00


Lambert
Kedves Árpád
Amint olvasom létezik ENC valamilyen elektronikus autópályás fizetés Horvátországban mi ennek az előnye és lényege ? Várom válaszát . Üdvözlet
2009-06-01 21:03:00


fekvőrendőr
Kedves Árpád!
Gratulálok az alapos, informatív oldalhoz. A héten keresgéltem a www.hac.hr oldalon (a horvát autópályakezelő cég) és már fenn vannak a Sestanovac utáni lejárók árai is. A másik érdemleges információ, aminek helye lenne az odalon, az ENC előre váltható elektronikus fizetési eszköz. Javaslom ennek a leírását, és az alkalmazás lehetőségét is tüntesse fel. üdvözlettel: np
2009-05-30 12:04:00


krisztián
Tisztelt Győrffy Árpád!
Válaszát köszönöm! Hogy az utat merre tervezzük még kérdéses, de ha Eszék felé, akkor feltétlenül megírom a tapasztalatokat.

\\\"Remélem, nem írtam, nem számoltam el semmit.\\\" csak ezt: \\\"Tisztelt ? Krisztián!\\\" :DDD

Üdv:
Krisztián
2009-05-29 14:43:00


sándorné
Kedves Árpád!

Segítséget szeretnék kérni, egy Júniui Horvátországi utazás megtervezésében, aminek célja: Hejőkűrtől-Vrajnicáig.
Merre közelebb ha Letenye felé mennék, és ha igen legyen szives irjon nekem az autópálya és a híd díjjakról. Eddig még nem voltunk nyaralni külföldön, igy számunkra minden ismeretlen.Köszönöm!
2009-05-27 08:20:00


a szerkesztő
Kedves Gábor!
A táblázatok mindegyik sora a határ (vagy Eszék) és az érintett sorban lévő úticél közötti teljes összeget mutatja. Tehát Goricántól (Letenye) Zágrábig pld. 36 kuna, Goricantól Tribunjig 162 kuna, stb.
Várjuk a beszámolót a tapasztalatokról.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-05-25 06:21:00


Gabesz83
Kedves Árpád!
Elnézést a zavarásért csak lenne egy olyan kérdésem, hogy mi június végén mennénk nyaralni Tribunj-ba és a táblázatban az autópályadíja 162 kuna, azt szeretném megkérdezni, hogy ez Zágrábtól-Tribunjig vagy Letenyétől-Tribunjig érvényes-e? Köszönöm!

Üdv.: Gábor
2009-05-23 12:01:00


a szerkesztő
Kedves ricso!
A szabályok kimondottan az autókról szólnak, így én nem hiszem, hogy a csomagtartók miatt megváltozhatna a kocsik besorolása. Persze, ha ott nem így gondolnák, azonnal jelezd! :)
Üdv
Győrffy Árpád
2009-05-21 14:11:00


Ricso
Kedves Árpád!

Négy kocsival utazunk juliusban, két kocsin box lesz, ami azt jelentené h magasabb lenne 1,9 nél csomagtartóval együtt.

Kalkuláljak azzal h egy kategóriával feljeb csuszunk vagy a kocsi magasságát nézik? (ami ugy bőven 1,9en alatt van)
köszönettel
ricso


2009-05-21 14:02:00


a szerkesztő
Tisztelt ? Krisztián!
A kapuk helyét még nem volt időm tisztázni, de a díjakat újra számoltam. Így mostantól - 09.05.12. - a táblázatok már az Eszéktől kért díjakat tartalmazzák az Isztria és Dubrovnik felé egyaránt.
Remélem, nem írtam, nem számoltam el semmit.
Várom a beszámolót a tapasztalatokról.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-05-12 13:23:00


krisztián
Tisztelt Győrffy Árpád!
amennyire tudom (és látom a neten), átadták a horvát autópálya eszékig tartó szakaszát. viszont nem látom a hivatalos weboldalon a felhajtó kapukat (vagyis nem tudok díjat kalkulálni). mikortól lesz fizetős ez a szakasz?
válaszát előre is köszönöm:
Krisztián
2009-05-12 08:44:00


a szerkesztő
Kedves Sukola Lambert!
Nagyon köszönöm a friss információt. Figyelni fogok rá.
Reméljük, hogy valóban el is készülnek vele a főszezonra.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-05-04 10:35:00


Sukola Lambert
Tisztelt Győrffy Árpád
Tegnap lekértem / www.hac.hr / az információt a két emlitett / Malá Kapela és Sveti Rok / alagutak kapcsán a pontos megnyitását ők 2009.június 30.-ra tervezik . Az Ön leirása nagyon érdekes és tanulságos Horvátországgal kapcsolatban . Nagyon sok információt lelehet venni belőlle .
Köszönöm Sukola Lambert
2009-05-04 10:21:00


a szerkesztő
Többeknek!
Azért készítettem a fenti írást, hogy ne kelljen több helyről összegyűjteni az információkat. Szerintem minden itt van egy helyen, ami az utazás megtervezéséhez szükséges. Például szerepel benne, hogy a Mala Kapela és a Sveti Rok még egycsöves, benne vannak a különböző szakaszok, hídak, alagútak díjai, olvasható és látható egyes autók besorolása. Az is ott van, hogy mikor lett utoljára frissítve az oldal.
Ahhoz azonban nincs időm, hogy az útvonalak, díjak részleteit még ennél is jobban szétválogassam.
Javaslom, legalább egyszer olvassák el, nézzék meg a táblázatokat, kattintsanak rá a linkekre - azért csináltam őket. Ha még akkor sem világos, olvassák el újra. Én próbáltam magyarul írni.
Bővíteni egyedül az Eszék-Zágráb útvonal díjaival fogom a napokban, mert közben beárazták a motorokra is a szakaszt - és persze a többi díjat is, ha módosulnának.
Arról a tervemről letettem, hogy az autóbuszos díjkategóriát is felteszem. Aki annyira nagy fába vágja a fejszéjét, hogy egy egész busznyi utasnak szervez túrát, az vegye a fáradtságot, hogy a horvát autópálytársaság oldalán megkeresi a díjakat. (A linkjük az írásban megtalálható.)

Andrásnak a webkamerákról
Én mostanában csak azokat a működő kamerákat találtam, amelyek linkét feltettem (Krk-híd, Zágráb környéke). Ha valakitől új linket kapok, szívesen felteszem.

Jó utat mindenkinek!

Győrffy Árpád
2009-05-03 12:10:00


Attila
Tisztelt Árpád!
Segítségét szeretnénk kérni egy augusztus elejei horvátországi utazás megtervezéséhez aminek célja:BASKA. Pécsről indulnánk,Barcson keresztül.Tud-e információt adni,esetleg egy komplett,kedvező útvonaltervet autópálya és híd díjakkal együtt?Segítségét előre is köszönjük!
Üdv: Attila
2009-05-02 19:38:00


Sukola Lambert
Tisztelt Győrffi Árpád úr
Egy kérés A1 autópályával / Horvátország / kapcsolatban mi a helyzet Malá Kapela és Sveti Rok alagutakkal . Megindult-e már a másik része az alagútnak ?
Köszönöm Lambert Szlovákia - várom válaszát
2009-05-02 15:12:00


Andras
Kedves Szerkesztő! Gratulalok a cikkhez, sztem ez hianypotlo volt! Meg annyi, h vannak a palyakon web kamerak is, es tavaly talaltam is egy horvat honlapot, ahol meg a kompokhoz is voltak web kamerak (mikor utazzunk?). Sajnos az a bookmarkom azota elveszett. Te ismersz ilyen honlapot? (A hac.hr-en kivul)
udv: Andras
2009-04-29 15:10:00


Bottlik József
Jó napot.Előre láthatólag 2009.06.20.-án utazunk Novgradba kisbusszal (több mint 190 cm).Jól értettem ezt a 408 kunás oda-vissza díjat? Esetleg ha Szlovénia fele mennénk nem olcsóbb? Ha tudnának segíteni igazán hálásak lennénk. Üdvözlettel:két debreceni család.
2009-04-28 08:25:00


a szerkesztő
Hello Erik!
Kösz a friss híreket. A tévedésemet valószínűleg a kancsalságom okozta, mert a jelek szerint a következő kategória díját írtam a múltkor. Örülök, hogy egyébként minden rendben volt, sőt így még 11 kunát meg is spóroltatok. :)
Közben beárazták a motorokat ezen a szakaszon is, sőt már Eszéktől megvannak a díjak. A napokban frissítem ezekkel is az oldalt, és bővítem a kategóriákat a buszokkal.
Ha hosszabb beszámolót is írsz - jó képekkel - örömmel felteszem.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-04-24 15:28:00


milkman
Hello Árpád!
Nos megjöttünk Plitvicéröl és csak annyit szeretnék korigálni, hogy Kutinától Zágrábig csak 25 kuna a pályadíj.
Bankkártyámat valóban mindenhol tudtam használni ahol szerettem volna.
A táj gyönyörü, mindenképpen érdemes megnézni.
Ha valakinek kétségei lennének a közlekedéssel kapcsolatban én csak bátorítani tudom. Lehet, hogy véletlen de a városi legendákkal ellentétben semmi féle atrocitás nem ért bennünket pedig útközben találkoztunk több rendőrrel is. Egy sem szedet ki a sorból csak azért mert magyarok vagyunk, bár az igaz hogy próbáltam betartani a szabályokat, de ahol sebességmérés volt ott a horvát autósok bizony villogással figyelmeztettek. Sőt hazafelé egy ideig ment elöttünk egy rendőrségi furgon mindenhol a megengedett sebességgel így eszembe sem jutott, hogy megelőzzem (na jó, jutott csak nem mertem :)) de egyszercsak az egyik faluban félrehúzódott és előre engedett.
Én egy eléggé eltévedős fajta vagyok és még soha nem voltam ez elött Horvátországban, de akinek ilyen gondjai lennének szeretném megnyugtatni, hogy átláthatóbb a közlekedés mint idehaza. Még én sem tévedtem el.:)
Elnézést, hogy kicsit hosszú lett.
Üdv: erik
2009-04-24 15:12:00


a szerkesztő
Tisztelt Hegede Eszter!
Eredetileg arra nem gondoltam, hogy még csoportos kirándulások szervezéséhez is segítséget kell adni. Mivel iskolásokról van szó, rövidesen összegyűjtöm a kért információkat. Cserébe örömmel fogadnám, ha a diákok beszámolnának majd élményeikről.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-04-24 07:58:00


Hegede Eszter
Üdvözlöm.
Hegede Eszter vagyok, és a pünkösdi hétvégén szervezek iskolai buszos kirándulást a Kvarner-öbölhöz, és Plitvicéhez.
Szeretném tudni, hogy a busznak milyen költségei vannak? Mi Letenyétől megyünk egészen Selcéig.Ott van a szállásunk. Akkor mi Letenyétől Riekáig az autópályán megyünk? Oda-és visszaúton is letérünk a pályáról, mert odaútban a Trakostyáni várat, visszafelé pedig a Varazdi vármúzeumot nézzük meg.Ez okoz valamilyen többletköltséget?
A Krk-szigetre is szeretnénk átmenni, ez egy 50 fős busz esetében mibe kerül?
Köszönöm a válaszát
Hegede Eszter
2009-04-22 15:07:00


a szerkesztő
Tisztelt Sámson Zoltán!
A talán túlságosan hosszadalmas felsorolásommal érzékeltetni tudtam, hogy mennyire lehetetlen válaszolni az ilyen egyszerűnek tűnő kérdésekre, illetve mennyire nem szabad elfogadni azokat a válaszokat, amiket sokan adnak.
Jó utazást! Remélem, beszámol majd Ön is tapasztalatairól.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád
2009-04-21 08:53:00


Sámson Zoltán
Üdvözlöm!
Először is köszönöm a választ. A 181 kuna onnan jött, hogy elírtam.A második kérdésnél pedig nem gondoltam rá, hogy leírjam milyen kritériumokat vegyünk figyelembe. Elsősorban
mivel először bátorkodunk külföldre menni, az egyszerűbb és gyorsabb célbajutásra gondoltam. "Nem várva választ" üdvözlöm.Különben nagyon jó és hasznos az oldal, további jó működést kívánok!
Tisztelettel
Sámson Zoltán
2009-04-21 08:37:00


a szerkesztő
Jó napot!
Nem tudom, honnan jött a 181 kuna. Én azt írtam a táblázatba, hogy Letenye-Zadar 141 kuna.
A második kérdésre nincs válaszom. Olvassa el az említett beszámolókat, és az Ön ízlése szerint hozza meg a választ. Persze, ha megadja, hogy az ön döntésénél hány százalékot jelent plusz vagy mínusz mondjuk 1 kuna költség különbség, megadja azt is, hogy hány százalk a döntési súlya mondjuk a 10 percenkénti menetidő változásnak, mennyit jelent a szép táj látványa, mennyit jelent a lakotterületeken való áthaladás... folytathantám még 20-30 kritériumig, persze, azt is tudni, kell, hogy Ön pontosan melyik nap, hány órakor akar áthaladni az adott területen. Szóval, ha mindezt megadta, akkor megírom, hogy sajnos nem lehet előre ismerni az adott időpontban az adott szakasz forgalmi viszonyait.
A fentiek alapján azt javaslom, ne várjon választ ilyen kérdésekre. Mi megpróbáltuk továbbadni saját tapasztalatainkat, ismereteinket. A többi az Ön dolga.
Üdvözlettel
Győrffy Árpád

2009-04-16 16:37:00


Sámson Zoltán
Jó napot!
Nem tudom jól értelmeztem-e, Letenyétől Zadarig 181 kuna az
autópályadíj személyautóra? És még azt szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e Karlovacnál elhagyni és Udbina után ismét használni az autópályát.

Köszönettel:Sámson Zoltán
2009-04-16 16:20:00


a szerkesztő
Hello Erik!
Kutinától Zágrábig 36 kuna a díj, onnan Karlovacig 16 kuna - tehát együtt 52, ami itt nem is igazán sok.
A kapuknál American Express, Diners, Visa, Mastercard és Maestro kártyával lehet fizetni. Szerintem legalább annyira megbízható, mint egy magyar ABC. sőt talán megbízhatóbb.
Kutina környékén kiváló borokat készítenek. Plitvicén is biztosan meg lehet kóstolni, de talán a helyszínen jobb venni néhány üveggel. Én a fehér, száraz boraikat kóstoltam, azok nagyon tetszettek.
Várjuk a beszámolót a a kirándulásról!
Jó utazást!
Győrffy Árpád
2009-04-14 23:49:00


milkman
Tiszteletem!
17.-én indulunk a plitvicei tavakhoz Pécsröl, és Kutina felé mennénk (állítólag arra jobb) Kutina-Zágráb, majd Zágrábtól Karlovacig mennénk autópályán. A kérdésem az lenne, hogy kb. hány kunára lesz szükség az útdíjakra mivel feleslegesen nem szeretnék több kunát venni mint amennyire feltétlenül szükség van? Illetve, hogy mindenhol lehet bankkártyával fizetni, és ez mennyire megbízható?
Előre is köszönöm a választ.
Üdv: szeckler erik
2009-04-14 21:51:00


Tóthné Melinda
Üdv kedves Árpád!
Köszönöm válaszát, jegyeztem a tudnivalók közé, ennek megfelelően fogjuk kikerülni az öblöt. Július elején beszámolok a történtekről. További jó munkát, jó egészséget és nagyon szép élményeket kívánok, tisztelettel.
2009-04-08 20:49:00


a szerkesztő
Kedves Melinda!
Köszönöm a kérdést, mert így kénytelen voltam javítani az anyagot - ahogy már látható is. Bár én sem jártam mostanában arra, ismerősöktől úgy tudom, hogy megfelelő minőségű az A6-os ostrovicai kijáratánál kezdődő 501-es út, ami szinte közvetlenül Kraljevicába vezet. Az biztos, hogy legalább 30 kilométert a benzinen és legalább egy fagyi árát az autópályadíjon megspórolhatunk. Talán itt a kijárati kapuknál sem lesz akkora tumultus, mint Rijeka előtt. Arra kérem, írja meg majd a valós tapasztalatokat is.
Jó utat!
Győrffy Árpád
2009-04-08 17:52:00


Tóthné Melinda
Üdv kedves Árpád!
Már többször segített bennünket nagyon hasznos infókkal, most is ezt szeretném kérni. Krk-szigetre utazunk júniusban. A kérdésem az lenne, hogy le kell mennünk Rijekáig, vagy előtte van-e már valamilyen egérút, ahonnan közvetlenül el tudjuk érni Kraljevicát és onnan tovább, hogy kikerüljük a Bakari-öblöt? Ráadásul szombaton, hajjaj! Jó régen voltunk erre, vagy 10 éve, mostanában inkább Dalmáciát céloztuk meg. Mit javasol? Köszönöm a segitségét előre is, üdvözlettel.
2009-04-07 11:53:00


a szerkesztő
Hello Tyma!
Hétfő estig türelmet kérek.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-03-28 08:56:00


Tyma
Tiszteletem!

Előre is elnézést az értetlenkedésem miatt, de Horvátországban még autóval nem voltunk.

Mi idén a párommal Makarskára megyünk, Barcson át és úgy tervezzük, hogy Zágrábnál megyünk csak rá az autópályára.

Mennyibe kerül az autópályadíj Zágrábtól Makarskáig?

A Zágrábot elkerülő autópályaszakasz tényleg díjmentes?

Ha jól értelmeztem az előző válaszokból, az autópályán a fizetés úgy történik, hogy oda érek a kapuhoz, kapok egy kártyát, amit a következő kapuig meg kell őrizni, ott átadni, amiből tudni fogják, hogy honnan jöttünk, fizetni, aztán kapunk egy másik kártyát a következő kapuig....?

Kösznönm a válaszát:Tyma

2009-03-28 07:51:00


a szerkesztő
Hello Akasha!
Szakaszonként kell fizetni. Egy-egy szakasz elején a kapuknál kapsz egy kártyát, amiből a kijáratnál látják, honnan jöttél, és elkérik a pénzt. Van egy szakasz a határttól Zágrábig, utána meg attól függően, hogy merre mész tovább. fizethetsz kunával, euróval, kártyával.
Legkésőbb hétfőre elkészülők az anyag teljesen felújított változatával, abból sokkal több minden kiderül.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-03-25 18:13:00


Akasha
Sziasztok! kérdés: az autópálya rendszer hogy működik? Annyit és akkor fizetsz amikor és amennyit utazol vagy úgy mint nálunk, időre van kifizetve??? Ha pl Pestről megyünk Splitbe akkor oda-vissza fizetünk vagy mondjuk amit oda úton fizetünk az visszafelé is érvényes?? bocs a hülye kérdésért de mi most megyünk először és nem vagyunk tisztában a dolgokkal. Köszi, sziasztok
2009-03-25 17:57:00


a szerkesztő
Hello Attila!
Kérdéseid arra indítottak, hogy jelentősen átdolgozzam, frissítsem a horvát autópályákról szóló anyagot. Mivel kicsit hosszabb lesz a munka, röviden már most válaszolok.
Rovinjba valóban annyiba kerül az útdíj, mint Puláig, mert csak az Ucka-alagút használatáért kell fizetni. (A Mirna-híd még messze van a rovinji leágazástól.) Azért nem írok autópályadíjat, mert a horvát gyorsforgalmi hálózatnak ez a része inkább autóút jellegű - talán ezért is nem szednek díjat külön a használatért, csak az alagútért és a hídért.
Az Ucka alagút Rijeka után van. Az alagútat éppen azért csinálták, mert egyébként bajos lenne átkelni a több mint ezer méter magas hegyen. Elvben nincs akadálya, út is van, de kicsit nehéz lenne a nagy emelkedők miatt. A mintegy 1100 forintos díjat biztosan megéri kifizetni érte.
A rövidesen elkészülő frissítésből talán több is kiderül.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-03-22 00:43:00


attttis
Még két kérdés.

Az Ucka alagút Rijeka előtt vagy utána van?
Az A8-as autópálya díjmentes?
Ha utána, akkor Rijekánál letérnénk, aztán az alagút után vissza.
Köszi
Attila
2009-03-21 13:23:00


attttis
Sziasztok!

Mi június végén megyünk Rovinjba autóval Bp-ről.
Bp-Letenye-Zágráb-Rijeka-Pazin-Rovinj útvonal esetében mennyi lenne az autópálya díj?
Puláig 120 kuna. Nekünk is annyi lenne?
Köszi szépen
Attila
2009-03-21 13:07:00


a szerkesztő
Kedves Judit!
A többünk által eddig használt észak-déli irányú boszniai átkeléssel nagy kerülőt kellene tenni, mert Bosznia elhagyása után sokat kellene még menni Lopar észak-nyugati elhelyezkedése miatt. (Persze más lenne a helyzet, ha átlósan átszelnénk Boszniát, de ezeket az utakat nem ismerem, és félő, hogy túlságosan bonyolult lenne az egész.)
Én vagy Szerbián át indulnék el a horvát A3-as autópálya Eszék alatti részéhez, vagy Baján, Mohácson, Udvaron át. Az autópályára valahol Velika Kopanicánál mennék rá, onnan tovább Zágrábon át a Zuta lokvai kijáratig, majd Senjen át a szigetig - ez kb 650 kilométer Szegedtől. Bosznián át 900 fölé menne. Persze, ha még nem jártatok Boszniában, egy kitérőt mindenképp megér, de akkor valahol pihenni is kellene. Drágábbnak nem lenne igazán drágább, mert kevesebb az útdíjas szakasz. (Csak az A1-esen Sestanovac és Zuta Lokva között kellene fizetni) Igaz, lassúbb lenne a haladás.
Várjuk a beszámolótokat.
Üdv
Győrffy Árpád

2009-03-19 01:17:00


paragijudit
Rab szigetre, Loparra szeretnénk utazni a nyáron. Szegedről indulva melyik irányt javaslod: Bosznián át, vagy a horvát autópálya?

2009-03-18 15:01:00


a szerkesztő
Kedves Szilvi
Az egyik megoldás valóban Split, amit a dugopoljei kijáraton át kell megközelíteni. Az autópálya a magyar határtól addig 193 kuna - mai váltással kb. 8 ezer, oda-vissza 16 ezer forint -, plusz az ehhez képest már elhanyagolhatónak tűnő hazai 2550 forintos heti (10 napos) matricadíj).
Ezt az útvonalat ezen a linken nézheti meg:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=43.523659,16.583862&spn=0.216577,0.4422&t=h&z=11
Ha nem akar esetleg dugóba keveredni Split környékén, vagy a parti úton, akkor menjenek el a kettővel messzebb lévő Blato na Cetini kijárathoz, és onnan kicsit visszafordulva közelítsék meg Omist. Ehhez szerpentinezni kell a város fölötti hegyen - biztosan szép a kilátás :) - és 2x11 kunával, 840 forinttal többe kerül a matrica. Távolságban nincs jelentős különbség.
Ezt itt nézheti meg:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=43.464881,16.76136&spn=0.108394,0.2211&t=h&z=12
(Érdemes a térképeket a plussz jelre kattintgatva felnagyítani, miközben a kurzorral a megfelelő helyre mozgatja.)
Én egyik úton mindenképp Splitet választanám, hogy megnézzem a várost. Talán hazafelé praktikusabb. Az odaút végén nem igazán lenne hozzá megfelelő a hangulat.
Várom a tapasztalataikat.
Üdv
Győrffy Árpád

2009-02-12 11:08:00


Oletics Szilvi
A nyáron Omisba szeretnénk utazni, de ugye csak Split-ig kell az autópálya díjat fizetni? Vagy netán rosszul tudom? Még ennyire le soha nem mentem. Hol kell lemenni a pályáról?
A segítséget előre is köszönöm

2009-02-12 10:17:00


a szerkesztő
Kedves Fruzsina!
Ahogy a táblázatban is olvasható, Letenyétől 162 kuna, az mai árfolyamon kb. 6600 forint csak oda az autópályadíj Horvátországban Pirovacig. Vissza persze ugyanennyi. Most néztem az autópálya társaság oldalát, még a tavalyi díjak vannak érvényben.
Üdv
Győrffy Árpád
2009-02-04 01:30:00


Gulya Fruzsina
Azt szeretném kérdezni,hogy ha autóval mennénk Vodicébe (Pirovac-ig pályán,ha jól néztem) kb mennyibe kerül az autópálya használata? Nagyon köszönjük előre is!
2009-02-03 21:02:00


a szerkesztő
Kedves Helén!
Egy-egy szakaszra való belépésnél - nekünk ez általában a kezdete - adnak egy jegyet, hogy a szakasz végén majd tudják, mekkora távolságot kell számolni. A beléptetés és a kiléptetés is mindenhol kapukkal zajlik. Egyszerűen nem is lehet máshová menni, csak a kapuk közül kell kiválasztani azt, ahol pénzzel, illetve kártyával lehet fizetni. (Ha jól emlékszem, külön kapu van talán bérleteseknek és a rádiós rendszerű díjfizetéshez - bár lehet, hogy az egy másik ország :)
Üdv
Győrffy Árpád
2009-01-26 09:56:00


Sné Páli Helén
Üdv!én kérdezni szeretnék,mert még sosem voltam autaval horvátba!(Busszal legutobb ,de autoval még nem). Hol kell megvenni az autopálya jegy vagy matricát?Omisba mennénk!
2009-01-26 09:36:00


Útibeszámolók
Magyarország
Görögország
Horvátország
Albánia
Amerikai EÁ
Andorra
Ausztrália
Ausztria
Belgium
Bosznia-H
Brazília
Bulgária
Ciprus
Costa Rica
Csehország
Dánia
Dél-Afrika
Dél-Amerika
Egyiptom
Emirátusok - Dubai
Észtország
Finnország
Franciaország
Gibraltár
Grúzia
Hollandia
India
Indonézia
Irán
Írország
Izland
Izrael
Japán
Jordánia
Kambodzsa
Kamerun
Kanada
Karib-tenger
Kenya
Kína - Hong Kong
Kuba
Laosz
Lengyelország
Lettország
Libanon
Líbia
Litvánia
Luxemburg
Macedónia
Malajzia
Maldív-szigetek
Málta
Marokkó
Mexikó
Montenegró
Mozambik
Nagy-Britannia
Namíbia
Németország
Norvégia
Olaszország
Oroszország
Peru
Portugália
Románia
Spanyolország
Sri Lanka
Svájc
Svédország
Szerbia
Szingapúr
Szíria
Szlovákia
Szlovénia
Szudán
Szváziföld
Tanzánia
Thaiföld
Törökország
Tunézia
Új-Zéland
Ukrajna
Uruguay
Vietnám
Általános információ
Biciklivel
Hírarchívum
Adatkezelési szabályok - ÁSZF Pannon Interaktív